Ga naar inhoud
GENEGEERD

[Review] Leatherman Supertool 300 (knivesandtools.nl)


Bolo

Aanbevolen berichten

Zuid-As van het kwaad

 

U zag het al aankomen. Freddie ’s hart begaf het eindelijk.

 

Frederick (u mag Freddie zeggen) wist het al sinds het VWO waar u hem ontmoet had. Fred zou rijk worden. En dat was hem ook zeker gelukt, na de universitaire studie begon hij bij een van de grotere banken die ons land rijk was, en niet zonder succes maar ook niet zonder zijn kosten. Freddie misbruikte zijn lichaam altijd al. Geen beweging, flink roken en zuipen. Eten vanuit de muur werd “twee sterren restaurants zijn duur!” Congres na congres, zakendiner na zakendiner, borrel na borrel.

 

Lange dagen, korte nachten en onevenredig veel stress doordeweeks had tot gevolg dat de rikketik kuren ontwikkelde. Een fikse hartritmestoornis maakte een abrupt einde aan een presentatie voor de raad van bestuur. Gevolg: open hart chirurgie, revalidatie en een implantatie van een ICD. Als het aan Fred had gelegen had de pacemaker van goud geweest. U denkt met weemoed aan de avonden op Skype waar u met Freddie discussieerde over economische collaps en goudwaardes. Freddie vond u paranoïde, u vond Fred maar “blind”, desalniettemin was de vriendschap sterk. Freddie was ontslagen uit het ziekenhuis en was weer thuis. U besloot hem maar toch op te zoeken thuis. Een riant penthouse op de Zuid-As van Amsterdam op de 15e etage. Nadat u bent binnengezoemd op het parkeerdek twijfelt u nog… “De trap maar doen?....Neuh….geen zin an” en neemt de lift.

 

Op de tiende etage komt de lift met een schok abrupt tot stilstand waarbij de lichten uitvallen. De schrik slaat u om het hart. “Ironisch” denkt u nog… U bedenkt zich gelijk dat u uw EDEN TDL 20 zaklamp in uw rugtas zit. Welk op de achterbank van uw auto is blijven liggen. SHIT! Ding nog online gekocht bij Knives and Tools naar aanleiding van een review op Preppers.nl en dan niet op de man hebben. STOM!

 

Daar het nogal donker is en u toch nerveus wordt de noodknop ingedrukt van de lift. Kwam die aansteker toch handig uit. Toch wat zicht in de duisternis. Geen reactie. “Hmmm. Fikse stroomstoring blijkbaar, dan maar bellen”. Een blik op het mobieltje doet u fronsen. Telefoon is uitgevallen en reageert nergens meer op. Een blik op uw digitale horloge, welke ook uitgevallen is, doet een angstig vermoeden opdoemen. “Wat de fok?!? Het zal toch niet?!?”

Al die tijd die u als “prepper” had gespendeerd aan diverse scenarios zoals pandemie, collapse, EMP’s en CME’s. Begint er nu eentje zit je op de tiende verdieping vast in een lift! Vierletter woorden vullen de ruimte. Evenals uw schreeuwen om hulp. Geen respons. “Sjah, iedereen is te werk op dit tijdstip. Shit!” Een dun straaltje licht komt tussen de liftdeuren door. “Zou ik hem kunnen openwrikken?” denkt u gelijk. Een Leatherman Supertool 300 hangt horizontaal aan uw riem. U trekt hem open en denkt “Zou die flathead dikke schroevendraaier ook als een zogeheten pry-bar kunnen functioneren?” Na enige pogingen lukt het om de deuren open te wrikken.

 

20120723_115740.jpg.9a6e309d3d66c0a7f8975105185d8741.jpg

 

Eerst orienteren wat er loos is! De gang is onverlicht en er komen wat mensen de gang op lopen. “Heb jij ook geen stroom meer?” hoort u achter u. “Nee, maar alles doet het niet meer. M’n Ipad heeft ook de geest gegeven” was het repliek. Een blik uit het zijraam geeft u een uitzicht op station Zuid. U ziet een tram stilstaan midden op een spoor. Op de ringweg is het een chaos. Meerdere auto’s zijn op elkaar geknald. U ziet mensen rennen naar de vangrail. Zwarte rook aan de horizon. “Wat is er verdomme aan de hand!?!”

 

De schaduw valt plotseling op u. U had het toestel niet horen aankomen. Uw ogen worden getrokken naar de felgele romp van de Airbus die door uw blikveld schuift. U beseft zich in een split-second dat u naar een vliegtuig kijkt die geen kabaal maakt. Secondes later boort het toestel zich door de bomen waarna het vervolgens de grond hard raakt en in tweeen breekt.

