Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zelf zout maken uit huishoudchemicalien


venom
 Share

Recommended Posts

Beste preppers,

heb vannacht ff nagedacht en ja hoor, heb het ff opgezocht en het is inderdaad mogelijk om van 2 stoffen je misschien in huis hebt zout ( NaCl) te maken voor ons voedsel wat smaak te geven ;)

 

nu de benodigdheden zijn

- zoutzuur (HCL) ( wat je bv gebruikt om metstelswerk e.a. op te kuisen meestal bij bouwmarkt in flessen van 23% sterkte ) LET OP STERK ZUUR: bijt rechtstreeks in huid, alle voorzorgen nemen hieromtrent.

-gootsteenontstopper ( NaOH) ook bij bouwmarkt, je moet wel zuivere korrels hebben, geen flesje vloeibare ontstopper. Daar zit andere zooi in.

-normaal werkt zoutzuur en naoh evenredig op elkaar in maar wil je niet voor verassingen komen te staan , haal je best wat ph-indicators, bv een aquarium pool indicator op ebay voor nog geen 5£

Gebruik altijd pyrexvglas hiervoor, aangezien het uiterste corossieve materialen zijn.

 

 

Maak een oplossing (natronloog) van water ( gezuiverd liefst :p ) en ontstopper, GIET enkel de korrels stilletjes bij het water en niet andersom, dit geeft een exothermische reactie ( veel hitte ) en kan chemische brandwonden veroorzaken.

Maar wees gewoon extra voorzichtig met beide stoffen en in principe gebeurd er niets spectaculair.

 

Heb je nu bv 10gr NaOH in 500ml water gemengd, dan ga je merken dat de ph waarde erg gestegen is ( normaal goed voor ons = rond de 7 ).

je neemt nu 100ml water en druppelt er 1 voor 1 wat druppels zoutzuur in ( afhankelijk van de sterkte zakt de ph bijna tot 1 ).

Deze 2 meng je nu en voeg wat natronloog bij indien de ph lager is dan 6 - 7. Voeg wat zoutzuuroplossing bij indien ph hoger is.

Als je rond 6 - 7 zit, zit je veilig en heb je geen schadelijk produkt gemaakt :)

de vloeistof die je nu hebt laat je rustig indampen in de zon, een oven, of whatever en je zal zien dat door de reactie van NaOH + HCL = NaCL ( keukenzout) + H2O (water ) ontstaat en het water damp je weg.

 

het klinkt mss allemaal ingewikkeld e.d. maar dat is het echt niet, eigenlijk zo als zelf zeep maken, daar heb je oko NaOH voor nodig, nu werk je enkel nog met een sterk zuur erbij.

En WTSHTF zou het toch leuk zijn om op onze gebakken prooi wat zout te doen niet ;)

 

hier is ook een link die het proces beschrijft:

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20101009162318AAh3q2w

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Heksenboot
Beste preppers,

heb vannacht ff nagedacht en ja hoor, heb het ff opgezocht en het is inderdaad mogelijk om van 2 stoffen je misschien in huis hebt zout ( NaCl) te maken voor ons voedsel wat smaak te geven ;)

 

nu de benodigdheden zijn

- zoutzuur (HCL) ( wat je bv gebruikt om metstelswerk e.a. op te kuisen meestal bij bouwmarkt in flessen van 23% sterkte ) LET OP STERK ZUUR: bijt rechtstreeks in huid, alle voorzorgen nemen hieromtrent.

-gootsteenontstopper ( NaOH) ook bij bouwmarkt, je moet wel zuivere korrels hebben, geen flesje vloeibare ontstopper. Daar zit andere zooi in.

-normaal werkt zoutzuur en naoh evenredig op elkaar in maar wil je niet voor verassingen komen te staan , haal je best wat ph-indicators, bv een aquarium pool indicator op ebay voor nog geen 5£

Gebruik altijd pyrexvglas hiervoor, aangezien het uiterste corossieve materialen zijn.

