Theke Geplaatst: 26 maart 2013 Delen Geplaatst: 26 maart 2013 Ik ben net begonnen - ik heb niet heel veel. De restanten gedroogde moestuin van vorig jaar en een paar containers jerky. Ik eet geen suiker, geen granen (ook geen rijst en geen bonen) en geen chemicaliƫn. Vlees, fruit, groente, vet dus wel. Op zich - if push comes to shove - zouden we het thuis met wat creativiteit wel een maand uit moeten kunnen houden. Mits water beschikbaar blijft, want dat hebben we dus niet op voorraad. Dom, maar soit, dat komt goed - het filter is besteld en er is hier wel veel (stromend) water in de buurt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 26 maart 2013 Delen Geplaatst: 26 maart 2013 @Theke waarom eet je al die producten niet allergisch of lus je het niet ? Ā Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Theke Geplaatst: 26 maart 2013 Delen Geplaatst: 26 maart 2013 @Theke waarom eet je al die producten niet allergisch of lus je het niet ?Ā Geert Ā Gezondheidsoverwegingen (die ik allemaal best wil uitleggen, maar hier off-topic zijn). Bijkomend voordeel: ik heb geen insulinereactie meer en ik kan veel langer zonder voedsel. Mijn lichaam brandt nu eerst vet, daarna eiwit - heel efficiĆ«nt en zeker in een SHTF situatie kan ik heel lang doorgaan zonder te moeten eten. Ook heb ik minder water nodig - koolhydraten binden immers per gram 7 gram vocht aan zich dat daardoor onbeschikbaar is voor lichaamsfuncties. Ā Ik eet overigens niet koolhydraatvrij - ik eet wel fruit (en honing). Je moet je glycoceen ergens mee aanvullen immers 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
CMFC1988 Geplaatst: 26 maart 2013 Delen Geplaatst: 26 maart 2013 Heb voor een aantal dagen aan eten liggen, maar wanneer shtf blijf ik niet thuis zitten. En ga ik niet met al mijn eten sjouwen, daar heb ik andere kennis voor toegenomen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 28 maart 2013 Delen Geplaatst: 28 maart 2013 Dan zou het in principe beter zijn om potten te nemen als je op een vaste locatie zit geen kans op roest ed heb wel het idee,kan er volledig naast zitten maar dat potten en temparatuur verschillen misschien eerder tot lekkage lijden ik bedoel dat glas anders uitzet als de deksel en dat dan de kans op vacu verlies ontstaat wat in een blik niet zou kunnen/ mogen gebeuren maar met potjes heb je weer het voordeel van hergebruik Ā Ja, je zit er wel een beetje naast inderdaad. Het museum van Weck heeft potten van meer dan 100 jaar oud de oudste zelfs uit het jaar 1876, en traditioneel wordt er elk jaar een pot opengemaakt van 100 jaar geleden. Bovendien kan je alles wecken, zelfs vlees. Juist omdat de potten hergebruikt worden, er is ook geen afval. En afvalbeheersing is ook een probleem. Want waar blijven al die blikken, als het vuilnis niet opgehaald wordt? In de achtertuin die moestuin geworden is? Nee toch? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Miss Jade Geplaatst: 15 juni 2013 Delen Geplaatst: 15 juni 2013 Inmiddels al weer een tijd geleden kwam ik deze 'long term food storage calculator' online tegen, handig om bij te houden wat je al hebt en wat nog mist. Ā Downloadbaar in excelformaat. Ā De online-versie. Ā Ā Het is overduidelijk wel een Amerikaans model, waarbij pindakaas dus een eerste levensbehoefte is. Zelf gebruik ik 'm nu al een aantal maanden als 'checklist' om bij te houden wat al opgeslagen ligt en wat nog ontbreekt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vantazzy Geplaatst: 15 juni 2013 Delen Geplaatst: 15 juni 2013 Waar ligt voor jullie de grens? Zeker als je op een gegeven moment ruimtegebrek kan krijgen en goed moet rouleren. En hoe is de opbouw van jullie voorraad? Vooral veel lang houdbaar, of ook korter houdbaar spul?