Ga naar inhoud

rescue

Lid niveau 2
 • Aantal items

  1150
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  6

Alles dat geplaatst werd door rescue

 1. Bij het zoeken naar water, ga je niet direct naar de smerigste bron, maar begin je bij de schoonste bron die je kan vinden . Opgeloste chemicaliën zijn zeer lastig te filteren, en met distilleren haal je er ook niet alles uit. Sommige chemicaliën hebben een andere kookpunt dan water. Regenwater opvang is een goed te regelen en een goede bron, die met simpelere filters prima tot drinkwater te maken zijn. En dan heb je volume, bij een vakantiehuisje, of BOL, kan je groot volume, zwaartekracht filters gebruiken of met een pompje, maar ben je mobiel, dat heb zijn er prima filters te vinden. Maar ga nu niet beginnen bij de meeste moeilijkste bronnen. terwijl er vaak hele simpelere bronnen te vinden. Ook in de natuur van Nederland. Maar sloten zijn heel vaak een hele slechte bron.
 2. De meeste thuis installaties hebben geen eigen accu's en leveren alleen terug aan het net. Je zult meestal een andere lader, accu en omvormer moeten nemen, en iets van omschakel moment naar accu's . Een "eiland"systeem is relatief eenvoudig, de combinatie van terugleveren aan het net, en eigen accu's is wel andere koek. In geval van nood moet je goed kijken naar welke je verbruikers je nog echt nodig hebt en hoelang je onafhankelijke stroom wil hebben. Leuke puzzel.
 3. De doel van de communicatie is afhankelijk van de mate van OP-SEC en de kennis en vaardigheden van je comm's partners en teamgenoten. Heb je een code-boek met je teammaten. In het kader van OPSEC is de boodschap te verspreiden over meerdere communicatie kanalen. Er zijn vele manieren om radio-communicatie ook over langere afstanden te hebben. Het is goed om dan echt te verdiepen in frequenties. en technieken. Als zendamateur zijn er vele mogelijkheden en misschien kan de website van DARES je wat helpen. Je kan met ouderwetse 27Mc, of Marifonie (moet je wel een boot hebben) , ook veel doen, naast PMR, LPD , PMT (vergunningplichting), PMT heeft ook de mogelijkheid van repeaterfuncties. . Je vraag lijkt het te gaan over korte afstand met je team of gezinsleden. En bij SHTF hoort misschien ook wel, je geluid-arm te verplaatsen. Dus kies dan ook een portofoon waar goede headsets voor zijn,. en wat je ook kiest. TRAIN je team..
 4. De meeste filter doeken, veranderen structuur de weefsels verschuiven dan ten opzichte van elkaar. Met alleen desinfecteren dood je misschien wat, maar het filter kan wel verstopt raken. En dat moet je er dan uitspoelen en dan veranderd meestal de structuur van de weefsels. Leuke demo bij dat YT filmpje , maar als het het op die manier doet, is er sprake van kruisbesmetting.
 5. Er is al heel lang geen aandacht voor voorraden voor dit soort calamiteiten. En in de zorg en groothandels wordt eigenlijk alleen nog gewerkt met just-in-time logistiek. In de zorg werden nog nauwelijks Persoonlijk beschermingsmiddelen gebruikt als FFP3 maskers. Om dat dit soort besmettelijke infectieziekten in Nederland zeer zeldzaam waren. En meestal werden chirurgische maskers gezien als adequate maskers. Dat zijn ze trouwens niet. Ze zijn bedoeld om de patiënt niet te besmetten, maar niet om de drager te beschermen. Veel van dit soort middelen worden niet meer in Nederland gemaakt. En we zijn dus afhankelijk van voorraden van groothandels. Een chirurgische masker of een FFP3 masker kan NIET gedesinfecteerd worden, en daarna de zelfde vorm van bescherming leveren. De meeste zijn allemaal bewust disposable. Er is een te kort, en omdat dit nu in heel de wereld speelt, kunnen de fabrikanten niet zo snel produceren en logistieke keten vullen. De enige reden waarom men tegen burgers framed dat maskers niet werken, is ook dat hier hamsteren voorkomen wordt. Wil je beschermen tegen druppelbescherming als een virus, is alleen een masker niet voldoende, zeker niet als je zorg moet verlenen dus een dichte nabijheid hebben. Ik heb hier eerder 2015 al iets overgeschreven.