 

 

Maak een oplossing (natronloog) van water ( gezuiverd liefst :p ) en ontstopper, GIET enkel de korrels stilletjes bij het water en niet andersom, dit geeft een exothermische reactie ( veel hitte ) en kan chemische brandwonden veroorzaken.

Maar wees gewoon extra voorzichtig met beide stoffen en in principe gebeurd er niets spectaculair.

 

Heb je nu bv 10gr NaOH in 500ml water gemengd, dan ga je merken dat de ph waarde erg gestegen is ( normaal goed voor ons = rond de 7 ).

je neemt nu 100ml water en druppelt er 1 voor 1 wat druppels zoutzuur in ( afhankelijk van de sterkte zakt de ph bijna tot 1 ).

Deze 2 meng je nu en voeg wat natronloog bij indien de ph lager is dan 6 - 7. Voeg wat zoutzuuroplossing bij indien ph hoger is.

Als je rond 6 - 7 zit, zit je veilig en heb je geen schadelijk produkt gemaakt :)

de vloeistof die je nu hebt laat je rustig indampen in de zon, een oven, of whatever en je zal zien dat door de reactie van NaOH + HCL = NaCL ( keukenzout) + H2O (water ) ontstaat en het water damp je weg.

 

het klinkt mss allemaal ingewikkeld e.d. maar dat is het echt niet, eigenlijk zo als zelf zeep maken, daar heb je oko NaOH voor nodig, nu werk je enkel nog met een sterk zuur erbij.

En WTSHTF zou het toch leuk zijn om op onze gebakken prooi wat zout te doen niet ;)

 

hier is ook een link die het proces beschrijft:

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20101009162318AAh3q2w

 

Hehe, hele leuke post. Daar zal onze huischemicus @vheeswijk van smullen.

 

Maar.......,

 

 

is het niet simpeler om gewoon een paar kilo zout te preppen voor en paar kwartjes.....? :D

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot
hehe tuurlijk ;) ik koop ook liever wat zakken zout dan dit te doen :)

tis maar een idee natuurlijk ;)

 

Ja joh, lekker bezig. :)

Ik vind het wel leuk hoor, chemie was vroeger een hobby van me.

Link naar reactie
Share on other sites

het klinkt mss allemaal ingewikkeld e.d. maar dat is het echt niet, eigenlijk zo als zelf zeep maken, daar heb je oko NaOH voor nodig

 

In een SHFT is het maken van zeep (zoals je zelf reeds aangeeft) maar vooral biodiesel waarschijnlijk een betere investering van je NaOH. Zout en zeep zijn dingen die gemakkelijk te preppen zijn. NaOH reageert wel met CO2 uit de lucht tot Na2CO3 (ook wel gekend als soda). Voor deze toepassingen echter heeft dit geen invloed. Vele mensen hebben ook soda in huis en dit is dus een goed alternatief voor NaOH, tenminste voor het maken van zout, zeep en biodiesel.

Link naar reactie
Share on other sites

Het is wel leuk @venom..

Maar ben het verder met de reacties eens voor een paar euro heb je genoeg zout voor een heel leven.

Eerst bestaande problemen oplossen, en dan komt pas 'problemen zoeken' om de hoek :rolleyes:

 

Creativiteit is wel belangrijk en dat zit denk wel goed :cool:

 

Prep ze,

Kans

Link naar reactie
Share on other sites

himalaya-zout-grof.jpg.e62df7d9fae75f2efc3d43d646b43a7f.jpg

 

Hmm ik gebruik Himalaya zout...

 

 

Zout wordt al eeuwenlang gezien als een waardevol en bijzonder element. Hippocrates stond erom bekend regelmatig gebruik te maken van zout in zijn methodes. Wat mensen niet weten is dat het meeste keukenzout of tafelzout voor 98% bestaat uit natrium chloride en voor 2% uit andere (schadelijke) chemicaliën.

 

Het verschil met ‘gewoon’ keukenzout.

