Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Dr.Prepper

Overzicht van lang houdbare levensmiddelen

Recommended Posts

Bakspray met plantaardige olie, in een spuitbus dus. Hoeft zelfs na opening niet in de koelkast omdat de inhoud niet aan de lucht wordt blootgesteld. Leek me handig t.o.v. boter in blik dat na opening en zonder koelkast erg snel zal verguppen m.i.

 

(Dr. Oetker, plusminus 1, 95 per 125 gr. THT ca. 2 jaar na aankoop).

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

misschien heb ik er over heen gekeken maar

beschuit

rijstewafels

brinta

muesli

Kant en klare pannenkoekenmix

limonadesiroop

Ow en sojamelk die goedkope pakken, langer houdbaar dan langhoudbare melk

zijn ook langhoudbaar,

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Klopt, maar dan moet je eigenlijk voor de echte granen gaan en een molen (als lange termijn prepper)..

 

Grt

Kans

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
blikken Bruine bonen heb ik hier nog niet zien staan.

misschien nog een idee om alle blikjes te verpakken in een zakje om roest tegen te gaan.

ik heb laatst een artikel gelezen over de houdbaarheid van blikvoedsel, en dat de fabriekant de houdbaarheidsdatum had gebaseerd op de garantie van het blikje, dus zo lang dat het blikje gegarandeerd goed bleef volgens weer de blikjes fabriekant..

 

 

 

http://www.voedselbankennederland.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=134&Itemid=126

 

ook leuk:

http://www.nrcnext.nl/blog/2011/07/26/negeer-die-uiterste-houdbaarheidsdatum/

 

Blikjes en glazen potten met metalen deksels in goed sluitbare plastic zakken doen samen met een paar eetlepels Bison vochtvreter (calcium chloride, CaCl2). Zie ook mij mededeling over drogen van voedsel.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik ga komende week mijn voorraad eens loggen en sorteren op jaartal, heb al even vlot gespiekt maareh heb niets van 2017.. Hebben jullie nog product ideeen die 2017 hebben?

Al mijn oude preps met jaartal 2012 ga ik apart zetten en gebruiken voor de oefening (diezelfde week) Dan gebruik ik mijn boodschappengeld voor die week om nieuwe preps met een hoger jaartal te kopen.

 

Kan ik direct mooi zien of een week op blikvoer te doen is..

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Ik ga komende week mijn voorraad eens loggen en sorteren op jaartal, heb al even vlot gespiekt maareh heb niets van 2017.. Hebben jullie nog product ideeen die 2017 hebben?

Al mijn oude preps met jaartal 2012 ga ik apart zetten en gebruiken voor de oefening (diezelfde week) Dan gebruik ik mijn boodschappengeld voor die week om nieuwe preps met een hoger jaartal te kopen.

 

Kan ik direct mooi zien of een week op blikvoer te doen is..

capucijners zijn tot 2018

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

Alles wat in blik en pot verpakt is, is meerdere jaren (1) na THT datum nog prima te eten hoor.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Een vraag waar ik vandaag voor kwam te staan. Ik heb een kleine vriezer onder de koelkast 3 laden. Ik gebruik deze eigenlijk amper en kon vandaag bijna alles weggooien helaas. Aangezien ik hem nu weer wil vullen moet dat zo goed mogelijk. Wat is dus het beste ingevroren eten wat lang ingevroren goed blijft en wanneer shtf er geen stroom is ondooit bijvoorbeeld nog een paar dagen gebruikt kan worden. Ik denk dan aan een combinatie of aanvullingen op ander prepper eten. Graag hoor ik tips van mensen die dit bewust eerder hebben gedaan.

 

Gr Rover

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Graan.

 

Als je ongemalen graan koopt dan is dat jaren, volgens sommige nog veel langer houdbaar.

25 kg graan kost ongeveer 15 euro, binnenkort weer wat meer, en biograan ongeveer 18 euro, heb het ook voor 28 gezien.....

25 kg past in twee van die kanotonnetjes, als je zoals ik in kleinere porties in de ton wilt doen tel dan op drie tonnetjes.

Meestal wordt graan voor brood gebruikt dan moet je het graan ook kunnen malen, een handmolen heb je vanaf 200 euro, ook goedkoper maar daar zou ik niet aan beginnen, tot wel 800 of meer.....

 

Je moet dan natuurlijk ook over de andere ingredienten beschikken en kunnen bakken in een oven, of wat pannen met waxine lichtjes :rolleyes:

 

Bij veel (graan)molens kun je graan kopen.

 

Grt

Kans

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

ik werk in de voedingsindustrie (medicinale voeding) en ik zou zeggen sla ook een voorraadje eiwitten (whey) suiker en olie of vet afzonderlijk op. Als de stoffen puur zijn hoef je er alleen maar voor te zorgen dat ze droog staan. Suiker is eigenlijk onbeperkt houdbaar omdat bacterieen nu eenmaal niet houden van eenzijdige voeding en aangezien het bacterieen zijn die er voor zorgen dat voedsel bederft.....

