venom Geplaatst: 14 mei 2013 Delen Geplaatst: 14 mei 2013 Beste preppers, heb vannacht ff nagedacht en ja hoor, heb het ff opgezocht en het is inderdaad mogelijk om van 2 stoffen je misschien in huis hebt zout ( NaCl) te maken voor ons voedsel wat smaak te geven nu de benodigdheden zijn - zoutzuur (HCL) ( wat je bv gebruikt om metstelswerk e.a. op te kuisen meestal bij bouwmarkt in flessen van 23% sterkte ) LET OP STERK ZUUR: bijt rechtstreeks in huid, alle voorzorgen nemen hieromtrent. -gootsteenontstopper ( NaOH) ook bij bouwmarkt, je moet wel zuivere korrels hebben, geen flesje vloeibare ontstopper. Daar zit andere zooi in. -normaal werkt zoutzuur en naoh evenredig op elkaar in maar wil je niet voor verassingen komen te staan , haal je best wat ph-indicators, bv een aquarium pool indicator op ebay voor nog geen 5£ Gebruik altijd pyrexvglas hiervoor, aangezien het uiterste corossieve materialen zijn. Maak een oplossing (natronloog) van water ( gezuiverd liefst ) en ontstopper, GIET enkel de korrels stilletjes bij het water en niet andersom, dit geeft een exothermische reactie ( veel hitte ) en kan chemische brandwonden veroorzaken. Maar wees gewoon extra voorzichtig met beide stoffen en in principe gebeurd er niets spectaculair. Heb je nu bv 10gr NaOH in 500ml water gemengd, dan ga je merken dat de ph waarde erg gestegen is ( normaal goed voor ons = rond de 7 ). je neemt nu 100ml water en druppelt er 1 voor 1 wat druppels zoutzuur in ( afhankelijk van de sterkte zakt de ph bijna tot 1 ). Deze 2 meng je nu en voeg wat natronloog bij indien de ph lager is dan 6 - 7. Voeg wat zoutzuuroplossing bij indien ph hoger is. Als je rond 6 - 7 zit, zit je veilig en heb je geen schadelijk produkt gemaakt de vloeistof die je nu hebt laat je rustig indampen in de zon, een oven, of whatever en je zal zien dat door de reactie van NaOH + HCL = NaCL ( keukenzout) + H2O (water ) ontstaat en het water damp je weg. het klinkt mss allemaal ingewikkeld e.d. maar dat is het echt niet, eigenlijk zo als zelf zeep maken, daar heb je oko NaOH voor nodig, nu werk je enkel nog met een sterk zuur erbij. En WTSHTF zou het toch leuk zijn om op onze gebakken prooi wat zout te doen niet hier is ook een link die het proces beschrijft: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20101009162318AAh3q2w Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 14 mei 2013 Delen Geplaatst: 14 mei 2013 Beste preppers, heb vannacht ff nagedacht en ja hoor, heb het ff opgezocht en het is inderdaad mogelijk om van 2 stoffen je misschien in huis hebt zout ( NaCl) te maken voor ons voedsel wat smaak te geven nu de benodigdheden zijn - zoutzuur (HCL) ( wat je bv gebruikt om metstelswerk e.a. op te kuisen meestal bij bouwmarkt in flessen van 23% sterkte ) LET OP STERK ZUUR: bijt rechtstreeks in huid, alle voorzorgen nemen hieromtrent. -gootsteenontstopper ( NaOH) ook bij bouwmarkt, je moet wel zuivere korrels hebben, geen flesje vloeibare ontstopper. Daar zit andere zooi in. -normaal werkt zoutzuur en naoh evenredig op elkaar in maar wil je niet voor verassingen komen te staan , haal je best wat ph-indicators, bv een aquarium pool indicator op ebay voor nog geen 5£ Gebruik altijd pyrexvglas hiervoor, aangezien het uiterste corossieve materialen zijn. Maak een oplossing (natronloog) van water ( gezuiverd liefst ) en ontstopper, GIET enkel de korrels stilletjes bij het water en niet andersom, dit geeft een exothermische reactie ( veel hitte ) en kan chemische brandwonden veroorzaken. Maar wees gewoon extra voorzichtig met beide stoffen en in principe gebeurd er niets spectaculair. Heb je nu bv 10gr NaOH in 500ml water gemengd, dan ga je merken dat de ph waarde erg gestegen is ( normaal goed voor ons = rond de 7 ). je neemt nu 100ml water en druppelt er 1 voor 1 wat druppels zoutzuur in ( afhankelijk van de sterkte zakt de ph bijna tot 1 ). Deze 2 meng je nu en voeg wat natronloog bij indien de ph lager is dan 6 - 7. Voeg wat zoutzuuroplossing bij indien ph hoger is. Als je rond 6 - 7 zit, zit je veilig en heb je geen schadelijk produkt gemaakt de vloeistof die je nu hebt laat je rustig indampen in de zon, een oven, of whatever en je zal zien dat door de reactie van NaOH + HCL = NaCL ( keukenzout) + H2O (water ) ontstaat en het water damp je weg. het klinkt mss allemaal ingewikkeld e.d. maar dat is het echt niet, eigenlijk zo als zelf zeep maken, daar heb je oko NaOH voor nodig, nu werk je enkel nog met een sterk zuur erbij. En WTSHTF zou het toch leuk zijn om op onze gebakken prooi wat zout te doen niet hier is ook een link die het proces beschrijft: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20101009162318AAh3q2w Hehe, hele leuke post. Daar zal onze huischemicus @vheeswijk van smullen. Maar......., is het niet simpeler om gewoon een paar kilo zout te preppen voor en paar kwartjes.....? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
