Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Enki

Lid
 • Aantal items

  1681
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  10

Enki won de laatste dag op 20 juli 2015

Enki had de meest gelikete inhoud!

Community reputatie

2547 Uitstekend

5 Volgers

Over Enki

 • Titel
  Prepper goeroe

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Ergens in Zweden
 • Interesses
  Technologie, Low-Budget, DIY

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

 1. Erg jammer... meerdere malen aangeboden met het (technische) beheer van het forum te helpen; daar is ooit echt goed op gereageerd. Het steekt dus wel wat dat er nu zomaar gestopt wordt. Er zijn hier genoeg mensen die het beheer over kunnen nemen en zolang de mods interesse hebben om door te gaan moet de site makkelijk door kunnen draaien. Een community zomaar platleggen is een hele rare stap. Ik begrijp dat het jullie kindje is, maar als je kinderen het huis ontgroeid zijn, dan draai je ze niet de nek om maar dan laat je ze gaan. Wat hier nu gebeurt is de nek omdraaien; naar mijn mening een hele slechte beslissing. Alsnog, bedankt voor de interessante tijd die ik hier gehad heb en bedankt aan iedereen die bijgedragen heeft aan het forum, op wat voor manier dan ook!
 2. Enki

  De dienstplicht

  Laat dat nou net de bedoeling zijn (afgekeurd worden). Doel bereikt dus. Het heeft ook niets te maken met het aanvallen van autoriteit of anarchisme; van beide ben ik geen voorstander. Maar dienstplicht is gewoon slavernij en voor mij gewoon onacceptabel, en als ik tegen zo'n dienstplicht officier wat koekkoek moet overkomen om daardoor afgekeurd te worden, dan is dat een perfecte oplossing.
 3. Je kunt je schijnbaar erg goed aanstellen... zeker voor iemand die schijnbaar op de vuilnisbak van internet (4chan) rond hangt. Mijn conclusie is voorlopig dus ook: Trol. Niet verder voeren.
 4. Het probleem is dat deze "vraag" net zo nietszeggend is als dat ik nu naar een auto-forum ga en daar post: "Mijn auto is stuk, hoe kan ik hem repareren en wat als de buurvrouw er tegenaan rijdt?" Vandaar dus het (geheel terechtte) gezucht. Het is onredelijk om een nuttig antwoord te verwachten op een extreem onvolledige vraag waar duidelijk niet langer dan 10 seconden over nagedacht is.
 5. Enki

