Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 01/10/14 in alle zones

  1. Iemand vroeg me hoe ik kaas opleg. Op dit moment bestel ik eens per drie maanden drie of vier jonge kazen bij een groothandel. Wij eten ongeveer een kaas van 4,5 kg per maand. Als de nieuwe kaas binnenkomt zijn we meestal aan de laatste kaas van de vorige lading bezig. Wij eten bijvoorkeur biologisch. Daarom kopen we bio kaas. We hebben ervaring met de kaas van boerderij de Vijfsprong, Remeker kaas en Aurora kaas. Helaas is Remeker 10 kg. Dat is voor ons te groot. Kies een kaas die je lekker vind. Als je bij een kaasboer in de buurt een hele of meerdere kazen tegelijk koopt is korting vragen natuurlijk altijd mogelijk. De kazen hebben we op zolder op echte kaasplanken liggen. Kaasplanken zijn grenen planken. De planken zijn niet gelakt of zo. ( de vloer in de woonkamer hebben we van oude kaasplanken gemaakt, en we hadden nog net genoeg over voor de kaas) de ideale bewaartemperatuur is ong.12 graden. De kazen leggen we zo op de plank. Om de week omdraaien. Onze zolder is iets te warm daardoor kunnen de kazen in de zomer zweten. Dat geeft niet want de planken kunnen daar tegen. Als een kaas begint te schimmelen kun je die onder de kraan wassen met koud water, goed afdrogen en op een ander stuk van de plank te leggen. Jonge kaas is ong 4-6 weken Jong belegen 8 weken Belegen 4 maanden Extra belegen 7 maanden Oud 10 maanden Overjarig 12 maanden en ouder. Bij ons verschilt de ligtijd en dus leeftijd per kaas. Maar meestal laten we ze tussen de 1 en 3 maanden liggen. Dan zijn ze jongbelegen tot belegen. Als je van oude kaas houd kun je ze dus langer laten liggen. Voor ik een kaas aansnij kijk ik of de kaas schoon is. Evt was ik de kaas, ik snij de kaas twee keer zodat ik een halve en twee kwarten heb. Op het snijvlak van de halve en een van de kwarten doe ik huishoudfolie. Dit moet zo strak mogenlijk. In plooien kan sneller schimmelvorming optreden. Knip het folie zo af dat er zo min mogenlijk folie op de korst van de kaas zit. Folie over de korst geeft ook schimmelvorming. Het kwart wat als eerste gegeten wordt doen wij in een diepvrieszak met ziplock. De gesneden stukken kaas bewaren wij in de koelkast. Omdat wij boerderijkaas hebben verschilt de smaak per kaas. Maar wij houden daar van. Als een nieuwe kaas wordt aangesneden houden we gelijk een proeverij. Eet ze!
    2 punten
  2. Stanley FatMax® Pro Fubar™ 55-099 / FatMax XL De Stanley FatMax® Pro Fubar™ 55-099 is een soort heavy duty Zwitsers zakmes voor sloop werkzaamheden. Het is een combinatie van een koevoet, breekijzer, spijkertrekker, middelzware hamer, getande wrik/grijp bek voor houten platen en balkjes, een soort afgeronde pikhouweel en heeft een stompe snijkant om gipsplaten te ruineren. Het gereedschap is uit één stuk gesmeed, heeft een rubberachtig handvat, weegt een kleine twee kilo en is ca 45 cm lang. In Amerika is dit gereedschap bekend onder de naam: 18" Functional Utility Bar, in het kort Stanley 18’’ Fubar. In Amerikaans slang staat Fubar voor Fucked Up Beyon All Recognition. Dat kan geen toeval zijn………. De FatMax® Pro Fubar™ heeft ook een kleiner broertje: De FatMax® Fubar II. Deze is 38 cm lang, weegt 1100 gram, heeft geen klauw aan het uit einde en is verkrijgbaar voor rond de € 40. Ik heb deze niet getest. Ik heb de Fubar getest door: • een pallet te slopen en van spijkers te ontdoen • een kozijn uit een muur van gasbeton te slopen • een deur open te wrikken • een gat in een prefab wandje te maken Pluspunten: • vooral de getande grijpbek maakt indruk doordat je daarmee planken en kleine balkjes snel en goed vast kunt grijpen en loswrikken • pikhouweel en de hamer hebben voldoende gewicht • de handgreep is comfortabel, dempt deels de klappen en geeft veel grip • de spijkertrekkers werken goed. Grote en kleine spijkers verwijder je met gemak met één van de twee spijkertrekkers • ook als breekijzer /koevoet voldoet de Fubar bij niet te zwaar werk goed Minpunten: • de Fubar is als hamer en pikhouweel niet goed gebalanceerd. De klauw komt daardoor soms vervelend in aanraking met je pols • het snijdende deel om door gipsplaat te slaan is te dik en niet scherp genoeg om echt effectief te zijn • met 66 euro aan de prijzige kant Eindconclusie: De Fubar is een allround sloop gereedschap dat alle taken goed aan kan. Alleen de snijkant blijft duidelijk achter. Het maken van een gat in een prefabwandje gaf de meeste moeilijkheden. Door zijn lengte van 45 cm is de hefboomwerking als koevoet / breekijzer beperkt. Zoals bij alle multitools blijft het een compromis. Aanbevolen als kofferbakvulling voor de financieel draagkrachtige prepper!
