Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

f150

Lid
 • Aantal items

  2441
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  34

f150 won de laatste dag op 17 januari

f150 had de meest gelikete inhoud!

Community reputatie

4301 Uitstekend

Over f150

 • Titel
  F150

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Nederland
 • Beroep
  Zelfstandige

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

 1. Hey Berend, wat mij betreft prima om op dit forum meer kennis te delen over waterstof, maar dan wel svp in een aparte topic. Er is een oud topic over waterstof, maar die is verouderd, en gaat voornamelijk over auto's en niet over de productie, opslag en verwerking ervan. Het rendement van het elektrolyse proces is een belangrijke factor. Als je 20% zonlicht omzet naar elektriciteit, kun je ca 75% gebruiken voor de elektrolyse; je verliest nog (denk ik) 20% voor de compressie, en nog eens 50% bij het omzetten naar elektriciteit. Dan hou je net 5% rendement over. Hoeft geen probleem te zijn, maar het is best veel. Zelf zit ik met smart te wachten op de technische details van de vorig jaar gepubliceerde uitvinding: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/24/belgische-wetenschappers-kraken-de-code-voor-betaalbare-groene-w/
 2. @Raycoupe De google trendline is - zeker voor consumentenproducten - een goede graadmeter voor de 'verkoop'. Kort gezegd: meer interesse betekent meer verkoop. Daar zit je dat in 2019 de gemiddelde lijn significant is gestegen. (De lijn van Katadyn ging de andere kant op, wat overigens niets zegt over een causaal verband).
 3. Zeker een interview dat het beluisteren waard is @Floesh en dat geldt voor meer video's van het HooverInstitution kanaal.
 4. Er is in korte tijd een groot dealer netwerk opgebouwd, los van de directe webshop leveringen bv via Amazon. Steevast komt de Grayl in de recente top 10 waterfilter lijstjes (https://10unbeatable.com/best-filtered-water-bottles-reviews/) . Op basis van trendlijnen is de verkoop de afgelopen 12 maanden 50% gestegen, vooral in Australië en Noord-Amerika. Het is onwaarschijnlijk dat de filters volgend jaar niet meer leverbaar zijn, en waterfilters heb je ook meestal niet voor 10 jaar. Bij regelmatig gebruik is het met 3-4 jaar wel over en ben je toe aan een nieuwe. En als je een aantal filters meebesteld bij de Grayl, weet je eigenlijk zeker dat je best even vooruit kan.
 5. Grayl is een paar jaar geleden als een kickstarter project van de grond gekomen. In korte tijd hadden ze 8x meer geld opgehaald dan nodig was voor de startup - dat is niet verkeerd. Ik heb de lab-onderzoeken bekeken die zijn uitgevoerd door Biological Consulting Services, een geaccrediteerde organisatie die onafhankelijk lijkt te opereren. De organische vervuiling wordt conform de specs gefilterd. Testen van chemische vervuiling zijn nauwelijks uitgevoerd, en niet controleerbaar. Het volledige onderzoek kun je hier downloaden: https://drive.google.com/file/d/1_9ro1I1WYHz1cieVdjAPex-wPuw9XGhQ/view Er is ook een vergelijkende test uitgevoerd met de andere waterfilters, waaronder de bekende merken: Katadyn, Sayer, MSR en Life Straw. Ook hier scoort de Grayl goed, met als groot verschil de flowrate - die ligt veel hoger dan alle andere waterfilters. Dat, gecombineerd met gebruikersgemak, gewicht en ontbreken van mechanische onderdelen (als pomp of hevel) maakt dat de Grayl verschoven is van de wensenlijst naar de 'te bestellen' lijst. Het vergelijkende onderzoek is beschikbaar voor download: https://drive.google.com/file/d/1zA4N8DhI30KyqsCH5A7ihTrgW3StUCZo/view
 6. Als je onderaan de streept kijkt, na het betalen van je inkomstenbelasting, (premies) volksverzekeringen en heffingen mag je blij zijn als je ongeveer de helft overhoudt. Van de andere helft moet je leven, dus uitgeven. Van die uitgaven gaat weer een flink deel naar de staat, variërend van omzet-, assurantie-, banken-, milieu-, energie-, overdrachtsbelasting, brandstof/alcohol-accijnzen, BPM, etcetera. Ben je na de fiscale en consumptieve kaalslag nog in staat om wat over te houden (congrats!), wordt dat met 1-2% per jaar weg-geïnflateerd. De Belastingdienst vindt dat je over de rest (of restje) 4% fictief rendement maakt, dus wil daar ook nog 30% van hebben (boven de vrijgestelde drempel natuurlijk). Moraal van het verhaal: de lage (of negatieve) rente is vervelend, maar wil je echt meer doen met spaargeld, kunnen we beter onze verziekte belastingsysteem op de schop gooien. Grafieken: https://longreads.cbs.nl/welvaartinnederland-2019/belastingen/
