Ga naar inhoud
GENEGEERD

Inmaken / wecken is weer helemaal in


glavrijsen

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • 1 maand later...

sinds ik hier de tip heb gelezen om te wecken in lege HAK-potjes, heb ik dit een paar keer geprobeerd. dit bevalt mij beter dan in de gewone weck-potten.

geen gezeik met rubberen ringen, gewoon het product met water en zout in een goed schoon gemaakt HAK-potje. deksel dicht draaien en in een pan water op het vuur zetten.

uurtje laten koken, potjes uit de pan halen met weck-tang, op aanrecht op theedoek zetten en laten afkoelen. na 20-30 minuten hoor je een klik-geluid, dan is het vacuum getrokken.

 

je zou verwachten dat door het verhitten het potje uit elkaar klapt omdat het deksel is dichtgedraaid. dit gebeurt niet. de druk perst zichzelf langs het schroefdraad. bij het afkoelen kan

de buitendruk echter niet langs het schroefdraad omdat de buitendruk maar 1 bar is. sindsdien bewaar ik alle lege HAK-potjes voor het wecken.

 

dit is echt kinderspel om te doen. probeer het zelf eens. nog leuk ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

sinds ik hier de tip heb gelezen om te wecken in lege HAK-potjes, heb ik dit een paar keer geprobeerd. dit bevalt mij beter dan in de gewone weck-potten.

geen gezeik met rubberen ringen, gewoon het product met water en zout in een goed schoon gemaakt HAK-potje. deksel dicht draaien en in een pan water op het vuur zetten.

uurtje laten koken, potjes uit de pan halen met weck-tang, op aanrecht op theedoek zetten en laten afkoelen. na 20-30 minuten hoor je een klik-geluid, dan is het vacuum getrokken.

 

je zou verwachten dat door het verhitten het potje uit elkaar klapt omdat het deksel is dichtgedraaid. dit gebeurt niet. de druk perst zichzelf langs het schroefdraad. bij het afkoelen kan

de buitendruk echter niet langs het schroefdraad omdat de buitendruk maar 1 bar is. sindsdien bewaar ik alle lege HAK-potjes voor het wecken.

 

dit is echt kinderspel om te doen. probeer het zelf eens. nog leuk ook.

Een goede raad krijg je van mij mee.

De hak potjes zijn onverslijtbare. Maar de deksels gaan lang niet eeuwig mee .

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

De vraag is of iemand al eens getest heeft hoe lang het gemiddeld duurt voordat deze deksels gaan door roesten. Is dat 2-3 jaar, 5-10 jaar of kun je ze zelfs langer bewaren? Bij 10 jaar of langer droog koel donder bewaren wordt het voor preppers erg interessant deze deksels te gebruiken. Anders kun je beter de weckpotten\deksels gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De vraag is of iemand al eens getest heeft hoe lang het gemiddeld duurt voordat deze deksels gaan door roesten. Is dat 2-3 jaar, 5-10 jaar of kun je ze zelfs langer bewaren? Bij 10 jaar of langer droog koel donder bewaren wordt het voor preppers erg interessant deze deksels te gebruiken. Anders kun je beter de weckpotten\deksels gebruiken.

 

 

Hier gaan de deksels niet langer dan 2 jaar mee, daarna gaan ze roesten. Ik moet wel zeggen dat ze in een kelder staan waar het redelijk vochtig is.

Ook heb ik de ervaring dat de deksels nooit helemaal schoon te krijgen zijn, ook al lijken ze wel schoon. Het resultaat: veel vaker schimmel in hak-potjes dan in weckpotten.

 

Om dit te voorkomen doe ik nu telkens een velletje folie ( plastic, bedoeld voor jam maken) tussen deksel en groente, dit werkt heel goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier gaan de deksels niet langer dan 2 jaar mee, daarna gaan ze roesten. Ik moet wel zeggen dat ze in een kelder staan waar het redelijk vochtig is.

Ook heb ik de ervaring dat de deksels nooit helemaal schoon te krijgen zijn, ook al lijken ze wel schoon. Het resultaat: veel vaker schimmel in hak-potjes dan in weckpotten.

 

Om dit te voorkomen doe ik nu telkens een velletje folie ( plastic, bedoeld voor jam maken) tussen deksel en groente, dit werkt heel goed.

 

En de deksels in kokend water met een beetje baking soda leggen net zoals de rubberen ringen van Weck... is dat een optie?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De vraag is of iemand al eens getest heeft hoe lang het gemiddeld duurt voordat deze deksels gaan door roesten. Is dat 2-3 jaar, 5-10 jaar of kun je ze zelfs langer bewaren? Bij 10 jaar of langer droog koel donder bewaren wordt het voor preppers erg interessant deze deksels te gebruiken. Anders kun je beter de weckpotten\deksels gebruiken.

