Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Ongeveer 10 weken geleden begonnen met 1 houten bak. Intussen stilaan 'opgebouwd' en momenteel 5 bakken -afmetingen 1.5x1m.

 

Voordelen :

- niet spitten

- hoger dan maaiveld (rug)

- gebruik van teelaarde, bevat veel voedingsstoffen

- optimaal benutten oppervlakte

- geen lege ruimtes door 'kweekbakjes

- hoog rendement door individuele opvolging planten, goede grond, effciënte bemesting en begieten

- momenteel nog automatisch bewateringssysteem aan het ontwikkelen

- tijdsbesparend door overzicht

 

Nadelen :

- insecten (slakken, rupsen) dus toch verdelgingsmiddelen nodig

- sommige planten beïnvloeden groei van andere planten

- na korte tijd uitputting van de grond

- relatief hoge kosten door : hout, teelaarde, zaden, meststoffen, sproeimiddelen

 

Oplossingen :

- tuincompost gebruiken uit compostvat

- slakkenkorrels

- net voor koolwitje (rupsen)

- indien nodig biologische insecticide

- 2de jaar minder teelaarde aankopen

- slakkenranden gemaakt uit petflessen

- houtassen uit barbecue en kachel als meststof en hindernis voor slakken

- bierval voor slakken

- slakken en rupsenjacht met tandenstokers of bbq spies

 

Gemaakte fouten :

- optimaler benutten oppervlakte

- een net voorzien tegen rupsen

- te weinig meststoffen voorzien

- planten die niet compatibel zijn naast elkaar geplaatst

- 2x na elkaar sla geplant op dezelfde plaats

- betere zaden aankopen bij gespecialiseerd bedrijf

- te veel water gegeven aan kweekbakjes

- te laat begonnen

- iets meer plantjes kopen (tomaat, kool) om sneller te starten.

 

Momenteel groeien volgende planten :

tomaat, radijs, krulsla, winterpostelijn, spinazie, bietjes, raketsla, groene sla, rode ajuin, winterspinazie, winterbloemkool, broccoli, groene kool, savooikool, afrikaantjes, kervel,boontjes, augurken, ruccola, raapjes, selder, cresson, aardbeien, munt,

 

Volgende groenten werden al geoogst, in bescheiden hoeveelheden voor 4 personen

sla 30 maaltijden,aardappelen nieuwe oogst 6 maaltijden, radijzen 10 grote bundels, cresson 10 maaltijden, aardbeien 250 g, broccoli 4 maaltijden.

 

Kosten/baten

 

Dit jaar niet goedkoper dan aankopen in de winkel door begininvesteringen (+/-350€), volgend jaar begroot op 100€ Op volgende wijze gestaffeld

 

Hout 50€

Potgrond/compst 75€

zaden 35€

meststoffen 20€

sproeistoffen 20€

slakkenkorrels 20€

beregeningssysteem 62€

regenton 12€

Beschermingsnet 12€

elektriciteitsbuizen 12€

Kweekkastjes 6st 15€

 

Volgend seizoen :

tuincompost/meststof/potgrond 50€

zaden/planten 35€

sproeistoffen 20€

net 15€

 

Aangekochte zaden dit seizoen dienen ook nog volgend seizoen, bescheiden opbouw naar kleine zadenbank als reserve met fifo-systeem.

 

De resultaten met blik op afgesloten toegangspoort.

[ATTACH=CONFIG]4482[/ATTACH]

 

5x1.5m2 + 1x1m2

[ATTACH=CONFIG]4483[/ATTACH]

Kweekkastjes

 

[ATTACH=CONFIG]4484[/ATTACH]

Slakkenringen

 

[ATTACH=CONFIG]4485[/ATTACH]

Voorbeeld van afwisseling in 1 bakje

@Zinzzy @f150 @wodan @Geert @Sookie

@mecanic dog @popeye

  • Leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Bedankt voor het mooie compliment.

 

Ik ben ook budget prepper en probeer dagelijkse wegwerpvoorwerpen een andere bestemming te geven. Pet flessen in stukken gesneden.

