puntmuts Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Weet niet of je ook wel eens boekweitmeel gebruikt? Schijnt bijv. bij een glutenallergie ook een goede vervanger te zijn. http://www.voedingscentrum.nl/recepten/recept/boekweitbrood.aspx http://www.voedingscentrum.nl/recepten/recept/boekweitbroodzondergist.aspx Ik heb een wat afwijkende allergie, mag ook geen boekweit, maar wel kamut (oude tarwesoort). Dus ik bak alles (brood, koek ed) met kamutmeel. Nu nog goed aan te komen, maar straks..... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 @Cardhu Is dit hetzelfde boek? http://www.brouwmarkt.nl/het-weckboek-inmaakboek-110-pag-p-176.html Graag gedaan. MIsschien een goede tip: probeer het originele weck inmaakboek ergens te vinden. Hij is wel te vinden op Marktplaats Daarin staat echt een schat aan informatie! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Arisaka Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Hoeveel kcal bevat dat? En hoeveel gram is één pak? Ik zou de info nog geven. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Ik heb een wat afwijkende allergie, mag ook geen boekweit, maar wel kamut (oude tarwesoort). Dus ik bak alles (brood, koek ed) met kamutmeel. Nu nog goed aan te komen, maar straks..... Weet niet of je een tuin hebt? Lees hier http://www.wiebaktmee.nl/kamutbrood%20met%20desem%20als%20rijsmiddel/kamutbrood%20met%20desem%20als%20rijsmiddel.html dat je het hier ook in NL kunt zaaien.... Of wellicht in een volkstuintje? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Op zich niet verkeerd! En het smaakt goed dus? Ik kom eigenlijk nooit verder dan de em-te en de aldi... Misschien toch maar eens doen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast partizan Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Misschien dat het planten van een broodboom iets is weet niet of ze er in wit en bruin zijn:) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Arisaka Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Ik vind ze prima smaken en zeker voor die prijs Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Ik heb net bierbrood in de oven staan, als ze daar een boom van hebben, dan plant ik een bos! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Dick Berts Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Maarten Luther: "Als ik weet dat de wereld morgen vergaat, dan plant ik vandaag een boom". Prepper Partizan: "Als ik weet dat de wereld morgen vergaat, dan plant ik vandaag een broodboom". Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 @Cardhu Is dit hetzelfde boek? http://www.brouwmarkt.nl/het-weckboek-inmaakboek-110-pag-p-176.html Dat is inderdaad hetzelfde boek. Wat leuk zeg. Ik wist niet eens dat dit nog 'nieuw' verkocht werd! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 18 november 2012 Delen Geplaatst: 18 november 2012 Ik zit net onze heerlijke luie zondag brunch voor te bereiden... Gooi ik afbakbroodjes (die van de em-te zonder e-nummers) in de oven... Die zijn 8 maanden houdbaar! Dat vind ik voor brood best lang! Uiteraard lekkerder als je ze afbakt, maar zo ook goed te eten in tijden van nood. Kosten niet te veel (als ik me niet vergis €0.89 per twee party stokbroden). Iets waarmee je goed kunt rouleren in je dagelijks/wekelijks leven... Even snel gerekend, wij eten één pak per week, 8 maanden = 35 weken houdbaar. Dan zouden hier 35 van die pakken in roulatie geen probleem zijn. Zou heb je toch weer een aardig voorraadje, lang houdbaar, brood! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
