Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 276
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Nomadic bee inn: Niet bepaald een 5 sterren luxe hotel, eerder een stoer bikers motel, maar dat lijkt me wel passen bij die rondzwervende solitaire bijen. Ik wil deze op een standaartje zetten, ik denk iets van 50 cm, met de ingangen naar het zuiden in mijn moestuin.

gaatjes zijn 8 en 10 MM

Hospitality-010.jpg.8a357415b941615ef8ba3820bf090a5e.jpg

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Binnenkort komt er een zeer interessante documentaire uit van Markus Imhoof over de bijensterfte en bijenpopulatie. Dezelfde producers hebben ook "Lets make money" en "We feed the world" uitgebracht, dus het belooft zeer interessant te worden. Komt uit rond 20 maart in de bioscoop en hieronder kan u alvast de trailer zien :)

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 weken later...

Berichten over bijensterfte vind ik verontrustend. Albert Einstein heeft tenslotte gezegd: “If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man” (zoals frank1964 opmerkte, #1 deze thread).

 

In Trouw heb ik gelezen dat in de Verenigde Staten de westerse honingbij massaal sterft. Sinds 2005 is er een sterke daling van de bijenstand, met een dramatische piek in 2012. In 2012 stierf in de VS 50% van de commercieel gehouden bijenvolken. Het is dus niet alleen in Nederland en de rest van Europa dat de bijenstand hard terug loopt.

 

Zie de link: http://www.trouw.nl/tr/nl/4484/Foto/photoalbum/detail/3424799/429331/1/Ook-in-de-VS-sterven-bijen-massaal.dhtml

 

The New York Times heeft een artikel hierover, “Mystery Malady Kills More Bees, Heightening Worry on Farms”, waaruit blijkt dat het nog steeds niet duidelijk is wat de bijensterfte (colony collapse disorder) veroorzaakt.

 

Zie de link: http://www.nytimes.com/2013/03/29/science/earth/soaring-bee-deaths-in-2012-sound-alarm-on-malady.html?pagewanted=all&_r=1&

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, het is verontrustend. Gelukkig heeft het jaar van de bij(2012) voor de Nederlandse bijen weinig slechts gebracht. Er is hierover een enquête geweest onder de NVB (Nederlandse Bijen Vereniging) en 70% van de Nederlandse imkers hebben weinig tot geen last gehad van bijensterfte. Zie hier het artikel.

En dit doet mij als imker, maar ook als mens, heel erg goed!!! Maar laten nu niet denken dat we door één goed jaar er weer bovenop zijn, we moeten het wel onderhouden :)

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kennis van mij was imker. Tot de boeren rondom hun veld besproeid hadden met iets nieuws en de overblijvende bijen zich verdwaast naar hun nest sleepten.

De koningin bracht niks meer voort, ze waren heel agressief, ze vraten het broed op en hij is ermee gestopt. Daar is een heel spel van gemaakt, tot bodemonderzoek en al maar het echte fijne weet ik er niet van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf ben ik lid van de nieuwsbrief van Bijenlint en kreeg net deze extra algemene nieuwsbrief.

 

Pesticiden en bijensterfte

Veel imkers zien dat hun bijenvolken massaal sterven.

 

De oorzaken liggen in een gebrek aan biodiversiteit, plaagdieren en het gebruik van bepaalde pesticiden, de zogeheten neonicotinoïden. Deze worden niet alleen in de landbouw gebruikt, maar ook in de achtertuin.

 

Op deze manier wordt bij bestrijding van mieren, luizen of ander ongedierte, de honingbij ongewild slachtoffer van de giftige pesticiden.

 

Radar onderzoekt de voorlichting bij tuincentra over neonicotinoïden.

 

Vrijwilligers van de Bijenstichting komen aan het woord.

 

Als het goed is komt onze crowdfunding actie tegen gif ook ter sprake.

 

Bekijk de uitzending 22 april om 20.30 uur Ned 1

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Nieuwsbrief van Greenpeace:

 

Bijen bestuiven meer dan 70 procent van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente. Ze zijn dus niet alleen erg belangrijk voor het ecosysteem, maar ook voor ons. Helaas zijn veel nieuwe bestrijdingsmiddelen levensbedreigend voor de bij.

 

Landbouwgif en ziekten eisen hun tol: de bijensterfte is in iets meer dan 10 jaar tijd van gemiddeld 10 procent opgelopen tot 25 procent. In sommige regio’s in Nederland loopt het op tot zo’n 50 procent. De maat is vol. Greenpeace streeft naar een gezonde ecologische landbouw: minder gif en meer bloemen. Help mee! Ga naar http://www.reddebijen.nl en vraag staatssecretaris Dijksma en de EU om een verbod op giftige bestrijdingsmiddelen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

En vergeet niet de petitie te tekenen! Al 23.333 mensen hebben getekend, dat moet/kan beter!

