Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Johnny BravoNL

"Geef ons heden ons dagelijks brood..."

Recommended Posts

Right... Ik heb alles redelijk op de rit qua voedsel. Genoeg vleesproducten, vis, groente en fruit.

 

Bovenstaande producten zijn in verschillende verpakkingsvormen redelijk lang houdbaar.

 

Ik mis echter brood. Brood is niet lang houdbaar (gemiddeld een week) en toch wil ik er een voorraad van. Ik wil het niet invriezen want daar heb ik niets aan voor mijn preps. Als de elektra uitvalt moet ik binnen een week al het brood consumeren en dat lijkt me niet handig.

 

Ik weet dat er opties zijn om graan te vermalen tot meel en daar dan brood van te maken. Voor een korte SHTF vind ik dat te veel werk. Daarnaast is het graan ook lastig te bewaren en heb ik geen zin om een handmaler aan te schaffen. De broodmix uit de supermarkt is ook niet lang houdbaar, dus dat lijkt me geen optie. Of is dit te vacumeren?

 

Wie heeft er goede opties of alternatieven voor brood opslaan of het makkelijk maken daarvan? Een elektrische broodbakmachine beschouw ik overigens niet tot mijn preps, ik ga uit van een "off the grid" scenario.

 

Ik kijk uit naar jullie ideeën! Alvast bedankt!

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Sandokan

ik heb in het buitenland vaak zelf brood gebakken, en dan kocht ik gewoon zo'n megazak met 15 kg meel, haver, rogge enz om diverse combinaties te maken. Gist is lastiger dan puur meel. Gewoon gaan proberen en doen. Is leuk ook!

 

 

Sandokan

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Sandokan

roggebrood, in van die pakjes, houdt ook lang goed...

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

http://www.kathmandu.nl/voeding/globetrotter/trekking-keks/prd791g66f142.html

en

http://www.zwerfkei.nl/koken-voeding/voeding/zwerfkei-hartkeks

en

http://www.ebay.de/itm/12-x-250-g-Dosenbrot-Pumpernickel-Dauerbrot-geschnitten-3kg-Brot-/160716381816?pt=DE_Elektronik_Computer_Haushaltsger%C3%A4te_Kleinger%C3%A4teK%C3%BCche_PM&hash=item256b715e78

 

Dat brood in blik is een soort gesneden roggebrood. Erg voedzaam.

Overigens ook gewoon in de supermarkt in Duitsland te koop onder de naam Pumpernickel. Let er dan wel op dat je het brood in een blik koopt.

Volgens de experts kun je de houdbaarheidsdatum die erop staat negeren: pumpernickel in blik is naar verluid 20 jaar en langer houdbaar.

 

Succes!

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

oh trouwens, die hartkeks zijn ca 5 jaar houdbaar.

 

Mijn jongste zoontje vind ze lekker om op te knabbelen (dus die 5 jaar haal ik helaas niet :)).

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Voor lange termijn is graan+molen wel handig, lang houdbaar en voedzaam. Voor de korte termijn (lang ook wel trouwens) kun je ook ander voedsel eten dan brood.. Die pumpernickel blikken ben ik wel benieuwd naar, is nog wel betaalbaar en langer houdbaar dan wecken of het roggebrood in de supermarkt hier.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Ik weet dat er opties zijn om graan te vermalen tot meel en daar dan brood van te maken. Voor een korte SHTF vind ik dat te veel werk. Daarnaast is het graan ook lastig te bewaren en heb ik geen zin om een handmaler aan te schaffen. De broodmix uit de supermarkt is ook niet lang houdbaar, dus dat lijkt me geen optie. Of is dit te vacumeren?

 

Wie heeft er goede opties of alternatieven voor brood opslaan of het makkelijk maken daarvan? Een elektrische broodbakmachine beschouw ik overigens niet tot mijn preps, ik ga uit van een "off the grid" scenario.

 

Ik kijk uit naar jullie ideeën! Alvast bedankt!