  De dienstplicht

  Wat een heerlijk zelfverzonnen en 100% on-aantoonbaar "feitje", het is natuurlijk pure onzin, maar dat doet er niet toe voor de dienstslavernij fans. Als ik in dienst had gemoeten was ik niet de persoon geweest die ik vandaag ben. Waarschijnlijk had ik dan in de bak gezeten wegens het doodschieten van de eerste officier die ik tegen kwam na een wapen in handen gekregen te hebben. Lijkt me duidelijk dat ik dan een slechter persoon was geweest. Wat is er nou nog om trots op te zijn aan Nederland? Helemaal niets. Waarom zou je in godsnaam voor dat ellendige land vechten? Hell, jij zelf bent er ook dusdanig trots op, dat je een groot deel van je tijd in Spanje doorbrengt. Nee, als dat apenland mij ooit oproept voor de dienstplicht, dan mogen ze me komen halen, waarbij ik ze zal melden dat ik elke medewerking zal weigeren en zodra ik de kans krijg; de verantwoordelijke officier lek zal schieten. Wat ze daar verder mee doen is aan hun, maar vechten voor Nederland zal ik in geen geval doen. Het dorp waar ik woon verdedigen is een heel ander verhaal; daar werk ik graag aan mee, bij voorkeur in een technische, ondersteunende rol, maar als 't nodig is ook in een bewapende verdedigende rol. Maar dat is dan dus in Zweden en niet in Nederland; en dat is mijn keuze. Geen door een of andere idiote overheid opgelegde plicht.
 6. Een bug-out in de winter, hier in Zweden, is zonder voertuig een dodelijke fout. Met -25 door een stevig pak sneeuw gaan wandelen is niets anders dan zelfmoord. Ik ga dus absoluut voor een bug-in. In de kelder is makkelijk een warme plek te creeren, echt vriezen zal 't daar het eerste jaar niet. Daarnaast heb ik geen electra nodig om het huis te verwarmen dus die EMP zal me in zo'n geval weinig kunnen schelen. Overigens is het onzin dat auto's massaal stoppen bij een EMP, dat gebeurt alleen in Hollywood. Een rijdende auto zal uitvallen; na opnieuw starten doet 'ie het gewoon weer. Misschien dat de autoradio stuk is, met z'n mooie lange antenne... Wat betreft geoefend, deels. Vorige winter een week zonder pelletketel gezeten wegens een kapotte ontsteker en kapotte aanvoer-motor, stoken op blokken hout is wat behelpen maar goed te doen, het lastigste was nog om het niet te warm te krijgen in huis
 7. Euh? Wat? Hoe "bevooroordeel" ik je precies en wat was er ongegrond aan? Hoe is het relevant wie ik voor me heb (een random hobbyist met een n-licentie, verwacht je nou een lintje en een optocht ofzo?). En hoe is 't kinderachtig als ik feiten probeer uit te leggen op een manier die de meeste mensen hier begrijpen? Dat "mijn visie" (waar heb je 't nou eigenlijk over?) niet op elke locatie toepasbaar is lijkt me vrij duidelijk aangezien ik al aangeef dat 99% van de masten gewoon uit zal vallen bij overstroming; dat is nou net het idee achter het hele netwerk, de meeste masten zijn niet belangrijk voor noodverkeer zoals NL-Alert cell broadcasts en mogen gewoon uitvallen. Nee hoor, dat maak jij ervan. Jij komt hier brullend binnen dat NL-Alert kansloos is, gebaseerd op jouw gebrekkige kennis van de werking van het GSM systeem (en de 3g/4g varianten daarop). Als je vervolgens met FEITEN geconfronteerd wordt kom je met nog mooiere verhalen over zelfbouw antenne's en SSB e.d., wat heel leuk is voor je HOBBY, maar totaal onbruikbaar voor een landelijk dekkend waarschuwingssysteem. (Of ga jij 17 miljoen SSB ontvangers uitdelen en mensen uitleggen hoe deze te gebruiken? Nee? Dacht ik al.) Cell broadcast is absoluut niet perfect, maar het is een van de beste mogelijkheden die er op 't moment zijn om de ruime meerderheid van de bevolking te bereiken. Ohjajoh? Nog meer beschuldigingen... Waar ga ik uit van de "ideaalste" omstandigheden dan, hoe is uitval van 99% van het netwerk ideaal? En wat haal ik door elkaar dan? Je beschuldigt me van vanalles in je post maar je komt met nul feiten en met een hoop mooie HOBBY verhalen die niet relevant zijn in de echte wereld. Ik begrijp dat je in je eigen wereldje leeft en dat is okee. Het botst alleen nogal met de realiteit en de feiten rondom GSM/3g/4g netwerken waar ik dagelijk mee werk, maar dat geeft niet hoor, veel plezier met de hobby nog, ik ben klaar met je beschuldigingen, onwaarheden en gebrek aan kennis en feiten op dit gebied.
