chrisprep Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Oude vijlen zijn heel geschikt om zelf een mes te maken, op rommelmarkten kan dikwijls heel goedkoop oude vijlen vinden, Hier probeer ik stap voor stap te tonen hoe te werk te gaan. Om de vijl te kunnen bewerken moet ze eerst onthardt worden, dat doe je door ze te verhitten totdat ze roodgloeiend is en ze gewoon te laten afkoelen. Tip, na een BBQ, vul deze weer op met houtskool, leg de vijl middenin, en laat deze rustig uitbranden en afkoelen, de volgende morgen heb je een vijl die je kan bewerken. Maak je ontwerp van het mes dat je wil maken en slijp de basisvorm uit de vijl, Boor de nodige gaten om later het handvat te bevestigen, extra gaten zijn altijd handig om bij het verlijmen van het handvat extra stevigheid te geven. Het snijvlak of bevel vijl ik altijd volledig met de hand, een set-up als deze is makkelijk zelf te maken en zorgt ervoor dat je steeds onder dezelde hoek vijlt, Nu is basis van het mes klaar, Tijd om het mes te harden, hiervoor moet het mes roodgloeiend verwarmd worden en gekoeld in olie, ik gebruik een handmolentje bevestigd op een buis om het vuur aan te jagen en een magneet om de temperatuur te controleren, als het mes niet meer magnetisch is , is het heet genoeg en kan het gekoeld worden in de olie, Om het metaal te temperen leg je het nadien gewoon in je huishoudoven op 240 gr gedurende een uur, Bij dit mes heb ik de zwarte laag die erop komt bij het koelen in de olie erop gelaten als bescherming tegen roest. voor het bevestigen van het handvat gebruik ik 2 componenten epoxylijm, en ditmaal heb ik in plaats van pennen, inox schroeven door het hout geschroefd, hiermee zal het handvat zeker niet loskomen, En dan is het schuren tot het handvat de vorm naar je smaak heeft, en natuurlijk het mes slijpen tot je het haar van je arm ermee kan afscheren, Bij een mes hoort natuurlijk een sheat, en wederom is het handig om op rommelmarkten uit te kijken naar oude lederen spullen, ik vond deze lederen rugriem voor enkele euros, het leder is ideaal om een sheath van te maken, snij de vorm voor je sheath uit het leder, naai het geheel, en dompel dan je sheath onder in warm water, steek het mes gewikkeld in huishoudfolie in de sheath en nu kan je het natte leder vormen naar het mes, als het droog is zal het de vorm behouden, 9 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Mooi werk man ! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
chrisprep Geplaatst: 25 april 2014 Auteur Delen Geplaatst: 25 april 2014 en hier het eindresultaat, een zelfgemaakt mes van een oude vijl, materiaalkosten, vijl van rommelmarkt 3 euro, leder van rommelmarkt 6 euro, 26 cm totale lengte, lemmet 13 cm, dikte 5 mm 7 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hhpp Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Erg mooi Chris! Bedankt voor 't delen. Wat ik nog mis is het totaalplaatje van het mes + schede die af zijn. Please? Edit: Was te ongeduldig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Lekker bezig @chrisprep !! Mooi mes! Mooie lijnen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
phaelin Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Een vriend van mij maakt van z'n messen vijlen... Maar alle gekheid op een stokje, das ff'ing cool! Misshien is dit youtube kanaal iets voor jou om naar te kijken. Maakt ook messen en geeft tips. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Niet alleen mooi gedaan, maar ook mooi beschreven met foto's! Een complete handleiding zeg maar. Handige truuk, dat met die snede vijlen.. +1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Prachtig gedaan @chrisprep grote klasse! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Meesterlijk. Respect. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
DeltaFox Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Mooi en ook leuk. Dat wil ik ook wel een keer proberen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Mooi man !! Alleen een vraag . Voor het ontharden van de vijl geeft de bbq genoeg hitte ? Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Hele mooie post @chrisprep kudo voor jou. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