venom Geplaatst: 14 mei 2013 Auteur Delen Geplaatst: 14 mei 2013 Hehe, hele leuke post. Daar zal onze huischemicus @vheeswijk van smullen. Maar......., is het niet simpeler om gewoon een paar kilo zout te preppen voor en paar kwartjes.....? hehe tuurlijk ik koop ook liever wat zakken zout dan dit te doen tis maar een idee natuurlijk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 14 mei 2013 Delen Geplaatst: 14 mei 2013 hehe tuurlijk ik koop ook liever wat zakken zout dan dit te doen tis maar een idee natuurlijk Ja joh, lekker bezig. Ik vind het wel leuk hoor, chemie was vroeger een hobby van me. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
All D. Survivalist Geplaatst: 14 mei 2013 Delen Geplaatst: 14 mei 2013 het klinkt mss allemaal ingewikkeld e.d. maar dat is het echt niet, eigenlijk zo als zelf zeep maken, daar heb je oko NaOH voor nodig In een SHFT is het maken van zeep (zoals je zelf reeds aangeeft) maar vooral biodiesel waarschijnlijk een betere investering van je NaOH. Zout en zeep zijn dingen die gemakkelijk te preppen zijn. NaOH reageert wel met CO2 uit de lucht tot Na2CO3 (ook wel gekend als soda). Voor deze toepassingen echter heeft dit geen invloed. Vele mensen hebben ook soda in huis en dit is dus een goed alternatief voor NaOH, tenminste voor het maken van zout, zeep en biodiesel. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 14 mei 2013 Delen Geplaatst: 14 mei 2013 Hehe, hele leuke post. Daar zal onze huischemicus @vheeswijk van smullen. Maar......., is het niet simpeler om gewoon een paar kilo zout te preppen voor en paar kwartjes.....? @Heksenboot en @venom : Leuke chemie met veel warmte-effecten, maar als ik keukenzout nodig heb dan koop ik dat gewoon in de winkel. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 14 mei 2013 Delen Geplaatst: 14 mei 2013 Het is wel leuk @venom.. Maar ben het verder met de reacties eens voor een paar euro heb je genoeg zout voor een heel leven. Eerst bestaande problemen oplossen, en dan komt pas 'problemen zoeken' om de hoek Creativiteit is wel belangrijk en dat zit denk wel goed Prep ze, Kans Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lekker Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 Woon je in de buurt van zee? Zout genoeg... Voor ons huis zijn zoutpannen http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoutpan waar men vroeger zout in won. Gebeurd nog nog steeds op Bonaire, zie foto: Of als het droog wordt kun je het gewoon opscheppen voor ons huis: Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Amazing Dree Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 Goh, wat leuk bedacht ! Lijkt me zelfs minder gevaarlijk dan zeep maken, daar gebruik ik veel meer NaOH bij. Dat zoutzuur is natuurlijk een ander verhaal misschien. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wiskers Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 Hmm ik gebruik Himalaya zout... Zout wordt al eeuwenlang gezien als een waardevol en bijzonder element. Hippocrates stond erom bekend regelmatig gebruik te maken van zout in zijn methodes. Wat mensen niet weten is dat het meeste keukenzout of tafelzout voor 98% bestaat uit natrium chloride en voor 2% uit andere (schadelijke) chemicaliën. Het verschil met ‘gewoon’ keukenzout. Verder wordt keukenzout tijdens de productie op hoge temperaturen verhit wat resulteert in een verandering van de chemische compositie van het zout. Alle mineralen die in zout zitten worden op een chemische manier ‘gezuiverd’ waardoor tafelzout geen nutriënten meer bevat en het in verhouding veel meer natrium chloride heeft. Het overschot van natrium chloride zorgt ervoor dat het lichaam veel harder moet werken om het overschot te verwerken. Het gebruik van gewoon keukenzout wordt dan ook niet voor niets gelinkt aan aandoeningen als cellulitis, reuma en nierstenen. Waarom Himalayazout? Himalaya zout is ongeraffineerd en bevat ruim 84 verschillende nutriënten die in keukenzout niet meer te vinden zijn. Er is niet op een chemische manier mee geknoeid en het komt regelrecht van het Himalaya gebergte. Hoe te gebruiken? Vervang het gebruik van keukenzout door Himalayazout. Je kunt de fijne gebruiken die meteen gebruikt kan worden of de grove die je in een zoutmolen kunt plaatsen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
