gevak Geplaatst: 11 mei 2013 Delen Geplaatst: 11 mei 2013 Dat gaat voor pasta ook op heb toevallig vorige een pak klaar gemaakt de datum op de verpakking was 03-04-01 dus reken maar uit er mankeerde niks aan en smaakte perfect. En ook niet ziek geworden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
gevak Geplaatst: 11 mei 2013 Delen Geplaatst: 11 mei 2013 Klopt gebruik zelf vlees/kip bouillon pasta deze zit al in stevige plastic potten á 1,5 kg je die tevens perfect sluiten de pot die ik gebruik is al twee jaar over tijd en er mankeert niks aan wordt nog steeds gebruikt. En ook veel gunstiger in gebruik een half theelepeltje voor een liter bouillon. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
12gauge Geplaatst: 21 mei 2013 Delen Geplaatst: 21 mei 2013 ik zit nu in plastic verpakt roggebrood te eten (zonder het plastic uiteraard) van 13-4-12 smaakt nog prima pindakaas van een jaar overtijd smaakt ook nog goed even pak roggebrood opeten en dan weer aan het werk alles heeft wel in een temperatuur stabiele kast gestaan uit het licht dat moet ik er bij zeggen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Pg23 Geplaatst: 21 mei 2013 Delen Geplaatst: 21 mei 2013 Wijn en kaas blijft ook zeer lang goed. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Basement Steve Geplaatst: 28 juni 2013 Delen Geplaatst: 28 juni 2013 Wijn en kaas blijft ook zeer lang goed. hangt toch vanaf welke wijn en kaas hoor sneedjes gouda of leerdammer moet je volgend jaar niet meer eten en als je geen wijnkenner bent moet je ook niet zomaar een flesje opzij gaan zetten Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Basement Steve Geplaatst: 28 juni 2013 Delen Geplaatst: 28 juni 2013 kan er hier op pagina 1 geen 100% zekere lijst geplaats worden met voeding die langer als 5 jaar meegaat? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 28 juni 2013 Delen Geplaatst: 28 juni 2013 kan er hier op pagina 1 geen 100% zekere lijst geplaats worden met voeding die langer als 5 jaar meegaat? Dat zal lastig worden. Alleen mods en admins kunnen eea nog aanpassen. Heb je zelf al een lijstje klaar, uittrekseltje van dit draadje? Kort gezegd: Blik, glas en droogvoer (pasta, rijst, etc) gaat sowieso langer mee dan 5 jaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Doomsday Geplaatst: 15 augustus 2013 Delen Geplaatst: 15 augustus 2013 Ik heb wel eens die BP-5 repen geprobeerd. Persoonlijk vindt ik ze niet te nassen. Ze zijn erg droog zodat je (extra) water moet drinken om die droge rommel weg te krijgen. Vergeet niet de good noddels en pasta van unox ook goed te nemen voor je eigen MRE. Zelf heb ik nog een pak van adventure food liggen om uit te proberen. Deze lijkt me ook wel wat: Heeft iemand nog ervaring met MRE's. ik wil ze een keer uitproberen. Ze worden namelijk op marktplaats aangeboden. Misschien heb je iets aan deze site: http://www.mreinfo.com/ Ik heb een aantal MRE's (Amerikaanse) geprobeerd. Best lekker en erg volledig: er zit zelfs een eetlepeltje en toiletpapier in het pak. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
stampede Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 In de afgelopen periode heb ik mij behoorlijk zitten te verdiepen in de houdbaarheid van levensmiddelen. De antwoorden lopen uit een voor bepaalde producten en andere producten daar komt iedereen met het zelfde antwoord. Of ik dit nou hier op het forum vind of op andere sites (Europees en Noord Amerikaans) dat maakt niet uit. Dit draagt bij tot misverstanden en aannames, dit probeer ik voor mij zelf zo veel mogelijk inzichtelijk te maken. Waar ik wel achter ben is dat dit zéér sterk afhankelijk is van de producent van de levensmiddelen en het land van herkomst. Om het nog maar eens gecompliceerder te maken. Nu zit ik wellicht in een bijzondere situatie met mijn werk, het bedrijf waarvoor ik werk