Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

In dit draadje wordt uitgelegd hoe je zelf met zéér weinig kosten suppleties kunt maken van Calcium, Ijzer, Magnesium en Zink. Mogelijk later ook van eenvoudige DIY-medicijnen. In een SHTF-event kunnen gemakkelijk tekorten ontstaan door het ontbreken van bepaalde typen voedsel (bv. zuivelproducten, rood vlees) die slecht zijn te preppen.

 

Om juridische redenen zijn de postings geformuleerd als chemisch preparatieve postings om conflicten met het Farmaceutisch Syndicaat te omzeilen. Ik ga ook beslist niet op de stoel zitten van een voorschrijvend arts en zal voor de indicatiestelling en doseringen verwijzen naar goede links op het internet. Anders raadpleegt u uw arts of apotheker.

 

Hoewel ik ook ervaring heb in de medicinale chemie, ben ik voor diagnose, indicatiestelling en voorschrijven nóch geschoold nóch bevoegd. Maar tijdens een complete SHTF zult u toch alles zelf moeten kunnen doen.

 

De bereidingen zijn in de vorm van keukenrecepten geschreven die iedereen zonder enige chemische kennis kan lezen en uitvoeren met materialen die in de keuken voorhanden zijn.

 

Hieronder volgt de eerste posting: De bereiding van Calciumcitraat.

Andere postings (Ijzer, Magnesium, Zink en misschien fosfor) volgen veel later.

@vheeswijk (chemicus)

  • Leuk 2
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Geplaatst:

Bereiding van een Calcium-suppletie.

 

Calcium is noodzakelijk in de voeding en normaliter krijgen we er dagelijks genoeg van binnen in het 'normale' diëet. Bij een calcium-deficiëntie zal een arts eerder een vitamine D suppletie voorschrijven omdat in de opname en calcium-huishouding in het lichaam dit vitamine een grote rol speelt. Dus Vitamine D preppen!. Link: Osteoporose..

In de hieronder getoonde tabel zijn alle voedingmiddelen weergegeven met een calcium-gehalte van meer dan 200 mg per 100 gram voedingsmiddel gesorteerd naar aflopend calciumgehalte. Deze komen uit een door mij eerder op dit forum geposte tabel.

 

Voeding (100 g) Ca (mg)

ROQUEFORT KAAS 1500

MAGERE MELKPOEDER 1250 preppen?

VOLLE MELKPOEDER 1000

FABRIEKS LEIDSE KAAS 20+ OUD 1000

FABRIEKS LEIDSE KAAS 20+ JONG 1000

BOEREN LEIDSE KAAS 20+ (gekruid) 1000

EMMENTALER KAAS 1000

PARMEZAANSE KAAS 1000

SAINT PAULIN KAAS 1000

BOURSIN KAAS 900

GRUYERE KAAS 900

ZWITSERSE STROOIKAAS 800 preppen?

BLUEFORT KAAS 800

EDAMMER KAAS 40+ OUD 700

EDAMMER KAAS 40+ JONG 700

LIMBURGSE KAAS 700

KORSTLOZE SMELTKAAS 20+ 700

KORSTLOZE SMELTKAAS 40+ 610

GOUDSE KAAS VOLVET OUD 600

GOUDSE KAAS VOLVET JONG 600

CAMEMBERT KAAS 600

GORGONZOLA KAAS 600

KORSTLOZE SMELTKAAS VOLVET 600

MONCHOU KAAS 500

MELASSESTROOP MELASSESIROOP 400

GECONDENSEERDE VOLLE MELK 300

GECONDENSEERDE MAGERE MELK 300

KOFFIEMELK 300

STERKERS 250

AMANDELEN 250 preppen?

IMITATIE KOFFIEMELKPOEDER 250 preppen?

PARANOTEN; NOOT 225 preppen?

EIPOEDER 225 preppen?