    2 punten
  3. @Greener, ik moet @Piroska gelijk geven en daarom hier een linkje over de film A farm for the future, hierin laat men zien waarom het eeuwige omploegen schadelijk is voor het bodemleven, ongeveer vanaf minuut 23.
    2 punten
  4. Hier zijn de meningen dan nogal over verdeeld, het is in elk geval NIET achterhaald. Juist door de intensieve landbouw en het jaarlijkse ploegen over de hele wereld zijn enorme landbouwgebieden vrijwel dood van bodemleven. Hierom wordt er overal enorm met kunstmest gestrooid. Kijk eens als een boer ploegt: 30 jaar geleden vlogen de vogels achter de ploeg aan om de wormen te pakken, tegenwoordig, geen vogel te bekennen want er is geen worm meer in een akker te vinden.. Nee, het eenmalig spitten is NIET makkelijker, juist het ploegen is makkelijker, je gaat op een ploeg zitten en ragt ff over je land, klaarrrrr. Met eenmalig spitten moet je hakken, mulchen, compost strooien onkruid wieden etc.. greener, je moet je hier maar eens iets beter in verdiepen om er achter te komen wat er werkelijk aan de hand is in de landbouw. edit: het losmaken en zuurstof toevoegen doe je dus met je hak, met spitten en ploegen gooi je je hele grond om met als gevolg, doden van het bodemleven. Met hakken heb je je zuurstof en je losse bodem ook maar dat is de boeren te veel werk en te duur dus vernaggelen ze de grond die ze ter compensatie dan maar vol kunstmest gooien. Het werkt hoor, daar niet van, maar het is maar wat voor groente en graan je wil eten.
    2 punten
  5. Uh nou.... precies vertellen..ahum.. Allereerst: Je hebt GEEN vlees NODIG om te overleven.. zonder vlees lukt het ook wel.... OK, dit gezegd hebbende: Wij hebben 6 hennen aan de leg (en nog wat hanen en een boel jong gespuis dat nog niet legt) en van die 6 hennen kunnen wij ruimschoots eieren eten. We houden wat over wat we af en toe weggeven/ruilen/verkopen. Eieren kan je, omdat hennen in de winter en in de rui vaak minder of niet leggen, goed inmaken in waterglas zodat je op die momenten dat ze niet of minder leggen nog eieren hebt. Wij zijn met 2 personen maar met alle visite die we vaak hebben kan je ons op 3 zetten dus voor 33 man (was het 33?) kan je die 6 hennen maal 11 doen dus kom je op 66 hennen. Hier heb je wel een aantal haantjes bij nodig als je bevruchte eieren wil hebben voor het nageslacht dus reken op een stuk of 8 a 10 hanen . Zo kom je op pak hem beet 75 kippen. Onze kippen zijn tussen de 4 en 6 kilo per stuk, dus een kippetje slachten geeft wel voor een man of 5 een goeie kluif.. (er gaat nog best wat afval van die 4 a 6 kilo af natuurlijk) Kippen vermenigvuldigen zich vaak iets sneller dan dat ze (natuurlijk-) sterven dus je hebt per jaar MINIMAAL 75 nieuwe kuikens waarvan volgens de kansberekening de helft een haan is die je dan sowieso opeet. Telkens eet je ook een deel van de oudere hennen op dus ga zelf maar even rekenen hoeveel kip je dan kan eten. Wij slachten per jaar 1 varken, als je worst, hammen en spek zout, rookt en droogt heb je geen vriezer nodig. Met 1 varken kunnen wij (reken weer op 3 man) een heel jaar eten. Het is eigenlijk iets te veel, maar een deel is een mooie ruilhandel. Over ruilhandel gesproken, je moet er, vind ik, niet van uit gaan dat je GEHEEL alleen met zijn 33-en bent, of zoals wij, met zijn tweeen. Er zijn altijd mensen nog in de omgeving waar je mee kan ruilen. Omdat wij "slechts" 5000 meter (en nog een strookje van 2000m) grond hebben is rundvee houden niet mogelijk. Ook granen verbouwen is wat lastig.(qua arbeid en materiaal) Wij ruilen dus gewoon wat we WEL hebben voor graan of rundvlees en hoeven het daardoor niet te verbouwen. Reken wel met graan: die 75 kippen lusten ook een graantje!!! Ik raad aan: veel; aardappels (lekker makkelijk) tabak, voor de rokers en als ruilmiddel, zonnebloemen, voor olie en voor de kippen, pompoenen, voor de mensen en de varkens. (varkens eten ongeveer een kilo pv per dag , groente afval, aardappelschillen, appels, peren, pompoenen en mais volstaat) als ze zwanger zijn en zogen moet je op 2 kilo voer per vark per dag rekenen. Mais is dus ook een aanrader om te kweken. Je kan het aan de dieren geven en zelf ook eten en maisbroden van bakken. Voor de afwisseling (ja verwende preppers bestaan ook) hebben we 1 schaap per jaar. Schapen zijn kuddedieren en dus nemen we er minimaal 2 maar er wordt er 1 geslacht per jaar. Nu beschikken wij wel over een grote vriezer (2 stuks) maar weer geldt: zouten, roken en drogen en dan kan je het wel bewaren. Azijn kan je zelf maken: zorg voor azijnmoer en fruitbomen, vooral appels. Met appels en moer kan je erg veel azijn maken. Wij hebben nu 60 liter staan en voor de inmaak voor 1 jaar moet dat ruim voldoende zijn, ik denk zelfs dat we hier wel enkele jaren mee doen. Zout kan je niet genoeg hebben, zeker als je vlees wil zouten en geen vriezer hebt, ik denk, maar dat is een gokje, dat je echt wel een kilo of 200 nodig hebt voor je hammen en je spek voor 33 man.. Dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel vlees je wil bewerken. Sla dat dus ruim in! Hier in Hongarije verkopen ze zout in de supermarkt sowieso al per zakken van 5 of 10 kilo, omdat iedereen hier vlees zout en zo bewaart. Nu ik schrijf kan ik het originele bericht niet meer nalezen maar ik hoop dat ik alsnog het meeste heb beantwoord :-)
