Ga naar inhoud

Raycoupe

Lid niveau 2
 • Items

  10024
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  58

Raycoupe won de laatste dag op 4 februari

Raycoupe had de meest gelikete inhoud!

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Mezelf

Recente bezoekers van dit profiel

16932 profielweergaven

Raycoupe's prestaties

SHTF Expert

SHTF Expert (11/11)

8.6k

Reputatie

 1. Alleen is dit geen artikel van het AD, maar slechts wat photoshop om een nepbericht te maken.
 2. Bezuinigingen GGZ, medicijnen tekort, wie zal het zeggen... šŸ˜‡
 3. @Ted, die bril kan echt niet meer, zo kom je toch nooit aan een vriendinnetje?
 4. Daar is geen oplossing voor. Je zal een petroleumkachel altijd ruiken. Is het niet de typerende petroleumgeur, dan hou je bij loepzuivere petroleum de waxinelichtjes/kaarsvet geur over. Sommigen steken hem buiten aan en tillen hem dan naar binnen. Omgekeerd bij het uit doen. Of het nou slim is om te gaan zeulen met een brandende kachel mag ieder voor zichzelf uitmaken. Wat een beetje helpt is de kachel in lage stand aansteken en eerst laten opwarmen voordat je hem hoger draait. Bij het uitdoen eerst een kwartiertje op de laagst mogelijke stand voordat je de pit helemaal naar beneden draait en de kachel dooft. Ik weet niet waarom je nu met petroleum stookt @Pollek want het heeft wel meer nadelen. Het is net zo gezond als 100 kaarsen in huis laten branden. Een koolstofmono-oxide (CO) melder is wel een must. Mocht je een koolstofdioxide (CO2) meter in huis hebben, probeer die dan onder de 800 ppm te houden. Toen ik aan het testen was met mijn kachels, was een bovenraampje openzetten niet genoeg. En dan heb je nog de andere schadelijke verbrandingsproducten die vrij komen. Doordat je zoveel moet ventileren en dus weer warmte verliest, is petroleum pas goedkoper dan de CV als de gasprijs grofweg twee keer zo hoog is als een liter petroleum. Ik heb ze uitsluitend voor noodgevallen omdat ik geen schoorsteen heb of kan improviseren. Gas is de andere schoorsteenloze optie, maar dat veroorzaakt nog meer vocht in huis dan de verbranding van petroleum, maar wel minder schadelijke stoffen. Toen ik eens een paar jaar in een caravan moest wonen kon je precies zien wie met gas of petroleum stookte in de winter. Bij de gasstokers dropen de druppels van de ramen... Gelukkig had ik in die oude stacaravan van 1000 euro voor 1700 euro CV laten plaatsen op propaan.
 5. Nadeel is dat die containers slecht te isoleren zijn, metaal geleidt nogal goed warmte. Isolatie aan de binnenkant + aftimmering neemt extra ruimte in beslag en die is al niet groot, 244 cm breed, 259 hoog. Met slechts tien centimeter isolatie + aftimmering hou je 220 breed over... Isolatie aan de buitenkant vergt weer een extra weerbestendige laag...
 6. Je gaat het vlampunt nooit verlagen naar een waarde waarmee het geschikt is voor lont achtige verbranding. Dat geldt voor alle brandstoffen met een hoog vlampunt. Zelfs met petroleum is het nog een hele techniek om die brandstof met vlampunt van 60 graden een beetje efficiƫnt te laten branden. Talloze patenten en hele industrieƫn waren hiermee bezig rond de vorige eeuw wisseling. Plantaardige olieen kun je wel gebruiken om middels een chemische reactie biodiesel van de te maken. Brand nog steeds slecht met een lont/pit, maar is te gebruiken in dieselmotoren. Dit thuis doen is volop mee geƫxperimenteerd, een hoop gedoe met slechte kwaliteit biodiesel + een berg afval als resultaat. Ook geen handige route voor op kleine schaal. Er zijn genoeg branders te vinden die dikke olie verstoken, maar