Ga naar inhoud

Bijenman

Lid
 • Items

  397
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  2

Bijenman won de laatste dag op 5 november 2013

Bijenman had de meest gelikete inhoud!

3 Volgers

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Noord/oost NL
 • Interesses
  Zelfredzaamheid
 • Beroep
  Imker
 • Nieuwsbrief
  Ja

Bijenman's prestaties

Senior Prepper

Senior Prepper (5/11)

628

Reputatie

 1. Bosgrond is vaak moeilijke grond. Wat @Tanfana ook al goed heeft uitgelegd. Niet dat er niks wil groeien hoor, maar het heeft zijn eigenschappen. Wat ik nog wel eens doe is in het voorjaar, als bijna overal de zaden in de aanbieding zijn, een boel verschillende zaden kopen en gewoon tijdens het wandelen in het bos af en toe wat laten vallen. Wat er op komt komt er op. Zo niet, dan ben je niet veel geld en moeite kwijt en was het leuk geprobeerd. En in een bos is altijd wat voor een bij te vinden. Je bedenkt het niet zo gek of er is wel een plantje, struikje of boom waar een bij wat aan heeft. Vergis je daar niet in! Een bij is zelfs een bosbewoner van oorsprong, dus wij hoeven de bijen niet te vertellen waar ze op zoek moeten in een bos. Maar nu heb je nog niks aan deze post, want je wilde geen demotiverende redenen horen. Welnu....Je kunt op de volgende manier het bos een stukje helpen: - vuilbomen verstekken en planten - wilgentakken van bestaande wilgen afzagen en opnieuw de grond in steken. Minimaal een tak van een meter lang en 2cm dik. Deze steek je voor 1/3 de grond in. Doe dit in het voorjaar als de bosgrond goed vochtig is, dan heeft het het meeste kans van slagen. Beide bomen zijn héél erg waardevol voor bijen.
 2. @morningglory Lees ook eens dit draadje en deze. Kan nuttige informatie voor je in staan.
 3. Na alle BIJdehante opmerking zal ik ook een spreekwoordelijke duit in het zakje doen. Niet dat ik veel meer schrijf op het forum, maar over dit soort onderwerpen kan ik me niet echt stilhouden Bijenhouden is een mooie hobby, maar veel mensen vergeten dat het toch wel de enige aandacht vraagt. In de winter (okt - feb) heb je eigenlijk geen werk voor de bijen en kun je een winterhobby zoeken. Wel zul je wat voorbereidingen moeten treffen voor het aankomende seizoen, zoals raampjes maken, oude kasten repareren en schoonmaken, maar dit is wel te overzien. In het hoogseizoen (mei - aug) kost het relatief veel tijd om je bijen te verzorgen. Als je een baan hebt met onregelmatige werktijden, dan is dat ideaal. Je kunt dan een keer overdag je bijen verzorgen en honing slingeren. Als je geen onregelmatige baan hebt, zul je dit in de avonduren en in het weekend moeten doen. Op zich wil dit ook nog wel, maar het kost wat meer quaility time van je partner. (mocht je een slechte relatie hebben dan is bijen houden ideaal. Je hebt altijd een excuus om niet op de bank te zitten met man of vrouwlief) Maar nu komt het.... bijenhouden is een hobby die je niet altijd op gezette tijden hoeft te 'beoefenen.' Als je een keer geen zin hebt (of dat je verplicht op de bank moet zitten), dan kun je er de volgende dag ook naar toe. Maar eind mei dan gaan de bijen zwermen en dat is een tijd dat je goed wakker moet zijn en goed moet opletten. Als je dan een dag te laat bent, dan kan het zijn dat er zwermen van je volk afvliegen en dan ben je een boel bijen kwijt. Dit zou jammer zijn, want dit gaat zeker ten koste van je honingopbrengst. Om nog even iets te zeggen over bijenpakken. Bijenpakken heb je in verschillende soorten en kwaliteiten. Ik heb zelf een pak van gewoon katoen en daar steken ze echt wel doorheen. Maar omdat ik er vaak nog wel wat onder heb heb ik er geen last van omdat ze dan door twee lagen heen moeten steken. En dat gaat ze niet lukken. Het nadeel is dan wel dat je het snel warm krijgt. Dus wat ik doe is gewoon een t-shirt aan, pak erover heen en een dikke leger overbroek van een tientje bij de lokale dumpzaak, waar ze niet doorheen kunnen steken. Er zijn ook wel pakken die goed beschermen, maar die zijn echt niet leuk als het 25 graden of warmer is. Dan laat ik me liever een paar keer door het pak heen steken. Is ook nog eens 'gezond.'
 4. Dat is mooi werk!! Zouden ze hier ook moeten doen. Of toch niet, want dan verkoop ik niks meer Hahaha
 5. Ik ben ooit een draadje begonnen over bijen en honing. Zie deze link. Daar staat de meeste informatie uitgelegd wat hier is besproken. Daarin staat ook waarom sommige honingsoorten 'geneeskrachtig' zijn. Dit heeft o.a. te maken met het waterstofperoxide gehalte. Ook waarom honing niet verhit mag worden. Want als je honing verhit wordt het HMF gehalte hoger en dit heeft invloed op de houdbaarheid van honing voor menselijke consumptie. In de draadjes brandwonden en honing en suiker in je medicijnkast heb ik ook het één en ander verteld wat honing doet en wat je er zoal mee kunt doen. En natuurlijk, waarom.
 6. Bijenman