    2 punten
  6. Hallo allemaal, Ik ben nu in Nederland(vanwege feestdagen), en zoals sommige weten heb ik mij BOL in polen waar ik ook woon. Nou kreeg ik van mijn schoonbroer vandaag een telefoontje, dat me windturbine is geleverd en aangesloten. Dat betekent voor mij dat ik nu officieel offgrid ben (op me internet en telefoon na) Halverwege maart( paar dagen nadat ik mezelf had ingeschreven op preppers) kreeg ik de kans om voor vrijwel niets een stuk lands te ruilen in polen tegen mijn huis in NL. Na overleg met mijn vrouw gedaan en toen begon het streven naar een onafhankelijk leven. Bij aankomst: eerst kijken wat er moest gebeuren aan het huis.Was zeker bewoonbaar maar niet in top conditie. Groot deel van het land was onbewerkt en best verwaarloosd.Stonden meerdere ouwe schuren. Eerst het dak gerepareerd van het huis en de binnenkant opgeknapt paar weken mee bezig geweest. Het erf: na eerst het erf opgeruimd te hebben van dode/omgevallen bomen, onkruid en rondzwervende troep. Eerst de moestuin onderhanden genomen die was al aanwezig en stond ook nog vol. Uitgebreid en nieuwe groenten geplant. De fruit en noten bomen onderhanden genomen en gesnoeid. Begon eindelijk al ergens op te lijken dit was allemaal in april mei. Kippenren opnieuw gebouwd en de kippen die los op het erf liepen bij elkaar gedreven in de ren.De koeien stal gerepareerd want in 2 weken zouden de eerste gekochten dieren komen Een dag nadat ik klaar was daar kwamen ze 6 geiten. zwijntje, 20 loopeenden, 10 ganzen en 10 konijnen. Inmiddels is onze familie flink uitgebreid hebben er tot op de dag van vandaag 2schapen, nog 10 kippen en in april komen er nog 2 wolvarkens bij. Nadat we dus behoorlijk gesetteld waren kwamen al de extra klusje die ik mezelf dan aan doe. Ondergrondse kas gebouwd, visvijver gemaakt( met het oog om daar ooit nog een aqauponics te maken) jachthuisje gebouwd nadat ik mijn vergunning had gekregen, opvanging van regenwater, rookhuisje, vuurplaats en buitenkeuken Juli werden de zonnepanelen geleverd en aan gesloten voor een groot deel was ik toen al offgrid maar niet helemaal.Ondertussen ook al wat geoogst en geweckt. DE voeldoening die ik al snel kreeg van de simpele dingen zoals bijv: het was echt een feestje voor mij om me eerst ontbijtje te eten met verse eieren geitenmelk en een beetje gerookte kip. Het is nu voor mij echt zo heerlijk om smorgens met me bakkie thee gewoon even op de veranda te genieten van de rust en stilte, de geluiden van de dieren en voor de rest niks (geen stads lawaai) Ga met een lach aan de slag smorgens eerst natuurlijk de standaard klusjes. Eieren rapen ,geiten melken, dieren voeren en watergeven en eventueel stallen mesten. en dan kijken wat er nog meer moet gebeuren. Er is altijd wat te doen maar het is toch wel ontspannen werken niemand die in je nek staat te blazen. niets is tijdgebonden. Oke je hebt je erg drukke momenten zoals bijvoorbeeld oogst seizoen maar voor de rest kan je alles in je eigentijd doen.( hoelanger ik op me BOL zit hoe moeilijker het is om die 3 dagen per week mezelf naar me baan te slepen want jammer genoeg is geld nog steeds nodig. Het was een jaar vol met avonturen maar ook tegenslagen. Heb veel over mezelf geleerd en was soms toch wel stiekem trots os verbaasd als ik weer wat bereikt had. JAJA eindelijk ofgrid nou zien hoe het me vergaan zal guy
    1 punt
  7. Je tuin (en zeker je m2 tuin) bemesten met alleen as is NIET verstandig As (ik neem aan dat je as uit je kachel gebruikt van "echt" hout, en geen geverfde, geperste of gelijmde troep), is veel te basisch. Het beste is je as te voegen aan je composthoop. Er zijn overigens wel groenten (bijv knolgewassen) die het niet zo erg vinden. Maar zeker in een m2 tuin, waar je weinig "natuurlijke" grond hebt, wordt de boel al snel veel te basisch, en zullen planten niet blij zijn, of zelf het lootje leggen! Daarom zou ik persoonlijk aanraden om het as door je compost hoop te scheppen.
