Gast Geplaatst: 7 december 2013 Delen Geplaatst: 7 december 2013 Vara heeft een mooi tv programma wat oa gaat over voedselverspilling. Ook wordt er uitgelegd wat de THT datum nu precies betekend... De houdbaarheidsdatum op producten wordt belicht. Potjes en pakjes voedsel die over de datum zijn, kun je nog heel goed eten. Brecht gaat bij HAK 10 jaar oude potjes witte bonen en appelmoes proeven. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1381727 In de lijst onder de video kun je alle afleveringen aanklikken en bekijken! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 7 december 2013 Delen Geplaatst: 7 december 2013 Ook op de Vlaamse tv was er een programma deze week over voedsel verspilling en over de houdbaarheidsdatum . Ik geloof dat ze de bevolking wil wakker schudden om minder weg te gooien . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Crisis Geplaatst: 8 december 2013 Delen Geplaatst: 8 december 2013 Zal tijd worden ook. Wereldwijd gooien we genoeg weg om alle derdewereldlanden te voeden... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 8 december 2013 Delen Geplaatst: 8 december 2013 Zal tijd worden ook. Wereldwijd gooien we genoeg weg om alle derdewereldlanden te voeden... Denk dat dat een beetje overdreven is. We gooien veel weg, maar zoveel ook weer niet. Bovendien klopt het niet om zo'n stelling neer te zeten. Ook al gooien we vanaf vandaag niets meer weg, de mensen in die derde wereld landen zullen er geen graan korrel meer door te eten krijgen. Eten weggooien voel je alleen in de portemonnee ;-) Persoonlijk gooi ik minder weg sinds ik ben gaan preppen, maar het komt nogal eens voor dat ik voedsel weg moet gooien omdat het bedorven is. Het gaat dan meestal om producten die bedorven zijn ondanks dat er op de verpakking staat dat het nog houdbaar zou moeten zijn. Oorzaak ligt denk ik bij het verkeerd bewaren/verpakken door de winkels. Toevallig gisteren nog zoiets meegemaakt. Bij de Jumbo heerlijke gehaktstaven gekocht (vrijdag), gisteren wilden we deze gaan bakken, maar bij het openen van de verpakking kwam er een lucht vanaf, dat wil je niet weten. Ook bij afbakbroodjes en gesneden ijsbergsla en vleeswaren komt het regelmatig voor dat ze veel sneller bederven dan de tht datum aangeeft. Wel eens over geklaagd, maar dan krijg je te horen dat je de producten zelf verkeer bewaard zal hebben... tja... Vlees doen wij doorgaans meteen vanuit de winkel in de vriezer, tenzij we het dezelfe of de volgende dag gaan eten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 8 december 2013 Delen Geplaatst: 8 december 2013 Toevallig gisteren nog zoiets meegemaakt. Bij de Jumbo heerlijke gehaktstaven gekocht (vrijdag), gisteren wilden we deze gaan bakken, maar bij het openen van de verpakking kwam er een lucht vanaf, dat wil je niet weten. Vervelend. Gedeeltelijk op te lossen door zelf kruiden toe te voegen aan gehakt. Bewerkt eten bederft sneller dan onbewerkt eten. Gaat voor bijna al de producten op. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 8 december 2013 Delen Geplaatst: 8 december 2013 Denk dat dat een beetje overdreven is. We gooien veel weg, maar zoveel ook weer niet. Bovendien klopt het niet om zo'n stelling neer te zeten. Ook al gooien we vanaf vandaag niets meer weg, de mensen in die derde wereld landen zullen er geen graan korrel meer door te eten krijgen. Eten weggooien voel je alleen in de portemonnee ;-) ........................................ Op zich heeft @Crisis wel gelijk hoor. Als je vanaf de productie begint te tellen, gooien we ongeveer de helft weg. Als bv de aardappels worden gerooid, wordt de eerste sortering al gedaan. Alle te kleine aardappels vallen terug op 't land, zo'n 20%. Daarna worden ze verder gesorteerd en nog meer weggegooid. Bij de supermarkt schijnt ook zo'n 15% van al het voedsel niet verkocht te worden. De consument is verwend en wil geen appels met een plekje. Nu is de regelgeving ook compleet doorgeslagen, komkommers moeten perse kaarsrecht zijn en een bepaald formaat hebben, paprika's moeten vier lobben hebben, etc, etc. Ook al die kant en klaar dingen als maaltijdsalades, voorgesneden groenten, kant en klare aardappelschijfjes zijn eigenlijk hele slechte producten. Supermarkten calculeren in dat ze ongeveer een kwart moeten weggooien. Dat doen ze liever dan dat het schap een keertje leeg is. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 8 december 2013 Delen Geplaatst: 8 december 2013 http://www.overdatum.org/page/249/nl Misschien handige informatie over voedsel bewaren en houdbaarheidsdata. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Endeavour Geplaatst: 22 december 2013 Delen Geplaatst: 22 december 2013 De fabrikanten willen niet aangeklaagd worden voor bedorven producten en zetten de t.h.t. datum daarom vroeger dan het eigenlijk is. En van de E.U. moet werkelijk overal een t.h.t.datum op, zelfs op levensmiddelen die eigenlijk niet bederven, zoals zout. Potten en blikken zijn vaak na vele jaren nog gewoon te gebruiken. Zelf wel eens koffie gezet van een pak koffie wat jaren over de datum was. Pak was ergens achter gevallen. Het was nog goed, ik moest alleen wat meer koffie in het filter doen. Ik zeg altijd gebruik je zintuigen, kijk, ruik en proef. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 22 december 2013 Delen Geplaatst: 22 december 2013 Vervelend. Gedeeltelijk op te lossen door zelf kruiden toe te voegen aan gehakt. Bewerkt eten bederft sneller dan onbewerkt eten. Gaat voor bijna al de producten op. Ik ben ooit een keer teruggegaan met een pan gebakken vlees naar de slager toen zijn zaak vol klanten stond omdat hij mijn klacht niet terecht vond en ik heb hem in publiek gevraagd om zijn eigen vlees op te eten. Dat deed ie niet. Ik ben er ook nooit meer teruggegaan. Het warenhuis waar wij kopen maakt er geen probleem van. We nemen het artikel mee en het wordt onmiddellijk en zonder discussie vervangen. We hebben dat elk jaar 2 à 3 keer voor met bederfbare waren zoals kaas. Wat de kost betreft, het is natuurlijk een industrietak. Hoe meer we kopen, hoe meer de industrie verdient. In Frankrijk staat op elk tafeltje in een restaurant mosterd op tafel. Er wordt meer mosterd weggegooid dan er gegeten wordt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
will Geplaatst: 5 april 2014 Delen Geplaatst: 5 april 2014 Vandaag nog wat hartkeks gegeten (pakje is bijna leeg nu) THT 31-03-13 (dus 1 jaar later nu) still yummy Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 5 april 2014 Delen Geplaatst: 5 april 2014 @will: Fruitkecks zijn echt veel lekkerder. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Marc67NL Geplaatst: 5 april 2014 Delen Geplaatst: 5 april 2014 ........ We gooien veel weg, maar zoveel ook weer niet. .............. Ahum (op dit forum); 30-50% Van de wereld voedsel productie wordt jaarlijks vernietigd. Triest, maar waar. NB: De link naar het oorspronkelijke rapport is niet langer geldig. Ik zal eens kijken of ik het rapport nog ergens kan achterhalen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 5 april 2014 Delen Geplaatst: 5 april 2014 Nederlandse cijfers. 14% van ons eten wordt ongebruikt in de afvalbak gegooid.Zo'n 14 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is 50 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen zo 100 duizend vrachtwagens vol goed voedsel! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Marc67NL Geplaatst: 5 april 2014 Delen Geplaatst: 5 april 2014 Bij deze de nieuwe link naar het rapport betreffende voedselverspilling van het Institution of Mechanical Engineers: Global Food Report (pdf) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
will Geplaatst: 6 april 2014 Delen Geplaatst: 6 april 2014 @Peerke: is ook een kwestie van smaak, maar ik zal ze wel eens proberen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
will Geplaatst: 25 juni 2014 Delen Geplaatst: 25 juni 2014 Gewoon om effe te laten zien. Testje houdbaarheid met tomatenpuree: blikje THT: 2011 blikje THT: 2012 Vandaag is dit het resultaat: lek en gezwollen. Altijd op kamer temperatuur gestaan, in gesloten,donkere en geventileerde ruimte. Will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
AndyJ_NL Geplaatst: 25 juni 2014 Delen Geplaatst: 25 juni 2014 will, waren dit geen beschadigde blikken? Ik kan me niet voorstellen dat ze er zo gehavend uit zouden zien uit zichzelf. Gewoon om effe te laten zien. Testje houdbaarheid met tomatenpuree: blikje THT: 2011 blikje THT: 2012 Vandaag is dit het resultaat: lek en gezwollen. Altijd op kamer temperatuur gestaan, in gesloten,donkere en geventileerde ruimte. Will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 25 juni 2014 Delen Geplaatst: 25 juni 2014 Het is niet voor niets dat ik nu ook een inblik machine heb aangeschaft. Ik hoop dat de ellende nog even wegblijft, maar dan ga ik behoorlijk wat voorraad inblikken wat jaren houdbaar is. Een Weckketel heb ik ook, maar potten zijn relatief duur en laten licht door. Zo heeft alles wel een voordeel of nadeel, maar ik kijk niet naar THT en eet zelfs jaren over datum mits het niet bedorven ruikt, smaakt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