puntmuts Geplaatst: 18 november 2012 Delen Geplaatst: 18 november 2012 Ik heb zelf een allergie voor veel granen, waardoor brood ook nu al soms een probleem is. Vooral op vakantie's als brood bakken minder gemakkelijk gaat als thuis. Vorig jaar voor 3 weken brood ingevroren en meegenomen naar een Spaanse camping. Ging wel goed, maar was een heel gedoe om de campingbaas zo gek te krijgen dat hij al mijn brood in de vriezer wilde stoppen. Dit jaar de broden thuis gesneden en gedroogd. Ging perfect! Veel minder gewicht en het is de hele vakantie lekker gebleven. Misschien een tip voor anderen die niet tegen de gewone crackers of zo kunnen. Dit weekend ga ik proberen brood te bakken in een coleman oventje op de houtkachel. Experiment met het Coleman oventje op de houtkachel is zeer geslaagd! De over bereikt een temperatuur van 100 graden. Brood na 3 uur er uit gehaald. Prima gaar! Trouwens het oventje is ook prima te gebruiken om te drogen. Al twee keer tomaatjes er in gedroogd. Binnenkort ga ik appel proberen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 18 november 2012 Delen Geplaatst: 18 november 2012 Experiment met het Coleman oventje op de houtkachel is zeer geslaagd! De over bereikt een temperatuur van 100 graden. Brood na 3 uur er uit gehaald. Prima gaar! Trouwens het oventje is ook prima te gebruiken om te drogen. Al twee keer tomaatjes er in gedroogd. Binnenkort ga ik appel proberen. Coleman oventje? Leuk, had ik nooit van gehoord/nooit gezien. Thanx. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
puntmuts Geplaatst: 20 november 2012 Delen Geplaatst: 20 november 2012 Weet niet of je een tuin hebt? Lees hier http://www.wiebaktmee.nl/kamutbrood%20met%20desem%20als%20rijsmiddel/kamutbrood%20met%20desem%20als%20rijsmiddel.html dat je het hier ook in NL kunt zaaien.... Of wellicht in een volkstuintje? Goed idee! Ik ga het gewoon eens proberen komend jaar! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Adrie Geplaatst: 25 november 2012 Delen Geplaatst: 25 november 2012 Het meest simpele brood ooit, brood zonder kneden, en lekker ook nog. http://yummyinmytummy.nl/brunch/belachelijk-makkelijk-brood/ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vantazzy Geplaatst: 26 november 2012 Delen Geplaatst: 26 november 2012 Toen bekend werd gemaakt dat je met waxinelichtjes ook brood kon bakken had ik wat zitten experimenteren, ipv water had ik energydrink gebruikt (Monster Energy) en als extra smaakmaker wat rozijnen en kleine stukjes appel. Uiteraard klein begonnen, goed voor één handbroodje. Had gewoon bloem gebruikt zonder iets erbij, mischien dat er al gist in die bloem zat, maar volgens mij niet. Hoewel de korst beetje glad eruit zag (logisch als het in zo'n bakvormpje zat) was het bijzonder lekker om te eten. Proefde een beetje van die monster energy, de rozijnen en de stukjes appels waren zeer gewenste smaakmakers. Een zeer geslaagd broodje. Had 5 waxinelichtjes gebruikt maar ik denk dat 4 stuks ook voldoende waren geweest. Mocht er ooit die tijd komen dat er geen brood meer te halen valt, is het toch verbluffend dat je gewoon zelf brood kunt maken? Is voor jezelf ook een groot compliment, een trotsmakertje als je een eetbaar broodje hebt kunnen maken. Eén van de beste tips die ik ooit gelezen had op dit forum! Volgende keer ga ik er eentje maken met gist erin, es kijken wat het verschil ervan is. Mischien dat die Monster Energydrink een vorm van gist bevat? Zou het niet weten. Dus in principe is er geen broodprobleem, mist je geen bloem of meel of whatever in huis hebt. Dan zijn die Patria biscuits een uitstekend vervangmiddel en gezonder want het is volkoren, tenzij je er nog wat volkoren vlokken bij het beslag doet. Word het echt een broodje alles in één! Oh ik heb geen theedoeken dus had ik gewoon een stuk vershoudfolie over de bak waarin het beslag zat gelegd. Werkt ook prima. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
