Ga naar inhoud
GENEGEERD

Meest geschikte hondenras?


houthe

Aanbevolen berichten

Wij gaan het liefst wanneer we kunnen met het gezin de natuur in en nou zijn we ons aan het orienteren om een hond te gaan aanschaffen. Heb het topic maar even hier geplaatst omdat ik de hond met name wil selecteren op punten die ook onder survival vallen :)

 

Ik ben eigenlijk dus op zoek naar een hond die zich helemaal op zijn plek vind in de natuur, die (indien het zover zou komen) kan helpen met jagen, en die ook mij en de rest van het gezin zal beschermen als er dreiging is (van wilde dieren of wilde mensen :cool: ). Daarnaast moet de hond ook geschikt zijn om met (relatief) drukke kinderen (7+) om te kunnen gaan.

 

Nou hebben we in het verleden een Labrador gehad, echter deze heeft geen al te beste indruk op ons achter gelaten. We kregen deze hond van een bekende toen de hond ongeveer 1 jaar oud was. De hond was echter erg klein (rug hoogte ongeveer 40-45 cm) ondanks dat ons verteld was dat het een raszuivere hond was. Het formaat konden we echter nog wel hebben, zijn gedrag was nog veel erger. De hond luisterde slecht en was niet zindelijk te krijgen. Ook al lieten we hem 6x per dag uit dan nog lag er bijna elke dag in huis wel ergens een vorm van uitwerpselen. Waarschijnlijk is dit gedrag te wijten aan de vorige eigenaar die de hond elke dag meenam naar kantoor waar de hond de gehele dag in een bench moest zitten (vanaf jongs af aan al).

 

Mijn voorkeur op dit moment zou toch wel weer naar een Labrador gaan, maar dan wel 1 die een normaal formaat heeft (die maat zoeken we ongeveer) en bij ons gaat hij vanaf dag 1 op puppy training. Ik heb namelijk ondanks onze slechte ervaring niet het idee dat Labrador's slechte honden zijn wanneer ze goed getraind zijn (of heb ik het toch mis).

 

Ben dan ook benieuwd naar jullie input, misschien zijn er wel andere rassen die nog veel beter geschikt zouden kunnen zijn voor ons.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 64
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Het ligt denk ik een beetje aan wat je prioriteit is, binnen de dingen die je opnoemt. Het eerste ras dat in mij opkomt is Golden Retriever, maar ik weet eerlijk gezegd niet of zij beschermend aangelegd zijn.

Ik ben zelf helemaal weg van (mijn) Canadeese herder (ook wel Zwitsere witte herder of White GSD) Deze zijn slim, loyaal, hebben prooi instinct en zijn goed met kinderen en andere dieren (mits je ze natuurlijk goed gedrag aanleert vanaf dag 1, zoals bij elke hond) Ik vind ze voorspelbaarder en zachter dan andere herders en in mijn ervaring ook een stuk stiller. Het nadeel van witte herders is dat ze hyper zijn, variërend van energiek tot ronduit nerveus. Mijn witte was over-over-enthousiast. Met geduld, consequent oefenen op rustig worden en veel beweging (voor de hond) is ze nu over het algemeen super chill. Met de 8 jarige zoon van een vriendin speelt ze al van jongs af aan heel lief. Waar ze mij omver liep, deed ze dat bij hem eigenlijk vanaf het begin af aan al niet. De jongen is zelf misschien wel drukker dan zij is, misschien dat dat het zo goed laat gaan :p

Maargoed, dat is allemaal persoonlijke ervaring met mijn eigen hond en wat andere witte herders (en hun eigenaren) dus dat blijft beperkte informatie en bovendien bevooroordeeld :p

Toch hoop ik dat je er wat aan hebt :)

 

NB. Over het algemeen bestaat er geen 'slecht' hondenras, hoogstens ongeschikt voor de persoon :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Veel verschil zit er niet tussen een labrador en een golden retriever, behalve de kleur (en de lengte van het haar).

 

Heel veel hangt af van het aangeboren intellect en de opvoeding. Bij deze laatste is tijd (herhaling) en consequentie de sleutel.

