RayCokes Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 Ik heb tijden terug bij de action een gastelletje gekocht in een handige koffer, was dacht ik 14 euro of iets minder en de gasbussen, die langwerpige verkopen ze ook. Best handig en een stevige constructie om op te koken. Leuk 1 pits kookstelletje voor relatief weinig geld Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 Een klein beetje off-topic, maar niet helemaal..... Heeft iemand hier al eens uitgevogeld hoe het aardgasnetwerk in ons land werkt? In de VS schijnt dit zichzelf allemaal te regelen. De druk in de leidingen wordt op peil gehouden door de aardgasvelden zelf. Schijnt dat zelfs als men er maanden niet naar omkijkt alles gewoon blijft doorstromen. Als dit in NL ook het geval is kan je dus na de meeste SHTF's gewoon blijven doorkoken op aardgas, tenzij de leiding naar je huis kapot gegaan is uiteraard.  heb er nog nooit van gehoord, maar ik zou er zowiezo niks aan hebben, heel de wijk hier heeft geen gas, alleen elektra. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 De leidingen staan onder druk en er zijn noodgeneratoren aanwezig op de knooppunten Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Roeier Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 De leidingen staan onder druk en er zijn noodgeneratoren aanwezig op de knooppunten  Hopelijk werken deze generatoren op gas . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Holbewoner Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 De leidingen staan onder druk en er zijn noodgeneratoren aanwezig op de knooppunten  Dat klinkt goed, dan kunnen we in ieder geval nog even doorkoken als de SHTF niet al te groot is. Mocht het aardgas toch uitvallen kan ik nog altijd verder op electra (electrische oven, magnetron, waterkoker). Voor het geval ook dat faalt wil ik binnenkort een Solar Oven gaan kopen / maken, en als tweede alternatief nog een biogas installatie. Klinkt inderdaad ingewikkeld, maar met 2 blauwe vaten en wat PVC heb je er al eentje. Zou genoeg gas moeten produceren om dagelijks op te koken. Zodra ik hem in gebruik heb zal ik nog eens laten weten of dat ook echt het geval is. Als dat niet zo is, is de oplossing ook simpel....... nog 2 vaten er bij kopen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Zanshin Geplaatst: 4 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 4 november 2012 Als ik even alle posts samenvat: Daar ik niet op slechts 1 kookmogelijkheid wil vertrouwen, ben ik op zoek naar andere opties dan mijn 1 pits butaangastoestel. Liefst 1 die werkt op hout.  Wat zijn jullie ideeën over onderstaande?  1 pits butaangastoestel. Positief: de butaanflessen zijn goedkoop. Negatief: bij kou wordt butaan drukloos en vloeibaar, en brandt dus niet meer goed.  -Kelly Kettle: Positief: werkt eenvoudig, eenvoudig mee te nemen, water kookt snel. Negatief: slechts kleine pan die erop past, is met een gezin toch wat lastig.  -Petroleumkachel zoals de Foetsie 122 Positief: het is een kachel en kooktoestel in 1. Negatief: je moet altijd petroleum in huis hebben. Als dat op is, heb je niks meer om op te koken. Zwaar om mee te nemen (?).  -Rocket stove Positief: je kan er hout in doen. Negatief: zwaar.  -Coleman benzinebrander 2 pits Positief: benzine is makkelijk verkrijgbaar Negatief: aanschafprijs, maakt veel herrie  Gat in de grond. Positief: je kan het overal doen. Negatief: ik wil iets permanenters.  Dutch Oven van Qvist Positief: geen idee. Negatief: geen idee.  Primus omnifuel Positief: je kan er alles in gooien Negatief: aanschafprijs. En als alle gangbare brandstoffen op zijn, heb je er niks meer aan.  ******** En dus: als ik op hout wil koken (altijd voorhanden), wat zou dan de beste optie zijn? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