 8. Het heeft niets te maken met je labeltje; het heeft er alles mee te maken dat je gewoon ongelijk hebt. Dat je zendamateur bent is leuk, maar dat zegt niet dat je verstand hebt van de techniek die gebruikt wordt in mobiele telefonie/data netwerken. GSM werkt binnenshuis ook gewoon; een pure zichverbinding is dus helemaal niet nodig (maar helpt wel). Een straalverbinding is point-to-point en dat is GSM ook niet; GSM is point to multipoint. En je bewering dat je met 1/4 van het zendvermogen van GSM (wat dus maximaal 1 of 2 Watt is, afhankelijk van de frequentie!) nationale dekking hebt is ook gewoon keihard onjuist. Geen kans dat je met een half/kwart Watt het hele land zou dekken; heel misschien met CW, maar zeer zeker niet met een spraak verbinding. Daarnaast heeft bijna niemand een HF ontvanger en bijna iedereen een mobiel. Het je enige idee hoeveel GSM zendmasten er door het land heen staan? Ik durf te wedden dat je (net als 99.999% van de mensen) geen flauw idee hebt! Als 99.9% van alle masten uitvalt dan werkt cell broadcast nog steeds, dat is nou juist het hele idee er achter. Het heeft ook geen last van overbelasting van het GSM net, het gaat via een ander kanaal dan de spraak verbindingen. Net als het baken wat de mast continue herhaalt met z'n MCC/MNC, LAC en CellID. Totaal ongevoelig voor overbelasting en het kan via het vaste net (waar de belangrijke masten op aangesloten zijn) als via het GSM net zelf gewoon aangestuurd worden. Natuurlijk zal een groot deel van de masten bij overstroming direct uitvallen; dat mag ook gewoon; een ander deel zal echter in de lucht blijven en staat hoog genoeg om geen last te hebben van de overstroming. Ook is hier dus noodstroom aanwezig en zal het uitzenden van wat updates via cell broadcast geen enkel probleem zijn. Dus ja, het normale spraak/data verkeer zal zeker grotendeels plat gaan bij een grote overstroming, maar NL-Alert zal daar echt geen last van hebben.
 9. Mijn ervaring met (DirecWay) 2-weg (dus up en down) via satelliet was rampzalig. Nooit meer. Nog liever dialup dan satelliet. Door de afstand die het signaal moet afleggen en de manier waarop tcp/ip werkt, heb je een zeer hinderlijke vertraging in alles wat je doet op internet. c = 300.000.000 m/s afstand naar sat = minimaal 30.000.000 m opzetten tcp/ip verbinding gebruikt een zogeheten 3-way handshake, oftewel het signaal moet 6 keer de afstand tussen de aarde en de satelliet afleggen. 6 * 30.000.000 = 180.000.000 m af te leggen => 0.6 seconden voor het opzetten van een verbinding, in het meest gunstige geval; daarna moet de daadwerkelijke data nog verstuurd worden, in het meest gunstigste geval is dat 1 packet van je pc naar de server en 1 terug; 4 * 30.000.000 = 120.000.000 m => 0.4 sec. Optimaal geval heeft alles dus minimaal 1 seconde vertraging. Dat lijkt niet veel, maar het is in de praktijk extreem hinderlijk. Daarnaast heb je belachelijke datalimieten. Nee, nooit meer satelliet. 3g/4g is bijna overal wel verkrijgbaar en anders zijn er vaak wel radiolinks op te zetten naar een plek waar dat wel gaat. Zo niet, dan woon je in de middle of nowhere en heb je gewoon niet nagedacht over wat je gekocht hebt
 10. Uiteraard, heb je eenmaal toegang tot de SCADA systemen dan kan je veel, veel meer slopen, maar ik hoop (al ga ik er niet vanuit) dat TenneT z'n beveiliging toch wat beter op orde heeft dan gemiddeld. Puur met een paar bommetjes zal je weinig lange termijn-effect kunnen bereiken, maar met een echte professionele aanval wel. Dan hebben we 't echter niet meer over een paar randdebielen met wat bommetjes die allah ackbar roepen terwijl ze boem doen. Voor zo'n professionele aanval moet je denk ik echt kijken naar, bijvoorbeeld een Rusland, China e.d.. Tegen de tijd dat dat relevant is hebben we grotere problemen
 11. Gelukkig kan ik m'n pelletsbrander en circulatiepomp in ieder geval een paar uur draaien vanaf m'n Goal Zero powerbank; genoeg om de boel warm te houden. Is de accu eenmaal leeg (en schijnt de zon niet genoeg om 'm weer bij te laden) dan kan ik altijd nog op hout stoken; het systeem is daarbij zelf-circulerend; de houtbrander staat op het laagste punt in de installatie, warmte stijgt op. Dit werkt, ook zonder de circulatiepomp. Handig is het niet, maar wel goed te doen. Oh, en de powerbank is natuurlijk ook nog op te laden vanuit de auto, zolang die benzine heeft :-) Mocht het echt fout gaan en het hout ook nog eens op zijn, dan dump ik de waterleidingen leeg en verhuis naar de kelder, waar het frisjes zal worden maar niet snel gaat vriezen. Een stapel warme dekens en ik overleef het voorlopig wel, zelfs met -30 buiten.
 12. Ik betwijfel sterk of die 10 klopt; ik denk dat 't een stuk minder is om tijdelijk chaos te veroorzaken. Nederland is netto importeur van stroom, er zijn zo'n 8 interconnects naar andere landen, die hoeven echt niet allemaal stuk om de boel op tilt te krijgen. Zie ook http://www.tennet.eu/nl/grid-projects/gridmap.html voor een simpele kaart. De lijnen naar Belgie zijn export lijnen; die kan je dus al negeren (Nederland is een doorvoerland, Belgie importeert flink via NL). De lijn naar de UK en die naar NO zijn ondergronds; kom je dus lastig bij; dit zijn zover ik weet ook HVDC lijnen, die hebben geen last van frequentie schommelingen e.d. en schakelen veel minder snel af dan normale centrales. Gaan er nog 3 naar