  Bijensterfte

  @Tom Waarschijnlijk is het inderdaad een oude buckfast bij. Zoals @ghostwhiper ook al zegt, een werksterbij leeft in de zomermaanden maar kort en ze sterft in het veld. Drie weken binnendienst en drie weken buitendienst (leuke linkjes om te weten wat een bij doet in haar leven) Vaak kun je wel zien(op het filmpje niet helemaal duidelijk) doordat de bij er wat versleten en grauw (niet verwarren met een carnica bij, die zijn namelijk grijs ) uitziet. Geen heldere gele streepjes meer op de rug en smalle/versleten vleugels.
 7. Bijenman

  Bijensterfte

  @ghostwhiper De theorie dat imkers tussen de drachtperiodes door de bijen aan het suikerwater zetten een beetje dubieus. Er is gedurende het jaar wel een drachtloze tijd (ongeveer begin juni), maar dan zijn de bijen druk bezig met zwermen(toevallig, nee). Het kan trouwens wel eens voorkomen dat ik de nieuwe zwermen een bakje met suikerwater geef. Al is het alleen al om de nieuwe zwerm een boost in de goede richting te geven. Maar om nou te zeggen dat bijen na de fruitdracht aan het suikerwater moeten en te wachten op de heidedracht....dit hoeft zeker niet. Let wel dat je de bijenkasten in een gebied neerzet waar redelijk wat variatie is aan drachtplanten. Niet op een knollenveld midden in Drenthe of in de polder tussen de eenzijdige agrariërs. Daar hebben de bijen helemaal niks aan. Dus zet je kasten bijvoorbeeld in een bosrijk gebied, daar groeit altijd van alles of naast/in de stad, daar zijn altijd wel tuintjes van mensen waar van alles bloeit. Veelzijdigheid is hier het magische woord. Maar ik ben het wel een beetje met je eens hoor. Er zijn plekken waar de biodiversiteit ver te zoeken is en daar zul je de bijen suikerwater moeten voeren om ze in leven te houden.
 8. Bijenman

  Bijensterfte

  Bij deze de link. Deze was door de server migratie verloren gegaan. Korte uitleg: Onlangs verschenen er twee verschillende persberichten over een en hetzelfde onderzoek naar de invloed van zendmasten voor mobiele telefonie op de honingbij. De persberichten spraken elkaar volledig tegen. De titel van het bericht van ZonMW luidde: ‘Zendmast laat honingbij onberoerd’ en in het andere bericht van het Nationaal Platform Stralingsrisico’s luidde: ‘700 % meer bijensterfte in de buurt van zendmasten’. In het persbericht van de opdrachtgever van het onderzoek, de NPS, lezen we: In de actieve periode van de bijen werden metingen verricht, daarna bleven de kasten staan. Na de winter bleken in de afgeschermde kasten 9 volken springlevend en in de controle kasten waren 7 van de tien volken dood. Een verschil in overwintering van 700%. Statistisch gezien ( 7 van de 10 dood t.o.v. 1 van de 10) geeft dit nog geen 100% zekerheid, maar is een teken aan de wand. 700% meer bijensterfte werd door de onderzoekers in het rapport als een neveneffect terzijde geschoven en in hun opgesteld privé persbericht van Plant Research International, in het geheel niet vermeld. In de aangevraagde proefopzet staat: ‘De proefopzet en proefgrootte is bedoeld om effecten op individuele bijen en op volk niveau te onderzoeken”. Het is dan ook zeer merkwaardig dat de onderzoekers, zonder overleg, een persbericht laten uitgaan waarin wordt vermeld dat er alleen naar de individuele bij is gekeken. 700% meer bijensterfte in de buurt van zendmasten blijft in het persbericht zelfs onvermeld.
 9. Bijenman

