Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 11/01/12 in alle zones

  1. [ATTACH=CONFIG]1321[/ATTACH] Zo, HET MES is af.....vele slijpschijven, veel stof, veel hand werk. Allereerst de jacht naar een flink stuk staal. Heb gekozen voor "veren staal" aangezien dit ook gebruikt wordt voor kuhkri messen. Het roest wel, dus vergt wat olie als je hem netjes wil houden. Maar bevat redelijk wat koolstof dus ook redelijk hard te krijgen. Na het in vorm slijpen de snij kant erin slijpen; lastig want één keer uitschieten en je bent de Sjaak...en natuurlijk moet het aan de andere kant nog eens, en wel zó, dat het snijvlak in het midden van het mes zit. Pittige oefening. Toen in dikke vette gasvlam witheet gestookt en snel in koud water gegooid, de hard heid is vergelijkbaar met een redelijke bijl. Stuk messing bemachtigd, en kleine stukjes hardhout. Een heel gepiel om de achterkant goed vast te zetten....alle messing delen zijn doorboord en met koperen pennetjes vastgezet en koud geklonken. Met twee componenten lijm epoxy alles vastgezet, daarna met de slijp schijf alles op vorm geslepen, steeds van grof naar fijn, met de hand schuren met korrel 600, daarna polijsten. Klaar.... Weegt bijna vier kilo, hakt als een waanzinnige, lekkere zwaai zit erin. Design is afgekeken van combi kuhkri mes en enkele moderne messen. Trots ben ik, en ook eigenaar van iets unieks. Nu nog een schede maken....en het volgende mes ligt al te roepen naar me, tevens nog waanzinnig stuk staal uit de import USA, prachtig voor een jachtmes. Ik hou jullie op de hoogte. Keyser Suze
    6 punten
  2. Ok, ook maar eens een review proberen...... Deze Ranger RD4 is destijds nog direct bij Justin van Ranger Knives in de USA besteld. Geweldige kerel, ook om zaken mee te doen. Dit mes is eigenlijk een scherp breekijzer, met ook nog wat fatsoenlijke snij eigenschappen. De schede/sheath is OK, maar niet bijzonder goed te noemen. De coating is er snel af bij enig hak/breek werk. Ik heb het mes(je) inmiddels zo'n 6 jaar geloof ik. En is haast altijd mee geweest op tripjes waar ik niet al teveel op het gewicht hoefde te letten. Was dit wel het geval dan ging de Ontario TAK-1 mee. (Eigenlijk een veelzijdiger mes) Specs: Lemmetdikte: 0.25" Staal 5160 carbon staal, dus niet roestvast Handvat black/brown micarta Lemmetlengte: 4.5" [ATTACH=CONFIG]1309[/ATTACH] Het mes blinkt uit (door z'n dikke lemmet) in het splijten van brandhout en andere grote stukken lastig te splijten hout. Dit is ook meteen één van de nadelen. Door de dikte is het lastiger om wat fijn snijwerk er mee uit te voeren. En wordt het mes door het gewicht ook wat té zwaar en vermoeit het je handen enigzins. Zeker bij het maken van veel figuur 4 vallen bijvoorbeeld. Of het maken van veel feathersticks. Waar het mes ook in uitblinkt is de standtijd (de duur dat het mes scherp blijft). Na ongeveer 6 blokken hout splijten (minimaal 10-15cm doorsnee) tot aanmaak houtjes van zo'n 5x5mm tot 10x10mm is het nog steeds mogelijk om met de snede een pagina van een krant zonder enige weerstand door te snijden. Dus geen gerafelde kanten, maar een nette snijrand in het papier! Mogelijk dat je met deze snede nog best wel wat wild goed kan schoonmaken. Heb ik met dit mes nooit gedaan eerlijk gezegd, nooit van gekomen. Meestal wat dit een klusje voor de RAT-3 [ATTACH=CONFIG]1308[/ATTACH] De snede heb ik geherprofileerd naar zo'n 20graden op een diamand slijpsteen. Uiteindelijk steeds fijner tot een 600grid steen en hierna op polijst papier en een strop verder afgemaakt. Deze snede is niet optimaal voor de standtijd. Ga je naar 30graden met z'n mes dan kan je er niet echt fijn snijwerk (feathersticks) mee maken is mijn ervaring. De standtijd neemt dan weer iets toe. Ondanks de 20graden snede blijft het mes dus toch lang scherp en is het een mooi compromis. [ATTACH=CONFIG]1307[/ATTACH] De coating is er na wat brandhout kleinmaken de eerste keren al flink af. Hierna gaat er nog maar weinig af zoals te zien is op de foto's. Ook als je een firesteel langs de rug van je mes haalt gaat de coating er uiteindelijk af. Niks aan de hand, gewoon zorgen dat je na gebruik je mes droog/schoon wrijft en/of met een lichte olie even afveegt. Snij je etenswaren met je mes, dan een olijf of arachide olie. Doe je dat niet, dan gewoon een motorolie oid (WD40 kan ook natuurlijk).
