Ga naar inhoud
GENEGEERD

Wild plan... interesse voor een gratis plek in Hongarije?


Wilve

Aanbevolen berichten

Even een inleiding is wel op zijn plek. Vooral om dat ik tamelijk nieuw ben op dit forum. Voor alle duidelijkheid, nogmaals, wij wonen in Hongarije. We hebben een geweldig leven, al zeg ik het zelf. We hebben schapen, een tuin, leven dicht bij de natuur en als de zeespiegel een meter of vijf stijgt zitten we er nog altijd 200 meter boven.

Een groot voordeel ten opzichte van andere Nederlanders hier in de buurt is dat ik vloeiend Hongaars spreek.

Dat is nogal een dingetje trouwens, Hier net drie dorpen vandaan wonen twee echte preppers die het na vier jaar totaal opgegeven hebben om die kuttaal te leren, ik heb gewoon een talenknobbel en heb dus een heel ander contact met de mensen om me heen dan een gemiddelde Nederlander.

Dat heeft wel eens wat dingen tot gevolg die de gemiddelde Nederlander niet zou overkomen.

Dit is een voorbeeld.

 

gisteren kwam de buurman van ons tweede huis (we hebben een gastenverblijf voor vrienden en familie dat verder niet te huur is en ook de gasten betalen niks, ze werken alleen met ons mee) met een voorstel. Het heeft hier namelijk een maand niet geregend en mijn schapenwei was zo dor dat ik behoorlijk bij moest voeren.

Of ik niet een extra weide wilde?

Hij nam me mee een zandpad op in ons dorp, en daar lag, echt NOOIT gezien, een ietwat vervallen huis met pakweg 1000 meter grond. Hij stelde voor dat ik mijn schapen daar liet grazen zodat het gras bij mij in de tuin bij kon komen,

Wat hem betrof mocht ik wisselen, twee weken daar de boel kort vreten, twee weken terug naar mij.

Dan hou ik goed gras voor de dieren. Wat er tegenover staat? Helemaal niks. Hij hoeft niks te maaien, ik hoef geen brokken te kopen, win-win situatie zoals dat heet.

 

Maar... met dit forum in gedachten kwam ik eigenlijk op het volgende. Nogmaals, het is maar een gedachtenkronkel, geen idee of hij er voor open staat. En of jullie er voor open staan.

 

Als ik het nu eens kocht? En bij voldoende belangstelling ter beschikking stelde aan leden van dit forum?

Gesteld dat jullie er alles mogen doen. Het huis in een bunker veranderen, een container ingraven, wat jullie willen... We kunnen gewoon een contract opmaken met de deelnemers, het is echt niet zo dat ik een huis gratis op wil laten knappen of zo. Je mag het wat mij betreft ook afbreken, iets onder de grond bouwen, ga zo maar door...

 

Het is gewoon een wild idee van mij. Niet eens met de buurman besproken. Dat komt vanzelf als het handen en voeten krijgt.

 

Je zou je terecht af kunnen vragen wat mijn belang is. Dat wil ik je best vertellen. Ik vind het leuk als er dingen in mijn leven gebeuren die een beetje raar zijn. Een beetje 'out of the box' zeg maar. Misschien is het nog wel erger, en wil ik mijn eigen Utopia experiment?

Geen idee, maar het brengt leven in de brouwerij en daar gaat het om!

 

Het is niet gezegd dat dit het wordt. Het kan ook zijn dat ik hier terug kom met de mededeling dat ik ergens anders een hectare grond gekocht heb waar je verder je gang kan gaan. Nogmaals, wil je een container ingraven, best. Ik regel de graafmachine wel.

Wil je een rooster opstellen om een groentetuin aan te leggen, best.

Wil je er je tent opslaan en meewerken aan deze veilige plek in Hongarije, best.

 

Dan de zakelijke kant. Wil je een contract zodat je de rest van je leven zeker bent dat je er gebruik van kan maken? Ook best. Alle begrip voor zelfs. Als er inzet tegenover staat, mij heb je.

 

Kortom, als ik nu eens iets koop voor het grote Hongaarse Utopia experiment?

 

Spui hier je gedachten maar.

