Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

f150

Lid
 • Aantal items

  2450
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  34

f150 won de laatste dag op 17 januari

f150 had de meest gelikete inhoud!

Community reputatie

4320 Uitstekend

Over f150

 • Titel
  F150

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Nederland
 • Beroep
  Zelfstandige

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

 1. Interessant topic, met name omdat het de fundamenten van de hedendaagse cultuur raakt. En aangezien we allemaal 'kinderen van de tijd' zijn, is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, je eraan te ontworstelen. Op dit moment lijken de algoritmes die bepalen welke zoekresultaten, nieuwsberichten, advertenties en berichten geserveerd krijgen, nog grotendeels gemanaged door mensen. Een van de schaarse inkijkjes in de censuurmachine van Facebook kwam vorig jaar in de pers: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-hel-achter-de-facade-van-facebook~b884f37c5/ Alle goede bedoelingen ten spijt, zie je waar het uiteindelijk toe leidt: Het artikel in de Volkskrant is een long read, maar een van de schaarse inkijkjes in de manier van werken, de politieke beïnvloeding, de bespeling van het maatschappelijke sentiment, de marketing machine en gedragsbeïnvloeding. De oplossing lijkt makkelijk: gewoon FB vaarwel zeggen. Maar dat is te kort door de bocht. De manier van censureren is door-geëtterd in alle vormen van communicatie, al dan niet gestimuleerd door EU, landelijke politiek en organisaties/personen met belangen. Zorgvuldig opgebouwde algoritmes worden als excuus gebruikt om hegemonie af te dwingen. Jezelf wapenen lijkt een no-brainer. Non-conformistisch denken. Je verdiepen in de geschiedenis (voordat die weer herschreven wordt door de volgende generatie). Een dikke huid hebben voor sociale afwijzing. Een moreel kompas hanteren. Kritisch gebruik maken van technologie. Pal staan voor vrijheid van meningsuiting. Accepteren dat mensen zich gekwetst voelen. Maar altijd in de dialectiek: je verplaatsen in de ander en rekening houdend met die ander. En in de relativerende wetenschap dat we er tot op zekere hoogte mee moeten dealen.
 2. Nee ik heb helaas van hem geen contactgegevens meer, behalve een voornaam en plaatsnaam. Hij is volgens mij wel op de SC geweest, geen 06 gedeeld?
 3. Cook Island muntbaren zijn ook puur zilver. De 1 kg blokken zijn lekker hanteerbaar en vrij van btw: https://www.goudpensioen.nl/1-kilo-zilver-muntbaar-cook-islands.html https://www.thesilvermountain.nl/nl/1-kilo-cook-islands-bounty-zilver-baren Wel lijken ze momenteel lastiger verkrijgbaar. Ik heb ze ooit in 2013 gekocht voor €660 - vergelijkbaar met de huidige prijs zie ik. Maar wel iets duurder dan de huidige troy ounce munten (per kg).
 4. Mooi @sunnysuzanna! Per toeval 'ontdekt' dat er hier weer leven in de brouwerij is? Of ben je getipt door een ander forumlid?
 5. Gemakshalve ga ik ervan uit dat je minimaal 6 panelen kwijt kunt. Stel dat het 300Wp panelen zijn, heb je 1800Wp waar je - gemiddeld tenminste netto 1.500kWh per jaar mee kunt opwekken. Met slim gebruik kun je de teruglevering minimaliseren en heb je - ruwweg gerekend - €300 per jaar aan energie besparing. Kies je voor een goedkoop setje, zonder microcontrollers en een B-merk omvormer ben je zeker onder de €2.000 klaar. Ga je voor SolarEdge met optimisers dan zal het snel €1.000 duurder zijn. Heb je een goed dak en gelijkmatige belichting van je panelen, kun je zeker overwegen om voor een installatie zonder optimisers te gaan. Je terugverdientijd is beduidend korter.
 6. Voor je begint: hoeveel panelen zou je kwijt kunnen, in welke richting, in welke hoek en vrij van objecten die je panelen beschaduwen? Hoeveel kWh gebruik je jaarlijks, en weet je toevallig ook of dat redelijk gelijk verdeeld is over de 12 maanden, of ligt je verbruikspiek in de wintermaanden? Wil je een off-grid installatie en accu 'terugverdienen' moet je er nog niet aan beginnen zolang de salderingsregeling zo gunstig is. Zelfs zonder die regeling is het een opgave, zie ook de info in dit draadje.
 7. Hey Berend, wat mij betreft prima om op dit forum meer kennis te delen over waterstof, maar dan wel svp in een aparte topic. Er is een oud topic over waterstof, maar die is verouderd, en gaat voornamelijk over auto's en niet over de productie, opslag en verwerking ervan. Het rendement van het elektrolyse proces is een belangrijke factor. Als je 20% zonlicht omzet naar elektriciteit, kun je ca 75% gebruiken voor de elektrolyse; je verliest nog (denk ik) 20% voor de compressie, en nog eens 50% bij het omzetten naar elektriciteit. Dan hou je net 5% rendement over. Hoeft geen probleem te zijn, maar het is best veel. Zelf zit ik met smart te wachten op de technische details van de vorig jaar gepubliceerde uitvinding: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/24/belgische-wetenschappers-kraken-de-code-voor-betaalbare-groene-w/