Verder wordt keukenzout tijdens de productie op hoge temperaturen verhit wat resulteert in een verandering van de chemische compositie van het zout. Alle mineralen die in zout zitten worden op een chemische manier ‘gezuiverd’ waardoor tafelzout geen nutriënten meer bevat en het in verhouding veel meer natrium chloride heeft. Het overschot van natrium chloride zorgt ervoor dat het lichaam veel harder moet werken om het overschot te verwerken. Het gebruik van gewoon keukenzout wordt dan ook niet voor niets gelinkt aan aandoeningen als cellulitis, reuma en nierstenen.

 

Waarom Himalayazout?

Himalaya zout is ongeraffineerd en bevat ruim 84 verschillende nutriënten die in keukenzout niet meer te vinden zijn. Er is niet op een chemische manier mee geknoeid en het komt regelrecht van het Himalaya gebergte.

 

Hoe te gebruiken?

Vervang het gebruik van keukenzout door Himalayazout. Je kunt de fijne gebruiken die meteen gebruikt kan worden of de grove die je in een zoutmolen kunt plaatsen.

Link naar reactie
Share on other sites

himalaya-zout-grof.jpg.e62df7d9fae75f2efc3d43d646b43a7f.jpg

Het gebruik van gewoon keukenzout wordt dan ook niet voor niets gelinkt aan aandoeningen als cellulitis, reuma en nierstenen.

 

Nierstenen ontstaan door met name calcium verbindingen en uraat; zout geeft wel een belasting voor de nier. Het zorgt ook voor bloeddruk verhoging. Heb je linkjes naar cellulitis in reuma agv tafelzoutgebruik? Want als het om puur NaCl gaat, wat stoffen zijn die het lichaam nodig heeft (natrium en chloor), lijkt mij dit erg onlogisch. Cellulitis is ook een overgewichtsgerelateerd probleem, ik ken geen dunnen mensen met cellulitis. Reuma en zout? Dan zou half Nederland en heel Amerika reuma moeten hebben.....sorry, maar ik geloof niets van je beweringen (totdat ik overtuigende bewijzen zie....).

 

Himalayazout met daarin andere stoffen, sporenelementen, anorganische verbindingen en metalen, het klinkt zo gezond nietwaar? Maar wat nou als er in een brok een te hoog gehalte aan bepaalde zware metalen zit? Arseen? Wordt de samenstelling per zoutader regelmatig getest? Zijn er TNO of andere onafhankelijke (??) rapporten over?

 

Verder wordt keukenzout tijdens de productie op hoge temperaturen verhit wat resulteert in een verandering van de chemische compositie van het zout.

 

eeerh....NaCl is toch NaCl of heb ik zitten slapen tijdens Scheikunde? Help @vheeswijk ?

Link naar reactie
Share on other sites

Fleur de sel smaakt vooral beter, en het is makkelijker om een 'pinch of salt' over je klaargemaakte eten te strooien. Het ziet er leuk uit, ruikt wat naar bloemen (door de bacterien), het zijn kleine zee-smaakbommetjes en bevat sporen magnesium, koper, kalk, sulfaat en jodium. Het is niet goedkoop als je het vergelijkt met Jozo (zo heet dat toch?), ca € 3-5 per 100 gram.

 

Er is een prachtige online zoutwinkel met honderden soorten zout: http://www.salsamentum.nl

(alhoewel ik het zelf meestal bij de Makro haal)

Link naar reactie
Share on other sites

......

......

eeerh....NaCl is toch NaCl of heb ik zitten slapen tijdens Scheikunde? Help @vheeswijk ?

@Keyser Suze : NaCl is inderdaad gewoon NaCl. Je hebt dus niet zitten slapen. Zelfs als het het verhit tot 500 grad C, het smelt dan, en weer afkoelt is het gewoon NaCl. In de waterige biofase is het gesplitst in Na+ en Cl- ionen en moet je deze ionen apart beschouwen in het metabolisme en "fate" en niet als NaCl.

