Ga naar inhoud

Ivan

Lid
 • Items

  478
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

Ivan won de laatste dag op 9 maart 2013

Ivan had de meest gelikete inhoud!

1 Volger

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  B.O.L.
 • Interesses
  muziek, radio, kamperen, Krachtsport, wandelen,survival en dingen maken
 • Beroep
  Prepper

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Ivan's prestaties

Senior Prepper

Senior Prepper (5/11)

26

Reputatie

 1. Heb een onderwerp gehad. Noodrantsoenen zijn ruk en alleen idioten kopen deze! Een paar MRE zijn echter wel handig als nood noodvoorraad. Ze zijn niet lekker, duur en ze vullen niet! Koop blikken
 2. Alles is tegenwoordig goedkoper dan aardgas! Een houtkachel heeft een ruime diameter nodig. boven de 150mm Een kolenkachel kan met een bescheiden pijpje uit 80 a 90 mm. Kolen is ook nog ongeveer de helft voordeliger dan aardgas. LPG is ook voordelig maar je moet investeren in goede flessen en die zijn wel duur in aanschaf. Rond deze tijd van het jaar als het wat kouder begint te worden heb ik nog geen verwarming aan. Overdag een trui aan die mij toch al snel te warm wordt. 's Avonds heb ik 3 olielampen aan. Deze zorgen voor licht en ook nog eens voor een aangename temperatuur.
 3. België lampenolie C. Maar gewone petroleum in het engels dus kerosine is prima! Kost nu bij een oliehandelaar rond de €1,35. per liter. Lampenolie kan zelf ook maar is duurder. Let op waar je koopt want de prijsverschillen zijn gigantisch.
 4. De foetsie 122 levert 2500 Kcal, dat is omgerekend 3,0 KW. Ik stook geen 24 uur 's nachts is hij uit. Als ik op sta gaat hij in de winter met de fluitketel erop eerst vol aan. Daarna draai ik hem laag.
 5. Ik heb een Bezard van Luft van meer dan 80 jaar oud. De DP6 van recta is ook een heel goed kompas.
 6. Ivan

  Messen slijpen

  De meeste slijpstenen zijn van korund. Dat is echt wel hard genoeg om een mes te slijpen. Zelf slijp ik maar zelden een mes....alleen als er iemand iets stoms mee heeft gedaan. Ik ga er nu even uit dat we het over stalen messen hebben! De slijphoek die ik prefereer is 20 graden. Ik heb een aantal water en of olie stenen van verschillende korrel. 20 graden is ook de hoek waar normale scherpe keukenmessen in worden geslepen. Mijn ervaring is dat ik met mijn aanzetstaal mijn messen in topconditie houdt. Als je een nieuw mes even aanzet merk je het verschil heel duidelijk. Met aanzetten hou je je mes ook in dezelfde hoek waarin het geslepen is. Een scherpere hoek wordt te kwetsbaar. Een stompere hoek is weer snel te bot. Het is zoals met veel dingen altijd weer een compromie.
 7. Die van george kniest is de foetsie 122. Ik heb dat ding al jaren en nog steeds het eerste lont. Ik gebruik hem elke winter dagelijks. Ik gebruik op een normale winterdag 2,5 liter per dag aan petroleum. Helemaal geweldig ding. Je kan er tevens op koken. In de winter heb ik standaard een ketel water erop dat ik dan weer in de thermoskan doe. KOPEN!!!!
 8. Ivan