backschless Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 En dus: als ik op hout wil koken (altijd voorhanden), wat zou dan de beste optie zijn? Â Een rocketstove zelfgemaakt van bakstenen/stenen/stoeptegels. Stenen en stoeptegels zijn altijd wel te vinden in het bos of in de stad. zelf ga ik over een tijdje de frontier stove kopen voor in de nieuwe tuin:p Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 Helaas is er in onze nieuwbouwwoning geen gas aansluiting aanwezig, en koken (en stoken) wij dus elektrisch. Â 2 uur zonder stroom tussen 17 en 19 is voor ons al een mini-SHTF Â Wij hebben een BBQ (en vanaf volgend voorjaar ook een buiten haard van gietijzer) (nadeel, altijd hout te kort... Meer, meer, meer! ) Waxinelichtjes en spiritus branders (ouderwetse gourmet branders, kan met meerdere brandstoffen worden gebruikt) Â Meer opties heb ik niet... (zonder gasflessen op te slaan) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 Als ik even alle posts samenvat: Daar ik niet op slechts 1 kookmogelijkheid wil vertrouwen, ben ik op zoek naar andere opties dan mijn 1 pits butaangastoestel. Liefst 1 die werkt op hout.  Wat zijn jullie ideeën over onderstaande?  1 pits butaangastoestel. Positief: de butaanflessen zijn goedkoop. Negatief: bij kou wordt butaan drukloos en vloeibaar, en brandt dus niet meer goed.  -Kelly Kettle: Positief: werkt eenvoudig, eenvoudig mee te nemen, water kookt snel. Negatief: slechts kleine pan die erop past, is met een gezin toch wat lastig.  -Petroleumkachel zoals de Foetsie 122 Positief: het is een kachel en kooktoestel in 1. Negatief: je moet altijd petroleum in huis hebben. Als dat op is, heb je niks meer om op te koken. Zwaar om mee te nemen (?).  -Rocket stove Positief: je kan er hout in doen. Negatief: zwaar.  -Coleman benzinebrander 2 pits Positief: benzine is makkelijk verkrijgbaar Negatief: aanschafprijs, maakt veel herrie  Gat in de grond. Positief: je kan het overal doen. Negatief: ik wil iets permanenters.  Dutch Oven van Qvist Positief: geen idee. Negatief: geen idee.  Primus omnifuel Positief: je kan er alles in gooien Negatief: aanschafprijs. En als alle gangbare brandstoffen op zijn, heb je er niks meer aan.  ******** En dus: als ik op hout wil koken (altijd voorhanden), wat zou dan de beste optie zijn?   Ik mis de houtgasbrander nog in je opsomming. http://www.countrystore.nl/bushcraft/shop/bushcraft-survival/vuur/wood-gas-stove-houtbrander.html Vergelijkbaar met de rocket stove, maar superlicht en supercompact inklapbaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast PC2K Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 Als ik even alle posts samenvat: Daar ik niet op slechts 1 kookmogelijkheid wil vertrouwen, ben ik op zoek naar andere opties dan mijn 1 pits butaangastoestel. Liefst 1 die werkt op hout.  Wat zijn jullie ideeën over onderstaande?  1 pits butaangastoestel. Positief: de butaanflessen zijn goedkoop. Negatief: bij kou wordt butaan drukloos en vloeibaar, en brandt dus niet meer goed.  -Kelly Kettle: Positief: werkt eenvoudig, eenvoudig mee te nemen, water kookt snel. Negatief: slechts kleine pan die erop past, is met een gezin toch wat lastig.  -Petroleumkachel zoals de Foetsie 122 Positief: het is een kachel en kooktoestel in 1. Negatief: je moet altijd petroleum in huis hebben. Als dat op is, heb je niks meer om op te koken. Zwaar om mee te nemen (?).  -Rocket stove Positief: je kan er hout in doen. Negatief: zwaar.  -Coleman benzinebrander 2 pits Positief: benzine is makkelijk verkrijgbaar Negatief: aanschafprijs, maakt veel herrie  Gat in de grond. Positief: je kan het overal doen. Negatief: ik wil iets permanenters.  Dutch Oven van Qvist Positief: geen idee. Negatief: geen idee.  Primus omnifuel Positief: je kan er alles in gooien Negatief: aanschafprijs. En als alle gangbare brandstoffen op zijn, heb je er niks meer aan.  ******** En dus: als ik op hout wil koken (altijd voorhanden), wat zou dan de beste optie zijn?  De coleman koffer zou ik niet luidruchtig noemen. Hij geeft een licht sissend geluid. De Primus Omnifuel daar in tegen is een stuk luidruchtiger.   