Ga naar inhoud

carismo

Lid
 • Aantal items

  2285
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  5

Alles dat geplaatst werd door carismo

 1. Stroppen kan evengoed op een stuk nylon band zoals spanriemen ( 2-3 euro in action), het weegt niets en kan makkelijk opgebouwen of opgerold worde.. Een lusje maken met ducttape ( of als je machine hebt) en je kan het aan elke boom, tak of ander ding hangen met een sukje touw of carabiner.. strak trekken met de ene hand beetje polijstpasta erover aan 1 kant en ready voor gebruik. Die zelfde techniek kan je ook gebruiken met schuurbanden medium korrel ( max 3 cm breed die je doorknipt en ook een lus aan maakt) om je mes makkelijk in convex te onderhouden.
 2. Met aanzetten doelde ik echt wel op slijpen...Aanzetstalen zijn allesbehalve duurzaam voor de snede en ook niet echt bevorderlijk voor de voedselveiligheid. Haaien zijn niet geschikt voor consumptie wegens te hoge concentraties zware metalen, bpa's en dioxines.. ( beetje zelfde verhaal voor alle toprooffvissen en zeezoogdieren).. door ze te vangen voor consumptie vern## kt men een ecosysteem.
 3. Het is een combinatie van verschillende elementen... taaiheid en hardheid van het metaal, slijphoek, snedevorm, onderhoud, gebruik (misbruik),... Een easy to sharp mes kan ook lang scherp blijven zonder tussentijdse slijpbeurten als je het na gebruik tekens ff afstropt. Ook heb je staalsoorten ( voornamelijk roestvrij staal ) die moeilijk te slijpen zijn die ook redelijk snel terug bot gaan. Als je gaat naar de duurdere messen (+ 600 euro bv bij koksmessen) blijven deze erg lang scherp en zijn ook redelijk makkelijk manueel weer aan te zetten...
 4. Ik heb een 100k mobilhome wens maar weet dat ik me dat niet kan veroorloven.. Kinderen kosten letterlijk een fortuin, meer bevolking doet de vraag het aanbod overlopen en dus betaal je belachelijke prijzen voor oa huisvesting in de grotere steden .. Los van het feit dat ik genoeg zelfkennis heb om te beseffen dat ik geen geen oudermateriaal ben, merk ik toch op dat vele, ondanks die kinderwens niet geschikt zijn om op een verantwoorde manier hun kids op te voeden en ze de kans geven om ze zelf te laten uitzoeken wat ze later graag willen doen .. iets wat je al te vaak ziet in bepaalde wijken waar ze met te veel op een appartementje van 50m2 wonen en men nergens rust kan vinden... Waardoor kids vaak leerachterstand oplopen... En net zoals hun ouders in die negatieve spiraal terecht komen.
 5. Dat is het logische gevolg toch...
 6. Plaats genoeg is voor de mens... ik vrees van niet. Hoe zit het met gesloten ecosystemen (ook op globaal niveau)die verstoord of zelfs vernietigd worden... zoals bossen die gerooid worden door verharding voor behuizing en landbouw voor veervoeder, alsook sleepnet visserij om kweekvis te voeden, waarbij de riffen die co2 vasthouden, 40-70% bijvangst dat sterft... . De laatste jaren is de de steeds groeiende tekenpopulatie een voorbeeld van de verstoring van zo'n gesloten ecosysteem.. Ook drinkwater wordt op lange termijn een groot probleem Betreft overbevolking zal men zal nooit afstappen van het recht op kinderen, al zou dat best gekoppeld mogen worden aan plichten en richtlijnen (denk bv aan voorwaarden waaraan men moet doen indien men zou adopteren...) In het belang van de planeet is het best frappant dat de partijen die zogenaamd zich inzetten voor ecologie en de kleinst mogelijke afdruk zich tegendraads opstellen tegen de maatregelen die het meeste op zouden leveren. (gezinsuitbreiding, vleesconsumptie, visserij(sleepnetten) en onnodig vrachtvervoer. Maar wel op tafel kloppen staan voor lage emissiezones in centrumsteden die vaak op een boogscheut naast vervuilende industrie staat en tegen emissievrije energie is. Ik las onlangs een artikel met een vergelijking dat op weekbasis een vlees consumerende fietser reeds een veel grotere afdruk heeft dan een vegetarische autorijder... dus op dat gebied heb ik wel een beetje reserve opgebouwd om af en toe voor de gezelligheid aan een kampvuurtje te zitten.😁 Op zich heb ik geen probleem dat gevaccineerde mensen onvruchtbaar blijken te zijn.. al zeggen veel klinische studies dat die bewering onzin is (met verwijzing naar bovenstaande post dat er te veel hormonale rommel in het kraantjeswater zit) ... en er zullen altijd wel enkele uitzonderingen zijn. Met statistiek kan je ook veel dingen buiten perceptie plaatsen... zo zijn er in verhouding minder mensen gestorven aan het vaccin dan griep en covid samen...
