Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont de inhoud met de hoogste reputatie sinds 01/22/25 in alle zones

  1. Je kunt je afvragen of hun gezondheidsproblemen niet verdwijnen omdat ze van extreem processed foods overgaan naar bijna puur vlees. Dan kun je zeggen dat het vlees goed is, maar misschien beter, dat al dat kant en klare misschien gewoon rotzooi is.
    3 punten
  2. Kom kom jongens, niet zo kieskeurig, heb maar eerst ff honger, dan wordt er wel anders gepiept... 🤣
    2 punten
  3. Dat klinkt idd voor nu prima! En hoewel de meningen verschillen erover, kan je badkuip of misschien wel emmers/bakken vullen met water bij een mogelijke calamiteit ook helpen. Als je die een beetje schoon houd (is wel aan te raden )
    2 punten
  4. Ik hou wel van verdieping. Ik snap intussen ook ongeveer hoe je aan het verhaal/titel komt...kwam het deels tegen op internet. Met de ranzigheid van vetten wordt dus op jou site de afbraak producten en de gevormde afbraak producten bedoeld. Die afbraak producten noemt men in het echt rans/ ranzig omdat die geur en smaak bepalend zijn ( dus het is feitelijk al eerder niet te eten dat dan het daadwerkelijk bedorven is ). Je zou die sites van voedingsmerken een beetje moeten mijden. En inderdaad met een beetje meer toelichting begrijpen anderen ook wat je wilt zeggen.😄 Ranzigheid van vetten is populistische praat, en kan dus op heel veel manieren geïnterpreteerd worden zie je wel😉
    2 punten
  5. Het allerbelangrijkste.@madeliefje...als jij er baat bij hebt is dat helemaal prima toch.! Wel leuk om er eens over te praten. (Ik heb me dus wel daarover ingelezen en gestudeerd en heb zelfs enkele jaren bij tno-voeding gewerkt). Ik kende die stroming ook al, kennisen van mij waren daar jaren geleden ook mee bezig geweest met een carnivoor dieet. Eerst kwam raw overwaaien en daarna dit en de one meal a day aanhangers. Dit is dus juist de kracht van de omnivoor, hij kan zowel op plantaardige als dierlijke producten overleven. Verder die claims en theorieën over de oervolken, is evolutionair gezien niet te herleiden. Je zou dan over die z.g. 100000 jaar echt wel een efficiënte aanpassing hebben gezien van ons menselijk lichaam ten aanzien van darmen en gebit bv. Zoals we dat bv ook zien met onze voeten. Laten we het erop houden dat geen enkel natuurvolk zich ooit beperkt heeft tot een eenzijdige soort voeding. Je ziet dat vlees vis gevogelte insecten planten en zaden werden allemaal gegeten...maw al het eetbare in hun leefomgeving werden genuttigd. En het is ook zeker zo, dat bepaalde plant producten pas gegeten konden worden nadat ze het vuur hadden uitgevonden of de techniek van het koken in water. Veel van wat wij vandaag de dag aan plantaardig eten is rauw giftig voor de mens. Dat is dan zon dingetje wat gevoelig is voor interpretatie, ( Ja dat kan niet dat ze dat aten want dat is giftig ) echter zoals je zelf al aangaf wereld wijd vinden we bewijzen dat zaden en vruchten gegeten werden, zolang als dat de mensheid bestaat. Tot slot de gezondheid claims van bepaalde aanhangers van de diverse dieet vormen hangen altijd aan een zijden draadje. We weten allemaal dat bijvoorbeeld bepaalde vegetariërs toch soms vis eten, of onbedoeld andere dierlijke producten. Zo heb je dat ook met die carnivoor dieet aanhangers, die blijken dan toch brood te eten of friet te eten bij der biefstuk. Iedereen vult dit in op zijn eigen manier. Al deze dieet vormen zijn ook puur modern en mogelijk gemaakt door een overmaat aan aangeboden voeding. Men had voorheen simpelweg niet de keuze om enkel te eten wat ze dan zouden willen. Men at om te overleven, en wat hun omgeving te bieden had. Of dat nou lekker was of niet. En omdat ik het niet kan laten 😃 Ik vindt het opvallend dat die gezondheids claims opvallend vaak uit de vs komen..terwijl juist de Amerikanen een vijf jaar kortere levensverwachting hebben dan ons Europeanen. Dat maakt wel dat hun automatisch wat gevoeliger zijn voor bepaalde gezondheids claims.