    3 punten
  3. Deze review gaat over Beefburgers van Kips (voorheen Lupack). Prijs 0.93 (AH) Inhoud verpakking: 2 Beefburgers Informatie van de verpakking: Gewicht: 160 gram THT: 09-10-2014 Voedingswaarde (per stuk, 80 gram) Energie 162 kcal Eiwitten 12.4 g Koolhydraten 5.6 g - waarvan suikers 0.8 g Vetten 10.0 g - waarvan verzadigd 5.1 g Voedingsvezels 0.0 g Natrium 0.73 g Bewaaradvies: Bewaren bij kamertemperatuur. Na openen 1 dag houdbaar in de koelkast. Ik heb de Beefburgers gekocht voornamelijk vanwege de lange houdbaarheid. Om te zien of de burgers een plek in de voorraadkast verdienen heb ik deze aan een smaaktest onderworpen. Goed, etenstijd na een lange dag werken. Tijd voor een snelle hap, 2 pistolets met 2 Beefburgers. De verpakking is een soort folie, de schaar er in en de halfgebakken burgers zien daglicht. Op dit moment zien ze er nog niet heel smakelijk uit. Boter in de pan en de burgers er bij. Uitjes snijden om mee te bakken. Ondertussen krijgen de burgers al een goed kleurtje en ziet het er al wat meer eetbaar uit. Na een paar minuten zijn de burgers bruin en de ui ringen glazig. Broodjes open gesneden, beetje mayo/ketchup/curry er op, sla, komkommer schijfje, de Kips Beefburgers en als laatste de ui ringen er op. Tijd voor een eerste bite. De smaak van de burgers is vooral erg kruidig, met in de verte een soort vlees textuur. Ook merk je dat er genoeg zout aan het product is toegevoegd. De smaak valt tegen, en lijkt eigenlijk niet op die van een zelfgebakken verse hamburger. De ui en saus helpt om het geheel met wat moeite te veroberen. Na de koffie proef ik de burgers nog steeds, en de bekomst valt nogal tegen. Conclusie: Deze burgers eet je niet voor je plezier. Bijwerkingen: maagzuur en gasvorming. Deze burgers zijn echt alleen goed voor een SHTF, en dan als de rest van je voorraad al op is.
    2 punten
  4. Hallo, Ik weet niet of jullie bekend zijn met deze site, http://www.permacultuurnederland.org/planten.php er staat een gigantische lijst op met eetbare planten/kruiden/fruit die in Nederland groeien, velen kunnen ook gebruikt worden voor geneeskundige doeleinden. Wat ik fijn vind aan deze site is dat bij elke plant staat hoe je hem het beste kan eten (vers of bewerkt) en dat er een foto bij staat waardoor je in de natuur de plant gemakkelijk kan herkennen. Handig voor de bug out, misschien maak ik hier een keer een duidelijke mobiele kortere lijst van, deze zal ik graag met jullie delen. Tobi
    2 punten
  5. 2 punten
  6. Met een enorm terug naar m'n jeugd gevoel zit it as we speak (ehhh as I type) naar Rambo First Blood en First Blood Part II te kijken en merk dat ik meteen al zit te googelen naar het (destijds?) beroemde Rambo Knife. Nu zie op allemaal verschillende Rambo Knifes op Google images, maar is dit wel het ultieme mes voor een prepper anno nu, of zijn er betere te adviseren? Ik heb geen flauw idee, maar vind het wel fijn om een topmes te hebben.
