Communicator Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 ik heb in mijn voortuintje een aantal doorgeschoten kroppen ijsbergsla staan. Ik hoor van verschillende mensen; aah, daar kan je straks de zaadjes van pakken om weer te kunnen planten. Maareuh... geen idee waar die zaadjes dan tevoorschijn komen, wanneer ik kan zien of ze rijp zijn om te oogsten (de zaadjes) en of er uberhaupt wel zaadjes aankomen. Ik weet namelijk niet of deze plantjes zaadjes produceren? iemand tips? 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 Ik heb ook al geprobeerd zaden te winnen van diverse sla soorten . Alleen bij veldsla is mij dat gelukt . Een raad van mij. Geef elke dag zo een doorgeschoten sla aan jou kippen ( misschien omhoog hangen ) ze gaan de beste tijd van hun leven hebben . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tanfana Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 Mijn tip is geduld. de kern van de krop komt omhoog. Op een gegeven moment is de sla net een kerstboom. Dan komen er bovenin bloemen. Maar ik moet zeggend at ik nog nooit het zaad geoogst heb. Volg het advies van @Geert en voer ze op aan je kippen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 Mijn tip is geduld. de kern van de krop komt omhoog. Op een gegeven moment is de sla net een kerstboom. Dan komen er bovenin bloemen. Maar ik moet zeggend at ik nog nooit het zaad geoogst heb. Volg het advies van @Geert en voer ze op aan je kippen. Handig om te weten hoe je van de verschillende groenten zaden trekt. Bij shtf zal je toch op jezelf aangewezen zijn voor zulke dingen ;-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wodan Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 Zaden / pitten ik al geoogst heb: Broccoli, kale, tomaat, pompoen, meloen. Van de pluksla niet, omdat ik de pluksla eenvoudigweg niet lekker vond (bitter). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tanfana Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 Bij een shft kunnen we nog twee jaar eten van de zaadvoorraad die ik nu nog heb, Dus zelfs dan heb ik nog tijd om met zaadvermeerdering te oefenen. En van een krop sla kun je meer zaad oogsten dan dat je kunt eten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 @wodan is er geen verschil tussen veldsla en pluksla? Veldsla schiet op nadat je er een maal hebt afgesneden . Pluksla pluk je welleswaar en er komen steeds weer nieuwe blaadjes . Die schieten veel later op. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wodan Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 Ik weet enkel dat er 'pluksla' op het pakje stond (vriendin gekregen van andere vriendin en wou dat perse zaaien ook al wou ik niet...) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Greener Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 Slasoorten geven meestal gele bloemetjes. Na de bloei vallen ze af en na een week of drie/vier kan je het zaad wegnemen. (Bloemstengel afknippen en binnen boven een krant verpulveren. Zachtjes blazen en je hebt het zaad nog liggen) Maar wees een bikkel en eet ook gewoon doorgeschoten sla Greener Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
jur606 Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 ja waarom zou je dat niet kunnen eten? volgens mij iets bitterder? (jong en vers is in mijn optiek beter ) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tanfana Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 @wodan is er geen verschil tussen veldsla en pluksla? Veldsla schiet op nadat je er een maal hebt afgesneden . Pluksla pluk je welleswaar en er komen steeds weer nieuwe blaadjes . Die schieten veel later op. Veldsla groeit bij lage temperaturen. Zaaien kan in de koude grond in augustus-september. Oogsten kan dan van oktober tot maart. Oogsten kan van oktober tot maart. Veldsla is familie van de kampefoelie. Het kan tegen temperaturen tot -5 graden celcius. Pluksla is sla die geen krop vormt. Daardoor zijn de blaadjes makkelijk te plukken. Pluksla is slecht te bewaren en kan het best de zelfde dag gegeten worden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 30 juni 2015 Delen Geplaatst: 30 juni 2015 Ik heb zelf voor het eerst vorig jaar geoogst als zaaigoed: boontjes uit sperziebonen, erwten, tuinboontjes en als test hybride Afrikaantjes. Tot nu toe gaat het goed, ze komen allemaal op. De erwtenzaden staan vol met nieuwe erwten. De boontjes zijn opgekomen, maar de planten zijn minder groot. Tuinbonen zijn helemaal geen probleem. De pastinaak had zichzelf al uitgezaaid nadat ik hem vorig jaar heb laten doorschieten. Nu laat ik de kropsla doorschieten, wachten tot de bloemetjes zaden vormen en dan de zaden oogsten, ben benieuwd of dat gaat lukken. Oh ja, belangrijk is om geen zaden van hybride rassen (F1) te oogsten, soms gaat dat wel goed, zoals bij de Afrikaantjes. Maar over het algemeen is het percentage zaad dat opkomt kleiner dan bij biologische/natuurlijke rassen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 1 juli 2015 Delen Geplaatst: 1 juli 2015 Met 1 zakje zaad van zowat 0.5€ heb je zaadjes voor ongeveer 1000 kroppen. Waarom zou je dan al die moeite doen ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 1 juli 2015 Delen Geplaatst: 1 juli 2015 Met 1 zakje zaad van zowat 0.5€ heb je zaadjes voor ongeveer 1000 kroppen. Waarom zou je dan al die moeite doen ? Kennis opdoen en oefening: hoe vermeerder je planten. Voor het geval je zaadvoorraad op is of kwijt en er zijn nergens zaden meer te krijgen. (Je weet wel: Monsanto en/of SHTF). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 1 juli 2015 Delen Geplaatst: 1 juli 2015 Volgens mij is het in de winkel verkrijgbare zaad en dus ook het gewas dusdanig gemanipuleerd dat het zaad niet "geslachtrijp" is. Of te wel het groeit niet uit of tot iets niet eetbaar. In ieder geval in de tijd dat mijn vader nog een moestuin had werkte dat zo. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wodan Geplaatst: 7 juli 2015 Delen Geplaatst: 7 juli 2015 Zaden / pitten ik al geoogst heb: Broccoli, kale, tomaat, pompoen, meloen. Van de pluksla niet, omdat ik de pluksla eenvoudigweg niet lekker vond (bitter). Dit is van 6 plantjes (heirloom) broccoli: Dus van 6 zaadjes naar honderden... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Even googelen ? http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/moestuin/moestuin_detail.asp?id=2131 Zoiets zal het dus ongeveer zijn (dit is wel van ruccola maar je krijgt een idee) [ATTACH=CONFIG]19524[/ATTACH] Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Greener Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Volgens mij is het in de winkel verkrijgbare zaad en dus ook het gewas dusdanig gemanipuleerd dat het zaad niet "geslachtrijp" is. Of te wel het groeit niet uit of tot iets niet eetbaar. In ieder geval in de tijd dat mijn vader nog een moestuin had werkte dat zo. Als je heirloom zaden hebt is dit niet aan de orde. Met F1 zaad moet je nog net zoveel opkomst hebben alleen krijg je allemaal andere planten waarbij sommigen hard groeien, anderen weer niet, weinig opbrengst enz. Greener Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Met 1 zakje zaad van zowat 0.5€ heb je zaadjes voor ongeveer 1000 kroppen. Waarom zou je dan al die moeite doen ? Net zoals @Heksenboot zegt, je moet jezelf kunnen voorzien van zaden, het is leuk en leerzaam om te zien hoe dat werkt. Bovendien, als je een aantal jaren zaden oogst van de allerbeste oogst, dan kweek je een soort dat helemaal goed is voor de bodem/jouw streek. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Amazing Dree Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Ik had de brocolli iets te laat geoogst, was geen mooi compacte bol meer, maar wat was die lekker Jammer, dat de planten veel ruimte innemen, had er maar 5 staan. @Greener Kan het zijn, dat planten, dicht bij het stenen pad in de moestuin groter worden door de warmte van die stenen ? Zijn betonnen tegels 60-40. Er stond een groene kool, die al helemaal groot was, terwijl zijn broeders verder weg van de tegels veel kleiner zijn. Hetzelfde was te zien bij de brocolli. Als dat zo is, dan kan ik daar voor volgend jaar mijn plantplan op aanpassen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Sakura Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Mijn Japanse bladgroenten (sla-achtig, 2 soorten) heb ik laten bloeien en die hangen nu vol met zaad. Echt vol vol vol. Binnenkort ga ik die oogsten en dan houd ik een deel bij en geef ik een deel aan vrienden/collega's op het werk / ... Een deel snijmoes heeft ook gebloeid en daar hangen ook zaadlijsten aan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nickx Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Je kan sla toch ook bereiden als andijvie? zou je daar die doorgeschoten delen voor kunnen gebruiken? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wodan Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Ik had de brocolli iets te laat geoogst, was geen mooi compacte bol meer, maar wat was die lekker Jammer, dat de planten veel ruimte innemen, had er maar 5 staan. @Greener Kan het zijn, dat planten, dicht bij het stenen pad in de moestuin groter worden door de warmte van die stenen ? Zijn betonnen tegels 60-40. Er stond een groene kool, die al helemaal groot was, terwijl zijn broeders verder weg van de tegels veel kleiner zijn. Hetzelfde was te zien bij de brocolli. Als dat zo is, dan kan ik daar voor volgend jaar mijn plantplan op aanpassen. Of er zitten extra veel wormen onder de stenen die voedsel produceren waar de nabijgelegen planten als eerste van kunnen genieten... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Of de planten wat verder weg hebben te weinig kalium of meststof in het algemeen. Een beetje bijmesten zou ik zeggen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
spechtje Geplaatst: 8 juli 2015 Delen Geplaatst: 8 juli 2015 Ik had de brocolli iets te laat geoogst, was geen mooi compacte bol meer, maar wat was die lekker Jammer, dat de planten veel ruimte innemen, had er maar 5 staan. @Greener Kan het zijn, dat planten, dicht bij het stenen pad in de moestuin groter worden door de warmte van die stenen ? Zijn betonnen tegels 60-40. Er stond een groene kool, die al helemaal groot was, terwijl zijn broeders verder weg van de tegels veel kleiner zijn. Hetzelfde was te zien bij de brocolli. Als dat zo is, dan kan ik daar voor volgend jaar mijn plantplan op aanpassen. Plaats zal inderdaad voor veel mensen een probleem zijn. Planten die je laat doorschieten voor het zaad, nemen wel plaats in, maar kan je dus niet oogsten. Dus als je echt ook zelf voor je zaadvoorziening wil gaan, moet je zowel groenten kweken voor te oogsten, als groenten die je laat staan voor het zaad. Vooral bij tweejarigen ben je die oppervlakte dus een hele tijd kwijt. Nu kan je wel zeggen dat je genoeg zaad kunt oogsten om vele jaren verder te kunnen, maar dan loop je weer tegen het probleem op dat vele zaden niet zo lang hun kiemkracht behouden. Je kan alleen maar hopen, dat je de mogelijkheid hebt om als het nodig is meer oppervlakte in te palmen voor je tuin. De gazon van de buurman mee omspitten, of het lokale voetbalveld,... Dingen die nu nog niet tot de mogelijkheden behoren. Daarvoor zullen we eerst nog wat moeten depopuleren... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.