  buizenradio

  Ik heb oude buizenradio's. Condensatoren slaan wel door maar dat duurt wel iets langer dan 15 jaar. Meestal is dat het probleem bij radio's die het niet meer doen. de 2 condensatoren Elco's vervangen en je kan weer 40 jaar verder. Een nieuwe buizenradio is héél duur. zoals ik al schreef betaalde je in 1959 rond de 350 gulden. daar komt nu een factor 6 bij. De nieuw buizenradio's gebruiken alleen buizen voor de versterkings trappen. de techniek verder is wel modern. IC etc. Dit maakt ze weer ongeschikt. een goed spelend (gerestaureerd) is voor een paar tientjes te koop. Er zijn behoorlijk wat mensen die deze radio's als hobby restaureren. In een goede SHTF situatie reken ik alleen nog eventueel op CW. Zeker niet op alles dat Windows heeft. CW is het morse. De idioten die dit een aantal jaren geleden hebben afgeschaft moeten ze direct tegen de muur zetten. Het is zender aan signaal zender uit geen signaal. Met de methode van Koch kan je dit redelijk snel leren. Morse heeft onder slechte omstandigheden de grootste neembaarheid. Valt het signaal even weg door ruis of storing mis je misschien een paar letters. Het woort en de sin blijft dan toch leesbaar ( zoals mijn zin duidelijk maakt) Met morse kan je met weinig vermogen ver komen.
 9. Ivan