 

Het bovenste stukje van de fles 'met of zonder dop' plaats ik in het voorjaar over de jonge plantjes. Ze lijden minder onder de slagregen en de fles werkt als miniserre.

 

Volgend jaar wil ik experimenteren met de onderzijde van de fles die ik zou vullen met kleibolletjes die het vocht vasthouden. Al die flesjes zou ik onder de teelaarde zetten en zo altijd vochtige teelaarde hebben. Geen idee of het werkt. Het zou kunnen helpen in droge periodes, efficiënter zijn voor begieten en voor een continue vochtigheid zorgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had in mijn m2 bak maar vijf dingen, maar de broccoli is idd volledig opgegeten door de slakken, de trostomaat wordt zo mega groot dat ik twee andere plantjes eruit moest halen, de aarbei was inmiddels al vergaan. Dus daar moet ik voortaan beter om denken/letten. In mijn geval konden er dus minder plantjes in dan ik had verwacht. Zal de tomaat voortaan los in een pot doen. De aardappelzakken deden het goed totdat mijn vakantieoppas ze vergat water te geven, maar ik heb er nog een paar krieltjes uit kunnen halen.

@lewieke Er is hier ook al ergens een post over, waarin volgens mij ook iemand een rand had gemaakt van stenen tegels. Misschien in deze? http://preppers.nl/forum/threads/2320-Zo-veel-mogelijk-eten-uit-een-kleine-quot-tuin-quot/page13

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruikte vooral overschotjes van hout die gaan een jaar of vier mee @wodan Kocht er een beetje. Het zou evengoed kunnen met palettenhout van bouwmaterialen of van terrastegels, alleen kon ik daar niet zo snel aankomen. Het aangekochte hout is onder druk geïmpregneerd en ik schat dat de levensduur een jaar of zes, zeven is. @wodan Aangezien ik elk jaar enkele van die bakjes wil bijplaatsen tot ik er een tiental heb, zullen ze nooit tegelijk stuk gaan. Tegen die tijd verzamel ik wel gratis hout. Bedrijven genoeg in de buurt het gratis weg doen

 

De kosten zijn vooral veroorzaakt door het bevloeiingssysteem en de teelaarde. Vanaf nu gaat het wel meevallen. De insecticides gaan ook wel een jaar of 2 mee schat ik, slakkenkorrels misschien wel 5 jaar.

 

Jat gerust wat je leuk vindt. Het stormt hier momenteel, benieuwd hoe mijn gaas het houdt. @Zinzzy Laat me even weten wat jouw bevindingen zijn.

@Davena Het vraagt een beetje planning om alles goed te plaatsen. Sla wissel ik af met radijs, de tomaten staan langer en vragen zon. Volgend jaar wil ik de tomaten onder een dakje plaatsen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik hardhout kan vinden in recyclage, dan zie ik dat wel zitten, nieuw niet. Ik heb ook al aan rubberwood gedacht, maar vrees dat het niet goed tegen water gaat kunnen.

(Kromtrekken, verlijming die loskomt. Ik moet het nog eens navragen.)

 

Ik gebruikte vooral overschotjes van hout. Kocht er een beetje. Het zou evengoed kunnen met palettenhout van bouwmaterialen of van terrastegels, alleen kon ik daar niet zo snel aankomen. Het aangekochte hout is onder druk geïmpregneerd en ik schat dat de levensduur een jaar of vijf is. Aangezien ik elk jaar enkele van die bakjes wil bijplaatsen tot ik er een tiental heb, zullen ze nooit tegelijk stuk gaan. Tegen die tijd verzamel ik wel gratis hout. Bedrijven genoeg in de buurt het gratis weg doen.
Ik zal eens tot bij jou moeten afzakken denk ik... ;)
  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ziet erg goed uit:) ik zou wel aanraden om aardbeien in een hangende bak te doen zodat mieren er niet bij kunnen komen en plant op lege stukjes grond een paar uien dit helpt erg tegen de slakken en het neemt niet veel ruimte in beslag en daarvan natuurlijk ook weer opbrengst:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op industriezones leggen de bedrijven hun wegwerppaletten buiten voor de burgers die de moeite nemen om het te halen. Er wordt alleen verwacht dat je het netjes opruimt en geen rommel maakt. Soms is er weinig, soms is er veel, vooral in de zomer als er een hittegolf is, in de winter vind je geen spaander.

