Ga naar inhoud
GENEGEERD

Houdbaarheid kraanwater in jerrycan


Jacob

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

De plastic fles laat kleine hoeveelheden lucht door, dus daarom zijn vaak voedingsmiddelen in een plastic verpakking korter houdbaar (oxidatie van vetten enz.)

 

Edit: dat water is inderdaad gewoon verdampt uit die melkfles. Dan moet je echt dikke plastic hebben. Verdampen gaat in een koelkast langzamer en zoals @Kans al aangaf is de melkfles zeer dun en niet bedoeld voor lange opslag van de vloeistof, hierdoor kunnen ze de wand van de fles dunner maken dus geld op grondstoffen besparen.

 

Nee, koolzuur is niet zo zuur dat het bacterien dood.

 

Als je dan toch flessen koopt maakt het niet uit wat je koopt want dat heeft een hittebehandeling ondergaan dus die flessen zijn gepasteuriseerd (dus niet steriel).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hangt nogal van de plastic soort af. Petflessen met cola blijven jaren, wel decennia op druk.

 

Dat water is echt niet door de wand van die plastic melkflessen gelekt. Zelfs die worden echt niet leger na een paar jaar.

 

Bovendien, als dat water door het plastic gelekt was, waarom dan alleen bij 10 van de 50 flessen???

 

Er is dus iets anders aan die 10 flessen tov die andere 40. Lek dus!

 

Plastic kan echter wel makkelijk gassen doorlaten, vooral de kleinere moleculen. Boterhamzakjes zijn hierin recordhouder, door dikte en materiaal. PET bv waarin je cola met een echt flinke druk bewaard, is nog maar een middenmoter op het gebied van het doorlaten van gassen. Alweer laat de zoekfunctie me in de steek, @vheeswijk had hier een tabelletje over gepost in een topic waar die vraag ook speelde, iets met zuurstof absorbeerders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe, de oude returnable flessen wel, de huidige (vaak) one way flessen waar wel ook gewoon statiegeld op zit, maar die versnippert worden niet meer hoor, die zijn echt te dun voor langdurig opslag van bv CO2 drankjes.

 

Kan ook dat de binnenkant van je dop beschadigd is, merk je niets van tijdens normaal gebruik en op zn kop houden gaat ook gewoon, maar toch lekt het daaruit dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe, de oude returnable flessen wel, de huidige (vaak) one way flessen waar wel ook gewoon statiegeld op zit, maar die versnippert worden niet meer hoor, die zijn echt te dun voor langdurig opslag van bv CO2 drankjes.

 

Kan ook dat de binnenkant van je dop beschadigd is, merk je niets van tijdens normaal gebruik en op zn kop houden gaat ook gewoon, maar toch lekt het daaruit dan.

 

Klopt, hij kan lek zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hangt nogal van de plastic soort af. Petflessen met cola blijven jaren, wel decennia op druk.

 

Dat water is echt niet door de wand van die plastic melkflessen gelekt. Zelfs die worden echt niet leger na een paar jaar.

 

Bovendien, als dat water door het plastic gelekt was, waarom dan alleen bij 10 van de 50 flessen???

 

Er is dus iets anders aan die 10 flessen tov die andere 40. Lek dus!

 

Plastic kan echter wel makkelijk gassen doorlaten, vooral de kleinere moleculen. Boterhamzakjes zijn hierin recordhouder, door dikte en materiaal. PET bv waarin je cola met een echt flinke druk bewaard, is nog maar een middenmoter op het gebied van het doorlaten van gassen. Alweer laat de zoekfunctie me in de steek, @vheeswijk had hier een tabelletje over gepost in een topic waar die vraag ook speelde, iets met zuurstof absorbeerders.

@Raycoupe : Je bedoelt deze posting. Inderdaad blijken er plastics die waterdamp (moisture in tabel) goed doorlaten soms zelfs beter dan zuurstof.

 

attachment.php?attachmentid=3961&d=1370204755

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie tip van Heeswijk. Voeg je dat citroenzuur preventief toe (als je de jerrycan met water vult) of op het moment dat je het water gebruikt? En hoeveel per liter ?

