Ga naar inhoud

Enki

Lid niveau 2
 • Aantal items

  1779
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  32

Enki won de laatste dag op 3 oktober

Enki had de meest gelikete inhoud!

6 Volgers

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Ergens in Zweden
 • Interesses
  Technologie, Low-Budget, DIY

Recente bezoekers van dit profiel

929 profielweergaven

Enki's Achievements

Prepper goeroe

Prepper goeroe (8/11)

2.7k

Community reputatie

 1. Ja hoor, alleen zoals altijd met die haspels, HELEMAAL uitrollen anders worden ze zo heet dat ze in de fik kunnen vliegen. En het liefst een 3x2.5mm2 snoer als je er zware verbruikers aan hangt, de 3x1.5mm2 snoeren worden sneller warm en hebben meer verlies bij groot verbruik. De powerbank.. ligt er aan of je generator een USB aansluiting heeft, zo ja dan daarmee, zo nee dan gewoon met een USB adapter, zoals je normaal ook vanuit 't stopcontact zou opladen.
 2. Zou je moeten kunnen zien in de specificaties van de generator. Is het een "modified sine wave" dan zou ik er geen gevoelige apparatuur aan hangen. Is het een "pure sine wave" output dan is het geen enkel probleem.
 3. Koelkast en vriezer kunnen makkelijk tegelijk, sterker nog, dat is beter voor de generator. Een veelgemaakte fout is om een generator te weinig te belasten, alles onder de 20% belasting is slecht voor 'm, wordt 'ie heel snel vies van en als je niet heel veel onderhoud doet, gaat 'ie er gewoon snel kapot van. Het beste is om ze rond de 80% van hun nominale vermogen te belasten, zo'n 1600 Watt dus in dit geval. Koelkast, vriezer, tv, opladen van de powerbank allemaal tegelijk is geen enkel probleem. Een "pit" van het electrische fornuis erbij is ook geen probleem, maar waarschijnlijk niet op vol vermogen; ligt er ook aan watvoor fornuis het is, keramisch (hoog gebruik bij inschakelen, om op temperatuur te komen) of inductie (pulserend magnetisch veld, gebruikt niet continue stroom en met het piekvermogen van 2500 Watt zal 1 "pit" zeker geen probleem zijn). Denk er wel aan dat je fornuis geen stekker heeft die je in de generator kunt steken, hoogswaarschijnlijk zit er een Perilex stekker aan; laat in dat geval een electricien een verloopkabel maken voor fornuis naar de CEE 16A aansluiting op de generator. Knoei 'm niet zelf aan een normale stekker, want dan gaat 'ie hoogstwaarschijnlijk wel kapot (je fornuis dus, niet de generator). Doorbranden doen de apparaten sowieso niet, als je teveel van de generator vraagt dan knalt de zekering er uit. Hoeveel olie en benzine? Ligt er weer aan wat je van plan bent. Denk er wel aan dat benzine extreem explosief en brandgevaarlijk is, bewaar het dus NIET IN HUIS. Doe je dat eigenwijs toch, dan is de wettelijke limiet in NL 25 liter (meer als je een ruimte hebt die minimaal 60 minuten brandwerend is, veel sterkte daarmee in huis). Buiten, minimaal 10 meter van je huis (en dat van de buren), mag je meer dan 25L bewaren, maar een lekbak die 110% van het opgeslagen volume kan opvangen is verplicht. Zorg er ook voor dat die opslag altijd goed geventileerd is... Denk er ook aan dat benzine (en diesel) zeer beperkt houdbaar zijn, na een maand of 3 (afhankelijk van opslagmethode) gaat de kwaliteit hard omlaag. Wil je het langer kunnen bewaren, koop dan jerrycans met Aspen. En als laatste, hopelijk geheel overbodig, maar draai de generator NOOIT in een afgesloten ruimte, maar ALLEEN BUITEN, tenzij je graag permanent gaat slapen...