  Bijensterfte

  Ik zie dat het stukje over de zendmasten door de serverproblemen verloren is gegaan. Ik zal eer deze dagen het weer plaatsen.
 10. Bijenman

  Bijensterfte

  Ik was gelukkig al op de hoogte, maar bedankt voor de heads-up @ghostwhiper Ik woon zelf zo'n 75 km vanaf de uitbraak, dus ik houd de ontwikkelingen goed in de smiezen. En inderdaad, het bijenvolk moet met kast en al verbrand worden, anders blijft de kans bestaan dat de bacterie alsnog overgedragen wordt. Een (uiteraard) verschrikkelijk ingrijpende maatregel voor de bijen, maar ook voor de imker. Als je pech hebt wordt je hele hebben en houden (preventief) geruimd. Je bent niet alleen je bijen kwijt, maar ook je kasten. Je bent dan letterlijk weer terug bij af.
 11. @Sam's EDC Honing is niet eeuwig houdbaar. Dit heeft met het vochtpercentage te maken. Volgens de nieuwe Europese richtlijn mag het vochtgehalte van honing niet hoger zijn dan 20 % en heide honing niet meer dan 23%. Honing met een vochtgehalte van - 20%, is tenminste 3 maanden houdbaar. - 19% - 12 maanden. - 18% - 18 maanden - 17% - 24 maanden Heidehoning met een vochtgehalte van 23 % is tenminste 6 maanden houdbaar. @phaelin Een kwartiertje is best wel kort. En honing kun je ook beter niet in kokend water verwarmen. Boven de 60 graden verliest de honing veel van haar identiteit (stuifmeelkorrels, enzymen en aromastoffen). Ik laat het water niet warmer worden van 50 graden en laat het (voor een pot) minimaal een uur zo staan. (en ff twee sateprikkers oid tussen de pot en de pan, anders komt het water niet aan de onderkant )
 12. Ik ken deze honing, ik heb er toevallig zelf ook nog een potje van staan thuis. Deze honing komt volgens mij uit België. Wat je ziet als schimmel zijn volgens mij gewoon suiker kristallen die zich niet snel vloeibaar laten maken. Misschien beter verwarmen Ik heb ook even een fotootje gemaakt van mijn potje en daar kun je zien dat de kristallen zich al mooi hebben gevormd in een leuk vormpje.
 13. Bijenman

  Bijensterfte

  Interessant stuk @vheeswijk en inderdaad een knap staaltje techniek. Ik kan begrijpen dat 'men' dit soort dingen willen proberen, vooral in gebieden waar de bijen helemaal uit zijn gestorven door allerlei oorzaken en voorlopig daar niet meer kunnen leven. Denk bijvoorbeeld aan China. Daar kan het wellicht bijdragen aan bestuiving van gewassen in plaats dat kinderen daar een dag of twee in het jaar vrij krijgen om de appelboom van de lokale kweker te gaan bestuiven. Maar eigenlijk is het kolder. Ik denk dat je de natuur niet kunt verbeteren en daarom beter kunt investeren om de bijensterfte tegen te gaan, dan een alternatief ervoor te bedenken. Wij moeten ons aanpassen aan de natuur, de natuur niet aan ons.
 14. Whaaaa....wat goed zeg! Had het al een tijdje mezelf afgevraagd of zelf deo maken mogelijk is. Had het nooit opgezocht, want daar ben ik af en toe wel een beetje te lui voor. Ik ga het zeker proberen. En ik ga ook proberen om dit tijdens het imkeren te gebruiken. Want bijen zijn helemaal geen fan van deodorant, parfums oid. Dat werk namelijk als een spreekwoordelijke rode lap op een spreekwoordelijke stier. Hopen dat de bijtjes dit minder (of helemaal niet) erg vinden.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...