Ga naar inhoud
GENEGEERD

Review LifestrawGO - Vestergaard.


lewieke

Aanbevolen berichten

Ik kreeg van de mods op het forum de kans om een review te maken over de LifestrawGo. In eerste instantie werd een Lifestraw Family aangekondigd. Geen probleem, ik wil hem best graag uittesten, al was ik in eerste instantie op zoek naar een oplossing voor mijn gezin. Een tijd geleden kocht ik al de Lifestraw. Ik beschik al over een aantal ontsmettingsmiddelen, dit wordt dus een mooie aanvulling van mijn collectie waarvoor ik best wel erkentelijk ben.

 

Ik zit al een tijdje na te denken hoe ik dat zal gaan aanpakken. Het eigenlijke testen dus, en hoe pak je dat nu aan op een verantwoorde manier. Ik krijg al enkele ideeën die ik de komende twee weken wil gaan uitwerken.

 

Een paar eerste indrukken kan ik al delen :

 

Het product

 

[ATTACH=CONFIG]8540[/ATTACH]

 

De technische kenmerken

 

Filtert ten minste 1000 liter water

Verwijdert een minimum van 99.9999 % van watergedragen bacteriën (>6Log10 reductie)

Verwijdert een minimum van 99,9% van watergedragen protozoaire parasieten (>3Log10 reductie)

Vermindert troebelheid door het filteren van deeltjes tot 0,2 micron

Afmetingen : 235mm x 80mm

Gewicht van de fles : 225 gram

Goede opslagcapaciteit van 670 ml

Geproduceerd van hoge kwaliteit food grade kunststoffen en voldoen aan de normen van de Amerikaanse FDA CFR

Grondstof van de fles : Tritan ( BPA-vrij )

Grondstof van de trekdop : Food grade silicium

 

Mijn eerste indrukken

 

Design : De drinkfles ziet er leuk uit. Als je het mij vraagt is het een product dat wel kan passen bij de levensstijl van ietwat modernistische jongeren en kan het een doelgroep aanspreken dan louter de gebruikers 'uit noodzaak'. Iedereen die een beetje 'groen' denkt kan het product wel gebruiken en het neemt de onzekerheid weg als je in het buitenland, op vakantie, tijdens een wandeling van de dorpspomp wil gaan drinken.

 

Verpakking : De LifestrawGo was netjes verpakt in een kartonnen doosje en mooi beschermd door enkele met lucht gevulde plastic zakjes. De TNT koerier gooide 'm zomaar in zijn bestelwagentje maar het flesje heeft die ietwat slordige behandeling goed doorstaan.

 

Informatie: Er zit een bescheiden informatiebrochure rond de fles, het design is verzorgd en er staat op vermeld dat de drinkfles enkele internationale awards ontving. Eentje voor het design en eentje voor 'world changing idea'. Nu ik er over nadenk, alle info op het product is in het Engels, wat voor sommige mensen drempelverhogend is.

 

Het product zelf : Natuurlijk kon ik het niet laten om de fles al even uit te pakken en te bekijken. De LifestrawGo betaat uit een drinkfles, een schroefdop met siliconedichting een ingebouwd kantelbaar zuigstuk en onderdrukventieltje, een karabijnhaak die aan een stevige plastic ring vastzit en een lifestraw voorzien van dichtingen.

 

Het product ziet er leuk uit en voelt stevig aan. Het is een houder die best wel tegen een stootje kan, een beetje meegeeft als je er hard in knijpt en die je vast wel kan laten vallen zonder dat ie zwaar beschadigd raakt. Of het plastic bestand is tegen een scherpe rots of een puntig voorwerp dat met enige kracht aankomt, dat durf ik te betwijfelen maar om evidente redenen wil ik dat liever niet testen.

 

Een kritische noot :

 

De karabijnhaak hangt vast aan een plastic ring die tussen het schroefstuk en de fles zit gemonteerd. Dit betekent dat je de fles niet aan een touw kan hangen om water van op veilige afstand van een rivier, kanaal, beek of vijver te vullen. Je moet dus vrij dicht bij de waterrand komen en je wordt beperkt door de lengte van je arm om de fles te laten vollopen. Soms moet je allicht ook gevaarlijk voorover buigen. Of een ander fles bijhebben.

 

De Lifestraw die gemonteerd zit op de fles is van een ander model dan de gewone Lifestraw. Het was leuk geweest als beide uitwisselbaar waren geweest zodat de Lifestraw gemakkelijk kon vervangen worden en de fles opnieuw gebruikt kon worden. De andere optie die leuk was geweest was het meeleveren van een mondstukje voor de Lifestraw in de fles. Op die manier zou de Lifestraw gemakkelijk kunnen worden gebruikt zonder de fles (in geval ze toch stuk gaat of moet achtergelaten worden). Nu zal dit allicht ook wel kunnen zonder het monstuk maar allicht voelt het minder prettig aan. Dat moet ik later even uittesten. Het getuigt in elk geval van slimme marketing.

