Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Luctor et Emergo

Lid
  • Aantal items

    250
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Community reputatie

87 Uitstekend

1 Volger

Over Luctor et Emergo

  • Titel
    Senior Prepper

Persoonlijke Informatie

  • Locatie
    Zeeland
  • Nieuwsbrief
    Ja
  1. Dank je wel, @Johnny BravoNL! Ik heb net een rotte tijd achter de rug en dit is de eerste keer in een maand tijd dat ik hartelijk heb kunnen lachen... en dan bijna 9 minuten lang! Ik kom niet bij van het lachen. Dank je wel, je hebt m’n dag gemaakt!
  2. Niet dat dit echt als een verrassing komt... In de belgische krant De Standaard ben ik een artikel tegengekomen over het feit dat de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen de capaciteit van wat de aarde in één jaar tijd kan produceren overschrijdt. Geen verrassing maar het blijft een verontrustende trend. Het belooft weinig goeds voor de toekomst van onze kinderen en hun kinderen, trouwens voor de mensheid in het algemeen. Zie het artikel: “Draagkracht van de aarde voor dit jaar overschreden”, http://www.standaard.be/cnt/dmf20130820_00699313
  3. Mijn hemel, welke producten kan je nog met vertrouwen eten (en drinken, en zelfs aanraken)! Stel je voor dat zelfs een minimale hoeveelheid van die chemicalien in het volgroeide product komt! Ik moet er niet aan denken wat ik dagelijks van die troep binnen krijg! @Simurgh je hebt de thread terecht “Zaden shock!” genoemd!
  4. Niet alleen een prachtig recept maar ook ontzettend leuk om te maken. In de recepten heb ik het over “gedroogde gist” en dan bedoel ik de soort gist die in poedervorm in kleine zakjes (7 gram) wordt verkocht en wat weleens “instant gist” wordt genoemd. De verhouding tussen droge en verse gist is ongeveer 1 : 2,5 (10 gr droge gist = 25 gr verse gist, dus 7 gr droge gist = 17.5 gr verse gist)... en voordat je gaat kamperen (of naar jouw BOL gaat) zou je thuis kunnen kijken hoeveel theelepels 7 gram of 17.5 gram is. Wat grappig is met gist, is dat de hoeveelheid niet echt heel belangrijk is. Het klinkt misschien gek, maar als je de hoeveelheid ingrediënten van het recept verdubbelt, is het niet nodig de hoeveelheid gist te verdubbelen tenzij je heel grote hoeveelheden makkt. Omdat gist een levend organisme is, zal het zichzelf vermenigvuldigen indien dit voor het deeg is vereist (althans, dat heb ik ooit ergens gelezen). Indien je dubbel zoveel maakt als in het recept wordt aangegeven, moet je niet vergeten om het deeg wat langer te laten rijzen. Succes ermee en smullen maar.
  5. Leuke reactie hoor! Ik moet toegeven dat in eerste instantie ik wat lukraak het “brood met bier” heb gemaakt, gebaseerd op het recept voor “brood met gist” dat ik vaak thuis (in de oven) maak. Het was echt kicken toen het “brood met bier” lukte. Wie weet, misschien als je hetzelfde brood gewoon thuis zou maken, zou je “mwah” zeggen, maar tijdens het kamperen of zo is het echt heerlijk. Het brood is echt smullen met honing maar ook met hartige dingen zoals kaas (en mosterd), smeerkaas en paté. Je kunt ook ingrediënten aan het deeg toevoegen zoals geraspte kaas, kruiden, maanzaad, specerijen zoals paprika, zongedroogde tomaten (en dan het liefst zelf gemaakt natuurlijk ), plakjes zwarte olijven, gesnipperde uien, geraspte worteltjes, rozijnen, enzovoorts.
