Ga naar inhoud
GENEGEERD

Urine drinkbaar maken?


Gast Jager

Aanbevolen berichten

Omdat we op een ander topic begonnen met de vraag of urine en/of zeewater te drinken was, heb ik hier enige informatie voor jullie opgehaald ;)

 

Kan je zeewater drinken?

 

 

Zeewater is drinkbaar en over het algemeen zal je er geen voedselvergiftiging aan over houden. Maar dat is niet de strekking van de vraag. Je kan zeewater best drinken, je krijgt er alleen veel meer dorst van. Bovendien zal je op langere termijn volledig uitdrogen.

 

Misschien dat je daarom uiteindelijk begint te hallucineren, als je je dorst lest terwijl je het slachtoffer bent van een schipbreuk. Het hallucineren wordt veroorzaakt door een delirium (= acute verwardheidstoestand, gepaard gaand met hallucinaties, onrust en soms razernij) t.g.v. van de zoutopstapeling ter hoogte van de nieren.

Of je hetzelfde effect kunt krijgen door te zout te eten, weet ik niet

Maar ik denk dat het wel mogelijk is als men zich in een warm klimaat begeeft, daar te weinig drinkt en heel zout zou eten. Maar zeker ben ik er niet van.

 

Ik heb ooit eens ergens gelezen dat schipbreukelingen die hun eigen urine opdrinken meer overlevingskans hebben dan diegen die zeewater drinken.

Wellicht is dit te verklaren doordat urine isotoon is en zeewater hypertoon?

 

Weet ook dat er verschillende soorten zeewater zijn, die afhankelijk van de soort meer of minder risico kunnen opleveren.

 

Soorten zeewater

Laag zoutgehalte (Atlantische Oceaan, Noordzee): ongeveer isotoon. Isotoon betekent dat de samenstelling in overeenstemming is met de lichaamsvochten en dus dat deze oplossing vrij gemakkellijk migreert door de darmwand naar de bloedvaten.

Hoog zoutgehalte (Middellandse Zee): hypertoon. Eenvoudig gesteld, betekent hypertoon "veel zouten bevattend". Dit maakt dus dat deze drank vocht aantrekt, met vochtverlies tot gevolg. Wellicht is dit dodelijk bij langdurig gebruik.

Microbiologisch gepollueerd: geeft aanleiding tot infecties van de bovenste luchtwegen. Kan ook andere infecties veroorzaken: huidinfecties, otitis externa, enteritis, meningitis,…

 

 

Effect van hypotonische en hypertonische vloeistoffen

 

Ons lichaam bevat zout. Dit zout is onder andere nodig om de hoeveelheid water in de cellen te reguleren. Hiermee wordt de druk in de cel gereguleerd en kunnen de processen in de cel goed plaatsvinden. De juiste hoeveelheid zout (of andere opgeloste stoffen; dat heeft hetzelfde effect) heet isotonisch. Te weinig zout heet hypotonisch, te veel hypertonisch.

 

Bij een hypotonische vloeistof zal het lichaam reageren door water af te voeren, je gaat er van naar het toilet. Bij een hypertonische vloeistof zal het lichaam om meer water vragen om de vloeistof te verdunnen. Dat resulteert in het dorst-gevoel.

 

Zeewater bevat teveel zout. Als je het drinkt komt er teveel zout in het bloed. Het lichaam reageert daarop door water uit de cellen te onttrekken. Dit heeft een versterking van het dorst gevoel tot gevolg. Kortom, van zeewater krijg je dorst.

 

 

Zeewater drinken

Bron: http://www.dalflandscouts.nl/instructie/instructie_II_c.htm

 

Door het hoge zoutgehalte is zeewater niet geschikt voor consumptie. Wie zeewater drinkt gaat braken of krijgt diarree (met nog meer vochtverlies tot gevolg). Over 5 etmalen verdeeld zou je wel 10 x 50 cm3 zeewater kunnen drinken. Maar daarna hebben je nieren beslist 1 liter zoetwater nodig om het zout weg te spoelen, anders krijg je een nieraandoening of een delirium. De overlevingskans is groter wanneer er geen zeewater wordt gedronken, zo luid de conclusie uit menigeen survivalboek.