    1 punt
  7. Ik heb hier nog geen ervaringen mee maar ziet er wel leuk uit. https://www.thepowerpot.com/ http://youtu.be/bpekzkJ1Rhs Ik denk dat er na de Biostove wel meer en meer van dit soort producten zullen komen op de markt. Waarschijnlijk wil ik deze wel gaan kopen en eens testen op bruikbaarheid.
    1 punt
  8. Naast het inslaan van calorierijke voedingsmiddelen lijkt het me ook verstandig om ook eens te kijken naar andere zaken zoals de hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen in onze voeding. Niet naar de wc kunnen door een gebrek aan vezels of vermoeidheid (of ernstigere klachten) door vitamine en/of mineralen tekort zijn niet echt handig als je al je energie hard nodig hebt. Ik zal in dit topic proberen om een overzicht te maken van verschillende belangrijke vitamines en mineralen met voedingsmiddelen (in blik, relatief lang houdbaar) en eventuele supplementen die deze micronutriënten bevatten. Als ik me goed genoeg kan concentreren zal ik later deze week ook proberen om een soort weekmenu te fabriceren met een relatief gezond dieet bestaande uit lang houdbare en makkelijk te bereiden producten. Deze post heeft dus nog weinig meerwaarde voor het forum, maar op deze manier kan ik voor mezelf wat beter het overzicht bewaren. Wordt dus vervolgd.
    1 punt
  9. Stel dat je na SHTF een goede locatie hebt en je vrij veilig bent. Na een tijd zal je gewassen willen gaan telen. Welke zaden wil jij zeker in je voorraad hebben om te verbouwen? Immers draait het niet om zomaar wat calorieën, eten dat daadwerkelijk lekker is zal een grote impact hebben op de geestelijke gezondheid. Papaver somniferum- Deze plant bevat opium, dat op zich codeine en morphine bevat. Na SHTF zullen voorraden van pijnstillende middelen snel uitgeput zijn. Opium is bruikbaar zonder het verder te verfijnen en is een uitstekend pijnstiller voor iemand met een gebroken been bijvoorbeeld (let wel op , moet alleen gebruikt worden in uiterste nood!). Het zaad is overigens voedzaam en zeer lekker in brood. Zonnebloem , die met kleine zwarte zade- Hoge concentratie aan olie die met een handpers makkelijk te persen is. Een essentieële aanvulling op je dieet. De perskoek kan gemalen worden en zelf verbruikt worden of het kan als aanvulling van het dieet van dieren dienen Leycesteria formosa/ Fazantbes Een mooie struik die kleine besjes heeft , als mens heb je er niet veel aan maar vogels en dan vooral fazanten zijn er dol op. Mijn tip is om deze al te planten en stekken uit te planten op wilde plekken. Als deze plant zijn naam waar maakt kan deze plant een grote aanwinst zijn in je omgeving. Fazanten die op de struik afkomen kunnen immers gevangen worden en verder gekweekt worden. Ook een mooie plant voor in het kippenhok, lekkere bessen voor de kippen= lekkere kippen Hennepzaad. Ja hennep zaad. Of kemp zoals je grootvader het misschien genoemd zou hebben. Vezeldhennep is een makkelijk te telen plant die woekert en weinig onderhoud nodig heeft. De plant brengt enorm veel zaden op , de bloemen zijn eetbaar voor vee en je kan de vezels verkwerken tot allerlei textielwaren. De zaden zijn voedzaam en verwerkbaar tot bloem of kunnen geperst worden voor de olie. De hars van de bloemen schijnt een anti bacteriele werking te hebben. Tabak. Tabak is verbouwbaar in nederland , is vrij makkelijk te telen en zal een waardevol product zijn. De pakjes shag en sigaretten raken ooit op. Als jij dan tabak cultiveert heb je een goudmijn in handen. Let wel op , tabak moet degelijk gedroogd en gecured worden. Anders is het waardeloze niet te roken troep. Tabak is tevens een goede bestrijdinsplant , tabak in de moestuin schrikt insecten af. een aftreksel van tabaksblad is ideaal als niet chemisch insecten middel. Citroengras. Citroengras can