Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

kwakster

Lid
 • Aantal items

  375
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

kwakster won de laatste dag op 3 maart 2014

kwakster had de meest gelikete inhoud!

Community reputatie

390 Uitstekend

Over kwakster

 • Titel
  Senior Prepper

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Apeldorp
 • Interesses
  Messen & slijpen
 • Beroep
  Heel erg mooi zijn,
 • Homepage
  http://www.messenforum.nl

Recente bezoekers van dit profiel

348 profielweergaven
 1. kwakster

  Convex mes slijpen

  Zelf vind ik dit plaatje altijd erg verhelderend wanneer het over convex slijpen gaat: Het doel van convex slijpen is het verminderen van snijweerstand, en alleen al het afronden van de zgn "schouders" van een V-snede heeft al een duidelijk merkbaar effect. Daarnaast is het zo dat bij een zelfde apexhoek (voor zover dat exact te meten is bij een convexe slijpvorm) de convexe bevels erachter altijd dunner uitvallen vergeleken met een V-snede, waardoor bij gelijke apexhoek een convexe snede gemakkelijker zal snijden dan een V-snede (minder snijweerstand) en tegelijkertijd toch dezelfde sterkte van de apex behoudt. Door de lichte bolling van de convexe slijpvorm krijgt het snijgoed tevens merkbaar minder kans om te gaan kleven, waardoor de snijweerstand nog wat verder afneemt. E.e.a is redelijk goed te zien op onderstaande foto's. Deze tonen de convexe snede van mijn Condor Exo Golok in de 30 graden V-uitsparing van mijn Tormek WM200 AngleMaster (hoekmeter) Je kunt 2 x op elk plaatje klikken, en daarna handmatig verder vergroten voor maximaal detail. De bekende Amerikaanse bushcrafter/reisschrijver/bibliothecaris Horace Kephart ontwierp in de jaren '20 van de vorige eeuw zijn eigen (doorontwikkelde) full convex mes, dat hij vervolgens liet maken door de Colclesser Brothers in Eldorado PA. Originele Kephart messen zijn tegenwoordig erg zeldzaam (lees: duur), maar Ethan Becker van Becker Knives heeft in 2017 een authentiek exemplaar weten te vinden: http://www.thetruthaboutknives.com/the-original-kephart-knife-examined/ Met dit mes als voorbeeld maakt Ethan nu vrijwel exacte moderne versies van het Kephart mes onder het Becker label. Wiki over Horace Kephart: https://en.wikipedia.org/wiki/Horace_Kephart Mij bevalt convex ook erg goed, of dat nu enkel een convexe snede is of een full convex zero edge lemmet (of iets er tussenin), en ik gebruik het op al mijn machetes/choppers, enkele "buitenspeelmesjes", maar bijvoorbeeld ook op een aantal koksmessen. Enige tijd geleden zelfs een prijzig professioneel koksmes (Japanse Takamura gyuto in R2/SG2 staal) voor een profkok met de hand omgeslepen tot een full convex zero edge, en de eigenaar wil nooit meer wat anders, 🙂
 2. kwakster

  Kind wil zakmes

  Eens met Pignonwiel. Van de messen die hier gepost zijn is het Mora kindermes met roze greep en guard het meest geschikt voor een kind om mee te beginnen. De Zweden hebben een lange traditie waar het messen betreft, en dit specifieke model is speciaal bedoeld voor de beginnende mesgebruiker cq kinderen.
 3. Hier nog niet of nauwelijks bekend, maar al een dikke hit in de VS: SIOnyx color night vision https://hooktube.com/watch?v=m27oysxoJ64
 4. kwakster

  Convex mes slijpen

  Spyderco Stretch met gelamineerd HAP40 lemmet @ 63-64 HRC en een snedehoek tussen de 25 en 30 graden inclusief van dezelfde eigenaar als de eerder geposte Fallkniven A1 Pro. Dit mes wordt enkel gebruikt voor het ontvliezen van wilddelen, en de eigenaar wilde graag een full convex lemmet met een merkbaar kleinere slijphoek. Eerst de oude en wat gepitte apex "platgeslepen" op een Chinese korrel 3000 diamantplaat, waardoor er een fractie van een millimeter brede en doorlopende lichtreflectie ontstaat over de gehele lemmetlengte. Dit verwijdert het verzwakte staal van de oude apex en zorgt tevens voor een precieze "voorslijpgrens". Daarna het lemmet met de hand uitgedund op een vel korrel 400 waterproof SiC schuurpapier op een stuk halfhard rubber met WD40 als smeer/koelmiddel, precies tot aan het randje van de op dat moment nog steeds afgeplatte "snede". Daarna op dezelfde manier verder geslepen tot een nieuwe apex met een miniem braampje op een half vel korrel 1000 waterproof schuurpapier, en als laatste dat braampje verwijderd op een stuk hard karton met wat 1.0 micron diamantpasta. De nieuw apex past in de 20 graden inclusief uitsparing van mijn Tormek hoekmeter en is lekker scherp zullen we maar zeggen, 🙂 Voor het slijpen: Na het slijpen:
 5. kwakster