levert apparatuur (besturingstechniek en sensoren) aan de levensmiddelenindustrie. Deze materialen worden ingezet in het productie- én verpakkingsproces. Dus de afgelopen week tijdens mijn bezoeken aan de diverse bedrijven zo her en der een lichtje proberen op te steken (en ga hier mee door) wat men mij er over kan vertellen. De meeste bedrijven antwoorden conform wat wij hier op het forum elkaar meedelen, puur omdat men het ook niet anders/beter weet. Maar bij een (zéér grote wel bekende) conservenfabriek was men bij wijze van uitzondering wél zeer openhartig. De introductie van de THT vermelding was commercieel een gouden zet. Waar men voordien de THT op ruim 10 jaar zette werd dit nu ingekort tot 2 á 3 jaar. Men liet mij zelfs een magazijn zien waar van elke productie-run van de afgelopen ca. 40 jaar een monster stond. En ja hoor de oude glazen potten hadden een THT die soms wel 12 tot 15 jaar opliep. Zonder dat er veel (essentiële) dingen in het proces zijn veranderd heeft men dit nu aanzienlijk verkort (lees: moeten verkorten). Maar de omloopsnelheid en omzet soms wel vervijfvoudigd! Wel werd aangegeven dat de smaak, structuur en kleur wat verloren kon gaan maar de veiligheid van het product niet. Aangenomen dat de verpakking nog in een goede staat is (zoals ook hier veelvuldig op het forum is besproken). Dit wekte meer interesse in mij, dus ik ga eens kijken of ik meer openhartige bedrijven kan vinden. Zo kom ik vaak o.a. bij Unilever, Cargill, Nesté, CampinaFriesland enz enz. én ook de NVWA. Ik zal wel niet overal en meteen een antwoord op hebben (of überhaupt krijgen) maar eens kijken of er meer van dit soort verrassingen zijn. O ja voor die gene die vacuüm verpakken daarvoor heeft Marmalot een handige lijst, zie hier enkele voordelen van vacuümeermachines voor bepaalde levensmiddelen.: http://www.marmelot.com/marmelot/vacuum-houdbaarheidstabel.php Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Emmy Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 @stampede, ik log in na lange tijd, dus ik heb lang niet alles gelezen, maar ik neem aan dat je op de hoogte bent van het feit dat je veel levensmiddelen bijna onbeperkt houdbaar kunt maken door ze te verpakken in de zogenoemde Mylarzakken. Vacuümtrekken is meer voor de middellange levensduur zeg maar, dat komt omdat er op de lange duur toch een beetje zuurstof door het plastic heengaat. Dat kan bij Mylarzakken niet, die zijn 100% luchtdicht. Ze zijn niet vacuüm te trekken, maar door een zuurstofabsorber toe te voegen, wordt de zuurstof in de zak geabsorbeerd, waardoor bacterien geen kans meer krijgen. Zo gaat je voeding wel dertig jaar mee. Ik heb dit op deze site geleerd. Even een zoekopdrachtje doen om een linkje te vinden. Aha gevonden. HIer kun je er alles over vinden, maar er staat nog meer onder de zoekterm mylar en oxygen absorbers ForumSurvivalEten en drinken Mylar en oxygen absorbers. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Emmy Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 O, de link kwam niet goed over. Hier is hij dan: http://preppers.nl/forum/threads/298-Mylar-en-oxygen-absorbers?highlight=mylarzakken Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
stampede Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 @Emmy, mijn hartelijke dank voor je advies. Ik ben er inderdaad net ook achter gekomen dat Mylar een mooie oplossing is. Zo her en der ook linkjes gevonden waar ik dit kan kopen. Dit is zeer iets waar ik mij mij absoluut bezig ga houden om aan te schaffen en toe te passen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Emmy Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 @Emmy, mijn hartelijke dank voor je advies. Ik ben er inderdaad net ook achter gekomen dat Mylar een mooie oplossing is. Zo her en der ook linkjes gevonden waar ik dit kan kopen. Dit is zeer iets waar ik mij mij absoluut bezig ga houden om aan te schaffen en toe te passen. Mooi! Lds is de goedkoopste, met gratis verzending (mormonen). Dichtsmelten van de zakken kan met een vacuumsealer, alleen smelten zonder vacuüm te maken. Veel succes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Insomniac Geplaatst: 17 oktober 2013 Delen Geplaatst: 17 oktober 2013 Hier nog een handige site over houdbaarheid van voedsel... http://www.eatbydate.com/ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
