Ga naar inhoud

Abel

Lid
 • Items

  67
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

Abel won de laatste dag op 9 september 2013

Abel had de meest gelikete inhoud!

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Regio Amersfoort
 • Nieuwsbrief
  Ja

Abel's prestaties

Adventurer

Adventurer (3/11)

134

Reputatie

 1. Top verhaal - thanks. Krijg er ook weer helemaal zin in om er op uit te gaan!
 2. Aan Condor heb je nooit een miskoop. Heb zelf de 5.11 Rush 72 (volgens mij van dezelfde kwaliteit). Mijn eigen ervaring met het vullen van mijn BOB is dat ik de spullen die ik vroeg had gekocht had, later heb vervangen. Ik denk niet dat je dit kunt vermijden. Voortschreidend inzicht heet dat. Het resultaat is dat ik nu 2x BOBs heb. 1x geoptimaliseerde, en 1 die zwaar is met minder ideale spullen. Deze laatste is voor m'n vriendin bij SHTF :-) Veel plezier met deze verzekeringspolis - Ik hoop dat je 'm nooit nodig hebt.
 3. Ik denk dat het redelijk is om aan te nemen dat alle geregistreede vuurwapens worden geconfiskeerd bij SHTF. Dat betekent dat je je alleen druk hoeft te maken om de illegale vuurwapens (niet heel veel lijkt mij) en natuurlijk de vuurwapens van de overheid die evt. voor privé doeleinden gebruikt worden. Dit laatste was duidelijk het geval bij de ramp in New Oreans, waar politieagenten voor hun gezin gingen zorgen in plaats van de orde bewaren. Al met al kun je SHTF in Nederland niet helemaal vergelijken met een burgeroorlog in Bosnië. Je kunt er goede dingen uithalen, maar wel vertalen naar de Nederlandse situatie. Nederlanders zijn nogal volgers van 'het systeem'. Het gros gaat wachten op herstel van de overheid en openbare diensten. Ik verwacht lokale initiatieven die voornamelijk vreedzaam zijn met uitzonderingen daargelaten - tenzij de ellende echt hard toeslaat. Overal kan het beest in mensen losgemaakt worden als het te erg wordt denk ik. Ik ben van plan om voor die tijd weg te zijn naar een veilige locatie.
 4. @Heksenboot Heftig verhaal zeg. Gelukkig dat wij niet veel vuurwapens in omloop hebben. Neemt niet weg dat er waarschijnlijk toch behoorlijk wat bendes zullen zijn - wellicht meer met knuppels etc. Volgens deze ervaringsdeskundige zijn wapens prioriteit #1. Precies wat we op dit forum niet kunnen bespreken. Is dat wel zo verstandig? De andere grote les is 'zorg dat je in een groep zit met uiteenlopende skills vertegenwoordigd'. Weest geen lone-wolf. Erg interessant - vreselijk - maar interessant
 5. Ik denk dat een goede balans tussen bushcraft en urban tools belangrijk is. Je weet nooit hoe het loopt. Ik denk niet dat Nederland zal bestaan uit louter plunderende bendes. Ik blijf erachter staan dat de grote meerderheid in stilte aan het kwellen is, wachtend tot het systeem zich hersteld. Kortom ik verwacht over straat te kunnen lopen. Bendes zullen de uitzondering zijn. Kunst is om die te ontwijken. Daarbij denk ik dat SHTF zich in verschillende fases zal afspelen. Te beginnen met een bug-in. Hoe erger het wordt, hoe meer ik ga voor bushcraft. Met andere woorden, bushcraft zal toch een laatste strohalm zijn voor mij.
 6. In tegenstelling tot sommigen, denk ik meer te hebben aan 'Urban Survival' dan aan bushcraft wanneer de ellende losbarst. Dit door de weinige natuur in Nederland (en de directe omgeving zoals Duitsland) en het ruime aanbod van ongebruikte panden bij SHTF. Denk aan kantoorpanden, winkels, fabriekspanden, etc. Als je het daarmee eens bent en je erop doordenkt heeft dit nogal wat consequenties voor je uitrusting (BOB). Spullen als een koevoet, draad-kniptang, schroevendraaier, imbus sleutels worden belangrijker, terwijl een tarp, bijl, schep aan waarde verliest. Zelfs je trouwe full-tang