gebruik worden in de keuken. Droog kan er thee van gemaakt worden. Citroengras of de essentiele olieën schrikken muggen af waneer ze verbrandt/verdanmpt worde. Pompoenen pompoenen vergen weinig aandacht maar wel veel zon. Ze zijn ideaal om gewoon ergens te groeien waar je plek over hebt. Ook hier is mijn tip, gooi nu al wat zaadvast pompoenzaad in het rond op plekken zoals dumppleken van de groendienst. Deze zaaien zich makkelijk ieder jaar uit , het is leuk alsje een verwilderd pompoenveldje hebt om op terug te vallen mocht jouw zaad verloren gaan Kruiden Allerhande kruiden Cullinair voordeel en makkelijk in potten te telen. Aardappelen. Een geliefde knolgroente in het basisdieet van de europese mens. Kan grote opbrengsten hebben op relatief kleine oppervlakte. Suikerbieten. Suiker of suikerstroop maken uit bieten is vrij simpel. Als de suiker opgaat en jij kan het produceren heb je weer een enorm voordeel. Chinese bieslook. Makkelijk te telen en snel vermeerderen. Vul Maar aan Veel van deze planten kunnen in het wild verspreid worden en met rust gelaten worden. Dat is 1 van mijn plannen , eetbare groenten en struiken in het wild planten. Deze passen zich aan en als je een goeie plek kiest gaan ze gewoon hun gang. Dit is een mooie troef om op terug te vallen als jouw zaad verloren raakt. Stekpoeder zit trouwens ook in mijn BoB
    1 punt
  10. In de vakantie het SAS boek doorbladerend eengezien dat onze eikels eetbaar zijn. En er koffie van te maken is. Ik het bos in en verzamelen. Als kind vind ik ze overal, nu leek het wel of er een eikel migratie had plaatsgevonden. Eiken zat, maar die zijn vaak erg hoog. Goed na een uurtje een handje verse onaangetast eikels gevonden. Nu die dagen weken in water, de buitenste schil en het dopje er af om het nootje te vinden. Mocht je na dit gelezen te hebben ook 'koffie' willen maken, alleen de grote eikels hebben noemenswaardige noten. De volgende stap is het roosteren van de 'boontjes'. Op laag vuur, erg lastig met een nova plus brander, helemaal roosteren. Dan hebben we dit. Deze maal ik in een Turkse koffie maler. Dan hebben we dit. Om de koffie te zetten zonder alle eikel drap te hoeven drinken heb ik het in een thee zakje gedaan. Kokend water erop, 4 minuten laten staan en viola 'koffie'. Tja, zoveel werk voor 1 bakje, daar moet op gedronken worden. Hoe smaakt dat nu, word je ziek, een sluitend antwoord heb ik niet maar ik zal mijn best doen. Qua smaak, die is persoonlijk. Mijn referentie kader betreffende koffie is het volgende. Kopi loewak, Hawaï kona, blue mountain en nog meer voor de portemonnee slecht koffie zijn mij niet onbekend. (Wat is die Hawaï kona lekker, Kopi loewak vind ik zelf minder, kan ook aan het idee liggen.) Oploskoffie, senseo, vindt ik geen koffie. Ook op het gebied van thee veel interesse en gebruikers ervaring. Wat vind ik van de eikel koffie. Terwijl ik de mok aan mijn lippen zette was het commentaar van de drie jarige naast mij, ieuw papa, fieze koffie, erg bemoedigend is anders. Hoewel het voor een senseo drinker nog betiteld kan worden als koffie heeft het eigenlijk meer weg van de smaak van een thee soort namelijk van oolong long thee. De smaak impressie voor mij, muf, rokerig, weeïge thee met een sterke bittere nasmaak. Nu vind ik de woo long(wulong, oolong, afslank thee) twee ook al niet lekker, het blijft persoonlijk natuurlijk. De tweede vraag, word je er ziek van? Het kan, ik weet het nog niet, in het kader van dit forum heb ik ondanks het commentaar en de smaak alles op. Mocht ik ergens last van krijgen dan horen jullie het later, hoop ik. Simurgh Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk
    1 punt
  11. https://www.bva-auctions.com/auction/lot/6285/2558983 Het is een veiling site, dus voor de liefhebber! ben schnell!!!
