Ga naar inhoud

GroningerPrepper

Lid
 • Aantal items

  140
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  stad Groningen
 • Nieuwsbrief
  Ja

GroningerPrepper's Achievements

Survivor

Survivor (4/11)

108

Community reputatie

 1. Op De Krim zitten 2 miljoen mensen in het donker na het opblazen door terroristen van vitale elektriciteitsmasten. Kan hier ook gebeuren. Heb wel eens begrepen dat als je in Nederland op een stuk of 10 strategische plaatsen masten/verdeelpunten opblaast, het ganse land in het donker zit. En niet voor een paar uur.
 2. Vraag me altijd af hoe dat gaat met de luchtverversing, hij wees even kort naar twee openingen, een voor aanvoer en een voor afvoer, maar je zit daar wel 3 meter onder de grond. Weet iemand hoe dat gaat? Zelfde met de Atlas Shelters die je op Youtube wel ziet. Ook een meter of drie onder de grond. Heb je dan een systeem nodig dat de zuurstof aanvoert? Maar wat als de stroom uitvalt?
 3. En ja, ik vermoed dat je met een of enkele kaarsen ook een halve graad stijging krijgt. Zou ik eens moeten testen. het idee van een bloempotkachel is dat de warmte meer geconcentreerd is en blijft, dus je kunt er wel makkelijk je handen aan warmen. Bij een kaars gaat de warmte meteen naar het plafond.
 4. Had laatst voor een paar euro een lamp gekocht bij de Action. Model stormlamp, alleen niet op petroleum maar op batterijen, met een stuk of 10 led-lampjes op de plaats van de kous. Geeft veel licht, althans wel zoveel dat het heel geschikt is om een ruimte tot ca. 25 m2 zo te verlichten dat je niet botst of struikelt. Maar mijn eigenlijke tip: ik had er voor de aardigheid een paar batterijen in gedaan die leeg zouden moeten zijn volgens de draadloze muis van de computer waar ik ze eerst in had. Tot mijn verbazing deden ze het nog heel goed in de led-lamp, wat maar aangeeft hoe weinig stroom led verbruikt. De lamp heeft al zo'n 15 uur gebrand op "lege" batterijen, en wordt nu pas wat flauwer van sterkte.
 5. Vandaag een bloempotkachel getest. Het idee is bekend: neem een ijzeren plaat o.i.d. Leg er twee dunne balkjes op, ca. 10 cm. van elkaar. Vier waxinelichtjes vlak bij elkaar, er tussen. Aansteken. Daaroverheen een stenen bloempot, en daaroverheen een wat grotere stenen bloempot, beide op de balkjes. De potten raken elkaar niet. Nu verwarmen de waxinelichtjes de binnenste pot, er volgt een luchtstroom tussen binnenste en buitenste pot. Die buitenste pot wordt ook flink heet. Voila, een kacheltje. Je zou ook nog het gat in de buitenste pot moeten afsluiten met een muntje o.i.d., maar dan gaan bij mij de vlammen uit. Maar werkt het? Wordt het warm? Nou nee, het zou kunnen werken in een hele kleine kamer of een bloemenkasje, maar ook dan krijg je niet meer dan 2 of 3 graden temperatuurverschil vermoed ik. Heb het zelf getest in de keuken, ca. 9 m2. Deur dicht. Temperatuur is ongeveer een halve graad gestegen nadat het kacheltje een uur gebrand had. Het stinkt wel erg naar paraffine, en de plaat precies onder de waxinelichtjes wordt erg heet. Dus ook nog brandgevaar. Meer waxinelichtjes of twee bloempotkachels zouden kunnen helpen, maar je hebt er wel heel veel nodig om de temperatuur echt flink te laten stijgen.
 6. Eens met de meeste reageerders hierboven. Bij 20 tot 50 k kun je niet veel anders een bank gebruiken, bij een bedrag daarboven zou ik denken aan zo veilig mogelijke beleggingen (voor zover die veilig kunnen zijn) zoals obligaties van landen met AAA of AA kwaliteit of aandelen van bedrijven die al heel lang bestaan, altijd winst maken en dat ook delen met de aandeelhouders. Als ik 150 k had zou ik met collega-investeerders vastgoed kopen en dat verhuren. Ook niet 100% veilig maar je moet sowieso spreiden. Als je vastgoed, obligaties, spaargeld, aandelen en goud hebt dan kun je de meeste stormen wel doorstaan denk ik.
 7. Ik heb een goedkoop kluisje met daarin een paar tientjes aan baar geld en wat goedkope horloges. Puur als lokmiddel, in de hoop dat ze daarna er vandoor gaan. De gouden munten liggen daarentegen vrijwel voor het grijpen, maar een inbreker zal desondanks heeeeeeel veel tijd nodig hebben het te vinden. Denk aan een verhaal van Sherlock Holmes. De politie zocht een compromitterende brief in een verlaten huis. Alles overhoop gehaald, niets gevonden. Sherlock Holmes loopt naar binnen en haalt de brief vlot uit het brievenrekje op tafel. Daar had de politie nou net NIET gezocht, want te voor de hand liggend.