 6. Ja hoor, dat is vrij simpel. Ik weet niet wat jij verkeerd doet.?
 7. Er word in dit soort stukken, een soort framing gebruikt, waar ik me afvraag of iedereen, iedereen maar na papagaait.. Welke overheid in europa, maakt voedsel ?, Hoe kan de overheid (welk verborgen agentschap dan), ons eten manipuleren. Behalve veiligheidseisen en etiketnormen opleggen bemoeit de overheid zich nauwelijks met onze voedselvoorziening. Na genoeg is alles van in particuliere ondernemingen, die slimme marketing doen.. Van Leven ga je dood.. Alles is giftig, de hoeveelheid bepaald hoe snel je er aan doodgaat.. Ook water is giftig, en er E-nummers voor bietensap, voor zout, voor vitamines.. Huisarts Pieter Barnhoorn uit Leiden geeft het al aan. 'Een mens lijdt dikwijls het meest door/van het lijden dat hij vreest'
 8. Tom, Stress in welke vorm ook, is maar tot een bepaald niveau gezond, en daarna een van de belangrijkste doodsoorzaken, of de oorzaak van veel minder levensgeneugte. Stoer doen, levert extra stress op, perfectionisme, levert extra stress op, Dus om te overleven en weer echt , moet je leren omgaan met beperkingen, teleurstellingen, angsten en hindernissen. Loslaten en leren genieten Dat is een van de beste preppers-skills die je kan wensen.. Been there, and i've the t-shirt.. En je word er veel sterker van, je leert echte prioriteiten stellen. Jouw gezondheid en jouw levensgeluk kan je uit heel veel dingen halen, maar is nergens echt afhankelijk van.
 9. De vraag mag wel iets slimmer gesteld worden.. Kan ik een langere periode zonder 220volt netspanning, zonder te veel aan comfort inleveren. dat houden we wel even vol.. Als de waterdruk voor langer dan een week hier verdwijnt, wijken we uit naar de BOL..
 10. 27MC of HAM radio (wel even zendamateur worden) werkt prima..
 11. Even voor de duidelijkheid.. je kan zo artikel weer onhandig interpreteren en dan alleen veel grotere schade berokkenen. Azijn is niet voor de eerste hulpfase van de brandwond.. Eerst moet de hitte uit de wond.. En daar is azijn niet handig voor.. stromend lauw water of een burnjel (zoals Waterjel zijn daarvoor de oplossingen. Alle anderen leveren grote problemen op.. En daar helpt ook azijn in de latere fase van het behandelen van een brandwond ook niet aan.
 12. Als SOLO prepper, moet je beginnen bij het begin. Prep een buddy of nog beter een klen team.... !!!!, prep en train samen. Want alleen is maar alleen, en heeft een levensbedreigende foutmarge van 100%.. In een team is een dichtbij comm's met oortjes zeer zinvol, omdat na detectie van een gevaarlijke situatie, je de rest van team, nagenoeg geruisloos op de hoogte kan stellen.
