Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 03/24/13 in alle zones
-
In het draadje over ‘7 Stressfactoren bij het overleven’ vielen al enkele malen de woorden (en het potentiele belang van) ‘ademhaling’ en ‘mindfulness’. In het dagelijks leven geef ik workshops en cursussen over beide onderwerpen en het leek me handig deze kennis te delen. In dit deel wilde ik beginnen met informatie over de ademhaling, hyperventilatie en wat oefeningen. Ademhaling Laat ik beginnen met wat meer te vertellen over de ademhaling en het effect van stress hierop. De onbewuste inademing gebeurt door een impuls vanuit de hersenen (verlengde merg, getriggerd door de koolstofdioxideconcentratie in het bloed). Hierbij stroomt lucht de mond en neus binnen naar de longblaasjes waar de gasuitwisseling plaats vind, de zuurstof uit de lucht wordt hier dan door het lichaam op genomen en koolstofdioxide afgegeven. Wanneer de longen gevuld zijn met lucht valt de impuls weg en start de uitademing. Een volwassen persoon ademt gemiddeld zo’n zes tot twaalf keer per minuut in (bij kinderen is dit vaker), gelukkig gebeurt dit (meestal) geheel automatisch. Stress en ademhaling Psychologische stress (zoals een SHTF-situatie) kan een grote invloed hebben op de ademhaling. Zowel voortdurende als acute spanning kan er voor zorgen dat men ‘verkeerd’ gaat ademhalen (dit wordt ook wel een dysfunctioneel adempatroon of hyperventileren genoemd). Hierbij haalt men teveel adem (doordat door de stressreactie het ademcentrum wordt geprikkeld), waardoor de koolstofdioxideconcentratie in het bloed afneemt waardoor er minder zuurstof van het bloed naar de lichaamscellen wordt vervoerd. Dit met het gevolg dat men allerlei klachten kan krijgen; van tintelingen in ledematen, duizelingen, drukkend gevoel op de borst, vermoeidheid (o.a. door dat het de slaap negatief beïnvloed), paniekaanvallen en aandoeningen zoals respiratory alkalosis en idiopathische epilepsie . Hyperventilatie kan ook worden veroorzaakt door metabole acidose (te lage pH waarde van het bloed door diabetes, shock, hyperglycemie, uremie of nierfalen) en hypoxie (kenmerk van hoogteziekte en astma). Mocht men het idee hebben (chronisch) te hyperventileren is het áltijd aan te raden een arts/specialist te raadplegen, mits deze natuurlijk aanwezig is. Voor tips bij hyperventilatie die niet door deze redenen worden veroorzaakt lees vooral verder! Ijswater en hyperventilatie Niet alleen psychologische stress, maar ook directe stress op het lichaam kan leiden tot hyperventilatie. Zo heeft een val in ijs/koud water, zoals een wak, vaak directe hyperventilatie tot gevolg (en dat terwijl men dan juist alle lucht nodig heeft!), dit komt door een veranderde hartslag en de bloedtoevoer naar de hersenen. Veel gevallen van verdrinking zijn (deels) te wijten aan hyperventilatie, gezien deze naast de bovengenoemde klachten ook directe desoriëntatie en bewusteloosheid met zich mee kan brengen, dus weten hoe men moet handelen in dusdanige situaties kunnen letterlijk van levensbelang zijn. Belangrijke ‘side note’: In geval van het terecht komen in koud water zijn de aan te raden stappen: 1. Blijf rustig. 2. Oriënteer, als men onder ijs terecht is gekomen; beweeg naar de lichtste plek toe (is alles licht, beweeg dan naar het donkerste stuk). 3. Beweeg zijlinks of op de rug uit het wak, afzettend met de voeten. 4. Lukt het niet uit het wak te komen, stop dan met spartelen (dit kan de lichaamstemperatuur sneller doen zakken) en houd met handen de zijkant van het wak vast, zodat deze vast kunnen vriezen. Ademhaling: Hoe krijg je het onder controle? In een paniek- of stresssituatie kan een verkeerde ademhaling er dus voor zorgen dat men nog meer in paniek raakt of zelf compleet gedesoriënteerd of bewusteloos. Adequaat met deze reactie van het lichaam omgaan is daarom erg belangrijk. Op de eerste plaats, hyperventilatie is ansich niet levensbedreigend. Het lichaam herstelt uiteindelijk vanzelf de juiste balans is het lichaam. Helaas kan de situatie er wel toe leiden dat de gevolgen van hyperventilatie dodelijk kunnen zijn. Omdat hyperventilatie (nog meer) paniek veroorzaakt is dit altijd belangrijk om zich te realiseren; hyperventilatie is een ‘normale’ reactie van het lichaam en herstelt zich meestal binnen tien minuten. Chronische hyperventilatie (meestal ook veroorzaakt door stress of een verkeerd aangeleerde ademhaling) kan