  • Leuk 5
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ja, en zo niet dan niet. Het is echt een wild idee. Ik wil de pakweg 10.000 euro die het kost er wel in steken, en dan met een groep mensen iets moois opzetten. Er mag wat mij betreft ook een heel ander voorstel uitkomen. Uitgangspunt is dat er hier grond is, en ruimte om te doen wat je wil doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je al in Hongarije woont, zit je goed.

Vorig jaar daar geweest, op visite bij Piroska, en Charlie en ik vinden het een heerlijk land !

 

Maar voor een BOL te bereiken vanuit Nederland is het gewoon erg ver weg.

Dat is puur mijn mening, ik vind het ook jammer, dat ik die mening heb.

 

Vorig jaar al bezig geweest om eventueel iets te kopen, maar daar is het voor ons op afgeketst.

Wanneer de chaos uitbreekt, zijn er veel obstakels, zoals 10 of meer tunnels, 1400 km te rijden enz.

Op tijd vertrekken naar de BOL is dan een optie, maar dat te bepalen is al moeilijk, zeker als je werkt, en schoolgaande kinderen hebt.

 

Het blijft wel een heel leuk plan, zeker voor mensen die de handen al vrij hebben !

Ik hoop dat het wat word, misschien mogen we ooit eens langskomen om te kijken ?

Waar zit je ergens in Hongarije ?

In ieder geval veel succes met je plan, de aanhouder wint, en ik hoop dat er mensen oprecht in geïnteresseerd zijn.

  • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb helemaal geen plannen. Deelnemers maken de plannen. Waar het op neerkomt is dat ik bereid ben een x-bedrag te investeren in een project dat verder vormgegeven wordt door deelnemers.

Wat ben je eens met leidseprepper?

Dat ik de plannen moet maken en dat je dan nadenkt of je aanschuift?

Ik doe in principe niks. Ik wil een x-bedrag ter beschikking stellen als jullie met goede voorstellen komen, dus je moet even andersom denken.

In dat licht begrijp ik niet helemaal dat iemand zegt 'Hangt van de plannen af of ik aanschuif' en daar dan geen voorstel van een plan aan hangt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals ik al zei ben ik benieuwd naar dit project. Vooralsnog is het land nog niet van jou, dus mag er officieel nog niets gebeuren als ik het goed begrijp. Daar komt nog bij dat ik even de kat uit de boom kijk tot na de meeting op 04-10 mbt het gezamelijke prepper-project.

 

En ik trek ook niet 1-2-3 een plan uit mijn achterste, dus dat is niet helemaal realistisch.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat verwacht ik ook niet, maar plaats maar gewoon ideeën over wat je zou doen als je met een groep de beschikking zou hebben over een hectare grond en een huis.

Vooralsnog is het land niet van mij, omdat ik het persoonlijk ook helemaal niet nodig heb. Ik heb bij huis 1 drie hectare grond, waarvan 2 bos, bij huis twee 1800 meter, en dan heb ik nog een huis diep in het bos gehuurd met een vriend samen voor de periode van 20 jaar, met 3,5 hectare.

Ik heb een wijnkelder in Eger. Kortom, ik heb mijn handen vol.

Maar omdat dit grond is waar een huis op staat, terwijl ik denk dat ik het voor de grondprijs kan kopen, is het interessant.

Waarom?

Het is geen landbouwgrond. Je mag er dus bouwen.

En er mag veel in Hongarije. Container ingraven is geen punt. Een bunker bouwen is geen punt.

Laten we gewoon onze gedachten laten gaan.

In ieder geval zou het deelnemers een zeer goedkope vakantie opleveren.

Ieder jaar terug naar een plaats die je als van jezelf kunt beschouwen, waar je aan verder kunt bouwen, enzovoort.

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat zou ik graag instappen, naar jou toe komen, plannen bespreken en aan het werk gaan. Als BOL is het ons ook te ver helaas. Maar bijvoorbeeld een vakantie adres voor enkel preppers lijkt het mij wel een gaaf initiatief! Het leukste zou dan zijn om te zorgen dat vrijwel het hele jaar bezetting is. Een soort utopia... maar dan veuul verder weg :)

 

Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Survival workshops geven voor gasten... schapen hoeden, zeg maar :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb helemaal geen plannen. Deelnemers maken de plannen. Waar het op neerkomt is dat ik bereid ben een x-bedrag te investeren in een project dat verder vormgegeven wordt door deelnemers.