  buizenradio

  Ik wil hier een onderwerp starten over een buizenradio. Ik heb diverse buizenradio's. Het voordeel van deze is dat ze emp proof zijn. In de koude oorlog werd aangeraden een buizenradio achter de hand te houden. Andere voordelen zijn. -een prachtig geluid. Kenners zijn het er over eens, een buizenversterker geeft het beste geluid. - ze zijn nog altijd voor een paar tientjes te koop. - een groot aantal banden met over het algemeen een hele goede ontvangst. -begrijpelijke techniek. Ze zijn zelf te repareren. Nadeel Verbruik..Tenminste dat werd mij gezegd...en inderdaad. Ik heb een aantal philipsradio's B3x92a van 52 Watt een B4x89A van 50 watt een B5x23 a van 75 watt. Een eenvoudige transistorradio is een watt of 7. Maar dat is even een kromme vergelijking. Je hebt dan een radio van een paar euro met een waardeloos geluid en dito ontvangst. De B3x92A koste in 1959 fl 350,- Je kan er randapparatuur op aansluiten en je hebt korte golf midden golf en lange golf De FM is wel korter. tot 101 Mhz. Daarboven was in die tijd voor militair gebruik. Mijn B5 heeft een langere FM. Ook duitse radio's hebben vaker een langere fm. Maar van FM moet je het niet hebben in een SHTF situatie. Mijn B4x89A 1958 is een zogenaamde tropenradio zonder FM maar met 2 korte golfbanden van 16 to 50 meter en van 60 tot 180 meter en midden golf van 90 tot 550 meter en lange golf van 750 tot 2000 Meter. Tenminste op de schaal. Je kan hem nog een stuk verder naar boven en naar beneden draaien. De afstemcondensator heeft een groter bereik dan de schaal verdeling. Praktisch kom je dan uit op een radio die traploos overgaat van de ene band naar de andere. Het geluid en de ontvangst is vele male beter dan een prutsradio van een paar tientjes. Vergelijkbaar in geluid..helaas niet in ontvangst moeten we dan kijken naar recievers. Wat schets mijn verbazing.. 200 Watt is een heel normaal verbruik. Voor een pioneer VSX300 zelfs 415 watt. (een betaalbare reciever zonder poespas) Hier een nog cursus om buizenradio's te repareren.. Ik luister nu naar de Andrew Sisters op mijn buizenradio. Drinking rum and coca cola..Jeam Beam vinden de dames ook vast ok...Geweldig! Ik schenk mij nu even een glas in! http://www.philipsradios.nl/tips-en-trucs/theorie/cursus1.htm
 10. Ik heb een mestin in mijn BOB maar ik ben alleen. Dat scheelt. Anders heb ik gietijzer. Geweldig maar zwaar. Vroeger hadden we van die groene blikken met een soort brandpasta. Daar deed je lang mee. Het noodrantsoen.. werd in de blikken verwarmd. Wel even openmaken voor de druk Blikvoer zit dus in principe al in een kant en klare pan. Niet ideaal misschien maar het scheelt gewicht. geeg ik liever meer ruimte aan een goede brander uit. Ik heb nog mijn coleman peak 1 model 400A een geweldig ding.
 11. Er is inderdaad al heel wat geschreven over staalsoorten. Uiteindelijk komt het toch neer op de gebruiker wat voor hem het beste materiaal is. Vanuit de snijeigenschappen wil je geen RVS maar vanuit gebruikseigenschappen wel; Ik vind zelf dat inox het wint van koolstofstaal
 12. Hallo John, Jouw idee is goed maar de uitvoering zie ik nog niet helemaal voor mij. PVC is zelf zwaarder dan water en drijft niet. De isolatiebuis waarschijnlijk wel? Met stoffen die het soortelijk gewicht van water benaderen krijg je een behoorlijke meet fout. Het water is dan al behoorlijk gestegen voordat jouw peilstok omhoog komt. Een buis die aan de onderkant afgesloten is komt wel vrij snel omhoog maar een buis die open is werkt beduidend minder. Het verplaatste water moet de hele drijver overtreffen en dat kan nog wel eens te veel zijn met een rechtopstaande drijver met die behoorlijk lang is. stel dat jouw meet buis 2 mtr lang is dan moet het water waarschijnlijk al 1,60 mtr gestegen zijn voordat deze begint te drijven. Een vlotter met schakelaar werkt veel preciezer of je moet jouw drijflichaam aanpassen.
 13. Dag 28 Vanmorgen opgestaan en na mijn ontbijt jawel knäckebröd met kaas anderhalf uur gelopen. Middageten blik vis opengetrokken en deze met een aantal toast opgegeten. In de middag weer een uur gelopen. Vandaag een wat mindere dag. Ik heb het wel een beetje gehad met leven op voorraad. Ik heb met lopen wat bramen meegenomen die ik tegenkwam met lopen. Dat scheelt toch weer een beetje. Ik heb voor het avondeten een blik unox erwtensoep opengetrokken. Best goed te eten maar ik had er na de hand wat last van tijdens het trainen dat ik 's avonds gedaan heb. Dit heb ik expres zo gedaan. Mijn volgende krachttraining is maandag ochtend. Ik ga mij vanavond nog een beetje verdiepen in ontvangers. Heb water met pinda's achter de hand. 35 punt Dag 29. Vandaag in totaal 3 uur gelopen half tussen de buien door. Dit was overigens niet helemaal gelukt maar ik heb een poncho voor dit soort gevalletjes bij mij18 punt Voor ontbijt en lunch maar weer een blik boterhammen worst opengetrokken. Met knäckebröd gegeten. Verder een beetje aan lopen rommelen. Voor de avond heb ik van een zakje aardappelpurree en zuurkool stampot gemaakt hierbij hamburgers van Lupack gebakken. Dit is weer voor 2 keer en ook gekookt. Te laat naar bed gegaan. had een goede radio zender ( Nieuws was het overlijden van Neil Armstrong). Nog wat aan het prutsen geweest. 