hardnekkig zijn, veel oefenen met een goede ademhaling en ademhalingsoefeningen is vaak de enige oplossing. Een goede ademhaling komt vanuit de buik, ook wel buikademhaling of ademhaling met diafragma genoemd. De buik zet uit bij de inademing en zakt in bij de uitademingen, terwijl de rest van het lichaam ontspannen blijft. Een goede ontspannen houding is dan ook essentieel voor een goede ademhaling. Ga recht op zitten of staan, waarbij men het idee heeft alsof er vanuit de kroon van het hoofd met een draadje naar boven wordt getrokken, ontspan hierbij de schouders en de nek. De uitademing is hierbij (helemaal bij stress) het meest bewuste deel van de ademhaling en duurt langer dan de inademing. Hierbij wordt meestal zo’n zes tot zeven tellen aangehouden voor de uitademing en twee tot drie voor de inademing. Helaas is dit tellen makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal bij paniek of stress! Quick Fix Een aantal tips/oefeningen die bekend staan om het snel stabiliseren/tot rust brengen van de ademhaling zijn zingen en voorlezen. Let er hierbij op dat er niet gehijgd/geschreeuwd wordt en dat de ademhaling vanuit de buik komt. Is dit laatste nog lastig? Ga dan zo’n vijftig centimeter van een hogere stoel staan, laat deze in een hoek raken met de buik (net boven de navel), men hangt dan dus óp de leuning van de stoel en probeer het lichaam recht te houden, ook een stapel boeken op de buik of het staand leunen met beide armen tegen de muur kan werken. Ook een goede oefening is het doen van kniebuigingen (squats) om zo het lichaam om meer zuurstof te laten vragen, zo beperkt men de kans op een hyperventilatie-aanval. Andere zaken/oefeningen die kunnen helpen bij hyperventilatie/goed ademen in een stresssituatie zijn yoga of pilates (waarbij de ademhaling met de rustige bewegingen volgt), meditatie (waarbij juist wel of helemaal op iets anders, wordt gefocust op een goede ademhaling) en mindfulness. Mindfulness is een vorm van meditatie, die ‘gemakkelijk’ en overal toepasbaar is en ook het gevoel van controle en acceptatie kan vergroten. Door de goede toepassing van deze laatste ‘techniek’ wil ik binnenkort een ander apart draadje maken over mindfulness en hoe dit toe te passen is. - Deze post is iets wat langer geworden dan de bedoeling was. Mocht er behoefte zijn aan meer/andere oefeningen bij hyperventilatie/voor een goede ademhaling hoor ik dit graag. - Een linkje naar de mindfulness-post zal hopelijk deze week nog volgen. Gebruikte bronnen: Bradley, D. & Thomas, M. (2011) Hyperventilation Syndrome: Breathing Pattern Disorders and How to Overcome Them Icon Health Publications (2004). Hyperventilation - A Medical Dictionary, Bibliography, And Annotated Research Guide To Internet References Informatie over vallen in koud water is een publicatie geweest van het Rode Kruis (Wat te doen bij kou, te vinden in PFD op de website)3 punten
-
Ik zie niet hoe jouw woorden verdraaid worden hoor. Je wil eten voor 2 weken hebben voor in je rugzak en je vraagt naar blikvoer. Het is juist een teken dat je serieus genomen wordt, men leest wat je schrijft. Nou jij nog, lees je eigen berichten eens terug. Tevens denk ik dat je "respect" anders opvat dan bedoeld wordt. Sla er eens een woordenboek op na. Man. En dan beginnen we dus niet over stekeblind enzo. "maar ik heb PDD-NOS" Ja maar ik kan er niks aan doen want ik heb een etiketje! Geef me een pil die alles meteen oplost! Want ik wil niet zelf er iets aan hoeven doen! Het is niet mijn schuld en niet mijn verantwoordelijkheid! Ik ben slachtoffer van mijn genen! Nee, je bent slachtoffer van de prestatiemaatschappij en de farmaceutische industrie. Lees eens wat van Paul Verhaeghe, bijv. Identiteit, en laat je opgedrongen etiketje gewoon varen.2 punten
-