    1 punt
  12. Ik heb in een draadje wel gelezen over dit type filter, (ook negatieve ervaring, waarbij een prepper dacht dat er alleen maar een keramisch filter in zat en dat het snel brak)! Maar toen had ik m al besteld.... de Pureeasy, PF111. nu ik hem zelf heb ontvangen, (besteld via Ebay goedkoper dan in Nl, zelfs incl. Verzkosten )wilde ik er toch maar een review van maken: Het is idd een superklein waterfilter: http://www.pureeasy.com/Products/Protable_Water_Filter/248.html Is gemaakt van ABS plastic, met een keramische filter en NMC, Nano Media Clusters Media. Zij claimen dat NMC 5-20x effectiever zou zijn dan een actief koolfilter of KDF. (KDF is kinetic degradation fusion, dit werkt met koper en zink en werkt in combi met chloor.) Je moet eerst een halve liter water er doorheen pompen omdat die NMC dan nog wat 'aflaat'. Er zit een kleinopbergetui bij, maar daar krijg ik de rubberen slangetjes niet bij in. Deze slangetjes zijn erg dun en ik twijfel wel of die wel lang meegaan, het lijken net slappe rietjes. Qua prijs/kwaliteit verhouding lijkt mij dit wel een handig apparaat voor in je BOB tas, alhoewel de lifestraw er dan wel duurzamer uitziet.(heb ik ook). Alleen kan je daar dus alleen door drinken zoals de naam al zegt net als met een rietje. Dus je zou dan vuil water moeten meenemen wanneer je bij de waterbron vandaan moet gaan, of een nieuwe bron vinden. De Pureeasy kun je ook gebruiken om water ergens in te pompen en dan mee te nemen zoals in een veldfles/jerrycan oid, voor t geval je geen beekje meer in de buurt hebt. Dus dan kun je schoon water meenemen.
    1 punt
  13. We hebben heel wat onderwerpen over wat te eten tijdens een SHTF en dat is belangrijk maar wat ik eigenlijk ook wil weten is : Wat kan je niet eten (en misschien niet drinken) Welke plant.bloem,struik,bes,enz die je in Nederland tegen komt is dus giftig. Een voorbeeld is de eikel. Ik dacht altijd dat je die gewoon kon eten maar zag nu op internet dat dat dus juist niet kan. Als u de voorbeelden met plaatjes kunt laten zien heel graag.
    1 punt
  14. Hoi allemaal, Ik ging net even wat klaar zetten voor het avondeten en toen zag ik in mijn kast mijn glazen potten met groenten en mijn blikken met groenten staan. Nou vroeg ik me af waar jullie de voorkeur aan geven. als het in het blik zit is het natuurlijk donker opgeborgen en lijkt het mij beter houdbaar... maar ik kan daar natuurlijk volkomen naast zitten. mijn oma deed altijd wecken en dat is ook doorzichtig... en tevens is de houdbaarheidsdatum (ook al geloof ik niet in ThT) op beide ongeveer gelijk... Ben wel benieuwd naar jullie mening hierover...
    1 punt
  15. Mischien is het nieuwe recept voor het vlees: vermalen oogleden, neusgaten, anusringen, pezen en oren waardoor het vlees wat minder is...
    1 punt
  16. Misschien een idee om voor de peppers award een shtf kookboek al a master chef voor dit soort eten?
    1 punt
  17. Ik heb er om even aan te vullen op mijn verhaal echt tientallen van liggen. Ik ga liever dood van de smerige smaak en "verontrustende" toevoegingen dan van de honger Greener
    1 punt
  18. Ik heb ze ook en ook geprobeerd. Vond ze eigenlijk best goed te doen. Mijn verwachtingen waren natuurlijk niet al te hoog dus dan valt het misschien ook wat minder tegen. Maar ik vind ze zeker wel een aanrader voor je noodvoorraad.
    1 punt
  19. @Greener http://www.varg-outdoor.nl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=348&Itemid=54&vmcchk=1&Itemid=54 koop zo een ding, ik ga er eentje voor de feestdagen vragen. Die zijn speciaal voor het snijden van lepels en kleine mokken.
    1 punt
  20. Misschien is een bellyboat iets voor je
    1 punt
  21. Van het zomer was het ff heel erg koud met kamperen.(4 graden 's nachts). Ik heb toen in de normale slaapzakken bij de kinderen een fleecedeken gelegd. Gewoon een simpele fleece deken van de wibra. Maar het werkte wel. Duseerst kind, dan daarboven de fleece deken en dan de slaapzak dichtritsen. Kost niet veel maar is wel lekker warm.