geen ook maar enigszins efficiƫnt, dus je zit met flinke uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast is het binnenshuis verbranden zonder schoorsteen van wat voor soort brandstof dan ook, nogal kwalijk voor de gezondheid. Schaf voor de gein een CO2 meter (niet goedkoop voor een goede) en CO meter om e.e.a. te monitoren. Dan mis je nog alle aromaten, roet en andere kwalijke stoffen die uitgestoten worden, maar het is een redelijke indicator voor de luchtkwaliteit. Behalve voor echte nood, blijven hier dan ook de petroleum lampen/kachels, kaarsen, etc uit.
 7. Welke voedingswaarde is hierbij van belang. Het aantal calorieƫn? De mineralen en sporenelementen, zo ja welke? De vitamines, zo ja welke? Bij het preppen gaat het voornamelijk om het eerste, calorieƫn. Dat is hetgeen wat schaars wordt igv SHTF. Vitaminen en mineralen zijn nog wel eens bij elkaar te scharrelen met wat kennis. Een tekort aan vitamines en/of mineralen, hoezeer men daar tegenwoordig om hamert, neemt meestal maanden in beslag. Mensen hebben in vroeger tijden altijd de winter overleefd op simpel basis voer met weinig vitaminen en mineralen. Vele voorjaarstradities gaan over de eerste vindbare vitamientjes, bv het zoeken naar pinksterbloemen (vit C) e.d. Kinderen plukten die en verkochten ze.
 8. Ook glazen potten hebben metalen deksel en dus hetzelfde probleem. De houdbaarheid verschilt niet van blik. Blikken van RVS oid zijn er niet, om logische redenen, het blik wordt dan duurder dan de inhoud. Normaal roesten blikken ook niet zo snel door, je hebt best een vocht probleem in huis of woont wellicht ergens dicht aan de kust? Bij mij thuis kan de luchtvochtigheid in de zomermaanden flink oplopen en nooit heb ik last van roest. Er zit ook een licht beschermend laagje op het blik om roest te voorkomen. Komt er naast vocht ook een zout of zuur bij, in wat voor vorm dan ook, bv door lekkende voorraad, dan gaat het roesten ineens veel sneller. Enige oplossing is de blikken verpakken, in bv. kunststof bakken of plastic zakken.
 9. @Roel22 Van de regen in de drup. Als je de foto opzoekt komt hij van een Russisch artikel over Hercules Kevers. De meeste soorten hebben ook een lange hoorn bovenop, die hier heel kort is. Welke soort het precies is, geen idee, er zijn een stuk of 10 verschillende.... https://en.wikipedia.org/wiki/Hercules_beetle
 10. @SamenPreppenIsFijner Je hebt gelijk, deels is dat een beetje mijn stijl, nogal direct en duidelijk, daar hou ik zelf ook van. Ook speelt dat ik dit soort informatie al vele malen heb herhaald en ik neig naar steeds korter en sneller. Dus vergeef mijn botheid. Het best kun je niet te snel iets bestellen en je goed inlezen, op dit forum of elders, zodat eventuele vragen gerichter kunnen worden beantwoord. Naast de vele misinformatie op het internet (kampvuur houtskool in een petfles onzin) is het best complexe materie. Het begint bij wat is veilig en wat is gezond water. Wat kan er allemaal in water zitten en wat je niet wilt. Hoe ga je dat filteren en in welke volgorde. Wat zijn voor-, en nadelen van elke techniek en wat past het beste bij je praktische toepassing.