Er gebeurt iets waardoor alles en iedereen door elkaar geschud wordt.... Maakt niet uit wat het is. Maar er is sprake van TEOTWAWKI. één ding is zeker..... We zullen ons allemaal in de eerste levensbehoeften moeten en blijven voorzien. Dak boven hoofd,eten, drinken sociaal gebeuren in wat voor een vorm dan ook. Als je bij jezelf en je gezin begint, dan kom je al snel tot de conclusie dat je vroeg of laat wensen hebt die je zelf niet kan vervullen en dat je externe expertise nodig hebt. Waar ik naartoe wil is het volgende... Zorg hoe dan ook dat je voor elkaar hebt dat je skills genoeg hebt om in je eerste levensbehoefte te kunnen voorzien en dat je mogelijkheden hebt om anderen te helpen met skills of middelen in wat voor een vorm dan ook. Hiermee ga je meteen voorzien in behoeften van anderen en heb je meteen een gat in de markt gevonden. Veel mensen hebben geleerd en een beroep wat niets te maken heeft met de eerste levensbehoeften. Deze groep zit meteen met de handen in het haar! Dit is een hele grote groep, zo niet de grootste. Kansen te over en ik denk dat we daarmee in een nieuwe goeden eeuw kunnen komen waarbij ambachtslieden goud kunnen verdienen. Als je dan ook nog een handelsgeest hebt dan kun je enkele nog plussen... Deze post bedoeld voor een stukje bewustwording, maar ook een hart onder de riem van de vele ZZP ers die nu knel zitten.... Het is een gedachte die in me op kwam.... Driehart1 punt
-
Ik denk dat democratisch aanduiden van mensen die van specifieke zaken een ruime ervaring of een specialisatie hebben, een goeie zaak is en deze mensen kiezen op hun beurt enkele mensenmet skills in hun categorie. Binnen dat team moet er een vorm van overleg zijn. Maar dan in de werkelijke vorm van democratie en niet onder de verknipte vorm dat we nu ervaren met ons eigen land en de EU. Monarchie en een strikte hiërarchie wekt in deze tijden nu al frustratie op dus in een shtf situatie zal dat enkel nog erger toenemen. Met een skilled persoon aan de top krijg je een vorm van dictatuur waar spanningen of afstraffingen uit voort kunnen komen en mensen die enkel kunnen coördineren en geen poot kunnen of willen uitsteken, is ook niet de oplossing. Beide gevallen hebben ons in de geschiedenis geleerd dat deze juist verschillende crisissen in gang hebben gestoken...1 punt
-
net voor de grap even gekeken op marktplaats wat je voor mes kan kopen voor 10 euro.. nou echt bizar veel resultaat, ook italiaanse legermessen goede kwaliteit voor 2,50 enz enz. Maar over smaak valt niet te twisten, als je gecharmeerd bent van een Opinel mes, tja dan is dat een persoonlijke keuze1 punt
-
Een uitgebreide review (eigenschappen, slijpen en vuurmaken) is aanwezig op dit forum. @vheeswijk1 punt
-
Dit stukje had ik naar aanleiding van een andere vraag in de "dames" groepje geplaatst. Maar na een tip van Lotte plaats ik t ook hier. Misschien hebben jullie er iets aan!1 punt
-
Als zelf bouillon trekt om in te vriezen zou ik dat nog niet kruiden met peper en zout . Je weet niet voorhand waarvoor je hem gaat gebruiken en bij sommige gerechten saus of soep kan het over gekruid geraken . En zout invriezen is lastig . Geert1 punt
-
1 punt
-
Aloë , loop maar eens 20 km en smeer dan wat Aloë sap op de pijnlijke plekken. het is een kunst om 80 km te kunnen lopen zonder Aloë te smeren . Dat is echt een kwestie van getraindheid. geef nooit op ga door ga door ga door . olifanten huid , pain is weakness leaving the boddy1 punt
-
1 punt
-
??? Wat een onzin, bij deze 2 is inmiddels al lang en breed gebleken dat bij het weglaten uit diëten oa maag en darm problemen wegblijven. vooral bij msg Raar heh dat er steeds meer maag en darm patiënten bijkomen bij toename van inname msg. Er zijn zoveel mensen de last hebben zoals de artsen vaak spastische darm noemen. Als er dan beter beslagen diëtisten komen die nadrukkelijk aangeven msg te negeren en na weken ebben de maagklachten weg...waar ligt dat dan aan? Dat is zelf gedaan onderzoek en die groep word steeds groter, alleen word dit nergens vastgelegd dus is het voor sommige niet waar. Dus zwak het dan aub niet af als "fear the...." onzin zo zijn er inmiddels ook steeds meer mensen die ben hen zelf en kinderen aspartaam en verwanten achterwege laten. En wat zie je hierbij? kinderen worden minder druk, zijn beheersbaarder en ontwikkelen zich beter. Alleen die onderzoeken hierna lopen nogal achter omdat dit zo gezegd zelf onderzoek is wat nergens genoteerd word en te vaak word afgedaan als onzin. Ook zijn er directe effecten binnen slechts enkele weken te merken bij mensen die last hebben van gezichtverlies of wazige vlekken in hen beeld of last hebben van geheugen verlies, dit trekt weg nadat ze volledig zoetstoffen laten liggen. Of dit nu over consumptie is of niet, je dag waardes opgeteld maakt al snel een overdaad die vermeden kan worden, zo lijken de producten wel veilig maar opgeteld gaan de meeste helaas echt over de dagelijkse waardes. En kinderen nog sneller.... En dan nog heeft zout in basis geen bedoeling om de mensen meer te laten eten wat wel het effect is van msg. En als iets nogal extreem is of blijkt dan blijft nog steeds het advies....negeren..maar dat is persoonlijk ps nogmaals...dit is niet een persoonlijke bash heh ;-) puur inzicht in houding en ook helaas negatieve ervaring met deze stoffen ook in mijn directe omgeving!1 punt