 

Dat ligt er aan wat je In maakt ( wecken kan je het niet noemen ) . Als je iets inmaak waar weel azijn in verwerkt zit gaar het deksel sneller roesten . De lucht van de azijn vreet aan de binnen kant van het deksel . En het in maaksel wordt slecht .

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later...

Zo, we hebben gisteren al aardig wat aardbeien kunnen oogsten uit onze tuin. De rest volgt binnenkort. Ik heb zelf al verschillende manieren van inmaken geprobeerd.

Mijn speurtocht leverde 10 verschillende manieren op:

 

1. Wecken

2. Drogen

3. Fermenteren (erg in tegenwoordig)

4. Vriezen

5. In het zuur

6. Roken

7. Sealen

8. In de kelder, inkuilen

9. Zouten

10. Suiker

Ik heb het e.e.a. beschreven in dit artikel, misschien leuk, handig en zelfs raadzaam om te lezen. Ook om te zien welke methoden van stroom en gas afhankelijk zijn en welke juist niet. Lees hier verder: Hoe bewaar je voedsel, 10 manieren

Ik ben benieuwd of iemand van jullie nog meer manieren weet, dan hoor ik het graag.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Zo, we hebben gisteren al aardig wat aardbeien kunnen oogsten uit onze tuin. De rest volgt binnenkort. Ik heb zelf al verschillende manieren van inmaken geprobeerd.

Mijn speurtocht leverde 10 verschillende manieren op:

 

1. Wecken

2. Drogen

3. Fermenteren (erg in tegenwoordig)

4. Vriezen

5. In het zuur

6. Roken

7. Sealen

8. In de kelder, inkuilen

9. Zouten

10. Suiker

Ik heb het e.e.a. beschreven in dit artikel, misschien leuk, handig en zelfs raadzaam om te lezen. Ook om te zien welke methoden van stroom en gas afhankelijk zijn en welke juist niet. Lees hier verder: Hoe bewaar je voedsel, 10 manieren

Ik ben benieuwd of iemand van jullie nog meer manieren weet, dan hoor ik het graag.

 

Prei steeds afsnijden en een stuk laten staan: zo kan je 3 jaar van dezelfde plant eten.

 

Tussen inkuilen en kelder in, de Earthbag Root Cellar (ook bruikbaar als atoomschuilkelder):

 

http://www.wildernesscollege.com/earthbags.html

 

(en volop andere voorbeelden op google)

 

Inzouten is er ook nog een, maar lijkt me niet zo gezond.

Wel eens snijbonen gegeten zo. Een slok zeewater is er niks bij. :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prei steeds afsnijden en een stuk laten staan: zo kan je 3 jaar van dezelfde plant eten.

 

Tussen inkuilen en kelder in, de Earthbag Root Cellar (ook bruikbaar als atoomschuilkelder):

 

http://www.wildernesscollege.com/earthbags.html

 

(en volop andere voorbeelden op google)

 

Inzouten is er ook nog een, maar lijkt me niet zo gezond.

Wel eens snijbonen gegeten zo. Een slok zeewater is er niks bij. :p

 

Dank je Heksie :-) voor de extra info. Zouten staat er wel bij, dat gaat prima als je voor het koken de groenten goed afspoelt :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gheh, nu ik eindelijk begrijp waarom het tot nu toe bij mij altijd mislukte (gesprongen potten) ga ik er nog een poging aan wagen.

 

Aangezien ik nog 1 weckpot met ring, maar zonder klemmen heb, moet/mag ik mijn verjaarsgeld aan nieuwe potten uitgeven :D

Wat lijkt jullie beter? Het systeem met de schroefdeksels of gewoon weer rubberen ringen en losse deksels?

 

Wat mij aanspreekt aan de schroefdeksels is dat een aangebroken pot nog even afgesloten weggezet (koelkast) kan worden, bij de losse deksels gaat dat niet zo makkelijk. Maar ik denk wel dat ze minder lang mee gaan... Heeft iemand hier ervaring mee?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gheh, nu ik eindelijk begrijp waarom het tot nu toe bij mij altijd mislukte (gesprongen potten) ga ik er nog een poging aan wagen.

 

Aangezien ik nog 1 weckpot met ring, maar zonder klemmen heb, moet/mag ik mijn verjaarsgeld aan nieuwe potten uitgeven :D

Wat lijkt jullie beter? Het systeem met de schroefdeksels of gewoon weer rubberen ringen en losse deksels?

 

Wat mij aanspreekt aan de schroefdeksels is dat een aangebroken pot nog even afgesloten weggezet (koelkast) kan worden, bij de losse deksels gaat dat niet zo makkelijk. Maar ik denk wel dat ze minder lang mee gaan... Heeft iemand hier ervaring mee?