 7. Mijn visie op messen is de laatste jaren wel beetje bijgesteld. Als edc heb ik mijn leatherman wave ingeruild voor een aangepaste victorinox ranger. de wave gaat nog wel in de rugzak maar draag deze niet meer continu aan de riem of in de broekzak. bij kampeertrips roteer ik vaak in verschillende modellen maar ik neig nu meer naar een parangslijl van groot model en een deftig middelgroot mes (esee 4/6 , tops brakimo, kabar becker 2,... dan nog enkele kleinere, een victorinox outrider en een rvs opinel voor foodpreps en te eten. Bij echt outdoor koken (en de preps moeten snel gaan) neem ik een nesmuk stijl koksmes mee... de laatste jaren ben ik ook meer en meer bijltjes en tomahawks gaan waarderen, echter enkel om op een gecontroleerde manier hout te splijten, niet om stammen door te hakken(daar heb ik een goede vouwzaag voor). Ook een E- tool of plooischepje met een scherpe rand mag ook niet ontbreken. Ik heb inmiddels een eigen slijpsysteem ontwikkeld dat makkelijk op elke locatie gebruikt kan worden zonder elek dus alles, van verschillende grootte met een scherp randje blijft ook wel degelijk scherp. Ik ben geen grammenjager op het gebied van tools omdat ik niet met de rugzak ga. Maar ik volg al jaren de filosofie van 2 is 1 en 1 is geen ....dus overlappende tools voor het geval dat er 1 kapot gaat of in het slechtste geval zoek raakt of gestolen wordt.
 8. 🤣🤣 like butter...het papiertje lekker onhandig opspannen... 🤣🤣 ik was echt aan het hopen dat hij niet in zijn vingers zou prikken.
 9. Grappig hoe mensen hun tool noemen. Vic, Vicky, Vickynox, Noxy ... heb ik de afgelopen jaren bij fanaten al gehoord.
 10. Victorinox Outrider is een mooie keuze, het is de grotere versie van de Huntsman zonder het kleine mes en de haak, maar wel met een mes dat blokkeert en een extra kleine kruiskop schroevendraaier. Dit was ook het model dat in de beginjaren van Expeditie Robinson aan de deelnemers beschikbaar werd gesteld. Ik heb zelf meer en meer de voorkeur gegeven voor de Victorinox Ranger (het is een Huntsman met een extra laag: vijl vooraan, kleine schroevendraaier en beitel op de achterkant) maar dan met een upgrade: een mini schroevendraaier in de kurkentrekker, 2 naalden en een pen in de scales. Als backup een wave in de rugzak met bitkit en in de auto een Victorinox rescue tool (glasbreker en glaszaag).
 11. maar niet geschikt om wonden te desinfecteren..
 12. heb zo'n kettle ding maar heb ook een iets kleinere kit voor wandelingen. heb al mooie revieuws gelezen over de vargo hexagon alsook in combo met alcohol ding.
 13. Hangt beetje van de reden van 'dracht' af, in druk toeristisch centrum of een probleemwijk is de kans op tolerantie kleiner... althans in België Ook attitude en beleefdheid tegenover de ordediensten doet veel. ook de context. ik heb b minitools aan de sleutelhanger met ook andere survivalgadgets.. een kleine firesteel aan de Victorinox. Lampje, pincet en firesteel in de zijzakjes van de Leatherman...