    1 punt
  8. Geleidbaarheid is vaak een indicatie voor hoeveel zouten er in de oplossing zitten. Hoe lager de waarde hoe minder zouten erin zitten en is dan 'schoner' water. Zo heeft kraanwater ongeveer de geleidbaarheid van 350 micro Siemens terwijl gedemineraliseerd water juist weer onder de 2 micro Siemens is. Toch is het kraanwater vele malen beter omdat deze je zoutbalans beter op pijl houdt. Als je wilt weten of er een zuur of base in het water zit kun je beter de pH meten, drinkwater zal ongeveer rond de 6 liggen. Als je wilt testen of er (zware) metalen in het water zitten kun je een flinke hoeveelheid base toevoegen, hierdoor blijven de metalen niet meer in de oplossing en zie je deze naar de bodem van de fles zakken. (Deze kun je niet meer drinken vanwege de hoge pH waardes) Zo kun je net iets beter de kwaliteit van het water bepalen voordat je grote hoeveelheden gaat filteren voor consumptie. Er zijn natuurlijk ook laboratoria die het willen en kunnen uittesten maar dat is toch een flinke kostenpost. Om een klein beetje een idee te krijgen wat dat kan gaan kosten betaal je bijvoorbeeld voor 1pH-meting al rond de 10 euro terwijl de analyse voor zware metalen al tegen de 300 euro oplopen. Voor dat geld kun je behoorlijk wat actieve kool aanschaffen. Zal maandag gelijk ook wel even kijken in de prijslijst waar we op het werk de watermonsters naar toe sturen.
    1 punt
  9. 'k Zit deze discussie al even aan te kijken, toch een postje. Wat moet je zeggen tegen een recordhouder pompoenenkweker @Greener? Lastig.. Toch ben ik het met @Piroska eens. Kijk naar de natuur en leer..... Daar wordt niet geploegd en gespit. Ploegen en spitten maken de grond een korte tijd luchtig, maar het bodemleven gaat eraan. Je bent dan puur afhankelijk van toegevoegde meststoffen, wat meestal kunstmest betekend, vormen die de plant rechtstreeks tot zich kan nemen. Op een diepte van 5 a 10 cm beginnen de anaerobe bacteriën, zeer belangrijk voor het ontsluiten van voedingsstoffen. Die leggen het loodje door te spitten of ploegen. Kun je net zo goed steenwol gebruiken als substraat om op te kweken. Jammer genoeg bijna niets van online te vinden (zoals veel oude kennis), alleen in de tweedehandsboekenwinkel, de boekjes van Pieter Boxman. Vooral 'Biologisch tuinieren in foto's' en 'De moestuinen van Twekkelo' gaan in op dit onderwerp. Hij noemt het biologisch organisch tuinieren... nu kennen we het met de kreet 'permacultuur'. 't Is gewoon mooi om te zien hoe de bodem omhoog komt in het voorjaar onder invloed van schimmels, gisten en bacterien die weer hard aan te werk gaan. Samen met wormen en zelfs mollen wordt spitten volledig overbodig en heeft zelfs het nadelige effect dat ongewenste (on)kruiden snel opschieten. (Melganzevoet, ridderzurig en dat soort 'kolonisten') Mestinjectie, tegenwoordig verplicht voor boeren, is een regelrechte ramp voor de bodem. Mest wordt voornamelijk afgebroken door aerobe bacteriën en dient dus bovenop de grond aangebracht te worden! Het is het waard om een lange relatie aan te gaan met je bodem en vertroetel die zodat je na een jaar of drie een geweldig mooie levendige grond hebt. Dit is eigenlijk de enige manier waardoor je niet afhankelijk bent van zaken als Intratuin voor je mestkorrels en bestrijdingsmiddelen. Ik zal toch eens contact opnemen met Pieter Boxman (woont in de buurt, op sterven na dood echter), vragen wie de rechten op zijn boeken heeft. 'k Zou ze graag inscannen en verspreiden via het net.