 4. Meten is weten! 🙂 Koop zo'n metertje wat je tussen 't apparaat en 't stopcontact in plugt, schrijf een week lang op vaste tijden het verbruik op (bijv direct als je opstaat en vlak voor je naar bed gaat, zodat je het dag- en nacht-verbruik verschil ook goed kunt zien). Na een week heb je genoeg gegevens om redelijk uit te kunnen rekenen wat 't jaarverbruik is en of er een groot verschil in dag en nacht zit (uiteraard wel eerst terugrekenen naar gemiddelde per uur). Pas als je gemeten hebt kun je conclusies trekken en er eventueel wat aan doen (indien mogelijk). Over het algemeen zijn verwarming en warm water voor douchen de grootste kostenposten. Dit gevolgd door de wasdroger (geen idee of je die hebt, maar zo ja, stop die te gebruiken zolang je stroom wil besparen en hang de was weer gewoon op). De wasmachine komt daar achteraan. Denk er aan dat de vaatwasser, mits netjes vol geladen, MINDER energie gebruikt dan met de hand afwassen in de gootsteen met heet water, zet 'm op 't eco programma om het zo zuinig mogelijk te doen. Wat minder vaak wassen scheelt ook een stuk; beddengoed hoeft echt niet elke week zolang je niet ziek bent. Dekbed hoeft al helemaal niet zo vaak, hang dat lekker even buiten om uit te waaien en 't is weer als nieuw, kan zo een maand mee zonder te wassen, langer als je niet zweet. Wat kouder wassen kan inderdaad geen kwaad, maar gebruik dan wel waspoeder, geen vloeibaar wasmiddel, die vloeibare zooi lost niet goed op in koud water en vervuilt de wasmachine enorm waardoor 'ie gaat stinken en je was er uiteindelijk viezer ruikend uit komt dan dat 't er in ging. Als je altijd koud wast, dan wel 1x in de maand 1 wasje op 90 graden (het beddengoed dan bijvoorbeeld), om de machine schoon te houden en bacterie/schimmels te doden. Dikke gordijnen voor de ramen, liefst meerdere lagen en in kamers die je niet/weinig gebruikt, lekker de hele winter dicht laten.
 5. Nee, "draaien is draaien" klopt niet. Wat modernere pompen worden automatisch aangestuurd en hebben geen laag/hoog (of 1-4 of whatever) schakelaar meer, de CV bepaalt zelf hoe hard en hoe lang de pomp draait. Een paar graden lager zal uiteindelijk wel ook een iets minder lang/hard draaiende pomp betekenen. Maar of dat nou veel gaat schelen betwijfel ik sterk, een beetje moderne CV pomp in een gemiddeld huis gebruikt max 80 kWh per JAAR, een oudere 160 kWh en een antieke misschien 240. Naar mijn mening niet de moeite waard om je druk om te maken. Als je er 10% vanaf kunt halen (lijkt me al onhaalbaar) dan zou je in het geval van een antieke circulatiepomp 24 kWh per jaar besparen, dat is wat.. 5 euro per jaar? 10 als de prijs verdubbelt?
 6. Hier in Zweden hebben we geen gas, dus dat probleem is niet zo groot... Wel stijgt ook hier de prijs van alle overige energie producten, stroom is veel duurder geworden en gaat nog veel duurder worden deze winter. Gelukkig heb ik inmiddels zonnepanelen en komt er binnenkort een 10kWh accupakket bij met een systeem om automatisch om te schakelen van netstroom naar accu als 't net wegvalt. Ook ga ik nog verder uitzoeken of 't dan interessant wordt (en niet te risicovol) om 's nachts de accu's vanaf het net te laden (stroom kost tussen middernacht en 5 uur zo goed als niets) en die goedkoper energie dan overdag te gebruiken. Voor nu stook ik nog primair op pellets, zo'n 3500 kilo per jaar. Waar dat vorige jaar nog totaal 900 euro kostte, zit dat nu op 1350 euro en de prijs stijgt alleen nog maar verder. Ik heb iig voorraad voor de hele komende winter. Ook komt er binnenkort een warmtepomp bij (lucht-water) die aan hetzelfde CV systeem gekoppeld wordt, deze installatie zal dan mijn primaire verwarming zijn op dagen dat het boven de -10C is, wordt het kouder dan dat dan zal de pelletketel automagisch inschakelen en primair worden (want op de echt koude dagen is die gewoon efficienter). Ook kan ik nog op hout stoken als 't zou moeten, ook dat systeem zit aan de CV gekoppeld en heeft totaal geen electra nodig (ketel staat in de kelder en de CV is zelf-cirulerend als de circulatiepomp uitvalt). Daarnaast heb ik als nood-backup nog een petroleum kacheltje met 20L petroleum in jerrycans. En "if all else fails" kan ik altijd nog naar de bunker, 5 meter onder de grond vriest het nooit 🙂 Opties genoeg dus 🙂