 

De Lifestraw komt tot helemaal onderin de fles. Terwijl je mag verwachten dat eventuele zwaardere deeltjes die in het water rondzweven als eerste gaan neerdalen en dus gelijk voor de aanzuigzijde van het filter komen te liggen. Ik had graag gezien dat er een wat grotere afstand zat tussen de bodem van de fles en de onderzijde van het filter.

 

De testmethode

 

Daar heb ik toch even over moeten nadenken. Hoe test je de efficiëntie van een filter op objectieve wijze. Het filter beweert 99.9-99.9999% van alle parasieten en bacterieën te verwijderen. Maar hoe meet je dat. En wat maakt het uit ? Van een waterfilter wil je dat het water filtert. Van dit product verwacht je ook dat het draagbaar, efficiënt, praktisch en gebruiksvriendelijk is. De praktijktest moet nog even wachten omdat ik hiertoe momenteel nog niet in staat ben.

 

Welk water ?

 

Aan water ontbreekt het niet in onze streken. Dat maakt dat we toch een beetje kieskeurig kunnen zijn en niet zomaar slootwater gaan drinken, al kan het misschien wel. Maar wil je wel een dergelijk risico lopen? Ook in overlevingssituaties is de keuze van je drinkwaterbron de eerste selectiemethode om te zorgen dat je gezond blijft. Bovendien wil je ook dat het filter een tijdje meegaat. Door een extreem verontreinigde 'bron' te gebruiken loop je het risico dat je filter voortijdig de geest geeft. Enkel in noodgevallen dus.

 

Water waarmee ik aan de slag wil gaan binnen een tweetal weken* :

 

- regenwater opgevangen in mijn eigen regenput. Hierin bevinden zich kleine levende organismen.

- water uit een kanaal in mijn onmiddellijk omgeving (750m). Het kanaal verbindt 2 rivieren (Leie en Schelde). Ook komt er veel regenwater in terecht via afwatering. Zowel de beide rivieren worden bevaren (en zijn deels verontreinigd met brandstoffen en olie van schepen) als het kanaal wordt bevaren. Het kanaal staat gekend als een goede en veilige visgrond.

- water uit een lokaal -door de mens geschapen- meer van 25ha op 750 m van mijn woning.

- bij een buur wil ik een fles (ijzerhoudend) boorputwater halen. De boorput is tussen 15-25m diep en put water uit de grondlagen.

 

Hoe vergelijken ?

 

- Om inderdaad te gaan controleren of het water efficiënt gefilterd wordt wil ik het gaan vergelijken. Hiervoor schaf ik mij een kleine elektronische microscoop aan die op de laptop kan worden aangesloten via een usb poort. De microscoop heeft een vergroting van 800x. Deze wordt volgende week besteld en lijkt me sowieso een handig en nuttig hebbeding. Vanzelfsprekend betreft het hier geen professionele kwaliteit, dus het wordt even afwachten of ik hiermee iets kan aanvangen.

 

Ik wil van elke soort water één druppel onder de microscoop leggen voor zuivering en nà zuivering en nà toevoeging van een kleine hoeveelheid dunne bleek. Ik moet nog even nadenken hoe ik dat water uit het filter krijg zonder er aan te gaan zuigen (en dus te verontreinigen).

 

Als vergelijkingsbasis wil ik het gewone kraantjeswater en flessenwater nemen. Dit maakt dus dat ik in totaal 3 druppels per watersoort ga testen en dit voor 6 verschillende soorten water.

 

Nu is het enkel nog wachten op de praktijktest.

 

Volgende week even de leverancier opbellen op het nummer dat bij het pakket zat. Wellicht krijg ik dan instructies en uitleg over de methode van gebruik.

 

* Foto's van de plaats waar ik water haal worden toegevoegd zodra de praktijktest wordt uitgevoerd.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

@lewieke Heel toffe review so far. Ziet er ook inderdaad wel naar dat dat je zoiets met je meeneemt in het dagelijkse leven. Nadeel van de test die je wilt gaan doen, micro-organisme zie je pas bij 10^6 onder de microscoop. En dan zie je er 1 per blikveld op een redelijke vergroting. 10^6 oplossing van micro-organisme is licht melkkleurig, voor gisten is dat 10^5 dus ik zou de test niet op deze manier doen.

