Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Erny

Lid
 • Aantal items

  136
 • Registratiedatum

Community reputatie

253 Uitstekend

Over Erny

 • Titel
  Survivor

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Groningen
 • Nieuwsbrief
  Ja

Recente bezoekers van dit profiel

119 profielweergaven
 1. Erny

  Schapenwol

  Aha... vandaar dat het spinnen nog niet zo vlotjes gaat. Volgens mij gaat dat met gekaarde wol een stuk soepeler.😉 En... op Marktplaats staan wat borstels te koop. ik zie 2 borstels (gaan altijd per paar omdat je er twee nodig hebt) voor 25,00 en dat is ongeveer de helft van wat ze nieuw kosten. https://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/spinnewielen-en-spinnen/m1495450558-louet-handkaarden-voor-spinnewiel.html?c=be2da871b0d84f75c3056cc6db858f31&previousPage=lr Misschien kan een Dordtse prepper deze wel voor je afhalen? Nog 1: https://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/spinnewielen-en-spinnen/m1495088019-kaarden-louet.html?c=08c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr En ter vergelijk nieuwprijzen bij deze sites: https://www.meervilt.nl/winkel/gereedschap-kaarden/louet-handgereedschap/ http://kaarderijwollust.nl/?product_cat=kaardemolens
 2. Erny

  Kippen

  Ik hoor (lees: lees) van mensen dat ze dan ook echt het hele hok onder de frituurvet smeren, alle kieren en hoekjes en gaatjes. Jij zou dan blijkbaar ook een vette regenton krijgen. Mocht die scherpe aarde niet werken dan kun je altijd nog bij je plaatselijke frietkot langs voor wat afgewerkte olie. 😎
 3. Erny