Wat ben je eens met leidseprepper?

Dat ik de plannen moet maken en dat je dan nadenkt of je aanschuift?

Ik doe in principe niks. Ik wil een x-bedrag ter beschikking stellen als jullie met goede voorstellen komen, dus je moet even andersom denken.

In dat licht begrijp ik niet helemaal dat iemand zegt 'Hangt van de plannen af of ik aanschuif' en daar dan geen voorstel van een plan aan hangt.

 

Ik bedoel: afhankelijk van wie er reageren en wat er voor plannen worden geopperd. Omdat het onderling wel moet klikken en omdat er veel verschillende ideeen leven. Ben op dit moment (nog) niet in de omstandigheid om een trekker van zo'n project te zijn, dus in die zin ook niet allerlei plannen paraat liggen.

 

Kan wel alvast zeggen dat ik meer in de categorie moestuin-prepper val dan in de groep container-ingraaf-en-verdedigingswallen-opwerp-preppers.

 

En ja, ik denk dan ook meer in de richting van @Communicator dan dat ik het beschouw als noodgevallenadres.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan zijn we het eens, want anders had ik al een container ingegraven. De moestuin daarentegen staat erbij als een zonnetje. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten toch?

En als prepper, is een plek waar je, indien nodig, een moestuin kan beginnen, bijna net zo belangrijk als een moestuin, als je begrijpt wat ik bedoel.

Opper gewoon maar ideeën.

Wat kan je doen met een huis, met geen voorzieningen behalve een waterput met prima water?

Wat kan je doen met 1000 vierkante meter grond?

 

Als dat niet ideaal is, wat zou je dan ideaal vinden om met andere preppers in te stappen? Om je vakantie aan te besteden, met een gezamenlijk doel voor ogen?

Je kan ook bedenken dat verschillende doelen samenkomen.

Kom maar op met ideeën en het lijkt me ontzettend leuk samen wat op te zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Wilve e.a., dit is natuurlijk een pracht van een idee en wellicht een kans voor iemand of een aantal mensen. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, maar waar ik even tegen aan loop is de 1000m grond. Dat is niet zo veel in mijn optiek. Bijvoorbeeld 40x25m is al 1000m2. Of is er een vergissing?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat kan je doen met een huis, met geen voorzieningen behalve een waterput met prima water?

Wat kan je doen met 1000 vierkante meter grond?

 

Probleem in dit hele verhaal zit hem in het feit dat de grond niet in eigendom is.

Ik zou persoonlijk alleen energie en tijd steken in iets waarvan ik zeker weet dat er een stukje van mij is.

Mocht je dit wel al bedacht hebben met een constructie die ook nog rechtsgeldig is kan je bovenstaande vergeten.

 

Ik heb geen interesse trouwens.

 

Greener

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Wilve, ik vind het een gaaf plan en bovendien heel tof dat je bereid bent er geld in te steken (want dat is vaak een probleem voor de meeste preppers). Ik zal even zo kort mogelijk vertellen over ons gezamenlijke preppers project tot nu toe. Hoewel dagelijks gebruiker\vervuiler van het forum, ben ik ook nog maar een maand of 9 lid van het forum.

 

Ik kwam regelmatig draadjes tegen m.b.t. het gezamenlijk starten van een preppers project. Een BOL of Shelter Camping in het buitenland is voor velen niet mogelijk, maar met een groep die de neuzen in dezelfde richting krijgt mogelijk wel. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en eerst een Poll gehouden of er voldoende serieuze interesse voor een dergelijk project was.