    2 punten
  6. Hi, We zijn een gezin van 6 en zijn een aantal maanden geleden begonnen met de voorbereidingen op een noodsituatie. Wellicht zal een deel van jullie van hun stoel vallen, maar onze ambitie is een voorraad voor 6 personen voor 3 maanden. Een regel die we zelf gekozen hebben en hiernaar handelen. Elke week komt er een deel bij in de voorraad, en komen we uiteindelijk wel tot onze ambitie. Uiteraard, bij dergelijke voorraden is een juist 'recycle'-plan, van uiterst belang. Hieronder een kort overzicht van wat we momenteel 'in-stock' hebben. Wat is nu de vraag: we kennen wel wat uitdagingen als het aankomt op zuivel én fruit. Al de rest is een beweging van lange adem, maar kunnen we praktish en snel voorzien. Zuivel hebben we ondertussen een aantal kilo melkpoeder dat we hermetisch afgesloten bewaren in de kelder. Maar het is ontzettende moeilijk om bijkomende producten (brood-alike) te vinden met een THT van +2Y. Ook melk is een belangrijke. Gecondenseerde melk zou naar verluid +2y houdbaar zijn, maar als je naar THT kijkt op de verpakking gaat dit slechts over een paar maanden. Ook al weten we dat THT niet gelijk is aan daadwerkelijke verval, toch is het een uitdaging. Voor fruit net hetzelfde. Heel grote fan van diepvriesgedroogd fruit, maar de kost is minder aantrekkelijk. Fruit in bokalen, ok, maar daar zit je snel aan de limieten van THT Graag jullie ideëen en of opmerkingen.
    2 punten
  7. . Ik heb weer een lange nacht, ik kan niet slapen en dat zijn de momenten waarop ik op de app zit. Ik zag de vraag of een droog over onzin of zinvol is. Ik heb een droog oventje, Ik wil van alles maar ik heb niet zoveel geld, dus ik doe niet zoveel moeite om de beste te kopen. Ik koop wat voor mij weggelegd is en daarmee werk ik, anders doet een mens niks in zijn leven of hij koopt te duur en het is zonde geld. Ik heb 5 laden van een maat van een a4'tje, misschien denk je is dat alles? Deze week was er een goede aanbieding van wat mindere kwaliteit paprika's, (maar je weet ook niet wat er in je diepvrieszakje zit), een kilo voor €1,80. Ik doe er wat langer over maar ik heb 4 kilo verwerkt, een grote over verbruikt ook meer, en die zou bij mij niet zo gauw vol liggen. Hier de foto's wat ik gedroogd heb in die droog over.
    2 punten
  8. Wel de "preppers" die volgens hen de cursus hebben gevolgd. Ik heb laatst een gesprek gezien over de burgerberaad en hoewel ik helemaal achter dit soort initiatieven sta (als het goed gebeurd). Maar nu merk je dat het heel politiek gestuurd wordt, over niks gaat, zodat ze aan het eind kunnen zeggen dat de burger mee heeft kunnen praten, zodat ze hun eigen dingen door kunnen drukken. Pff... als je er shit instopt komt er shit uit. En ze willen bovenop die hoop gaan lopen kraaien. Ze willen natuurlijk niet de eenlingen die op hun verstevigde eilandjes zitten en hun eigen research doen.