-
Ik snap je punt. En natuurlijk respecteer ik het. Wil je absoluut niet bashen, kan veel van je leren (hoop ik ). Voor mij is het echter minder belangrijk, maar ik zal er op letten. Maar ik hoef niet per sé iets wat helemaal geen E-nummers heeft Vandaar dat ik ook zei dat ik het boekje toch ga kopen. Puur om wat meer inzicht te krijgen. Maar het boekje is heel erg geschreven vanuit één optiek en dus biased. Betekend niet dat het non-informatief is In ieder geval bedankt voor de discussie. Laten we wat betreft dit onze eigen prep-manier volgen, haha1 punt
-
Toeval of niet heb er vandaag een cadeau gekregen . Het is een nummer 8 het is geen rvs dat zie je zo wat voor staal kan het dan nog zijn ? Ik hoop geen pisbak ijzer . Geert1 punt
-
ook kleine hoeveelheden van aspartaam kunnen slecht voor je zijn vooral voor kinderen en mensen die al gevoelig zijn voor bepaalde stoffen is het niet goed om het ook maar een klein beetje in te nemen. tegenwoordig heeft zowat ieder kind ADHD maar dat heeft gewoon te maken met aspartaam. mijn vriend als die ook maar 1 ding met aspartaam of MSG/VETSIN inneem merkt hij dat gelijk. van aspartaam slaapt hij slecht en vergeet dingen na gestopt te zijn waren alle symptomen ook meteen verdwenen. zodra hij iets met MSG in neemt heeft hij meteen last van ze maag. en ik heb het met andere enummers en vele met ons waarschijnlijk. ik hoor steeds vaker mensen om me heen zeggen dat ze rare klachten hebben en als ik ze dan de tip geef laat aspartaam is staan dan zijn ze heel snel van de klachten af (gek he) en dan nog iets kanker is een welvaarts ziekte hoe zou dat nou nog komen. vroeger hadden ze geen schadelijke aspartaam of andere e-nummers en kwam kanker ook niet zo veel voor maar tegenwoordig neemt het aantal alleen maar toe. ook dat zegt mij genoeg dus al die onderzoeken die men gedaan heeft (goed en slecht) kunnen van mij de prullenbak ik men moet weer terug naar zuiver eten.1 punt
-
1 punt
-
Jep, is mogelijk want deze brita filters maken water zuiverder maar halen niet die bacteriën eruit die erin groeien zoals je leidingwater-zuiveringsbedrijf. ze maken oa op basis van actieve kool het water deels zuiverder qua zwevende deeltje en overige metalen die er in voor komen. Ieder filter media dien je bij lang ongebruik te reinigen en drogen voor opbergen of weg te gooien. Water in een glas of flesje zonder dit af te sluiten verliest zijn versheid. Afgesloten blijft het langer goed en iets koelen werkt ook. Die kannen dagen met een residu aan water buiten de koelkast te laten staan is dan ook niet handig heh ;-) Maar ja sluiten die handel admin, anders bakkeleien we door over iets anders ;-)1 punt
-
cker, we waren er pas en in de bouillon zouden geen e nummers zitten terwijl zonder normaal niet te krijgen is. de voedselindustrie word wel slimmer door geen e nummers meer te gaan gebruiken maar om de types gewoon uit te schrijven. zeer listig sta je daar met je e nummer boekje1 punt
-
1 punt
-
in geval van nood kan het ook een extra oplossing te zijn om een filter te hebben dat je gewoon zn werk kunt laten doen zodat je m savonds vult met een jerrycan eronder en lekker slapen en dan sochtens een jerrycan met vers schoon water zoals de deze Katadyn Camp filter; http://www.liff.nl/katadyn-camp-filter-voor-onderweg-maakt-oppervlaktewater-schoon-drinkwater-behulp-zwaartekracht-p-652.html MSR AutoFlow Gravity Filter http://www.outdorado.com/MSR_AutoFlow_Gravity_Filter.jsp Tulip Waterfilter http://tulipwaterfilter.nl/ Waterfilter Platypus Cleanstream Gravity Filter System http://www.tummes.nl/Waterfilter-Platypus-Cleanstream-Gravity-Filter-System Big Berkey http://www.berkeywater.nl/contents/nl/d1.html welke hebben jullie? of als jullie niet een zon ding hebben welke zou je dan kiezen en vooral WAAROM?1 punt
-
Open vuur is vreselijk inefficiënt met hout, zowel om mee te koken als je huis te verwarmen. Ik zou naar alternatieven kijken, bijvoorbeeld een rocket stove om te koken en een houtkachel om je huis te verwarmen, of een houtkachel waar je ook op kan koken.1 punt
-
