Rodin Geplaatst: 24 juli 2012 Delen Geplaatst: 24 juli 2012 Dat is een interessant ding. Ik kan me voorstellen dat zoiets qua vorm heel handig is om een huid schoon te schrapen. Hier een review die ik heb gevonden (de reviewer gebruikt 'm ook in de keuken): Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 24 juli 2012 Delen Geplaatst: 24 juli 2012 @ Rodin, zoals ik reeds zei, in het begin is het even aanpassen, maar wat een tool. Ben daar echt blij mee. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
BTF Geplaatst: 24 juli 2012 Delen Geplaatst: 24 juli 2012 Dat is een interessant ding. Ik kan me voorstellen dat zoiets qua vorm heel handig is om een huid schoon te schrapen. Hier een review die ik heb gevonden (de reviewer gebruikt 'm ook in de keuken): Goed filmpje. Ik zie dat Brusletto ook zo'n model mes heeft. Brusletto messen zijn prima. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ivan Geplaatst: 24 juli 2012 Delen Geplaatst: 24 juli 2012 Ik heb ze inderdaad wel vaker gezien. Er zijn mensen die erbij zweren als keukenmes. Het model is mooi eenvoudig en eventueel ook goed zelf te maken. Lijkt qua vorm veel op een aks zonder steel Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rodin Geplaatst: 24 juli 2012 Delen Geplaatst: 24 juli 2012 Ik heb ze inderdaad wel vaker gezien. Er zijn mensen die erbij zweren als keukenmes. Het model is mooi eenvoudig en eventueel ook goed zelf te maken. Lijkt qua vorm veel op een aks zonder steel Ik moest denken aan zo'n halfrond kaasmes waar ze mee op en neer door de kaas gaan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Thexder Geplaatst: 3 augustus 2012 Delen Geplaatst: 3 augustus 2012 Thex, Dat is een flink stuk eruit! Pak een diamand slijpsteen en start rustig om de oneffenheid eruit te krijgen. NIET mechanisch gaan slijpen, de kans is dan erg groot dat je lemmet te heet wordt en ook teveel weghaalt. Hierna steeds fijnere steen gebruiken. Aangezien het een Fallkniven F1 is, kan je ook grof schuurpapier nemen en een muismat, aangezien de snede fabriek af, convex is. Gewoon geduld en veel ellebogenvet gebruiken.... Zo, mijn mes is weer vlijmscherp, ik heb inderdaad de methode toegepast van schuurpapier op een foam mat. Ik had eerst mijn DC4 steen gebruikt maar van de diamand laag was al heel snel niets meer over!!! Later meer vervelend nieuws over de DC4 steen, want ik heb ondertussen een betere steen bemachtigt. Ik ben begonnen met waterproof 180 papier en opgestapt naar 220, 240, 400 en daarna 600. Na een uurtje was het lemmet weer in lijn. Toch heb ik daarna nog redelijk wat moeite moeten doen om de curve goed te krijgen, waarschijnlijk omdat ik in het begin iets te fanatiek ben geweest met de diamandsteen. Ik heb daarna geprobeerd de scherpte terug te krijgen d.m.v. de DC4 steen en een leren strop. Deze methode gaf niet het gewenste resultaat, het mes kreeg gewoon zijn scherpte niet terug. Ik ben naar de winkel geweest om nog een ander mes op te halen, een Mora companion MG (ook een fijn met trouwens) en zag daar een Gransfors axe stone (had ik net nodig voor het slijpen van mijn bijl). Ik herinnerde mij dat het staal van de Gransfors bijlen vrijwel net zo hard is als die van het F1 staal. Deze steen heeft een grove en een fijne kant en is volgens Gransfors geschikt voor het slijpen van bijlen en messen. Je raad het misschien al, mijn DC4 steen kreeg mijn mes met geen mogelijkheid meer scherp en met de Gransfors steen was deze na 5 minuten slijpen weer messcherp. Ik heb ondertussen ook een goed gevoel ontwikkeld voor het slijpen van convex messen, dat is dan weer een mooie bijkomstigheid van dit ongelukje. Hopelijk gebeurt het niet nog een keer want het kost behoorlijk wat tijd om zo'n chip eruit te halen maar het goede nieuws is dat het te doen valt. Zoals vermeld ik heb nu wel een beetje mijn twijfels over de DC4 steen, ik kreeg mijn keukenmessen er ook al niet lekker