    1 punt
  22. ik heb er zo nog eentje liggen, maar vermoed dat ik hier niets mee ben :-) heb wel dit gevonden, vermoed dat deze hierop past maar helaas geen info van wat het tegen houd http://www.darkshop.nl/product/3654/310/gasmasker-filter-universeel-inclusief-ring.html
    1 punt
  23. Volgens mij is de magnesium in een Rennie wel erg slecht opneembaar. Magnesiumcitraat schijnt een relatief goed opneembare verbinding te zijn. Weet je overigens zeker dat je allergisch bent voor E300 (= ascorbinezuur)? Dat lijkt me namelijk vreemd, aangezien ascorbinezuur in een heleboel voedingsmiddelen voorkomt zoals sinaasappels. Bij de Kruidvat kost een pot vitamine C (400 x 60 mg) €1,99. De ADH is zo'n 70-80 mg per dag.
    1 punt
  24. Ik vind deze rubberboot wel leuk. http://www.rubberbootje.nl/Webwinkel-Product-2136128/Beneth-330AL-Camouflage.html
    1 punt
  25. Ik weet niet deze link al ooit geplaatst is, maar het is nog een site die nuttig kan zijn: http://www.soortenbank.nl/ Daar staan alle soorten dieren, planten en paddestoelen die in Nederland voor komen.
    1 punt
  26. Voor vitamine-C heb ik Dextro Energy waar dat supplement in zit en als het goed is zit daar ook calcium in. Vitamine pillen heb ik nog niet, vind ze nogal duur in aanschaf maar komt waarschijnelijk omdat ik door mijn budget heen ben. Ben nu aan het "preppen" voor de mogelijke aanslagen van de belasting die ik op me dak kan krijgen... :-) Verder heb je die Rennies, heel handig tegen opgeblazen gevoel maar daar zitten ook stoffen in zoals magnesium die ook zeer belangrijk zijn. Om daar af en toe eentje van te pakken, ookal heb je geen last van opgeblazen gevoel, doet toch veel goeds! Voor vezels, je kunt al veel vinden in de vrije natuur, maar heb ook stapels sultana koekjes en van die vezelrijke koeken (vergelijkbaar met scheepsbrood) -- (die hebben mij destijds enorm geholpen toen ik last had van obstipatie, echt daar word je zo slap van en is bovendien zeer pijnlijk, proberen dat te voorkomen, echt ik kan het je niet aanraden) Maar ik zal es naar die pot vitamine C poeder zoeken, als dat wat je zegt niets kost... Hoop dat er geen E300 stofje inzit, ben allergisch tegen stoffen tussen E300 en E400... En als dat wel zo het geval is, pak ik het toch wel, ga er niet dood van door de reactie, is alleen vervelend.
    1 punt
  27. In een dichte bak met rijst gooien, als dat met iphones werkt geloof ik dat dit ook kan.
    1 punt
  28. Als jij plek hebt om m te plaatsen, wil ik best bieden hoor
    1 punt
  29. @Bolo en J3P, dank, was ook wel een klusje....
    1 punt
  30. Jemig dat is dus een aardig vermogentje aan Bark Rivers, nice man. Beste convex edge in de production business. Is al een tijd bekend. Staat op allerhande fora. Op de meeste fora participeren makers en producenten ook. Kan je zo maar een reactie van Sal (Spyderco) himself krijgen Bark River werkt anders dan de gemiddelde producent en heeft veel in de pijpleiding. Hier hun schedule van één van de fora. De Bravo 1.5 S35VN is al geleverd. Top, gefeliciteerd Heb zelf de standaard ESEE-5.