    1 punt
  10. Ik hak nauwelijks om de grond luchtig te krijgen, dat doen de wormen voor mij waarvan ik er honderden (als het er niet duizenden zijn) per m3 heb. Mijn verhaal over hakken was ook vooral bedoeld voor Rowan die het topic opende en die heeft grond waar weinig wormen in zitten. Mijn grond is supervruchtbaar, daar hoeft eigenlijk niets mee gedaan om een topopbrengst te krijgen. (al probeer ik het natuurlijk nog steeds te verbeteren) Gangbaar is ploegen gemiddeld 30 cm, afhankelijk van meerdere dingen. Als je vaak ploegt zijn er geen wormen meer dus MOET je weer vaker ploegen om de grond luchtiger te krijgen. Dit is dus overigens helemaal geen mening, dit zijn feiten, dat is iets anders
    1 punt
  11. Ik had al een vermoeden dat ik m toch niet ging winnen. Het geluk is niet aan mijn zijde deze periode. Wat wel grappig is, dat ik toevallig vandaag in de kringloop voor 2 euro een soort van zelfde systeem op de kop heb getikt, zat echt te twijfelen, zal ik m nemen? Misschien win ik die review wel? Maar toch maar besloten voor de zekerheid. Ben benieuwd, ga m morgen eens testen. IIg gefeliciteerd Kans, zal vast een mooie review worden. [ATTACH=CONFIG]7477[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]7478[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]7479[/ATTACH]
    1 punt
  12. Ik heb me ingeschreven voor een basiscursus. Er was een wachtlijst, dus zal wel even duren voor ik aan de beurt ben. Ik wacht rustig af.
    1 punt
  13. Excuses @lewieke, @verzamelaar gaf de website http://www.wormenbak.nl Het zullen dus wel NL overheden betreffen als ze daar op de eerste pagina schrijven: (citaat): "De diverse overheden promoten het thuiscomposteren met o.a. wormenbakken voor mensen die wat kleiner behuist zijn, maar ook de andere toepassingen komen hierbij aan de beurt." Het is ook voor mij voor het eerst dat ik hoor over het promoten van wormenbakken. Wellicht weet @verzamelaar meer?
    1 punt
  14. Leuk ik mag hem dus testen! Ik heb al vaker gekeken, maar heb al een kleine verzameling branders en pannetjes dus echt nodig had ik hem niet. Nu nog even goed kijken welke maat ik kies en dan wachten op de zending. Ik zal proberen om de gemaakte opmerkingen te toetsen. Als er nog andere, niet destructieve, testen vezonnen worden of als je specifieke vragen hebt dan post maar ik zal ze graag onderzoeken of testen. Prep ze, K a n s
    1 punt
  15. Toen hier een maand geleden de stroom er 10 uur uit lag,werkte de gsm masten ook niet meer. Het enige wat het nog deed was de vaste telefoon lijn,je moet dan wel nog een ouderwets,voedingsloos,apparaat in huis hebben om te kunnen bellen.
    1 punt
  16. Ok, gaan we regelen. Ik heb dus ook een beetje geluk gehad de vorige keer:(. Ze leken me ook niet heel kwaadaardig, maar mijn maat durfde niet verder. Voor mijn gevoel staan er wel 50 kasten, maar ik heb ze destijds niet geteld (zal ik nu wel doen).
    1 punt
  17. @Highway Hier een aantal websites die bijenproducten verkopen. De Werkbij Bij Daan Nederlandse bijenvereniging Of het zelf goed te maken is weet ik niet. Het lastigste is namelijk om het gif te oogsten. Dus als we tot de enkels in de ventilatorpoep staan (erg grappig geformuleerd trouwens) doe ik het liever old-school. Namelijk gewoon met blote armen werken @FincaInSpanje Ik ben wel benieuwd hoe ze het daar doen, dus foto's is altijd welkom. Hoe er het in de kast uitziet is overal ter wereld ongeveer hetzelfde, maar hoe ze in de velden staan vind ik interessant en mooi om te zien. Dus foto's van een afstandje vind ik mooi. Zoiets of zoiets. Heb geen idee of je er dicht bij in de buurt kan komen. Ligt aan vele factoren. Hangt bijvoorbeeld af van het ras, de geaardheid, als er weinig dracht is zijn ze vervelender, als ze in zwermstemming zijn dan zijn ze vervelender en als ze op verkeerde aardstralen staan dan kunnen ze érg vervelend zijn. Als je dit allemaal combineert dan is er geen land mee te bezeilen blijf je wel graag uit de buurt.