 11. @Mevr. Grijpstra Voel je niet persoonlijk aangesproken, je houdt het toch heel netjes? Goed dat je vraagt om mijzelf wat duidelijker uit te drukken. In het algemeen valt mij op dat zo'n topic steevast reacties losmaakt bij mensen die zelf niet overwegen mee te doen. Dat is wel een patroon en daarom geeft ik wat oorzaken die ik meen te herkennen waarom dit gebeurd. En dan komen ze nooit meer kijken op het forum of vragen het beheer maar meteen hun account op te zeggen. Dat vind ik jammer omdat ze vaak denken dat preppen gaat over wat Petroman hier beschrijft. Al die scenario's over de complete ineenstorting van de maatschappij door wat voor catastrofale ramp dan ook is in mijn ogen vooral bedoeld voor mensen die zich stierlijk vervelen en daarover gaan fantaseren op het internet. Daar gaat preppen eigenlijk helemaal niet over. 99,999% van alle preppers heeft geen bunker of zelfs maar een BOL. Enkelen met wat meer centen noemen hun vakantie huisje BOL maar die zouden ze zelden hebben aangeschaft als recreeren niet het hoofddoel was. Preppen gaat voornamelijk over het tijdelijk voor je zelf kunnen zorgen als diensten waar we steeds meer afhankelijk zijn geworden een tijdje uitvallen. Dat zou ik de pers wel eens willen meegeven ipv het sensationele idee dat preppers tonnen voedsel en andere middelen hebben waar een klein leger jaloers op wordt om de Zombie Apocalyps te overleven. Ik denk dat deze journaliste een serieus verhaal wilde maken en niet zozeer de sensatie kant op wilde, maar dat komt eigenlijk wel het meest voor. Daarom tik ik hier nu een heel verhaal dat wellicht gelezen wordt door toekomstige journalisten. Die stroomstoring in noord-west Nederland van een middagje, een paar jaar terug, zorgde voor kranten vol ellende verhalen van mensen die alleen een pinpas hebben en verder lege keukenkastjes. De Apache helikopter die door een hoogspanningsleiding vloog waardoor er wekenlange verstoring van de elektra was en bij sommige mensen tot drie hoog in de flat het riool omgekeerd werkte. Mijn reactie bleef uit omdat ik geen voorbereiding tref tegen overstromingen. Minimaal 13 meter boven de zeespiegel en meer dan twintig kilometer verwijderd van het dichtst bijzijnde kleine riviertje. Toen hier een wateropslag van een paar kuub barstte, was de kruipruimte de volgende dag alweer droog. Ze vroeg specifiek naar mensen die zich op nattigheid voorbereiden en dat ben ik niet.
 12. Koken heeft een paar nadelen. Kost veel energie en je verlaagd het aantal mineralen wat erin zit die je toch liever erin had gehouden. Maar met wat gezond eten kun je daar prima op overleven. Ander nadeel, als je water nog iets van alg of andere onschuldige verontreiniging bevat krijg je een organisch soepje wat echt goor smaakt en heel snel bederft. Des te groter de Sawyer des te sneller het gaat. Met de mini ben je wel even bezig. Met de squeeze filter ik binnen tien minuten een paar liter. Ik vul een petfles met vies water, schroef de Sawyer erop en als je dan stevig in de vuilwater fles knijpt (of erop gaat zitten) stroomt er redelijk snel water uit. En dat mag met de Squeeze. Normaal krijg je er een waterzak bij en omdat een Sawyer veel druk aan kan is het knijpen in die zak de methode die de fabrikant adviseert. Laat je zwaartekracht het werk doen, dan gaat het wel even duren. Jij wilt een grote bak filteren op zwaartekracht met een zo goedkoop mogelijk filter. Verwacht teleurstelling. Jammer dat je zelf zo slecht aan informatie kunt komen op het internet, daar kan ik je niet bij helpen en moet je lokaal maar iemand voor vinden die naast je achter het scherm kruipt. Hier op het forum staat bakken aan info over waterfilters, allemaal in het Nederlands. Zoekfunctie van het forum gebruikt of bij Google intikken: site:preppers.nl en dan je zoekwoorden. Alle actieve kool, ook aquaris en vijver spul is geschikt. Des te fijner verdeeld des te sneller het werkt. Hoeveel en hoelang is niet te zeggen want hoe sterk vervuild is jouw water? Als je dat kunt aangeven in mmol/liter kan iemand