 13. De wijze woorden van @Rambi zijn tekenend voor dilemma's van de gemiddelde prepper.. Kennis versus spullen. > Investeren in Kennis en ervaring heeft voordelen, die kunnen ze je niet meer afpakken, > Als je weet waar je naar toe werkt, kan je misschien naar improviseren. > Als je niet de spullen hebt om te improviseren heeft een medische interventie, weinig zin, of is het middel misschien wel erger dan de kwaal. > Als je wel spullen hebt zonder de kennis om ze toe te passen in een SHTF, dan verbruik je resources, zonder effectief te zijn. > Je hoeft echt niet een complete artsen opleiding gedaan te hebben om levensreddend bezig te zijn voor de korte termijn, maar een ontstoken blindedarm verwijderen met een de juiste middelen zonder de kennis van een chirurg, word wel heel spannend, en de succes op overleven is minder dan 5 procent. Een mooi voorbeeld is een gebroken been spalken als eerste hulp handeling kan je iedereen leren, echter dat wil niet zeggen dat het slachtoffer na 6 weken, weer zou kunnen lopen en het been correct genezen is.. Dus een medisch team met wat uitrusting preppen lijkt me verstandig... Daarnaast hoor je ook rekening te houden, dat zelfs goede artsen met wat spullen en medicaties onder SHTF situaties ook nog flink wat beperkingen hebben. en dat resources schaars zijn, en dat je goed moet kijken of een handeling nut heeft..
 14. ChestSeals zijn simpele stickers met een ventiel functie die je kan gebruiken bij open borst verwondingen.. Ze kosten rond de 30 euro per stuk, Ze zijn onder andere verkrijgbaar via http://www.specialmedics.nl , maar bij de meeste andere situaties. Ze zijn in de eerste hulp fase zeker nuttig, maar daarna zal er toch iemand iets moeten gaan doen... Daarnaast zijn ze met ducktape en een nitrilhandschoen, prima te improviseren. Maar dat werkt niet zo snel. Er zijn super gave tools, echter juist in SHTF-situatie heb meer kennis nodig, dan een AAP een kunstje leren, dan dat je in twee dagen in een uitgebreide eerste hulp cursus kan leren. Bij een normaal ongeval kan het al stressvol zijn voor de professionals, Het werken tijdens rampen of tactische situaties is toch nog iets spannender, en komt het neer op improviseren, teamwork, en basale geprepareerde kits.. Medische kits moet je effectief opknippen in minimaal 3 soorten.. persoon first aid kit, die je op je lijf draagt, bedoelt voor catastrofale bloedingen, en een paar items die direct verlichting geven.. Team kits, uitgebreidere kit, met middelen om de eerste 8 tot 24 uur een beetje door te komen, En een uitgebreide 'medische post" kit, voor langdurige en definitieve zorg. maar voor dat je jouw kit gaat samenstellen, werk aan je kennis... Ik zit te denken om een uitgebreide training te verzorgen voor speciale situaties oa voor preppers etc.) als we 12 man bij elkaar kunnen krijgen voor een 2x twee of drie daagse training kunnen misschien wat verdieping organiseren..
 15. PAL-V auto giro is een prima middel om snel van A naar B te verplaatsen, en dus misschien wel een prima escape voertuig, paar belangrijke randvoorwaarden ; >Mits je je vroegtijdige signalering van een SHTF op orde hebt.. >Beperkte Start en landingsbaan (Huis, Werk, naar BOL) (start 200meter, landing 30meter) >Een compleet geprepareerde BOL of staging-locaties, want je kan niet veel mee nemen, dus ook extra brandstof.. (Je kan met twee personen (100Kg per persoon, max nog 40Kg.) Bij een escape in teamverband, kan een PAL-V een prima verkenningsmiddel zijn, waarbij je je comms naar grondvoertuigen (BOV en BOT) goed op orde moeten hebben. Dus het lijkt zeker potentie te hebben. Maar niet geschikt om met een gezin met 4 personen, en al je gear te vertrekken naar onbekende bestemming.
 16. Met alle respect JD81, Je hebt blijkbaar veel ervaring met de politie organisatie en de opleiding van de gemiddelde agent. Daarnaast "De politie bestaat niet.." Je hebt het hier over individuele vaardigheden van individuele agenten, die gewoon mens zijn. De gemiddeld agent heeft maar zeer beperkte training, en die op die training word nog flink bezuinigd ook. , Het aantal uren aan IBT trainingen is dramatisch laag, en in de praktijk komt lang niet elke agent aan zijn uren. .. de nazorg voor politie-agenten is inmiddels vergelijkbaar met de gemiddelde militair op uitzending.