 7. Voorzichtig wordt bevestigd dat het virus van mens-naar-mens overdraagbaar is. Het WHO heeft vandaag voorzorgsmaatregelen gecommuniceerd: https://in.reuters.com/article/china-health-pneumonia-who/who-says-new-china-virus-could-spread-its-warning-all-hospitals-idINL8N29F48F https://medisys.newsbrief.eu/medisys/moreclusteredition/en/channelnewsasia-db9ec835dbb666e7c5eee5428deabba3.20200114.en.html
 8. Op het eerste gezicht lijkt het een superieur filter. Ik heb hier ca. 10 Seychelle straws, meerdere Lifesaver jerrycans en de 'klassieker' onder de waterfilters - Katadyn Pocket. De Grayl overtreft ze allemaal in gebruikersgemak - met name de combinatie van formaat, filtertechniek en filterkwaliteit zijn enorm goed. Hij gaat hier op de verlanglijst!
 9. Het voelt een beetje dubbel om een 'leuk' bij je post te zetten, maar hij is bedoeld als 'bedankt voor de link'. De auteur is erg overtuigd van zijn theorieën en op aanraden van @prepass ben ik het taaie boek op onderdelen aan het lezen. Het VK artikel is de moeite waard. Ik hoop dat hij geen gelijk krijgt, want voor 17 jaar preppen is wel veel gevraagd .
 10. Sterk dat de Amerikanen een 'Building the Perfect Go-Bag' blogpost hebben op de officiële overheidswebsite. Een goed moment om je eigen spullen te toetsen, want ongemerkt verouderen spullen en raken ze gedateerd of over de datum. De lijst staat (alleen-lezen) publiek op https://docs.google.com/spreadsheets/d/1OjVgpGCMD3tIgTw84chMu8qzIL6C6Sf7SfxEveVzZkM/edit#gid=0 met linkjes naar de leveranciers (voor zover handig). Mijn conclusie was dat het schort aan 'hard copy' documenten - zowel in de EDC als BOB. Prints van paspoorten, belangrijke telefoonnummers, medische gegevens zijn eenvoudig toe te voegen. Het weegt niet veel, en kan niet 'kapot'. Opvallende aanvullingen van mijn kant ten opzichte van de 'CIA Go-Bag' zijn melding/detectie apparatuur (Nukalert en P2000 ontvanger) en communicatie apparatuur (satelliet telefoon en prepaid lifetime SIM kaart met wereldwijde dekking).
 11. Omdat we meerdere woningen, veel opstallen en land hebben, wordt er best intensief gebruik gemaakt van het gereedschap. Inmiddels is vrijwel al het elektrische gereedschap dat frequent wordt gebruikt van uitsluitend Makita spul, 18/36V (decoupeerzaag, haakse slijper, accuboren, accuslaghamer, nietmachine, tacker, boorhamer(!) en bosmaaier. Met 6 accu's en twee laders kun je eigenlijk altijd door. De degradatie van de accu's valt erg mee; na 3-4 jaar kan ik er eigenlijk nog niets van merken. Een goede accu is een groot deel van de nieuwprijs van het accu-aangedreven handgereedschap. Heb je die eenmaal, is de prijs voor het apparaat gelijkwaardig aan de 230V uitgevoerde gereedschappen. Elektrisch (230V) zijn nog een Makita kettingzaag, afkortzaag en invalcircelzaag. Voor een aantal 'zwaardere' klussen hebben we helaas nog te dealen met benzine aangedreven gereedschappen (kettingzaag, veegmachine, houtversnipperaar en een zware bosmaaier).
 12. Zeker, dat ziet er goed werkbaar uit. Ik heb gemakshalve ook de TW sources van Github en een editor geïnstalleerd.
 13. Nee, maar dat is zeker het overwegen waard, tx!
 14. f150

  EU incorporated

  Laten we 1 uitzondering maken: de Prepshop sponsort Hartkeks voor dit ongekozen ambtenarenapparaat, ter vervanging van hun copieuze lunches.
 15. Goeie overwegingen @PrepperSjors. Een buscamper biedt je veel voordelen. Budget is bijna altijd leidend, maar een Euro 5 (of 6 natuurlijk) gaat bijna onmisbaar worden als je t.z.t. je camper niet alleen wilt gebruiken om naar de Zweedse bossen te rijden. Zelf hebben we vorige maand in Duitsland een (nieuw model) Sprinter besteld, de 2.2l, 120kW Euro VI, 4x4 automaat met gear reductie voor ombouw naar camper. Niet onbelangrijk vond ik ook de breedte - met 200 cm blijf je goed mobiel, ook in verstedelijkt gebied. Aan de buitenkant werken we het sober af - wel een reservewiel/trekhaak maar geen grote raampartijen of zonnescherm. Van binnen draait alles op autarkie: 93 liter dieseltank, Truma verwarming en vorstbescherming, 2x 100Ah Li-ion, 300Wp zonnepanelen op dak, ruim 100 liter water en dito waste water tanks.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...