 

Mijn raad is, welke hond je ook neemt, zorg dat je alle kinderen die je wilt al gekregen hebt en neem een hond die je fysiek de baas kan, dus eentje van 80kg, dat wordt lastig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij vonden een labrador ook leuk. Maar ik houd niet van dat drukke enthousiaste allemansvriendje wat labradors vaak hebben. Ook wilde we graag een kruising. Ik vind dat vaak sterkere/gezondere honden. Daarom is hier de keuze gevallen op een Labrador-Akita. Dit is een rustige hond. Kan goed in het gezin en goed met kinderen. Onze hond wordt vaak aangezien voor een rottweiler. Bij vreemden maakt hij veel indruk. Die blijven meestal uit zijn buurt. Een Akita is een erfhond waar mee op beren en wolven wordt gejaagd. De labrador wordt gebruikt om wild op te halen. Bij ons is de combinatie goed uitgevallen. Het is in het gezin een gezellige hond maar niet voor vreemden. Onze hond negeert kippen, loopt met een boogje om vreemde katten. Maar konijnen zijn niet veilig in zijn buurt. Verder is hij dol op muizen, ratten, mollen en marters :o.

Voor ons luistert hij goed genoeg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ben helemaal verliefd op duitse herders, waarom?

 

ze willen werken voor de baas, iedereen veilighouden (dus ze checken iedereen die deel uitmaakt van de roedel, luisteren goed en zitten vol met energie.

 

vooral het willen werken zit er heel erg in (daarom zijn alle anti-drugs honden vaak duitse herders maar wil je echt een pure jachthond moet je voor een golden retriever gaan maar die luisteren dan soms weer minder graag en ze zijn erg happig (oftewel minder goed met kinderen)

 

mijn oude herder moest altijd bezig zijn als we de bossen in gingen van konijnen achterna tot boomstammen overal heen slepen en ze door bijten en het liefste droeg hij ook nog iets voor je (tijdens normaal uitlaten droeg hij de riem zelf) maar in de bossen droeg hij vaak 2pakken evergreens in een zak (soort vest voor honden) en in de andere droge sokken. vond die heerlijk maar er zullen vast genoeg soorten zijn die hetzelfde doen.

 

EDIT:

 

wij hadden wel een "pure" duitse herder dit was dus helemaal met stamboom dit betekend dat sommige families dan kwaaltjes hebben waar ze meer risico op hebben en bij duitse herders is dit vaak artrose in de achterpoten dit begon te spelen op zijn 10/11e en is na een heel lang gevecht gestopt op 2 maanden voor zijn 15e verjaardag. ondanks dit, is het een vriend voor het leven geweest die me nooit liet zitten en altijd vrolijk was en iedereen begroette in de ochtend als ze beneden kwamen. zelfs toen zijn achterpoten er eigenlijk klaar mee waren wou die nog elke dag met zn balletje spelen en druk bezig zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je echt met je hond wil gaan jagen val je automatisch in de jachthonden. Neemt niet weg dat je ze het jagen wel zal moeten leren. De alertheid naar prooi is bij deze dieren wel hoger dan bij andere honden maar als jij je verstopt hebt om een prooi te verrassen en die hond gaat er op zicht gung-ho achteraan leid dat meestal tot niets. Jagen is teamwork en je hond moet weten wat je van hem verwacht. Zo af en toe met een eend of muis thuiskomen is bijkomstig maar niet voldoende voor een gezin. Qua bescherming hoef je je niet zo'n zorgen te maken. Dat zit er zeker bij die honden standaard in. Uitzonderingen daar gelaten. ( gelijk als bij mensen.... we zijn niet allemaal hetzelfde). Houd er wel rekening mee dat zeker jachthonden hun energie, waar ze op gefokt zijn, ook kwijt moeten. Dat betekent kilometers maken. En labradors en golden zijn retrievers (van nature ophalers).

Zelf heb ik na een Rottweiler reu, een kruising spaanse herder/ husky, nu een Rottweiler teef. Heel bewust voor gekozen. Huiselijk, beschermend, rustig, alert en waakzaam en te besodemieterd om naar de voerbak te lopen. Na drie x een bal gooien mag ik 'm zelf gaan halen.