 14. Goed punt. Ergonomie is iets persoonlijk. Het tang-gebruik van de multitool bij Leatherman is voor mij aangenamer bij de wave, surge en de 1ste gen charge tti dan andere modellen alsook dan bij Victorinox swisstools Maar voor het gebruik van het mes geef ik voorkeur aan de SAK (91mm en 111mm) van Victorinox (afhankelijk hoeveel lagen). Ook het gebruik van het schaartje, zaag en klein mesje werkt een sak veel aangenamer dan een blok extra gewicht zoals de multitools.
 15. kiezen is verliezen idd maar ik merk dat er bij een controle minder problemen gemaakt worden over een victorinox dan tegenover een Leatherman (vooral om de lock fuctie)
 16. Ik heb de laatste jaren aardig wat multitools(tang met tools in de handvaten) en saks (zwitserze zakmessen) in m'n handen gehad (ik restaureer en onderhoud deze als hobby) en gebruik deze bijna Dagelijks voor de kleinste klusjes. En krijg de laatste tijd heel wat vragen over deze 2 merken qua vergelijkingen via verschillende kringen. daarom vond ik het nuttig om eens een paar q&a's te doen Welke heeft de beste staalsoort? Eerst en vooral ben ik niet iemand dat zich super gedetailleerd in staalsoorten verdiept, voor mij is het belangrijk dat ik deze makkelijk kan slijpen (zowel machinaal als onderhoudend onderweg) beide merken scoren hier vrij hoog op echter als ik er 1 moet kiezen geef ik de voorkeur aan victorinox omdat deze naar mijn gevoel makkelijker manueel te onderhouden zijn. (en leatherman op de manier van plaatsing van het mes langs 1 kant moeilijker bereikbaar is met het toestel dat ik gebruik om te slijpen Welk merk is het sterkste ? Hier hangt het echt af van het gebruik. Tools tot op de limiet misbruiken mag nooit de bedoeling zijn. Echter heb ik bij restauraties gezien dat de sommige onderdelen van Leatherman vaker afgebroken zijn dan bv bij de multitools van Victorinox die vaker verbogen zijn (wat toegang tot andere tools ook bemoeilijkt. bij Saks heb ik ook al wat breuken gezien. De scharnierpunten bij multitools zijn vaak iets dikkere moeren al dan niet met een bus (pivet) bij saks is dit gewoon een bronzen of metalen pin van een 2 mm dik. bij multitools heb je demogelijkheid de tools vast of losser te draaien (opgepast bij losdraaien kan je bij Leatherman de zegel verbreken en kan het mogelijk zijn dat deze uit garantie valt) bij saks heb je vaak die mogelijkheid niet en moet je indien de tools en de tussen platen uiteen/los komen te staan de scales voorzichtig verwijderen en eens tussen een schroefbank met houten latjes als bescherming zetten en toe persen (rubber hamertje kan ook). het kan ook zijn dat de pinholtes buitenplaten (metaal) helemaal uitgehold zijn, dan is het tijd voor een nieuwe sak of je kan van dezelfde grootte deze vervangen (bv van een goedkeope 2dehands met afgebroken tools als reserve onderdelen). Als je deze laat vallen gaan multitools vaak er beter uitkomen dan de saks waarbij de kunststof scales veel makkelijker schade kunnen oplopen (en ook gevoeliger zijn voor krassen). garantie: ik heb gemerkt en gehoord dat Victorinox vaak nieuwe modellen voorziet als men het niet kan repareren maar de tijd wel kan oplopen tot soms 6 maand, bij Leatherman doen ze vaak geen reparaties en is het binnen de benelux vaak een gerefurbished (hersteld model) herstellingen aan de tool zelf word zelden gedaan (tenzij je uitzonderlijk vraagt bij bv gravures op de scales) Welke hebben de beste samenstelling van tools? Beide merken hebben verschillende modellen beschikbaar met een waaier van verschillende tools, echter is de keuze bij victorinox groter en bij de saks is het mits hadigheid zelfs mogelijk je