die daar extreem veel ervaring mee heeft je wellicht een antwoord geven, maar ik niet. Los in een camelbak?! Niet doen! Er kan fijne koolstof loskomen als dat schudt en heen en weer beweegt. Niet gevaarlijk maar wel stroefjes op de tong. Actieve kool is geen wondermiddel, duur en je moet het behoorlijk vaak vervangen. Ik gebruik het dus alleen als het nodig is en meestal dus niet. Virussen filteren buiten de tropen? Waarom, er zijn geen gevaarlijke virussen die los in het water zitten. Virussen kunnen daar niet overleven en zitten hier altijd in algen en bacterieen die je dus wel met een deeltjesfilter (sawyer of keramiek) verwijderd. Zelfs in de tropen is dat het geval maar je kunt net pech hebben vandaar dat ze UV licht of een 0.02 gebruiken. Een kraanwater adapter klinkt wel makkelijk maar zo snel stromend water filteren is niet effectief. Ja bij kraanwater lijkt het te werken en dus verkopen ze dat graag, maar echt filteren is er niet bij. Een actieve kool filter met die snelheid laten werken doet echt nagenoeg helemaal niets en al helemaal geen zware metalen want dan heb je een hele trage doorlooptijd nodig. Ik wil ook wel een filter van het formaat soepblik dat lang meegaat, supersnel werkt, weinig kost en alles in een klap eruit filtert maar dat is technisch en chemisch onmogelijk. Nogmaals verkopers die dat beweren om op je kraan te zetten zijn er genoeg, jij gaat toch nooit merken of kunnen controleren dat het nauwelijks werkt. Mensen die een eigen put hebben of puntstuk slaan laten dat wel doen voor alleen kalk, bacteriƫn en ijzergehalte en dat kost al 200 euro per keer. Een volledige analyse van je gefilterde water kost je een veelvoud. Succes met je zoektocht alle relevante informatie die ik heb is gezegd. Ik ben er klaar mee, of je moet me inhuren als consultant. Laatste tip, je wilt iets wat niet bestaat. Geloof je dat niet, dan ga je een hoop tijd en wellicht geld verspillen. Analogie: Als jij auto's te duur vindt, dan vertrouw je ook geen verkopers die jou een zogenaamd prima auto willen verkopen voor 250 euro. Wil je zelf een auto bouwen, dan is dat best lastig als je weinig van de techniek weet. Dan ben je een paar jaartjes aan het studeren en kom je erachter dat het alsnog niet echt veel goedkoper wordt.
 13. Altijd hetzelfde liedje. Iemand is geĆÆnteresseerd en omdat diegene van de pers is wordt hij/zij gefileerd door mensen die toch niet gaan meewerken. Dat patroon herhaalt zich al tien jaar inmiddels op de Nederlandse preppers fora.
 14. Die zijn er genoeg, alleen een beetje uitkijken als je op een chinese site hetzelfde product ziet alleen goedkoper. Het zijn twee compleet verschillende filters. Sawyer voorkomt uitsluitend dat je ziekt wordt van het water. Handig voor survival en noodsituaties. Aqualine is voor thuis, maakt het water lekkerder en filtert dan ook nog wat chemicalien eruit. Dat is onzinnig, als er geen bacterien meer in zitten valt er niets te doden met chloor of koken. Ja. Veel te veel in voor 1 filter, dat ook nog eens goedkoop moet zijn. De 0.02 is voor in de tropen. De doorstroomsnelheid is meteen heel klein. En dan moet je heel goed gaan voorfilteren, anders werkt het niet. Hij wordt daarom voornamelijk gebruikt om al schoon water, geschikt te maken voor operaties. Voor drinkwater is deze variant alleen maar lastig. Wil je in de tropen veilig water, dan kun je beter een 0.1 pakken en daarna een steripen gebruiken. Dat is een sterk UV lampje. Grote varianten vind je ook in de aquarium en vijver winkels. Best duur. Zie youtube. Ik vul graag in een keer meerder flessen met