Feit blijft dat je er zelf veel tijd in moet stoppen om er wat uit te krijgen.

Er is natuurlijk altijd de schaefferhond( duitse herder ). Zeer intelligent maar zal je altijd uit proberen. Maar onder controle en getraind bijna onverslaanbaar in de eisen die jij oppert. Maar ... het moet je bevallen. Ik wens je veel succes en wijsheid. En ik ben een beetje jaloers. @houthe

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waar je ook rekening mee moet houden is met het energie level van de hond en dat van jou (en je gezin), de fysieke ruimte die hij / zij inneemt, het verbruik van eten (in functie van de grootte van de hond, logisch...),

de tijd die je in opvoeding wilt steken (hoe slimmer de hond, hoe gemakkelijker alles gaat qua aanleren).

 

En de ene hond is de andere niet, zelfs tussen zusjes of broertjes uit hetzelfde nest, zijn er stevige karakter verschillen mogelijk. Denk ook aan de vele honden asielen, vele trouwe viervoeters zitten daar zeer ongelukkig te wezen,

als hebben ze wel hun bagage van vorige baas(jes) mee...

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

sjak.JPG.b7a473d9c92f0b5cd3ae6599f03f6788.jpg

 

Mijn ouders hebben een grote Oud Duitse herder.

 

Wat een prachtige en perfecte hond is dat zeg, ik heb in mijn leven al veel honden gehad en gezien, maar deze staat nu op nummer 1

Ze hebben een reu van 45kg , dat is iets groter dan normaal en is volledig getraind.

En we bezoeken soms ook de clubdagen

 

Net als de Duitse herder is de Oudduitse herder evenwichtig, zelfverzekerd, spontaan, stabiel, grootmoedig en opmerkzaam. Hij is intelligent, makkelijk te trainen en werkt graag met zijn baas. Lief voor kinderen.

En het ras is niet doorgefokt zoals bij veel andere rassen, maar natuurlijk altijd bij een goede fokker kopen.

 

Deze herder kun je niet vergelijken met een normale Duitse herder wat karakter betreft, en ze hebben een rechte rug.

http://friedel69.wordpress.com/hyperlinks/eigenschappen-van-de-oud-duitse-herder/

Link naar reactie
Delen op andere sites

sjak.JPG.b7a473d9c92f0b5cd3ae6599f03f6788.jpg

 

Mijn ouders hebben een grote Oud Duitse herder.

 

Wat een prachtige en perfecte hond is dat zeg, ik heb in mijn leven al veel honden gehad en gezien, maar deze staat nu op nummer 1

Ze hebben een reu van 45kg , dat is iets groter dan normaal en is volledig getraind.

En we bezoeken soms ook de clubdagen

 

Net als de Duitse herder is de Oudduitse herder evenwichtig, zelfverzekerd, spontaan, stabiel, grootmoedig en opmerkzaam. Hij is intelligent, makkelijk te trainen en werkt graag met zijn baas. Lief voor kinderen.

En het ras is niet doorgefokt zoals bij veel andere rassen, maar natuurlijk altijd bij een goede fokker kopen.

 

Deze herder kun je niet vergelijken met een normale Duitse herder wat karakter betreft, en ze hebben een rechte rug.

http://friedel69.wordpress.com/hyperlinks/eigenschappen-van-de-oud-duitse-herder/

 

Helemaal mee eens. Groot voordeel van deze hond is idd de rechte rug. Geen doorgefokte sluipgang zoals bij de gewone duitse herder.

Daarbij ook een prachtige verschijning. Goede keus

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb 2 mechelaar, ik Ben echt tevreden ermee.maar ik loop meer dan 3 uren per dag ermee.

Eentje dood kippen ,koning ,poezen, iguana,alles wat zij kan pakken.ze breng de dieren na mij toe.de kippen zitten in een veilig koien.zij breng de geiten s avond na de stal.