 

U zult zien dat het hier voornamelijk voedingsmiddelen betreft die niet of buitengewoon moeilijk te preppen zijn. In een WTSHTF-situatie zult u normaliter overschakelen op een diëet waarin véél minder resorbeerbaar calcium aanwezig is. Calcium suppletie is dan mogelijk wél van groot belang vooral voor vrouwen in de 2e levenshelft (osteoporose), kinderen in de (bot)-groei, zwangere vrouwen en moeders met zuigelingen. Maar pas op! Eén op de 5 oudere mannen heeft ook een calciumgebrek. Inname van calcium supplementen is effectief gebleken in het verminderen van leeftijdsgebonden botverlies. Op dit moment lijkt calciumcitraat de beste vorm van calciumsupplement te zijn, zowel in termen van een betere adsorptie en verminderde kans op het ontwikkelen van nierstenen. Citaat.

Wij gaan dit preparaat (calciumcitraat) hier zelf maken.

 

Benodigdheden:

Balans (0,1 gram nauwkeurig !)

Citroenzuur kristallijn: heb ik gekocht in een ouderwetse drogisterij. Ik heb het ook in "De Tuinen" gezien. Het is overal te bestellen op het internet.

Calcium carbonaat, (Latijn: Calcii Carbonas preacipitatum), Krijtpoeder, kalkpoeder. Besteld bij Keramikos.nl, maar overal te krijgen via internet. Pas Op! De "schoolkrijtjes" zijn van gips (calciumsulfaat) en NIET van calcium carbonaat.

Geschikte trechters (preppen).

Calciumchloride (Bison Vochtvreter). Heeft u al geprept! (Droogmiddel en hulpstof voor zuurstofadsorber)

Zuiveringszout (Natriumbicarbonaat). Preppen

 

Bereiding Calciumcitraat

5,0 gram Citroenzuur nauwkeurig inwegen en toevoegen aan ca. 100 ml water, ik doe dit in een HAK-potje, tot de onderkant van het etiket water toevoegen) en roeren of zwenken tot deze volledig is opgelost.

Vervolgens wordt exact 3,4 gram calciumcarbonaat geroerd met ca. 10 ml water in een borrelglas en de verkregen kalkmelk wordt langzaam in de loop van 15 minuten in kleine scheutjes toegevoegd aan uw citroenzuur oplossing waarbij het mengsel gaat bruisen. Steeds goed roeren of zwenken van het HAK-potje is van groot belang voor het verkrijgen van goed filtreerbaar preparaat. Tenslotte wordt een mespunt (ca. 200 mg) Calciumchloride (Bison Vochtvreter) ingeroerd. Een paar uur laten staan gevolgd door toevoegen van 1 gram zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Het verkregen mengsel twee etmalen laten staan met nu en dan omzwenken.

 

Dan wordt het troebele mengsel na éénmaal goed omroeren op een koffiefilter gegoten. Als het filter droogvalt wordt hierop ongeveer 1 cm hoog schoon water voorzichtig toegevoegd zonder de witte massa (calciumcitraat) teveel op te roeren. Filter nu geheel laten uitlekken (paar uur of een nacht). Als het filter niet meer lekt kunt u deze met inhoud en al ergens te drogen leggen. Bijvoorbeeld op de centrale verwarming of 's zomers buiten in de zon en wind. Er wordt ongeveer 6-8 gram aan calciumcitraat als een droge koek verkregen. Dit kun je bv. in een vijzel fijnmaken tot een wit poeder. Gehalte calcium: 21%. Een gram bevat dus 210 mg Calcium. Houdt hiermee rekening met het opzoeken van de doseringen. Onbeperkt houdbaar. In gesloten potje bewaren.

Als de bereiding is gelukt kunt u direct gaan voor een 10 keer grotere schaal, want 6-8 gram product is niet veel voor dit supplement, gezien de doseringen.

 

Ik kan u verzekeren dat dit een prima preparaat is met een hoge biologische beschikbaarheid (bioavailability) aan calcium. Aangezien u gemakkelijk kunt opschalen en de bereiding zo simpel is dat u dit preparaat ook kunt gebruiken als een ruilmiddel WTSHTF.