  6. Ja, inderdaad! Tijdens het kamperen bakken we graag brood in onze Dutch-oven. Het is leuk om te doen en het brood smaakt heerlijk! Wat uiteraard een voorwaarde is, is dat je op de kampeerplaats (of waar dan ook) een goed fikkie mag stoken. Eerst een recept voor brood gebakken met bier in plaats van met gist... heel handig omdat, eerlijk is eerlijk, de meeste mensen zullen (bijna) altijd bier in huis hebben maar niet altijd gist. Toen ik een keer geen gedroogde gist meer had, heb ik de gist vervangen door bier. Het resultaat was fantastisch en sindsdien is het een favoriet recept van ons. Wat lekker gemakkelijk is aan dit brood, is dat je het deeg niet hoeft te kneden of te laten rijzen. Tip: Tijdens een SHTF-situatie, als je naar jouw BOL gaat, zal je waarschijnlijk geen weegschaal of zo bij je hebben. Dus, nu dat je nog thuis bent en je een weegschaal bij de hand hebt, kijk hoeveel bloem, water, enz in de beker (of kopje) past die je in jouw BOB hebt (in mijn metalen beker, bijv., past 125 g bloem en 180 ml water). Brood Zonder Gist (dit past in onze 7.5 liter Dutch-oven, diameter 33.5 cm) 3 ½ kopjes (440 g) zelfrijzend bakmeel 1 eetlepel (15 g) suiker 3 mespuntjes zout 2 eetlepels melkpoeder ½ blik lauw of warm bier (180 ml) of ietsje meer (het deeg moet stevig en droog zijn, niet plakkerig) bakpapier Dutch-oven (met een rooster erin) Maak een goed vuur zodat je een gloeiende massa hebt tegen de tijd dat je gaat bakken. Leg het rooster op de bodem van de Dutch-oven en leg 2 lagen bakpapier op het rooster (zie foto onder) Doe alle droge ingrediënten in een grote schaal (of op iets plats als je geen kom hebt) en meng ze door elkaar. Voeg steeds een beetje bier toe (het bier moet lauw of warm zijn) en meng met een mes. Terwijl het mengsel nog steeds in de schaal is, meng alles goed door elkaar met de hand totdat je een samenhangend deeg hebt (het deeg moet stevig en droog zijn, niet plakkerig). Vorm het deeg tot een iets afgeplatte bol. Leg het deeg, zonder het verder te kneden of te laten rijzen, op de bakpapier in de Dutch-oven; leg het deksel erop.. Zet de Dutch-oven op een pannenrooster boven de kooltjes en leg wat gloeiende kolen op het deksel. Verwijder de kolen van het deksel mocht het brood aan de bovenkant dreigen te verbranden. Het brood heeft ongeveer 40 minuten nodig om te bakken maar checken of het eerder klaar is (beklop de bodem van het brood, als het goed gaar is, klinkt het hol). [ATTACH=CONFIG]4631[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]4632[/ATTACH] Als je toch genoeg gist hebt (en alle tijd in de wereld), kan je normaal brood bakken: Brood met Gist (dit past in onze 7.5 liter Dutch-oven, doorsnee 33.5 cm) 350 g tarwebloem (volkoren tarwemeel kan ook, maar strooi dan gewone bloem op je kneedplank) 1 zakje gedroogde gist 15 g suiker (1 afgestreken eetlepel) 10 g zout (1 afgestreken dessertlepel) 1 eetlepel melkpoeder 1 kopje lauw tot warm water aluminium bakvorm in de vorm van een broodvorm (zie foto onder) Dutch-oven met een rooster erin Maak een goed vuur zodat je een gloeiende massa hebt tegen de tijd dat je gaat bakken. Doe alle ingrediënten in een schaal en meng alles door elkaar. Voeg het water toe en meng totdat je deeg hebt met een plakkerige samenstelling. Leg een handdoek over de schaal, zet de schaal op een warme tochtvrije plaats, laat het deeg 1 uur rijzen. Bestrooi de tafel met bloem en leg het deeg erop. Kneed het deeg tenminste 10 minuten, en