 17. De goal zero apparaten zijn redelijk duur.. De GoalZero Yeti 1250 solar kit kost 1799 en een beetje.. En dan heb je 2x 30watt panelen met lader, en omvormer. en een 100ah accu... Als je het los koopt, en zelf een klein beetje knutselt, ben je heel veel goed koper uit.. Opvouwbaar paneel met 60watt vermogen en lader en accu kost nog geen 450 euro.. nog wat bekabeling en sigaretten aansteker stopcontacten met USB laders voor in de auto.. ben je nog geen 500 euro kwijt, en dan hoef je alleen rode en zwarte draadjes kunnen volgen. Wil je toch naar 220volt. koop je er een zuivere sinus omvormer bij van 350W OMVORMER 12V NAAR 230V VICTRON PHOENIX 12/350 voor 129 euro Voor 650,00 bouw je het zelf, en stop je het bijvoorbeeld in een Engelskrat met deksel of nog beter een Aluminium transport Kist.. En dan hou je nog wat bij 1000 euro's over.. Een televisie aansluiten op een 100ah accu via een inverter/omvormer, betekend dat je net een uurtje TV kan kijken in de avond. en dat de accu dan leeg is. (kan een half uurtje meer of realistischer minder zijn)
 18. Je kan bijvoorbeeld een klein 60 wat paneel gebruiken met een tractieaccu, om al je mobiele devices, via 12volt stekkers op te laden. Je accu's van foto-apparatuur, (portofoons, je kan sommige lampen op 12 volt laten werken met 12volt led's. zelfs laptops laden , Met simpele paneeltjes, zoals dat vouwpaneel kan al op balkon van een flat en een 12volt kabeltje naar binnen.
 19. Een prima oplossing voor onderweg, voor flexibele mobiele toepassingen, is de 60 watt opvouwbare paneel, die heeft een kleinere pak volume, dan de flex-varianten die ik tot nu ben tegen gekomen. Prima om off-grid, alle 12volt toepassingen mee te laden, zeker voor een bug-out situaties, portofoons laden en mobiel te blijven. Wel even opletten, bij sommige leveringen, zal je de kabel van het paneel naar de lader zelf even moeten modificeren, voor het beste resultaat. Een dergelijk paneel met een redelijke accu, geeft veel flexibiliteit. Voor BUG-OUT en mobiele situaties ga ik eigenlijk alleen uit van 12volt toepassingen. Maar de techniek gaat met rasse schreden vooruit.. Maar dit is een betaalbare en zeer flexibele oplossing, desnoods geschikt voor een draagframe
 20. Volgens mij heeft iedereen altijd een gebrek aan tijd, geld, middelen.. Dus een risico inventarisatie en continuïteitsplan is erg verstandig. Beginnende preppers schaffen meestal een groot survival mes aan van een paar honderd euro, en vergeten een simpele rookmelder in hun huis hangen. Als je in Twente woont, is de kans op grote overstromingen veel kleiner, dan een brand in je huis.. Verder is het vaak effectiever om te investeren in rookdetectors dan in meer brandblussers.. toch zie je vaak preppers die daarin het paard achter de wagen spannen. Dus de fundamentele vraag, waar prep ik voor, door een risico-analyse te maken, een prima begin. De secondaire vraag is, kan ik dan de maatregelen die ik verzonnen heb, zoveel mogelijk inzetten effectief inzetten. Maar om een bug-out tas neer te zetten, voor het risico brand in huis. is vrij zinloos, als je niet geïnvesteerd hebt in een rookdetectie.. Maar succes met de begin start van je preppers bestaan, en op naar gehele zelf voorzienendheid
