Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zijn er ook budget-preppers aanwezig?


prepper053

Aanbevolen berichten

Volgens mij heeft Ivan een aardige budget filter (zelf gemaakt) ?

Waar ik problemen mee heb is dat dit soort filters de indruk wekken dat je er zo van kunt drinken zonder achteraf of vooraf het water te koken. Plus dat iedereen de verkoop onzin van deze Chinese zooi voor waar aanneemt én omdat ie er wel aardig uitziet een reden is om 'm aan te schaffen... Waar staat dan dat deze filters aan soldaten wordt meegegeven? Ik kan er nergens maar dan ook nergens iets over vinden....

 

Als je lowbudget wilt gaan en toch van plan bent om het water te koken kijk dan eens naar een Millbank : http://www.youtube.com/watch?v=zu2L6me5EvE&feature=youtube_gdata_player

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Volgens mij heeft Ivan een aardige budget filter (zelf gemaakt) ?

Waar ik problemen mee heb is dat dit soort filters de indruk wekken dat je er zo van kunt drinken zonder achteraf of vooraf het water te koken. Plus dat iedereen de verkoop onzin van deze Chinese zooi voor waar aanneemt én omdat ie er wel aardig uitziet een reden is om 'm aan te schaffen... Waar staat dan dat deze filters aan soldaten wordt meegegeven? Ik kan er nergens maar dan ook nergens iets over vinden....

 

Als je lowbudget wilt gaan en toch van plan bent om het water te koken kijk dan eens naar een Millbank : http://www.youtube.com/watch?v=zu2L6me5EvE&feature=youtube_gdata_player

 

http://www.hettykat.nl/outdoor-survival/koken-water/mini-outdoor-water-filter.html

staat hier allemaal bij, complete uitleg en wat het doet en waar de filter van gemaakt is.

 

enne die zelfgemaakte filter is dat makkelijk mee te nemen?? of alleen als basecampfilter te gebruiken??:o

wel intressante materie eigenlijk:)

 

is 0.1 micron nu relatief erg groot voor een waterfilter eigenlijk??

ze raden zelf ook aan water altijd eerst nog te koken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi !

Als het even niet over waterfilters moet gaan heb ik misschien nog een leuke tip. Thermos koken !

Het principe is heel eenvoudig, als voorbeeld zal ik rijst gebruiken. Wat heb je nodig : Stainless steel thermos, water, rijst, eventueel kruiden, vuur.

Kook de hoeveelheid water dat je nodig hebt, doe een beetje warm water in je thermos en schud dit even goed door zodat je thermos is voorverwarmd. Doe je rijst en kruiden in je thermos ( grotere opening werkt veel makkelijker) en giet het gekookte water erin. Even schudden en fles horizontaal leggen anders werkt het niet. Laat de thermos nu maar haar werk doen, +- 2 uur . Resultaat een lekkere warme maaltijd. Het volledige proces heeft wel meer tijd nodig maar in werkelijkheid heb je om en bij 50% energie bespaard.

Normaal rijst gaar koken 10 - 12 min nu alleen water koken +- 4 min.

Op deze wijze kan je echt van alles en nog wat koken en met een beetje experimenteren zal je verbluft zijn van het resultaat.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, groetjes Chin

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iemand die hier een gefundeerde review van kan schrijven?

 

 

 

ik heb geen ervaring met dat type filter, het lijkt mij alsof je die aan een camelback slang kan bevestigen. Als dat zo is dan is het een geinig dingetje wat actieve kool gebruikt om het water te zuiveren. het nadeel ervan is wel dat het water eerst moet filteren voor je het in je camelback reservoir doet, anders krijg je daar verstoppingen van de slang. kortom je zal als nog een filter erbij moeten halen om het water te filteren, maar je hoeft als ik mij niet vergis met de werking van dit filter het water niet perse te koken.

 

zelf heb ik een tulip waterfilter, niet echt geschikt voor het rondtrekken maar wel erg geschikt voor in een basecamp.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi !

Als het even niet over waterfilters moet gaan heb ik misschien nog een leuke tip. Thermos koken !

Het principe is heel eenvoudig, als voorbeeld zal ik rijst gebruiken. Wat heb je nodig : Stainless steel thermos, water, rijst, eventueel kruiden, vuur.

Kook de hoeveelheid water dat je nodig hebt, doe een beetje warm water in je thermos en schud dit even goed door zodat je thermos is voorverwarmd. Doe je rijst en kruiden in je thermos ( grotere opening werkt veel makkelijker) en giet het gekookte water erin. Even schudden en fles horizontaal leggen anders werkt het niet. Laat de thermos nu maar haar werk doen, +- 2 uur . Resultaat een lekkere warme maaltijd. Het volledige proces heeft wel meer tijd nodig maar in werkelijkheid heb je om en bij 50% energie bespaard.