 

@JBNL: Vanuit een duurzaam preppersperspectief is mijn advies toch: een robuuste handmolen plus hele tarwe (of een andere graansoort). Ik heb zelf de verschrikkelijk dure Wonder Junior Deluxe handmolen die liff.nl verkoopt voor bijna 300 pleuri en daarnaast inmiddels ruim 50 kilo tarwe. Zolang droog en donker etc bewaard blijft tarwe een levenlang goed (al zal het ongetwijfeld wat muffer worden door de jaren heen).

 

Tot slot heb ik ook nog tarwezaad van Vreeken's Zaden. Hun site is behoorlijk ruk dus kan geen deeplinkje sturen, maar gebruik hun zoekveld maar voor 'tarwe'. Verder wel een heel mooi bedrijf met hele mooie produkten. Heb al meerdere dingen bij ze besteld. Levertijd duurt vaak wel een week of 2.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

hoi jester, mag ik vragen waar je 50 kilo tarwe kan kopen en wat dat kost per kilo ?

 

voor wat het brood betreft, bij de real supermarkten in duitsland verkopen ze verschillende blikken roggebrood voor 2 euro per blik (dus goedkoper dan op internet)

heb zelf vollkornbrot 500gram houdbaarheidsdatum 28-05-2014

trouwens matze crackers zijn ook tot april 2014 houdbaar. dat zijn grote crackers in oranje doosjes en vrij goedkoop

 

odessa1944

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
voor wat het brood betreft, bij de real supermarkten in duitsland verkopen ze verschillende blikken roggebrood voor 2 euro per blik (dus goedkoper dan op internet), heb zelf vollkornbrot 500gram houdbaarheidsdatum 28-05-2014

trouwens matze crackers zijn ook tot april 2014 houdbaar. dat zijn grote crackers in oranje doosjes en vrij goedkoop

 

Een webshop als Noodzaken (http://www.noodzaken.nl) biedt deze soort lang houdbaar brood aan:

Pumpernickel.jpg.aed145ef2b61e4f57962d1847c2e75ed.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

Dat is inderdaad de Pumpernickel die ook in de Duitse supermarkten wordt verkocht.

Ik heb er destijd (26-01-11... jaaa, ik heb het bijgehouden :o) € 1,99 voor betaald. Geen idee wat het nu kost, maar zal niet erg veel duurder zijn.

 

Het prijsverschil moet natuurlijk wel de rit ernaartoe goedmaken.

Of je moet het compenseren met het goedkope tanken (benzine welteverstaan) en de goedkopere overige boodschappen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Wat me op valt aan de meeste prep lijsten is het ontbreken grote hoeveelheden bak olie,wel eens brood zonder vet gegeten,of gebakken zonder boter of olie?

Een paar jerrycan's zonnebloem olie mogen eigenlijk niet ontbreken,zijn jaren houdbaar en kosten bijna geen drol.

Ook ben ik al een paar keer tegen gekomen dat mensen tarwe kopen,houd er wel rekening mee dat je van tarwe,ouder als een jaar of twee geen goed brood meer kan bakken,nog af gezien van wat voor tarwe dat dan wel niet mag zijn,is dat eersteklas Duitse E,of de meest ordinaire voertarwe die er bestaat,nu zullen die termen jullie niet zoveel zeggen maar ze zijn wel van wezenlijk belang als je tarwe wilt preppen om er brood van te bakken,verder,hoe schoon is die tarwe?(zit er graanklander in,heb je na twee jaar geen graan meer meer een onverwachte vleesmaaltijd)

Nog afgezien van het werk van het malen van die tarwe is bloem kopen eenvoudiger en zeker net zolang houdbaar als tarwe.

Koop pure witte bloem met een asgehalte,of type aanduiding van (0)55-(0)65 zonder verdere toevoegingen,zeker geen bruinbrood soorten,hier zitten nl kiemdelen in die na drie maanden al voor ranzigheid zorgen,voeg liever eventueel wat zemelen toe als je gaat bakken,die zijn ook los te koop en praktisch onbeperkt houdbaar.

Deze keer liever niet bij het plaatselijke bio molenaartje,deze heeft geen endolator,dat is een apparaat waar de bloem door gemangeld word en alle ongedierte en hun eitjes kapot geslagen worden,maar bij een grote winkel keten die zaken doet met een industriële meelfabriek.