 

Er bestaan waterdestillatie-ballons (solar stills), waarin zeewater in drinkwater kan worden veranderd, als de zon schijnt ten minste. Je kunt er per ballon ongeveer een halve liter water mee winnen. Ook kan men gebruik maken van ontziltingstabletten (desalting device), die uit zilveraluminiumsilicaat bestaan.

 

Nog andere methoden om zout water drikbaar te maken vind je op: http://people.zeelandnet.nl/adelange/internetpaginas/hike/water.htm

 

 

Bron: http://www.seamasters.be

 

 

Urine drinken

 

Nee, dit is absoluut geen onsmakelijk artikel. Urine drinken is in sommige culturen namelijk heel erg normaal en zelfs een dagelijkse bezigheid. Ook heeft onze vloeibare afscheiding een helende werking volgens bepaalde culturen. Sceptici met kennis van zaken zullen echter enkel urine beschouwen als vooral een giftige stof dat het lichaam niet meer nodig heeft en via het plasgat verlaat. In sommige gevallen is het natuurlijk noodzakelijk om je eigen pis te drinken, als je onder het puin bent gekomen doordat er een aardbeving is geweest kan de vloeistof je redding zijn, of niet? Als je dagen moet zien te overleven zonder water kan je eigen urine een belangrijke bron zijn om in leven te blijven in de strijd tegen de uitdroging. Er zijn gevallen bekend dat mensen dagenlang hebben moeten wachten op reddingswerkers om gevonden te worden onder de resten van een ingestort gebouw, de substantie in hun blaas was hun redding. Volgens oude culturen is het drinken van urine niet alleen goed voor je als je in een levensbedreigend situatie terecht komt, het wordt ook aangeraden door mensen die zweren bij alternatieve geneeswijzen om op therapeutische basis dit drankje dagelijks te drinken.

Bron: http://www.plazilla.com

 

Hoelang overleef je op urine:

Een extra dag of twee, op zijn best. A healthy person's urine is about 95 percent water and sterile, so in the short term it's safe to drink and does replenish lost water.But the other 5 percent of urine comprises a diverse collection of waste products, including nitrogen, potassium, and calcium—and too much of these can cause problems. . When you drink your own pee, all the stuff that your kidneys had attempted to excrete comes right back into your stomach, and much of it ends up back in your kidneys. After several days of this, your urine will become highly concentrated with dangerous waste products, and drinking it can cause symptoms similar to those brought on by total kidney failure. At that point, you're doomed either way—from dehydration on the one hand or renal meltdown on the other.(Even if one could filter out most of the unwanted products in urine, the cycle would not be sustainable for long. In addition to what he or she pees out, the average human excretes about half a quart of water a day through sweating and exhaling.)

Bron: http://www.slate.com

 

Er zijn dus ook sceptici die afraden om urine te drinken. Dit omdat als je lichaam al uitgedroogd is je het mogelijk verergert door het hoge zoutgehalte en andere afvalstoffen uit je lichaam.

Het is in geval van nood dan ook aan u als eigen persoon om te oordelen om dit wel of niet te doen.

 

Het beste wat je (indien mogelijk in geval van nood) altijd moet doen is destilleren. Een makkelijke manier daarvoor heb ik hieronder beschreven:

 

Er bestaan verschillende manieren om zeewater en/of urine te ontzilten. De meest voorkomende manier is destillatie. Je verwarmt het water zodat het gaat verdampen (dat is de stoom die uit een fluitketel komt waarin water kookt). De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. De damp verandert dan weer in waterdruppels (de damp slaart neer). Als je al die druppels verzamelt heb je drinkwater. Het zout is dan achtergebleven in de verwarmingsketel.

Er zijn nog een aantal andere slimme manieren gevonden om drinkwater uit zeewater te halen. Het is dus zeker wel mogelijk!

Bron: http://www.natuurinformatie.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Op vliegdekschepen met 4000 man aan boord word ook water uit de zee gezuiverd met enorme water filters . Op zo een schip is tot 20000 liter drink water nodig per dag .ze zijn soms 6 maand op zee dat is een hoop water kunnen ze niet mee nemen van de wal . Op een cruiseschip word nog meer water per dag verbruikt maar die zijn niet zo lang op zee .

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jager: "Of je hetzelfde effect kunt krijgen door te zout te eten, weet ik niet

Maar ik denk dat het wel mogelijk is als men zich in een warm klimaat begeeft, daar te weinig drinkt en heel zout zou eten. Maar zeker ben ik er niet van."