18 punt Dag 30 Toch nog voor 10:00 op. Het wordt een regenachtige dag. Vanmorgen weer knäckebröd gegeten met boterhammen worst uit blik. En koffie gedronken. Rustig aan gedaan. Internet is heel zwak. Gaan opruimen en mijn voorraad nagekeken. Heb de spullen voor morgen al bij de hand. Ga begin van deze week alles aanvullen en verse spullen kopen. Mijn voorraad heeft van deze maand niet al te hard geleden. Was best veel werk omdat ik mijn voorraad op verschillende plekken heb. Ik heb sommige dingen ook anders neer gezet.. De afgelopen maand heb ik dan voor ongeveer voor €50,- aan levensmiddelen gebruikt. €15,- aan energie en €55,- aan brandstof voor de auto verbruikt.
 14. Dag 21. Om 8.30 opgestaan. Toch maar 2 knäckebröd met kaas gegeten. Had nu toch niet zo'n zin in cornflakes..ik blijf dit een beetje kinderontbijt vinden. Op beide forums geweest. Ook gereageerd op de ban! Benieuwd of ik daar nog reactie op krijg. Rond 10 uur gaan trainen voordat het echt te warm wordt. Het trainen ging goed. Circuittraining 4 sets van 12 reps en buikspieroefeningen 4 sets van 25. Ik moet vandaag op pad. En kom waarschijnlijk zondag pas terug. Dag 22. Ben niet thuis. 1 uur gelopen meer zat er niet in. 6 punt Dag 23. Weer in de middag thuis gekomen. Het was veel te warm om nog te gaan trainen. Baal ik wel een beetje van. Blik open getroken. Aardappelschotel. 0 punt Dag 24 om 7:30 opgestaan. Een blik boterhammenworst opengemaakt voor op knäckebröd. 3 koffie gehad. Gaan trainen. Circuittraining gaan douchen. Toch nog vanwege de warmte behoorlijk afgezien. Middag eten. Soepie uit blik tomaten en een knäckebröd met boterhammenworst. 's middags een uur gelopen. 's avonds blik nasi opengetrokken en de rest van de soep gegeten Daarna nog weer gaan lopen. 23:15 gaan slapen. 32 punt Dag 25 7.30 opgestaan. Bekende ontbijtje. Daarna anderhalf uur gelopen.. Terug nog maar een koffie met een knäckebröd gegeten. Radio Philips B3-02A open gemaakt. De FM valt regelmatig weg. Dit ligt aan de schakelknoppen. Mechanica is altijd de zwakkeschakel van philips geweest. Lunch gegeten..rest nasi. 's Middags nog anderhalf uur gelopen en verder de hele dag aan de radio gewerkt. Het schakelmechaniek helemaal uit elkaar gehaald. Dit is eigenlijk niet de bedoeling als je naar de constructie kijkt.. De contacten zijn niet lekker. Deze in een badje van azijn en zout gelegd om de corrosie weg te krijgen. Ondertussen de rest van de radio aan de binnenkant schoongemaakt. Daarna schakelknoppen weer in elkaar gezet. Ben er nog niet helemaal over te spreken. Heb hem weer even weggezet. Ik wil er verder nog naar gaan kijken. Zoals ik al zei is de mechanica een zwak punt van philips apparatuur. Wat betreft de elektronica zit het wel goed. Maar schakelmateriaal motortjes e.d. Zijn van bedroevende kwalitieit. Avondeten pasta met een soort spinaziesaus gemaakt. 18 punt Dag 26. 7:30 op. Mijn knäckebröd ontbijtje met koffie weer gegeten. Ditmaal kaas en jam op het knäckebröd gedaan. Ik heb helemaal geen zin om te trainen. Ik heb mij toch om 10:00 er toe gedwongen. In de middag aan een boog gewerkt. Pasta met spinazie als lunch gehad. Het is een lichte boog die ik aan het maken ben voor recreatief gebruik in een tuin. Ook nog 2 uur gelopen. 's avonds pannenkoeken gebakken. Een pak koopmans waar je alleen nog 700 ml water bij hoeft te doen met appelstroop gegeten. Voor noodgevallen gaat het maar eigenlijk is het geen eten. 32 punt Dag 27. 8:00 op. Eerst een uur gelopen. Daarna mijn antenne gaan installeren. Deze is uitschuifbaar tot iets meer dan 5 mtr. Daar een tijd mee bezig geweest. Ik wil de antenne voor mijn tranciever gebruiken maar ook gaan testen met mijn radio' s Daar zal ik echter nog een paar dagen mee wachten. Ik heb dan nog een connector nodig zodat ik hier coax aan kan sluiten. .. lunch de rest van de pannenkoeken. Avondeten wordt Hühnernudeltopf. Een blik dus. was niet geweldig.. een soort kippesoep met pasta. Geen aanrader. 's Avonds nog gelopen 2 uur totaal 18 punt
×
×
 • Nieuwe aanmaken...