De andere is erg vaaks en weet zich heel indruwekkend te gedragen.echt een body guard op 4 potten.

Beide zijn slim ,het vrouwtje breng mij een handdoek als ik uit de douche stap.zij kan ook zelf de post ophallen op 2 km afstand.

De manentje weet de deuren te openen en ook dicht te doen, beide kunnen de fan aan doen door aan het touw te trekken.

Ze zijn erg braaf met kinderen, kleintjes houden ze bij elkaar en letten erop.

Nieuwe mensen komen niet onze erf op, somige mogen overdag binnen maar niet s avonds.ze blafen altijd als iemand kom ,behalve de familie.

Het zijn hight energie honden,meer voor het buiten leven, maar slim ,goed in doorzetten.geween aan dragen van rug zak.en als ik het vraag brengen ze de kinderen thuis.ze kunnen trouwens heel veel spelletjes ,zoals verstoppetjes, voetbal met een goal,tikkertjes, geweldig speel kameraad.

Geen honden voor baby,of appartement.

Mijn derde hond is nu een beetje dement.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij willen niet zo'n grote hond en hebben voor een Hollandse smoushond gekozen. Onze vorige hond is overleden en nu krijgen wij

ca. 11 oktober een nieuwe pup. het is van oudsher een boerderijhond die heel goed lange afstanden kan afleggen naast een paard

en zij is niet zo groot maar ook niet te klein, ze jaagt op muizen en ratten maar kan wel heel goed met de kippen en katten overweg.

ook is de hond heel sociaal en lief naar de familie maar wel waaks tegen over vreemde.

 

groetjes draakje007

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij willen niet zo'n grote hond en hebben voor een Hollandse smoushond gekozen. Onze vorige hond is overleden en nu krijgen wij

ca. 11 oktober een nieuwe pup. het is van oudsher een boerderijhond die heel goed lange afstanden kan afleggen naast een paard

en zij is niet zo groot maar ook niet te klein, ze jaagt op muizen en ratten maar kan wel heel goed met de kippen en katten overweg.

ook is de hond heel sociaal en lief naar de familie maar wel waaks tegen over vreemde.

 

groetjes draakje007

 

Ik heb de smoushond even nagezocht want ik kon hem niet. Een nieuw gefokte hond.

Wie een smouzenpup wil hebben, zal geduld moeten hebben. Er bestaat een wachtlijst van ongeveer één jaar voor een pupje. Het is niet mogelijk buiten de wachtlijst om aan een smousje te komen.

 

Het is niet mogelijk een pup te kopen als u in het buitenland woont. Dat komt omdat elke hond zo intensief gevolgd wordt, het ras is immers nog in opbouw.

 

Alle nesten worden gefokt onder begeleiding van de Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond en worden opgefokt binnen het gezin, in de huiskamer. Wie een smousje aanschaft, verplicht zich zijn hond minstens een keer voor de voortplanting beschikbaar te stellen, mits de hond natuurlijk gezond en goed van karakter is. http://Www.smoushond.nl/wachtlijst

 

Als het maar geen modehond wordt zoals de labradoedel want daarvan liepen er ineens 5 van in het park hier. Men ziet dsn ook dat er geld mee is te verdienen en dat gaat ten koste van het ras. Maar, verplicht puppies te nemen?????

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast morningglory

Jaartje geleden zelf een hond gekocht. We hadden zelf al een idee welk ras we wilde maar ook "onderzoek" gedaan na de lijnen en de fokker die we op het oog hadden.

 

Mocht je oog gevallen zijn op een rashond waarbij je nog niet zo bekend ben met het ras. Ga een keer na een hondenshow of na een wedstrijd voor bijvoorbeeld jachthonden. Hier kan je veel liefhebbers van het ras spreken en vaak zijn er dan ook fokkers aanwezig die je meer kunnen vertellen. Hier kan je ook te weten komen of er bepaalde problemen in een lijn zijn qua karakter of erfelijke ziektes. Een telefoontje naar een rasvereniging (http://www.raadvanbeheer.nl/verenigingen-en-activiteiten/rasverenigingen) kan je ook verder helpen met je beslissing. Hou er rekening mee dat als je een hond neemt die een echte werker is. Je deze ook veel bezig moet houden zowel fysiek als mentaal.

