Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Advivo, ik heb dat mes ook al langer op het oog waar heb je hem vandaan en wat kostte hij

 

Het is een aanrader in elk geval.

 

Ik had hem gevonden op eBay (nieuw) , gekocht voor rond de € 65 (incl. verzending uit de VS).

Normaal zijn ze een heel stuk duurder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

:)

 

 

123456789....10 tekens

 

Moeilijk om er een cijfer aan te geven, ik heb nog geen ervaring met andere messen (behalve in de keuken dan). Maar het is verbazingwekkend dat je er een stuk hout mee kan splijten door er om te slaan met een ander stuk houd (batoning) en even later nog een strook papier mee kan snijden. Mes ligt ook lekker in de hand, hopelijk kan ik hem nog wat scherper krijgen zodat ik ook heel makkelijk dunne spaanders hout ermee kan snijden.

 

Ik heb een wetstone maar vraag me af of dat wel het ideale hulpmiddel is om een mes met convex lemmet te slijpen. Iemand advies?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een wetstone maar vraag me af of dat wel het ideale hulpmiddel is om een mes met convex lemmet te slijpen. Iemand advies?

 

Normaal gebruik ik een zogenaamde 'Arkansas Stone' ( + 'honing-oil' ) voor alles ,

maar wellicht zoiets :

 

LSLSPED.jpg.33931aee64abb8beeaa593a26c915e50.jpg

( pocket ceramic knife sharpener )

 

Bevat hetzelfde materiaal in een ' V " setup.

(zie vergrootte weergave)

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Ik heb een wetstone maar vraag me af of dat wel het ideale hulpmiddel is om een mes met convex lemmet te slijpen. Iemand advies?

 

De meeste mensen gebruiken schuurpapier en foam (bijvoorbeeld een muismat) om hun convexe messen te slijpen. Voor optimale scherpte nog even stroppen uiteraard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik heb en ongelukje gehad met mijn mes :(

 

Tijdens het splijten van een stuk hout is er een flinke chip afgebroken uit het lemmet. Dat gaat de nodige uren slijpwerk kosten om het overtollige materiaal weg te slijpen. Iemand tips?

 

F1_chip.jpg.388495845df1aea216ba19e0cdc44a5f.jpg

 

Voor zover ik kan zien zat er een knoest in het hout en was die 'hard' genoeg om het lemmet te beschadigen. Hard staal heeft ook zo zijn nadelen het is kennelijk bros genoeg om te kunnen breken indien de krachten die erop komen groot genoeg zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een wetsteen is niet de ideale manier om een convex mes te slijpen. Je moet namelijk met de bolling van het mes mee slijpen. Ik denk dat de meeste mensen onder een vaste hoek wetten al lastig genoeg vinden. Een goede foam en een goed kwaliteit schuurpapier kan werken. Sommige vlakschuur (band) machines die op de kop vast gezet kunnen uitkomst bieden. Mooi Convex slijpen is toch vooral ook ervaring en gevoelswerk. Ik denk eigenlijk dat je het beste naar een professionele zaak kunt gaan. ik denk dat je dan uiteindelijk het beste af bent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thex,

Dat is een flink stuk eruit! Pak een diamand slijpsteen en start rustig om de oneffenheid eruit te krijgen. NIET mechanisch gaan slijpen, de kans is dan erg groot dat je lemmet te heet wordt en ook teveel weghaalt. Hierna steeds fijnere steen gebruiken. Aangezien het een Fallkniven F1 is, kan je ook grof schuurpapier nemen en een muismat, aangezien de snede fabriek af, convex is. Gewoon geduld en veel ellebogenvet gebruiken.... :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nope niet harder dan steen. Kan ook komen door een steentje en of het draaien/wrikken van het lemmet in het vast geslagen hout. De snede is sterk voor op/neer waardse krachten niet voor zijwaardse krachten... En ook met de harding heeft het te maken. Kijk maar eens naar een metalen wig gemaakt voor het splijten van hout, deze is echt niet bijzonder hard en ook niet dun....

Dun en hard = problemen ( breken/chippen etc)

Dik en zacht = geeft onvoldoende performance

Alles er tussenin werkt goed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sluit mij helemaal bij prepass aan. Het is eigenlijk heel simpel. Een mes is om mee te snijden en eventueel te steken. Een bijl is om mee te hakken en een zaag om mee te zagen.

Verkeerd gebruik van een mes is vragen om dit soort problemen.

Ik weet het klinkt misschien wat simpel maar als je weet hoeveel moeite er gedaan wordt om de gereedschappen zo goed mogelijk voor hun doel te maken. De ene kwaliteit die nodig is om bij voorbeeld een goed mes te maken, sluit de andere, hakken bijna automatisch uit.

Het antwoord op Rodins vraag of dit normaal is voor zo'n duur mes is ronduit ja! De kans zit erin dat je met een minder soort mes dit soort problemen niet had gehad. Een Machete of kapmes is van een veel minder kwalitatief staal gemaakt. Dit zijn ook geen goede messen, maar geschikt voor het hakwerk. De meeste kosten ook geen drol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ligt zoals prepass al aangaf aan de hardheid van je snijvlak en waarschijnlijk een belasting die haaks op de snijrichting staat. Dan breekt het gemakkelijk af.