 

Daar weet ik het antwoord op, dat kan. Tijdens een zwerftocht in Frankrijk, hadden we een keertje onze laatste rijst gekookt en was de dop losgeschoten van het zoutvaatje. Vreselijk zoute rijst was het gevolg en toch maar opeten, als je rammelt van de honger. Het effect, het leek wel of we dronken waren! Een paar uur later gelukkig een kraan bij een pompstation gevonden, daarna namen de effecten weer af.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je zover bent om urine te drinken zit je al in stadium wat Uridipsia of urophagia genoemd wordt, dit is al het op 1 na het laatste stadium van het stervensproces door verdorsting.

LET OP dat men in woestijn omgeving geen 3 dagen zonder water kan (zoals algemeen wordt aangenomen) maar dat verdorsting al na enkele uren optreedt!

 

 

Stadia van uitdroging en dorst

 

Een menselijk lichaam kan zonder schade te ondervinden een dag zonder water maar onder extreme omstandigheden zoals felle kou of grote hitte kan een lichaam minder lang zonder water. Een dergelijke dorstopwekkende omgeving wordt een dipsogenese genoemd. Men onderscheidt bij dorst de volgende stadia:

 

Eudipsia of gewone dorst, deze dorst treedt op wanneer het menselijk lichaam een half procent van het gewicht door uitdroging heeft verloren.

Hyperdipsia of extreme dorst, bij een verlies van twee procent van het gewicht door uitdroging is de maag niet groot genoeg om het vochtverlies door drinken te compenseren. Soms moet een infuus uitkomst bieden.

 

Polydipsia of dorst waarbij men bereid is alles te drinken wat voorhanden is, bij een verlies van vijf procent raakt het slachtoffer geprikkeld en vermoeid. De hartslag is verhoogd, het gezicht gloeit, de hartslag is verhoogd en er treedt lichte koorts op.

 

Uridipsia, ook urophagia genoemd, het drinken van urine. Onderzoek door onder andere het Amerikaanse leger[2] toonde aan dat het drinken van urine geen goede overlevingstechniek is. De urine geeft ongeveer een kwartier verlichting van de dorst maar de zouten in de urine doen het lichaam vervolgens sterker uitdrogen waardoor een negatieve spiraal begint. Bij een verlies van tien procent treden duizeligheid, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, speekselgebrek een blauwige huid en spraakstoringen op.

 

Hemoposia of het drinken van bloed. Bij een verlies van tien procent van het lichaamsvocht kan een mens niet meer lopen. De huid krimpt en gezichtsvermogen en gehoor nemen sterk af. Urineren wordt pijnlijk en de urine is heel donker. Uiteindelijk treden bij een verlies van twaalf procent van het lichaamsvocht een zodanig dik geworden tong dat slikken onmogelijk wordt en de mond geen gevoel meer heeft. Daarna volgen een delirium, sterke oververhitting omdat het te dik geworden bloed niet meer circuleert, stuiptrekkingen en vervolgens de dood door hartfalen.

 

De twee laatste stadia van uitdroging behoren tot het stervensproces van verdorstende mensen en dieren. Het menselijk lichaam verliest door transpiratie, urinevorming, vochtverlies in de ontlasting en verdamping tijdens de ademhaling in een constant tempo vocht. Uitdroging verandert de snelheid van het vochtverlies niet. Wie in een hete woestijn loopt verliest 15 liter vocht per dag. Wie rustig blijft verliest zeven liter vocht.

 

In de Sahara of een andere woestijn kan een mens, wanneer hij in de zon loopt, in een halve dag alle hierboven genoemde stadia van uitdroging doorlopen. DORST

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jazeker kun je urine drinken zonder direct dood neer te vallen. Ook van zeewater ga je niet zomaar dood.

Maaaar!!! Zonder zoet water in de buurt om je lichaam te spoelen, ... En als je dat zoet water dan toch hebt, ...

Even tussen haakjes: Urine kun je in geval van nood gebruiken voor wond ontsmetting.

 

Sorry @Jager, je hebt er veel moeite voor gedaan.

En een heel interessant topic neergezet.

Maar ik houd mij aan wat de experts mij vertellen.

Ik heb het al eerder geplaatst:

Drink geen zeewater of urine !!!

Door het drinken van één van beide worden je overlevingskansen kleiner dan wanneer je helemaal niet drinkt.