 

Een plaatselijke groothandel verkoopt onder druk geïmpregneerd tuinhout met tand en groef tegen 1.15€/lopende meter. De planten hebben een lengte van 2.7m, zijn 9.5 cm hoog en 3 cm dik. De palen met groef op de foto kosten 3.5€/lopende meter.

 

En waarom zou je dat niet kunnen? @Zinzzy. Koop je nog een kweekkastje of twee, dan zaai je vooraf en hou je je bakjes optimaal gevuld. Zo'n vierkantemetertuin is echt geen risico.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke

Dit is een oude foto, maar de beginnersfout had ik al gemaakt door gewoon uit 1 zakje tomatenzaadjes in 2 verschillende kuiltjes te "begraven" die zijn intussen zoooo groot geworden dat ik meer dan de helft eruit heb moeten halen en in andere bakken heb moeten zetten.. Kweekbakje had ik niet nodig haha.. Dus de buurvrouw ook maar wat plantjes gegeven :)..

Maar heb mijn pluksla al dood laten gaan, rozemarijn is helemaal niet uitgekomen, bieslook gaat heel traag, en bosui ook dood (???)

Wat ging er fout ? Geen diee haha

We houden het nu dus op vooral veeeel tomaten, basilicum, peterselie, en een ini mini klein beetje bieslook :) haha

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je een houten schutting plaatst wordt vaak het gedeelte van de paal dat de grond in gaat ingesmeerd met een teer verf om rotting tegen te gaan, zou dat ook een idee kunnen zijn om de planken van zo'n bak tegen vocht te beschermen?

Of de teer wellicht schadelijke stoffen in de planten overbrengt weet ik niet en ziet er wellicht minder mooi uit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

goed gedaan,

 

en op tijd, nu heb je nog tijd en kan je wat missers permiteren.

Een leuk en goed boek is "jelles makkelijke moestuin" die gebruiken wij, daar staan oa goede tips in voor wat wel en niet naast elkaar kan staan en zaaischema"s

 

ook zijn website is leuk om op te kijken

http://www.makkelijkemoestuin.nl/

 

alleen de makkelijke mix, daar geloof ik niet zo in, veel geld voor rijke grond met een soort hydro korrels

succes met alles en vooral geniet van alles dat zoveel beter smaakt

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Die zonnepanelen hebben te maken met de subsidieregeling in België. Er zijn heel wat panelen in Vlaanderen. Alleen de armsten (die kunnen ze niet betalen) en de rijksten (die kunnen hun stroom toch wel betalen) hebben ze niet. De meeste mensen in onze regio hebben nog een herinnering aan het landbouwverleden van Vlaanderen en zijn redelijk voorzichtig. De buurman is geen prepper, gewoon voorzichtig van aard en hij heeft -net als de meeste Vlamingen- geen vertrouwen (meer) in de overheid, de banken, de politici, de kerk, de energieleveranciers, ...

 

http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/1309967/2011/08/26/Elektriciteit-in-Belgie-dubbel-zo-duur-dan-in-buurlanden.dhtml

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid828941/vertrouwen-in-politici-en-bankiers-nog-nooit-zo-laag.aspx

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1562182

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Nog_niet_een_Vlaming_op_zes_vertrouwt_overheid.9206415-3136.art

 

Op mijn eigen dak ligt er genoeg om mijn volledige jaarverbruik aan elektra te dekken. Om fiscale redenen is het systeem netgekoppeld maar ik zoek intussen manieren om minder netafhankelijk te worden en mijn verbruik zo dicht mogelijk bij het ogenblik van opwekking te leggen. @Kungfufox

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die zonnepanelen hebben te maken met de subsidieregeling in België. Er zijn heel wat panelen in Vlaanderen. Alleen de armsten (die kunnen ze niet betalen) en de rijksten (die kunnen hun stroom toch wel betalen) hebben ze niet. De meeste mensen in onze regio hebben nog een herinnering aan het landbouwverleden van Vlaanderen en zijn redelijk voorzichtig. De buurman is geen prepper, gewoon voorzichtig van aard en hij heeft -net als de meeste Vlamingen- geen vertrouwen (meer) in de overheid, de banken, de politici, de kerk, de energieleveranciers, ...

