Ga naar inhoud
GENEGEERD

Stel je voor: morgen ligt er opeens een meter sneeuw


Nico de Geit

Aanbevolen berichten

Stel je voor: je wordt morgenochtend wakker en er ligt een meter sneeuw. Er was wel sneeuw aangekondigd, maar niet zo extreem veel. Je klikt de tv aan maar die doet het niet. De verwarming voelt koud. Je raadt het al: de stroom doet het niet.

 

Op je batterij-radio hoor je dat de kabels van de elekriciteitsmasten op heel veel plaatsen zijn bezweken onder het enorme gewicht aan ijs en sneeuw. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing, maar het is uiterst lastig omdat monteurs heel moeilijk ter plaatse kunnen komen vanwege de enorme hoeveelheid sneeuw. Je telefoon doet het niet, het mobiele netwerk en internet liggen plat.

 

Ben jij er klaar voor?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 108
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Gewicht van sneeuw is niet voldoende om masten te laten breken. Dat lukt alleen met een zeer dikke ijzellaag.

 

150KV lijnen zijn overigens wettelijk verplicht om dubbel uitgevoerd te zijn. Daarnaast zijn in dicht bevolkte gebieden meerdere invoerpunten van 150KV lijnen naar een kleinere verdeelstations, waardoor de boel omschakelbaar is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, met 6 cuub hout en meer dan duizend kilos bruinkool , kom ik deze winter door.Heb ook vorige winter op mp erg dikke fluweel gordijnnen gevonden die hang ik dan over mijn gordijnen voor ieder raam en deur van mijn woon kamer,heb ook bubbelplastik als extra isolatie.

De matrassen komen na beneden met allen dikke dekens.

doe de deur van mijn ijskast en vriezer open ,in de bijkeuken blijf alles wel koud.

de jerrycans met water doe ik in de gang,zo bevriezen niet.De kippen ook erbij.

Ik kook op mijn houtkachel en waarm mijn water erop. Een keer per dag naar buiten om mijn hout en kool binnen te hallen.Zie of mijn buren hulp nodig hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja hoor, laat maar komen. Eten en drinken genoeg.

 

Spullen uit de koelkast en vriezer kan je naar buiten gooien, daar blijft het koel zonder dat je stroom nodig hebt. Verder maar even de houtkachel aansteken, flesje wijn er bij, radio opwinden en klaar voor vandaag. Misschien maar eens wat opruimen op zolder en in het voorraadhok dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou heel graag willen dat het zo iets simpels zou zijn!

Als je daar nog niet klaar voor bent dan moet je toch in een hogere versnelling preppen.....

 

Er mag van mij nog wel een meter bij, dan hoef je nog minder te stoken, sneeuw isoleerd nm goed!

Wel je dak op tijd leeg schuiven, gewicht is cumulatief dan vaak teveel voor een nederlans huis!

Denk ook aan je schoorsteen enz, goede doorgang maken en blijven stoken dan blijft die open, denk ook aan luchttoevoer voor de verbranding..

 

Waterleidingen bij de toevoer afsluiten en drainen ivm bevriezing.

 

Laat maar komen!

 

Grt,

Kans

Link naar reactie
Delen op andere sites

5kw diesel nood aragraat aanzetten en even de hooftstop uitzetten en mijn hele huis heeft weer stroom.

Mocht dit niet werken dan schakel ik over op 6x230 amp accu systeem met een 3000 watt omvormer met zonnepanelen

En natuurlijk de houtkachel aansteken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als dat zo is morgen, ga ik gewoon te voet naar mijn werk. Warme kleding aan. Hard werken, daar blijf je lekker warm van. Word wel korte dag werken... :)

 

En eenmaal thuisgekomen, petroleumkacheltje aan, opwindlampen gebruiken en op het kacheltje koken voor het avondeten en vroeg naar bed.

 

In de koelkast staat niets en de vriezer blijft nog wel ff koud, hopen dat het de volgende dag weer gefixed is.

 

Dus ja, ik denk dat ik er wel klaar voor ben.

 

En het hondje? Oh die weet wel plekjes waar ie het lekker warm kan hebben mocht ze het te koud krijgen...in mijn bed onder de dekens :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha ja ,was eens in Malmberget (Zweden) daar hadden ze stokken van ruim 2 meter langs beide kanten van de weg op ca 50 meter tussenruimte.. nagevraagd.."anders zien we de weg niet..." tja..

 

En hiero? Geen paniek, eerst de kachels aan.. 1x kolen 1x hout.. en dan de generator starten ,schakelaar in de meterkast om en voila.

