Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Wat heb jij gegeten dat over de datum was?


Recommended Posts

Volgens mij eet ik vaker yoghurt die over datum is dan binnen de opgegeven datum op de verpakking.

En dan niet een paar dagen, met gemak 2 a 3 weken, geopend, zonder paddenstoelen.

Ik let ook niet zo op de houdbaarheidsdatum behalve bij vlees daar ben ik wel wat voorzichtiger mee.

 

Kijken, ruiken, proeven is mijn motto.

Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Replies 183
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hier kan ik een leuke aan toevoegen. Bronwater, getapt in 1974 en in een jerrycan bewaard gewoon in de kelder. Naar aanleiding van deze topic de kan opgedoken in de kelder  en een glas ingeschonken. G

Momenteel de soep (houdbaarheidsdatum april 2016) aan het eten. Smaak en geur zijn prima, structuur wat lobbig. Maar dat komt denk ik door het doorkoken, wat niet de bedoeling is. Zal me binnenko

Soep update: prima bevallen! Weet nu dus uit eigen ervaring dat je jaren na dato nog kunt eten uit blik

Posted Images

Volgens mij eet ik vaker yoghurt die over datum is dan binnen de opgegeven datum op de verpakking.

En dan niet een paar dagen, met gemak 2 a 3 weken, geopend, zonder paddenstoelen.

Ik let ook niet zo op de houdbaarheidsdatum behalve bij vlees daar ben ik wel wat voorzichtiger mee.

 

Kijken, ruiken, proeven is mijn motto.

 

Yoghurt is leuk, het is al "gecontroleerd" bedorven en gaat daardoor minder snel kapot...

Link to post
Share on other sites

@Keturah, melk zou ik nooit te lang laten staan, melk is een ideale voedingsbodem voor micro-organisme dus dat het een keer goed gaat, betekend niet dat het niet fout kan gaan. Is natuurlijk een risicospreiding, want hoe veel micro-organisme vallen in het schenktuitje als je de melk uit het pak schenkt, maar een gewaarschuwd mens telt voor dos.:o

 

Alle gesteriliseerde dingen die goed verpakt zijn kan je makkelijk lang na het verstrijken van de houdbaarheid nog eten, net als voedingsmiddelen met een lage wateractiviteit (

Link to post
Share on other sites
@Keturah, melk zou ik nooit te lang laten staan, melk is een ideale voedingsbodem voor micro-organisme dus dat het een keer goed gaat, betekend niet dat het niet fout kan gaan. Is natuurlijk een risicospreiding, want hoe veel micro-organisme vallen in het schenktuitje als je de melk uit het pak schenkt, maar een gewaarschuwd mens telt voor dos.:o

 

Alle gesteriliseerde dingen die goed verpakt zijn kan je makkelijk lang na het verstrijken van de houdbaarheid nog eten, net als voedingsmiddelen met een lage wateractiviteit (

 

Ik gebruik alleen houdbare melk, want drinken doe ik het niet, maar voor koken af en toe nodig.

Het viel me op dat het lang goed blijft na opening, niet één keer maar meerdere keren :)

Link to post
Share on other sites
Ik gebruik alleen houdbare melk, want drinken doe ik het niet, maar voor koken af en toe nodig.

Het viel me op dat het lang goed blijft na opening, niet één keer maar meerdere keren :)

 

Houdbare melk is melk die gesteriliseerd is, hierdoor zijn ALLE organisme in de melk afgedood en daardoor kan het ook bij kamertemperatuur bewaard worden.

De koelvak melk is gepasteuriseerd wat een lagere verhittingstemperatuur is en daardoor kunnen sporen van bacterien het overleven en groeien deze uit tijdens de koelperiode. Alle niet sporenvormende organisme worden door pasteurisatie wel afgedood en deze groep groeit 95% van de tijd ook veel sneller uit als sporen bij een lage temperatuur.

 

zodra je houdbare melk opent kan je het beschouwen als koelvak melk dat nog enkele dagen gegarandeerd goed is, daarna wordt het twijfelachtig. Het kan goed gaan, maar gaat het fout, dan kan het heel goed fout gaan.

 

ps. de kans dat een ziekteverwekkend organisme in de lucht hangt en dan in je melkpak valt is klein, maar ik sluit het liever niet uit.

Link to post
Share on other sites
Houdbare melk is melk die gesteriliseerd is, hierdoor zijn ALLE organisme in de melk afgedood en daardoor kan het ook bij kamertemperatuur bewaard worden.

De koelvak melk is gepasteuriseerd wat een lagere verhittingstemperatuur is en daardoor kunnen sporen van bacterien het overleven en groeien deze uit tijdens de koelperiode. Alle niet sporenvormende organisme worden door pasteurisatie wel afgedood en deze groep groeit 95% van de tijd ook veel sneller uit als sporen bij een lage temperatuur.

 

zodra je houdbare melk opent kan je het beschouwen als koelvak melk dat nog enkele dagen gegarandeerd goed is, daarna wordt het twijfelachtig. Het kan goed gaan, maar gaat het fout, dan kan het heel goed fout gaan.

 

ps. de kans dat een ziekteverwekkend organisme in de lucht hangt en dan in je melkpak valt is klein, maar ik sluit het liever niet uit.

 

En je kan ook over een stoeptegel struikelen en je nek breken ;)

Volgens mij bevat het doekje op mijn aanrecht meer micro-organismen.