    1 punt
  18. Een actief bodemleven is vooral van het organische stof gehalte in de bodem,die O.S. wordt omgezet in voedingsstoffen en dragers van die voedinsstoffen,ook is deze O.S. van belang voor de structuur van de grond. In de moderne landbouw is het O.S. gehalte een stuk lager en vooral anders van structuur,waardoor het bodem leven is veranderd en verminderd. Dit wordt gecompenseerd door anorganische stoffen in de vorm van kunstmest die echter veel slechter vast gehouden wordt door die bodem maar wel direct en eenvoudiger opgenomen kan worden door de planten. Dit is efficiënter,of dat ook beter is voor de kwaliteit,is maar de vraag. Tevens geloof ik niet dat oppervlakkige grondbewerking beter zou zijn,de organische stof blijft veel meer aan de oppervlakte waardoor vooral stikstof houdende meststoffen eerder verloren gaan,je een aan de oppervlakte,voedsel rijke bodemlaag krijgt en een ivh armere onderlaag die slechts gevoed wordt door hetgene er van de meststoffen door beregening in gespoeld wordt.(het is tegenwoordig niet voor niets verplicht je drijfmest te injecteren ipv over het land te sproeien,dit ivm de stikstof immisie dus) Verder geloof ik niet dat 2000 jaar landbouwontwikkeling,ten aanzien van grondbewerking, het helemaal fout heeft gezien en dat twee generaties hippie's,meestal zonder een eeuwen lange binding met de grond het ineens allemaal beter weten. Het werkt,maar ik zou wel eens een resultaat vergelijking willen zien wat bij gelijke hoeveelheden O.S.giften ingewerkt in de grond en aan de oppervlakte gehouden,de resultaten zijn. Iedere boer kan je vertellen dat er niks boven organische bemesting gaat om vruchtbare grond te krijgen,kosten en efficiëntie gericht produceren heeft echter tot gevolg dat dat tegenwoordig iets anders geproduceerd wordt.
    1 punt
  19. Als ze door hun geld heen zijn, als de inkomsten tegenvallen, als het water wordt afgesloten, als de worstelaar om zijn koolhydraten moet vechten, en daarvoor de aannemer op z'n smoel slaat, als de aannemer met gebroken tanden en een harde bezem de worstelaar op z'n flikker slaat, als de zwerver met z'n blote poten in een spijker trapt en bloedvergiftiging oploopt, als het medium Andrea een keer flipt en de anderen met een bijl te lijf gaat..... dan schieten de kijkcijfers omhoog en is het programma een doorslaand succes. Mocht het zo zijn dat ze bij zinnen komen, echt een manier vinden om geld te verdienen en elkaar de tent niet uitvechten, dan dalen de kijkcijfers. En dan sluit de regie alsnog het water en het elektra af, laten ze minder voedsel door, zodat de worstelaar om zijn koolhydraten moet vechten en de aannemer op z'n smoel slaat.... dan schieten de kijkcijfers omhoog en wordt het programma als nog een doorslaand succes.
    1 punt
  20. Misschien een ideetje: het volk dat er momenteel zit is binnen no-time door de centen heen.. puur om te kijken hoe zo'n groep gaat functioneren als er geen geld meer is , werkelijk alles wat ze bedenken om geld te creëren boycotten. Jullie denken dat je de verantwoordelijkheid hebt om te laten zien dat het "beter" kan, laat het dan ook zien.. Stop met leunen op de samenleving buiten de Utopia hekken.. Je red jezelf maar! Dus niet naar het Utopia landje afreizen, daar geen pannekoeken gaan eten, geen rondleiding doen, niet in bad met die langharige kerel en vooral niks van hen kopen! Nood aan de man gaan mensen creatief worden of niet, 1 ding is zeker het word betere tv dan "het spel spelen". Ik vraag me af hoelang die kippen en koeien nog veilig op stal staan dan.. conserveren van vlees zullen ze ongetwijfeld ook niet veel verstand van hebben en als de diertjes eenmaal op zijn?? Uiteindelijk hebben de kijkers alle macht in handen om Utopia makkelijk of moeilijk te maken voor de bewoners, als je je er alleen maar aan stoort(kijk dan niet!) Als de kijkcijfers ineen storten word het vanzelf van de buis gehaald;)
    1 punt
  21. Eenmalig spitten is reeds een achterhaald principe. Bodemleven komt zelfs tot bloei door de extra zuurstof in de bodem en het losmaken van lagen die steeds meer samenklonteren. Ik adviseer dus juist wel elk jaar de grond om te zetten. Als het eenmalig spitten beter was dan zouden ze er in de landbouw het er een stuk makkelijker mee hebben Greener