Het maakt de dorst alleen maar erger.

Het zout kan niet voldoende door de nieren worden uitgescheiden, en het magnesium veroorzaakt diarree, waardoor je nog meer vocht verliest.

Uiteindelijk resultaat, delirium en de dood.

Zeewater en urine beroven je lichaam van vocht !!!

 

Gebruik de condensatie/destillatie methode om vocht te winnen uit zeewater of urine.

Filteren volstaat niet!

 

Ja, er zijn mensen die in uiterste instantie één van beide tot zich namen.

Die enkeling die dat overleefd heeft, had geluk. En werd op tijd gered.

Van al die anderen horen we niets meer.

 

 

Bronnen;

 

Overleven in de natuur.

Brian Hildreth.

Uitgeverij Kosmos.

ISBN 90 215 1555 5

 

SAS Survival Guide.

John 'Lofty' Wiseman.

Uigeverij Kosmos.

Diverse uitgaven, waaronder een pocket.

(Mijn persoonlijke zakbijbeltje).

 

Deze zin haal ik er nog even extra uit: Door het drinken van één van beide worden je overlevingskansen kleiner dan wanneer je helemaal niet drinkt.

Maw. met urine kun je er misschien 2 dagen aanplakken, maar zonder zouden dat er 3 zijn.

Houd er ook rekening mee dat op Internet er altijd voor elke stelling wel 'bewijzen' te vinden zijn.

Ik ga voor safe.

 

Extra tip: Al heb je maar één container die je af kunt sluiten, door de warmte van de urine zal er water op het deksel condenseren. Lik dat op. Dat lukt ook al met een plastic zak.

 

 

PS. Dit is de eerste keer dat we het niet met elkaar eens zijn. ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt ook plastic tassen om planten binden ,in de nacht ,geven die water af die je kunt drinken. Met een zeil in een boot kun je ook water vinnen.Er zijn momentel ook projects met zeer grote doek in de woestijn om dauw op te vangen,dat is meer gericht op landbouw.Trouwens je kun ook je schoon water aanleggen met urine of zeewater, als dat rond de 25 % van de vocht die je tot je neem is dat een geweldig aanvulling.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Distilatie op alle mogelijke manieren zorgt er voor dat je ALTIJD voor drinkbaar water kunt zorgen.

De vraag die open staat is: ken/kun je het, en weet je hoe je het moet toepassen.

Want zeewater vermoord je, door de mega hoeveelheid zout, en urine doet hetzelfde, langzamer maar hetzelfde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

1.Ik heb eens een programma gevolgd op National Geographic dat ging over dit onderwerp daar in werd geadviseerd Absolut geen zeewater te drinken omdat je daar inderdaad helemaal van uitdroogt je nieren kunnen dit niet aan urine daarentegen als je het drinkt als je het net hebt geplast is steriel mits goed opgevangen.hans1

Omdat we op een ander topic begonnen met de vraag of urine en/of zeewater te drinken was, heb ik hier enige informatie voor jullie opgehaald ;)

 

Kan je zeewater drinken?

 

 

Zeewater is drinkbaar en over het algemeen zal je er geen voedselvergiftiging aan over houden. Maar dat is niet de strekking van de vraag. Je kan zeewater best drinken, je krijgt er alleen veel meer dorst van. Bovendien zal je op langere termijn volledig uitdrogen.

 

Misschien dat je daarom uiteindelijk begint te hallucineren, als je je dorst lest terwijl je het slachtoffer bent van een schipbreuk. Het hallucineren wordt veroorzaakt door een delirium (= acute verwardheidstoestand, gepaard gaand met hallucinaties, onrust en soms razernij) t.g.v. van de zoutopstapeling ter hoogte van de nieren.

Of je hetzelfde effect kunt krijgen door te zout te eten, weet ik niet

Maar ik denk dat het wel mogelijk is als men zich in een warm klimaat begeeft, daar te weinig drinkt en heel zout zou eten. Maar zeker ben ik er niet van.

 

Ik heb ooit eens ergens gelezen dat schipbreukelingen die hun eigen urine opdrinken meer overlevingskans hebben dan diegen die zeewater drinken.

Wellicht is dit te verklaren doordat urine isotoon is en zeewater hypertoon?

 

Weet ook dat er verschillende soorten zeewater zijn, die afhankelijk van de soort meer of minder risico kunnen opleveren.