 

Een hond zonder stamboom is per definitie niet slechter dan een rashond en vaak nog gezonder ook. http://www.rashondenwijzer.nl/rashonden-en-aandoeningen

 

Puppy cursus zou ik voor iedereen aanraden. Niet alleen voor de commando's maar ook voor de socialisatie van een pup en baas. Hier zou ik het zelfde doen als hierboven beschreven. Doe wat onderzoek na de trainer iedereen heeft zijn eigen manier van werken wat je prettig moet vinden.

 

 

Laatste tip die ik zou willen geven: Koop aub geen hond "online" vaak zijn deze honden ziek en erg moeilijk op te voeden door de omstandigheden waarin ze zijn opgegroeid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor iedereen die denkt aan "echte" rashonden, check deze docu's even:

 

 

http://www.npo.nl/zembla/11-12-2010/VARA_101240203

 

 

Zo, na het zien van die filmpjes ga ik toch ineens heel anders kijken naar de eisen die ik aan een hond stel, en een hoop informatie moet even bezinken voor ik weer verder ga kijken naar een hond. Word er bijna treurig van als je die beelden ziet, bedankt voor deze eye-opener.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo, na het zien van die filmpjes ga ik toch ineens heel anders kijken naar de eisen die ik aan een hond stel, en een hoop informatie moet even bezinken voor ik weer verder ga kijken naar een hond. Word er bijna treurig van als je die beelden ziet, bedankt voor deze eye-opener.

 

Het meest geschikte hondenras is ongeveer net zoiets als Het Allerbeste mes voor een Prepper.

Er is geen eenduidig antwoord.

 

Formaat, energie niveau en nog veel meer eigenschappen moeten bij jouw persoontje passen.

 

Ik ken fanatieke wandelaars die gek zijn op labradors. Alleen is elke dag 50 km lopen met zo'n ras helemaal niet goed voor het dier. Elke vijf jaar verslijten ze er dus eentje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben vorig jaar rond deze tijd ook een hond aangeschaft die goed voldeed in een 4 koppig gezin en specifiek voor de jacht was bedoeld.

Het werd toen een Ierse Setter.

 

Ik heb deze setter zelf getraind en dat ging buitengewoon goed. Ook in de jacht merkte je dat het instinct nog volop aanwezig was. De fout die ik helaas maakte was de inschatting voor de rest van het gezin.

 

Ik ben erg consequent, maar de rest van mijn gezin niet. dit had vele nadelige gevolgen op momenten dat ik ik niet thuis aanwezig was. Deze setter barstte ook van de energie en ik ging daar ongeveer 3x per week mee langdurig het bos in.

 

Om het af te korten. Mijn gezin had flink te lijden onder deze setter en ik kreeg dat niet in mijn eentje recht getrokken. Ik heb voor deze setter dan ook een nieuw baasje gezocht die hem wel alles kon geven wat hij nodig heeft.

 

Denk daar dus goed over na!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij gaan het liefst wanneer we kunnen met het gezin de natuur in en nou zijn we ons aan het orienteren om een hond te gaan aanschaffen. Heb het topic maar even hier geplaatst omdat ik de hond met name wil selecteren op punten die ook onder survival vallen :)

 

Ik ben eigenlijk dus op zoek naar een hond die zich helemaal op zijn plek vind in de natuur, die (indien het zover zou komen) kan helpen met jagen, en die ook mij en de rest van het gezin zal beschermen als er dreiging is (van wilde dieren of wilde mensen :cool: ). Daarnaast moet de hond ook geschikt zijn om met (relatief) drukke kinderen (7+) om te kunnen gaan.