@Kitmarkers: Klopt..... we stoppen ermee. @tijgertje19: Ook ik maak keuzes voor mijn gezondheid en daarbij laat ik me ook leiden door m'n eigen gezond verstand en de onderzoeksresultaten van anderen. Eenieder maakt z'n eigen keuzes daarin.1 punt
-
ik denk niet dat het met paranoia te maken heeft. ik eet en drink zo zuiver mogelijk ik drink alleen water en eet onbespoten groenten en fruit. ik ben van mening dat dat gewoon gezonder voor je lichaam is.1 punt
-
In m'n huis in Belgie had ik een hele grote openhaard. In de schuur vond ik vier staafjes metaal en een rooster, bleek perfect te passen in die haard. 'k Heb er heel wat biefstukken op klaar gemaakt, gewoon in de pan op het rooster of direct op 't rooster. Ook kun je een pan met pasta rechtstreeks tegen het vuur aanzetten. Juist het prutsen, terwijl je samen met een jonge dame op een kleedje voor de haard zit, is het leuke. Steeds goed opletten, pannetje verplaatsen als het te heet of te koud wordt, barbecueën in huis! Een aanrader!1 punt
-
Leer eens lezen man Ben je nou echt steken blind of doe je dit met opzet? Je bent nu al mijn worden aan het verdraaien man. En ik meen zoiets te hebben gelezen in het forum dat je respect voor elkaar moet hebben dus ik snap niet dat iedereen mij hier uitlacht en mij zwart zit te maken en dat ik dan vervolgens de schuldige ben en een waarschuwing krijg van een mod. Ik ben nog geen 24 uur op dit forum en ik heb nu al vele vijanden gemaakt hier. Misschien verwoord ik mezelf soms niet goed en kan ik niet goed bedenken wat jullie vinden maar daar kan ik ook niks aan doen. Ik kwam hier om mede preppers te vinden die mij begrijpen en mij wel serieus nemen maar blijkbaar ben ik hier dan verkeerd1 punt
-
Wat lul je nou toch stom? Voor mij kan Doomsday niet snel genoeg komen....om je tas te testen? Ben jij wel goed bij je paasei?1 punt
-
Vreemd hè als je zonder je voor te stellen gelijk begint over plunderingen ...1 punt
-
Allereerst @Communicator :Respect voor het vele werk :-) Ben daar lichtelijk mee bezig(ook met invullen en inventariseren) : kolommetje toevoegen op pag 1 dan doorlinken naar de andere sheets voorbeeld toegevoegd . Maarreh de formule: wie heeft er genoeg sappie van Excel om het volgende correct in de syntax te formuleren ?: als THT Ik zal het sheet 'leeg' posten als ik er klaar mee ben voorzover ik kan. Hopelijk meldt iemand zich met een idee voor een formule zodat eea sneller kan gaan. Groeten Martin.1 punt
-
Wat betreft die multitool: goedkoop is duurkoop? Ik snap als geen ander dat je aan een budget zult zitten maar ga niet altijd voor het goedkoopste. Ga liever voor kwaliteit! Die 100 euro voor een multitool kan het in SHTF dubbel en dwars waard zijn..1 punt
-
Bij de ALDI Nederland vanaf woensdag 27 maart 2013: Groentezaden zoals bonen, doperwten, tomaten, etcetera. Wordt verkocht voor €0,49 per zakje (inhoud per zakje staat niet op de site). Bij de ALDI Nederland vanaf vrijdag 29 maart 2013: Multifunctioneel zakmes met 17 functies. Gemaakt van RVS inclusief opbergtasje (weet niet of deze riembevestiging heeft). Wordt verkocht voor €2,49.1 punt
-
Bezittingen zijn wat waard, ook ten tijde van rampspoed. Anders zou je niet preppen, je bezit je voorraad en je bezit je veilige onderkomen Sheers!1 punt
-
Bereiding van een Calcium-suppletie. Calcium is noodzakelijk in de voeding en normaliter krijgen we er dagelijks genoeg van binnen in het 'normale' diëet. Bij een calcium-deficiëntie zal een arts eerder een vitamine D suppletie voorschrijven omdat in de opname en calcium-huishouding in het lichaam dit vitamine een grote rol speelt. Dus Vitamine D preppen!. Link: Osteoporose.. In de hieronder getoonde tabel zijn alle voedingmiddelen weergegeven met een calcium-gehalte van meer dan 200 mg per 100 gram voedingsmiddel gesorteerd naar aflopend calciumgehalte. Deze komen uit een door mij eerder op dit forum geposte tabel. Voeding (100 g) Ca (mg) ROQUEFORT KAAS 1500 MAGERE MELKPOEDER 1250 preppen? VOLLE MELKPOEDER 1000 FABRIEKS LEIDSE KAAS 20+ OUD 1000 FABRIEKS LEIDSE KAAS 20+ JONG 1000 BOEREN LEIDSE KAAS 20+ (gekruid) 1000 EMMENTALER KAAS 1000 PARMEZAANSE KAAS 1000 SAINT PAULIN KAAS 1000 BOURSIN KAAS 900 GRUYERE KAAS 900 ZWITSERSE STROOIKAAS 800 preppen? BLUEFORT KAAS 800 EDAMMER KAAS 40+ OUD 700 EDAMMER KAAS 40+ JONG 700 LIMBURGSE KAAS 700 KORSTLOZE SMELTKAAS 20+ 700 KORSTLOZE SMELTKAAS 40+ 610 GOUDSE KAAS VOLVET OUD 600 GOUDSE