 7. Volledig zelfvoorzienend? Geen medische hulp nodig? Geen bank? Geen baan en inkomen? Belasting? Pensioen? Internet? Niet lullig bedoeld, maar het idee om volledig zelfvoorzienend te willen zijn is compleet onrealistisch en waanzinnig. Er is een reden dat mensen al zolang we bestaan in groepen leven, dorpen en steden bouwen enzo. Gratis tip: Doe waar je goed in bent en wat je leuk vindt, maar weet ook wat je beter kunt uitbesteden. Sluit je niet af van de maatschappij, dat werkt gewoon niet. Op youtube is verder een hoop te vinden, ook over wecken.
 8. De locatie is natuurlijk ook compleet irrelevant voor een radioprogramma/podcast. Het is niet alsof er beelden bij zitten...
 9. Voormalige overheids-bunker... Check. Hoge gronden... (200+m boven zeenivo)... Check. Voorraden... Check. Ver weg van Nederland en overstromingsgevaar... Check. Als je onze bunker weet te vinden, dan ben je welkom om eens te komen babbelen; contactgegevens staan op een bordje op de deur. Uiteraard is er wel een opnameverbod daar binnen (betreft zowel audio als video) en mag er niets gemeld worden over de beveiligingssystemen en/of onze identiteiten Sterkte!
 10. Nergens voor nodig, NL drinkwater is gewoon schoon en kan je makkelijk vele jaren bewaren zonder er vieze chemicalieen in te gooien! Zolang het maar koel en donker staat, is er niets wat gaat bederven. Die americanen gooien er zooi in omdat hun waterkwaliteit gewoon heel veel lager ligt dan de onze. Ik heb pas nog water van 10 jaar geleden uit een jerrycan op, niks mis mee, geen verschil in smaak te ontdekken.
 11. Plus, in de weken dat 'ie niet in gebruik is, kan je 'm altijd nog als shot-glas gebruiken! 😉
 12. Die stortkokers zijn echt op geen enkele manier aan te raden In huis bewaren neemt ten eerste al een hele hoop plek in, het weegt belachelijk veel en je bent zo een half uur bezig om zo'n kreng te bevestigen en de stukken uit elkaar te trekken (het hele ding schuift in elkaar voor opslag, maar dat klemt dus nogal eens). Ik heb er wel eens mee gewerkt en het is echt lompe zooi (moet ook, het is tenslotte voor de bouw/sloop gemaakt!) Daarnaast hangen ze gewoon recht omlaag en is 't dus net alsof je gewoon uit 't raam springt, met het bijkomende nadeel dat er allemaal koppen van moeren uitsteken waarmee de hele boel aan elkaar zit; bouwafval heeft daar geen last van, jij zelf bent helemaal verrot als je eenmaal uit die koker op de grond stort en breekt bij de landing de rest van je botten Een touwladder of eenvoudig abseil harnasje met een goed klimtouw (dit soort klim-spullen nooit 2e hands kopen!) en een goed sterk bevestigingspunt, zijn aanzienlijk veiliger, sneller en comfortabeler!
 13. Niet lullig bedoeld, maar als je er met het schema niet uitkomt dan moet je er echt vanaf blijven. Accu's zijn echt geen speelgoed, verkeerd aansluiten is een goed recept voor brand, ontploffingen en een hoop nare (chemische) brandwonden. Zoek een electricien dit dit merk kan aansluiten en weet wat 'ie doet, voordat je boot afgebrand is en jij zelf in 't ziekenhuis ligt.
 14. Vergeet bij tralies en andere oplossingen ook niet je eigen veiligheid. Bij brand moet je er wel uit kunnen, niet eerst vanalles los moeten schroeven of sleutels zoeken enzo! Inbraak is vervelend maar levend verbranden is een stuk vervelender! Een collega die jaren lang bij de brandweer heeft gewerkt vertelde nog dat ze (te) vaak overleden mensen vonden net achter de voordeur, die op slot zat waardoor ze er niet uit konden en stike... Je eigen veiligheid is altijd belangrijker dan een eventuele inbreker tegenhouden.
 15. Ook (nep-)camera's doen wonderen. Hang ze duidelijk zichtbaar op, zet bordjes neer met "Camerabewaking" en de meeste inbrekers blijven al uit de buurt. Vergeet niet dat inbraak onmogelijk maken niet kan. Het is heel lullig maar zolang je zorgt dat het huis van je buren er aantrekkelijker uitziet dan dat van jou, zal jouw huis niet snel de eerste keus zijn van de inbreker. Ik heb thuis een paar camera's rond het huis hangen; er liep een keer een vrouw met een kinderwagen uitgebreid rond te neuzen bij 2 huizen verderop, daarna bij de buren, toen bij mij tot ze de camera's zag en miep miep weg was ze binnen enkele seconden... zeer effectief 🙂
×
×
 • Nieuwe aanmaken...