Ulco Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Vandaag een een eerste poging gedaan om iets te bakken van eikel-meel. Er heeft al eens een mooie post gestaan over eikeltjes koffie maar ik wilde eens meel maken van eikels en er iets van bakken. Zo gezegd zo gedaan. Een paar handen vol eikels geraapt. Tijdens het rapen al even door midden gesneden zodat ik geen aangetaste eikels mee nam. Thuis de eikels gepeld en in een pannetje water gekookt. Het kookwater 2x ververst. Het water wordt aardig bruin en ik wil voor mijn eerste poging geen risico lopen e.o.a. vergiftiging op te lopen tannine en zo... Na het koken de noten geplet en gemalen.Een nacht laten drogen en nog verder gemalen, het lijkt nu echt meel. Verder heb ik er voor mijn eerste experiment simpele zandkoekjes van gebakken. eitje en een klontje boter erdoor, 15 minuutjes op 200 graden en klaar. Ik vond ze heel lekker. Als ze in de winkel verkocht zouden worden zou ik ze kopen! Dit wat mijn eerste brouwsel met eikeltjesmeel maar ik ga er zeker meer mee experimenteren. Zo makkelijk om een zak vol eikels te rapen en daarna kan je er alles mee maken wat je wilt. Nu nog op zoek naar de ultimate prepper recipe voor iets met eikeltjesmeel en een drupje water op een rocketstove 9 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Leuk experiment, tof dat het geslaagd is. Eigenlijk zou ik ze graag willen proeven (en uitproberen). Eikels waren waarschijnlijk in de prehistorie een belangrijke voedselbron om de winter door te komen. Een oude methode is eerst de eikels pletten en fijnmalen, om vervolgens uit te spoelen in bv een soort zak. Daarna bakken/verhitten uiteraard. Schijnen ze vroeger wel te doen door zo'n zak (gewoven van brede grassen en riet) gewoon in een beekje of stroompje te hangen. Daarna de pasta uitsmeren op een steen en tegen het vuur aanleggen. Daarna was het igv houdbaar tot het volgende voorjaar. Leuk topic , kuddo, hopelijk hebben andere leden hier ook nog eea over te melden en toe te voegen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Communicator Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 dat klinkt interessant ja! Ik ben benieuwd wat voor recepten je hiermee kunt maken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast gerbewoner Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Je kunt de zak ook in je eigen stromende beekje hangen........ de stortbak van je toilet. Moet je geen inbouwreservoir hebben natuurlijk :-D Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Ik bak liever met normale mensen. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Je kunt de zak ook in je eigen stromende beekje hangen........ de stortbak van je toilet. Moet je geen inbouwreservoir hebben natuurlijk :-D Erg goed idee! Verspil je ook verder geen water. Als je een te grote zak erin hangt, heb je natuurlijk kans dat die bruine jongen niet wil vertrekken, ligt 'ie daar in een melkwitte plas eikelvocht. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dR3 Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 dat klinkt interessant ja! Ik ben benieuwd wat voor recepten je hiermee kunt maken. Ik ook! Dacht altijd dat het varkensvoer is Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mike Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 @zippo en ik hebben het hierover gehad op de laatste SC, zijn tent stond aan een eik. Leuke praktijkervaring en dankjewel om het met ons te delen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Omron Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Mooi, leuk dat je dit met ons deelt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Ik laat de halve eikels vaak 1-2 dagen weken in een emmer water. Ik ververs het water dan minimaal 4x om de tannine kwijt te raken. Verder hetzelfde als ts Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
bener0 Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Leuk om te proberen. Moet het schil ook van de eikel af voorafgaand aan het malen , ulco ? prepass ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Leuk om te proberen. Moet het schil ook van de eikel af voorafgaand aan het malen , ulco ? prepass ? Doe eens een gok... Bingo! En dat is meteen het nadeel aan eikels, tamme kastanjes en beukennootjes. Echt een pokkenwerk. Voor een kastanjesoepje ben ik zo twee uur bezig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