 

Soorten zeewater

Laag zoutgehalte (Atlantische Oceaan, Noordzee): ongeveer isotoon. Isotoon betekent dat de samenstelling in overeenstemming is met de lichaamsvochten en dus dat deze oplossing vrij gemakkellijk migreert door de darmwand naar de bloedvaten.

Hoog zoutgehalte (Middellandse Zee): hypertoon. Eenvoudig gesteld, betekent hypertoon "veel zouten bevattend". Dit maakt dus dat deze drank vocht aantrekt, met vochtverlies tot gevolg. Wellicht is dit dodelijk bij langdurig gebruik.

Microbiologisch gepollueerd: geeft aanleiding tot infecties van de bovenste luchtwegen. Kan ook andere infecties veroorzaken: huidinfecties, otitis externa, enteritis, meningitis,…

 

 

Effect van hypotonische en hypertonische vloeistoffen

 

Ons lichaam bevat zout. Dit zout is onder andere nodig om de hoeveelheid water in de cellen te reguleren. Hiermee wordt de druk in de cel gereguleerd en kunnen de processen in de cel goed plaatsvinden. De juiste hoeveelheid zout (of andere opgeloste stoffen; dat heeft hetzelfde effect) heet isotonisch. Te weinig zout heet hypotonisch, te veel hypertonisch.

 

Bij een hypotonische vloeistof zal het lichaam reageren door water af te voeren, je gaat er van naar het toilet. Bij een hypertonische vloeistof zal het lichaam om meer water vragen om de vloeistof te verdunnen. Dat resulteert in het dorst-gevoel.

 

Zeewater bevat teveel zout. Als je het drinkt komt er teveel zout in het bloed. Het lichaam reageert daarop door water uit de cellen te onttrekken. Dit heeft een versterking van het dorst gevoel tot gevolg. Kortom, van zeewater krijg je dorst.

 

 

Zeewater drinken

Bron: http://www.dalflandscouts.nl/instructie/instructie_II_c.htm

 

Door het hoge zoutgehalte is zeewater niet geschikt voor consumptie. Wie zeewater drinkt gaat braken of krijgt diarree (met nog meer vochtverlies tot gevolg). Over 5 etmalen verdeeld zou je wel 10 x 50 cm3 zeewater kunnen drinken. Maar daarna hebben je nieren beslist 1 liter zoetwater nodig om het zout weg te spoelen, anders krijg je een nieraandoening of een delirium. De overlevingskans is groter wanneer er geen zeewater wordt gedronken, zo luid de conclusie uit menigeen survivalboek.

 

Er bestaan waterdestillatie-ballons (solar stills), waarin zeewater in drinkwater kan worden veranderd, als de zon schijnt ten minste. Je kunt er per ballon ongeveer een halve liter water mee winnen. Ook kan men gebruik maken van ontziltingstabletten (desalting device), die uit zilveraluminiumsilicaat bestaan.

 

Nog andere methoden om zout water drikbaar te maken vind je op: http://people.zeelandnet.nl/adelange/internetpaginas/hike/water.htm

 

 

Bron: http://www.seamasters.be

 

 

Urine drinken

 

Nee, dit is absoluut geen onsmakelijk artikel. Urine drinken is in sommige culturen namelijk heel erg normaal en zelfs een dagelijkse bezigheid. Ook heeft onze vloeibare afscheiding een helende werking volgens bepaalde culturen. Sceptici met kennis van zaken zullen echter enkel urine beschouwen als vooral een giftige stof dat het lichaam niet meer nodig heeft en via het plasgat verlaat. In sommige gevallen is het natuurlijk noodzakelijk om je eigen pis te drinken, als je onder het puin bent gekomen doordat er een aardbeving is geweest kan de vloeistof je redding zijn, of niet? Als je dagen moet zien te overleven zonder water kan je eigen urine een belangrijke bron zijn om in leven te blijven in de strijd tegen de uitdroging. Er zijn gevallen bekend dat mensen dagenlang hebben moeten wachten op reddingswerkers om gevonden te worden onder de resten van een ingestort gebouw, de substantie in hun blaas was hun redding. Volgens oude culturen is het drinken van urine niet alleen goed voor je als je in een levensbedreigend situatie terecht komt, het wordt ook aangeraden door mensen die zweren bij alternatieve geneeswijzen om op therapeutische basis dit drankje dagelijks te drinken.