    2 punten
  9. Haha @Roely dat had je gedacht. Die worden met enige regelmaat gebruikt tijdens bushcraft of reeanactment gebeurtenissen. Helaas ook wel eens op een manier die je beter niet met een stenen dolk kunt doen zoals het willen openen van een flesje bier. Krak! En een hoek er uit. Zal nog wel een fotootje plaatsen. Domdomdomdomdomdom...🤣
    2 punten
  10. Wel: Brandhout, heb een hele voorraad ook liggen minimaal 2 jaar gedroogd. Lederbewerking Smeden Loodgieteren Timmeren Elektra Voedsel verbouwen Slachten Kleding maken Wildplukken EHBO Vissen Koken, ook op open vuur Bezig om meer te leren over: Wecken Brood bakken met zuurdesem Communicatie 27 MC En ik leer iedere dag, ook wat onder het kopje "wel" staat
    2 punten
  11. 1 punt
  12. had een paar flessen water gekocht in de winkel, en ik vroeg me af wat nu, als ik dat jaren moet doen? Zou ik dat doen terwijl ik wel water uit de kraan krijg? Wat moet ik doen als ik dat niet wil, en mijn water zelf drinkbaar wil krijgen. Ik herinnerde me iemand die mij vertelde dat hij water kookte en in voor en dan pas op dronk, alle schadelijke organisme waren er dan uit. Ik kwam er alleen achter hoeveel troep erin water zit in de vorm van microplastics en dergelijke, Ik heb een poosje maar water gekookt en dan blijft dat achter in de pan. Mijn opslag water heb ik niet gekookt maar wel gefilterd, opgeslagen in gesloten gesteriliseerde flessen waar je normaal gesproken wijn in maakt, van 5 liter Twee jerrycans speciaal voor water van 5 liter, en twee gisting vaten van 7 liter. Dat water blijft goed intact deze techniek wordt ook gehandhaafd in de vluchtelingenkampen maar dan filteren ze het niet eens en ze koken het ook niet, ze slaan het wel op in vaten. Overigens is het beter te drinken dan het flessen water want eigenlijk vind ik flessenwater niet lekker. Er komt geen alg in er gebeurt helemaal niets mee. Koken gaat nog een stuk verder, dat vond ik voor deze hoeveelheid ook teveel en niet nodig want nu drink ik het water ook. De filters die verkocht worden die zijn best goed, dus ik heb besloten geen flessen te kopen.
    1 punt
  13. Ach @Jandar, daar hangt de wereld van aan elkaar. Ik geef toe dat ik me daar ook wel eens schuldig aan maak. Maar goed, over datum dus. Vandaag maakt mijn vrouw snert. De spliterwten daar voor waren januari 2024 op datum. Gisteren even een kopje als proef gekookt, niets mis mee, lekkere smeuïge prak. 👍
    1 punt
  14. Zeg omaatje, we kunnen het wel beleefd houden, ik heb de opmerking alleen gemaakt over de houdbaarheid van medicijnen, ik hoef geen rekenlesje en voor de centen hoef ik het ook niet te doen, aannames, aannames...
    1 punt
  15. Liga is zo te zien qua kJ redelijk gelijk aan de panzerplatten, alleen die liga zullen wat meer vezels in zitten denk ik als het tenmiste de bruine zijn die ik in gedachten heb. Wel beter voor de ondlasting.....
    1 punt
  16. Zojuist las ik op een van mijn kartonnen verpakking als houdbaarheidsdatum DEC 2025 staan. Dat is dan toch wel merkwaardig, want ik lees online dat het niet zolang houdbaar zou moeten zijn. Ik denk dat ik dit even ga testen. Een paar potten vullen en rouleren. Eén pot achterhouden en steeds controleren op versheid. Ik zal mijn bevindingen in dit topic plaatsen.
    1 punt
  17. Zou u dit linkje misschien nog een keer willen updaten? Bedankt.
    1 punt
  18. We zijn met 4 personen. Ik reken voor een volwassenen 3 liter per dag en voor kleinere kinderen iets minder haha. Als het echt moet kun je met minder water overleven (volgens mij doet een groot deel van de mensheid het in "normale" tijden al met veel minder), maar comfortabel is het niet.