Normaal rijst gaar koken 10 - 12 min nu alleen water koken +- 4 min.

Op deze wijze kan je echt van alles en nog wat koken en met een beetje experimenteren zal je verbluft zijn van het resultaat.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, groetjes Chin

 

geweldige tip. dankje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thermos koken triggerde me:

De snelkooppan heeft ook veel voordelen:

Sneller

Hogere temperaturen dus sneller meer bacterien dood.

Zal ook taaie vleessoorten zachter maken.

Minder verlies dus minder brandstof nodig.

Minder water nodig

enz

 

Nadeel

Duur in aanschaf

Niet echt voor in de rugzak

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb geen ervaring met dat type filter, het lijkt mij alsof je die aan een camelback slang kan bevestigen. Als dat zo is dan is het een geinig dingetje wat actieve kool gebruikt om het water te zuiveren. het nadeel ervan is wel dat het water eerst moet filteren voor je het in je camelback reservoir doet, anders krijg je daar verstoppingen van de slang. kortom je zal als nog een filter erbij moeten halen om het water te filteren, maar je hoeft als ik mij niet vergis met de werking van dit filter het water niet perse te koken.

 

zelf heb ik een tulip waterfilter, niet echt geschikt voor het rondtrekken maar wel erg geschikt voor in een basecamp.

 

Bedankt voor de informatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thermos koken triggerde me:

De snelkooppan heeft ook veel voordelen:

Sneller

Hogere temperaturen dus sneller meer bacterien dood.

Zal ook taaie vleessoorten zachter maken.

Minder verlies dus minder brandstof nodig.

Minder water nodig

enz

 

Nadeel

Duur in aanschaf

Niet echt voor in de rugzak

 

Hey Kans, Zeg ik heb nog nooit vlees gebruikt bij thermos koken weet eigenlijk ook niet of dat wel kan, dus dat maar beter in een snelkookpan. Wat ik wel al heb gemaakt is pasta met bouillon blokjes, beetje olie en verse look ( instant noedels maar veel goedkoper ) rijst met vis, oatmeal met noten en rozijntjes etc... ging prima en zeker wanneer je de tijd hebt om de vis even te marineren met geconcentreerd citroensap dan gaart die al vanzelf. Wat ik eigenlijk moest vermelden is dat wanneer je in je bob 2 drink flessen hebt het misschien wijs zou zijn om eentje te vervangen door zo'n thermos. En ook deze kunnen best prijzig zijn hoor, maar heb ooit eentje getest en die kwam van ikea, ik geloof net geen 10 € en die deed het ook prima. Stond er zelfs van te kijken dat die zolang warm hielt. En buiten het feit dat je budgetteert op energie wil je in sommige situaties niet te lang bezig zijn met koken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

een tip voor in de bob.

 

in mijn firesteel testen heb ik diverse aanmaak materialen geprobeerd. Deze waren vaak zelf gemaakt of gekocht, 1 ervan was erg goedkoop en brand in bijna elke weers omstandigheid. Dit zijn de witte aanmaakblokjes voor de BBQ, ik heb deze meerdere malen gebruikt en ze branden meestal in de eerste strijk met een firesteel.

 

Omdat deze aanmaak blokjes op petroleumbasis zijn hebben ze 2 nadelen:

 

1. Ze hebben een erg sterk chemische geur.

2. er komt tijdens het branden een zwarte kwalm af.

 

Maar ze hebben ook veel voordelen:

1. ze branden erg makkelijk.

2. als je een blokje gebruikt kan je het ook uitblazen als je vuur een beetje brand.

3. het brand een langere tijd, dus vochtig hout heeft kans om te drogen.

4. als je het verkruimelt dan heb je minder nodig en het brand alsnog erg goed.

 

Kortom een ideaal middel om in je bob te hebben om snel een vuur te krijgen zonder veel energie te verbruiken. Zelf heb ik een afsluitbaar kunstofbakje ervoor gebruikt, deze zijn gewoon bij de winkel te verkrijgen. Normaal worden de bakjes voor het bewaren van kruiden gebruikt.

 