f150 Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 @wiskers ik gebruik altijd fleur de sel uit Bretagne. Ik ben geen 'zoutexpert' maar dat is toch ook ongeraffineerd zout? Volgens mij wordt dat geraapt en verzameld. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 Het gebruik van gewoon keukenzout wordt dan ook niet voor niets gelinkt aan aandoeningen als cellulitis, reuma en nierstenen. Nierstenen ontstaan door met name calcium verbindingen en uraat; zout geeft wel een belasting voor de nier. Het zorgt ook voor bloeddruk verhoging. Heb je linkjes naar cellulitis in reuma agv tafelzoutgebruik? Want als het om puur NaCl gaat, wat stoffen zijn die het lichaam nodig heeft (natrium en chloor), lijkt mij dit erg onlogisch. Cellulitis is ook een overgewichtsgerelateerd probleem, ik ken geen dunnen mensen met cellulitis. Reuma en zout? Dan zou half Nederland en heel Amerika reuma moeten hebben.....sorry, maar ik geloof niets van je beweringen (totdat ik overtuigende bewijzen zie....). Himalayazout met daarin andere stoffen, sporenelementen, anorganische verbindingen en metalen, het klinkt zo gezond nietwaar? Maar wat nou als er in een brok een te hoog gehalte aan bepaalde zware metalen zit? Arseen? Wordt de samenstelling per zoutader regelmatig getest? Zijn er TNO of andere onafhankelijke (??) rapporten over? Verder wordt keukenzout tijdens de productie op hoge temperaturen verhit wat resulteert in een verandering van de chemische compositie van het zout. eeerh....NaCl is toch NaCl of heb ik zitten slapen tijdens Scheikunde? Help @vheeswijk ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wiskers Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 @f150, zeker is dat ongeraffineerd, het is inderdaad handgeraapt en bestaat uit zout uit zoutbassins.. de romeinen gebruikten het al. Schijnt ook lekker te ruiken - ik vind het een leuke tip en ga het ergens kopen! Leuk. overigens, dit zout is toch wat vochtig van zichzelf? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
f150 Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 Fleur de sel smaakt vooral beter, en het is makkelijker om een 'pinch of salt' over je klaargemaakte eten te strooien. Het ziet er leuk uit, ruikt wat naar bloemen (door de bacterien), het zijn kleine zee-smaakbommetjes en bevat sporen magnesium, koper, kalk, sulfaat en jodium. Het is niet goedkoop als je het vergelijkt met Jozo (zo heet dat toch?), ca € 3-5 per 100 gram. Er is een prachtige online zoutwinkel met honderden soorten zout: http://www.salsamentum.nl (alhoewel ik het zelf meestal bij de Makro haal) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 ...... ...... eeerh....NaCl is toch NaCl of heb ik zitten slapen tijdens Scheikunde? Help @vheeswijk ? @Keyser Suze : NaCl is inderdaad gewoon NaCl. Je hebt dus niet zitten slapen. Zelfs als het het verhit tot 500 grad C, het smelt dan, en weer afkoelt is het gewoon NaCl. In de waterige biofase is het gesplitst in Na+ en Cl- ionen en moet je deze ionen apart beschouwen in het metabolisme en "fate" en niet als NaCl. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 Fleur de sel smaakt vooral beter, en het is makkelijker om een 'pinch of salt' over je klaargemaakte eten te strooien. Het ziet er leuk uit, ruikt wat naar bloemen (door de bacterien), het zijn kleine zee-smaakbommetjes en bevat sporen magnesium, koper, kalk, sulfaat en jodium. Het is niet goedkoop als je het vergelijkt met Jozo (zo heet dat toch?), ca € 3-5 per 100 gram. ..... ..... Vooral Koper en Jodium is interessant omdat dit minder in andere voedingsmiddelen zit. Eigenlijk is het heel vreemd dat dit soort zout zo duur moet zijn. Het is tenslotte chemisch gewoon "onzuiver" zout. @vheeswijk (huischemicus) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
