Ga naar inhoud

The lonely prepper

Lid
 • Aantal items

  206
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Noord Holland

The lonely prepper's Achievements

Survivor

Survivor (4/11)

180

Community reputatie

 1. Altijd leuk, zo'n prijsvraag. Maar ook lastig, ik denk dat we dit najaar nogal wat financieel onheil over ons heen kunnen krijgen, waardoor de zilverprijs wellicht halveert, of misschien dan toch opeens, als niemand het nog verwacht, scherp omhoog? Aangezien de meesten hier zo tussen de tien en dertig zitten, ga ik maar wat hoger! Kijken of er iemand nog hoger durft. $68,74
 2. @lewieke, natuurlijk moet je uitkijken als je via Marktplaats koopt. Ik heb dat een paar keer gedaan door te wachten tot er iets in de buurt wordt aangeboden, dan spreek ik bij de verkoper thuis af en fiets ik erheen. In mijn regio (groot Amsterdam) is er altijd wel wat te koop. Door bij de verkoper af te spreken betaal ik geen verzendkosten, ik laat geen papieren sporen van de transactie na, en het geeft me een beetje vertrouwen niet opgelicht te worden, want dan weet ik waar de oplichter woont om verhaal te halen. Ik koop alleen goudstukken waar ik bekend mee ben, zo ben ik er vrij zeker van dat ik echte munten koop. De mogelijkheid dat ik in de loop der tijd een of enkele vervalsingen heb gekocht sluit ik niet uit. Ik denk dat dat risico sowieso nooit helemaal uit te sluiten is.
 3. @Lekker, zelf bezit ik zowel munten als baren. Voor mij is de premie het belangrijkst. Ik koop dus steeds goud dat op dat moment het dichtst tegen de spotprijs aanzit, soms zijn dit munten (vaak via Marktplaats), soms baren. Ook vind ik het belangrijk om kleine en grote goudstukken te hebben, als ik ooit een beetje goud wil verkopen hoef ik niet meteen een grote baar in te wisselen. Behalve gouden tientjes, gouden ponden en Maple Leafs, heb ik ook gouden dukaten. Deze munten zijn mijn favoriet, ze zijn klein, hebben een hoog goudgehalte (.983), en zijn soms tegen spotprijs verkrijgbaar.
 4. Sorry maar volgens mij klopt het niet wat je zegt over platina. Ik kan zo snel geen grafiek (http://platinumprice.org/platinum-price-history.html, https://www.goldrepublic.nl/platinaprijs?period=5year&units=kg&currency=EUR&type=line) van de platinaprijs vinden die verder terug gaat dan vijf jaar. Maar zover ik weet was platina bijna altijd goedkoper dan goud. Zo nu en dan kwam de prijs weleens boven die van goud, wat de afgelopen jaren ook gebeurde. Maar de prijs is voor zover ik kan nagaan nooit het dubbele ten opzichte van goud geweest. Zo zijn er vroeger bijvoorbeeld gouden ponden vervalst door het goud deels te vervangen voor platina, dat nagenoeg hetzelfde gewicht heeft, die vervalsingen waren dus meerdere keren in de geschiedenis meer waard dan een echte munt. En het stijgingspotentieel is dus ook niet perse groter dan goud. Behalve bovenstaande, platina is heel anders dan goud. Goud is deels grondstof, maar ook een monetair metaal. Zilver zit in zekere zin tussen goud en platina in, omdat het in mindere mate een monetair metaal is, platina is niet monetair. Dat betekent dus dat platina eerder stijgt als de industriële vraag stijgt (flinke economische groei), terwijl goud zal stijgen bij een reset, of hoe we het scenario ook noemen waarbij alle waardepapieren waardeloos zullen blijken. Zilver zou in beide scenario's goed kunnen presteren, maar van platina ben ik dus minder zeker.
 5. Beter lezen @AWOL, nanna noemt de prijzen die een kennis van haar krijgt voor deze munten bij het goudwisselkantoor. Die oplichters vragen wel meer dan tien procent als je zo'n munt bij hen wilt kopen.
 6. Wat een schandalige bedriegers, die lui van goudwisselkantoor, ik had al zo'n vermoeden over dat bedrijf. Weleens binnengestapt om wat goud te kopen, maar wel voor een scherpe premie. Ik stond snel weer buiten.
 7. 't Zal niet bij de sponsor van deze site zijn geweest.. Misschien een leuk idee voor een sponsor-actie, goud voor bijna gratis voor iedereen op het preppers-forum!
 8. Ja ik wil ook dat adres, fikse korting op de goudprijs! Hoe heb je 'm dat geflikt, @nanna? Mij is het weleens gelukt op Ebay, als iemand een onhandige titel hanteerde, waardoor er weinig geboden werd, zo heb ik vijf jaar geleden een aantal gouden tientjes gekocht onder de goudprijs.
 9. Ok @Jacob, dus als ik je goed begrijp maakt het jou niet uit, kopen op de top, verkopen op het dieptepunt? Me dunkt dat het toch verstandig is de spotprijs in de gaten te houden als je in de markt bent om te kopen of verkopen. In de tussentijd, rustig laten liggen dat goud, en laat je niet gek maken door de spotprijs. En wie de goudprijs volgt snapt dat we nu redelijk aan de onderkant zitten (ja het kan altijd lager) dus een prima prijs om te kopen, met goud verkopen zou ik even een paar maanden wachten. Want wie de goudprijs volgt weet ook dat de zomermaanden relatief zwak zijn voor goud, en het najaar meestal de beste periode. Jij kijkt hierop neer (?), maar misschien ga je wel voor dat dubbeltje korting als je in de supermarkt staat?