eigen samenstelling te maken (bij Leatherman ook maar dan neem je afstand van de garantie) De meeste saks en multitools hebben bij elk merk een eigen 'signature' tools. denk maar aan de combo van blikopener met de phillips(kruiskop) en de flessenopener met brede platte schroevendraaier bij vicorinox tegenover de blik en flessenopener in 1 bij Leatherman met daarop een draadstripper. beide merken hebben een eigen accessoirelijn in bitjes bij Leatherman kan je een extender verkrijgen waarbij ook de meer ganbare bitjes (bv van bosh) op kan gebruiken bij Victorinox heb ik dit nog niet al te veel gezien. '(het kan misschien wel maar nog niet tegengekomen) mits handigheid is een diy projectje altijd een optie. Bij persoonlijk gebruik heb ik gemerkt dat een saks iets gebruiksvriendelijker zijn in kleine ruimtes maar bij de multitools zetten deze zich vaak vast dmv een veiligheid (ook types zonder veiligheid) de 3-4 laags Saks van victorinox hebben vaak 6 tools (klein mes, pincet, tandenstoker, priem, kurkentrekker en haak) en mogelijk nog extra uitbreidingen zoals balpen, mini schroevendraaier, uurwerk met opties,...- die Leatherman niet heeft (met uitzondering van de priem op een 5-tal modellen) Hoe ziet jouw edc eruit betreft deze merken? Ik was voornamelijk een SAK liefhebber (Macgyver had er waarschijnlijk iets mee te maken) tot ik een een 10 jaar geleden Leatherman ontdekte en heb daardoor ook bijna alle modellen uitgetest en wisselde vaak af tussen een wave, charge en surge. Echter de laatste jaren heb ik Victorinox terug leren waarderen en heb je bij dit merk (vooral 2dehands) meer tools qua waarde. Omdat ik het nog graag een deftige tang heb heb ik gedownsised van een de wave familie naar een skeletool met bithouder en dit samen met een sak waarvan ik ook afwissel met verschillende modellen (mountaineer, climber, huntsman, handyman, ranger, swisschamp, outrider,...) afhankelijk wat ik denk nodig te hebben. De surge/wave zit wel nog in mijn wandel/werktas. Wat als je echt moet kiezen... Zonder twijfelen enkel een iets uitgebreide SAK van Victorinox, enkel en alleen omwille van het schaartje dat naar mijn gevoel vele male beter uitgewerkt is dan bij Leatherman (voor het onderhouden van de nagels) Eigen ervaringen, aanvullingen of vragen altijd welkom...
 17. dd hammock xl slaapset (uitbreiding) Vargo hexagon titanium stove altijd ruimte en interesse voor een goed mes ? (tops, esee, condor,..) aanhanger om uit te bouwen naar veldkeuken busje om uit te bouwen tot campervan
 18. DIt is een filmpje van toch een tijdje geleden dat ik toen gevonden had om als ref te gebruiken alsook aantoonde dat voor het bg gebeuren gerber best goeie messen had. https://www.youtube.com/watch?v=lUMnBB63RUc helaas is dit model niet meer verkrijgbaar (onenigheid tussen de 3 samenwerkende ontwerpers over de verdeling van de pot)
 19. carismo

  Kind wil zakmes

  misschien is een victorinox junior delemont 03 met een veiligheid op het mes wel een goed plan deze heeft ook een schaartje... is de kinderversie van de huntsman (zonder de haak) Ik had mijn eerste zakmes ook zo rond die leeftijd echter was het meer stiekem zo'n victorinox clone dat ik een de werkplaats van m'n vader had gevonden.. en dat ding beetje roestig was en het niet open kreeg zonder een tangetje ? rond mijn 10 een andere gekocht van m'n zakgeld en veel kampen mee gebouwd op de camping. heb zelf geen kids maar denk dat 7-8 jaar ideaal is om ze op een veilige manier te leren kennis maken... en ja ze zullen zich waarschijnlijk snijden maar het is dan beter dat ze het ervaren met een ouder in de buurt dat de wonde kan verzorgen.