  Kippen

  Niet mijn tip maar komt van het Moestuinforum: Jorieke schrijft:
 4. Erny

  Winter tuin

  Vooral voor harde kleigrond is het aan te raden deze met veel natuurlijk materiaal te verrijken (proces van jaren). Dit doe je bijvoorbeeld door te mulchen. Je legt een laag bladafval (geen eik) en grasmaaisel, kleine takjes, etc op de grond. De pieren trekken dit lekker de grond in en bemesten daardoor je grond. Onder de mulch komt er dan ook bodemleven. Lees je hier maar eens over in, bv op het Moestuinforum. De kwaliteit en vruchtbaarheid van je grond gaan echt enorm vooruit. Als je aan oude paardemest (verse mest is nog niet goed, die leg je op een bult zodat je die over een jaar kunt gebruiken) kunt komen kun je hier ook een lekkere laag van op je moestuin gooien. Pas in het voorjaar spit je deze dan onder. Deze bemestte stukken zijn dan vooral geschikt voor vruchtgewassen- en koolgewassen-teelt want die hebben een grote mestbehoefte. Zelf compost maken is ook erg aan te raden, is goud voor je tuin. Dus alle bladeren, takjes, snoeiafval, keukenafval, grasmaaisel, wat mest etc op een bult, zo af en toe mengen en omgooien. En als het mooi gecomposteerd is dit over je tuin verdelen. Vooral bij je fruitstruiken zou ik ook een lekkere laag bladafval gooien.
 5. ..... ....... ....... ....... Ik ben normaal welbespraakt... maar weet eigenlijk nog steeds niet hoe ik hier op moet reageren. Ook nu een dag later niet. Kwam net kijken hier, in nogal roerige tijden. Zit nog in de inburgeringsfase maar heb al heel veel bruikbare informatie tot mij genomen... en dus nu al ietwat te veel en te lang op dit forum zitten lezen. Echt in korte tijd al veel bijgeleerd. Dank daarvoor. Dat kan natuurlijk nog steeds maar is toch leuker om dat van een levend forum het halen ipv een dooie database. Eigenlijk had ik mij al een jaar eerder kunnen aanmelden, dat heb ik toen niet gedaan omdat ik dacht dat een preppersforum niet echt iets voor mij was. Ik ben toch geen prepper? Ik heb gewoon veel spullen en voedsel en een moestuin, hou van messen, kampeerspullen en zaklampjes en ben graag voorbereid op van alles en zelfredzaam... Dat had ik dus mis. Dit forum tikte al die vakjes aan en meer! Maar had ik mij toen wel aangemeld dan was de schok nu natuurlijk een stuk groter geweest. Maar dan had ik ook meer tijd gehad om jullie beter te leren kennen (naast degenen die ik voordien al kende). Dus een beetje een dubbel gevoel... Ben blij dat ik bijvoorbeeld nog net mee heb kunnen doen aan het prachtige messen project van @Gamble... En had zelf nog wel wat ideeën om bij te kunnen dragen aan dit forum (zit hier bijvoorbeeld die Aldi wildcam uit te testen... grappig om te zien wat mn kat 's nachts uitspookt, waar moet dat review nou heen dan?) en het was leuk om te bedenken wat dat allemaal zou kunnen zijn en wat ik met jullie zou kunnen delen. Heb mij wijselijk maar buiten de verhitte inhoudelijke/sfeer/politieke/vluchtelingen topic discussies gehouden ook al was dat soms erg moeilijk (heb me expres zelfs een maand niet aangemeld zodat ik dan ook niet kón reageren, impulsbeheersing!). Heb bewondering voor diegenen die moedig en onvermoeibaar bleven strijden tegen (m.i.) onrecht. Dat de sfeer anders was als vroeger kon ik wel merken bij het doorlezen van de oudere topics. Daar was een duidelijk andere omgangssfeer tussen de leden te bemerken. Maar heb ook in die korte tijd gemerkt dat het de laatste tijd toch ook weer de goede kant op ging. Ik zal mij dan ook aanmelden bij het prepperslinkje om in de gaten te kunnen houden wat er verder gaat gebeuren. En een aantal van jullie zie ik sowieso in januari bij mij. :-)) Ben beniéuwd waar er dán over gepraat gaat worden... Oh... en ontdekte gisteren (bij het lezen van oudere topics) dat ik tóch allang op dit forum aanwezig was... op de foto dan dus, mn eten, voluptueze vooraanzicht, achterwerk, naam én foto's zijn hier al te zien geweest... rarara... Tja... en éigenlijk kwam ik hier natuurlijk ook gewoon om een lekkere prepkerel aan de haak te slaan (las dat dat meerdere keren succesvol is gebleken) om aldus ook op die manier geprept verder door het leven te gaan... Maar helaas... die plannen moeten maar weer in de voorraadkast.
 6. @Petroman Dit bleek dus inderdaad de Edwardian Farm te zijn ipv de Victorian, aflevering drie vanaf minuut 46.20 tot ongeveer het eind. Mooi voorbeeld van houtwal (achterstallig) onderhoud en het bijpassende gereedschap.
 7. @Petroman , weet je zeker dat dat in deze serie was? Want ben het niet tegengekomen... Ruth deed het in haar eentje met "dooie" takken. Maar kan het gemist hebben natuurlijk... Het dingen maken/laten groeien met "levend hout" is wel erg interessant trouwens.
 8. Nou... wat mij betreft níet té éten die Duizendknoopscheuten. Wist er van én al uitgetest... Dat was géén smikkelen... Voor mij te wrang en te zuur. Dan eet ik toch liever rabarber. Maar in noodgeval weet ik hem te vinden, net als die andere eetbare zng. "onkruiden", Ben wel benieuwd hoe die Kudzu smaakt... doe je daar eind volgend seizoen verslag van?
 9. @Petroman Waarschijnlijk bedoel je het stukje (vanaf 41:41 min.) in aflevering 2 waarin Ruth een heg repareert door daar een hek te vlechten? Heb de hele serie nóg maar een keer gekeken. Blijft mooi. Net als die andere series van hen.
 10. Ok, dus dubbele klemmen en afwasmiddel wordt het dan en eventueel uiteindes even weken in heet water en erna even soppen. Dat moet wel gaan lukken denk ik. @Richard343 @RDNK76 @Geert @FincaInSpanje @Charlie allemaal bedankt voor het delen van de kennis.
 11. Ojee @!EVA! Als we dan over een aantal jaren vanuit Friesland een groene zee richting Groningen zien komen groeien weten we wie we daarvoor moeten bedanken. En bij deze is dan ook een raadsel opgelost. Begin negentiger jaren reed ik met de Greyhound door Tha South... en verbaasde mij enorm over het,geheel met een mysterieuze klimplant overwoekerde, landschap... mile na mile na mile na mile na mile na mile... etc.. Kwam echt geen eind aan en inderdaad alles werd verslonden. Wist níet wat ik zag... zover het oog reikte... Grappig dat ik nu zo'n 20 jaar later erachter kom welke plant dat was. Zelf hoef ik hem zeker niet, we hebben al genoeg te stellen met de zeer invasieve Japanse Duizenknoop (ook zo'n import succesverhaal ). Hoewel de Kudzu de Duizenknoop waarschijnlijk wel de baas zou zijn... maar dan: Van de regen in de drup... Maar was zo wat aan het rondlezen en kwam tegen dat je de zaden moet scarificeren (scarification) voordat je ze gaat zaaien anders komt er geen vocht in het zaad en zal er niets gebeuren. (Men denkt dat dit in de natuur door bosbranden gebeurd.) Dacht dat toch even te moeten delen voor het geval je anders voor niets zit te wachten (maar dat staat waarschijnlijk ook wel op het zakje...). Bron met uitgebreide Kudzu info:: http://www.nyis.info/?action=invasive_detail&id=60
 12. Ik heb even een vraagje aan iemand met verstand van gasslangen... In mn (volkstuin)huisje ben ik bezig de gasslang van het gasfornuisje naar de gasfles (staat buiten in een kist) te vervangen. Deze leek poreus gezien de gaslucht in het huisje. Die leek dus aan vervanging toe. En gezien de voorschriften van de vereniging ook voorschrijven dat dat 1x per 6 jaar moet gebeuren is het daar ook wel ruim tijd voor. Een vriend heeft voor mij wat meters gasslang "geregeld" van zijn werk. Maar is dit nu ook de geschikte soort slang? Want er staat totaal andere informatie op. Dus wilde ik dit graag even checken voor dat ik verder ga met de nieuwe drukregelaar te bevestigen etc. Gasslang NIEUW: codering op de slang: RX Orange Star ISO 3821 PN 2NPa (20 BAR) DN8 -30 gr C. 2015 Gasslang OUD: codering op de slang: ALFAGOMMA Propaangasslang 8 mm NEN 5654 * * SO 3821 * * 1999 2018 [ATTACH=CONFIG]21998[/ATTACH] En bij vergelijken van de uiteinden zag ik dat bij de oude slang de zwarte binnenste laag ietwat dikker leek te zijn dan de nieuwe slang. Zal dit een probleem zijn of is het verschil te miniem daarvoor? Bovenste = oud / onderste = nieuw... [ATTACH=CONFIG]21999[/ATTACH] En is er ook een truc om straks die slang gemakkelijker om het "ventiel" (dit blijkt een slangtule te heten ontdek ik net) van de drukregelaar te kunnen duwen? Ik dacht zelf daar wat afwasmiddel (of vet) voor te gebruiken. Kan dat kwaad?
 13. Misschien is het wel leuk om verschillende soorten houtwal aan te leggen. Ook voor de verscheidenheid van flora en fauna in je bos. Las iets over houtwallen waarvoor je eerst een greppel graaft en dan die grond als basis gebruikt voor je wal... Las iets over de gevlochten versie... Las ook iets over het aanplanten van eetbare (liefst inheemse) fruitstruiken op je houtwal, dat is natuurlijk wel erg handig én lekker. En je bosperceel omheinen met snelgroeiende stekelige bramen/tayberry's (echt een venijnig ding maar heerlijke bessen) is misschien wel handig om o.a. die nieuwsgierige boer op een afstandje te houden. Van de Tayberry heb ik straks wel een snoeischeut van voor je, Doornloze Braam heb ik ook voor je en Japanse Wijnbes (ook lekker stekelig) ook. Deze snoeischeuten moet je dan nog wel zelf stekken.
 14. Erny