KAAS VOLVET JONG 600 CAMEMBERT KAAS 600 GORGONZOLA KAAS 600 KORSTLOZE SMELTKAAS VOLVET 600 MONCHOU KAAS 500 MELASSESTROOP MELASSESIROOP 400 GECONDENSEERDE VOLLE MELK 300 GECONDENSEERDE MAGERE MELK 300 KOFFIEMELK 300 STERKERS 250 AMANDELEN 250 preppen? IMITATIE KOFFIEMELKPOEDER 250 preppen? PARANOTEN; NOOT 225 preppen? EIPOEDER 225 preppen? U zult zien dat het hier voornamelijk voedingsmiddelen betreft die niet of buitengewoon moeilijk te preppen zijn. In een WTSHTF-situatie zult u normaliter overschakelen op een diëet waarin véél minder resorbeerbaar calcium aanwezig is. Calcium suppletie is dan mogelijk wél van groot belang vooral voor vrouwen in de 2e levenshelft (osteoporose), kinderen in de (bot)-groei, zwangere vrouwen en moeders met zuigelingen. Maar pas op! Eén op de 5 oudere mannen heeft ook een calciumgebrek. Inname van calcium supplementen is effectief gebleken in het verminderen van leeftijdsgebonden botverlies. Op dit moment lijkt calciumcitraat de beste vorm van calciumsupplement te zijn, zowel in termen van een betere adsorptie en verminderde kans op het ontwikkelen van nierstenen. Citaat. Wij gaan dit preparaat (calciumcitraat) hier zelf maken. Benodigdheden: Balans (0,1 gram nauwkeurig !) Citroenzuur kristallijn: heb ik gekocht in een ouderwetse drogisterij. Ik heb het ook in "De Tuinen" gezien. Het is overal te bestellen op het internet. Calcium carbonaat, (Latijn: Calcii Carbonas preacipitatum), Krijtpoeder, kalkpoeder. Besteld bij Keramikos.nl, maar overal te krijgen via internet. Pas Op! De "schoolkrijtjes" zijn van gips (calciumsulfaat) en NIET van calcium carbonaat. Geschikte trechters (preppen). Calciumchloride (Bison Vochtvreter). Heeft u al geprept! (Droogmiddel en hulpstof voor zuurstofadsorber) Zuiveringszout (Natriumbicarbonaat). Preppen Bereiding Calciumcitraat 5,0 gram Citroenzuur nauwkeurig inwegen en toevoegen aan ca. 100 ml water, ik doe dit in een HAK-potje, tot de onderkant van het etiket water toevoegen) en roeren of zwenken tot deze volledig is opgelost. Vervolgens wordt exact 3,4 gram calciumcarbonaat geroerd met ca. 10 ml water in een borrelglas en de verkregen kalkmelk wordt langzaam in de loop van 15 minuten in kleine scheutjes toegevoegd aan uw citroenzuur oplossing waarbij het mengsel gaat bruisen. Steeds goed roeren of zwenken van het HAK-potje is van groot belang voor het verkrijgen van goed filtreerbaar preparaat. Tenslotte wordt een mespunt (ca. 200 mg) Calciumchloride (Bison Vochtvreter) ingeroerd. Een paar uur laten staan gevolgd door toevoegen van 1 gram zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Het verkregen mengsel twee etmalen laten staan met nu en dan omzwenken. Dan wordt het troebele mengsel na éénmaal goed omroeren op een koffiefilter gegoten. Als het filter droogvalt wordt hierop ongeveer 1 cm hoog schoon water voorzichtig toegevoegd zonder de witte massa (calciumcitraat) teveel op te roeren. Filter nu geheel laten uitlekken (paar uur of een nacht). Als het filter niet meer lekt kunt u deze met inhoud en al ergens te drogen leggen. Bijvoorbeeld op de centrale verwarming of 's zomers buiten in de zon en wind. Er wordt ongeveer 6-8 gram aan calciumcitraat als een droge koek verkregen. Dit kun je bv. in een vijzel fijnmaken tot een wit poeder. Gehalte calcium: 21%. Een gram bevat dus 210 mg Calcium. Houdt hiermee rekening met het opzoeken van de doseringen. Onbeperkt houdbaar. In gesloten potje bewaren. Als de bereiding is gelukt kunt u direct gaan voor een 10 keer grotere schaal, want 6-8 gram product is niet veel voor dit supplement, gezien de doseringen. Ik kan u verzekeren dat dit een prima preparaat is met een hoge biologische beschikbaarheid (bioavailability) aan calcium. Aangezien u gemakkelijk kunt opschalen en de bereiding zo simpel is dat u dit preparaat ook kunt gebruiken als een ruilmiddel WTSHTF. Gebruik en doseringen Dit preparaat is véle malen goedkoper dan de calciumcitraat suppleties die u bij diverse winkels of apotheek kunt kopen. Kunt u nagaan wat voor winsten worden gemaakt met dit bulk-product. Zowel door de farmaceutische industrie als reformwinkels. U kunt het in grote hoeveelheden maken en de bereiding is leuk om te doen. Het is ongevaarlijke en veilige chemie. Het enige nadeel is dat u het poeder zelf moet doseren of de dosering moet ijken in termen van mespuntjes of schroevendraaierpuntjes (multitool). De juiste dosering dient