f150 Geplaatst: 15 mei 2013 Delen Geplaatst: 15 mei 2013 Vooral Koper en Jodium is interessant omdat dit minder in andere voedingsmiddelen zit. Eigenlijk is het heel vreemd dat dit soort zout zo duur moet zijn. Het is tenslotte chemisch gewoon "onzuiver" zout. @vheeswijk (huischemicus) Niet raar als je weet hoe ze het rapen. Per 35m2 kun je maximaal 1kg zout rapen, dat bij goede weersomstandigheden in een dag of 8 als zoutfilmpje ontstaan is. Daarbij ontstaan kristalletjes die aan de oppervlakte van de bassins drijven en weggeharkt worden. Ok, voor NaCl misschien duur, maar niet te duur voor zo'n mooi natuurproduct met waardevolle sporenelementen die in onze door kunstmest doorvoedde GMO voedsel bijna zijn uitgebannen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 16 mei 2013 Delen Geplaatst: 16 mei 2013 Voor mensen die zout willen preppen, moet je iemand opzoeken met een pasje van de Sligro. Ze verkopen daar balen van 25kg zout (voor consumptie) voor 4,5 euro (+ 6% laag btw). Goedkoop zout in een supermarkt kost overigens ook maar 35 cent per kilo. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hippo Geplaatst: 17 mei 2013 Delen Geplaatst: 17 mei 2013 Wij hebben ook Keltisch zout, heerlijk. Grof vochtig en gedroogd fijngemalen (gedroogd grof bestaat ook, voor in een zoutmolen) Verschil met himalayazout: http://www.ahealthylife.nl/keltisch-zeezout-en-himalayazout-wat-is-het-verschil/ Goedkoopst wat ik gevonden heb is 2 euro per kilo als je minstens 20 kg tegelijk koopt, wordt gratis verzonden (de postbode gaat niet blij met je zijn) http://www.gekruid.nl/keltisch-zeezout.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ronin Kogaratsu Geplaatst: 9 juni 2013 Delen Geplaatst: 9 juni 2013 volgens mij is het wel verstandig bakkerszout in te slaan.. heeft veel meer jodium dan jozo zout las ik net. morgen eens even kijken bij de super Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 9 juni 2013 Delen Geplaatst: 9 juni 2013 Een paar jaar terug was ik in Polen in een zoutmijn de naam van de plaats ben ik vergeten . Maar de zoutmijn is gigantisch slechts 1%toegankelijk voor toeristen en je loopt er uren in rond met een gids . Ze hebben er zelf een kathedraal in .en ooit is het wereld kampioenschap balonvaren onder de grond er georganiseerd en nog meer van die stunts onder de grond . Dit even terzijde . Heb je al eens berekend hoeveel zout je verbruikt op jaar basis in de keuken ?wel als je er 25 kg prept kom je een heel eind . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Noach Geplaatst: 28 juni 2013 Delen Geplaatst: 28 juni 2013 Zout en suiker zijn wellicht ooit goud waard. (ik hoop op nooit.) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
nvd72 Geplaatst: 29 juni 2013 Delen Geplaatst: 29 juni 2013 Zout en suiker zijn wellicht ooit goud waard. (ik hoop op nooit.) daar is inderdaad een grote kans van, helemaal als je bedenkt dat een romeinse soldaat inplaats van goud stukken een zakje met zout als loon kreeg. in nederland is zout pas ontdekt aan het einde van de 19e eeuw in vorm van steenzout, daarvoor werd het dacht ik uit de nederlandse antillen gehaald en vanwege het transport was het vrijwel onbetaalbaar voor de gewone man. is het eigenlijk mogelijk om zout te winnen uit zeewater zonder allerlij dure machines? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
To Extreme Geplaatst: 29 juni 2013 Delen Geplaatst: 29 juni 2013 is het eigenlijk mogelijk om zout te winnen uit zeewater zonder allerlij dure machines? Ja, gewoon het water laten verdampen in een pan. Wat rest is zout en natuurlijke mineralen. Nadeel is wel dat er ook verontreinigingen achter kunnen blijven. Neem dus geen risico en koop gewoon zout. Hoeft echt niets bijzonders te zijn. Gewoon zout is goed genoeg om mee te overleven en is nog geen eens een survival prioriteit! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dreutel Geplaatst: 29 juni 2013 Delen Geplaatst: 29 juni 2013 Heel vroeger werd er in NL zout gewonnen door zoute bagger/veen (darink) te delven in moerputten. http://nl.wikipedia.org/wiki/Moernering Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.