Bron: http://www.plazilla.com

 

Hoelang overleef je op urine:

Een extra dag of twee, op zijn best. A healthy person's urine is about 95 percent water and sterile, so in the short term it's safe to drink and does replenish lost water.But the other 5 percent of urine comprises a diverse collection of waste products, including nitrogen, potassium, and calcium—and too much of these can cause problems. . When you drink your own pee, all the stuff that your kidneys had attempted to excrete comes right back into your stomach, and much of it ends up back in your kidneys. After several days of this, your urine will become highly concentrated with dangerous waste products, and drinking it can cause symptoms similar to those brought on by total kidney failure. At that point, you're doomed either way—from dehydration on the one hand or renal meltdown on the other.(Even if one could filter out most of the unwanted products in urine, the cycle would not be sustainable for long. In addition to what he or she pees out, the average human excretes about half a quart of water a day through sweating and exhaling.)

Bron: http://www.slate.com

 

Er zijn dus ook sceptici die afraden om urine te drinken. Dit omdat als je lichaam al uitgedroogd is je het mogelijk verergert door het hoge zoutgehalte en andere afvalstoffen uit je lichaam.

Het is in geval van nood dan ook aan u als eigen persoon om te oordelen om dit wel of niet te doen.

 

Het beste wat je (indien mogelijk in geval van nood) altijd moet doen is destilleren. Een makkelijke manier daarvoor heb ik hieronder beschreven:

 

Er bestaan verschillende manieren om zeewater en/of urine te ontzilten. De meest voorkomende manier is destillatie. Je verwarmt het water zodat het gaat verdampen (dat is de stoom die uit een fluitketel komt waarin water kookt). De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. De damp verandert dan weer in waterdruppels (de damp slaart neer). Als je al die druppels verzamelt heb je drinkwater. Het zout is dan achtergebleven in de verwarmingsketel.

Er zijn nog een aantal andere slimme manieren gevonden om drinkwater uit zeewater te halen. Het is dus zeker wel mogelijk!

Bron: http://www.natuurinformatie.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

2. Bedankt voor je bijdrage, Hans. Zelf had ik deze uiterst informatieve aflevering van National Geographic gemist.Hoe moet je het precies goed opvangen zodat het steriel blijft?

 

 

 

1.Ik heb eens een programma gevolgd op National Geographic dat ging over dit onderwerp daar in werd geadviseerd Absolut geen zeewater te drinken omdat je daar inderdaad helemaal van uitdroogt je nieren kunnen dit niet aan urine daarentegen als je het drinkt als je het net hebt geplast is steriel mits goed opgevangen.hans1

 

 

 

Omdat we op een ander topic begonnen met de vraag of urine en/of zeewater te drinken was, heb ik hier enige informatie voor jullie opgehaald ;)

 

Kan je zeewater drinken?

 

 

Zeewater is drinkbaar en over het algemeen zal je er geen voedselvergiftiging aan over houden. Maar dat is niet de strekking van de vraag. Je kan zeewater best drinken, je krijgt er alleen veel meer dorst van. Bovendien zal je op langere termijn volledig uitdrogen.

 

Misschien dat je daarom uiteindelijk begint te hallucineren, als je je dorst lest terwijl je het slachtoffer bent van een schipbreuk. Het hallucineren wordt veroorzaakt door een delirium (= acute verwardheidstoestand, gepaard gaand met hallucinaties, onrust en soms razernij) t.g.v. van de zoutopstapeling ter hoogte van de nieren.

Of je hetzelfde effect kunt krijgen door te zout te eten, weet ik niet

Maar ik denk dat het wel mogelijk is als men zich in een warm klimaat begeeft, daar te weinig drinkt en heel zout zou eten. Maar zeker ben ik er niet van.

 

Ik heb ooit eens ergens gelezen dat schipbreukelingen die hun eigen urine opdrinken meer overlevingskans hebben dan diegen die zeewater drinken.

Wellicht is dit te verklaren doordat urine isotoon is en zeewater hypertoon?

 

Weet ook dat er verschillende soorten zeewater zijn, die afhankelijk van de soort meer of minder risico kunnen opleveren.

 

Soorten zeewater

Laag zoutgehalte (Atlantische Oceaan, Noordzee): ongeveer isotoon. Isotoon betekent dat de samenstelling in overeenstemming is met de lichaamsvochten en dus dat deze oplossing vrij gemakkellijk migreert door de darmwand naar de bloedvaten.