ik heb mijn bakje vol en nog niet eens een kwart van het pakje met aanmaakblokjes gebruikt, 2 mespunten van verkruimelde aanmaakblokjes is meer dan voldoende om een vuur te starten dus reken maar uit wat je met een compleet pakje kan doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede tip de aanmaakblokjes! Ik heb ze zelf ook geprept om die reden,maar dat verkruimelen nog niet geprobeerd. De geur is ronduit penetrant en gaat zelfs dooreen plastic zakje heen,dus een goed doosje is idd wel handig. Ik heb gehoord dat ze mogelijk uit de handel gaan en er over een tijd alleen nog maar van die bruine langzame dingen zouden zijn. Dit omdat ze toch nog te brandgevaarlijk zouden wezen en omdat er residu in de BBQ achter zou blijven die giftig is. Of dit verhaal klopt weet ik niet zeker, heb geen duidelijke bron kunnen vinden, maar toch, beter inslaan dan misslaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede tip de aanmaakblokjes! Ik heb ze zelf ook geprept om die reden,maar dat verkruimelen nog niet geprobeerd. De geur is ronduit penetrant en gaat zelfs dooreen plastic zakje heen,dus een goed doosje is idd wel handig. Ik heb gehoord dat ze mogelijk uit de handel gaan en er over een tijd alleen nog maar van die bruine langzame dingen zouden zijn. Dit omdat ze toch nog te brandgevaarlijk zouden wezen en omdat er residu in de BBQ achter zou blijven die giftig is. Of dit verhaal klopt weet ik niet zeker, heb geen duidelijke bron kunnen vinden, maar toch, beter inslaan dan misslaan.

 

kan er ook mee te maken hebben dat ze vaak gebruikt werden om auto's mee in brand te steken

Link naar reactie
Delen op andere sites

een tip voor in de bob.

 

in mijn firesteel testen heb ik diverse aanmaak materialen geprobeerd. Deze waren vaak zelf gemaakt of gekocht, 1 ervan was erg goedkoop en brand in bijna elke weers omstandigheid. Dit zijn de witte aanmaakblokjes voor de BBQ, ik heb deze meerdere malen gebruikt en ze branden meestal in de eerste strijk met een firesteel.

 

Omdat deze aanmaak blokjes op petroleumbasis zijn hebben ze 2 nadelen:

 

1. Ze hebben een erg sterk chemische geur.

2. er komt tijdens het branden een zwarte kwalm af.

 

Maar ze hebben ook veel voordelen:

1. ze branden erg makkelijk.

2. als je een blokje gebruikt kan je het ook uitblazen als je vuur een beetje brand.

3. het brand een langere tijd, dus vochtig hout heeft kans om te drogen.

4. als je het verkruimelt dan heb je minder nodig en het brand alsnog erg goed.

 

Kortom een ideaal middel om in je bob te hebben om snel een vuur te krijgen zonder veel energie te verbruiken. Zelf heb ik een afsluitbaar kunstofbakje ervoor gebruikt, deze zijn gewoon bij de winkel te verkrijgen. Normaal worden de bakjes voor het bewaren van kruiden gebruikt.

 

ik heb mijn bakje vol en nog niet eens een kwart van het pakje met aanmaakblokjes gebruikt, 2 mespunten van verkruimelde aanmaakblokjes is meer dan voldoende om een vuur te starten dus reken maar uit wat je met een compleet pakje kan doen.

 

Goede tip heb ze zelf ook maar niet verkruimeld bedankt neemt minder ruimte in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

het enige lullige aan die (goedkope) blokjes is dat de petroleum langzaam vervliegt. Je moet ze werkelijk luchtdicht afdekken, ik heb er een aantal los laten liggen bij de BBQ, en na een aantal maanden waren ze net zo moeilijk in de fik te steken als kauwgom.

 

Van de National Geographic iets anders geleerd: BINNENBAND. Kleine strookjes, is niet heel eenvoudig om aan de fik te krijgen, maar heeft prima hitte ontwikkeling. Dus zo'n beetje al mijn handvatten zijn extra bekleed met binnenband van de fiets; ten eerste heb ik nogal grote handen dus de 'fitting' is beter, en altijd extra tinder achter de hand.

 

En natuurlijk de kaliumpermanganaat met suiker, klein beetje van allebei. Met glycerol zou het nog beter gaan als je dat erbij doet, maar schijnt gevaarlijk te zijn dus dat doen we maar niet (uit het SAS handboek).

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het leger gebruikt we die witte aansteekblokjes als verwarmer.

Je graaft een kuiltje in de grond, blokje aansteken erin en dan je aluminium messtin met wat eten erin en hoppa.......

 

Ik denk dat je ESBIT blokjes verward met die BBQ starters. ESBIT brand ( bijna) reukloos en veel heter. Makkelijk om in je BOB te hebben overigens.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi prepper53 ik ben ook een bp er ben nameljjk pas 15 en ouders willen niet preppen ik heb een tip qua brandstof: krantenbriketten. Zo maak ik ze altijd: 1 pak een groot conservenblik en haal met de blikopener de dop.er voorzichtig van af 2: scheur krantenpapier in repen in vul het hele blik en doe er water bij even goed roeren en je hebt een soort papier marche leg de deksel er boven op en duw met iets hard op de deksel zodat het water boven de deksel is en giet het af (herhaal dit todat er geen water meer uitkomt) haal de briker eruit en laag deze een paar weken drogen en je hebt een goed brandende briket (je kunt hier ook een speciaal apparaat bij de nuon kopen maar dit werkt ook) ik hoop dat je er wat aan hebt groetjes coan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...