Ga naar inhoud

Piroska

Lid
 • Aantal items

  1222
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  11

Piroska won de laatste dag op 16 april 2015

Piroska had de meest gelikete inhoud!

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Hongarije
 • Interesses
  Natuur, planten, dieren, fotografie, zelfvoorziening, eten en drinken, wecken, paddenstoelen
 • Beroep
  tuinvrouw, eigen bedrijf

Recente bezoekers van dit profiel

1526 profielweergaven

Piroska's Achievements

Diehard Prepper

Diehard Prepper (7/11)

1.6k

Community reputatie

 1. Klopt helemaal, geestig is dat ik mijn dochter ook Lotta wilde noemen, uit de kabaalstraat, manlief ging helaas niet accoord, Maar we raken offtopic, haha..fijne avond!
 2. Sjenks! Ja vast die permiegroepen, er is over het algemeen maar 1 nederlandstalige Piroska op dat smoelengebeuren en dat ben ik inderdaad...
 3. Ja je snapt hem he? Maarja over 2 weken loop ik nog risico....ik wil helemáál niet naar het ziekenhuis, dan ben ik veiliger... ik denk er nog even over na, morgen ga ik in elk geval wel..
 4. Morgen uitsluitsel, de breuken sloten mooi aan op vorige fotoos, maar ik was inderdaad twijfelgeval... thanks for the good wishes!
 5. Ik dacht helemaal voorbereid te zijn op elke noodsituatie, lekker zelfvoorzienend op mijn bergje in het buitenland, vriezer vol, weck en droogvoedsel aanwezig, hout en water, kom maar op! In februari hebben we met het oog op het virus nog voor een half jaar dierenvoer, suiker en bloem in huis gehaald, dit mede omdat ik wegens ziekte in de groep "zwakkeren" val en beter geen longontsteking oploop. Nah wat denkje? Alles voorbereid, donder ik dankzij een hond van een kennis van een betonnen trap op een berg, schouder 3-voudig gebroken.. Ik moet nu elke week naar het ziekenhuis, daar vliegen nu dus al mijn maatregelen de soep in want zover ik weet is een ziekenhuis wel 1 van de grootste risicoplekken om vaak te zijn. Morgen weer naar dat ziekenhuis, grr, ik weet niet precies waar ik de grens moet stellen en moet besluiten om zonder medische zorg aan schouder toch maar op mijn bergje te blijven....lastig dus, denk je alles voor elkaar te hebben maar dat kan dus soms illusie blijken te zijn.
 6. Hihi nee, dit fornuisje is kapot, er moet nog wat aan gelast worden en ik had hem al 5 jaar in gebruik als bijzettafeltje.. tot ik vorige week dacht, ik las hem echt nooit want ik heb al een paar fornuizen... top deal dus.. Ja hij is helemaal vers! Net geschoten. Morgen halen we de bout op.
 7. Omdat wij vrijwel zonder geld leven is ruilen voor ons een heel belangrijk deel van ons leven en onderhoud. Nu hebben vrienden van ons het wat ruimer dan wij en ze bestelden een hert bij hun buurman, een jager. Vandaag werd het hert geleverd, zonder kop en onderpoten al snel een kilo of 200. Ze konden het allemaal niet kwijt in de vriezer dus werd ons gevraagd of we een deel wilden hebben... wetende dat we geen geld hebben voegden ze eraan toe dat ze het wel wilden ruilen voor een oeroud petroleumfornuisje wat ze ooit hier hebben zien staan. Dat ding staat al jaren in de weg dus ik hapte meteen, JAAAA deal! Dit is het stukje vlees dus wat we krijgen morgen... vers hert, wat wil je nog meer?
 8. Piroska

  Schapenwol

  @Erny Ja ik weet dat je ze 2e hands kan kopen in NL, maar zelfs dat is toch een hap uit mijn pnee, zeker met ook de verzendkosten erbij kom ik echt wel duur uit, ik leef zonder (vast) inkomen en ik wéét dat ik zonder kaarden ook moet kunnen spinnen, het is alleen lastiger, maar ik ben een tamelijk hardnekkige, ik ga door tot het lukt of tot ik per ongeluk struikel over die kaarden voor een prikkie. @Loreen Thanks voor je nutteloze reactie, hahahaha te grappig.. Nee hier helaas geen kringloopwinkels, wel veel 2e-hands kleding maar geen spulletjes. Wel zijn er rommelmarktjes, daar ga ik ook goed mijn ogen openhouden. Helaas zijn die weinig bezet in de winter vanwege de kou. @Rataplan Tof als je dat zou willen doen, en vooral ook wat voor wol je het best in het dekbed stopt. Ik snap dat veel mensen niet van schapenlucht houden en het dus grondig gewassen wordt, maar ik ben gek op schapenlucht en wellicht is het gewoon beter om het JUIST niet te wassen wat betreft warmte en isolatie, daar ben ik erg benieuwd naar.
 9. Piroska