voeg bloem toe om een elastische samenstelling te krijgen. Doe het deeg terug in de schaal en laat het nogmaals afgedekt 45 tot 60 minuten rijzen. Doe het deeg in de aluminium vorm en zet deze op het rooster in de Dutch-oven; leg het deksel erop. Zet de Dutch-oven op een pannenrooster boven de kooltjes en leg wat gloeiende kolen op het deksel. Verwijder de kolen van het deksel mocht het brood aan de bovenkant dreigen te verbranden. Het brood heeft ongeveer 45 minuten nodig om te bakken. [ATTACH=CONFIG]4633[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]4634[/ATTACH]
  7. Hoi @Tim8D1999, heb je nog twijfels? Hier wat goed bedoeld advies: Kijk eens naar een filmpje gemaakt door @ Communicator, http://youtu.be/JhgXOfWvVKo, dat te zien is op de thread “[VideoCast] Nederlandse Preppers ... geen doemdenkers!”, http://preppers.nl/forum/printthread.php?t=3418&pp=40. Je zou ook kunnen kijken naar het promofilmpje gemaakt door @ Johnny BravoNL, http://www.youtube.com/watch?v=eZLCNtiYSO4, te zien op de thread “Preppers.nl Promofilmpje?”, http://preppers.nl/forum/printthread.php?t=3495&pp=40 Misschien iets voor jouw ouders?
  8. Ik kreeg een raar bericht (“Intranet settings are turned off by default”) toen ik deze link probeerde te openen, dus hier is een artikel (waarschijnlijk hetzelfde) dat ik vandaag in het AD heb gelezen: “Wetenschappers ontdekken oorzaak massale bijensterfte”, http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3483772/2013/07/29/Wetenschappers-ontdekken-oorzaak-massale-bijensterfte.dhtml
  9. Gelukkig is de post van bfgEra verwijderd en kunnen we niet meer lezen over “Balanchine Powder Puff Tutus, costumes for ballet, the traditional ‘pancake’ tutu” en dergelijke onzin die thuishoort op de dansacademie!
  10. Ik wens je veel succes ermee. Het stuk geschreven door bfgEra is je reinste onzin en heeft niets met preppen te maken. Dit hoort thuis op de dansaccademie.
  11. Naar mijn gevoel is het hele forum bomvol met threads hierover. Er is echt geen Preppers Certificaat nodig om hierachter te komen (my two cents). Kijk bijvoorbeeld naar de thread “Skills to-do list (Welke cursussen & trainingen te volgen)”, http://preppers.nl/forum/printthread.php?t=2856&pp=10&page=1. Zoek #84 op. Daar vindt je een overzicht van vaardigheden (klein en groot) die iedere prepper zou moeten beheersen. De hele thread is eigenlijk vol lijsten, zoals #42 en #12. Er is trouwens een Skills sub-forum vol interessante onderwerpen! Gewoon kijken wat voor toepassing is op jou.
  12. Leuk hoor! Je hebt mijn vrouw natuurlijk niet meegemaakt... maar zij leest mee dus zal ik het hierbij laten!
  13. Inderdaad handige dingen. Leuk om te horen dat anderen dat ook vinden. Als we gaan wandelen neemt mijn vrouw er altijd twee mee, dus op oneffen of stijl terrein kunnen wij er allebei één gebruiken!
  14. Dat hebben we vroeger tijdens wandelvakanties vaak gedaan, door de wandelstok onderste boven in de grond te steken, de spike door een ring in de tarp te steken en een scheerlijn rond de spike te spannen. Werkte prima. Doordat de stok telescopisch is, kan je deze tot het juiste formaat in elkaar schuiven en je tarp daarmee overeind houden. Echt handig.
  15. Wandelstokken met een degen erin! Nou, daar wilden ik het juist niet over hebben. Verklikken?!! Laten we niet nog een keer deze weg inslaan!!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...