 

Zet je er toch gewoon weer een klem op. :)

Met de rubbers doe je langer dan met de schroefdeksels en rubbers zijn compact op te slaan.

 

Ik heb laatst een stapel klemmen gekocht, kan ik eindelijk verder testen of het oude type potten wat ik heb ook goed werken met het nieuwe type rubber.

Een oud type pot die ik gewoon met water als inhoud en zo'n dun 'modern' rubber heb geweckt zit nog steeds potdicht. Maar ja, dat is maar één pot. Ben benieuwd hoeveel oud type potten van de tien misgaan, want die oude dikke rubbers worden alleen nog verkocht tegen absurde prijzen en als ik anderhalve euro per rubber moet gaan betalen kan ik net zo goed allemaal nieuwe potten uit Duitsland halen.

 

Zijn er mensen die het oude type potten gebruiken in combinatie met het nieuwe type rubber ringen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Richa van al jou methoden dat je daar op somt welke gebruik je voor jou aardbeien? @Aalawok de reden dat jou potten springen is vermoedelijk dat er geen rooster in jou weck pan zit .Je moet ook een onderscheid maken tussen wecken en inmaken .Wecken is met potten met ringen inmaken met schroef deksels. @Raycoupe jou ik gebruik nieuwerwetse ringen in ouderwetse potten maar het best is dat je wel bij het zelfde merk blijft .

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Richa van al jou methoden dat je daar op somt welke gebruik je voor jou aardbeien? @Aalawok de reden dat jou potten springen is vermoedelijk dat er geen rooster in jou weck pan zit .Je moet ook een onderscheid maken tussen wecken en inmaken .Wecken is met potten met ringen inmaken met schroef deksels. @Raycoupe jou ik gebruik nieuwerwetse ringen in ouderwetse potten maar het best is dat je wel bij het zelfde merk blijft .

 

Ah, kijk iemand met dergelijke ervaring zocht ik. :cool:

 

Ik heb zo'n 50 ouderwetse potten en dat oude type ring is niet meer te krijgen voor een normale prijs.

Enig idee hoeveel ouderwetse potten er 'mislukken' met de nieuwe type ringen tov de oude?

Ik kijk er namelijk niet naar uit eerst tientallen potten te wecken alleen voor het testen. :p

 

Bedankt overigens voor weer een echte lekkere prep gerelateerde discussie, was ik wel weer eens aan toe. :cool:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn weten is het verschil tussen nieuwe en oude ringen van weck . De oude hebben 2 trek lipjes en zijn iets dikker . @Raycoupe als je ringen nodig van 94×108 of 54×67 voor de weck flessen ik heb er hier nog een voorraadje .

Dit geld natuurlijk voor iedereen die die maat ringen gebruikt . Ik heb er meest voor de weck flessen 54×67

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn weten is het verschil tussen nieuwe en oude ringen van weck . De oude hebben 2 trek lipjes en zijn iets dikker . @Raycoupe als je ringen nodig van 94×108 of 54×67 voor de weck flessen ik heb er hier nog een voorraadje .

Dit geld natuurlijk voor iedereen die die maat ringen gebruikt . Ik heb er meest voor de weck flessen 54×67

 

Ik ken de oude zonder treklipjes en die zijn aanzienlijk dikke dan de hedendaagse ringen.

94x108 (maatvoering van de nieuwe ringen) die heb ik wel voldoende voor dit moment en zijn gewoon verkrijgbaar in de handel.

 

Deze ringen bedoel ik met oud type: http://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/keuken-keukenbenodigdheden/m911278216-vierkante-weckringen.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Verrek laat er nu net een aanbieder op marktplaats zijn die er geen fortuin voor vraagt. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ken de oude zonder treklipjes en die zijn aanzienlijk dikke dan de hedendaagse ringen.

94x108 (maatvoering van de nieuwe ringen) die heb ik wel voldoende voor dit moment en zijn gewoon verkrijgbaar in de handel.

 

Deze ringen bedoel ik met oud type: http://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/keuken-keukenbenodigdheden/m911278216-vierkante-weckringen.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Verrek laat er nu net een aanbieder op marktplaats zijn die er geen fortuin voor vraagt. :)

Van dit model heb ik er ook nog een voorraadje van liggen hoeveel wil je er .

Zijn die van het merk weck?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van dit model heb ik er ook nog een voorraadje van liggen hoeveel wil je er .

 

Dat zijn degenen die eigenlijk bij die oude potten horen. In die tijd konden ze nog niet zo perfect glazen potten maken met super vlakke randen, dus meer rubber was nodig.

Deze glazen dus: attachment.php?attachmentid=19225&stc=1 moderne glazen: attachment.php?attachmentid=19226&stc=1

 

Graag wil ik er een flink aantal overnemen, maar gebruik je ze zelf niet?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...