    1 punt
  19. @JJ&A Aah sorry, niets dan respect voor jou en je vrouw. Jammer blijft, dat we allen net goed op weg waren in een gezonde discussie. Met een paar hele scherpe opmerkingen van bv Red en Roel. En jij daar dan weer een ondoordachte dwars spoor in plaatst. En helemaal dat je dan suggereert dat bv de hunza een bijzonder of vegetarisch dieet zouden eten en dat je daar een artikel erbij plaatst waar dan in een van de eerste regels letterlijk staat dat ze jagen op de berg steenbok. Dus omnivoor. Met een veel gezondere voedings patroon dan andere volkeren ( dat wel ). Echter dus zo succesvol omdat ze omnivoor zijn. En nogmaals de Hunza kennen wel allerlei ziektes , maar dus geen welvaarts ziektes. Zoals wij dat kennen van een beperkt dieet en bewerkt voedsel. Of ten gevolge van massaproductie van bepaalde voeding waarbij de kwaliteit uit het oog is verloren en ingevuld is door kwantiteit. En ook omdat andere volkeren een speciaal dieet gingen vormen wat dus achteraf nooit succesvol blijkt te zijn geweest. Dan vergis je jezelf niet de Hunza zijn ook genetisch veel sterker, mede doordat ze kinderen met een geboorte afwijking dood lieten gaan. Zo hielden ze ook hun ras sterk en gezond. Het bleek ook dat ze over het algemeen een stuk intelligenter waren dan de omliggende volkeren. En betere regels/ inzichten hadden ten aanzien van hygiëne. Het mooie is dus dat dit alles ook uitgebreid beschreven staat in het stuk wat jezelf erbij hebt geplaatst. En dus dat de hunza succesvol is door gevarieerde voeding niet enkel groente of fruit en niet enkel vlees. Het heeft weinig zin om te verhuizen naar de hunza omdat wij genetisch al beschadigd zijn. Ofwel lichamelijk al sterk bevuild zijn. Danwel door medische interventies nog steeds leven, terwijl onder de hunza levend, we allang dood zouden zijn geweest. We kunnen wel analyseren waarom ze zo succesvol bleken , en dit toepassen in ons eigen leef en eetpatroon. ( Uit recentere studies uit canada blijkt dat met aanpassingen van enkel voeding en milieu we allemaal een drie keer langere levensverwachting kunnen hebben) Terzijde ik heb het al eerder benoemd, bekijk nog eens de voor en nadelen van wietolie tav kanker.
    1 punt
  20. Super! Goede investering. Je hebt dus 60 liter opslag. Mijn enige vraag is, hoe groot is je gezin Want ik, zei de gek) reken 3 liter per gezin incl. water om te koken. Dus dan heb je 20 dagen voor 1 persoon. Voor 4 personen is dat dus 5 dagen, wat zeker een goede voorbereiding is! Want bij de meeste calamiteiten is dat meer dan voldoende! Waarom 3 liter? omdat ik de zomer ook meereken, waar je toch duidelijk meer vocht nodig hebt dan in de winter. Hoewel je ook daar flink kunt zweten als je lichamelijke arbeid moet verrichten (met warme kleding aan) En je hebt (afhankelijk van de inhoud van je voorraad) ook water nodig om te koken bijvoorbeeld. Hoewel dat water vaak ook wel weer op een andere manier te gebruiken is, maar weet niet of het als drinkwater zo lekker is
    1 punt
  21. @JJ&A als jij door de hunza al jaren geboeid bent....waarom doe je dan zon domme opmerkingen. Volgens mij heb ik persoonlijk ,jou daar jaren geleden zelf op geattendeerd ( bushcraft forum), omdat ze geen kanker kende en groot vermoeden was dat dit te maken had met de vrijwel dagelijkse inname van abrikozen. Punt een: ze zijn duidelijk omnivoor ze staan bekend om der abrikozen en de jacht op oa de berg steenbok. Dit staat nota bene ook nog eens in je eigen verhaal. Punt twee: ze kenden geen welvaart ziektes, omdat ze een geïsoleerd bestaan hadden en dus geen contact met andere volkeren en hun ziektekiemen. Ze kennen zeker wel ziektes. Omdat wij in zon grote leefgemeenschap zitten, brengt Jan en alleman ziektes mee van over de hele wereld binnen onze gemeenschap...denk bv aan corona 😉. En tadalala; de onderzoekers in dit verhaal hadden dus zelf ook nieuwe ziektes geïntroduceerd onder de hunza.