 

Foxxie heeft ook getekend. Tis een kleine moeite mensen. Ik zelf zou (mede gezien de diverse applicaties van honing!!) graag een bijenkast neerzetten maar denk niet dat ik daar midden in een woonwijk makkelijk mee wegkom..

Link naar reactie
Delen op andere sites

check deze link

http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=89453&cHash=b26520e6c7efbd9d7bcbec3fc4dc220a

 

Een onderwerp dat ik nog niet tegengekomen ben op het forum is bijensterfte.

In de afgelopen jaren is het me opgevallen dat er telkens minder bijen en hommels kwamen op de bloemen in mijn tuin en in de omgeving. Dit jaar is het werkelijk ernstig, heb gedurende de hele zomer maximaal 100 hommels gezien en een paar bijen. Vroeger zat de vlinderstruik helemaal vol en de papavers waren druk bevolkt.

na enig surfen op het net, ben ik tot de ontdekking gekomen dat het een wereldwijd probleem aan het worden is, dat mogelijk te maken heeft met het steeds meer toepassen van genetisch gemanipuleerde gewassen en het gebruik van een nieuw type insecticide. De laatste schijnt zo giftig te zijn, dat de zaden van gewaaen erin gedoopt worden en dat de planten die hieruit groeien, beschermt zijn tegen insecten. Het spreekt voor zich dat hommels, bijen en andere bestuivende insecten dit ook binnen krijgen.

Wat heeft dit met preppen te maken? Wel, Einstein, niet de minste heeft ooit gezegd, wanneer de bijen sterven, sterven de mensen en vele dieren binnen 4 jaar.

Ik wil jullie erop wijzen dat de mooie plannen om een moestuin te beginnen, geen succes wordt zonder bijen of andere bestuivende insecten. Het is dan ook een absolute aanrader om een vorm van bestuivingskwastjes aan te schaffen, anders zullen de zaden die we preppen, wel uitkomen en groeien, maar vaak niet meer voor nageslacht zorgen.

Ik vraag me af of jullie ook al waargenomen hebben dat er steeds minder bijen en insecten zijn en of dat in alle regio's even sterk zichtbaar is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Foxxie heeft ook getekend. Tis een kleine moeite mensen. Ik zelf zou (mede gezien de diverse applicaties van honing!!) graag een bijenkast neerzetten maar denk niet dat ik daar midden in een woonwijk makkelijk mee wegkom..

 

Ik roep iedereen op om ook deze petitie te ondertekenen die op grotere schaal gaat! Ze zitten al richting de 3miljoen handtekeningen: http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_the_bees/

Link naar reactie
Delen op andere sites

wij moeten vrees ik terug na een andere vorm van landbouw,met rotatie , leeg stand velden om de vier jaren ect. ik hak mijn bananen bomen om als ze trossen hebben gedragen ,er om eens groien de streuten door en zo krijgt ik nieuwe bomen , nooit ziekte, nooit pesticide, alleen natuurlijk mest.ik heb een lagere opbrengs dat zon mega plantage maar puut de grond niet uit. het is niet alleen pesticide maar de landvorm die ter discutie moet komen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook de petitie getekend.

 

Hier is wat je enigszins goed nieuws zou kunnen noemen: op de site van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) heb ik gelezen dat de Europese Commissie heeft besloten tot een verbod op het gebruik van drie middelen uit de groep neonicotinoiden: clothianidine, imidacloprid en thiametoxam. Het verbod is tijdelijk. Het geldt vanaf 1 december 2013 en voor de duur van twee jaar.

 

De link: http://www.bijenhouders.nl/nieuws/tijdelijk-verbod-op-neonocotinoiden-per-1-december

 

En @Bijenman, nog bedankt voor de tip om te kijken naar het artikel op de site van de NBV (het artikel “70% van de imkers heeft geen last van bijensterfte”). Wat een mooie site zeg (die van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging)! Ik heb het meteen in mijn “Favorites” gezet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerder deze week was er een item bij het RTL nieuws over de pesticide imidacloprid. Dit middel zou terecht komen in het oppervlakte water en niet afgebroken kunnen worden. Het dood meer dan waar het voor gebruikt wordt, zo ook de bijen.
Alle rotzooi komt vroeg of laat in het oppervlakte water en vele blijven daar heel lang,

komen ze daar nu pas achter? Oh wacht wij betalen oppervlakte water belastingen Problem solved ! Dood ziek word ik van die politiekers. Thats why i'm a political athiest.

 

Groetjes Chin

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...