 

U staat aan de grond genageld. Tijd sleept zich voorbij en u gedachten zijn, naar het lijkt een eeuwigheid, stil. Het gegil van een vrouw op de achtergrond wekt u abrupt. “FUUUUUUCK! WEG HIER!” schreeuwt uw onderbewustzijn uit. De nooddeur naar het trappenhuis vliegt met een enorme vaart open. U rent de trap af en bedenkt zich na een paar treden “shit! Fred!”. U sprint naar de vijftiende en bonst hard op de deur. “FRED! FRED! DOE OPEN! FRED!”

 

Stilte.

 

Naast de voordeur zit een klein ruitje. Gelukkig enkelglas. Leatherman maakt zijn produkten van hoogwaardig en vooral HARD staal. De punt van de tang boorde zich met grote kracht in de ruit waarna de ruit aan scherven sprong. Nadat u de scherpe kantjes uit de sponning hebt geslagen kunt u de deur van binnenuit openen. U rent naar binnen. “FRED! FREEED!”

 

20120723_120851.jpg.a4eaf92ae0d86c430dfc27802259a098.jpg

 

U vindt Fred naast het kookeiland in de keuken. Gebroken fles mineraalwater naast hem op de grond. Twee glazen op het aanrecht. Een ervan half gevuld. Fred reageert niet meer....

Uw checkt zijn vitale functies. Geen ademhaling. Geen hartslag. Met een schok beseft u zich: “Fred…. Jongen toch….” De puls die Nederland trof betrok ook de pacemaker van Fred in zijn vernietigende effect. Een slecht hart deed de rest. ‘ U dekt uw vriend af met een tafellaken.

 

U kiept het halve glas water in uw keel. Een glas water tegen de schrik helpt immers. Dit zet een gedachtengang in werking waarna u in aktie komt. De koelkast vliegt open en u treft een literfles Evian aan. Die gaat mee.

U rent, sneller dan u dacht uw conditie toe zou laten, de vijftien etages naar beneden. U hoort een rinkelend metalen geluid door het geschreeuw van diverse mensen op diverse etages. U besteedt er geen aandacht aan en maakt dat u naar uw auto komt. U benadert uw heilige koe en komt tot de realisatie dat dat rinkelende geluid op 8 hoog uw sleutelbos was. “SHIT!” Weer biedt de punt van de tang uitkomst. Uw zijruit sneuvelt na een paar klappen. U grijpt uw rugtas en rent richting het hek.

 

Afgesloten. En massief staal. Hier gaan we niet doorheen komen. U kijkt om zich heen. Het parkeerdek aan de zijde is geopend maar u kunt pas vanaf de tweede etage naar buiten klimmen.

U rekent koortsachtig: “Een etage is plus minus drie meter, het hekwerk is anderhalf. Dat is 4,5 meter naar beneden. Als ik spring breek ik misschien wat.” Een snelle blik laat zien dat de buitenzijde van de muur glad is. Naar beneden klimmen wordt het ook niet. “Shit…had ik maar een touw ofzo”. De MacGyver in u komt ineens met een sneltrein vaart naar boven. “Mijn auto!” U rent in de gillende looppas terug naar uw stalen ros. U klapt nogmaals uw Leatherman uit. Ditmaal trekt u het kartelmes open en begint u alle gordels lost te snijden.

 

 

20120723_122655.jpg.4c8e5181d08d30cdf98ad18da17046d2.jpg

 

U kunt voldoende meters afsnijden om een redelijk geïmproviseerd touw te fabriceren. U klimt naar beneden en staat op straatniveau.

 

U ziet de oranje gloed van branden in de verte, u hoort geschreeuw maar de sirenes welke u zou associëren met een dusdanig aanblik van rampspoed blijven uit. De Leatherman stopt u terug in de foedraal aan uw riem. U snoert uw rugzak aan. U neemt een diepe ademteug en begint te lopen. Snel en vastberaden. Richting het noorden. Richting thuis.

 

 

Ik hoor u denken: “wat heb ik nou gelezen?”.

Een (fictief) mogelijk scenario welke zich zomaar zou kunnen voltrekken op elk willekeurig moment van de dag en hoe een simpele Multi tool, in mijn optiek, toch een geweldige uitkomst zou kunnen bieden.

 

De firma Knives and Tools (http://www.knivesandtools.com) gaf mij de gelegenheid om een multitool te testen en te reviewen voor uw lering en vermaak.