u zelf op te zoeken door te googelen op "calcium suppletie", "calciumcitraat", "osteoporose", "Vitamine D Calcium", vanwege mogelijk juridische implicaties voor mij. Ik ben tenslotte geen arts. Zie vorige posting. Ik ben voor diagnose, indicatiestelling en voorschrijven nóch geschoold nóch bevoegd. Maar artsen weten niet eens hoe je dit gemakkelijk zelf kan maken en dit is toch belangrijk in een SHTF-event. Dit is een preparatief-chemische mededeling en géén medisch advies. Ontsluiten en Preppen van Calcium en hulpstoffen. Al u geïnteresseerd bent in het zelf ontsluiten van calcium uit stukjes marmer, schelpen of kippenei-schalen dan wil ik hier ook wel iets over schrijven. Het genoemde zuiveringszout (natriumbicarbonaat, "baking soda") ontbrak 1-2 generaties geleden in geen enkel huishouden. Het werd voor talloze toepassingen gebruikt, van zweetvoeten, tanden bleken tot bakpoeder, maar de kennis hierover is tegenwoordig grotendeels helaas verloren gegaan. Grootmoeders hebben deze kennis in 't graf meegenomen. Ik zal bij belangstelling over dit veelzijdige huismiddeltje in dit draadje een posting schrijven. Prep Vitamine D ! (voor uw preparaat) Prep Natrium bicarbonaat (zuiveringszout) Prep een goede balans (0,1 gram = 100 mg nauwkeurigheid, of beter). Maatcylindertje 50 of 100 ml. Prep trechters (bv. een setje van trechters {grabbelbak in de KIJKSHOP}) van verschillende afmetingen. @vheeswijk (huischemicus)1 punt
-
1 punt
-
Koop het boekje Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget. En er gaat een wereld voor je open.1 punt
-
Ik persoonlijk probeer zoveel mogelijk de stoffen MSG ,kunstmatige geur- en kleur- en smaakstoffen en suiker-vervangers, geraffineerde suikers en vooral gehydrogeneerde vetten(margarine,transvetten) te voorkomen te eten; idd de E-nummers vertegenwoordigen ook een groot aantal natuurlijke toevoegingen zoals E120 Cochenille is een erg leuke(wordt al gebuikt sinds de maja-tijd). Dat houdt voor mij praktisch in: Alle poedertjes uit pakjes om je eten smaak te geven :zoveel mogelijk uitbannen. Kant en klaar voedsel zoveel mogelijk uitbannen.Hier zitten per definitie stoffen in waarvan je niet weet waar ze vandaan komen.. Suiker en vervangers: stop er nou maar mee: is niet goed voor een levend organisme,zie talloze onderzoeken op het web. Als je het toch zoet wil hebben neem dan invertsuiker zoals melasse of beter nog honing of druivensuikers.Voorgenoemden bevatten suiker-moleculen die het lichaam veel makkelijker kan verwerken. Voor vetten geldt eigenlijk hetzelfde :de door de mens bedachte en gemaakte vetten zijn wederom te moeilijk om door het lichaam te worden verwerkt,dierlijke ,verzadigde vetten zijn niet zo slecht als beweerd wordt ,sterker nog de mens heeft ze eigenlijk gewoon nodig.(kijk naar Eskimoos en andere natuurvolken). Kijk uit met plantaardige vetten bij gebruik: maak vooral olijfolie (met name de heerlijke extra vergine) :niet te heet, als het gaat walmen kan de chemische samenstelling veranderen en dan weer gaan lijken op transvetten die schadelijk zijn voor het lichaam(lees op het www). Als je lekker wil frituren :ossewit,kokosolie of arachide ole(pinda) zonnebloemolie mag ook heeft weer een iets lagere temperatuur-grens. En ja ik ga ook wel eens naar de mec en kfc en 'geniet' daar van het voer en ook eet ik zeer af en toe ook wel kant en klare maaltijden. Toch na een tijd kom je er vanzelf achter, dat als zelf je weet wat je in je pan en in je brood doet ; het vele malen beter smaakt en vooral voelt. Ik begin me er steeds meer van bewust te worden dat veel (welvaarts)ziekten en -kwalen oa kunnen ontstaan door alle chemische toevoegingen en ingredienten in ons eten. Je hebt zelf gelukkig nu nog de keuze ,probeer het ... Ik prep wel gewoon blikgroenten en -vis ,honing ,pasta en aardappelpureepoeder en blikken 100% dierlijke ghee en dankzij het forum hier nu ook kokosolie emmertjes yummie. Mens heeft nodig als voedsel : water,vetten,eiwitten koolhydraten,vezels,vitaminen en sporen elementen, afaik.1 punt
-