Voor korte termijn gebruik (waar je voldoende brandstof voor kan opslaa): Voor indoor gebruik zou ik voor de simpele butaan brander gaan. Simpel, goedkoop, makkelijk te bedienen en goed te regelen. Outdoor, zou ik eerder voor een Omnifuel gaan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Jager Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Bug in _ gaat men gasbarbbq binnenstaan Bug out _ kampvuurtje Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Op een biogas stove? Ben geen techneut.. Met een plastic ton? Ziet er makkelijk maar ook gevaarlijk uit: http://paksc.org/pk/biogas-plant-design/item/955-biogas-plant-by-recycled-plastic-drum.html http://bio-gas-plant.blogspot.nl/2012/07/biogas-digester-by-plastic-drum-under.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xinix Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Als je er de (opslag) ruimte ervoor hebt zou ik een zg plattebuiskachel (ff googelen) kopen op bv marktplaats. Zit meestal ook een oven in. werd vroeger echt op gekookt. O, ja het ding werkt overal. ook op je balkon of de tuin. Binnen heb je wel een schoorsteen nodig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GoodieBag Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Als je er de (opslag) ruimte ervoor hebt zou ik een zg plattebuiskachel (ff googelen) kopen op bv marktplaats. Zit meestal ook een oven in. werd vroeger echt op gekookt. O, ja het ding werkt overal. ook op je balkon of de tuin. Binnen heb je wel een schoorsteen nodig. Â Ik heb zo'n ding al jaaaren in de schuur staan. nog ver voordat ik ooit aan preppen dacht. Ook heb ik een (nog nooit door mij gebruikte) schoorsteengat in mijn woonkamer Ik zal voor de zekerheid maar eens een voorraadje hout of kolen gaan aanleggen want het kreng staat er al zo lang dat ik 'm al bijna vergeten was! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bolo Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Van de vrouw toestemming gekregen (eindelijk ) voor het plaatsen van deze: Â Â alleen de schoorsteen laten vegen en we kunnen los. Heb een optie op een paar kuub hout voor een prikkie. Worden warme wintermaandjes 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 @Bolo GAAF!! Â Onze inbouw houthaard gaat helaas niet door... Toch te duur... De schoorsteen is in elk geval geveegd...dus kan wel worden gebruikt in geval v nood. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 @Zanshin even een reactie op jouw opsomming  Over de voor en nadelen van de Dutch Oven in het algemeen (ik heb hem niet van Qvist, maar ve ander merk ): Voordelen: gebruik hem nu gewoon id keuken voor stoofvlees, rollade en als soort mini oven, je kunt er ook cake en brood in maken Kan gebruikt worden boven vuurkorf, aan een driepoot of op gat in de grond met briketten, eronder en erop(dan krijg je ovenfuctie) Nadelen: Zwaar en groot! Voor ovenfuctie dus briketten nodig of ingraven id grond met vuur erop. Mag Niet id vaatwasser, alleen schoonmaken met warm water, je hebt ook olie nodig voor goed onderhoud wanneer je hem veel gebruikt Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xinix Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 @mrs Lotte. heb mijn inbouw open haard van marktplaats gehaald. €100 Verroest dat wel. maar met een paar uurtjes ellebogenstoom en een staalborstel was hij weer als nieuw. scheelt toch een hoop euries Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rescue Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 @Bolo GAAF!! Â Onze inbouw houthaard gaat helaas niet door... Toch te duur... De schoorsteen is in elk geval geveegd...dus kan wel worden gebruikt in geval v nood. Â Een nadeel is tevens, dat het poreus is, en dat je smaak achter laat.. Ik ben overgestapt naar de bonfire producten, lichter, zeer sterke emaille.. eenvoudig schoon te houden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