Link to post
Share on other sites
En je kan ook over een stoeptegel struikelen en je nek breken ;)

Volgens mij bevat het doekje op mijn aanrecht meer micro-organismen.

 

Dat klopt, die zijn erg vies en daarmee ga je over je werkblad heen :rolleyes:

 

Ik wilde alleen zeggen dat het niet 100% veilig is, niets meer niets minder. Als iets bedorven is, so be it, je spoegt het uit en voelt je een uurtje "ziek" van de vieze smaak, maar als er pathogenen in zitten wordt je goed ziek of erger.

Wat een ander er mee doet moet hij zelf weten maar om te stellen dat houdbare melk lang houdbaar is na opening vond ik wat te voorbarig, vandaar mijn reactie. :o

Link to post
Share on other sites
Dat klopt, die zijn erg vies en daarmee ga je over je werkblad heen :rolleyes:

 

Ik wilde alleen zeggen dat het niet 100% veilig is, niets meer niets minder. Als iets bedorven is, so be it, je spoegt het uit en voelt je een uurtje "ziek" van de vieze smaak, maar als er pathogenen in zitten wordt je goed ziek of erger.

Wat een ander er mee doet moet hij zelf weten maar om te stellen dat houdbare melk lang houdbaar is na opening vond ik wat te voorbarig, vandaar mijn reactie. :o

 

Ja en van dat doekje ben ik ook nog niet ziek geworden.

 

Ik deelde slechts mijn ervaring als het om de melk gaat, wat een ander daar mee doet moet hij/zij inderdaad zelf weten ;)

Link to post
Share on other sites
Vandaag tijdens een demonstratie rib-eye gekregen van mijn slager in de originele vacuumverpakking welke erg ver "doorgerijpt" was. Slachtdatum was 22/11/14, heb nog steeds een vieze eiersmaak in m'n mond...

 

Hoe lang is vacuum verpakt vlees houdbaar? Ingevroren is het een jaar houdbaar.

 

Ik weet niet of het nu nog zo is maar een paar jaar geleden werd bij de AH vers vlees verkocht wat al een jaar in de vriezer had gezeten.

Link to post
Share on other sites

Vacuum verpakken verlengt de houdbaarheid wel iets, door het verwijderen van het meeste zuurstof doen bacterien er langer over om te groeien, maar ik zou het niet veel langer als normaal vlees willen bewaren.

Ik zie het meer als qualiteits dingetje (minder zuurstof dus minder oxidatie) en iets verlengde houdbaarheid (+ ~3 dagen).

Link to post
Share on other sites

Pas een paar pakjes kipburgers van Kips (die per 2 in een zakje, smakelijk :o geperste burgertjes) opgemaakt. Waren 2 maanden over datum en was nog prima in orde.

Melkpoeder van TwoCows half jaar over de datum, ging prima.

 

Ik heb nog een blikje Spam van 7 jaar uit wat nu over de datum is, die ga ik nog proberen.

Link to post
Share on other sites

Ik ben best wel een tut wat dat betreft, vooral met zuivel..

Zo vaak dat ik weet dat iets best nog wel goed is maar dat ik het

toch weggooi omdat ik weet dat ik t toch niet meer ga pakken.

Laatst zag ik m'n moeder Het laatste melk uit t pak nemen..kwam er een brok mee

hahaha.. Dan vlucht ik echt kokhalzend naar buiten, daar kan ik echt niet tegen!

Link to post
Share on other sites

Hier gaat bijna niets in de container, dat krijg je gauw als je weet hoeveel moeite het kost om je groenten ed te kweken.

Mijn man had vroeger regelmatig iets op brood wat bedorven rook/was, en omdat ze niet veel geld hadden werd het gewoon opgegeten!

Het was dat of niets.

Als er maar nood aan de man/vrouw is eet je alles op, nou ja bijna alles je moet er natuurlijk niet gestrekt van gaan.

Link to post
Share on other sites

Van de week, Zwitserse strooikaas uit zo'n geel busje, tht tot 12-2012. Ruim twee jaar over datum. Het busje was aangebroken en stond gewoon in de kast.

De smaak was nog prima, niet muf of ranzig.

Ik heb meteen twee busjes met een droog patroon en zuurstof adsorber in de prep voorraad gestoken. :D

Eindelijk kaas in de voorraad!

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
Van de week, Zwitserse strooikaas uit zo'n geel busje, tht tot 12-2012. Ruim twee jaar over datum. Het busje was aangebroken en stond gewoon in de kast.

De smaak was nog prima, niet muf of ranzig.

Ik heb meteen twee busjes met een droog patroon en zuurstof adsorber in de prep voorraad gestoken. :D

Eindelijk kaas in de voorraad!

 

Ja die Zwitserse strooikaas heb ik ook altijd op voorraad. Prima over de macaroni! En goed houdbaar!

Link to post
Share on other sites

Een ponds pak roodmerk koffie van Appie , het was dicht en stond koel en donker en was van 2011 dus ruim over de datum :o ik heb de koffie eerst zelf geprobeerd

en de smaak was iets minder , maar niet verkeerd . Nadat ik het eerst zelf een aantal dagen gedronken had heb ik ook andere laten proeven en ook

die vonden het prima te drinken . Normaal rouleert dit soort dingen bij me , maar dit pak was ertussen doorgeglipt .

gr will

Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...