  Convex mes slijpen

  De Buck 110 blijft een van de klassiekers in de messenwereld, en ik heb er zelf ook een paar. Bijgevoegd een aantal foto's van een zgn "no-dot" versie, gemaakt tussen 1972 en 1974. Het lemmet had een afgeronde punt, was volkomen bot, en een handvat vol met rotzooi. Compleet schoongemaakt (inclusief ultrasoon reinigen) en daarna het lemmet met de hand opnieuw convex geslepen tot ~25 graden inclusief op korrel 400 waterproof SiC schuurpapier op een stuk halfhard rubber met WD40 als smeer/koelmiddel Als laatste het braampje verwijderd m.b.v. een wit keramisch slijpstaafje van Spyderco, hetgeen tegelijkertijd zorgt voor een onzichtbaar microbeveltje van ~30 graden inclusief, hetgeen de apex versterkt. E.e.a kost weliswaar wat ellebogenvet, maar deze messen zijn dat meer dan waard. Zoals bekend bepaald geen lichtgewicht, heeft geen vingergroeven, geen afgeronde kanten, is vanwege de zware veer niet gemakkelijk te openen (maar heeft al wel een nailnick), en is in tegenstelling tot de hedendaagse versie niet uitgevoerd in het gemakkelijk te slijpen 420HC staal maar in het beduidend hardere & slijtvastere 440C staal, dat bovendien uitermate goed gehard is. In tegenstelling tot veel moderne exemplaren vertoont het lemmet ook geen enkele speling in geopende toestand.
 6. kwakster

  Convex mes slijpen

  En we gaan gewoon weer door waar we gebleven waren 🙂 Hier een aantal foto's van een Fallkniven A1 Pro in CoS staal @ ~60 HRC van een Nederlandse jager. Heb dit massieve mes (het lemmet is 6,87 mm dik) kort geleden geslepen op enkel korrel 1000 waterproof SiC schuurpapier op een stuk halfhard rubber (oud stuk vezelversterkte lopende band) met WD40 als smeer/koelmiddel. Daarna het miniscule braampje verwijderd op een stuk hard karton voorzien van 1.0 micron mono-diamantpasta. De scherpe diamantdeeltjes zijn erg effectief in het verwijderen van kleine braampjes op hoog gelegeerde roestvaste staalsoorten, terwijl het harde karton net voldoende meegeeft om niet alle "microtandjes" in de apex weg te polijsten, zodat een zgn "toothy" snede overblijft. De fabriekssnede mat ~30 graden inclusief, en de nieuwe snede heeft weer dezelfde slijphoek. Heb in een aantal foto's bewust een deel van de camera en mijn vinger meegefotografeerd voor een beter beeld van het krasjespatroon.
 7. kwakster

  Ganzo FH serie

  @Peerke Op de Ganzo website zie ik alleen dat ze hun D2 staal harden tot 60 HRC ?
 8. Jammer dat dit forum in zijn actieve vorm ophoudt te bestaan, maar op http://www.messenforum.nl zouden we wat mij betreft best een of meerdere subfora over preppen kunnen openen. Weliswaar een stuk kleinschaliger dan hier, maar het zou mogelijk toch in een behoefte kunnen voorzien.
 9. kwakster

  Convex mes slijpen

  @elloco999: e.e.a hangt af van wat je qua werkzaamheden van plan bent met het mes. Voor allround EDC gebruik zou ik het zelf bij korrel 400/600/800 laten, maar bij gebruik op hout heb je baat bij een hogere graad van polijsting.
 10. kwakster

  Convex mes slijpen

  @elloco999: Ware het mijn mes, en zou ik het handmatig op scherpte moeten houden, dan zou ik kiezen voor waterproof schuurpapier (silicium carbide) op een Gouden Gids of schrijfblok. Het silicium carbide is ruimschoots harder dan de hardste deeltjes in het D2 staal (chroomcarbides), waterproof schuurpapier is goedkoop verkrijgbaar in veel verschillende groftes bij elke bouwmarkt en/of automaterialenzaak, is mooi homogeen van oppervlak, en met een schrijfblok i.p.v. een muismat als ondergrond heb je beduidend minder kans op het afronden van je snede terwijl je toch een ondergrond hebt die net genoeg meegeeft. Wel "edge trailing" slijpen natuurlijk, dus alsof je aan het stroppen bent.
 11. kwakster

  Convex mes slijpen

  @elloco999: Kun je wat meer info geven omtrent het specifieke mes waar het om gaat, alsmede de staalsoort waarvan het gemaakt is ?
 12. @Gamble: als de tijd rijp is om je ontwerp aan de wereld te tonen mag je dat ook op het messenforum doen, mits je dat wilt natuurlijk. We zien altijd graag nieuwe mesjes,
 13. In onderstaand YouTube clipje komt de lichtopbrengst van de Surefire M1 als derde aan bod. Toegegeven, het is niet de sterkste infraroodlamp uit deze vergelijking (de M1 moet het hebben van zijn kleine formaat, de uitstekende bouwkwaliteit, alsook de mechanische & electronische betrouwbaarheid), maar ik zou e.e.a toch niet willen betitelen als "te verwaarlozen" vergeleken met een gloeilamp. Niet voor niets geldt dit kleine infraroodlampje nog steeds als de standaard waar anderen aan afgemeten worden, en de maker van het filmpje zegt dat op een bepaald moment ook.
 14. Deze ligt hier op de plank, een Surefire M1 met infrarood LED: http://www.surefire.com/m1.html Infrarood licht uit een ledje is dus wel degelijk mogelijk.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...