  Prepper films

  Dan eerder een algemeen (dus zonder mijn naam...) non prep related film/docu/tv topic?... Maar de volgende docu's hebben uiteindelijk ook wel weer wat met preppen te maken... Want... wat als je met een paar biljoen op zak voor het presidentschap van Amerika gaat..? Is dat zo gemakkelijk te koop? Want dan krijgen we dus Donald Trump aan het roer daar... Om inzicht te geven in hoe dat mis zal lopen (met shtf tot gevolg?... dus On Topic ) hier twee docu's: http://documentary.net/video/fighting-trump/ Fighting Trump: over een klein dorpje aan zee in Schotland waar Trump zn zinnen op het bouwen van een golfresort had gezet... Maakt toch behoorlijk duidelijk aan wat voor verregaande arrogantie en grootheidswaanzin deze man leidt... en waar een klein dorp groot in kan zijn. En in het kader van know your enemy: "The Making Of Trump" (zelf opzoeken waar te downloaden) N.a.v. het zich kiesbaar stellen voor het presidentschap... deze History Special die laat zien wat deze man drijft en gemaakt heeft tot het monsterlijke karikatuur dat we nu zien. Ze hadden natuurlijk wel wat dieper kunnen gaan vind ik zelf... De docu blijft teveel op de vlakte maar laat zeker wel goed zien waarom deze man als president een ramp en een gevaar voor de wereld zou zijn.
 15. Met 1 pen recht 1 pen averecht zijn we allemaal ooit begonnen. Goed initiatief en leuk dat je moeder zo haar kennis kan overdragen. Wij kregen zelfs nog breien (poppedasje) én haken (pannelappen) op de lagere school, tweede klas was dat geloof ik. Gelukkig kon ik dat toen al, ook van mijn moeder geleerd. Helaas heeft mijn vader zijn skills niet doorgegeven... hij was leraar bouwkunde, had graag leren houtbewerken van hem... dat is nu wel een gemis. Tip om de pennen glad te houden zodat die niet zo stroef worden waardoor je steken blijven "hangen"... Steek de pen of even door je haar (hoofdhuid) of even bij je blote rug langs, je huid/haarvet zorgt er dan voor dat de steken lekker over de pen glijden. En bij elke pen herhalen voor het beste resultaat. Ik kan je aanraden om dan ook te gaan leren haken, dat is echt heel handig. Je kan dan bijvoorbeeld snel even een netje haken of een koord. En je kan op simpele manier b.v. stof en leer aan elkaar haken.. Of snel/gemakkelijk een passend hoesje of container voor een bepaald voorwerp maken... bijvoorbeeld. En vergeet niet het mutsen haken. Ook belangrijk, een warm hoofd. Zelf kan ik daarnaast o.a. ook nog weven, spinnen, vilten, en naaien. Edelsmeden en fietsen repareren (vooral van meerdere oude fietsen 1 werkende fiets maken) en groente verbouwen en verwerken. En in (ver)bouwsituaties ben ik een prima cementmengmeester gebleken.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...