survival mes is minder een universele tool in een urban omgeving. Als je tijdens een SHTF van punt A naar punt B reist: Hoe ga je de nacht doorbrengen? In de praktijk denk ik voornamelijk over de wegen te reizen (vaak toch de kortste weg van A naar B). Die wegen lopen waarschijnlijk van gemeente naar gemeente, met een hoop bebouwing daartussen. Het meest realistich lijkt mij om te reizen tot je een mooi gebouwtje ziet waar je in kunt, of een afdak waar je onder kunt. Gezien onze bevolkingsdichtheid zal je wellicht niet alleen zijn. Een stukje beveiliging lijkt mij dan ook belangrijk. Ik denk dan niet zozeer aan wapens. Ik verwacht dat Nederlanders over het algemeen wel netjes blijven tijdens SHTF. Denk aan de hongerwinter tijdens de 2e wereldoorlog. Ik ken geen verhalen van agressieve bendes die mensen beroven van spullen/voedsel. Bij beveiliging denk ik eerder aan een alarm-dingetje wat je aan een deur kunt bevestigen om te waarschuwen als er iemand binnenkomt. Eerlijk gezegd is mijn huidige BOB nogal geoptimaliseerd voor bushcraft. (je wordt toch meegenomen in de enthousiasme van alle Youtube filmpjes). Hier wil ik dus verandering in gaan brengen. In ieder geval de balans verschuiven. Hoe denken jullie hierover?
 7. @Survival Mode Het is juist die chemische vlamloze verwarming die ik interessant vindt om in de auto te hebben. (In m'n BOB heb ik de standaard pitjes op basis van vlam.) Heb jij een idee hoe ik aan die losse vlamloze verwarming kan komen?
 8. Goed idee om een paar MREs in de auto te leggen. Kan iemand adviseren waar ik het beste MREs kan kopen in NL?
 9. Nieuwe input voor mijn BOB waar je misschien niet snel aan denkt: * Krijt (stoepkrijt) - In NL zal het hoofdzakelijk een 'urban bug out' zijn. Met krijt kun je markering/boodschappen achterlaten op steen * Sleutel voor buitenkraan (watervoorziening in een 'urban bug out') * Superlijm in EHBO kit voor het dichten van rel. oppervlakkige wonden (sneetjes), die vooral ik nogal makkelijk oploop
 10. hmm vreemd. Op Amazon.com was het een stuk goedkoper nl. 15$. Alleen leveren ze niet aan Nederland. http://www.amazon.com/Vetbond-by-3M-3-mL/dp/B004C12Q46/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1408541487&sr=8-1&keywords=vetbond
 11. Als je de enige bent met zo'n werkende telefoonlijn is het nut wel beperkt. Het zou idd goed kunnen dat telefooncentrales (en analoge lijnen) nog werken dankzij een noodgenerator. Maar heeft de persoon of instantie aan de andere kant ook zo'n analoge lijn? Mijn familie en vrienden bellen digitaal - die kan ik alvast niet bereiken. Vraag is wat hulpinstanties hebben? Zijn zij volledige digitaal - waar ik eigenlijk wel vanuit ga.
 12. Weet iemand waar en hoe ik Vetbond (medische superlijm van 3M) kan kopen? Dit is superlijm voor wondsluiting bij dieren, maar is hetzelfde spul als ze gebruiken op mensen - alleen niet gecertificeerd en dus goedkoper. Reden voor mijn vraag: Natuurlijk had ik mijn BOB bij me op vakantie. Gelukkig, want ik kon hem in een aantal gevallen goed gebruiken. Ok, geen levensbedreigende situaties - maar toch... In 1 geval was mijn zoontje gevallen op grindtegels bij het zwembad. Gevolg was een flinke jaap in zijn kin. Duidelijk een geval van 'hechtingen nodig'. Probleem is dat ik weet dat mijn zoon een enorme aversie heeft tegen spuitjes / hechting. Een paar jaar terug was al een volledige narcose nodig om hem te kunnen hechten aan zijn wenkbrauw. Gelukkig liep ik een 1e hulp verpleegkundige tegen het lijf die adviseerde om de wond te laten plakken (niet hechten) omdat het de mooiste littekens oplevert. Ik zei dat ik superlijm in mijn EHBO kit heb zitten (Gorilla lijm / Prepshop), en we besloten het erop te wagen. Met