Ga naar inhoud

Sakura

Lid
 • Aantal items

  65
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  België
 • Nieuwsbrief
  Ja

Sakura's Achievements

Adventurer

Adventurer (3/11)

55

Community reputatie

 1. Mijn Japanse bladgroenten (sla-achtig, 2 soorten) heb ik laten bloeien en die hangen nu vol met zaad. Echt vol vol vol. Binnenkort ga ik die oogsten en dan houd ik een deel bij en geef ik een deel aan vrienden/collega's op het werk / ... Een deel snijmoes heeft ook gebloeid en daar hangen ook zaadlijsten aan.
 2. Ah idd, dat is de 'lasagne'-methode zoals ze soms zeggen. Ga ik doen! Bedankt voor de info.
 3. Ik heb me sinds kort geabonneerd op het 'Permaculture magazine'. Heb er al veel uit bijgeleerd. Heb ook nog 'Gaia's garden' van Toby Hemenway klaarliggen om te lezen. Wat ik reeds heb bijgeleerd uit permacultuur is het belang van het observeren van de natuur, het belang van de grond te bedekken (zoals jij aanhaalt) en het belang van groenbemesters zoals klaver, fenegriek enz. Van de bladeren van stikstofhoudende planten zoals peulvruchten, klaver etc kan je ook compostthee maken. Of de bladeren versnipperen en in je humus vermengen of gebruiken om de grond te bedekken. Ik heb een vraagje voor je. We hebben nog een stuk gazon (zo'n 25 vierkante meter) dat we willen gebruiken om nog verder moesttuin van te maken, met o.a. nog wat struiken en ook perkjes met meerjarige eetbare planten. Maar ik wil die gazon niet volledig/ diep omspitten want dat is - zoals je ook opmerkt - nefast. In de rest van onze tuin werken we met vierkante meter-bakken, maar hier wil ik toch echt iets vrijer alles beplanten en niet allemaal bakken zetten. Bij het planten van bomen weet ik dat ze in de permacultuur de kluit gazon omgekeerd in het plantgat leggen zodat de gazon niet verder kan groeien, maar de positieve organismen enz toch niet verloren gaan. Maar wat met zo'n ganse lap gazon? ;-)
 4. Sakura

  m2 tuin

  Hier gaan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen ook van start. Laatste resten van plantjes uit de bakken gehaald, twee nieuwe bakken met klimrekken gehaald en binnen in de veranda ook wat opgerommeld. Heb een cayenneplant die nog pepers heeft van vorig jaar die nu zijn aan't afrijpen en nog een aubergine-plant die het heeft overleefd in de veranda. Die zijn verpot naar grote potten. Dit weekend gaan we wat wormencompost halen. In de toekomst zou ik graag zelf een wormencompostbak hebben. De knoflook die ik eind oktober heb geplant staat nu ongeveer 10 cm hoog. Wat kijk ik er naar uit terug te zaaien en oogsten.
 5. Sakura

  Impact van TTIP

  Dat 'vrij handelen'- ideaal is in realiteit echter een gederegulariseerd kapitalisme, gedomineerd door multinationals die vooral veel winst willen maken voor die 1% en zich van de rest van de bevolking niets aantrekt. Akkoord, liever handel geregeld door mensen zelf, onderling en op eerlijke en vrije wijze zonder dat je 'big governement' hebt. Maar in realiteit wordt dat ideaal misbruikt zodat de rijken en machtshebbers kunnen doen en laten wat ze willen, zonder respect voor anderen, empathie, respect voor natuur en leefmilieu, gezondheid etc. Voor mij GEEN TTIP, CETA etc.
 6. Inderdaad, kiemen was ook het eerste waar ik aan dacht. Paarse radijs en mierikswortel-kiemen zijn ook op een dag of 4-5 klaar. Klaver gaat ook snel.
 7. Oh dit had ik nog niet gezien. Bij deze heb ik me ook op deze mailing ingeschreven.
 8. Sakura