    1 punt
  22. Ik zat me wel effe af te vragen of SBS met de EO gefuseerd is. Heb ik iets gemist?
    1 punt
  23. Voedsel verbouwen kost veel kennis en energie. Ga maar uit van zeker 3000-3500 cal. per dag. En dat wil je dan redden van een onbekend stuk land met een groep beginners? Gaat lastig worden. Groente en fruit verbouwen op tuinschaal waarbij je elke plant individueel aandacht kan geven heeft betere kansen, maar dingen als graan en andere grootschalige, eenjarige monoculturen zijn in zo'n situatie erg riskant. Zeker omdat je dan zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen zit en daar kan je moderne graan niet goed tegen. Betere optie is om je dieet om te gooien (langzaam aan met behulp van je voorraad) naar eetbare vaste planten en permacultuur wat je ook een hele hoop aan energie, gereedschap en blessures zal schelen. Terug naar het land met de handjes in de aarde is een leuk romantisch plaatje, maar in werkelijkheid is het hard en gevaarlijk werk wat je al jong slijtagegerelateerde ouderdomskwalen oplevert. Zeker onder de omstandigheden waar hier voor geprept wordt. Dan zit je plotseling echt zonder ziekenhuis, etc. en bij blessures kan je dus geen hulp krijgen of de rust nemen die eigenlijk moet, want er moet gewerkt worden anders is er niks te eten. Daarnaast zijn wij dat soort hard fysiek werk (12+ uur per dag elke dag!) niet gewend, missen dus de bespiering, routine en ervaring die ook gelijk je veiligheid is tegen blessures e.d. Fruit, noten (sommigen kan je als meel gebruiken), kruiden, eetbaar onkruid, vaste groentes, knollen (aardperen bv, want minder ziektegevoelig) aanvullen met kleinvee (eten ook deel van het afval/overschot) en je krijgt je buikje wel rond. Het is alleen een ander dieet dan je gewend bent en je zal meer calorieën uit vlees en noten halen die nu uit de granen komen. Je kan nl op 4000m2 10 mensen voeden als je een permacultuur stuk goed en voor maximale productie hebt draaien. Werk? Ong. 1 dag per week oogsten en 15 dagen per jaar groot onderhoud als snoeien etc. Dan blijft er tenminste tijd over voor al die andere dingen die ook moeten. Dieren trainen, kleding maken, omgeving verkennen, mensen die beveiliging doen (als je zombiehordes in je plan moet incalculeren bv). En er blijft genoeg over voor de mensen die minder belastbaar zijn. Kijk hier eens naar : http://www.youtube.com/watch?v=VBW8YpcYcEc Heel romantisch allemaal, maar let goed op de opmerkingen van de mensen zelf. Dit is het boeren leven in 1620 engeland, en wat zij verbouwen in dit voorbeeld was niet genoeg geweest om alles in leven te houden tot de volgende oogst. Het ontginnen van een nieuwe akker kost normaal met zo'n technologieniveau ook jaren, zelfs met behulp van je vee. Stuk land en eigen groentes e.d. verbouwen wil ik ook graag, maar elk jaar spitten, wieden en opnieuw zaaien pas ik voor. Wil ik wat eenjarigen, dan trek ik de oude mesthoop glad of ik verplaats een deel naar waar ik het hebben wil en plant daar in (verhoogd bed of pot/bak). Scheelt flink spitten, etc. Bij potten spreid je de grond na de oogst over je grasland en klaar ben je. Ook werk, maar minder tijdgebonden en qua nodige kracht veel beter te doseren. Plus door elk jaar schone grond te gebruiken heb je minder kans op ziektes (aardappelziekte etc., want ook aardappelen kan je in pot/bak kweken).
    1 punt
  24. Getver, zijn ze daar weer met hun cavia's. Misschien moet je ook maar merels schieten in de tuin. Dat is ook veel peuzelwerk voor nauwelijks vlees. Een konijn, kip, varken, schaap, geit, dat lijken mij de best haalbare mogelijkheden. De konijnen en kippen zijn redelijk laagdrempelig, van daar uit kan je verder werken. Duiven zijn ook wel een optie denk ik.