 10. Ik vind de titel van dit topic toch wel intrigerend..
 11. Eerst doe je alsof t niks is, dan zeg je dat verstandige mensen de weg niet op gaan?! Juist omdat ik ook altijd die heisa rond een weeralarm voor wat wind of sneeuw altijd wat overdreven vind, en omdat ik vandaag moest werken, ben ik gewoon op de fiets gestapt. Op het traject (12km) drie forse bomen zien liggen, toch niet niks. In de Zaanstraat (Westerpark) was de weg bijna versperd, in het Westelijk Havengebied lagen twee grote bomen van de weg af, met kluiten van wel twee meter in de lucht, één zelfs inclusief wat bestrating. Op de route hing één grote tak half afgebroken recht boven het fietspad, daar heb ik toch even wat harder onderdoor gefietst, had misschien beter eromheen gekund, maar ik had haast om de pont te halen.. Misschien moet ik concluderen dat ik blijkbaar niet tot de verstandige mensen behoor.
 12. Ok, ik doe ook even een ´duit in het zakje´. Het valt me op dat de toon op dit topic een beetje negatief is, de meerderheid vindt het idee van een ´preppermunt´ onrealistisch, en ik moet zeggen, misschien is pepermunt een beter idee. Nee grapje. Ik bedoel dat ik ook niet helemaal begrijp waarom we nu opeens allemaal aan de rijksdaalders moeten, terwijl we dan toch weer zoveel gram voor die geit willen hebben en die rekenmachine nodig hebben. Dus waarom niet gewoon een of een paar kilo aan junksilver als onderdeel van je preps hebben? Zelf beschik ik over een vrij ruime sortering dubbeltjes, kwartjes, 1/2 guldens, guldens, rijksdaalders en tientjes. Van zowel voor en na de oorlog, dus twee soorten guldens, rijksdaalders en tientjes (die tientjes zijn allemaal van na de oorlog, maar wel in twee soorten met verschillend gewicht). Waarom zou zilver relevant zijn? Ik prep voornamelijk vanuit een besef van naderend financieel onheil, door jarenlang monetair mismanagement. Ik zie de kans nog steeds heel groot dat we een SHTF gaan meemaken waarbij je een brood kan kopen voor meer euro's dan je mee kunt torsen. Misschien lukt het nog met een kruiwagen. Ik denk dat mensen dan heel snel de waarde van zilver zullen kennen, gewoon omdat de bakker in plaats van die kruiwagen in euro's ook bereid is om een zilveren kwartje aan te nemen.. Als je met je mooie Maples aankomt zal hij je vast met alle egards ontvangen, de vraag is of je dan wisselgeld of meer broden krijgt, of als de bakker eerlijk is geeft hij je genoeg broden om een hoop vrienden te maken. Tuurlijk, een blik bonen, een wc-rol, pakje sigaretten, aansteker, dergelijke zaken zullen het goed doen als ruilmiddel, maar waarom niet ook wat zilver? Of hebben jullie allemaal één ding om te ruilen, óf wc-papier (Berts?), of witte chocolade, of AAA-batterijen?
 13. @GodelEcherBach, de webwinkel die je noemt is de duurste voor zover ik weet. Kijk eens op gold.de. Maar met een budget van maximaal 150 euro zou ik niks bestellen (ivm verzendkosten), gewoon kijken wat er via Marktplaats in de buurt te koop is, een afspraak maken en stap op de fiets!
 14. Ik baseer me op Koos Jansen: 'Forecast the optimal gold reserve capacity in the next 20 years. The conclusion is: 2020, China’s gold optimal reserves should be 5,787 tonnes – 6,750 tonnes. 2030 should be 8,995 tonnes – 10,532 tonnes.' Zie grafiek in het artikel onder dit citaat, geschatte goudreserve van China in 2015: ca 4000 ton. https://www.bullionstar.com/blogs/koos-jansen/pboc-gold-purchases-separating-facts-from-speculation/
 15. Waarom kun je Rusland niet serieus nemen, als het gaat om economisch beleid? Omdat ze nauwelijks (staats-)schulden hebben? Omdat het een surplus-land is? Omdat ze liever goud aanhouden dan dollars? Omdat je er gecompenseerd wordt voor inflatie als je je geld op de bank zet (ze geven daar rente!)? Verklaar je nader. En je stelt dat China en India geen goud aankopen?! Samen kopen ze de wereldwijde goudmijnproductie op! Ik ben even te lui om er links bij te zoeken, dat doe je maar lekker zelf. Overigens heb ik het over particuliere aankopen, dat staat los van wat de centrale banken kopen. Maar inderdaad, officieel heeft de Chinese centrale bank al jaren niks bijgekocht, toch wordt door de meesten aangenomen dat ze wel degelijk grote hoeveelheden goud hebben bijgekocht, hoeveel weet niemand. Schattingen lopen uiteen, ik denk dat 4000 ton reëel zou kunnen zijn. Goud gebruiken in het dagelijks betalingsverkeer is misschien een beetje omslachtig, al is er nu bitgold. Maar heb je je weleens verdiept in de functies van geld? Behalve een ruilmiddel is geld ook een rekeneenheid en waardeopslagmiddel. Wat stop je liever in je matras, Euro's, Dollars, Yen? AAA-staatsobligaties? Ik houd het op goud.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...