schoon water, al kun je de Sawyer ook op een petfles schroeven en er meteen uit drinken. Auarium/vijver winkels verkopen in grotere verpakkingen en zijn het goedkoopst. Actieve kool blijft een dure hobby en het werkt maar kort. Je zult steeds nieuwe moeten kopen. Actieve kool filtert geen bacteriƫn. Sterker nog, laat je dat nat staan, dan groeien er juist bacteriƫn in. Dus je wilt eerst de bacteriƫn eruit hebben. Met een halve liter kom je een heel eind als het om kraanwater gaat. 3 maandjes, misschien een half jaar. Gooi je er slootwater in, dan ben je na 200 liter wel aan vervanging toe. Dat kan idd. Zie het ding als een vergiet met hele kleine gaatjes, 0,1 micron. Zelf doe ik dat niet, want ik heb de Aqualine voor thuis en de Sawyer voor in de rugzak als ik verwacht eens een keer geen drinkwater voorhanden te hebben. En dan pak je geen slootje op een industrie terrein, maar bij voorkeur regenwater, al kan dat een bosvennetje zijn. Daar zit tenminste geen water in wat net vanaf het wegdek (auto's, remstof, olie en chemicalien) de sloot in is gelopen. Dan moet je je verstand erbij gebruiken. Het is een filter voor noodgevallen. Kraanwater is al door actieve kool geleidt. Veel beter dan je thuis ooit zal kunnen. Kraanwater is en blijft schoner dan jij ooit met consumenten filters of DIY voor elkaar kunt krijgen. Er wordt veel onzin verkocht, letterlijk. Dat maakt het lastig als je zomaar wat op het internet gaat zoeken. De Aqualine review geeft precies weer welke stappen je vanaf vuil water moet volgen als je van slootwater veilig EN lekker water wilt maken. - Voorfilteren voor de grotere deeltjes als algen e.d, zodat je bacterie filter niet snel verstopt. - Daarna bacterie filter, zodat je water veilig wordt en niet ziek. Ook voorkomt het dat je actieve kool filter een broedplaats voor bacteriƫn wordt. - Daarna actieve kool, zodat je je smaakjes verwijderd, andere chemicaliƫn en wellicht wat zware metalen, maar dan moet je echt een heel groot actieve kool filter hebben en heel langzaam, druppelend het liefst, het water er doorheen laat lopen. - Dat bij de Aqualine nog zilver ionen in die stenen onderin de bak zitten, zorgt ervoor dat er geen nieuwe bacterieen van je handen, lucht of wat dan ook, een kans krijgen om te gaan groeien. Bij aquaria, vijvers en voor planten, is het meestal zelfs onwenselijk dat je de bacteriƫn dood, want de meeste zijn heel nuttig en die planten en vissen hebben zich al honderden miljoenen jaren aangepast om er tegen te kunnen. Alleen als bepaalde ziektes bij je vissen toeslaan, ga je wat verder en blijven de goede bacteriƫn wel in het grind, tussen de planten e.d leven. ========================== Je zult moeten vertrouwen op fabrikanten en deze informatie. Als je het wilt testen kost dat bij een laboratorium vele honderden euro's per keer. Of je doet een volledige HBO studie chemie of laborant en investeert in een paar miljoen voor alle apparatuur die er bij komt kijken. Mensen willen altijd te veel, puur water, alleen maar H20 is nogal duur om te maken. Beter dan destilleren doen ze het hier: https://www.witteveenbos.com/nl/projecten/ultrapuurwaterfabriek-emmen/ Ga je dat ultrapuur water drinken ipv kraanwater, dan ga je heel snel dood. Kameraad van mij werkte daar bij het opzetten van die fabriek en zijn fulltime job is afvalwaterzuivering op een bedrijventerrein, zodat het geloosde afvalwater niet alle vissen en planten in het kanaal om zeep helpen.
 15. @Elize Ik heb idd een review geschreven over de Aqualine: Ik heb deze nog steeds.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...