    1 punt
  25. Nou dat lijkt me wel leuk! Ik zou de 1,1 liter versie willen (mischien de 1,5 liter maar dat is weer redelijk groot), heb een gezin en dan verbruik je veel water. Natuurlijk gaat de KK zich moeten meten met minstens een bezine brander en een gas pit om te vergelijken wat de tijden zijn om die 1,1 liter water aan de kook te krijgen. We gaan onderzoeken hoeveel hout, takjes ervoor nodig zijn om die 1,1 liter aan de kook te krijgen. Natuurlijk gaan we even kijken hoe groot eea is en hoe dat in de rugzak past Wat het gewicht is en of het dan een zinnige oplossing voor de rugzak is. Natuurlijk wordt even vergeleken wat die benzine brander dan met pan en brandstoffles voor gewicht in de schaal legt. Ook ga ik kijken hoe vies die KK wordt. Zodra je op hout gaat stoken is roet aanslag een ramp, alles waarop je kookt wordt zwart en is lastig schoon te maken. Zeker als je hem in bv een rugzak wilt vervoeren kan dat heel lastig zijn! Dus meerder keren water koken, eerst met mooi droog hout en dan als hij schoon blijft takjes uit het bos om te kijken wat die voor roet aanslag teweeg gaan brengen, hoeveel rook ontwikkeling is er? Natuurlijk wordt de kk ook even grondig geinspecteerd, dit is een stevige prijs dus ik verwacht een goede afwerking. Alle naden moeten mooi zijn, het RVS moet mooi gepolijst zijn ook om aanslag te voorkomen. Ik wil deze KK ook als backup voor het koken, je gaat natuurlijk in je bob niet en de Kk en een brander mee sjouwen. Dus ook de kook set, panhouder en pan gaan de testbank op. Weer ga ik de kooktijd van een afgemeten hoeveelheid water testen en verglijken met die van een benzine brander en gasbrander. Ik ga testen of koken op hout invloed heeft op de smaak, is het bbq of koken? Dus met en zonder deksel! En natuurlijk ben ik weer benieuwd wat de roet aanslag op de pan zal brengen. We gaan ook de combi testen, water in de kk en water koken in de pan in een gang, beinvloed dit de kooktijden hoeveel? Wat is het hout verbruik in de kombi stand, dus kk vullen en pan vullen en aan de kook brengen testen. Hoe is de kk schoon te maken, kunnen we makkelijk de branderruimte inspecteren, en schoonmaken enz. Kan ik soep in de kk verwarmen of koekt dat aan en is dat nog schoon te maken? Hoeveel hout kan er in de kk per keer, is vaak een beetje beter dan in een keer veel, zijn kleine takjes nodig of kunnen er ook grotere stukken in (afmetingen?) Hoe lang duurd het na het koken voordat eea weer is afgekoeld, preppers willen flexibel zijn, wat als je plots weg moet, hoe snel is de kk weer uit en kun je hen in de rugzak stoppen? Kun je bv de lucht toevoer met aluminium folie afdeken om het vuur te laten afsterven door zuurstof gebrek of moet je hem leegschudden en kan dat als hij heet is. Kan je de kk verplaatsen als hij aan is? Kan hij staan, hangen? Kan ik de brander van de kk regelen, kan hij sudderen of is het vol vermogen of uit? Kan ik hem ook in een openvuur gebruiken? Kan hij op een brander gezet worden? Blijft er smaak in achter als ik er vruchtendrank in vervoer, ik haat nutteloze ruimte in mijn rugzak. Hoe is de afsluiting is hij als veldfles te gebruiken? Hoe goed is hij bij te vullen, te ontsteken, hoe snel/vaak moet je hem bijvullen? En ik weet zeker dat als ik dat ding in mijn handen heb ik nog wel wat meer verzin ! En er worden op zijn minst vele foto's van alles gemaakt en indien van toegevoede waarde filmpjes. Prep ze, K a n s
    1 punt
  26. @lewieke Zou de as dan de kunstmest kunnen vervangen ? Daar zou ik wel heel blij mee zijn, dus ik hoop echt dat dat zo is. Dan zijn we daar van af, die nep mest
    1 punt
  27. Super, ik wil er graag eentje kopen dus wacht op een mooie review en goede aanbieding in de prepshop ;-) Vooral handig in geval van een SHTF situatie als er geen olie meer is... [video=youtube_share;MKiI1Pu78HA]http://youtu.be/MKiI1Pu78HA
    1 punt
  28. Natuurlijk is de bestuiving van bijen ook héél belangrijk als je zelfvoorzienend wilt zijn. Waarom? Ongeveer 70% van de belangrijkste cultuurgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten. Waarom is de honingbij onmisbaar? Er zijn toch meer insecten. De honingbij is de enige bestuiver die in zeer grote kolonies leeft. Eén bijenvolk bestaat uit 30.000 tot 60.000 bijen, waarvan ongeveer de helft haalbij is. Eén bijenvolk kan op een dag miljoenen bloemen bestuiven. Bij massale bloei in een korte periode, zoals fruitbomen, zaadteelt, ect., kan een aantal bijenvolken per hectare het gewas volledig bestuiven. Honingbijen hebben, dankzij hun communicatie systeem, de eigenschap dat ze bloemvast zijn. Dat wil zeggen dat wanneer ze eenmaal een soort ontdekt hebben, ze op deze bloemensoort blijven vliegen. Dus als ze vliegen op appelbloesem, blijven ze dit doen tot er geen bloemen meer zijn. Ze vliegen dus van appelboom naar appelboom en gaan niet tussendoor op een andere soort. Voor de bestuiving is dit natuurlijk ideaal. Hommels hebben deze eigenschap niet. Bij bestuiving door bijen denken de meeste mensen aan gewassen als fruitbomen, aardbeien, zonnebloemen, ect, maar ook bij veel bladgewassen zoals prei en alle soorten kool zijn bijen nodig. Niet voor de productie van het eindproduct, maar wel bij de zaadteelt. Zaadtelers laten de gewassen in bloei schieten en gebruiken bijenvolken voor de bestuiving. Geen bestuiving, geen zaden!!
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...