  België

  Allé, mijn nichtje gaat vandaag werken in klaslokalen waar het 6 graden is, omdat ze uit besparingen de verwarming volledig moeten uitzetten in vakantieperiodes en er overal oud enkel glas is. Maar investeren in onze uiteenvallende scholen is niet nodig hoor. En nu komen ook de OCMW's (na de gemeentes) in de problemen. http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_algemeen/OCMW_s_in_slechte_papieren.9584443-4002.art? Maar zolang de rijken het maar goed hebben hé en lekker veel winst maken. http://www.standaard.be/cnt/dmf20150101_01454474
 9. Sakura

  België

  Ik heb mee betoogd in Brussel, heel veel diverse mensen gezien (jong, oud, uit verschillende sectoren) die het absoluut niet eens zijn met wat er nu allemaal bedisseld wordt. Zelf ben ik niet gaan staken omdat ik in een vzw uit de socio-culturele sector werk, die o.a. ook projecten met kansarmen organiseert. Maar als er terug een grote betoging is, sta ik er weer. Binnenkort met TTIP maakt het allemaal geen bal meer uit, denk ik soms. Dan gaan ze nog verder aan de uitholling van onze arbeidsrechten werken. Niemand gaat grote bedrijven nog iets in de weg durven leggen, want dan krijgt ons land gigantische rechtzaken aan het been. Ik denk dat we daarvoor ook beter eens massaal op straat komen, met heel de EU dan.
 10. Vanille en choco soya melk drie maanden over de datum. Ik heb gemerkt dat ik ze nog kon drinken de eerste twee dagen na opening, zonder problemen en zonder rare smaak ofzo. Maar vanaf dag drie open was het niet meer lekker. Denk dat ze na die datum, als ze geopend zijn, sneller slecht worden? Ik smijt al veel minder snel iets weg dan vroeger en test gewoon via ruiken, kijken en als ik dan nog twijfel een beetje proeven.
 11. Ik zag hier een paar keer mijn nickname voorbij komen. Bijna gewonnen volgens sommigen. ;-) Gefeliciteerd The Barber en veel plezier ermee. Maar niet boven kerncentrales vliegen hé. ;-)
 12. In Nederland is er een winkel met webshop die zeer veel meerjarige planten-zaden verkopen, waaronder de brocolli en chinese yam vine. Hier een linkje: hhttps://www.vreeken.nl/
 13. Om even terug op topic te komen, ik ben nu ook volop kiemen aan het kweken. Nu ik minder in de tuin kan werken met de winter in aankomst, ben ik maar kiemen gaan kweken. Heb al geprobeerd: fenegriek, alfalfa, brocolli, chinese kool, paarse radijs, prei, daikon, klaver. En op watten: tuinkers, rucolakers, mosterdkers en amaranth. Amaranth lukt niet zo goed, dus die ga ik toch eens op potgrond zaaien, zoals eigenlijk werd aangeraden.
 14. Er zijn een aantal dingen die je kan proberen (en die ik in de komende jaren ook graag wil proberen, ben net nog maar een jaartje bezig met tuinieren): - Een voorraad van biologische heritage zaden aanleggen. Ze zetten meestal op de pakken 2 à 3 jaar houdbaar, maar zaden kunnen ook nog 5 tot 10 jaar later kiemen, alleen zal het bv.een veel lager percentage van je zaden zijn. - Als je planten van niet-gemodificeerde zaden kan je van deze planten dan weer zaden oogsten voor het volgende jaar. - Je kan een heleboel meerjarige planten plaatsen, zoals bv. je aardperen, die enkele jaren goed blijven of waarvan je altijd opnieuw nieuwe planten kan kweken. Een goed boek hierover vond ik 'Edible perennial gardening' van Anni Kelsey. Volgend jaar ga ik meerjarige brocolli en egyptische ui planten. Geleidelijk aan wil ik meer meerjarige eetbare planten uittesten, zoals bv. de chinese yam vine.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...