 

De kans is groot dat wanneer men het woord "multi-tool" gebruikt u aan het merk "Leatherman" zal denken, en dat is niet vreemd. De firma Leatherman is sinds 1983 bezig met het ontwerpen en fabriceren van multi-tools die een reputatie hebben opgebouwd als zijnde nuttig, goed uitgedacht en onverwoestbaar. Als u iemand vraagt naar de multitool op zijn riem zal de kans aanzienlijk zijn dat het antwoord Leatherman is.

 

Hoewel er over de jaren vele modellen op de markt te gekomen zijn zal deze review zich toespitsen op de "Leatherman Supertool 300"

 

20120719_073319.jpg.57e62fbf748c27b01264d156028070d9.jpg

 

Een snelle blik op de website http://www.leatherman-multitools.nl levert de volgende specificaties op:

 

Aantal functies 19

Messen 420HC staal Clip- point mes. Gekarteld mes.

Tangen Punt- combinatietang

Kniptangen Met verwisselbare 154CM inzetstukken.

Striptang 1

Krimptang 1

Vaste schroevendraaiers Grote schroevendraaier. Kleine schroevendraaier. Kruiskop schroevendraaier.

Vijl Hout/ metaal vijl

Zaag 1

Fles opener 1

Blikopener 1

Lineaal 22 cm.

Lengte 18 cm. open. 11,5 cm. gesloten.

Materiaal heft RVS handgrepen

Materiaal frame Stainless Steel behuizing

Hoes Nylon

Garantie 25 jaar

 

.

Ja, Bolo, Specificaties kopie-pasta is leuk. Maar nou willen we van de hoed en de rand weten! Vooruit!

 

Initiële impressie

 

De Leatherman vond zijn weg naar mijn voordeur door toedoen van de KATO Group

20120719_073415.jpg.43507e2566c2b2b8e4e453524205a6ed.jpg

 

De inhoud betrof de multitool zelf, een handleiding en een foedraal.

 

En dat was eigenlijk onmiddelijk mijn eerste minpunt.

 

(ivm met restricties hoeveelheid foto's zal deze review meerdere posts in beslag nemen)

  • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

De foedraal is een nylon fabrikaat welke mij sterk deed denken aan de telefoonhouders van weleer

 

20120719_073501.jpg.4a8c9be825d1f69cdfa43ab1d4a4e67c.jpg

 

Afgezien dat het uiterlijk mij niet geheel kon bekoren (welk slechts objectief is), deden de gebruikte materialen mijn wenkbrauwen fronsen.

 

20120719_073547.jpg.180243c9cc0572e0c42737d8ff80941f.jpg

 

De elastische materialen zie ik mogelijk zwak punt, ik verwacht dat na veel gebruik deze elasticiteit minder en minder word, welke de retentie zal verminderen.

 

20120719_073756.jpg.91f36ecc349ce89067614f141c58670e.jpg

 

De tool zit dan ook "out of the box" vrij los in de foedraal. Dit vindt ik enigszins een storende factor. Nou kan je zeggen dat ik aan het "mierenn**ken" ben maar ik ben gewoonweg iets anders gewend van Leatherman.

Snelle google search doet concluderen dat er een lederen foedraal beschikbaar is voor deze multitool waar een prijskaartje van 24,95 aan hangt. Oef. Minpuntje Leatherman!

 

Het foedraaltje kan men zowel horizontaal als verticaal aan de riem bevestigen.

 

20120723_110554.jpg.9dbd7b8910635abc2e025cfffbacc689.jpg

 

Horizontaal heeft mijn voorkeur daar hij verticaal de neiging heeft tot verschuiven wat vervelend kan worden

 

Een weging doet ook bevestigen wat ik bij het uitpakken al voelde.

 

20120719_073913.jpg.4d695b833fecb95847a9829c285f9876.jpg

 

Met een gewicht van 286 gram is deze multi-tool een fikse jongen! Misschien maakt hem dat, voor de ultra-light backpackers onder ons, wellicht minder geschikt als survival tool, maar in mijn handen gaf het een goed gevoel.

"The reliability is in the weight". Hij voelt stevig en erg robuust aan en is geconstrueerd uit roestvrij staal. Hoewel dit doet vermoeden dat de tool onderhoudsvrij zal zijn raadt ik toch aan om de tool periodiek schoon te maken en in te olien.

Je tool zal je dankbaar zijn.