@Jacob : Je voegt citroenzuur preventief toe. 1 mespuntje per liter. Dat is echt voldoende. Je kunt ook meer toevoegen, dan krijg je een frisse drank met een sterke citroensmaak. Ik zou haast zegggen: Speel eens wat met kraanwater en citroenzuur om een indruk te krijgen van wat je het meest bevalt. @vheeswijk

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe @vheeswijk . het lijkt mij dat de temperatuur waarbij je water op slaat toch behoorlijk belangrijk is zowel voor het water als voor de kunststof opslag tank

iets wat ik hier eigenlijk niet terug vind (mbt het water, wat een aantal vreemde eigenschappen heeft tov andere vloeistoffen ) alsook voor de kunststof tank)

Ik denk dat als je water echt langdurig goed wilt opslaan dat je beter schone jerrycans ed kunt gebruiken als gebruikte melkflessen ed want de oppervlakte porieen

van plastic opslag mediums gaan openstaan bij warmte en hetgeen erin zit (op bacterie niveau ) gaat in die porieen zitten en bij afkoeling zit het er dan in opgesloten en is erg moeilijk te verwijderen .

( maar die bacterieen hebben wel toegang tot het water )

gr will

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jacob : Je voegt citroenzuur preventief toe. 1 mespuntje per liter. Dat is echt voldoende. Je kunt ook meer toevoegen, dan krijg je een frisse drank met een sterke citroensmaak. Ik zou haast zegggen: Speel eens wat met kraanwater en citroenzuur om een indruk te krijgen van wat je het meest bevalt. @vheeswijk

 

Bedankt voor jouw respons.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kans :

In principe is dat heel goed mogelijk. Echter 10 ml (=1 liter/100) van deze stam-oplossing bevat 8,5 mg en is dus geschikt om 1 liter verdacht water te ontsmetten en niet 10 liter. Toch moet ik nog wat huiswerk doen: Ik ken de stabiliteit van natriumdichloroisocyanuraat in water niet in verschillende verdunningen. In het algemeen is het zo dat chloreringsmiddelen onstabieler worden bij grotere verdunningen. Dat beïnvloedt de houdbaarheid van de stam-oplossing aanzienlijk. Dat geldt overigens ook voor "dunne bleek". Ik kom hier nog op terug als ik wat meer weet.

 

vheeswijk

@Kans : Ik heb de stabiliteit en houdbaarheid in water van natriumdichloorisocyanuraat ("chloorpoeder, chloortabletten") opgezocht en deze valt toch wat tegen. Aanzienlijk kleinere houdbaarheid dan bv. dunne bleek. De voorverdunningstruc middels een stamoplossing is alleen te doen met een concentratie van 830 mg in 100 ml water, en deze oplossing is hoogstens een week betrouwbaar. vheeswijk

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kans : Ik heb de stabiliteit en houdbaarheid in water van natriumdichloorisocyanuraat ("chloorpoeder, chloortabletten") opgezocht en deze valt toch wat tegen. Aanzienlijk kleinere houdbaarheid dan bv. dunne bleek. De voorverdunningstruc middels een stamoplossing is alleen te doen met een concentratie van 830 mg in 100 ml water, en deze oplossing is hoogstens een week betrouwbaar. vheeswijk

 

Ja daar was ik al bang voor, het zijn redelijk instabiele verbindingen.

Ik zit al lang te twijfelen om een nauwkeurige weegschaal/balans aan te schaffen dat heeft nu dus weer een extra reden.

 

8,5mg per liter dus dat moet dan een balans met een nauwkeurigheid van 1mg minimaal zijn...

Dan hebben we het dus al snel over een weegschaaltje mee een heel beperkt gewichsbereik (20-50 gram 50-100 euro) of een weegschaal van 200-600 gewichtsbereik en een prijs van honderden euro's ....

 

 

Bedankt voor het uitzoeken/bevestigen.

 

K a n s

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later...

Ik heb een aantal 20l jerrycans in m'n badkamer staan, die gooi ik elke 3 maanden leeg en vul ze weer opnieuw. 1 maal per jaar reinig ik ze inderdaad voor de zekerheid. Ik heb om te testen twee plastic canteens met kraanwater gevuld. De eerste inmiddels na een half jaar leeggedronken (geen rare dingen, smaakte gewoon als kraanwater). de tweede staat nog. Doe ik na een jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja daar was ik al bang voor, het zijn redelijk instabiele verbindingen.