silver Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Wauw, gaaf! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
freeman Geplaatst: 25 april 2014 Delen Geplaatst: 25 april 2014 Hallo Cris dat wil ik ook gaan proberen,wat een klasse echt perfect 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
chrisprep Geplaatst: 25 april 2014 Auteur Delen Geplaatst: 25 april 2014 @Geert Alleen een vraag . Voor het ontharden van de vijl geeft de bbq genoeg hitte ? Ik heb een gemetste BBQ, daarmee lukt het prima, je moet wel de BBQ opnieuw volledig vullen, alsof je weer gaat BBQ'en voor heel de straat, de vijl in het midden en rustig laten uitbranden, maar heb het bij dunnere vijlen ook al tegengekomen dat ze kromgetrokken waren op deze manier, is altijd beetje experimenteren . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 26 april 2014 Delen Geplaatst: 26 april 2014 Mooi mes en duidelijke uitleg. Thx. Ik ga zeker de volgende keer dat ik een vijl zie liggen bij de kringloop deze mee nemen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 26 april 2014 Delen Geplaatst: 26 april 2014 @chrisprep mooi gedaan . @JohnVonSchutz als je een oude vijl neemt let dan wel op dat je een goede vijl neemt want de moderne vijlen(en die liggen ook wel op een rommelmarkt) die zijn gemaakt van luchthardend staal , wat inhoud dat je zoiets eerst moet verhitten tot boven de hardingstemperatuur , maar daarna heel langzaam (duurt plm 24 uur !!) moet laten afkoelen je moet ouderwets O1 of O2 staal hebben , en dat zijn vijlen als een Oberg of een Nicholson of Molen vijl dat je daar op let . En wil je een hoge temperatuur bereiken kun je ook van klei met stro (adobe) een eenvoudige ''bbq '' /oven maken , dat laten drogen en daar je houtskool in doen mer de luchttoevoer (haarfohn ed) langs onder . gr will 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 26 april 2014 Delen Geplaatst: 26 april 2014 Thx voor de info. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Paratoi Geplaatst: 26 april 2014 Delen Geplaatst: 26 april 2014 Compliment voor dit stukje 'old school' ambachtelijk vakwerk. Daar hou ik van! Kwam gisteren toevallig dit filmpje tegen op Joe Tjoep om zelf een Kydex sheat te maken, ook leuk. http://www.youtube.com/watch?v=w6x8kRSinHI Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 1 mei 2014 Delen Geplaatst: 1 mei 2014 Heel mooi gemaakt, Chris! Een vraagje: Hoelang deed je er over om dat mes te maken? - xxmarijnw Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
XytraS Geplaatst: 2 mei 2014 Delen Geplaatst: 2 mei 2014 Voor wie geen oven heeft of de technische skills, je kan ook reeds gemaakte messen (uit vijlen uiteraard) kopen, Anza maakt messen uit vijlen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
chrisprep Geplaatst: 2 mei 2014 Auteur Delen Geplaatst: 2 mei 2014 @xxmarijnw hoelang ik erover doe is moeilijk te zeggen, is hobby, en werk er zo af en toe tussendoor aan, dus een totale tijd voor een mes weet ik echt niet, Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Anvil Geplaatst: 3 mei 2014 Delen Geplaatst: 3 mei 2014 Vakwerk!!... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Jorisb Geplaatst: 16 januari 2015 Delen Geplaatst: 16 januari 2015 Een wat verouderd topic, maar toen ik aan het zoeken was naar informatie om zelf een mes te maken kwam deze weer boven. Erg mooi gedaan, een goed stukje vakmanschap. Ik vroeg me alleen af waarom je het mes tempert? Dit doen wel meer mensen maar ik begrijp niet wat hier het doel van is. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
carismo Geplaatst: 16 januari 2015 Delen Geplaatst: 16 januari 2015 Een wat verouderd topic, maar toen ik aan het zoeken was naar informatie om zelf een mes te maken kwam deze weer boven. Erg mooi gedaan, een goed stukje vakmanschap. Ik vroeg me alleen af waarom je het mes tempert? Dit doen wel meer mensen maar ik begrijp niet wat hier het doel van is. temperen is het mes terug beetje minder hard maken zodat je mes niet zou breken of er stukken zouden afbreken als je het bv zou laten vallen of je het gebruikt om te batonnen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.