    1 punt
  22. Het is prachtig om de vele getuigenissen te lezen en te kijken van de mensen die al tientallen jaren ziek waren en ziekenhuizen in en uit liepen. Diverse diëten niet hielpen totdat ze volledig carnivoor gingen. Binnen enkele weken opzienbarende resultaten. Ik heb ook uitgebreid gezocht naar negatieve verhalen en bloedonderzoeken. Die zijn extreem zeldzaam. Ik laat ook ieder jaar mijn bloed op circa 10 zaken testen. Meten is weten! Dierenlijke producten zijn super gezond voor je. Het vet is het gezondste en daarna de organen. Ik eet ook 10eieren per dag. De Wereld heeft de mens ook heel bang gemaakt voor eieren. Gehersenspoeld. Velen denken dat al die magere troep en zoetstoffen in de supermarkt goed voor je zijn. Je kan bijna nergens meer volle vette producten kopen. Terwijl de bevolking maar steeds dikker, zieker, en depressiever wordt!!
    1 punt
  23. Nee een mens is omnivoor. Dus geen vlees-eter en al helemaal geen vegetariër of veganist. Wij westerse mensen zijn alles eters en ons lichaam heeft daar op de lange termijn ook behoefte aan. Als je je beperkt tot enkel vlees of groenten moet je dat op termijn allemaal weer compenseren met supplementen. Nou zou ik zelf ook wel kiezen voor een carnivoor dieet boven een vegetarisch dieet 🤗. Maar het werkt allebei niet.
    1 punt
  24. Vlees in pot koken is makkelijk
    1 punt
  25. Goedendag Wat een interessant forum is dit. Ik zou graag een paar vragen willen stellen. Farmlight lampenolie mag deze ook in de zibro kachel? En ruik je farmlight minder dan petroluem bij het ontsteken en doven van een zibro kachel? En mag je Farmlight ook in een Coleman druklamp gebruiken? En is petroluem c het beste voor je zibro / minste stankoverlast? Groet henk
    1 punt
  26. Ik weet niet of je de mogelijkheid hebt om een paar regentonnen neer te zetten? Of een IBC vat van 1000L. Ik heb hier een filter aangeschaft: https://www.aqualogic.nl/ Zijn na mijn mening prima te betalen en maken van vervuild water gewoon schoon drinkwater. Uiteraard hoe schoner het water is hoe langer zon filter mee gaat.
    1 punt
  27. Dit alles is dus in mijn droog oventje geweest, en mijn oventje heb ik 3 jaar. Dit is pure hobby en ik denk dat dit alleen maar nut heb als je of gaat backpacken, of echt voor de lange duur buiten de koelkast wil bewaren. Voor volgende week hoef je dit niet te doen, dan leg je het maar in de vriezer of je kunt het wecken. Ik vind dit soort middelen hartstikke makkelijk, omdat dat oventje nog geen 10 cent per uur duurt, meestal ligt het er 8 tot 10 uur in, de voedingsmiddelen blijven beter bewaard dan in een potje gekookt omdat je het water weggooit. En het blijft nog eens een keer veel langer houdbaar omdat het in droge vorm ligt. Van dat bakje paprika's weet ik dat daar 4 kilo paprika's in zit, als je ziet hoe het krimpt dat is niet te geloven, als je het vervolgens in het water terug legt dan krijg je goed je volume weer terug, alleen uiteraard niet in rauwe vorm. Ik zal ook vertellen hoe ik de kruides doet verwerken
    1 punt
  28. Wouw, ben jij nog bezig met de droogoven, wat een fantastische tip
    1 punt
  29. Hellaas, de slagers hier in de buurt zijn geen echte slagers maar gewoon "speciaal zaken" die allemaal hetzelfde product verkopen. Ik heb zojuist hier is wat besteld: https://www.kaasenworst.nl/vlees-in-blik-biologisch-vlees-in-blik.html Poiesz zal ik ook is naar kijken.