 20. Ik heb mijn rush 24 2dehands gekocht heb ook de moab 10 (slingbag) die je met het tier systeem op de rush kan riggen op het molle systeem. De 24 is voor mij een all round rugzak voor mijn job in het adventure gebeuren, de langere wandeltochten of trainen met gewichten omdat deze comfy zit bij het dragen, wel geen heupgordel maar die gebruik ik toch al zelden door een grotere torso omtrek. Heb er er een drinkzak van 3l insteken waarbij de drankslang en mondstuk kan doorvoeren naar de draagarmen. de 12 heb ik wel eens vastgehad maar vond de grotere zijzakken met molle op de 24 de doorslag geven om bv een deftig vast mes en een groter vouwzaag in weg te stoppen en ook terug makkelijk terug te vinden. 5.11 is kwaliteit en wordt ook vaak gebruikt bij militaire en tactische ordediensten. Zelf nog op zoek naar een 2dehands rush 72 in sandstone (als reserve)
 21. ik heb idd gezegd dat een mes mijn gewicht moet kunnen houden echter er is een verschil om dit te doen bij het testen of het werkelijk doen in een survivalsituatie en je maar 1 mes hebt... messen met een rugdikte vanaf 5 mm, een breedte van minstens 3 cm en een hardheid van rond de 57-58 zouden geen problemen mogen geven --> onder de 50 zouden kunnen buigen boven de 65 zouden kunnen breken. echter is het wel aangewezen de volledige breedte van het mes voor meer dan de helft erin te krijgen. (en er achteraf ook terug uit) ook zijn er messen met serieuze uitsparingen voor de vinger... zou ik ook niet aanraden. wat ik onlangs heb ondervonden is dat de haak van de victorinox zakmessen (vanaf 3-4 lagen) vrij sterk zijn...
 22. Als ik mensen die ik van vroeger ken en door omstandigheden die ze zelf niet aan kunnen doen in de problemen zijn geraakt, zie bedelen (Ik help ze zover ik kan...) en andere mensen hen bespuwen en zich met minachting tegen hen opstellen, dan denk ik dat er idd geen enkel land beschaafd is, In armere landen zullen ze makkelijker elkaar helpen maar daar heeft meer dan de helft van de bevolking zelf problemen met voeding, schoon water en/of onderdak hebben geen elektriciteit, wifi, mobiel internet... Ik heb heb amper positieve bekrachtiging gekregen. Ik kreeg vroeger vooral straf om me te doen nadenken wat er fout is gegaan huisarrest en geen tv, geen muziek geen zakgeld als ik met een slecht rapport naar huis kwam. kortom een vrij strenge opvoeding en Ik ben de slechtste niet, maar wel heel gering ben in het geven van kansen. Neem nu werk als voorbeeld: je doet je werk en krijg je hopelijk een correct loon, doe je je werk niet, niet goed, verlies je je baan... en als ik mijn job meer dan naar behoren doe zit ik niet in de sector dat ze me een bonus geven hoor... kortom functioneer binnen de maatschappij qua waarden en normen. binnen het kader van de wet (ja er zijn wetten die geen steek houden...) en wees een beetje medelevend met de medemens maar wees ook streng maar rechtvaardig bij mensen die dit verwerpen... Kortom wie zijn/haar reet verbrandt moet op de blaren zitten (gebeurt hier ook met bans en berispingen). En mensen die al veel mispeuterd hebben... deze met toegiften beladen gaat enkel nog voor meer frustratie zorgen bij de mensen die uit straffen (zowel in opvoeding als gerechtelijk) wel discipline hebben gekweekt.
 23. Zolang dat er autochtone mensen in armoede leven en dakloos zijn in een land, is dat land voor mij allesbehalve beschaafd en ontwikkeld. (Lekker rechts gedachtegoed...)
 24. Ik deel die mening niet. Voor het leed dat je andere mensen en hun familie aandoet een upgrade krijgen --> mooie kamer met tv en de laatste nieuwe videogames en eten krijgen volgens je geloof hoort niet echt bij boetedoening... Een wilde hond moet je ook niet in een design woning opsluiten, dat breken ze af.. Weet niet of je (De hel van Tanger) al eens bekeken hebt.. nauwkeurige verfilming van waargebeurd verhaal... Geloven dat Europa een beschaafde een ontwikkelde regio is... utopisch gedachtegoed
×
×
 • Nieuwe aanmaken...