 

hetzelfde geld voor olie en vet, het enige probleem bij vetten is dat het blootstellen aan zuurstof de smaak ranzig kan maken maar dan nog wordt je er niet ziek van.De ranzige smaakt komt omdat zuurstofmoleculen reageren met de vetmoleculen.

 

Wat de eiwitten betreft....je grootste zorg zal zijn om ze droog te houden want eiwitten zijn waterminnend en zullen dus snel water aantrekken als de verpakking niet 100% dicht is.

 

Het is misschien niet de meest smakelijke maaltijd maar 100 ml olijfolie lever 800Kcal en eiwtten en suiker leveren beide 400 per 100 gram dus als je ze uitendelijk mengt is het waarschijnlijk niet de meest fantastische maaltijd die je hebt gegeten maar je hebt wel genoeg energie om weer een poosje verder te kunnen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast jolanda
Een vraag waar ik vandaag voor kwam te staan. Ik heb een kleine vriezer onder de koelkast 3 laden. Ik gebruik deze eigenlijk amper en kon vandaag bijna alles weggooien helaas. Aangezien ik hem nu weer wil vullen moet dat zo goed mogelijk. Wat is dus het beste ingevroren eten wat lang ingevroren goed blijft en wanneer shtf er geen stroom is ondooit bijvoorbeeld nog een paar dagen gebruikt kan worden. Ik denk dan aan een combinatie of aanvullingen op ander prepper eten. Graag hoor ik tips van mensen die dit bewust eerder hebben gedaan.

 

Gr Rover

 

van wegen datum ?

 

Dus vraag waarom hebt het weg gegooid ?

 

Groet Jolanda

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Hallo Wild Rover,

Mijn ervaring met ingevroren spul is dat het lang na de gestelde datum ook nog wel eetbaar is, alleen de smaak, kleur en consistentie is vaak waardeloos.

Zelf ingevroren eten, in losse diepvrieszakken, leid vaak tot vriesbrand. Dit is eigenlijk het uitdrogen van het voedsel, doordat de zakken net niet goed dichtzitten of er teveel ruimte met lucht inzit. Mijn ervaring is dat het vacuum sealen en dan invriezen een groot verschil maakt. Je kunt in de supermarkt, vaak ingevroren vlees kopen, in kartonnen verpakking. Hier zit dan vaak nog wel een papieren verpakking in, maar toch voldoet dit op lange termijn niet. Ook hier vacumeren en invriezen!

De grootste vijand voor voedsel in je vriezer is uitdroging en reageren met zuurstof. Hoop dat je er iets mee kunt.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

ik hoop iets zinnigs te kunnen toevoegen....en natuurlijk ook veel te kunnen opsteken van jullie als ervaren preppers!

samen weet je nu eenmaal meer

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
ik werk in de voedingsindustrie (medicinale voeding) en ik zou zeggen sla ook een voorraadje eiwitten (whey) suiker en olie of vet afzonderlijk op. Als de stoffen puur zijn hoef je er alleen maar voor te zorgen dat ze droog staan. Suiker is eigenlijk onbeperkt houdbaar omdat bacterieen nu eenmaal niet houden van eenzijdige voeding en aangezien het bacterieen zijn die er voor zorgen dat voedsel bederft.....

 

hetzelfde geld voor olie en vet, het enige probleem bij vetten is dat het blootstellen aan zuurstof de smaak ranzig kan maken maar dan nog wordt je er niet ziek van.De ranzige smaakt komt omdat zuurstofmoleculen reageren met de vetmoleculen.

 

Wat de eiwitten betreft....je grootste zorg zal zijn om ze droog te houden want eiwitten zijn waterminnend en zullen dus snel water aantrekken als de verpakking niet 100% dicht is.

 

Het is misschien niet de meest smakelijke maaltijd maar 100 ml olijfolie lever 800Kcal en eiwtten en suiker leveren beide 400 per 100 gram dus als je ze uitendelijk mengt is het waarschijnlijk niet de meest fantastische maaltijd die je hebt gegeten maar je hebt wel genoeg energie om weer een poosje verder te kunnen.

 

Je eerste post waar ik iets zinnigs lees van je... (Op 50m met een pistool een hoofd raken was echt wel een toppie in onrealistisch posten zie: http://preppers.nl/forum/threads/987-Puur-hypothetisch-i-g-v-een-vrijere-NL-wapenwet-welk-vuurwapen-zou-je-kiezen?p=26712&viewfull=1#post26712 ) maar je

vergeet dat bovenstaande maar kan voor maar een aantal dagen, daarna begint het ontbreken van verschillende essentiele voedingsstoffen door te wegen...

 

Pieter! ik zie het al, je bent een aanwinst voor dit forum!