En dan maar meteen een stukje over eenpansgerechten... Om mee te beginnen, eten moet naast voedzaam ook eetbaar zijn ... Daarom raad ik iedereen aan, ofwel een kruidentuintje (kan ook binnen in potten) aan te leggen, ofwel gedroogde kruiden te preppen. Zowel tuintje als gedroogd, beide onbeperkt houdbaar, en als de poep echt in de rondte vliegt zul je me dankbaar zijn! Daarnaast koop zout! Een zak van een kg kost ongeveer 35 cent, dus voor een paar euro kun je een aantal jaren vooruit! Goed, koken in één pan! Om te beginnen moet je bedenken dat je maaltijd uit verschillende dingen moet bestaan, om t voedzaam, maar ook gezond te houden. Ik zou daarom proberen om altijd een goede basis te nemen. Een basis kan zijn aardappelen/aardpeer/pastinaak maar ook rijst, bonen (tevens goede vleesvervanger!) of pasta. Als je de luxe hebt, begin dan met je vlees. Heb je vlees dat al gaar is? Bijv uit blik of gedroogde worst, dan kan t ook later worden toegevoegd. Maar als ik bijv een kip heb geslacht, zou ik daarmee beginnen. De sappen in t vlees geven nl smaak af aan alles wat je er nog bij gooit! Daarna zou ik in geval van aardappelen, die als tweede toevoegen. (andere basis als laatste toevoegen) Anders volgen de groenten. Wat je maar hebt of kunt vinden. Denk bijv ook aan brandnetel! Bevat oa ijzers en vitamine C. Vogelmuur bevat calcium, ijzer en ook vit C. Anyway, je groenten dus! T vocht wat uit je groenten komt is waarschijnlijk niet genoeg, dus voeg water toe indien nodig. Daarna voeg je je basis toe. Om t even wat je op hebt, t zal gaar worden in t vocht wat in je pan zit, en alle smaken opnemen. Je kunt héél veel dingen combineren, al zal t een smakelijker zijn dan t andere. Ik proef en ruik heel veel tijdens t koken. Zo weet ik wat ik nog toe wil voegen, en voorkom ik een veel te zout, zoet of pittig gerecht. Kruiden doe ik dan ook vaak pas op t laatst. Stel dat ik gedroogde salami, brandnetel, bonen en tomatensaus in mijn pan heb zitten. Dan heeft mijn gerecht door de saus en salami waarschijnlijk weinig kruiden meer nodig. Maar als ik een blik ham heb opengetrokken, met aardappelen en blik doperwten in de pan heb gegooid, dan zal ik aardig creatief moeten zijn om t eetbaar te maken! Eer groot voordeel van eenpansgerechten vind ik dat je niets weggooit, ook geen belangrijke vitaminen of mineralen die je weggooit als je je groenten afgiet! Heb je de luxe, sop dan een oud stuk brood in t overgebleven vocht op de bord of uit de pan! Op als er veel over is, gebruik dan t vocht als basis voor soep de dag erna! Soepen zijn een tweede soort eenpansgerecht waar ik echt voor pleit in tijden van nood! Als je bedenkt hoe een stevig bord snert je maag al vult... De basis voor soep kan komen van (zelf getrokken) bouillon, of van bv maggiplant (lavas, winterhard), een bouillonblokje, of gewoon van de ingrediënten van je soep! Ik maak vaak aan t einde van de week, of wanneer de koelkast leeg "moet" restjes-soep. Dat is niets anders dan restjes groenten, die twee reeds gekookte aardappels (niet weggooien, sonde!) en eventueel een stukje vlees in een pan mikken, koken, staafmixer erdoor. Misschien nog een teentje knoflook, scheutje room of bouillonblokje naar smaak en smullen maar! Zo hadden we vorige week soep van chinese kool, spruiten en een paprika, gebonden met een aardappel die echt op moest. Bouillonblokje was wel nodig, maar hij smaakte prima! (aardappel bind je soep trouwens ook!) Bonensoep, daar kun je werkelijk alles doorheen gooien! En heb je in tijden van nood geen rookworst? Als je pan van t vuur gaat kleingesneden stukjes knakworst erin en je komt een eind in de buurt!1 punt
-
Denk zelf dat het eerder andersom is. Heft in eigen hand houden wil ik mee zeggen; de overheden voeren ons slechte stoffen ter voorbereiding op..??? Kan vanalles zijn, daar zijn genoeg ideeën over. Veel mensen weten helemaal niet dat aspartaam een smerige stof is.. dus is het wel degelijk jammer dat het toegestaan wordt door de staat. Aangezien mensen er al vanuit gaan dat de overheid geen gif in het eten zal doen. En dat bepaalde dingen gewoon niet te krijgen zijn zonder die stoffen. Wat bedoel je nu met je suikerlobby-verhaal? Dat suikerlobby tegen stevia en ook tegen aspartaam is DUS is het niet slecht? Dat is juist helemaal niet zo.. suiker werd inderdaad vervangen door zoetstof zoals Aspartaam, maar hier hebben ze juist veel profijt van gehad. Stevia is een gezond, natuurlijk middel (voor zover bekend ) en wordt dus sowieso tegengehouden. 't Zijn meer de mensen die zich ervan bewust worden die geen Aspartaam meer willen, niet de suikerbranche. Kan hier nog wel een heel verhaal gaan typen over reguliere en natuurlijke medicijnen - wat een beetje op hetzelfde neerkomt - maar dat doe ik maar niet .1 punt