    1 punt
  31. http://www.permacultuurnederland.org/planten.php Alle planten in boekvorm: http://www.permacultuurnederland.org/doc.php
    1 punt
  32. Eerste plus laatste maakt..., maar wel leuk dat ik niet de enige gek ben.
    1 punt
  33. Groene aardappels! Zeker niet eten. Hoe groener de aardappel hoe slechter. (Betekent ook dat de aardappel langer aan licht is blootgesteld) Dat de aardappel groen is geworden is een duidelijke indicatie dat ook de stof Solanine (even uit m'n hoofd, maar google het anders even) aangemaakt is. Voor zover ik het weet wordt de aardappel niet groen door de solanine maar door teveel (UV?-)daglicht. Die hoeveelheid daglicht is ook de aanleiding tot de productie van Solanine. Let op speciaal voor preppers: - Groene aardappel toch eten? --> Snij al het groen weg. Soms is het maar een klein rondje op de schil. Dit is goed nieuws want dan hou je veel aardappel over die je gewoon kunt eten. Voor de zekerheid ook dan goed dik schillen. Hoe groener de aardappel, hoe beter om niet te eten. Ik heb wel eens aardappels gehad die helemaal groen waren, tot wel 1,5cm diepte vanaf de schil alles moeten wegsnijden.(zodat je zeker alleen de blanke kern overhoudt) Daarna gekookt en een prima maaltijd gehad, goed te doen en niet ziek geworden. - Frituren op minstens 180 graden schijnt er voor te zorgen dat het groen gewoon op kan eten. Nu heb ik wel eens groene stukjes in mijn chips gehad, eerlijk waar...niet te vreten! Deze methode lekker overslaan en gewoon het groen wegsnijden. ! - Belangrijk: Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk van een aardappel opeten. Dan eet je de aardappel met schil. (lekker!! aanrader!) MAARRR aardappels die uit je eigen tuin komen hebben 1. grond op de schil en mogelijk beestjes net onder de schil & 2. een dikkere schil (waarschijnlijk). Nu is het probleem van een dikkere en donkerdere schil dat je minder goed ziet of de aardappel groen is.(voordeel is dat je aardappel langer houdbaar blijft, maar tegelijk dus ook meer kans op de aanmaak van solanine) Ik eet mijn aardappelen graag met schil maar let altijd erg op en snij van buiten naar binnen bij het eten. (Bekijk de doorsnede voor je een hap neemt, ik ben zo wel eens op het nippertje aan een groene aardappel ontsnapt ). Mijn advies is om als het kan altijd de schil weg te snijden (zuinig), goed te kijken naar de kleur en tokens tot diep in de aardappel weg te snijden. (Die token (pitjes in de aardappel) bevatten ook solanine) Volgens mij geldt het hele verhaal ook voor groene tomaten (ook een nachtschadeplant). Ik hoop met dit bericht preppers te helpen die dit nog niet wisten, zeker omdat aardappelen vrij favoriet zijn om zelf te verbouwen voor preppers! Toevoeging met tips: http://www.degezondeapotheker.nl/vensterpags/vegroenaardappelen.htm
    1 punt
  34. Disney heeft Star Wars cq Lucasfilm gekocht...snik...dan dus een jedi om laatste eer te bewijzen...snik
    1 punt
  35. Ik vraag me overigens wel af hoelang de blikopener nog blijft bestaan, want je ziet steeds meer blikken met van die treklipjes.
    1 punt
  36. @prepperpappa Dat is waar, maar als je toch in het bos bij een beekje zit te niksen omdat je geen huis en eten meer hebt, dan heb je honger en tijd zat :-)
    1 punt
  37. Een poos geleden ben ik ook voor de gein is gaan kijken naar wat ik nu naar binnen werk. Bleek dat het vooral veel aspartaam en Sucralose was. Dit kwam grotendeels omdat me vader diabetes heeft en er daardoor veel light producten thuis op de plank staan. Na wat rondgespookt te hebben ophet internet blijkt dus dat vooral Sucralose bij zo'n 1 op de 1000 klachten opwekt. Mensen die gevoelig zijn voor deze stof merken het vooral en 95% van de klachten bestaan daarbij uit hoofdpijn. Nu had ik wel altijd best veel koppijn maar sinds ik dit heb gelezen ben ik voor de gein helemaal van de frisdrank en light dranken afgestapt. Ik denk dat dat nu zo'n half jaar geleden is en sinds die tijd slechts eenmaal echte koppijn gehad(na een dag te weinig vocht te hebben gedronken). Nu staat er op het internet genoeg over dat Sucralose (wat o.a. in Dubbelfris light, vele limonades en andere dranken zit) migraine kan opwekken of als bijwerking kan hebben. Nu had ik vroeger best veel koppijn maar sinds ik hier op ben gaan letten en gewoon op dranken met suiker ben overgestapt heb ik hier totaal geen last meer van. Wat ik in elk geval wil meegeven is: Weet wat je eet mensen..