cerdo Geplaatst: 26 november 2012 Delen Geplaatst: 26 november 2012 Lieve mensen, Ik zit nog altijd met het "brood probleem". Simpelweg, mijn kinderen vinden het ingeblikte roggebrood niet te eten... En ik ook niet... Wie gaat mij helpen aan dè briljante oplossing voor brood? Ik heb vlees genoeg, broodbeleg in ruime hoeveelheden, rijst, pasta, noem maar op, maar hoe ga ik brood maken zonder gas, water etc.,? En hoe sla ik de ingrediënten voor lange tijd op? HELP! JB...... Hoi JB , Je kunt echt brood willen, of een vervanger. Ikzelf eet weinig brood du heb ik meer pap (brinta , oatmeal) opgeslagen, ook heb ik een par pakjes roggebrood liggen. Je kunt brood op verschillende manieren bakken zoals in een zonneoven of op houtvuur , op houtvuur moet je bannock maken de mix , mits gevacumeerd is heel lang houdbaar. Dan water toevoegen en je hebt bannock. Het recept staat ook onder de catogerie "eten en drinken" Gr cerdo Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Adrie Geplaatst: 26 november 2012 Delen Geplaatst: 26 november 2012 Ik had deze ook al in een andere draad geplaats, maar ja ik weet niet of iedereen het ziet en ik denk dat JB hier echt het perfect broodrecept kan vinden en makkelijk klaar te maken. In australie in de bush maakten we altijd damper, een kuil graven, gloeiende kolen van het kampvuur erin, dutch oven met deeg of gewoon een gietijzeren pan met deksel. Gloeiende kolen erop zand er weer over en s, morgens heerlijk brood kan in duizenden variaties qua ingredienten. Het gaat om de verhouding bloem vetstof en vocht. In onderstaande recepten kan zelrijzendbakmeel nemen maar ook bloem met gist of bakpoeder, ipv melk water of ipv boter olie. Of strak een recept volgen of lekker expirimenteren. http://alldownunder.com/oz-u/food-recipes/damper.htm http://www.taste.com.au/recipes/12308/damper Hieronder een link voor het makkelijkste brood ooit, brood zonder kneden, ipv in de ove kan het ook met bovenstaande methode natuurlijk. http://yummyinmytummy.nl/brunch/belachelijk-makkelijk-brood/ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Charlie Geplaatst: 28 november 2012 Delen Geplaatst: 28 november 2012 Maarten Luther: "Als ik weet dat de wereld morgen vergaat, dan plant ik vandaag een boom". Prepper Partizan: "Als ik weet dat de wereld morgen vergaat, dan plant ik vandaag een broodboom". Als ik weet dat de wereld morgen vergaat, dan koop ik vandaag een 24 jaar oude whiskey !! Als de euro valt, plant ik wel bomen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Charlie Geplaatst: 28 november 2012 Delen Geplaatst: 28 november 2012 Ik weet dat er opties zijn om graan te vermalen tot meel en daar dan brood van te maken. Voor een korte SHTF vind ik dat te veel werk. Daarnaast is het graan ook lastig te bewaren en heb ik geen zin om een handmaler aan te schaffen. De broodmix uit de supermarkt is ook niet lang houdbaar, dus dat lijkt me geen optie. Of is dit te vacumeren? Hééé Johnny, Misschien ben je er al uit, maar ik wil toch nog even inhaken op dit onderwerp. Sinds een maand of 2 bak ik zelf brood. Niet echt consequent, maar geregeld. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden, en dat het zoveel voldoening zou geven. Ik bak het brood in blikken, dus busbrood en 4 per keer. Het is prachtig je deeg te zien rijzen, het is geweldig je broden geurig en bruin uit de oven te halen. Ik begrijp jouw terughoudendheid in deze: Meel niet lang houdbaar, bij stroomuitval geen oven etc, etc. Ik haal meel bij de Aldi of Lidl: 0,49 / kg en 1 jaar houdbaar. Volkoren meel haal ik in de reguliere supermarkt, 2 kg voor 1,50 (dacht ik) Gedroogde gist haal ik bij een Groenteboer annex kruidenier, is tenminste 2 jaar houdbaar. Verder heb je nog wat zout nodig en wat ge-experimenteer voor de juiste verhoudingen; ik ga nu uit van 680 gr meel (gemengd wit en volkoren), 7 gr zout, 9 gr gist en 400 ml lauw water. Na goed kneden een 1,5 uur laten rijzen (in het bakblik) en dan de oven in voor 3 kwartier op 200 graden. En klaar ben