Verder wel even kijken of er nog gas en water is, zo ja ,dan kunnen de kachels ook weer zachtjes, want dan doet de CV het weer..

 

Eten en drinken voldoende, dus maar genieten dan..

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 meter sneeuw? Net als 2 jaar geleden dus? Niet echt spectaculair, even wachten op de sneeuwschuiver en dan gewoon naar m'n werk. En ja, die sneeuwschuivers hier douwen die 1 meter gewoon weg, geen probleem. Daarnaast komt 't al niet een meter hoog op de weg, omdat die gewoon goed bijgehouden wordt (woon aan een B-weg, wettelijk verplicht dat 'ie indien nodig minimaal 1x in de 3 uur geschoven wordt).

 

Maar okee, doe gek en zeg dat die sneeuwschuivers niet gereden hebben omdat ze allemaal kapot zijn ofzo; dan blijf ik lekker thuis. Zolang de stroom werkt kan de verwarming 't makkelijkaan; als de stroom uitvalt dan moet ik houtjes gaan stoken, iets minder grappig maar nog steeds goed te doen, even wat kleppen omzetten in de kelder en ipv pellets stoken gaat de boel gewoon over op hout; uiteraard een zelf-circulerend systeem, geen stroom nodig bij 't stoken op hout. Daarom hoort je stookinstallatie dus in de kelder...

 

Koelkast en vriezer uit? Ook geen probleem, zet de boel wel buiten, 't is -15C nu dus dat blijft wel goed.

 

En stroomuitval door sneeuw? Nee, echt niet, niet hier. 2 jaar geleden was er alles bij elkaar zo'n 2 tot 3 meter sneeuw gevallen, deels gesmolten en weer bevroren; grote plakken ijs dus overal.. geen last van met de stroom.

 

Als 't echt helemaal fout gaat en de verwarming uitvalt, dan sluit ik 't water af en laat de boel leeglopen; ga vervolgens naar de kelder met m'n katten en een flinke stapel dekens en hou 't daar wel een tijdje uit. Zelfs na een hele winter met maanden lang -20 tot -35 is 't daar nog steeds boven nul, niet comfortabel maar wel warm genoeg om het een flinke tijd te overleven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Warmte, eten, drinken genoeg. Gasvlessen, waxine, verschillende branders, dekens, pannen etc..denk dat dat voor vele nog wel lukt

 

Is een mooi oefen moment voor NL, alleen dan nog steeds best serieus te noemen want hulp...gaat er waarschijnlijk voor een groot deel van nederland niet komen. Voordat er dan een paar hoofdwegen vrij zijn, dat duurt wel ff.

Alle hulpbehoevenden zijn dan direct de sjaaak. De hoofdwegen worden dan waarschijnlijk continu geveegd met van de mooie gele wagens maar als er een meter valt in voorbeeld 4 uur...dan staat al de helft van het verkeer stil als het niet meer is. Dat is al 25cm in een uur. De hoofdwegen hebben dan prio1....uhmmm..dan zijn de woonwijken dus de sjaak want zoveel schoonhouden kunnen ze niet...en zoveel veegwagens zijn er niet..dus...we kunnen niet naar het werk, en alle hulpdiensten liggen dan ook redelijk stil. De woonwijken zijn dan al te slecht bereikbaar. Spoedeisende hulp word dus een groot probleem dan!

 

Dus iedereen moet ehbo kennen, aed hebben, hartmassage toe kunnen passen etc...redelijk shtf te noemen...en hopen dat het snel gaat smelten!

Sterkte alvast iedereen! :cool:

 

En dan moet het ook stoppen met sneeuwen, anders gaan we het hier echt niet redden!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@wiskers : Die stokken zijn ook voor de sneeuwschuivers bedoeld, zodat die weten tot waar ze veilig kunnen rijden, zonder dat ze een ondergesneeuwde vangrail proberen de grond uit te duwen. In 't begin ziet het er erg overdreven uit; aan 't eind van de winter is het de meest normale zaak van de wereld en snap je precies waarom ze er staan :p

 

Op de kleine landweggetjes zijn ze nog belangrijker, want het is hier dus de gewoonte dat er naast de weg een greppel (die ze hier een dijk noemen.. mafkezen) ligt, van ruim een meter diep; daar wordt de sneeuw dus in gedouwd. Na een tijdje is die greppel dus weg en lijkt de weg opeens een paar meter breder. Alleen als je er met je auto op rijdt dan zak je dus weg.. oepsie... daarom dus, binnen de stokken blijven :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...