Dat was dus misschien wat kort door de bocht... no flame intended ;)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

50 meter is geen probleem ;) ik doe het regelmatig op de baan.....(bijna) iedereen kan het na een paar weken oefenen maar persoonlijk schiet ik liever op de papieren versie...dat smeert minder

En wat de voeding betreft je zou je verbazen hoe lang je het vol houd op koolhydrathen eiwitten en vetten want feitelijk zijn dat alle voedingstoffen die er toe doen....de enige drie essentiele dus.

We produceren medische voeding waar sommige mensen een leven lang op moeten teren omdat hun lichaam geen gewone voeding kan verterenen dat bestaat feitelijk uit deze mix met een paar vitamines en een smaakje toegevoegd.

kortom....alles bestaat uit deze drie factoren.....ongeacht wat je op je bord schept

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Het valt me op dat het hier op het forum vaak gaat om zo veel mogelijk eten voor een zo laag mogelijke prijs. Misschien is er niet aan te ontkomen, de meesten hier zullen zuinige Hollanders zijn. Ik ben opgevoed met weinig geld, maar wel met het idee dat eten de basis is, en het maakt dus eigenlijk niet uit hoeveel het kost, gezond eten komt eerst.

 

Gisteren kwam ik al surfend op een site die 'superfood' verkoopt. De zoekfunctie op dit forum levert twee kleine topics over dit onderwerp. Misschien is dit fenomeen onderbelicht, ik kende het niet en mijn aandacht is gewekt. Na vergelijking op http://www.superfoodshop.nl/nl en https://superfoodstore.nl/ heb ik een pakketje (http://www.superfoodshop.nl/nl/product/superfood-pakket-/) gekocht. Het bevat rauwe cacao, Chia zaden, Goji bessen, Maca poeder en Spirulina. Bij elkaar ruim twee kilo voor een kleine 75 euro. Misschien verklaren jullie me voor gek, maar ik wil het weleens proberen. Naar het schijnt bevatten deze substanties in sterk geconcentreerde hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen, die niet in een blik bonen zitten. Aangezien het hier om droge stof gaat, moet het lang houdbaar zijn. Als vegetariër lijkt me dit sowieso wel de moeite waard om te proberen als geheel natuurlijke voedingssupplementen. Misschien zijn dergelijke zaden en poeders interessant voor andere preppers hier, doorgaans bevat lang houdbare voeding minder vitaminen ed. dit zou een goede aanvulling kunnen zijn.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Hier een artikel over de houdbaarheid van ingeblikt voedsel;

http://survivethecomingcollapse.com/1970/the-mother-of-all-food-storage-myths/

 

We have all heard stories about someone bravely “testing” an old can of food or preserves decades after its advisable date and lived to tell about it. But for most, these stories were viewed more as an urban legend than a reality.

 

Dale Blumenthal with the Food and Drug Administration wrote an article a few years back that I only just discovered which had interesting facts on a study that was performed in 1974 by the National Food Processors Association. This study was done on 100 year old canned food that was found on the Steamboat Bertrand. It needs to be pointed out the Bertrand had swamped under its heavy load and sank in the Missouri River in 1865. It was later recovered in 30 feet of silt.

 

The canned goods that were tested from this recovery consisted of oysters, brandied peaches, plum tomatoes, honey and mixed vegetables. The contents of these 100 year old cans were tested for bacteria and also for their nutrient value. When tested, it was noted that the food had lost its fresh appearance and fresh smell, but it did not contain microbial growth, and was just as safe to eat 100 years later as it was when it was canned. Vitamins C and A were lost, but the foods still had high levels of protein and they contained all of its calcium and was deemed comparable to todays canned food.

 

Ook info wanneer de inhoud van een blik niet meer goed is:

 

Watch For These Signs!

 

When storing long-term canned goods, check each can for dents before storing. Any dented cans should go in the kitchen pantry for immediate use, rather than taking chances with long-term food storage.

 

Before consuming canned goods, always check for these warning signs: cans with bulging tops or bottoms MUST be tossed out. It is an indication that it contains dangerous bacterial growth. A leaking seal found in canned goods should also be tossed out, as this is another indicator that the can may contain harmful bacteria.

 

Direkte link naar FDA info: http://web.archive.org/web/20070509153848/http:/www.fda.gov/bbs/topics/CONSUMER/CON00043.html voor meer info waarop te letten bij verpakte voeding.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Graag gedaan Backschless.

Jij let er zeker ook op dat je alleen ongedeukte blikken koopt.

Ken je zeker ook de truc om de boven en onderkant van blikken in vloeibaar kaars (van oude kaarsstompen) te dompelen om roesten van de blikken tegen te gaan.

Stinkt he.! Een echt buiten karweitje. :o

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Dat moet ik nog doen met een aantal blikken maar weer even kaarsen sparen heb de vorrige kaarsen gebruikt om nieuwe te maken vandaag toevallig maar stinkt wel ja en koop nooit gedeukte blikken,zoek ze wel altijd goed uit.:D

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...