Hoog zoutgehalte (Middellandse Zee): hypertoon. Eenvoudig gesteld, betekent hypertoon "veel zouten bevattend". Dit maakt dus dat deze drank vocht aantrekt, met vochtverlies tot gevolg. Wellicht is dit dodelijk bij langdurig gebruik.

Microbiologisch gepollueerd: geeft aanleiding tot infecties van de bovenste luchtwegen. Kan ook andere infecties veroorzaken: huidinfecties, otitis externa, enteritis, meningitis,…

 

 

Effect van hypotonische en hypertonische vloeistoffen

 

Ons lichaam bevat zout. Dit zout is onder andere nodig om de hoeveelheid water in de cellen te reguleren. Hiermee wordt de druk in de cel gereguleerd en kunnen de processen in de cel goed plaatsvinden. De juiste hoeveelheid zout (of andere opgeloste stoffen; dat heeft hetzelfde effect) heet isotonisch. Te weinig zout heet hypotonisch, te veel hypertonisch.

 

Bij een hypotonische vloeistof zal het lichaam reageren door water af te voeren, je gaat er van naar het toilet. Bij een hypertonische vloeistof zal het lichaam om meer water vragen om de vloeistof te verdunnen. Dat resulteert in het dorst-gevoel.

 

Zeewater bevat teveel zout. Als je het drinkt komt er teveel zout in het bloed. Het lichaam reageert daarop door water uit de cellen te onttrekken. Dit heeft een versterking van het dorst gevoel tot gevolg. Kortom, van zeewater krijg je dorst.

 

 

Zeewater drinken

Bron: http://www.dalflandscouts.nl/instructie/instructie_II_c.htm

 

Door het hoge zoutgehalte is zeewater niet geschikt voor consumptie. Wie zeewater drinkt gaat braken of krijgt diarree (met nog meer vochtverlies tot gevolg). Over 5 etmalen verdeeld zou je wel 10 x 50 cm3 zeewater kunnen drinken. Maar daarna hebben je nieren beslist 1 liter zoetwater nodig om het zout weg te spoelen, anders krijg je een nieraandoening of een delirium. De overlevingskans is groter wanneer er geen zeewater wordt gedronken, zo luid de conclusie uit menigeen survivalboek.

 

Er bestaan waterdestillatie-ballons (solar stills), waarin zeewater in drinkwater kan worden veranderd, als de zon schijnt ten minste. Je kunt er per ballon ongeveer een halve liter water mee winnen. Ook kan men gebruik maken van ontziltingstabletten (desalting device), die uit zilveraluminiumsilicaat bestaan.

 

Nog andere methoden om zout water drikbaar te maken vind je op: http://people.zeelandnet.nl/adelange/internetpaginas/hike/water.htm

 

 

Bron: http://www.seamasters.be

 

 

Urine drinken

 

Nee, dit is absoluut geen onsmakelijk artikel. Urine drinken is in sommige culturen namelijk heel erg normaal en zelfs een dagelijkse bezigheid. Ook heeft onze vloeibare afscheiding een helende werking volgens bepaalde culturen. Sceptici met kennis van zaken zullen echter enkel urine beschouwen als vooral een giftige stof dat het lichaam niet meer nodig heeft en via het plasgat verlaat. In sommige gevallen is het natuurlijk noodzakelijk om je eigen pis te drinken, als je onder het puin bent gekomen doordat er een aardbeving is geweest kan de vloeistof je redding zijn, of niet? Als je dagen moet zien te overleven zonder water kan je eigen urine een belangrijke bron zijn om in leven te blijven in de strijd tegen de uitdroging. Er zijn gevallen bekend dat mensen dagenlang hebben moeten wachten op reddingswerkers om gevonden te worden onder de resten van een ingestort gebouw, de substantie in hun blaas was hun redding. Volgens oude culturen is het drinken van urine niet alleen goed voor je als je in een levensbedreigend situatie terecht komt, het wordt ook aangeraden door mensen die zweren bij alternatieve geneeswijzen om op therapeutische basis dit drankje dagelijks te drinken.