homerun Geplaatst: 23 oktober 2013 Delen Geplaatst: 23 oktober 2013 Maar als je nou eten in een lucht dichte en water dichte ton doet. Bederft het dan ook. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tanfana Geplaatst: 6 december 2013 Delen Geplaatst: 6 december 2013 Ik wil nog even terugkomen op de opmerkingen over tht en tgt. Tht = tenminste houdbaar tot. De producent kiest de datum die hier bij staat. Tot deze datum is de kwaliteit van het product door de producent gegarandeerd. Winkeliers mogen producten tot en met de tht datum voor de volle prijs verkopen. Als de tht datum voorbij is mag het product wel verkocht worden maar moet voor de consument duidelijk zijn dat het product ' over datum' is. Tgt = te gebruiken tot. Dit wordt op bederfelijke producten gezet. De tgt datum is de laatste dag dat het product gebruikt kan worden. Het wordt geadviseerd de producten na deze datum weg te doen. Mijn advies: gebruik je gezonde verstand en je neus. Als je het product niet helemaat vertrouwt hou je tong er even tegenaan. Proef daarna een klein hapje. Wees met producten met gist er in extra voorzichtig. Die eten wij niet als ze over datum zijn. Meel, granen en rijst krijgen geen beestjes als de producten 24 uur in de diepvries hebben gelegen. Daarna afgesloten, donker, koel en droog opslaan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ulco Geplaatst: 7 december 2013 Delen Geplaatst: 7 december 2013 Ik wil nog even terugkomen op de opmerkingen over tht en tgt. Tht = tenminste houdbaar tot. De producent kiest de datum die hier bij staat. Tot deze datum is de kwaliteit van het product door de producent gegarandeerd. Winkeliers mogen producten tot en met de tht datum voor de volle prijs verkopen. Als de tht datum voorbij is mag het product wel verkocht worden maar moet voor de consument duidelijk zijn dat het product ' over datum' is. Ook verkopers mogen zelf een stickertje met THT op een product zetten (m.u.v. gekoelde producten). Een blikje uit de plaatselijke toko kan door de winkelier zelf geïmporteerd zijn maar er moet wel een THT datum op om hem te mogen verkopen. TGT data op producten moet je je wel aan houden i.d.d. Als deze datum is verstreken kan je flink ziek worden. Iedereen weet dat je veel producten tot ver na de THT waarde veilig kan eten. De reden waarom dit is, is niet zo heel moeilijk: 30% van al het voedsel in de westerse wereld wordt weggegooid. Dit kan verschillende redenen hebben maar heel vaak is het product nog prima alleen de THT waarde is verstreken. Als alle consumenten wisten dat ingeblikt voedsel wel 50 jaar houdbaar is gooien ze die blikken niet meer weg na 3 jaar als de THT datum is verstreken. Dan zullen de fabrikanten en verkopers misschien wel 10% minder verkopen. Nu moet ik ook toegeven dat 'onze' beoordeling wat betreft houdbaarheid van een product over het algemeen wat soepeler is dan de gemiddelde verwende westerling. Als een product na 3 maanden een iets ander tintje heeft gekregen maar nog precies hetzelfde smaakt en je wordt er na 50 jaar nog steeds niet ziek van vinden we het al gauw goed. zoals @Tanfana zei, gebruik je gezonde verstand en je neus Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