DE; duw die omver en de vraag aan het net is direct veel groter dan het aanbod; de centrales zijn dan gelijk overbelast, de netfrequentie en voltage vallen omlaag, het net zal dan zichzelf (en de consument) beschermen en centrales zullen automatisch van het net afschakelen om schade te voorkomen. Hierdoor krijgt de rest van 't net het nog zwaarder en binnen enkele minuten ligt het geheel plat. Dat is overigens een goede zaak; zou het net zichzelf in stand proberen te houden krijg je frequentie schommelingen; desynchronisatie van centrales en voltages die ipv netjes 230V, ergens tussen de 0 en zo'n 400V heen en weer stuiteren. Ook de 50 Hz gaat er dan aan, met als gevolg dat bijna alle apparatuur kaduuk is. Afschakelen van het net is dus een zeer veilig systeem! Dit alles dus zonder dat er grote permanente schade aan het net is; op die 3 omgeduwde interconnects na dan. Vervolgens zal de spanning op het net opnieuw opgebouwd moeten worden; hiervoor heeft Nederland sinds enkele jaren een aantal dark-start facilities. Deze centrales zijn specifiek voor dit doel gebouwd. Normale centrales kunnen zichzelf NIET opstarten, deze gebruiken een grote hoeveelheid netstroom om te starten voordat ze energie kunnen leveren en moeten synchroniseren met het net (50Hz) voordat ze kunnen leveren. De dark-start facilities kunnen echter wel zichzelf starten, deze zullen dus stap voor stap het stamnet weer onder spanning brengen, waarna de base-load centrales weer gestart kunnen worden en delen van de afnemers weer bijgeschakeld kunnen worden. Vervolgens zal er waarschijnlijk een rolling-blackouts plan in werking treden, waarbij gebieden dus tijdelijk stroom krijgen (zeg 1 uur wel, dan een aantal uur niet, steeds een ander gebied). Een echte langdurige en volledige uitval zal niet gebeuren, daar is het Europese net veel te geavanceerd voor. In het ergste geval zitten we dus enkele weken met rolling blackouts. Maar ik geloof niet dat 't meer dan een week zal duren voordat de interconnects gerepareerd zijn (tenzij je echt vele kilometers aan masten omduwt). Daarnaast zullen de interconnects naar de UK en NO een heel groot deel van de vraag kunnen leveren; Noorwegen importeert een hoop uit Zweden en hier is capaciteit genoeg. De UK heeft ook zat nucleaire centrales om een flinke capaciteit te leveren; via Belgie kan Frankrijk misschien zelfs ook flink leveren als 't echt nodig is, al is dat twijfelachtig. Dus ugh, nee, het stroomnet langdurig platleggen kan je (gelukkig) vergeten. Belangrijke infrastructuur zal als eerste weer voorzien worden van spanning; industrie en woonwijken enkele uren per dag, afhankelijk van de capaciteit. Dagen lang totaal geen stroom is niet iets wat landelijk zal gebeuren. Hooguit lokaal, op plaatsen waar het net niet redundant gevoed is; en daar worden dan generators geplaatst (er is echt wel geleerd van dat grapje met die helicopter die een zooitje van die hoogspanningskabels stuk sloeg).
 13. Tja, even de simkaart er uit rukken (of de sim-chip stuk meppen) en het ding geeft niets meer door. Nogal jammer dat er zoveel meer data wordt doorgestuurd dan voor veiligheid nuttig is. Locatie gegevens zouden alleen bij een ongeluk doorgegeven moeten worden, en dan aan 112, niet aan de fabrikant. E-mail adressen/telefoonnummers hebben ze al helemaal niets mee te maken. Routes kan nog net, mits je het uit kunt zetten dan alleen geanoniemiseerd beschikbaar maken voor de wegbeheerder, niet voor de fabrikant, die heeft er helemaal niets aan. Foto's lijkt me overigens sterk, de abo's voor wereldwijde data-roaming zijn alles behalve goedkoop en foto's doorsturen is dus echt extreem duur en niet nuttig. Die zouden dan hooguit bij de dealer gedownload kunnen worden vanaf een stevige ssd in de auto (een standaard harde schijf zit er echt niet in, die kunnen niet tegen gebruik in een auto). Over de CAN-bus zou dit op zich kunnen maar daar zouden de dealers dan aan moeten meewerken en vervolgens doorsturen naar de fabrikant? Het lijkt me erg sterk. De CAN-bus is in het gunstigste geval 1 Mbit/sec; een paar honderd foto's van zo'n 2 MB per stuk, zeg 500 MB aan foto's zou dan dus 500 * 8 = 4000 seconden duren om over te pompen. Da's ruim een uur. Nogal ongeloofwaardig... Abo's voor mobiel dataverkeer die wereldwijd werken, die zoveel dataverkeer toestaan, bestaan niet eens (dit soort m2m abo's gaan over enkele megabytes per JAAR, niet om gigabytes). Er is dus minimaal een deel onzin of overdreven; neemt niet weg dat er teveel data verzameld wordt zonder dat dit nuttig is.
 14. Tja, en daarom hadden ze dus hun paspoort bij zich; het plan was om de grens over te gaan en daar kan je nou eenmaal om je paspoort gevraagd worden. Niks false flag dus; gewoon randverschijnsels met een ziek plan.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...