    1 punt
  38. sanitair afval ALTIJD benedenstrooms wegwerken, nooit in hoger gelegen gebied verbranden kost trouwens heel veel brandstof een veld latrine zoals het leger gebruikte is het veiligst zover ik weet
    1 punt
  39. @X-11: graag gedaan, bon apetit!
    1 punt
  40. Wat ik het meest ga missen, is denk ik het gemak waarin ik nu leef. De vanzelf spreekendheid dat je een kraan opendraaid en je water tot je beschikking hebt, de koelkast open trekt als je zin hebt in iets lekkers. De telefoon pakt als je de stem van je dierbaren wilt horen. De sociale contacten,mijn werk zoals het nu gaat,hobby's. Eigenlijk ga ik het hele leven van nu en alles wat me lief is ,dan missen!
    1 punt
  41. er is zoveel wat ik wil leren,ik neem aan dat dat voor andere ook zo is. kunnen wij workshop aan elkaar gaan geven. ik kan een workshop zeep maken en ook wecken geven. wij zie zoiets zitten. ik wil graag veel meer weten over zon energie.
    1 punt
  42. Er is een Basiscursus een boekje waarin je in 6 weken je zelf kunt uitdrukken in het Frans en wonder boven wonder kunt communiceren. http://www.bol.com/nl/p/snel-en-vlot-frans-leren-spreken-en-begrijpen/666863355/#product_images
    1 punt
  43. Sta mij toe om mijn visie daar op te geven, ook omdat ik denk dat velen er geen rekening mee houden : Ik woon zelf onder de rook van de DSM. Chemische fabrieken zo ver als het oog reikt. Ammoniak , Blauwzuur (cyanide), etc. etc. Voor mij behoort een grote chemische ramp tot één van de meest reëele SHTF scenario's. Een kleine fout in zo'n fabriek en de hele omgeving is dood ( Google : Bhopal Ramp ). Bovendien leg je zo'n fabrieksterrein ook niet even stil bij een willekeurige andere SHTF situatie (aardbeving, overstroming, oorlog, etc), waardoor naar mijn mening een chemische ramp ALTIJD een secundair gevolg zal zijn... Ik heb me heel lang in gasmaskers en filters verdiept (en de nodige ervaring opgedaan tijdens mijn militaire diensttijd). Omdat ik dat een allereerste vereiste vond om in huis te hebben. (gezien mijn locatie) In principe werkt het zo : voor elk gas/aerosol bestaat een specifiek filter. Je zou dus eigenlijk op voorhand moeten weten welk gas er in de lucht zit om het juiste filter te kunnen toepassen. Dat werkt natuurlijk niet. Maar er bestaan ook combinatiefilters. Ik heb ze allemaal de revue laten passeren destijds en de enige die ik gevonden heb die zo'n beetje alles (incl. NBC) afdekt, is het model : Dräger A2B2E2K2 Hg-P3 Die heb ik in redelijke hoeveelheid aangeschaft (wel altijd op vervaldatum letten). Zijn niet de goedkoopste, reken op €30 -€40 per stuk. Het enige nadeel van combinatie-filters t.o.v. specifieke filters (bestemd voor 1 soort gas) , is dat ze door de meervoudige filtermethodes wat zwaarder ademen. Ik heb een goed gasmasker thuis in de meterkast (dräger panorama nova) en één in de kofferbak van de auto (dräger futura). Controleer je gasmasker geregeld, ze hebben een levensduur van ongeveer 10-15 jaar. Daarna vergaat het rubber langzaam en worden ze poreus/onbetrouwbaar en de riempjes kunnen scheuren
    1 punt
  44. Hierbij een foto van de maskers, de verkoper is niet langer actief helaas kan ik jullie dat niet mee helpen. Van de rechter heb ik er twee. De filters kunnen ook voorzien worden van twee pre-filters waar ik per filter 8 extra voor heb. Dit is voor fijnere stof deeltjes zodat niet de echte filter direct vol zit en dus langer meegaat. Het linker masker http://approvedgasmasks.com/msa-millenium.htm Het rechter masker http://approvedgasmasks.com/dp-gasmask.htm De filter http://approvedgasmasks.com/filter-dp.htm Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...