  Schapenwol

  Sinds 2 jaar heb ik een paar schaapjes, Suffolks, geweldige beestjes die elk jaar ook een aardige hoeveelheid wol leveren. Inmiddels heb ik zakken en zakken vol staan, ook omdat wij wel eens de schapen van anderen scheren en we de wol krijgen en een bevriende boer in het dorp ook zijn wol aan ons geeft (merino) Ik heb les genomen om te leren spinnen, maar dat was ook al een jaar of 2 geleden en nu pas heb ik een goed spinnenwiel, ik ben al een week flink aan het frutten en het begint een beetje te komen. Nu wil ik graag weten of er hier ook andere mensen zijn die spinnen want ik heb wat vragen waar ik niet veel op internet over kan vinden. Ik spin namelijk ongekaarde wol, simpelweg omdat ik geen kaarden heb en ook geen idee heb waar ik ze vandaan moet halen. Mijn wol kom dus zo recht van het schaap en dat is wat moeilijker te verwerken dan dat je het door de kaardemolen hebt gehaald. (of hand gekaard) Ook wil ik graag een wollen dekbed maken, dat moet niet moeilijk zijn gezien mijn opleiding tot kleermaker, maar ik vraag mij af in welke staat je de wol in de vakken van je dekbed stopt.. voorgeweekt in soda? (zo gebruik ik het als ik spin, de evt poep en zooi is er af en alles ruikt lekker naar schaap en bevat nog vet) of moet je de wol echt helemaal wassen in de machine ofzo en schoon en ontvet in je dekbed proppen? Ook hier is weer nauwelijks iets te lezen op internet. Dus, als er iemand is die ook schapen heeft of veel van wol weet... nou graag!
 10. Ja het is denk ik wel een optie, maar hier krijg je snel problemen, ga maar bewijzen dat het ruderalis is, voor die tijd zit je al vast dus dat is niet zo handig. Mijn klei stoort mij niet verder want in de moestuin is de grond al verbeterd inmiddels, de rest van de tuin mag zo blijven, heb ik geen last van. Ja als het regent wordt het een skipiste hier, dat dan weer wel.
 11. Ja precies, met alcohol, dat hebben we inderdaad genoeg. Maar dit jaar heb ik een maceraat uitgeprobeerd, ik had er over gelezen dat dat meer goede stoffen er in zou laten. De concentratie is wel lager, met alcohol zou ik rond de 8% cbd uitkomen en maceraat rond de 4 waarschijnlijk. Ik probeer de maceraat nu uit en het werkt inderdaad ook gewoon geweldig. (is ook minder vies als je het wil innemen) Verder heb ik geen toepassingen nog, ja ik geef de restanten wel aan de geiten hier maar er groeit niet zoveel. Ik weet maar 1 plek waar het staat hier in de buurt en dat is nog best een eindje lopen, dus hele grote hoeveelheden meenemen gaat wat lastig.
 12. Superleuk! Ik ben erg benieuwd hoe het er nu mee staat.
 13. Ik kweek het niet (meer) maar haal wilde wiet uit de natuur, de ruderalis, helemaal geweldig voor CBD-olie, THC zit er nauwelijks in... Ik vind het de meest wonderbaarlijke survivalplant. Hier wordt de olie ook echt dagelijks gebruikt.
 14. Piroska

  Winter tuin

  Ik zit hier ook met zware klei/leemgrond en ik spit NOOIT! In de winter dek ik planten die niet heel goed tegen veel vorst kunnen af met stro (langs de voet, de plant zelf bedek ik niet), dit doe ik bij de artisjokken, rozemarijn en de tijm o.a. Ik oogst mijn wintergroenten, prei, boerenkool, groenlof en aardperen, snijbiet, paksoi en alles wat er nog leeft.. Een groot gedeelte van de moestuin dek ik af met stro met geiten- en schapenstront uit de stal, dit laat ik de hele winter liggen zodat beestjes eronder de boel lekker rul kunnen maken en in het vroege voorjaar het onkruid geen licht dus geen kans krijgt. In het voorjaar gaat alles wat nog los op de tuin ligt er afgeharkt en de composthoop op, wat er nog blijft liggen dan hark ik wat onder de aarde die dus lekker rul is dan. Verder snoei ik in de winter al mijn struiken en bomen en verhaksel de takken in de hakselaar, dit haksel wordt elk jaar op de paden gelegd en deels op de "paddenstoelenhoop" een hoop met stro en haksel en wat stammetjes en zaagsel in de schaduw, hier komen geregeld wat paddenstoeltjes op waaronder ook eetbare. Tijdens het moestuinseizoen gooi ik al het uitgetrokken onkruid terplekke neer en ook snoeiafval (van de tomatenplanten bijvoorbeeld, indien ze gezond zijn tenminste) gaat gewoon op de grond in de moestuin. Hierdoor wordt de grond veel humusrijker en heb ik nu na 4 jaar inmiddels geen klei-tuin meer maar een mooie humusrijke grond. Een ander voordeel van alles terplekke neergooien is dat de grond afgedekt wordt en dus beter vochtig blijft bij hitte en regenloze periodes, wat hier in Hongarije al snel enkele maanden per jaar is. Verveel je je echt kan je ook al een peulen en erwtenrek fabriceren en neerzetten, deze kan je in februari dan meteen zaaien aan de voet van het rek.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...