Het nadeel van dit verhaal is dus wel dat je zelf je brood nog moet bakken maar op deze manier ben je wel goedkoop(kilopak bloem is iets van50-70ct) voor minstens twee jaar van brood voorzien bent,trouwens niet vergeten een paar pakken gedroogde gist te kopen,gaan theoretisch ook twee jaar mee maar praktisch veel langer.

  • Leuk 2

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Als je brood wilt bewaren, kun je het ook wecken. Je hebt dan geen brandstof meer nodig om te bakken (dat gebeurt vóórdat je het weckt) en het brood blijft maandenlang vers.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Graan opslaan ok molen ok, maar hoe doe je dat met de boter.

Ik heb nog nooit broden gebakken zonder boter kan dat? Of heb je boter in blik, lang houdbaar?

 

Uhmm olie ipv boter?

Staat alleen maar twee mails hoger, sorrie.

Het wordt een klus om al die mails wat bij te houden:rolleyes:

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu
Graan opslaan ok molen ok, maar hoe doe je dat met de boter.

Ik heb nog nooit broden gebakken zonder boter kan dat? Of heb je boter in blik, lang houdbaar?

 

Uhmm olie ipv boter?

Staat alleen maar twee mails hoger, sorrie.

Het wordt een klus om al die mails wat bij te houden:rolleyes:

 

Bakken met olie ipv boter gaat prima.

Ik heb meerdere recepten. Zal eens kijken of ik die zonder al te veel moeite kan posten (uiteraard in de juiste rubriek :))

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Lieve mensen,

 

Ik zit nog altijd met het "brood probleem".

 

Simpelweg, mijn kinderen vinden het ingeblikte roggebrood niet te eten... En ik ook niet...

 

Wie gaat mij helpen aan dè briljante oplossing voor brood? Ik heb vlees genoeg, broodbeleg in ruime hoeveelheden, rijst, pasta, noem maar op, maar hoe ga ik brood maken zonder gas, water etc.,? En hoe sla ik de ingrediënten voor lange tijd op?

 

HELP!

 

JB......

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Goed gedroogde tarwe... Mais... Rogge, Spelt, enz... En toch een handmolen?

 

Anders zelf brood wecken. Of gewoon brood laten voor wat het is! Nederland is echt een brood land, maar vergeet niet dat lang niet iedereen zoveel brood eet als wij doen!

 

Beschuit is bijna eeuwig houdbaar, dus voor je vezels is dat wel een optie. En roggebrood smaakt je nu misschien niet zo, maar als je honger hebt zal het heerlijk zijn. Pasta (spaghetti oid) is in feite ook gebroogde bloem met ei. En al klinkt het nu vast niet als een lekker ontbijt, het zijn ook weer vezels!

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
... maar hoe ga ik brood maken zonder gas, water etc.,? En hoe sla ik de ingrediënten voor lange tijd op?

 

186449.jpg

 

No panic JBNL, pak die roze hoerensloep van je en rijd naar een molen die aangesloten is bij het Ambachtelijke Korenmolenaarsgilde en haar minimaal 4 zakken van 25kg biologische hele tarwe. Paar kilootjes gedroogde gist erbij en een handmolen (zoals de eerder genoemde Wondermill Junior Deluxe) en je bent zo 400 broden verder.

 

En een goeie houtkachel natuurlijk! Eentje waarbij je op de bovenkant kan koken. Zoals de Jøtul F602 (staat nog op mijn wishlist als backup voor onze huidige)

 

f602-2jotul.jpg

  • Leuk 3

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Beste Johnny,

 

Mischien dat dit een goede tip voor je is ter vervanging van brood: De volkoren voedingsbiskwies van Patria, zijn best lekker en goede vervanger van brood. Je kunt er jam op smeren, plakje kaas erop of iets anders, maar bovenal is het zeer voedzaam, het voorkomt obstipatie en zijn superlang houdbaar. Kosten 1,31 in de supermarkt. Ze zijn wel hard, maar daar valt prima mee te leven... :) Krijg je veel koeken van.

 

Zelf doe ik geen moeite om brood in te slaan, wil best een broodje bakken elke ochtend voor het ontbijt, gewoon direct in de koekenpan. Verder heb ik dus die volkoren voedingsbiskwies, Sultana, Melba toast en tarwe beschuiten. Lekker om in de soep te dippen en toch dat dagelijks brood in je maag.