 8. @Raycoupe De google trendline is - zeker voor consumentenproducten - een goede graadmeter voor de 'verkoop'. Kort gezegd: meer interesse betekent meer verkoop. Daar zit je dat in 2019 de gemiddelde lijn significant is gestegen. (De lijn van Katadyn ging de andere kant op, wat overigens niets zegt over een causaal verband).
 9. Zeker een interview dat het beluisteren waard is @Floesh en dat geldt voor meer video's van het HooverInstitution kanaal.
 10. Er is in korte tijd een groot dealer netwerk opgebouwd, los van de directe webshop leveringen bv via Amazon. Steevast komt de Grayl in de recente top 10 waterfilter lijstjes (https://10unbeatable.com/best-filtered-water-bottles-reviews/) . Op basis van trendlijnen is de verkoop de afgelopen 12 maanden 50% gestegen, vooral in Australië en Noord-Amerika. Het is onwaarschijnlijk dat de filters volgend jaar niet meer leverbaar zijn, en waterfilters heb je ook meestal niet voor 10 jaar. Bij regelmatig gebruik is het met 3-4 jaar wel over en ben je toe aan een nieuwe. En als je een aantal filters meebesteld bij de Grayl, weet je eigenlijk zeker dat je best even vooruit kan.
 11. Grayl is een paar jaar geleden als een kickstarter project van de grond gekomen. In korte tijd hadden ze 8x meer geld opgehaald dan nodig was voor de startup - dat is niet verkeerd. Ik heb de lab-onderzoeken bekeken die zijn uitgevoerd door Biological Consulting Services, een geaccrediteerde organisatie die onafhankelijk lijkt te opereren. De organische vervuiling wordt conform de specs gefilterd. Testen van chemische vervuiling zijn nauwelijks uitgevoerd, en niet controleerbaar. Het volledige onderzoek kun je hier downloaden: https://drive.google.com/file/d/1_9ro1I1WYHz1cieVdjAPex-wPuw9XGhQ/view Er is ook een vergelijkende test uitgevoerd met de andere waterfilters, waaronder de bekende merken: Katadyn, Sayer, MSR en Life Straw. Ook hier scoort de Grayl goed, met als groot verschil de flowrate - die ligt veel hoger dan alle andere waterfilters. Dat, gecombineerd met gebruikersgemak, gewicht en ontbreken van mechanische onderdelen (als pomp of hevel) maakt dat de Grayl verschoven is van de wensenlijst naar de 'te bestellen' lijst. Het vergelijkende onderzoek is beschikbaar voor download: https://drive.google.com/file/d/1zA4N8DhI30KyqsCH5A7ihTrgW3StUCZo/view
 12. Als je onderaan de streept kijkt, na het betalen van je inkomstenbelasting, (premies) volksverzekeringen en heffingen mag je blij zijn als je ongeveer de helft overhoudt. Van de andere helft moet je leven, dus uitgeven. Van die uitgaven gaat weer een flink deel naar de staat, variërend van omzet-, assurantie-, banken-, milieu-, energie-, overdrachtsbelasting, brandstof/alcohol-accijnzen, BPM, etcetera. Ben je na de fiscale en consumptieve kaalslag nog in staat om wat over te houden (congrats!), wordt dat met 1-2% per jaar weg-geïnflateerd. De Belastingdienst vindt dat je over de rest (of restje) 4% fictief rendement maakt, dus wil daar ook nog 30% van hebben (boven de vrijgestelde drempel natuurlijk). Moraal van het verhaal: de lage (of negatieve) rente is vervelend, maar wil je echt meer doen met spaargeld, kunnen we beter onze verziekte belastingsysteem op de schop gooien. Grafieken: https://longreads.cbs.nl/welvaartinnederland-2019/belastingen/
 13. Voorzichtig wordt bevestigd dat het virus van mens-naar-mens overdraagbaar is. Het WHO heeft vandaag voorzorgsmaatregelen gecommuniceerd: https://in.reuters.com/article/china-health-pneumonia-who/who-says-new-china-virus-could-spread-its-warning-all-hospitals-idINL8N29F48F https://medisys.newsbrief.eu/medisys/moreclusteredition/en/channelnewsasia-db9ec835dbb666e7c5eee5428deabba3.20200114.en.html
 14. Op het eerste gezicht lijkt het een superieur filter. Ik heb hier ca. 10 Seychelle straws, meerdere Lifesaver jerrycans en de 'klassieker' onder de waterfilters - Katadyn Pocket. De Grayl overtreft ze allemaal in gebruikersgemak - met name de combinatie van formaat, filtertechniek en filterkwaliteit zijn enorm goed. Hij gaat hier op de verlanglijst!
 15. Het voelt een beetje dubbel om een 'leuk' bij je post te zetten, maar hij is bedoeld als 'bedankt voor de link'. De auteur is erg overtuigd van zijn theorieën en op aanraden van @prepass ben ik het taaie boek op onderdelen aan het lezen. Het VK artikel is de moeite waard. Ik hoop dat hij geen gelijk krijgt, want voor 17 jaar preppen is wel veel gevraagd .
×
×
 • Nieuwe aanmaken...