Misschien dat je een vriend of kennis kan aankijken of hij een paar plaatjes agar mee kan nemen. Voor watertesten zou ik plate count agar (pca) en/of water peptone agar (wpa) nemen. Eventueel met een media om entro's op te testen al wordt dat wat lastiger.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen flauw idee. Het boeit me ook niet echt.

http://blueclinics.org/blueclinicsquickscan/

 

Even ter verduidelijking:d

Ik heb geen zin om mij te verdiepen in het testen van water, aangezien ik daar geen belang bij heb. Daarom zei ik dat het mij niet echt boeide. Het topic van @lewieke interesseert me wel natuurlijk. Ben ook benieuwd naar het resultaat van de microscoop test.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even ter verduidelijking:d

Ik heb geen zin om mij te verdiepen in het testen van water, aangezien ik daar geen belang bij heb. Daarom zei ik dat het mij niet echt boeide. Het topic van @lewieke interesseert me wel natuurlijk. Ben ook benieuwd naar het resultaat van de microscoop test.

 

En weer een interessante posting van "onze" TROLL Harmen.........

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jammer maar helaas, @lewieke, strips om bacteriën aan te tonen zijn er niet, zul je ze echt op kweek moeten zetten om zichtbaar te maken, danwel een dijk van een microscoop bezitten om de kleinste te kunnen identificeren.

Sommige chemische reststoffen van hun metabolisme wel (aquarium strips), maar is veel te beperkt omdat het net zo goed onschadelijke bacteriën betreft. @Vempain kan je hier alles over vertellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@vheeswijk

Zouden er geen betaalbare 'strips' bestaan om drinkwater te testen op aanwezigheid van bacterieën ? Dat lijkt mij het eenvoudigste. Ik ben al een tijdje aan het zoeken maar ik vond nog geen betaalbare, duidelijke en betrouwbare oplossing. Zou er een andere manier zijn om die vieze wezentjes te ontdekken ?

@lewieke : Ik heb vroeger met dompel-strips gewerkt om bacterieën aan te tonen in industriële was-emulsies. Deze strips waren eigenlijk bedoeld voor het aantonen van bacteriën in urine, maar het voldeed zeer goed voor ons doel. Iedere bacterie geeft een kolonie die met het blote oog al is te zien als een stipje en bovendien is na openen van het testbuisje een rotte-eierengeur duidelijk waarneembaar: bacteriën aanwezig.

Het nadeel van deze a-specifieke test is dat het geen onderscheid maakt tussen pathogenen (ziekmakende) en "normale" (onschadelijke) bacterieën.

Ik zal eens zoeken of deze test-buisjes met test-strip gemonteerd in de deksel nog verkrijgbaar zijn.

 

Nagekomen bericht: Na zoeken

Zie bv.

Uricult dipslide

Google ook eens op: "dipslides bacteriën"

@vheeswijk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het sluitende antwoord wordt natuurlijk gegeven door een lab onderzoek. Alleen kost dat zo ongelooflijk veel op de manier waarop ik het wil uitvoeren dat dat geen optie is. Als die strips zouden lukken, dan lijkt me dat een prima alternatief. Betaalbaar, snel, betrouwbaar. Als er twee referentiestalen worden genomen kraantjeswater en flessenwater, dan zou dat toch al een flink verschil moeten aantonen. Als er weinig leven aanwezig is zullen er allicht ook weinig schadelijke bacterieën aanwezig zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@bjo1998 ik zou je labo leerkracht weer eens op een refresh cursus sturen, 1000x heb je al olie voor nodig ivm de brekingsindex van het licht goed zichtbaar is het vanaf 100-400x afhangkelijk of het een gist, schimmel, kleine of grote bacterie is.

 

Er zijn teststrips verkrijgbaar maar deze zijn zeer ongevoelig, worden voornamelijk gebruikt voor koeltorens te checken, dan komt het niet zo nauwkeurig er op aan.

@lewieke, weinig kan nog steeds te veel zijn, van sommige bacteriën heb je er maar een paar nodig om ziek te worden, komen de zelfde bacteriën in je bloedbaan is het vaak nog veel slechter voor je ;)

 

 

Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk

Link naar reactie
Delen op andere sites

@bjo1998 ik zou je labo leerkracht weer eens op een refresh cursus sturen, 1000x heb je al olie voor nodig ivm de brekingsindex van het licht goed zichtbaar is het vanaf 100-400x afhangkelijk of het een gist, schimmel, kleine of grote bacterie is.

 

Er zijn teststrips verkrijgbaar maar deze zijn zeer ongevoelig, worden voornamelijk gebruikt voor koeltorens te checken, dan komt het niet zo nauwkeurig er op aan.

@lewieke, weinig kan nog steeds te veel zijn, van sommige bacteriën heb je er maar een paar nodig om ziek te worden, komen de zelfde bacteriën in je bloedbaan is het vaak nog veel slechter voor je ;)

mag binnenkort op pensioen dus is niet nodig

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...