 

Ben nooit een liefhebber geweest van roggebrood, krek noch smack an... :) En beschuit vind ik handig als ik bijvoorbeeld een omelet wil maken (net als oud brood dat nog niet beschimmeld is) te vermalen en door het eibeslag te mengen inclusief wat groente, kruiden en als het kan champignons en fijngemalen sla (nen echte boerenomelet, stevig gevuld) of als extra vulling voor in de soep (beste in erwtensoep)

Denk dat je kinderen het ook lekker zullen vinden.

 

Grtz,

Vantazzy

 

Patria Voedingsbiskwies: (weinig te vinden op internet over deze koeken, voer wel alles in want als je alleen Patria doet krijg je vette tankwagens te zien)

Voedingswaarde per 100g (100g)

Energie 1699 kj 406 kcal

Eiwitten 9,1 g

Koolhydraat 69,7 g

Suiker 16,7 g

Vet 8,7 g

Verzadigd Vet 5,3 g

Vezels 5,8 g

Natrium 0,36 mg

 

Per 1 beschuit: Energie 235kj-56kcal * Eiwitten 1,24g * Koolhydraat 9,55g * Vet 1,19g

Dus in principe 2 beschuiten telt voor 1 snee brood.

 

 

En die Evergreens niet te vergeten, zeer gezond! Huismerk blijkt precies hetzelfde te zijn als die met de mooie verpakking. Qua smaak, structuur, textuur, alles is hetzelfde. Alleen huismerk scheelt een hoop centen.

 

En als laatste nog: Je kunt ook die blikken croissants kopen, heb je ook brood, moet je wel ff afbakken. Ik geef je gewoon alles opties en ideeën die ik weet, mischien kun je er iets mee! Ik ga morgen denk ik een paar blikken halen van dat spul en dan in de grond stoppen met een zak eromheen. Koelkast heb ik al tijden niet meer in gebruik en volgens mij moesten die blikken in de koeling staan (vandaar dus in een gat in de tuin)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik heb die Patria biscuits ook gevonden! €0,99 per pak maar bij de Em-té (van 300 gram = 1218 kcal!!!)

 

Je euro koopt hier dus veel calorieën! Ik vind ze wel wat "droog", maar de smaak is goed. Jam erop, plakje kaas, leverpastei... Ja, voor mijn SHTF ontbijt helemaal goed gekeurd! THT 10-2013, maar waarschijnlijk wel langer.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Lieve mensen,

Ik zit nog altijd met het "brood probleem".

Simpelweg, mijn kinderen vinden het ingeblikte roggebrood niet te eten... En ik ook niet...

Wie gaat mij helpen aan dè briljante oplossing voor brood? Ik heb vlees genoeg, broodbeleg in ruime hoeveelheden, rijst, pasta, noem maar op, maar hoe ga ik brood maken zonder gas, water etc.,? En hoe sla ik de ingrediënten voor lange tijd op? HELP! JB......

Dit is weliswaar een wat ouder bericht, maar ik kwam opeens op het idee dat je zelf wel rijstewafels of popcornwafels kunt maken! Hiervoor kun je een ouderwets wafelijzer kopen (zonder stroom) en dan met het recept van bijv. deze site http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Rice-Waffles-241527 zelf rijstewafels maken, dat vinden de kinderen meestal wel lekker. Of deze (hiervoor heb je wel ricecrispies nodig)

http://www.yummly.com/recipe/Rice-Krispies-Waffles-_Cook_s-Country_-Food_com-65433

 

Belgische wafels: http://www.yummly.com/recipe/Belgian-Waffles-_Gluten-Free_-Food_com-109142?columns=4&position=23/24

 

Verder heb ik creamcrackers op voorraad en craquottes naast het eerder genoemde beschuit. Die vinden mijn kids ook heerlijk. Ook lang te bewaren zoals eerder genoemd, de diverse ontbijtgranen zoals cornflakes, smacks e.d. maar dat neemt wel veel volume in. Uit de doos halen en opbergen in bakken is al beter...

  • Leuk 2

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...