    1 punt
  30. dat probeer ik wel ,maar tja...helaas begrijpt niet elk gezinslid dat systeem blijkbaar. hoewel, iedereen pakt toch heus altijd van voren af weg....🤔 ? ach,'t is nog altijd goed gekomen.
    1 punt
  31. Doen jullie dan niet aan een roulatiesysteem? Telkens aan de achterzijde aanvullen? De enige zaken die ik over datum eet zijn bewust achtergehouden zaken om te weten te komen hoe het er voor staat. Zo heb ik laatst Lupack hamburgers gegeten met als datum 2016. Het is dan wel geen stukje vlees uit Johny Boer zijn keuken, maar na 8 jaar over datum nog steeds goed eetbaar. Dus als noodvooraad heb ik weer een aantal pakjes aangeschaft. Seperatorvlees, het zal, ik zie het als hoogwaardige eiwitten.
    1 punt
  32. dat maakt bewaren van zaken in poedervorm zo handig, je kan goed kontroleren of het nog bruikbaar is als je op deze punten let: geur ,kleur en klonten... en 11-2022?? ooh, dat kom ik in mijn voorraad ook regelmatig nog tegen,hoor! niks mis mee 🤓
    1 punt
  33. Radio's zijn indien je dit wilt, zelf te bouwen. De schema's zijn niet ingewikkeld en er zijn zelfbouw-setjes op de markt. Deze hebben niet zo'n duidelijk ontvangst en zijn soms wat lastig af te regelen op een frequentie, maar ze werken wel. Denk ook de radio in de auto of telefoon, deze zijn ook bruikbaar als noodradio.
    1 punt
  34. Ik heb meerdere tenten en vouwwagens gehad. En merk dat de "ouderwetse" tenten meestal van stevig matriaal zijn gemaakt. Deze blijven ook lange tijd waterdicht. De nieuwe "wegwerp" tijdperk tenten, gaan in mijn beleving vaak maar enkele jaren mee,dan beginnen deze al te scheuren en lekken. Nadeel van de oude tenten dat deze vaak een stuk zwaarder zijn. De stokken en doek zijn dikker.
    1 punt
  35. Onze Sedona droogoven hebben in het verleden wel gebruikt om groenten, fruit en granen te drogen. Na een tijdje vonden we dat te veel gedoe en stond de droogoven vervolgens jarenlang ongebruikt in een hoek op zolder. De laatste jaren gebruiken we de droogoven elke week om 8 tot 10 liter rauwmelkse yoghurt te maken. Per batch doen we 4 of 5 literflessen vol met rauwe melk en yoghurtstarter in de droogoven: Eerst flink wat verse room afscheppen voor de cappucinno's van mijn vrouw 🙂, dan per glazen literfles ongeveer 75 ml van mijn favoriete yoghurt erbij als starter, vervolgens 10 uur in de droogoven op 39 graden C, daarna de flessen uit de droogoven halen en snel afkoelen door ze een uur in koud water te zetten, dan de lauw/koele yoghurt de koelkast in met bevroren koelelementen er bovenop, na een uur of 12 is de yoghurt dan koud opgestijfd en klaar voor consumptie. Superlekker! De boerderij waar wij de rauwe melk halen neemt steeds de helft van de 'yoghurtproductie' af. Ze zijn daar gek op de verse rauwmelkse yoghurt van melk van hun eigen melkkoeien 🙂