 

Nou hebben we in het verleden een Labrador gehad, echter deze heeft geen al te beste indruk op ons achter gelaten. We kregen deze hond van een bekende toen de hond ongeveer 1 jaar oud was. De hond was echter erg klein (rug hoogte ongeveer 40-45 cm) ondanks dat ons verteld was dat het een raszuivere hond was. Het formaat konden we echter nog wel hebben, zijn gedrag was nog veel erger. De hond luisterde slecht en was niet zindelijk te krijgen. Ook al lieten we hem 6x per dag uit dan nog lag er bijna elke dag in huis wel ergens een vorm van uitwerpselen. Waarschijnlijk is dit gedrag te wijten aan de vorige eigenaar die de hond elke dag meenam naar kantoor waar de hond de gehele dag in een bench moest zitten (vanaf jongs af aan al).

 

Mijn voorkeur op dit moment zou toch wel weer naar een Labrador gaan, maar dan wel 1 die een normaal formaat heeft (die maat zoeken we ongeveer) en bij ons gaat hij vanaf dag 1 op puppy training. Ik heb namelijk ondanks onze slechte ervaring niet het idee dat Labrador's slechte honden zijn wanneer ze goed getraind zijn (of heb ik het toch mis).

 

Ben dan ook benieuwd naar jullie input, misschien zijn er wel andere rassen die nog veel beter geschikt zouden kunnen zijn voor ons.

hallo , ik ben zelf ook opzoek naar een hond en heb al aardig wat rassen bekeken

voor mij springt de mechelse herder en stafford eruit

zoals je al kon lezen is de mechelse herder uitermate slim net zoals andere herders en deze word overal gebruikt zelfs door Amerikaanse seals ( de hond die osama bin laden heeft gefilmd bij arrestatie oa )

zij tellen tot 100.000 euro neer voor de juiste pup

kortom deze kun je alles leren maar hebben net zoals andere herders veel training nodig en als je niet met hun bezig zijn kunnen ze nerveus worden en dingen kapot bijten

 

de stafford is een hond met een slechte reputatie maar met de juiste opvoeding een echte ( kinder ) vriend die je ook zal verdedigen

met een stabiel karakter en niet al teveel beweging nodig heeft

mischien is het handig als je wat meer info geeft over thuis situatie om een gepaste hond te vinden

hoeveel tijd kan/wil je spenderen ?

wil je een honden sport doen ?

heb je kinderen ?

heb je een tuin ?

wil je een asiel hond of liever een pup ?

wil je een ras hond of een kruising ? ( in het laatste geval moet je voor karakter rekening houden met de dominante karakter eigenschappen van beide ouder rassen )

verder heb ik hier nog wat links waar je hopelijk iets aan hebt

 

http://www.scribd.com/doc/238324537/Rasindeling-honden

http://www.royalrank.com/home/smartest-dogs

http://www.hondencentrum.com/hondenrassen/mechelse-herder/

http://www.pets.be

 

als je nog vragen hebt stel ze me gerust (heb de voorbije weken heel wat afgezocht:p)

mvg Bjorn

Link naar reactie
Delen op andere sites

In mijn ogen zijn de beste honden rassen de kruisingen, maw. alles wat niet raszuiver is en waarvan je liefst de ouders kent, al is dat bij een asielhond bijna nooit mogelijk.

 

Neem geen zenuwachtige hond als jij een rustig type bent of omgekeerd, dat wringt en leidt al eens tot problemen. Als je zelf niet goed bent opgevoed geweest,

ga naar puppy training / hondenschool, want honden opvoeden is een beetje zoals kinderen opvoeden en doe je het niet goed, komt de rekening later :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

In mijn ogen zijn de beste honden rassen de kruisingen, maw. alles wat niet raszuiver is en waarvan je liefst de ouders kent, al is dat bij een asielhond bijna nooit mogelijk.

Neem geen zenuwachtige hond als jij een rustig type bent of omgekeerd, dat wringt en leidt al eens tot problemen. Als je zelf niet goed bent opgevoed geweest,

ga naar puppy training / hondenschool, want honden opvoeden is een beetje zoals kinderen opvoeden en doe je het niet goed, komt de rekening later :(

kruising zegt ook niet altijd veel ; als beide ouder dieren zenuwachtig zijn is waarschijnlijk de kruising dat ook

het beste is kijken of je een klik hebt met de hond

mvg Bjorn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...