Ik zit al lang te twijfelen om een nauwkeurige weegschaal/balans aan te schaffen dat heeft nu dus weer een extra reden.

 

8,5mg per liter dus dat moet dan een balans met een nauwkeurigheid van 1mg minimaal zijn...

Dan hebben we het dus al snel over een weegschaaltje mee een heel beperkt gewichsbereik (20-50 gram 50-100 euro) of een weegschaal van 200-600 gewichtsbereik en een prijs van honderden euro's ....

 

 

Bedankt voor het uitzoeken/bevestigen.

 

K a n s

 

Ik heb er eentje van een euro of dertig op 100-sten grammen nauwkeurig, @vheeswijk eentje voor zelfs minder die duizendsten grammen weegt (moet zo'n beetje in een trillingsvrije en tochtvrije kast staan).

Is dus goed te betalen, maak je gewoon 10 liter aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 weken later...

ik heb 2 jaar oude kraanwater gedronken ik woon in NL limburg hoe kan dit toch roepen mentsne 6maanden de andere 1 jaar de ene op youtube weer dit en dat wat is nu een duidelijk andwoord

ik las op internet dat zelfs een noorse professor 25 jaar oud kraan water dronk hij zij dat je niet dood kan gaan hooguit misselijk het kan beetje donken worden en anders ruiken meer niet

 

men moeder zegt ook dat je water oneidig kan bewaren hoe zit het dat bv met mensen die put water drinken al jaren eeuwen lang en nooit ziek worden

vb mijn ouders wonen in marokko hebben land en een 1000 jaar oude put die put word van generatie op generatie door gegeven binnen de fam

ik heb er zelf ook van gedronken het water is glas helder word niet gefiletrd hoe kan dat dan wel veilig zijn een put is toch ook een soort van jerrycan opslag

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 10 maanden later...
Als je gezuiverd of gewoon kraanwater lang wilt bewaren, kun je een mespuntje vast citroenzuur hieraan toevoegen (oplossen). Citroenzuur is een mild conserveringsmiddel (talloze referenties: Google: 'citroenzuur conserveringsmiddel') en geeft het water een frisse smaak. Oud water wordt niet meer "muf". Belangrijk: citroenzuur doodt niet pathogenen, maar veel organismen kunnen bij de lage pH niet groeien/ontwikkelen.

vheeswijk

 

Vraagje, dat mespuntje, is dat poeder of kristallen? Is er ergens ook een tabel oid voor grotere hoeveelheden?

B.v. voor 100 liter, hoeveel heb je dan nodig?

Ik wil het gaan gebruiken voor het water in de camper. Zo kan ik het water veel langer op voorraad houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vraagje, dat mespuntje, is dat poeder of kristallen? Is er ergens ook een tabel oid voor grotere hoeveelheden?

B.v. voor 100 liter, hoeveel heb je dan nodig?

Ik wil het gaan gebruiken voor het water in de camper. Zo kan ik het water veel langer op voorraad houden.

 

Probeer eerst of je aldus bereid water wel lekker vindt!!!!! Het heeft een heel licht-zure smaak !!!.

Een mespuntje voor 1 liter = ca. 250 mg.

Voor 10 liter: 2,5 gram

Voor 100 liter 25 gram

Poedervormig en kristallijn citroenzuur is dezelfde stof (100%).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wateropslag is iets wat ik in ons land niet echt nodig acht ... Water genoeg hier.

Zelf heb ik dus enkel waterfilters.

 

Water opslaan is meer iets voor preppers uit landen in droogtegebieden.

 

Tenzij je misschien rekening houdt met nucleaire verontreiniging / radioactiviteit als SHTF-scenario?

Maar goed, de hoeveelheid water die je dan nodig hebt kun je toch niet opslaan . . .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wateropslag is iets wat ik in ons land niet echt nodig acht ... Water genoeg hier.

Zelf heb ik dus enkel waterfilters.

 

Water opslaan is meer iets voor preppers uit landen in droogtegebieden.

 

Tenzij je misschien rekening houdt met nucleaire verontreiniging / radioactiviteit als SHTF-scenario?