    1 punt
  36. Een reden des te meer om lokaal vlees te kopen, in plaats van onherleidbare vleesproducten uit de supermarkt.
    1 punt
  37. Hier kan ik een leuke aan toevoegen. Bronwater, getapt in 1974 en in een jerrycan bewaard gewoon in de kelder. Naar aanleiding van deze topic de kan opgedoken in de kelder en een glas ingeschonken. Gekeken , geroken en vergeleken met een glas kraanwater. Geen verschil te ontdekken. Ik heb het glas leeggedronken en ik kan bevestigen dat er óók geen smaakverandering heeft plaatsgevonden en ik heb geen buikklachten ondervonden.. De kan is weer terug verhuisd naar de kelder
    1 punt
  38. Dit hangt geheel van de soort af. Er zijn genoeg eetbare soorten waarbij het mycelium dusdanig agressief is dat het zonder steriele werkplekken perfecte resultaten geeft.
    1 punt
  39. Afgezien van het één wiel of twee wiel ontwerp is dit wel een ontzettend slim transport middeltje. Ook als de stroom meer dan een week of 2 weg is, transport is noodzakelijk. En met zo'n ding als deze kun je een rantsoen voor een groep makkelijk meenemen. Uiteraard heb je nog altijd ezels en paarden, maar dit is een goed (menselijke) alternatief ^^
    1 punt
  40. Je spoelt aan op een onbewoond eiland. Welke vier voorwerpen neem je mee? En waarom?
    1 punt
  41. M. neemt mee: Tarp, mes, waterfilter en de first aid kit. Niet slecht bedacht voor een 14 jarige. Zelf neem ik de pot, mes, waterfilter, en de first aid kit mee.
    1 punt
  42. Ik heb zelf laatst een wood gas stove gemaakt. gewoon van 2 in elkaar passende blikken. Voordeel van deze stove is dat ie licht is om mee te nemen in je BOB en je kookt een liter water met 2 handjes hout. kleine twijgjes of stukjes sloophout. hij schijnt het ook goed te doen op denneappels En als ie goed brand dan is ie volledig rookloos en er blijft bijna niks aan afval over. De kookpot is een RVS afvalbakje van de action voor ongeveer 3 euro met een deksel van een oud aluminium dienblad en een fietsspaak als hengsel. Hier is een duidelijke instructie
    1 punt
  43. @FincalnSpanje, je spreekt jezelf tegen in de eerste zin van je laatste reactie. Eerst zeg je dat het geen bouwspecialisten waren die de bestaande grotwoningen hebben gebouwd, en vervolgens zeg je dat die bouwkunst al eeuwen wordt overgedragen van vader op zoon. Volgens mij zijn het dan echt wel specialisten, wijs geworden door eeuwenlange ervaring.
    1 punt
  44. Ik zou mijn licht eens opsteken in de plaats Guadix, in Spanje. Daar bestaat ongeveer het halve dorp uit rotswoningen, waarbij men steeds gewoon een kamer extra uithakte als de gezinsomstandigheden dat vereisten. Ik heb daar zelf in een woning gelogeerd, met dertien kamers. Benedictus
    1 punt
  45. Hmmm, ik zou als je er geen verstand van hebt niet aan beginnen. Zowel boren als hakken kan gevaarlijk zijn of een gevaarlijke situatie opleveren.. Met explosieven gaan werken........ Het is natuurlijk nogal afhankelijk van de soort steen, volgens mij is bv mergel redelijk goed en safe uit te hakken, maar dan zou ik alsnog een expert erbij betrekken... Als het fout gaat zijn de gevolgen vrij groot.. Er zijn voorbeelden genoeg dus het moet met redelijk simpel gereedschap moeten kunnen.. K a n s
    1 punt
  46. Woestijnzand of zand van de duinen denk ik dan eerder aan. Dat is heel fijn zand. Gebruikten ze vroeger om water mee te zuiveren. Dus van @DutchSurvival101 een hele goede budget tip als je het op die manier doet. Beter iets dan niets.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...