 21. Een paar opmerkingen van mij kant, in zowel survival, preppers en misschien wel een tactische kant.. 1. Behandel je mes met respect, net als alle andere uitrusting, kan je leven er van af hangen, zorg dat de scherp zijn en scherp blijven. 2. Een mes voor alles bestaat niet. koop liever twee goedkopere mora bushcraft messen dan een stoer tactisch mes.. 3. De meeste tactische messen, voldoen eigenlijk maar slecht aan je gebruiksdoelstellingen, en er zijn vaak in strijd met de wapenwet... 4 Koop liever een Full-tang bushcraft style mes, die (bijna altijd) dagelijks kan dragen, en er uitziet als je dagelijks gereedschap, en niet iets wat maar het beeld op roept van een wapen. 5. Draag een mes, onopvallend, zodat je hem regelmatig kan dragen, Maar let op, een mes wat er er tactisch uitziet, onopvallend gedragen, kan enorme problemen opleveren bij een staande houding. Bij iets wat je draagt als "gereedschap", heb je dat niet.. 6. Een prepper, bushcrafter, survilist, heeft natuurlijk niet genoeg aan 1 mes. 7. Wil je een groot mes, koop dan een kapmes of een parang of iets vergelijkbaars, maar soms is een bijl handiger 8. Naast de ratio, moet een mes passen bij jou, lekker in de hand liggen, het gewicht moet goed aanvullen. neem in ieder geval een mes voor leven, die je koestert, aandacht geeft, en mee werkt en de rest van je leven met je op reis gaat. 9 Kijk ook even welke snede je wilt. Mijn aanbevelingen van commercieel verkrijgbare messen, die al een tijdje met mij bijna dagelijks op reis gaan. Fjallkniven F1 convex grind of vergelijkbaar. veel groter werkt niet, eenvoudig bij te werken in het veld. Condor Bushslore : Scandi-grind, simpel full-tang mes, meer geschikt voor vele toepassingen.
 22. rescue

  Duiken

  De sommige plekken in oosterschelde zijn prima duikstekken. En les 1 en les 2 slaan werkelijk nergens op als je wilt duiken. Duiken is een andere vaardigheid dan onder water zwemmen. Elke vaardigheid die je hebt kan ooit handig zijn. Duiken leren en doen, leert je procedures volgen en vaardigheid en begrip over drukken, versus diepte en lucht verbruik.. Verder kan het je extra vaardigheden opleveren bij overleven op zee, en je meer vertrouwt maken met water onder bijzondere omstandigheden. Daarnaast leer je dat veel water in nederland en belgie prima duikstekken zijn, en als je vaardigheden goed kent, ook prima zicht hebt.. Duikcilinders, (lucht) kunnen inderdaad met het juiste masker helpen als adembescherming. maar verder heb je bij SHTF maar weinig aan duik vaardigheden aanzich. Een duikmes is wat anders dan een bushcraft of survivalmes. Verdiep je er maar eens in..
 23. Misschien even nuance dan. Er zijn in "dit soort persoonlijke keuzes Geen goed of fout."
 24. Waarom moeten mensen hun gedachten kronkels delen, en daarmee hun eigen stelling willen verdedigen of goedpraten. Er is GEEN goed of fout, alleen maar keuzes en gevolgen van daden. Heb toch vertrouwen in jezelf en je gemaakte keuzes. Schroom niet te leren van je keuzes. Want anderen van jouw keuzes denken, is niet relevant voor jouw geluk, en in zijn geheel niet relevant voor jouw overleven. Als je zegt dat je de keuze hebt gemaakt om VEGA te zijn, wie is een ander dan om die keuze in twijfel te trekken.. Doe daarom gewoon lekker jouw ding. Ik snap alleen ook niet dat jouw keuze dan in eens ook op anderen geprojecteerd moeten worden. Maar goed dat was maar een gedachte kronkel.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...