duidelijk veel ervaring hield de verpleegkundige de schone wond dicht en plaatste een streepje superlijm over de wond. Na ca. 30 sec wachten kon ze de wond loslaten en was het een mooi streepje, met als enige nadeel dat mijn zoontje een paar dagen niet kon zwemmen. Mijn vrouw natuurlijk blij, en ik krijg eindelijk begrip voor mijn 'preptas'. Naderhand besef wel dat 'bouwmarkt' superlijm niet optimaal geschikt is voor medische toepassingen. Er kunnen schadelijke materialen in zitten, plus mogelijk is het niet steriel. Mijn plan is dus om medische superlijm aan te schaffen voor o.a. EHBO. Ter info: Mijn BOB kwam op veel momenten van pas - Snelbinders & tiewraps voor het ophangen van kleding in mijn tent - Tarp + paracord voor een ruime schaduwplek op het strand - Kooksetje, water, oploskoffie voor een kop koffie midden in de natuur - Beanie muts voor koude nachten in de bergen (handwarmers als backup maar niet gebruikt) - Paracord om mijn 6 jarige dochter te zekeren bij een afdaling van een rel. steile bergwand - Mora mes voor het slachten van een meloen (in de natuur) - Veel pleisters (kinderen) - 40% DEET insecten spul - werkt echt En waarschijnlijk nog een paar gevallen die ik mij niet meer herinner
 13. Ik zie dat dit een 'droogoven' is - niet bijv. een gewone hete lucht oven die ik heb. Zou ik mijn oven kunnen gebruiken? Lijkt mij leuk (en nuttig) om dit te leren.
 14. Mijn plan is een combi van zaken. Plan 1 Voordat SHTF uitbreekt een stevige basis aanleggen qua preps (water filter, water voorraad, voedsel, etc.) Plan 2 is een boel extra voedsel, e.d. inkopen bij de eerste tekenen van een SHTF (alert zijn) Plan 3 is in de lange rijen gaan staan bij evt. humanitaire hulp (indien aanwezig) / het platte land afschuimen naar voedsel Plan 4 is voedsel inname aanvullen zoveel als mogelijk uit de natuur (vallen plaatsen, vissen, wildplukken) Het gebruik van mijn voorraad zoveel mogelijk uitstellen / spreiden om zo de duur te verlengen. Plan 5 bij het bereiken van een nader te bepalen minimale voorraad voedsel en geen betere vooruitzichten, mijn spullen pakken en vertrekken naar een gebied met lage populatie. Wellicht dus niet in Nederland. Tegen die tijd wil ik wel qua benzine voorbereid zijn op een actieradius van ca. 1500 km.
 15. Als je de groepsdynamiek vergelijkt tussen Utopia en (bijv.) Expeditie Robinson, dan zie je grote verschillen. In Expetitie Robinson zie je vaak groepen helemaal samenkomen tot een hechte club. Vaak met een individu die erbuiten valt, maar toch, de meerderheid vormt een kleine hechte gemeenschap. Iets wat ik in Utopia niet zie gebeuren. Het is interessant om uit te zoeken waar dat vandaan komt. Volgens mij mist de groep uit Utopia iets heel simpels - een gemeenschappelijk doel en een competitie-element. Dit leidt volgens mij tot 'team spirit' waarbij mensen onzelfzuchtig functioneren ten goede van de gemeenschap. Op grote schaal zie je dit in landen, waarbij de team spirit nogal eens tever gaat en er een oorlog uitbreekt. In een prepper-gemeenschap is het volgens mij van belang om een dergelijke team-spirit te creeren. In voorbereiding op de SHTF kan ik mij een gemeenschappelijk doel voorstellen - al zie ik ook direct de moeilijkheden van verschillende meningen, etc. Preppers zijn nu eenmaal mensen met een sterke mening - anders zouden ze wel meelopen in de kudde van de massa-media. Een groter probleem zie ik voor de post-SHTF wereld. Hoe ziet die wereld / gemeenschap eruit? Niemand die het weet. Geen prepper die er exact hetzelfde over denkt. Kortom - geen gemeenschappelijk doel en je beland in John de Mols 'Utopia' - vol met roddels en achterklap. De grote vraag is, hoe kun je dit laten werken?
×
×
 • Nieuwe aanmaken...