Bron: http://www.plazilla.com

 

Hoelang overleef je op urine:

Een extra dag of twee, op zijn best. A healthy person's urine is about 95 percent water and sterile, so in the short term it's safe to drink and does replenish lost water.But the other 5 percent of urine comprises a diverse collection of waste products, including nitrogen, potassium, and calcium—and too much of these can cause problems. . When you drink your own pee, all the stuff that your kidneys had attempted to excrete comes right back into your stomach, and much of it ends up back in your kidneys. After several days of this, your urine will become highly concentrated with dangerous waste products, and drinking it can cause symptoms similar to those brought on by total kidney failure. At that point, you're doomed either way—from dehydration on the one hand or renal meltdown on the other.(Even if one could filter out most of the unwanted products in urine, the cycle would not be sustainable for long. In addition to what he or she pees out, the average human excretes about half a quart of water a day through sweating and exhaling.)

Bron: http://www.slate.com

 

Er zijn dus ook sceptici die afraden om urine te drinken. Dit omdat als je lichaam al uitgedroogd is je het mogelijk verergert door het hoge zoutgehalte en andere afvalstoffen uit je lichaam.

Het is in geval van nood dan ook aan u als eigen persoon om te oordelen om dit wel of niet te doen.

 

Het beste wat je (indien mogelijk in geval van nood) altijd moet doen is destilleren. Een makkelijke manier daarvoor heb ik hieronder beschreven:

 

Er bestaan verschillende manieren om zeewater en/of urine te ontzilten. De meest voorkomende manier is destillatie. Je verwarmt het water zodat het gaat verdampen (dat is de stoom die uit een fluitketel komt waarin water kookt). De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. De damp verandert dan weer in waterdruppels (de damp slaart neer). Als je al die druppels verzamelt heb je drinkwater. Het zout is dan achtergebleven in de verwarmingsketel.

Er zijn nog een aantal andere slimme manieren gevonden om drinkwater uit zeewater te halen. Het is dus zeker wel mogelijk!

Bron: http://www.natuurinformatie.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 weken later...

Beste mensen..

 

Zag een tijdje geleden een aflevering van bear grylls hij was in de sahara maar had opgevemoment geen water meer hij gebruikte een slangenkadaver om zijn urine erin op te slaan.. en dronk het een aantal uur later op. hoorde ook dat urine uit meer dan 40 procent uit gif bestaan(voornamelijk afvalstoffen) wat ik me nou afvraag is of het mogelijk is urine 100% zuiver temaken doormiddel van eenvoudige survival tools bijvoorbeeld een waterfilter etc.. hoop dat jullie wat wetenn. peace

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mij in het leger geleerd om de dorst vraag te beantwoorden, je best urine tot je kunt nemen. Maar aanraden nooit.

In de zandbakken leerden ze ons om te zuigen op een kiezel, om je speekselklieren maar bezig te houden.

 

Urine zou ik persoonlijk altijd distileren, altijd. Dmv solar still, of gewoon via een blik verwarmen en het condensaat opvangen.

Legio mogelijkheden om het niet direct te drinken.

Daarbij kun je uit mossen en groene planten ook water halen door ze in te pakken met een doorzichtige plastic zak, nogmaals er zijn zoveel andere mogelijkheden voordat je urine tot je gaat nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

In een aflevering van 'Man, woman, wild' dobberde ze rond in een bootje en daar werd het bronwater dat ze hadden voor max 20% aangelengd met zeewater om minder zweet te verliezen. Te veel zout leidt tot nierfalen, maar een kleine hoeveelheid kan er juist voor zorgen dat je niet te veel vloeistof verliest vooral in warme gebieden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 9 maanden later...

Hallo Preppers,

*

Ik heb al een tijdje een vraag.

Er zijn zuiveringstabletten en filter systemen.

Maar kan je dit ook gebruiken voor je eigen urine? Natuurlijk als het niet anders is zal dit moeten. Maar wat is het best/veiligst?

Ik hoop dat iemand mij hier meer over kan vertellen…..

*

Link naar reactie
Delen op andere sites

In noodgevallen kun je het gewoon 'puur' drinken. Filteren niet nodig maar erg verstandig is het niet.

Urine bevat ook alle gifstoffen die je lichaam uitstoot. Dus drinken zou ik alleen doen als het echt absololuut niet anders kan en ik zou uitdrogen als ik het niet deed.

Zoals hierboven al gemeld, het regent in Nederland vaak en lang genoeg om voldoende water te kunnen opvangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...