 

http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/1309967/2011/08/26/Elektriciteit-in-Belgie-dubbel-zo-duur-dan-in-buurlanden.dhtml

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid828941/vertrouwen-in-politici-en-bankiers-nog-nooit-zo-laag.aspx

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1562182

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Nog_niet_een_Vlaming_op_zes_vertrouwt_overheid.9206415-3136.art

 

Op mijn eigen dak ligt er genoeg om mijn volledige jaarverbruik aan elektra te dekken. Om fiscale redenen is het systeem netgekoppeld maar ik zoek intussen manieren om minder netafhankelijk te worden en mijn verbruik zo dicht mogelijk bij het ogenblik van opwekking te leggen. @Kungfufox

 

Nja noem het voorzichtig of neem het als feit dat je buurman in elk geval bezig is al voor zichzelf te denken en z'n ogen opent. Genoeg schapen die nog het volste vertrouwen hebben in het niet functionerende politieke instrument. En zelfvoorzienend zijn is een lange weg, je hebt in elk geval al stappen in de goede richting gezet..elke stap vooruit is er eentje die je dichterbij je doel brengt :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo @lewieke

Omdat ik als vrijwilliger bij een stadsboerderij werk, heb ik een stukje land van c.a. 10m2 in bruikleen gekregen.

Voor het eerst in mijn leven gezaaid, radijs, peultjes, worteltjes, kropsla (alles van de lidl)

Al lekker van de radijs gegeten, peultjes en kropsla.

Alles onbespoten en zonder kustmest.

Het geeft mij echt een kick om uit eigen tuin te eten.

Alleen jammer van al die spierpijn:mad:

 

DSCF5381.jpg.e537ce355f6febf58e8339396b0b4a73.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
@lewieke 't zal mijn leeftijd wel zijn:p

Moest wel eerst onkruid tot aan mijn edele delen weg halen.

En was de spinazie vergeten:cool:

 

Alle begin is moeilijk. Als je een tijdje bezig bent, wordt je sterker en soepeler.

Mooie foto. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet gehinderd door enige kennis maar met een flinke dosis boerenverstand zat ik me af te vragen wat plantjes eigenlijk nodig hebben. Het antwoord lijkt me eenvoudig en tegelijk complex.

 

-Voedsel

-co2 & zuurstof

-een 'milieu'

-water

-warmte/verluchting

-geen vijanden

 

Zuurstof en co2, daar hoeven we niets speciaals voor te doen

 

Een milieu hebben ze ook. Ik plantte mijn groenten in potgrond, aangevuld met kokosvezels, enkele zakken rivierzand (om een lossere structuur te krijgen) en wat tuincompost. Al bij al een hele investering maar volgend jaar kan ik het af met alleen tuincompost en meststof.

 

Meststoffen. Intussen heb ik mijn oude compostvat nieuw leven in geblazen en dat wil ik gaan gebruiken, in de Action (6x goedkoper dan een speciaalhandel, zelfde samenstelling) vond ik flessen vloeibare meststof die ik aan de planten wil gaan toevoegen in kleine hoeveelheden. De meststof bestaat uit 7-4-7 (nitraat, fosfaat, kalium) kost 1€ voor een fles van 1l. Waarom vloeibare mest ? Omdat die gemakkelijk te doseren én toe te doenen is. Waarom meststoffen ? Omdat ik een maximaal rendement wil met een minimale inspanning én omdat mijn plantvakken altijd gevuld staan waardoor na korte tijd schraalheid kan ontstaan. Uit sommige van mijn plant vakken heb ik al 3 oogsten gehaald in 3à4 maand tijd. Radijs, afgewisseld met sla en alweer een nieuwe portie radijs. Je snapt het plaatje wel. In het vervolg zal ik elke keer als een plantvak leeggemaakt is tuincompost aan dàt vak gaan toevoegen, dat zou de bodem voldoende voedsel moeten geven.