 

Is zo'n mes dan eigenlijk wel geschikt voor dit soort activiteiten of kun je daar toch maar beter een bijl(tje) voor gebruiken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe harder het mes, hoe langer het scherp blijft maar hoe brozer het wordt als je het dus gaan gebruiken voor iets anders dan snijden zoals hakken, wringen, slaan enz.

Het is altijd een compromis, vandaar dat er gelaagde messen (en zwaarden enz) bestaan met in het midden hard staat (waar het snijvlak dan uit bestaat en de buitenkant,

de sandwich is dan zacht staal zodat het niet broos is. Alle San Mai messen van Coldsteel zijn zo... de prijs is er dan ook naar.

Ik zelf heb dan ook liever een dik maar plooiend zacht mes dat ik vaker moet slijpen dan een harder mes dat breekt. Nadelen hiervan zijn gewicht en grootte.

 

Maar wil je alles perfect kunnen doen, heb je bijl, machete, zaag en mes nodig. Anders is het altijd ergens toegeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals gezegd: gebruik je gereedschap waar het voor gemaakt is. Je kan best met een vast mes batonnen, maar wel met enige mate en voorzichtigheid. Ik heb daarintegen nooit enig probleem gehad met mijn Ranger RD4. Dit is 5160 staal en niet al te ver gehard. Wat het wat meer geschikt maakt voor dom/bruut werk, wat ook de doelstelling was van de maker....

Hakken: neem bij voorkeur een bijl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals reeds aangegeven het perfecte mes bestaat niet. Er zijn gewoon teveel verschillende situaties.

Maar als het over jagen gaat wil ik jullie dit verhaal toch even delen.

Als ik niet in Europa ben en dus bij mijn man ( Duidelijk geen Europeaan ) dan bestaat ons dagelijks leven uit jagen en vissen.

Jagen in de herfst en winter, vissen tijdens de zomer, dat vult onze diepvries en ook onze buik.

Mijn algemene ervaring is dat het voor mij en misschien is dat heel persoonlijk hoor, ik veel beter kan villen met mijn klein Puma zakmes dan met eender welk survival mes of jacht mes.

Maakt niet uit of het groot wild of vis is. ( Met uitzondering voor sommige van de Mora messen, die zijn uitzonderlijk goe )

Ook al hebben wij een klein arsenaal aan messen en dolken en Rambo achtige toestanden, dat kleine ding werkt gewoon beter en makkelijker.

Tot ik ongeveer 3 jaar terug een Ulu kreeg, dat was even wennen, voelde ook totaal tegen draads aan.

Maar ik zette door en nu ben ik er gewoon zeker van, de Ulu is een pracht van een mes als het op villen van wild aan komt en het looien van huiden.

Ook als alledaags keuken gereedschap kan ik dat echt waarderen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals reeds aangegeven het perfecte mes bestaat niet. Er zijn gewoon teveel verschillende situaties.

Maar als het over jagen gaat wil ik jullie dit verhaal toch even delen.

Als ik niet in Europa ben en dus bij mijn man ( Duidelijk geen Europeaan ) dan bestaat ons dagelijks leven uit jagen en vissen.

Jagen in de herfst en winter, vissen tijdens de zomer, dat vult onze diepvries en ook onze buik.

Mijn algemene ervaring is dat het voor mij en misschien is dat heel persoonlijk hoor, ik veel beter kan villen met mijn klein Puma zakmes dan met eender welk survival mes of jacht mes.

Maakt niet uit of het groot wild of vis is. ( Met uitzondering voor sommige van de Mora messen, die zijn uitzonderlijk goe )

Ook al hebben wij een klein arsenaal aan messen en dolken en Rambo achtige toestanden, dat kleine ding werkt gewoon beter en makkelijker.

Tot ik ongeveer 3 jaar terug een Ulu kreeg, dat was even wennen, voelde ook totaal tegen draads aan.

Maar ik zette door en nu ben ik er gewoon zeker van, de Ulu is een pracht van een mes als het op villen van wild aan komt en het looien van huiden.

Ook als alledaags keuken gereedschap kan ik dat echt waarderen.

 

Heb je een afbeelding van die Ulu?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt interessant, ik behoorlijk wat messen, vooral kleine messen, maar heb geen ulu. Welke Ulu heb je (welk merk), en wat voor soort staal?

 

Ulu.jpg.2cb7af711b1b871a4874b71b1584143c.jpg

Ik heb deze, iets andere kleur van handvat, komt uit Alaska .

De technische gegevens heb ik niet, heb me daar nooit mee beziggehouden dat doet man lief :)

Je moet daar ook niet teveel voor betalen hoor. Om en bij de $20 niet meer, of je moet natuurlijk zo eentje dat volledig gegraveerd is willen en met een of ander been handvat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...