reptile58 Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Heb een tweepits kooktoestel van Coleman, brand op diverse vloeibare brandstoffen. Daarnaast een campingkooktoestel met LPG tank er bij, ook nog 2 losse branders die op campinggasflessen kunnen worden gedraaid. Als je trouwens een binnenpot (voor planten) omgekeerd op een gasvlam zet werkt die uitstekend als verwarming. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 @mrs Lotte. heb mijn inbouw open haard van marktplaats gehaald. €100 Verroest dat wel. maar met een paar uurtjes ellebogenstoom en een staalborstel was hij weer als nieuw. scheelt toch een hoop euries  Even een tip voor het aanhalen vd naam zodat de betreffende prepper er ook een melding van krijgt is dat je de naam exact zo moet overnemen. In mijn geval dus zonder spatie @Mrs.Lotte . Dan zie je ook dat die naam blauw wordt.... Of bij jouw naam @xinix Maar dank voor je bericht.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Een nadeel is tevens, dat het poreus is, en dat je smaak achter laat.. Ik ben overgestapt naar de bonfire producten, lichter, zeer sterke emaille.. eenvoudig schoon te houden. Â Maar de bonfire is toch meestal een buitenhaard? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kets_One Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Op een biogas stove? Ben geen techneut.. Met een plastic ton? Ziet er makkelijk maar ook gevaarlijk uit: http://paksc.org/pk/biogas-plant-design/item/955-biogas-plant-by-recycled-plastic-drum.html http://bio-gas-plant.blogspot.nl/2012/07/biogas-digester-by-plastic-drum-under.html  @Mrs.Lotte Heb zelf ook al eens informatie over biogas produceren gezocht. Hier is aardig wat over te vinden, maar veel ontstijgt het nivo ´amateur´ niet. Wat ik in ieder geval begrijp is: - Het is lastig om in koude klimaten te gebruiken doordat de reactie pas goed loopt bij hogere temperaturen. In NL zou dat betekenen dat je actief zou moeten verwarmen. - Schaalgrootte is belangrijk als je het permanent wil gebruiken. Het maken van grotere hoeveelheid biogas heeft veel ruimte nodig. - Je hebt voldoende feedstock nodig om de zaak op gang te houden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rescue Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Maar de bonfire is toch meestal een buitenhaard? Â http://www.bonfirebuitenkeuken.nl/c-1484594/bonfire-pannen-en-ketel/ Â Super pannen en koffiekannen. Op houtvuur, gas, andere vormen van verhitting. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Wij hebben ons gasfornuis aangesloten op een (lpg) gasfles, let wel: je moet je sproeiers van je fornuis laten aanpassen anders brandt het niet goed. Dit gebruiken wij alleen als het regent of erg koud is, anders koken wij buiten ofwel met onze bocracs (een stalen driepoot met een kettinkje eraan waar je een pan aan hangt boven een houtvuur) Ofwel op onze buitenkachel: en kachel met pijp met een OPEN bovenkant, in die open bovenkant past precies een grote pan die aan zijn oren of rand blijft hangen met IN de kachel een klein vuurtje..Dan koken we verder nog op zijn afrikaans: 3 grote stenen (deze zomer uit Kroatie meegenomen) zo geplaatst dat er een pan op past zodat hij alle 3 de stenen raakt met zijn bodem, tussen de stenen, in de ruimtes ertussen dus, schuif je 3 stokken die je vlak onder de bodem van de pan laat branden, telkens schuif je de stokken een beetje naar binnen als ze opgebrand raken, een zeer zuinig en doeltreffende manier van koken! Â Verder hebben wij vorig jaar toen wij door de Afrikaanse jungle trokken gekookt op brandgel, dus die dikke gel waar je leuke lampjes van kan maken (niet de dunne) We hadden een conservenblikje kort afgesneden, wat gaten aan de boven rand geboord voor de luchttoevoer, blik gevuld met gel en direct op het blik een pannetje.. zo hoefden we geen complete campinggaztoestel mee te slepen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.