 

http://preppers.nl/forum/threads/9099-Poll-Gezamenlijk-preppers-project?highlight=preppers+project (lees alleen even de intro)

 

Die interesse bleek er te zijn dus zijn we (@houthe en ik) een stap verder gegaan door de geïnteresseerden een enquête in te laten vullen. 39 preppers hebben de enquête ingevuld en als je alle gezinsleden zou meerekenen, kom je al snel tot bijna 100 mensen. Echter hebben deze mensen allemaal hun voorkeur. Zo wil de één het liefst naar Spanje, de ander naar Zweden en weer anderen naar Hongarije. Het leuke is dat veel mensen voor Hongarije openstaan (zeker 14 mensen en daarbij nog de familieleden kom je al snel op 25-30 preppers). Zaterdag 4-10 hebben we een eerste bijeenkomst en het kan net zo goed zijn dat er meerdere groepen ontstaan, bijv. Zweden groep, Spanje groep en Hongarije groep of dat er nog mensen afhaken.

 

http://preppers.nl/forum/threads/9928-Meeting-Gezamenlijk-preppers-project-%2827-9-of-4-10%29?highlight=preppers+project

 

Omdat er behoorlijk veel interesse is voor Hongarije wil ik jouw wilde voorstel zeker ook bespreekbaar maken op 4-10 tijdens de meeting. Het zou natuurlijk geweldig zijn als we een stuk grond van een paar hectare beschikbaar krijgen om een BOL\SC op te starten. Want om aan dat bedrag te komen moet er eerst heel wat gespaard worden. De bedoeling was dat we een soort van stichting\vereniging oprichten m.b.t. zelfredzaamheid, dan een eerste inleg doen en maandelijks iets van 10€ per persoon in het project stoppen (dan kan iedereen meedoen gezien het lage bedrag). Er zijn zelfs mensen die op de BOL\SC permanent willen gaan verblijven (@Flow bijvoorbeeld).

 

De eisen aan een stuk grond zijn niet zo heel groot, maar gezien vanuit preppers perspectief natuurlijk het liefst en beetje afgelegen (privacy, bosrijk, water in de buurt) en we willen onze gang gaan alternatieve bouwsels op de SC neer te zetten. Denk hierbij aan een earthship, zandzakken bouw, Ger\Yurt etc. Daarnaast onze eigen groenten, fruit en wat dieren om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te geraken. Ik weet niet hoe ze daar in Hongarije over denken.

 

Zelf ben ik een BOL in Spanje aan het verwezenlijken, maar meerdere Bol\SC's in Europa zou ik helemaal te gek vinden. Misschien kunnen we via de PM en mail contacten dan kan ik je ook meer informatie geven m.b.t. de uitslag van de enquête en dergelijke. En net als bij Piroska zou ik ook graag een keertje in jouw omgeving komen kijken na de vakantieperiode.;)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Duizend meter grond, het is maar een gok hoor. Ik heb het niet gemeten. Er achter ligt een veld van een andere kennis van een hectare, ik zou best kunnen kijken of ik dat erbij kan trekken.

Er moet in Hongarije wel een huis op staan. Landbouwgrond is slecht aan te kopen door buitenlanders, maar je mag er ook niks mee.

Staat er een huis op, dan mag je het afbreken, er iets anders bouwen, enzovoort.

Als je achter de tuin inloopt kom je in het bos.

Er is elektra, geen riool en geen water, maar wel een put van 15 meter diep met uitstekend water.

Overigens hebben wij in ons huis ook putwater voor wc, wasmachine en douche, op het aanrecht staat een tweede kraan voor het consumtiewater, met een omgekeerd osmose filter ertussen.

Als ik er volgende week mijn schapen breng maak ik wat foto's. Ik moet nog even wachten want de buurman zou eerst even het hek rondom in orde maken zodat ze er niet uit kunnen.

 

"Probleem in dit hele verhaal zit hem in het feit dat de grond niet in eigendom is.

Ik zou persoonlijk alleen energie en tijd steken in iets waarvan ik zeker weet dat er een stukje van mij is."

 

Dat is op zich wel op te lossen lijkt me. Mocht er uit komen dat er interesse is, praten we daar wel verder over.

Als er geen interesse blijkt te zijn, heeft het ook geen zin om daar over na te denken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt fantastisch @Wilve, ik heb wel 101 ideeën... dan is het stukje land gelijk vol :)

 

Wij gaan dit jaar voor het eerst op vakantie naar Hongarije, we verblijven in een hobbithuisje: http://www.hegytanyak.be/vakantiehuisjes.htm

We hebben er ontzettend veel zin in. Sta je ook open voor visite?