Ā Verstuurd van mijn GT-N7000 met Tapatalk Ā Ik woon in een vrij groot huis, maar wil niet dat mensen kunnen zien waar ik allemaal mee bezig ben, dus is het allemaal verstopt zo'n beetje. Maar wel in de trant van: Rouleren met die hap inderdaad. Voedsel wat praktisch gezien (in acht genomen hoe je ze bewaard) voor extreem lange houdsbaarheid worden heel goed verstopt. Verwacht ook niet dat ik er (mits SHTF niet voorvalt) zeker 5 a 7 jaar niet naar hoef te kijken. Verder zit het in dozen, kisten, kasten, onder planken, achter bakstenen (gewoon losse in de tuin, zet een stevige plastic bak in de tuin, half verzonken in de grond en bakstenen eromheen en erop gelegd (geen hond die denkt dat daar een kleine voedselvoorraad ligt) met een markering erop waarvan je weet: Oh die is voor dat jaar te gebruiken ter roulatie en die volgend jaar en die het jaar daarop. Het kort houdbare spul word gewoon in de keukenkasten gestopt zoals bij iedereen eigenlijk, alleen met de voorbedachte rade die alleen te nemen als de datum bijna nabij is. Voor de roulatie. Ā En de grens... Het is verspreid, er is plek zat, mogelijkheden genoeg, voor mij nog geen echte grens bereikt. Alleen mijn portefeuille zegt af en toe "En nu stoppen want ik voel mijn identiteit wegglippen" ( Ā MRE's heb ik (helaas) niet. Maar ik heb wel scheepskoeken, mits droog bewaard, eindeloos houdbaar. Gevriesdroogd voedsel, geweldige uitvinding, dat kun je de vooruitgang toch wel nageven! Heb zelfs gevriesdroogd fruit, water toevoegen en je hebt iets wat smaakt naar.... Nou het smaakt eigenlijk verschrikkelijk, het is vruchtvlees dat... Nee ik kan het niet uitleggen... Koop het ook niet meer, zie het nut ervan niet in. Beter gewoon een boomgaard beginnen ofzo, vers fruit, zoals het hoort! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 7 juli 2013 Delen Geplaatst: 7 juli 2013 Voorraad in de vriezer. 2 Ć drie weken. Voorraad in de berging als alles op moet 2 Ć 3 maand. In de veronderstelling dat we niets meer te pakken kunnen krijgen. Ā Bij SHTF heb ik een leverancier voor bakkerijbenodigdheden en drogisterijwaren beschikbaar in een straal van 100m. We kunnen er als eersten bij zijn als het moet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
driehart Geplaatst: 7 juli 2013 Delen Geplaatst: 7 juli 2013 Als TSHTF, Ā Dan ga ik naast de groenten en kruiden uit de moestuin (wat ik nu al doe) meteen oogsten uit de natuur. Ik heb wat huiswerk gedaan en weet al aardig wat waar groeit... Ik ook hier en daar wat in gemeente perken en tuinen gezaaid. Waar door de gemeente niet geschoffeld wordt. :-) Daarnaast voor de proteinen vissen en jagen. Pas als de oogst niet meer toereikend is ga ik aan mijn voorraad beginnen, die ik nu mee rouleer om de data (hoewel het niet noodzakelijk is) niet te ver op te laten lopen. Ā Ik ga binnen niet al te lange tijd bekijken of ik een winterkasje in kan richten om zo ook in de winter (naast de kiemgroenten) doorlopend wat verse groente te kunnen oogsten. Met name licht en warmte zijn natuurlijk uitdagingen. Temeer om het zo voordelig mogelijk te doen. Ā Driehart Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aapje Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 Ik prep momenteel voor 2 personen en heb 4 dagen eten (2500 kcal per dag/per persoon) staan en 10 dagen aan water (3 liter per dag/per persoon). Het bestaat (het meeste) uit blikvoer, rijst en macaroni in flessen. Daarnaast hebben we ook nog een Bug out bag (heet dat zo?) waar we 72 uur mee verder kunnen. Ā Het streven: 1 maand aan eten en drinken voor 4 mensen. Ik kan het namelijk niet over mijn hart verkrijgen als een familielid/geliefde vriend bij me komt en honger lijdt. Ā Eerlijk gezegd toen ik ging tellen was ik wel geshockt dat we nog zo weinig hebben. Dus als ons salaris weer binnenkomt ga ik maar weer eens hamsteren! Iemand nog tips? Geweldig forum trouwens, anders had ik het nooit geteld. Zo blijven we reĆ«l kijken naar onszelf. (ik wil namelijk niet na 4 dagen honger gaan lijden ;-) Ā Dus nog 300.000 kcal te gaan! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GroningerPrepper Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 @ Aapje: "Ik prep momenteel voor 2 personen en heb 4 dagen eten (2500 kcal per dag/per persoon) staan en 10 dagen aan water (3 liter per dag/per persoon)." Ā Die drie liter water per dag heb je al nodig voor koken, water drinken/thee/koffie en tanden poetsen; ik zou ook zeker drie liter per persoon per dag extra rekenen voor handen wassen, en jezelf een beetje proper houden met een washandje. Dan hebben we het nog niet over afwassen en wc doorspoelen. Maar je bent goed bezig, dus ga door! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aapje Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 Bedankt, je theorie klopt helemaal. We werken er hard aan! Alleen waar moet je al die flessen water kwijt. Iemand ervaring om het in/onder het kruipluik te zetten? Of gaat dit off-topic? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GroningerPrepper Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 @ Aapje: Ik heb een verdeling gemaakt tussen drinkwater enerzijds en water om af te wassen of je handen te wassen etc. anderzijds. Ā Die laatste categorie zit bij mij in een paar 20-liter jerrycans en een heleboel 2 liter verpakkingen van vruchtensap etc. Goed schoonmaken, vullen en in je kelder/kruipruimte/schuurtje/zolder plaatsen (denk wel aan vorst!!!). Een keer per jaar ververs ik ze; de inhoud gaat in een regenton dus ik gooi niets weg. Ā De eerste categorie bestaat bij mij volledig uit pakken Bar-Le-Duc van 2 liter; die zijn handzaam en door de vorm goed stapelbaar, en daarnaast heel lang houdbaar (veel langer dan de THT-datum aangeeft). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 Bedankt, je theorie klopt helemaal. We werken er hard aan! Alleen waar moet je al die flessen water kwijt. Iemand ervaring om het in/onder het kruipluik te zetten? Of gaat dit off-topic? Ā Is prima on-topic. Je kunt schone plastic jerrycans vullen, beetje chloor erbij, dop goed erop, onder je luik plaatsen. Wil je helemaal op safe spelen, dan gooi je het water tzt ook nog door je filter. @Communicator heeft een vat geprobeerd dat op deze manier al 18 maanden bewaard werd (toch?). Probeer wat gevriesdroogd voedsel te preppen, je hebt dan wel water nodig, maar neemt nauwelijks ruimte in. Ik probeer zelf steeds dozen te maken met van alles, dus wat flessen water, wat rijst, blikken tonijn, tanden borstel, wc papier, fles petroleum, gehaktballen, thee zakjes. Elke doos is ongeveer een week eten op rantsoen voor drie Ć vier mensen (ik heb twee kleine kinderen). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 Bedankt, je theorie klopt helemaal. We werken er hard aan! Alleen waar moet je al die flessen water kwijt. Iemand ervaring om het in/onder het kruipluik te zetten? Of gaat dit off-topic? Ā Prima plek.. koel, donker en plastic containers hebben geen last van muizen en ander ongedierte. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aapje Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 Zijn pakken langer houdbaar dan flessen drinken? Ik neem aan dat je bedoeld met jerrycans dat je gewoon kraanwater erin hebt gedaan? Maar gaat dit niet rotten/stinken? Ik zag laatst bij de Action van die opbouwbare, kan ik die gebruiken? Of moet het echt steviger zijn Ā Van vragen leert men Alvast bedankt GroningerPrepper Ā Groetjes van dit aapje Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aapje Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 Probeer wat gevriesdroogd voedsel te preppen Leg dat eens verder uit alsjeblieft, wat heb jij bijvoorbeeld geprept? Ā (sorry, nog nieuw hier:P) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Zinzzy Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 @Aapje die opvouwbare jerrycans van de action hebben wij 2 van gekocht ... 1 was lek en die andere gaf het water een onwijs vieze chemische smaak helaas ... Dus zelf opzoek naar betere. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 Telt een wijnkelder ook mee als prepitem ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 Probeer wat gevriesdroogd voedsel te preppen Leg dat eens verder uit alsjeblieft, wat heb jij bijvoorbeeld geprept? Ā (sorry, nog nieuw hier:P) Ā Blikken bonen, tonijn, gehaktballen, bami, nasi, allerlei fruit Pasta en rijst en noedels koffie en thee tandpasta, -borstels, zeep en shampoo water (niet heel veel) wel drie verschillende waterfilters, veel chloor petroleum en diesel lucifers en aanstekers beetje wc papier, tampons, inlegkruisjes (die laatste twee ook prima te gebruiken voor gewoon wond verbandmateriaal) paracetamol, ibuprofen, anti-histaminica en nog wat geheime medicijnen vuilniszakken, kleinere zakken Ā nou ja, dit soort lijstjes 'are all over the internet' en ook op dit forum te vinden. Je kunt alles in een kast zetten (heb ik niet) of dozen maken met van alles. Ik denk dat als SHTF en ik heb de BOB's in de auto en nog ruimte, dan kan ik een willekeurige doos pakken en is het altijd 'goed'. Maar volg vooral je eigen systeem. Als een kast voor jou beter werkt, doe dat dan. Ā zoals vaak gezegd: let op dat je blikken niet gedeukt zijn, sluit je zakken pasta of rijst goed af eventueel met van die handwarmers erbij dan gaat de zuurstof eruit. koop elke keer dat je boodschappen doet voor vijf of tien euro extra en let op aanbiedingen, de Aldi en de Lidl zijn prima winkels daarvoor. Ā denk ook aan touw, boeken (info!!!!), kaarsen (!!!!!!!!!!!) batterijen (liefst met solar oplader, zoals uit de prepshop). En natuurlijk een goed mes en een zaklamp. Die duurdere dingen en het waterfilter gewoon voor verjaardag en Sint vragen. En een voorraad zaadjes, vooral boerenkool, ik kan het niet vaak genoeg zeggen (DB!). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Amazing Dree Geplaatst: 26 augustus 2013 Delen Geplaatst: 26 augustus 2013 @Aapje die opvouwbare jerrycans van de action hebben wij 2 van gekocht ... 1 was lek en die andere gaf het water een onwijs vieze chemische smaak helaas ... Dus zelf opzoek naar betere. Ā Pas een paar Jerrycans gekocht bij een bedrijf dat van alles levert aan schepen, prijzen vielen wel mee, 10 voor een 10 liter, en ik geloof 15 voor een 25 liter, stinken niet en super stevig. Pas op voor jerrycans met een kraantje onderaan, 1 keer kraantje stoten, en lek (waren geloof ik van de boerenbond). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
12gauge Geplaatst: 27 augustus 2013 Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 @Aapje die opvouwbare jerrycans van de action hebben wij 2 van gekocht ... 1 was lek en die andere gaf het water een onwijs vieze chemische smaak helaas ... Dus zelf opzoek naar betere. Ā bij de makro liggen ze voor 6,50 van 10l met kraantje Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Omron Geplaatst: 20 september 2013 Delen Geplaatst: 20 september 2013 @Amazing Dree Ā Ā Heb je ook een adres van de leverancier van de Jerrycans? Al vast mijn dank. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dR3 Geplaatst: 20 september 2013 Delen Geplaatst: 20 september 2013 @Amazing Dree Ā Ā Heb je ook een adres van de leverancier van de Jerrycans? Al vast mijn dank. Ā Bestook @Simurgh even, misschien komen ze dan wel in http://www.prepshop.nl Er zijn genoeg bedrijven die allerlei soorten en maten jerrycans, emmers etc leveren aan de voedingsindustrie. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Amazing Dree Geplaatst: 22 september 2013 Delen Geplaatst: 22 september 2013 Ik zal erachteraan gaan. Even aan @Charlie vragen hoe die winkel ook al weer heet. Ā Bedenk wel, als het via de prepshop zou kunnen, dat je misschien meer verzendkosten moet betalen, niet vanwege het gewicht, maar door de grootte. Maar daar ben ik niet zo in thuis, we gaan eerst eens een en ander uitzoeken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.