 

Je zal niet alles nodig hebben wat de Supertool kan doen, maar het zal je niet spijten dat je de mogelijkheden hebt. Toen ik deze tool binnenkreeg heb ik hem (natuurlijk) bekeken en een paar tooltjes gebruikt. Toen kwam het dagelijks leven om de hoek kijken en kwam ik tot de conclusie dat deze tool vaker werd gebruikt dan verwacht. Sinds dat ie in huis is heeft hij meerdere apparaten gedemonteerd, speelgoed gerepareerd en allerhande kleine klusjes gedaan. En dit was nota bene nog voor het testen!

 

(zie volgende post)

 

EDIT: Het dagelijkse leven roept even! Rest van de review volgt!

 

Babies he? ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn Leatherman is weer binnen onder garantie, eerst had ik de Super tool, deze is 2x hersteld, dan bij de derde keer omgewisseld voor een Core en nu is deze binnen. Hopelijk krijg ik nu een Supertool 300 terug,

daarvan ken je de knip stukjes van de tang vervangen, bij de Core niet.

Wat heb ik al kapot gehad: Bek 2x, telken gebroken, zaag 1x ineens in twee tijdens het zagen (ik geloofde niet wat ik zag) schroevendraaier afgetorst, vijsjes verloren, mespunt afgebroken, enz.

Ik gebruik mijn Leatherman dan ook dag in dag uit. Omruilen of garantie duurde telkens tussen 3 weken en 2,5 maand. (Niet bij K&T, ik heb mijn Leatherman van in de jaren 90)

 

Ik draag 'em in een aftermarket leren dubbele houder, waar ook bitjes en zaklamp in zitten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En we gaan verder!

 

Op de blikopener en de vijl na, heb ik alle tooltjes wel even uitgeprobeerd. Deze multitool bezit overigens dezelfde loadout als de Leatherman Core. Wat ik prettig vindt. Hierbij valt wel op dat, net zoals de Core, er tools opzitten waar ik 123 (nog) niet van zie waar ik ze voor ga gebruikren, Voorbeeld hiervan is de priem en het oog waar je een touw aan kunt bevestigen. Dit "oog" lkan niet "gelocked" worden, in tegenstelling tot alle andere extensies. Over locken gesproken, dit mechanisme werkt erg goed door middel van een druk systeem. Ik had nergens het idee dat de multi-tool bij hardhandig gebruik onveilig zou zijn. Als je ziet hoe scherp de messen waren is dit ook wel een eis.

 

De tool was wel erg stijfjes. De individuele tooltjes eruit halen kan je een nagel kosten. Of dit verbeterd met gebruik valt nog te bezien. Blijft hij zo stroef ga ik met smeermiddelen aan de gang.

 

Even wat tooltesjtes:

 

Mes

 

20120723_094433.jpg.5e16557c5b94837d1bbfc866c8ccac13.jpg

 

Behoorlijk scherp. Houtjes snijden lukt zeer aardig. Maar kan je er ook mee hout mee splijten?

 

20120723_095514.jpg.21b8dbadbbab22c76e67908cb0aaf87c.jpg

 

Denk het wel. :)

 

Goed detail, beide messen zijn gemakkelijk toegankelijk en snel inzetbaar.

 

Zaag

 

20120723_094122.jpg.69703a2aeb42a5327e1d3f585c686a77.jpg

 

Zaag is adequaat. Je moet er geen eik mee pogen te vellen maar om bijvoorbeeld brandhout wat handzamer te maken is dit een prima optie.

 

Kruiskop

 

20120723_094757.jpg.a58d62a2d9c77dfd63d670a1cced6892.jpg

 

Robuust en prettig in gebruik. Je kan er goed druk mee zetten om de schroef beter te laten "pakken". Hetzelfde geld overigens ook voor de flatheads. Een aftermarket bit kit is overigens beschikbaar voor dit model:

http://www.leatherman-multitools.nl/index.php/accessoires/removble-bitdriver.html

 

Verdere eervolle vermeldingen voor de tang alsmede de draadknippers. De draadknippers zijn uitwisselbaar (wat ik als een pre ervaar) en de tang is "massief" te noemen.

 

Conclusie

 

Hoewel ik de Leatherman Supertool 300 te kort in mijn bezit heb gehad om een definitief oordeel te kunnen geven over duurzaamheid geeft de tool wel de impressie alles aan te kunnen. Hoewel de Supertool veel gelijkenissen heeft met de Leatherman Core zijn tussen de twee ook verschillen. Zo is de Core lichter maar of ie net zo sterk is? Geen idee.