Wie weet kunnen we langskomen om te komen kijken/leren en jullie een paar dagen mee te helpen.

 

Groeten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grootste probleem wat ik denk, is dat als er SHTF of TEOTWAWKI uitbreekt, je met een groep of groepje in een ander land zit en de taal een obstakel vormt. Bovendien ben je als goed toegeruste groep Hollanders in een relatief arm land, in tijden van nood, een pot stroop waar vliegen op af komen omdat de lokale bevolking denkt dat er bij jou wel wat te halen valt.

 

In tijden van nood is de Wij Zij gedachte vele malen sterker. Dat weerhoudt mij er van om een lange tocht te ondernemen met meer onzekerheden. Ik denk wel dat er landen en gebieden zijn binnen Europa, waar een aansluiting met de lokale bevolking soepeler zou kunnen zijn. Duitsland of Scandinavië geeft wellicht een minder sterke Wij Zij reactie. Ook vanwege de op veel plaatsen minder hoge bevolkingsdichtheid. Maar misschien heb ik het helemaal mis. Ik scoorde ook maar 38% op de preppertoets van Communicator......

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je het aardig inschat Keyser. Recent is dit ook besproken met een aantal andere zeer gewaardeerde preppers, offline. Ook ik heb m'n zorgen/bedenkingen over een BOL in het buitenland incl de hele reis er naartoe. Om dit te laten slagen, lijkt me een " convoy" oid het enige veiligere alternatief.

Zeker gezien het feit dat je een BO moet gaan doen, is de kans groot dat je geen informatie kan verkrijgen over de situatie op de route naar je BOL. Het wij/zij gevoel zal enorm toenemen incl het mogelijk sluiten van de grenzen. Elk afwijkend niet lokaal nummerplaatje zal als een vuurtoren afsteken als je door dorpjes rijdt. Neemt niet weg dat een BOL in het buitenland nog steeds een goede optie is, welke afhankelijk is van de situatie en hoelang deze situatie aanhoudt en hoe snel je er kan zijn....

 

 

Grootste probleem wat ik denk, is dat als er SHTF of TEOTWAWKI uitbreekt, je met een groep of groepje in een ander land zit en de taal een obstakel vormt. Bovendien ben je als goed toegeruste groep Hollanders in een relatief arm land, in tijden van nood, een pot stroop waar vliegen op af komen omdat de lokale bevolking denkt dat er bij jou wel wat te halen valt.

 

In tijden van nood is de Wij Zij gedachte vele malen sterker. Dat weerhoudt mij er van om een lange tocht te ondernemen met meer onzekerheden. Ik denk wel dat er landen en gebieden zijn binnen Europa, waar een aansluiting met de lokale bevolking soepeler zou kunnen zijn. Duitsland of Scandinavië geeft wellicht een minder sterke Wij Zij reactie. Ook vanwege de op veel plaatsen minder hoge bevolkingsdichtheid. Maar misschien heb ik het helemaal mis. Ik scoorde ook maar 38% op de preppertoets van Communicator......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je het aardig inschat Keyser. Recent is dit ook besproken met een aantal andere zeer gewaardeerde preppers, offline. Ook ik heb m'n zorgen/bedenkingen over een BOL in het buitenland incl de hele reis er naartoe. Om dit te laten slagen, lijkt me een " convoy" oid het enige veiligere alternatief.

Zeker gezien het feit dat je een BO moet gaan doen, is de kans groot dat je geen informatie kan verkrijgen over de situatie op de route naar je BOL. Het wij/zij gevoel zal enorm toenemen incl het mogelijk sluiten van de grenzen. Elk afwijkend niet lokaal nummerplaatje zal als een vuurtoren afsteken als je door dorpjes rijdt. Neemt niet weg dat een BOL in het buitenland nog steeds een goede optie is, welke afhankelijk is van de situatie en hoelang deze situatie aanhoudt en hoe snel je er kan zijn....

 

Daarom ook dat ik steeds maar weer terugkom op de Preppers Heaven. Dat hoeft niet te betekenen dat we daar lokaal gaan zitten kniezen of verhongeren. Het kan juist dienen als verzamelpunt om vandaaruit te vertrekken naar veiliger oorden. In konvooi uiteraard. Strength in numbers.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...