je. Eigenlijk is het dus betrekkelijk eenvoudig en de kosten zijn laag. Ik vind het een pré brood te kunnen bakken indien het nodig is, omdat winkels gesloten blijven bijvoorbeeld. Verder ben ik van plan een steen oventje te bouwen in een hoek van onze tuin. Een eenvoudig, houtgestookt oventje met een thermokoppel om de temperatuur in de gaten te houden, een stookplaats met een bakcompatiment erboven. (Dus geen zwarte pizzaoven, die zwaar uitgevoerd moet worden om de warmte vast te houden). Dan ben ik helemaal selfsupporting wat brood betreft. Indien er een korte SHTF uitbreekt en je hebt meel in huis, dan kun je je een tijdje redden. Al heb je geen houtgestookte oven hebt, kun je misschien iets improviceren. Houd de SHTF langer aan, dan wordt het ook zaak alternatieven te vinden voor de bevoorrading van het meel, zoals zelf malen van graan. Ik zou iedereen willen aanraden toch zeker te beginnen met zelf brood bakken. Of anders toch zeker de ingrediënten daarvoor in huis te halen. Al zou je niet bakken en jaarlijks voor 20,- meel te kopen (= 40 kg = 60 broden), dan val je je daar nog buil aan. En vergeet niet, meel is de basis van zoveel produkten, van sauzen tot taarten. Dus altijd handig op voorraad te hebben. En met brood kun je ook gemakkelijk variëren, rozijnenbrood, notenbrood, gekruid brood met gedroogde tomaten en basilicum, etc. Dus Johnny: aan de slag! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 28 november 2012 Delen Geplaatst: 28 november 2012 Bloem bij de c1000 is nog goedkoper 0.33 cent. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Blik(voer) op oneindig Geplaatst: 28 november 2012 Delen Geplaatst: 28 november 2012 @johny Bravo.nl. Je hebt al heel veel antwoorden gehad. Voor wat het er nog toe doet: Wij hebben heel veel toast ingeslagen dat zeker een jaar goed blijft (nadeel: neemt veel ruimte in). Verder hebben we voor twee maanden verpakt meel op voorraad. Meel blijft tot wel een maand of 3 goed, langer nog wel als je er goed zorg voor draagt bij je opslag. We bakken ons eigen brood in broodmachine. Bij een off grid situatie zijn we van plan het te "bakken" in een pan. We hebben al eens iets dergelijks geprobeerd en toen was het niet helemaal door en door gaar, maar in een shtf zal ik daar niet om zeuren. Daarbij meel kun je ook altijd bakken als pannenkoeken, net zo voedzaam als brood. We hebben ook een handding om te malen. Dat zou dan het kippengraan moeten zijn. Nog nooit gedaan. Moet ik toch echt gaan proberen. Dank voor de eyeopener ik was alweer vergeten dat ik dat nog wil testen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Blik(voer) op oneindig Geplaatst: 28 november 2012 Delen Geplaatst: 28 november 2012 O ook een goede tip die ik hier las en zeker ter harte ga nemen is de afbakbroodjes! 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Charlie Geplaatst: 30 november 2012 Delen Geplaatst: 30 november 2012 @Johnny BravoNL, Vertel eens of je iets hebt aan alle info die hebt gekregen, ik ben wel benieuwd of je om bent. Ik wilde nog wat toevoegen op mijn eerdere bericht, nl over het buiten brood bakken. Een heel mooi alternatief, mooi door de eenvoud, is de Dutch Oven. Ik denk dat ik daar voorlopig voor ga. Zie hier een over brood in de DO. Groet Charlie 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast mixster4711 Geplaatst: 11 december 2012 Delen Geplaatst: 11 december 2012 Brood is niet houdbaar, de ingredienten wel, als de situatie daar is maak je gewoon ff een brood, als je slim bent maak je een herman [brood], ofwel een vriendschapsbrood, een gedeelte bak je af, een gedeelte maak je de volgende weer van, zo blijf je steeds door gaan, simpel en lekker! ingredienten: water, bloem, suiker en gist (verse gist is niet houdbaar maar zakjes [supermarkt] wel) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.