 8. Ik beleg elke maand 100 euro in een hoog dividend aandelenfonds. Los van koersrendement in ieder geval 3% dividend per jaar. Daarnaast spaar ik, en heb een beetje goud (gouden tientjes). Het huis is onlangs afgelost na 15 jaar hypotheekslavernij; dat was wel de beste investering die ik ooit deed, maar je moet er wel het geld voor hebben. Aan de andere kant, het is een keuze om al je geld om te zetten in kroegbezoek, elk jaar een nieuwe smartphone met peperduur abonnement, drie keer per jaar op vakantie, regelmatig een andere auto etc. Doe ik allemaal niet; nu heb ik met een modaal inkomen genoeg over om bijna twee keer modaal van te kunnen leven (niet dat ik dat doe). Schulden aflossen is trouwens de beste investering die je kunt doen als het gaat om je financiele huishouding. Daarna preppen, goud, ouderwets sparen en beleggingen. Een mooi gespreid mandje dus.
 9. 1 ster. Genoeg in huis om het een maand uit te houden qua eten, drinken, verwarming, verlichting, hygiene. Alleen voor WC-papier geef ik mezelf 5 sterren (genoeg in huis voor meer dan een jaar).
 10. Jumbo huismerk knackebrot, twee jaar over de datum. Bar le Duc bronwater 2 liter, anderhalf jaar over de datum. Roggebrood, 7 maanden over de datum. Jam, potje open in de koelkast bewaard. Ruim een half jaar over de datum. Allemaal niets aan de hand. Maar: koffiemelk, onaangebroken verpakking, Goudband van Friesche Vlag, drie maanden over de datum en niet meer te consumeren. Gebruik je zintuigen en je gezond verstand.
 11. Een vriendin van mij werkt in een ziekenhuis; volgens haar zijn alleen de grote ziekenhuizen in NL in staat Ebola-patienten op te vangen, maar, nu komt het: niet meer dan een handvol per ziekenhuis. Als er ook hier een groot aantal patienten ontstaat/zich aanmeldt, net als nu in West-Afrika, dan gaat het heel snel heel erg mis. Wat Afrika betreft: elke 24 dagen schijnt het aantal besmettingen daar te verdubbelen. Prettige dag verder.
 12. Ik ben al heel lang bezig met financien. Altijd regel 1 aanhouden: nooit meer uitgeven dan er inkomt, en bij voorkeur 10% van het inkomen sparen. Lukte niet altijd, soms echter spaarde ik meer. Ben nu alleen, heb een vaste baan, en jaren geleden bewust gekozen een huis te kopen vlakbij mijn werk. Daardoor geen auto nodig. Altijd bewust gekozen voor zo weinig mogelijk langdurige verplichtingen van het type: mobiele telefoon, onnodige verzekeringen etc. Daardoor, en doordat ik geen auto heb, na 15 jaar genoeg gespaard om de hypotheek in een keer af te lossen. Zuinig met energie en water, wel geld steken in isolatie. Daardoor minimale energiekosten (water, gas, elektra samen 70 euro per maand en ik stook echt wel gas in de winter). Nu zijn mijn vaste lasten (krant, telefoon, energie, verzekeringen, een paar tijdschriftabonementen, lokale belastingen etc. etc.) gedaald tot precies 20% van mijn netto inkomen. Ofwel: ik kan 80% van mijn inkomen besteden aan wat ik maar wil. Dat noem ik financiele onafhankelijkheid, ook al ben ik afhankelijk van een baan en dus een baas. Spaarrekening is goed gevuld; een tip: hou zes netto maandsalarissen aan als minimale buffer wanneer je een gezin, eigen huis en auto hebt. Beste financiele tip die ik ooit kreeg: zo weinig mogelijk schulden aangaan, en als het dan toch moet, zo snel mogelijk aflossen. En NOOIT lenen voor een vakantie, een auto, een caravan. En trap niet in een GRATIS iPhone waar je vervolgens drie jaar lang elke maand 30 euro voor moet neerleggen aan abonnementskosten.
 13. En wat te denken van roadblocks, lege pompstations onderweg doordat alle vluchtenden tegelijk willen tanken, en dan nog de files des doods als iedereen tegelijk weg wil komen? Juist als iedereen in een file vaststaat is een potentiele overvaller of een bende van die lui natuurlijk heel kansrijk. Ik sluit me aan bij Kans en Enki, je moet al in je BOL zijn voor de eigenlijke problemen beginnen.
 14. Veters! Zonder (reserve)veters kom je niet ver als je lopen moet.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...