 

Wat betreft gebruik, hoewel ik de Supertool in een survival situatie wel alles zou kunnen toevertrouwen is het maar de vraag of de aanvullende tooltjes het gewicht waard is. Een CX Skeletool zou ook prima voor jou kunnen functioneren met de helft van het gewicht. Nou lijkt 130 gram niet veel, maar als het gaat om uitrusting heeft Defensie mij een ding geleerd. Grammen leiden tot onsjes en onsjes leiden tot ponden en ponden doen gewoonweg pijn...

 

Al met al is de keuze voor een multitool een heel persoonlijke. Wat voor applicaties wil je hem voor gebruiken? Hoeveel mag het wegen? Wat kosten evt. aftermarket spullen? Allemaal zaken die individueel bekeken moeten worden

 

Maar mocht je een "alles-kunner" willen die in en om het huis alles kan maar ook in het wild zijn mannetje staat heb je met deze diesel Volvo onder de multi-tools echt geen miskoop.

 

 

Leatherman Supertool 300:

 

Voordelen

 

-Volledig stalen constructie (voelt aan als een tank!)

-Vervangbare knip elementen

-Betaalbaar

-Zelfde gereedschappen als de Core

 

Verbeterpunten

 

-Foudraal laat te wensen over

-Fikse stijfheid van de tool.

 

 

PS:

 

Initiële reviews van tools zoals deze zijn altijd een tikkeltje dubbelzinnig. Dat produkten, die nieuw zijn, presteren verwacht ik wel. Maar de vraag is hoe deze Leatherman de tand des tijds doorstaat. Iets wat een overweging waard is in de scenario's die wij voor ogen hebben. Ik zal deze thread dan ook gebruiken voor een toekomstige video (heb nu geen geschikte driepoot om goed te filmen) evenals dat ik nog een "torture-test" ga uitvoeren. Blijf dit draadje nog eens in de gaten houden voor aanvullende info!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Na verloop van tijd versoepelt alles, zowel de tooltjes als de tang, na een paar honderd keer open en toe is het perfect werkbaar.

Smeren best met dunne teflon olie. (Food grade als je er ook mee wilt eten :p )

 

En ja, prima review, je hebt een nieuwe standaard gezet die slechts weinigen gaan kunnen benaderen! Knap.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeer leuke review

 

De enige vraag die ik nu nog heb is:

Hoe gaat het verhaal verder?

 

Blijkbaar is er animo voor het "verhaaltje"

 

Ik heb nog het een en ander te reviewen. Ik kan die reviews koppelen aan een verhaallijn.

 

Volgt :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Overigens heb ik het vermoeden dat die foedraals voor verschillende types gebruikt worden, mijn Skeletool heeft bijvoorbeeld wel erg veel ruimte over. Voordeel is wel dat de aanvullende bit-setjes erbij passen. Vooral handig voor torx en imbus :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Mijn Leatherman is weer binnen onder garantie, eerst had ik de Super tool, deze is 2x hersteld, dan bij de derde keer omgewisseld voor een Core en nu is deze binnen. Hopelijk krijg ik nu een Supertool 300 terug,

daarvan ken je de knip stukjes van de tang vervangen, bij de Core niet.

Wat heb ik al kapot gehad: Bek 2x, telken gebroken, zaag 1x ineens in twee tijdens het zagen (ik geloofde niet wat ik zag) schroevendraaier afgetorst, vijsjes verloren, mespunt afgebroken, enz.

Ik gebruik mijn Leatherman dan ook dag in dag uit. Omruilen of garantie duurde telkens tussen 3 weken en 2,5 maand. (Niet bij K&T, ik heb mijn Leatherman van in de jaren 90)

 

Ik draag 'em in een aftermarket leren dubbele houder, waar ook bitjes en zaklamp in zitten.

 

En ja hoor, Core werd vervangen door Supertool 300 ! Me very happy. Leatherman service is nog altijd super.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Leuk draadje en ik wil ook weten hoe het verder gaat. Ik ben al meer dan 10 jaar in het bezit van de Leatherman Wave met een leren foedraal. ( Hij was net uit in NL, ik weet niet meer precies wanneer dat was) Beide onverwoestbaar. Ik heb het elke dag bij me en gebruik het elke week wel een keer voor iets. Het is een van mijn beste aankopen.

Enige nadeel vind ik dat als je veel kracht op de schroevendraaiers zet en je zet kracht in de richting van de inklaphoek, het ook idd inklapt. Of het ligt aan mij en ben gewoon een kluns met gereedschap, dat kan natuurlijk ook. ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...