 

Warmte. Om het milieu te optimaliseren én om zo veel mogelijk rendement uit mijn heel beperkte oppervlakte te halen wil ik volgend jaar een aantal van de bakken gaan afdekken met plexiglas, daarvoor wil ik nog een kader maken. Dit jaar deed ik dat met een eenvoudige plastic folie die het nadeel heeft dat hij scheurt en gevoelig is aan het gewicht van regenwater en dus gaat doorhangen. Het is wél ongelooflijk hoeveel verschil zo'n plastic maakt. Dus dat wil ik perfectioneren. De plantjes in mijn testbak met plastic groeiden dubbel zo snel.

 

Komen we bij water. Daarover heb ik me suf gepiekerd. Te veel water lijkt geen probleem, omdat de bakken hoger liggen en de grond los is door het zand wat ik toevoegde worden de bakken niet té nat. Alleen gaf ik tot nog toe elke dag water met de tuinslang, wat toch wel weer een karweitje is, wel leuk, maar je hebt niet altijd tijd. Nu ik een week of vier met verlof ga kan mijn tuin verkommeren en dat wil ik nu ook niet. Bovendien is water ook schaars, duur, geen goed idee om te kopen in Vlaanderen. Dus regenwater. In enkele weten tijd heb ik mijn plantjes van grote hoeveelheden water voorzien. In warm weer verdampt het meeste denk ik. Als je op de blaadjes sproeit kunnen ze verbranden (ja ook die fout heb ik gemaakt), en tomaten en paprika's houden al helemaal niet van water op hun blaadjes. Hiervoor heb ik lang gezocht naar een oplossing die aan volgende wensen voldoet :

- betaalbaar

- autonoom functioneren voor enkele dagen.

- zonder sproeiinstallatie of energie

 

Niet simpel, maar ik denk dat wat ik nu gevonden heb een goeie oplossing is.

 

Een systeem dat werkt met zwaartekracht, dus gewoon het gewicht van water, een simpele druppelaar met een apart reservoir. Ik heb het hele systeem vandaag geïnstalleerd in de -ijdele?- hoop dat het warm weer wordt. Mijn schoonmoeder komt mijn reservoir om de paar dagen vullen.

 

Een paar foto's[ATTACH=CONFIG]4510[/ATTACH]

Het reservoir, een vuilnisbak uit promotie 11€, 3 gaten 9mm in geboord, op 10 cm van de bodem om vuil te vermijden.

[ATTACH=CONFIG]4511[/ATTACH]

De druppelaars 1.5€/st in een doos van 20 + slangetjes en koppelstukken. Moet jaren meegaan.

[ATTACH=CONFIG]4512[/ATTACH]

Zo ziet het er uit per bak. Ik voorzie in 8 druppelaars voor 1.5m2 en het ze wat hoger ingesteld zodat ze de aarde mooi vochtig houden.

 

De zwakke punten :

- gevoelig aan verstopping

- proper water gebruiken

 

Sterke punten :

- geen elektra nodig

- werkt onafhankelijk

- relatief goedkoop

- low tech oplossing.

 

Volgend seizoen wil ik mijn vierkante tuintjes van 1.5m2 van 5 stuks uitbreiden tot 10 stuks. Met die tien stuks wil ik voldoende groenten produceren voor het hele jaar voor het hele gezin. Ik reken op 3 oogsten per plantvak door optimale bemesting, bewatering, beschermen tegen vorst en onguur weer (plexi).

 

Voor de tomaten en paprika's wil ik een ander systeem gebruiken waarbij de planten beschermd worden tegen direkt regenwater van bovenaf.

 

Als voorbereiding en om te vermijden dat veel plantjes niet zouden uitkomen wil ik blijven werken met de miniserres waarbij gezaaid wordt in een apart bakje, waarna verplant wordt. Er zijn zo altijd reserverplantjes voor optimaal resultaat als er eens eentje doodgaat.