will Geplaatst: 26 juni 2014 Delen Geplaatst: 26 juni 2014 @AndyJ_NL Zo ver ik weet waren de blikjes niet beschadigd, ik let er wel op als ik ze aanschaf. Ik moet zeggen dat dit zelden of nooit voorkomt. Will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 26 juni 2014 Delen Geplaatst: 26 juni 2014 @will die blikjes tomaten puree hoeven niet eens te lekken om bedorven te zijn . Ik had hier vorg jaar zo'n blikje (over de datum) en zetten er mijn blikopener in met als resultaat ( mijn keukentje zit in mijn woonkamer ) een hele grote vlek stinkende tomatenpuree op mijn muur tot een paar meter verder , mijn aanrecht onder die shit zooi en ikzelf ook Ik denk dat met name dit tomatenpuree een probleem is wat betreft conserveren want de meeste blikken die over de datum zijn daar is meestal niks mee en zijn heel lang houdbaar ook over de houdbaarheid datum gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 26 juni 2014 Delen Geplaatst: 26 juni 2014 @will die blikjes tomaten puree hoeven niet eens te lekken om bedorven te zijn . Ik had hier vorg jaar zo'n blikje (over de datum) en zetten er mijn blikopener in met als resultaat ( mijn keukentje zit in mijn woonkamer ) een hele grote vlek stinkende tomatenpuree op mijn muur tot een paar meter verder , mijn aanrecht onder die shit zooi en ikzelf ook Ik denk dat met name dit tomatenpuree een probleem is wat betreft conserveren want de meeste blikken die over de datum zijn daar is meestal niks mee en zijn heel lang houdbaar ook over de houdbaarheid datum gr will Haha, herkenbaar Wafels. Dat had mijn buurman ook gehad. Geeft een smerige bende, en hij kon gelijk de keuken opnieuw witten. Vraag: stonden die blikjes bol of niet ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
techie Geplaatst: 26 juni 2014 Delen Geplaatst: 26 juni 2014 Er zijn producten die niet houdbaar zijn. Voor die producten geldt: op tijd rouleren. Nu weet iedereen hier dat tomatenpasta daar bij hoort. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 26 juni 2014 Delen Geplaatst: 26 juni 2014 @Peerke de blikjes stonden niet bol en waren eigenlijk maar net over de datum, (iets van een paar weken of zo , niet eens maanden ) , je hebt hier 2 soorten bij de AH die van 6 cent per blikje en die duurdere (iets van 35 cent of zo ) en het waren dus een paar van die duurdere blikjes .Dat zegt dus ook geen bal en ja ik heb ook kunnen witten en soppen Het verwonderde mij dus ook dat er niets te zien was aan die blikjes meestal worden de boven en onder kant wat bol . gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
nanna Geplaatst: 26 juni 2014 Delen Geplaatst: 26 juni 2014 Het is mij ook overkomen met 'n blikje waar niets aan was te zien.....wat 'n puinhoop in de keuken Daarom doe ik het tegenwoordig als ik zo'n blikje openmaak anders. Misschien gebeurt zoiets je maar één keer, maar voor de zekerheid neem ik 'n beetje stevige plastic zak, en dan maak ik daar het blikje in open. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Madeliefje Geplaatst: 16 maart 2022 Delen Geplaatst: 16 maart 2022 👉Aan de binnenkant van conservenblikken worden epoxy coatings gebruikt die bisphenol-A (BPA) bevatten: een xeno-oestrogeen dat in verband wordt gebracht met kanker, vruchtbaarheidsproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten. 👉Tijdens een studie van de Harvard School of Public Health werd de hoeveelheid BPA gemeten in urine van proefpersonen die vijf dagen lang één kop soep uit blik of verse soep hadden gegeten. Er werd twintig keer meer BPA gevonden in de urine van proefpersonen die bliksoep hadden gegeten. 👉Wetenschapper dr. Jenny Carwile zei naar aanleiding van haar onderzoek: ‘We weten al een tijd dat het drinken van vloeistoffen uit bepaalde harde plastics de hoeveelheid BPA in het lichaam kan verhogen. Deze laatste studie laat zien dat ingeblikt eten een nog grotere zorg is.’ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.