Maar goed, de hoeveelheid water die je dan nodig hebt kun je toch niet opslaan . . .

 

Op zich ben ik het met je eens behalve als je in een gebied woont waar kans is op overstroming vanuit zee, dan wordt veel oppervlakte water brak en heb je niets meer aan je filters.

Overigens, opslag van water geeft je dus ook de containers om het in op te slaan. Uiteindelijk zul je toch ergens water moeten halen en als je dat niet iedere dag hoeft te doen scheelt dat calorieën en stel je je minder bloot aan eventuele onveilige situaties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

behalve als je in een gebied woont waar kans is op overstroming vanuit zee

 

Daar had ik niet aan gedacht inderdaad (woon zelf in het hoogste punt van Nederland zo'n beetje..)

 

Maar bij een echte serieuze overstroming zul je toch het gebied moeten verlaten, lijkt me.

(en heb je ook niks aan je wateropslag).

En bij een lichte overstroming zal de watervoorziening uit de kraan nog wel gewoon werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Yep, maar als dat niet lukt omdat je te laat bent of omdat de wegen vast zijn gelopen moet je wellicht een aantal dagen wachten op hulp of totdat het water is teruggetrokken. Dan is het wel fijn iig een aantal tientallen liters in huis te hebben.

 

Maar bij een echte serieuze overstroming zul je toch het gebied moeten verlaten, lijkt me.

(en heb je ook niks aan je wateropslag).

En bij een lichte overstroming zal de watervoorziening uit de kraan nog wel gewoon werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Yep, maar als dat niet lukt omdat je te laat bent of omdat de wegen vast zijn gelopen moet je wellicht een aantal dagen wachten op hulp of totdat het water is teruggetrokken. Dan is het wel fijn iig een aantal tientallen liters in huis te hebben.

 

Ja ... Snap ik. Maar waarom zou er geen water meer uit de kraan komen dan ??

Je hebt het immers over een situatie waar je dus nog gewoon in je huis (met je voorraad) kunt zitten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ... Snap ik. Maar waarom zou er geen water meer uit de kraan komen dan ??

Je hebt het immers over een situatie waar je dus nog gewoon in je huis (met je voorraad) kunt zitten?

 

Ik woon in Noord Holland in de buurt van de kust op een zeer kleine strook dat boven NAP ligt, daarnaast woon ik 3 hoog dus, theoretisch althans, kan het gebeuren dat mijn omgeving overstroomt maar dat ik in mijn woning veilig ben voor het water. Dan zou dus wel de wijde omgeving onder water kunnen staan, waarmee ook de pompen van de watervoorziening. Mogelijk vallen die uit in een groter gebied. Daarnaast weet ik niet in hoeverre de watervoorraden geïnfiltreerd kunnen worden door zout water, ik verwacht niet dat het water hermetisch opgeslagen ligt, maar feitelijk weet ik het niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@vheeswijk , Mijn dank is groot!

 

Ik had al wat (te veel) in mijn drinkfles gedaan, het is lekker zuur, ik vind het wel verfrissend.

Ik ga het met deze doseringen eens proeven. Of het ook lekker is om b.v. koffie mee te maken.

 

Gecitreerd drinkwater heeft eigenschappen die lijken op verdunde azijn, alleen dan veel lekkerder. Dat houdt in dat groenten en vruchten, vooral appels niet verkleuren aan de lucht, maar fris blijven. Het heeft zelfs lichte marinade-eigenschappen (bv. voor vlees). Ook vis-luchtjes zullen worden gebonden. Hoe koffie smaakt gemaakt van gecitreerd water weet ik niet, maar thee smaakt verrukkelijk (denk aan thee met citroen).

 

Meer info over citroenzuur (een preppersitem):

http://preppers.nl/forum/threads/9081-Desinfectie-when-shit-hits-the-fan?p=224583&highlight=Dakin%27s+solution#post224583

http://preppers.nl/forum/threads/5057-Zelf-maken-van-mineraal-suppleties?p=118138#post118138

http://preppers.nl/forum/threads/6883-Houdbaarheid-kraanwater-in-jerrycan?p=159219#post159219

 

vheeswijk (huischemicus)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...