 

De voordelen van dit systeem vind ik persoonlijk ;

- overzichtelijk en weinig werk

- geen of nauwelijks onkruid door gebruik van bloemaarde

- groot rendement

- beheersbaar

- weinig zaden nodig door optimaal benutten met zaaibakjes

- weinig sproeistoffen en verdelgingsmiddelen nodig. 1 verpakking volstaat voor het hele seizoen.

 

Dat het werkt kan ik illustreren met 1 voorbeeld. Mijn vader die al 30 jaar tuiniert kwam op bezoek en was verwonderd over het resultaat. Hij bekloeg zich over de droogte terwijl mijn plantjes met heel weinig water (druppelaars) en weinig sproeiwater (tuinslang) verder kunnen. Zijn argument was dat hij moelijk zijn hele lap grond kan bewateren, nou ja ... .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Niet gehinderd door enige kennis maar met een flinke dosis boerenverstand zat ik me af te vragen wat plantjes eigenlijk nodig hebben. Het antwoord lijkt me eenvoudig en tegelijk complex.

 

-Voedsel

-co2 & zuurstof

-een 'milieu'

-water

-geen vijanden

 

Zuurstof en co2, daar hoeven we niets speciaals voor te doen

 

Een milieu hebben ze ook. Ik plantte mijn groenten in potgrond, aangevuld met kokosvezels, enkele zakken rivierzand (om een lossere structuur te krijgen) en wat tuincompost. Al bij al een hele investering maar volgend jaar kan ik het af met alleen tuincompost en meststof. Intussen heb ik mijn oude compostvat nieuw leven in geblazen en dat wil ik gaan gebruiken, in de Action (6x goedkoper dan een speciaalhandel, zelfde samenstelling) vond ik flessen vloeibare meststof die ik aan de planten wil gaan toevoegen in kleine hoeveelheden. De meststof bestaat uit 7-4-7 (nitraat, fosfaat, kalium) kost 1€ voor een fles van 1l. Waarom vloeibare mest ? Omdat die gemakkelijk te doseren én toe te doenen is. Waarom meststoffen ? Omdat ik een maximaal rendement wil met een minimale inspanning én omdat mijn plantvakken altijd gevuld staan waardoor na korte tijd schraalheid kan ontstaan. Uit sommige van mijn plant vakken heb ik al 3 oogsten gehaald in 3à4 maand tijd. Radijs, afgewisseld met sla en alweer een nieuwe portie radijs. Je snapt het plaatje wel. In het vervolg zal ik elke keer als een plantvak leeggemaakt is tuincompost aan dàt vak gaan toevoegen, dat zou de bodem voldoende voedsel moeten geven.

 

Om het milieu te optimaliseren én om zo veel mogelijk rendement uit mijn heel beperkte oppervlakte te halen wil ik volgend jaar een aantal van de bakken gaan afdekken met plexiglas, daarvoor wil ik nog een kader maken. Dit jaar deed ik dat met een eenvoudige plastic folie die het nadeel heeft dat hij scheurt en gevoelig is aan het gewicht van regenwater en dus gaat doorhangen. Het is wél ongelooflijk hoeveel verschil zo'n plastic maakt. Dus dat wil ik perfectioneren.

 

Komen we bij water. Daarover heb ik me suf gepiekerd. Te veel water lijkt geen probleem, omdat de bakken hoger liggen en de grond los is door het zand wat ik toevoegde worden de bakken niet té nat. Alleen gaf ik tot nog toe elke dag water met de tuinslang, wat toch wel weer een karweitje is, wel leuk, maar je hebt niet altijd tijd. Nu ik een week of vier met verlof ga kan mijn tuin verkommeren en dat wil ik nu ook niet.

 

Water geven kan ook met kruiken, Olla's:

 

http://www.moestuinforum.nl/een-water-geef-systeem-t874.html

 

http://greendesert.org/ollas.html

 

En met PET-flessen:

 

http://www.dewiltfang.nl/water-geven/speciale-watergevers/druppelaars-4x/

 

http://plazilla.com/tips-en-trucs-voor-de-verzorging-van-kamer--en-tuinplanten-tijdens-de-vakantie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...