Link naar reactie
Share on other sites

Fleur de sel smaakt vooral beter, en het is makkelijker om een 'pinch of salt' over je klaargemaakte eten te strooien. Het ziet er leuk uit, ruikt wat naar bloemen (door de bacterien), het zijn kleine zee-smaakbommetjes en bevat sporen magnesium, koper, kalk, sulfaat en jodium. Het is niet goedkoop als je het vergelijkt met Jozo (zo heet dat toch?), ca € 3-5 per 100 gram.

.....

.....

 

Vooral Koper en Jodium is interessant omdat dit minder in andere voedingsmiddelen zit. Eigenlijk is het heel vreemd dat dit soort zout zo duur moet zijn. Het is tenslotte chemisch gewoon "onzuiver" zout. @vheeswijk (huischemicus)

Link naar reactie
Share on other sites

Vooral Koper en Jodium is interessant omdat dit minder in andere voedingsmiddelen zit. Eigenlijk is het heel vreemd dat dit soort zout zo duur moet zijn. Het is tenslotte chemisch gewoon "onzuiver" zout. @vheeswijk (huischemicus)

 

Niet raar als je weet hoe ze het rapen. Per 35m2 kun je maximaal 1kg zout rapen, dat bij goede weersomstandigheden in een dag of 8 als zoutfilmpje ontstaan is. Daarbij ontstaan kristalletjes die aan de oppervlakte van de bassins drijven en weggeharkt worden. Ok, voor NaCl misschien duur, maar niet te duur voor zo'n mooi natuurproduct met waardevolle sporenelementen die in onze door kunstmest doorvoedde GMO voedsel bijna zijn uitgebannen.

Link naar reactie
Share on other sites

Wij hebben ook Keltisch zout, heerlijk. Grof vochtig en gedroogd fijngemalen (gedroogd grof bestaat ook, voor in een zoutmolen)

Verschil met himalayazout: http://www.ahealthylife.nl/keltisch-zeezout-en-himalayazout-wat-is-het-verschil/

 

Goedkoopst wat ik gevonden heb is 2 euro per kilo als je minstens 20 kg tegelijk koopt, wordt gratis verzonden (de postbode gaat niet blij met je zijn)

http://www.gekruid.nl/keltisch-zeezout.html

Link naar reactie
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Een paar jaar terug was ik in Polen in een zoutmijn de naam van de plaats ben ik vergeten . Maar de zoutmijn is gigantisch slechts 1%toegankelijk voor toeristen en je loopt er uren in rond met een gids . Ze hebben er zelf een kathedraal in .en ooit is het wereld kampioenschap balonvaren onder de grond er georganiseerd en nog meer van die stunts onder de grond . Dit even terzijde .

 

Heb je al eens berekend hoeveel zout je verbruikt op jaar basis in de keuken ?wel als je er 25 kg prept kom je een heel eind .

 

Geert

Link naar reactie
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Zout en suiker zijn wellicht ooit goud waard. (ik hoop op nooit.)

 

daar is inderdaad een grote kans van, helemaal als je bedenkt dat een romeinse soldaat inplaats van goud stukken een zakje met zout als loon kreeg.

in nederland is zout pas ontdekt aan het einde van de 19e eeuw in vorm van steenzout, daarvoor werd het dacht ik uit de nederlandse antillen gehaald en vanwege het transport was het vrijwel onbetaalbaar voor de gewone man.

 

is het eigenlijk mogelijk om zout te winnen uit zeewater zonder allerlij dure machines?

Link naar reactie
Share on other sites

is het eigenlijk mogelijk om zout te winnen uit zeewater zonder allerlij dure machines?

 

Ja, gewoon het water laten verdampen in een pan. Wat rest is zout en natuurlijke mineralen.

 

Nadeel is wel dat er ook verontreinigingen achter kunnen blijven. Neem dus geen risico en koop gewoon zout. Hoeft echt niets bijzonders te zijn. Gewoon zout is goed genoeg om mee te overleven en is nog geen eens een survival prioriteit!

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...