bener0 Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Okay, ik had al zo'n vermoeden anders word het wel een erg vezelrijke koek he. Thanks Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 12 oktober 2013 Delen Geplaatst: 12 oktober 2013 Doe eens een gok... Bingo! En dat is meteen het nadeel aan eikels, tamme kastanjes en beukennootjes. Echt een pokkenwerk. Voor een kastanjesoepje ben ik zo twee uur bezig. Het IS en Blijft een Eikel. Iemand al koffie van gemaakt? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mar Miet Geplaatst: 13 oktober 2013 Delen Geplaatst: 13 oktober 2013 Noten onder een stoeptegel leggen op een harde ondergrond en er dan met een rubberen hamer op slaan. Gaat een stuk sneller. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
zippo Geplaatst: 13 oktober 2013 Delen Geplaatst: 13 oktober 2013 @zippo en ik hebben het hierover gehad op de laatste SC, zijn tent stond aan een eik. Leuke praktijkervaring en dankjewel om het met ons te delen. haha yep klopt..de honden vonden die dingen wel lekker..gelukkig geen vieze tufjes van die gaste in m'n tentje.. @Bandoeng ..een collega had een keer een pot oplos eikeltjes koffie meegenomen..en volgens mij had het een hele flauwe smaak Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 13 oktober 2013 Delen Geplaatst: 13 oktober 2013 Het IS en Blijft een Eikel. Iemand al koffie van gemaakt? Ja ikke. De grove eikeltjes, roosteren zodat ze lekker donker worden, dan nogmaals kleiner snijden of grof malen. Eerlijk gezegd vind ik die eikeltjes "koffie" niet lekker. @Raycoupe. Tamme kastanjes pof ik altijd in de alu folie. Sneller en lekkerder dan er meel van maken.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 13 oktober 2013 Delen Geplaatst: 13 oktober 2013 Ja ikke. De grove eikeltjes, roosteren zodat ze lekker donker worden, dan nogmaals kleiner snijden of grof malen. Eerlijk gezegd vind ik die eikeltjes "koffie" niet lekker. @Raycoupe. Tamme kastanjes pof ik altijd in de alu folie. Sneller en lekkerder dan er meel van maken.... Gepoft ben ik er niet zo dol op. Voor dat soepje heb ik juist puree/meel nodig. Tegenwoordig kook ik ze wat langer (20-25 minuten) en dan wordt de noot losse smurrie. Dat knijp ik er simpelweg uit met een combinatietang en heb ik de puree voor de soep. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 14 oktober 2013 Delen Geplaatst: 14 oktober 2013 En er zit toch geen cafeïne in Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
SHTF Geplaatst: 14 oktober 2013 Delen Geplaatst: 14 oktober 2013 leuk om uit te delen bij de 2e kamer ofzo? eikel brood... broodnodig voor eikels... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vincent Geplaatst: 17 oktober 2013 Delen Geplaatst: 17 oktober 2013 @Ulco Mischien is het een domme vraag maar, wat voor eikels gebruik jij of kunnen alle eikels? met vriendelijke groet, vincent Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ulco Geplaatst: 23 oktober 2013 Auteur Delen Geplaatst: 23 oktober 2013 @vincent Je hebt zomer- en wintereiken. Eikels van de zomereik zijn prima te eten. Deze komt ook het meest voor. Voor het verschil moet je even googlen. Je kan het zien aan de bladeren en aan het steeltje. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vincent Geplaatst: 24 oktober 2013 Delen Geplaatst: 24 oktober 2013 @Ulco , Dank u zeer beleeft. groetjes, vincent Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
preppie&kokkie Geplaatst: 24 oktober 2013 Delen Geplaatst: 24 oktober 2013 Ik ben wel benieuwd naar de voedingswaarden.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ulco Geplaatst: 23 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 23 november 2013 @preppie&kokkie Ik denk dat je de voedingswaarde aardig kan vergelijken met normale bloem. Ik heb hier geen wetenschappelijke cijfers voor maar uit ervaring vult het net zo goed als koekjes gebakken met bloem (zo niet beter). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.