KoosKorstwagen Geplaatst: 12 december 2013 Delen Geplaatst: 12 december 2013 Ik heb in het verleden al flink pasta gehamsterd, (donker en koel bewaard) en wat ik kan zeggen zover is dit: meeste pasta erg ver over datum is prima eetbaar. Echter goedkopere merken met vaker slechte goedkope plastieke/kunststof verpakkingen, zijn soms totaal niet meer eetbaar dit kun je prima ruiken. (Ruikt vies en muf, visueel lijkt het nog prima) Terwijl duurdere merken met dus een net iets betere verpakking die meer flexibel en dikker is het na 4 jaar na de THT nog prima en lekker eetbaar is. Dus kijken, ruiken en proeven zegt of een product nog goed is ook al jaren na de THT. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nature Geplaatst: 21 december 2013 Delen Geplaatst: 21 december 2013 Via zoeken heb ik nog niet veel info gevonden op dit forum. Hoelang kan je rijstwafels eten na tht datum? Ik heb net enkele pakken gekregen maar die zijn al een half jaar over datum. Het zijn droge rijstwafels met zeezout. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 21 december 2013 Delen Geplaatst: 21 december 2013 Via zoeken heb ik nog niet veel info gevonden op dit forum. Hoelang kan je rijstwafels eten na tht datum? Ik heb net enkele pakken gekregen maar die zijn al een half jaar over datum. Het zijn droge rijstwafels met zeezout. Gebruik google en voeg er preppers.nl aan toe, dat werkt beter. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 21 december 2013 Delen Geplaatst: 21 december 2013 http://www.overdatum.org/page/249/nl#fruit Heel handig overzicht van etenswaren, een lijst met wat wel en niet kan en wat je er nog mee kan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Multitool Geplaatst: 23 december 2013 Delen Geplaatst: 23 december 2013 Ik heb een vraag ivm massaopslag. Is het niet verstandiger om ipv zakken van 50kg rijst e.d. kleinere hoeveelheden apart op te slaan? Want als je een grote zak aanbreekt komt er vanaf dat moment zuurstof aan. Het lijkt me dus meer geschikt om porties apart op te slaan. Of heeft het aanbreken van een grote zak geen effect op de houdbaarheid mits goed droog en koel bewaard. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 23 december 2013 Delen Geplaatst: 23 december 2013 Ik heb een vraag ivm massaopslag. Is het niet verstandiger om ipv zakken van 50kg rijst e.d. kleinere hoeveelheden apart op te slaan? Want als je een grote zak aanbreekt komt er vanaf dat moment zuurstof aan. Het lijkt me dus meer geschikt om porties apart op te slaan. Of heeft het aanbreken van een grote zak geen effect op de houdbaarheid mits goed droog en koel bewaard. Velen kopen rijst in het groot . Zakken van 5 , 10 , 25 kg zakken van 50kg zal je niet meer vinden denk ik . Deze verdelen ze dan zelf in kleine verpakkingen . Deze worden lucht dicht gemaakt . Daar zijn dan weer verschillende methoden voor . Ik zelf heb een vacuüm machine . Zo bewaar ik rijst bloem pasta droge bonen , erwten en nog veel meer . Onlangs ook waspoeder zo verpakt . En ik ken iemand die zijn tabak vacuüm verpakt . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luna1988 Geplaatst: 23 december 2013 Delen Geplaatst: 23 december 2013 Mijn ma werkt in een keuken van een verzorgingshuis, daar word pudding e.d. Aangeleverd in emmers van 5 liter. Die emmers met deksel worden gewoon weggesmeten. ZIjn die eventueel geschikt voor voedsel/water opslag? Zo ja moet daar nog wat mee gebeuren om het voedsel/water houdbaar te houden? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 23 december 2013 Delen Geplaatst: 23 december 2013 Mijn ma werkt in een keuken van een verzorgingshuis, daar word pudding e.d. Aangeleverd in emmers van 5 liter. Die emmers met deksel worden gewoon weggesmeten. ZIjn die eventueel geschikt voor voedsel/water opslag? Zo ja moet daar nog wat mee gebeuren om het voedsel/water houdbaar te houden? Dan kunnen haast niet anders dan 'Food Grade' plastic zijn. Uitsoppen,drogen en gaan! 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.