scherp mee, zijn er meer mensen die hetzelfde ervaren met deze steen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Jester Geplaatst: 3 augustus 2012 Auteur Delen Geplaatst: 3 augustus 2012 @Thexder: knap werk, man! Ik heb laatst een eerste poging gepleegd met het slijpen van keukenmessen (Global) met een speciale steen voor dit soort Japanse messen (ook van de kookwinkel, steen van zo'n 70 pleuri - sjongejonge!) maar het lukte voor geen meter! Mijn geduld was al snel op ... gelukkig had ik ook nog een kadobon van dezelfde zaak liggen en daar (van het zelfde merk als de steen) een tooltje met gleuf erin gekocht. Met 10 x op en neer, en nu weer perfect scherp Dus diep respect voor jouw ouderwetse handwerk, kudos! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Thexder Geplaatst: 3 augustus 2012 Delen Geplaatst: 3 augustus 2012 Ik had nog een dik stukje trespa liggen met een dikte van 1cm. Daarom heb ik enkele lagen foam tape geplakt, door het handzame format kon ik uit een vel schuurpapier meerdere stroken knippen. Eén zo'n strook vouw ik om het plaatje heen, door het gewicht blijft het mooi klem liggen. Op youtube zijn diverse filmpjes te vinden over welke bewegingen je het beste kan maken, het blijft een beetje prutsen en uitproberen om je eigen slag te vinden. Het is wel van belang dat je het lemmet zo gelijkmatig mogelijk afslijpt om de vorm van het mes goed te behouden. Het staal van dit mes is echt knetterhard, het schuurpapier gaat niet heel erg lang mee, ik denk dat ik wel zo'n 8 vellen gebruikt hebt. Voor het onderhoud ga ik er denk ik een velletje papier met korrel 800 of 1200 op plakken, gewoon even uitproberen wat het beste werkt, toch heeft dit ongeluk mij aan het denken gezet en vraag ik mij af hoe goed dit type staal bruikbaar is voor het splijten van hout. Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die een voorkeur hebben voor carbon steel, dat zou wat flexibele moeten zijn en daardoor minder snel kunnen chippen. Uiteraard kan het ook een materiaalfoutje geweest zijn, de chip die eraf gesprongen was was vrij onregelmatig van vorm, ik weet niet of dat wel zo hoort bij een normale overbelasting van het materiaal. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 3 augustus 2012 Delen Geplaatst: 3 augustus 2012 Hey Thex, dat is goed nieuws, ik heb ook die DC4 steen, en bevalt me goed. Dat die diamand kant na verloop van tijd "gladder" wordt komt omdat het oppervlak opgevult wordt door metaal slijpsel. Even onder de kraan afspoelen en je kan weer verder. Dat de diamand laag eraf is lijkt me sterk. Hij wordt misschien iets minder grof, maar dat is ook alles. Misschien iets te hard geduwd? Diamand is zo hard dat hard duwen op je mes niet zinvol is, als je het wilt slijpen. Je haalt dan teveel materiaal weg. Mooi dat ie weer ok is! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luciën Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 hallo ik verzamel al enkele jaren messen, ken heel veel messenmakers, heb met heel veel Nederlandse messen makers gesproken en ken veel merken en staal soorten ik heb dit topic gedeeltelijk gelezen en heb hem niet helemaal gelezen omdat bijna alles wat ik hier gelezen heb helemaal niet klopt, volgens mij zijn mensen hier advies aan het geven maar weten ze er zelf amper wat van persoonlijk vind ik het zelf heel erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is ps ik heb me nog niet voor gesteld maar dat komt nog wel mvg luciën Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dr.Prepper Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 persoonlijk vind ik het zelf heel erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is Ha Luciën, vooruitlopend op je voorstelpost alvast een hartelijk welkom! Je kritiek hierboven vraagt wel om 1 heel belangrijk ding: het waarom. Alleen zeggen dat bijna alles helemaal niet klopt kunnen we natuurlijk niks mee ... Dus: verklaar je nader a.u.b. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast partizan Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 @ lucien :""erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is"" nou Lucien dat is een beste binnen komer we zijn benieuwd of een echte specialist dan wel weet hoe alles werkt en altijd leuk om alle mensen die hier ook hun mening en ervaring gedeeld hebben met een gestrekt been onderuit te schoffelen:mad: Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tom Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 Hallo luciën, ik verzamel ook messen met name kapmessen. Maar zeg ook erbij heb er weinig verstand van wel veel op dit topic geleerd tenminste dat hoop ik. Nu heb ik me vanochtend met het slijpen van mijn nieuwe machete in de vingers gesneden, gelukkig niet zo erg maar wel veel bloed moest effe gaan zitten. Ik had een slijpsteen fijne korrel die ik met rustige halen langs de snede haalde. Omdat ik denk ik iets minder oplette aaauuuuwwwww:( Wat is een goede manier om te slijpen zonder je in de vingers te snijden? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 Daarom heb ik ook altijd 4 kleine koperen spijkers bij mijn DC4 slijpsteentje...... Goede tip Obl-r ! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast partizan Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 @ lucien:''ik verzamel al enkele jaren messen, ken heel veel messenmakers, heb met heel veel Nederlandse messen makers gesproken en ken veel merken en staal soorten ik heb dit topic gedeeltelijk gelezen en heb hem niet helemaal gelezen omdat bijna alles wat ik hier gelezen heb helemaal niet klopt, volgens mij zijn mensen hier advies aan het geven maar weten ze er zelf amper wat van persoonlijk vind ik het zelf heel erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is"" ja jongens alles wat we geleerd hebben is k.t gelukkig is er nu LUCIEN:confused: nou LUCIEN duurt lang je kennismaking KEN je nou niet .......misschien wel het hele topic lezen of KEN je dat niet Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rothbard Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 Hallo luciën, ik verzamel ook messen met name kapmessen. Maar zeg ook erbij heb er weinig verstand van wel veel op dit topic geleerd tenminste dat hoop ik. Nu heb ik me vanochtend met het slijpen van mijn nieuwe machete in de vingers gesneden, gelukkig niet zo erg maar wel veel bloed moest effe gaan zitten. Ik had een slijpsteen fijne korrel die ik met rustige halen langs de snede haalde. Omdat ik denk ik iets minder oplette aaauuuuwwwww:( Wat is een goede manier om te slijpen zonder je in de vingers te snijden? Voor een machete is een ronde bijlslijpsteen (bijv. van Gransfors Bruks) het handigst en snelst in mijn ervaring. Die gebruik ik dan ook op dezelfde manier als op een bijl. Een machete hoeft ook niet zo scherp als een mes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 Welkom Lucien, Bedankt, het topic begon nogal in te kakken, wat een top manier om weer leven in de brouwerij te brengen, en dat voor een eerste post, dat beloofd:confused: Nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd naar jou kennis, en HET antwoord; wat is nu het allerbeste mes? We worden graag gecorrigeerd dus ben ook benieuwd naar de fouten die er per omgeluk ingeslopen zijn? Hoop nog veel van je te lezen, Grt Kans Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 20 augustus 2012 Delen Geplaatst: 20 augustus 2012 hallo ik verzamel al enkele jaren messen, ken heel veel messenmakers, heb met heel veel Nederlandse messen makers gesproken en ken veel merken en staal soorten ik heb dit topic gedeeltelijk gelezen en heb hem niet helemaal gelezen omdat bijna alles wat ik hier gelezen heb helemaal niet klopt, volgens mij zijn mensen hier advies aan het geven maar weten ze er zelf amper wat van persoonlijk vind ik het zelf heel erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is ps ik heb me nog niet voor gesteld maar dat komt nog wel mvg luciën Ik weet heel weinig van messen, verzamel ze ook niet en zie ze uitsluitend als gebruiksvoorwerp. Waar ik wel wat van weet, is de mensen die hier op het forum komen. veelal betrokken,met de intentie kennis te delen, van anderen te leren en anderen te prikkelen tot nadenken. Jou posting prikkelt ook, maar niet op een positieve wijze. Ben dus benieuwd naar jouw zeer boeiende voorstelronde, waaruit mogelijk gaat blijken dat we er een metallurgist met uitgebreide wapenkennis bij hebben gekregen. Je bevind je dan in goed gezelschap, want daar hebben we er hier meer van Overigens, welkom hier. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luciën Geplaatst: 23 augustus 2012 Delen Geplaatst: 23 augustus 2012 hallo allemaal sorry dat het even duurde maar ik had even niet de tijd om te reageren en misschien kwam ik wel heel erg negatief over maar zo was het absoluut niet bedoelt en op de vraag wat is het best mes? er is geen beste mes sommige mensen vinden een klein mes en een bijl fijn sommige willen alleen 1 groot mes soms heb wil je een dik en zwaar mes en soms een flexibel dun lemmet als je opzoek bent naar een mes moet je voor jezelf op een rijtje zetten of je je mes groot of klein wil, dik of dun, prijs en als je eruit bent waar hij aan moet voldoen dan moet je op internet gaan zoeken gr luciën ps ik ga nu een voorstel topic maken:D Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 24 augustus 2012 Delen Geplaatst: 24 augustus 2012 Hoi Lucien, Dat antwoord geeft een iets ander beeld Het is naar mijn mening een van de weinige antwoorden op DE vraag die correct is. Grt Kans Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
preppie&kokkie Geplaatst: 26 augustus 2012 Delen Geplaatst: 26 augustus 2012 Iemand ervaring met deze? DARK OPS PAUL BASAL SHADOW DOPBS Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Pathfinder Geplaatst: 26 augustus 2012 Delen Geplaatst: 26 augustus 2012 Geen ervaring mee maar het plaatje zegt me genoeg: het is een mes dus het zal wel snijden. Persoonlijk heb ik niks met 'partially serrated' messen, ik vind dat onpraktisch en ik heb het niet nodig (om te zagen gebruik ik een zaag, om brood te snijden een broodmes). En die kartels bovenop? Waar zijn die voor? Toch geen soortement zaag? Daarvoor is het veel te kort. En dat handvat, je moet maar net een hand hebben die bij dat handvat past, als je vingers of je handpalm te breed of te smal zijn ligt het al niet goed meer in je hand. Het ziet er prachtig uit in een vitrine, dat wel. Volgens mij is dit een overpriced showknife, ik zou het in dat andere draadje zetten, bij die 5 dingen die je beslist niet moet kopen, zeker niet voor de meer dan $200 die er voor gevraagd wordt in de VS of de meer dan €200 die het hier kost. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 27 augustus 2012 Delen Geplaatst: 27 augustus 2012 Sorry preppie&kokkie, maar als je met dit mes voor mijn neus gaat staan zwaaien, pis ik waarschijnlijk in mijn broek....van het lachen. Heerlijk over the top mes, karteltje hier, karteltje daar, erg lang mes, imponeert te dun om echt goed te zijn. Maar trek je niks van mij aan, ik ben meer van de no-nonsence messen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 27 augustus 2012 Delen Geplaatst: 27 augustus 2012 Het mes ziet er wel stoer/cool/tactical uit, is gevaarlijk zwart en het schreeuwt: "SURVIVAL!!!"........ Oja, en het is duur......... nou ik zou zeggen kopen........ Het voldoet immers aan alle eisen/wensen van nogal wat leden hier.... [/ azijnpis modus uit] Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
preppie&kokkie Geplaatst: 27 augustus 2012 Delen Geplaatst: 27 augustus 2012 Tot ik je oor afhak..:-) Haha idd een over the top mes..Alles voor de looks.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.