 

Gebruik en doseringen

Dit preparaat is véle malen goedkoper dan de calciumcitraat suppleties die u bij diverse winkels of apotheek kunt kopen. Kunt u nagaan wat voor winsten worden gemaakt met dit bulk-product. Zowel door de farmaceutische industrie als reformwinkels. U kunt het in grote hoeveelheden maken en de bereiding is leuk om te doen. Het is ongevaarlijke en veilige chemie. Het enige nadeel is dat u het poeder zelf moet doseren of de dosering moet ijken in termen van mespuntjes of schroevendraaierpuntjes (multitool). De juiste dosering dient u zelf op te zoeken door te googelen op "calcium suppletie", "calciumcitraat", "osteoporose", "Vitamine D Calcium", vanwege mogelijk juridische implicaties voor mij. Ik ben tenslotte geen arts. Zie vorige posting. Ik ben voor diagnose, indicatiestelling en voorschrijven nóch geschoold nóch bevoegd. Maar artsen weten niet eens hoe je dit gemakkelijk zelf kan maken en dit is toch belangrijk in een SHTF-event. Dit is een preparatief-chemische mededeling en géén medisch advies.

 

Ontsluiten en Preppen van Calcium en hulpstoffen.

Al u geïnteresseerd bent in het zelf ontsluiten van calcium uit stukjes marmer, schelpen of kippenei-schalen dan wil ik hier ook wel iets over schrijven.

 

Het genoemde zuiveringszout (natriumbicarbonaat, "baking soda") ontbrak 1-2 generaties geleden in geen enkel huishouden. Het werd voor talloze toepassingen gebruikt, van zweetvoeten, tanden bleken tot bakpoeder, maar de kennis hierover is tegenwoordig grotendeels helaas verloren gegaan. Grootmoeders hebben deze kennis in 't graf meegenomen. Ik zal bij belangstelling over dit veelzijdige huismiddeltje in dit draadje een posting schrijven.

 

Prep Vitamine D ! (voor uw preparaat)

Prep Natrium bicarbonaat (zuiveringszout)

Prep een goede balans (0,1 gram = 100 mg nauwkeurigheid, of beter).

Maatcylindertje 50 of 100 ml.

Prep trechters (bv. een setje van trechters {grabbelbak in de KIJKSHOP}) van verschillende afmetingen.

 

@vheeswijk (huischemicus)

  • Leuk 6
Geplaatst:

Wat een fijne uitleg weer! Ik sta er telkens van te kijken dat 'ingewikkelde' chemische zaken/DIY toch vrij simpel uitgelegd kunnen worden zodat ze goed toepasbaar zijn!

Dankjewel!

  • Leuk 1
Geplaatst:
Kan je niet dan gewoon calcium tabletten nemen die te koop zijn in bv kruitvat?

 

En ja, graag schrijf over marmer, kippenschalen en schelpen.

 

Alvast bedankt. :D

 

Uiteraard kun je goede calcium-tabletten kopen, maar deze zijn duur. De goedkope tabletten bevatten gewoon kalk of krijt en het calcium daaruit is slecht resorbeerbaar. Als op het etiket alleen "Calcium" staat zonder de volledige naam als citraat-, ascorbaat-, gluconaat-, etc., dan is het echt rommel. Het hier gepubliceerde middel calciumcitraat heeft een hoge biologische beschikbaarheid, d.w.z. wordt zéér goed opgenomen. Je kunt hierop googlelen. Let dus op het etiket! Het "calcium" MOET een "achternaam" hebben.

  • Leuk 1
Geplaatst:

wat een geweldige richting sla je nu weer in, huischemicus! deze heeft mijn allerhoogste interesse. dus ja, graag meer in deze richting.

natriumbicarbonaat ken ik als fantastisch spul, maar ik vermoed dat jij me nog een heleboel andere briljante toepassingen kan beschrijven dan ik zelf al wist.

 

keep up the good work.

die scheikunde wordt nog eens een hobby als het zo doorgaat.. ;-)

Geplaatst:
Uiteraard kun je goede calcium-tabletten kopen, maar deze zijn duur. De goedkope tabletten bevatten gewoon kalk of krijt en het calcium daaruit is slecht resorbeerbaar. Als op het etiket alleen "Calcium" staat zonder de volledige naam als citraat-, ascorbaat-, gluconaat-, etc., dan is het echt rommel. Het hier gepubliceerde middel calciumcitraat heeft een hoge biologische beschikbaarheid, d.w.z. wordt zéér goed opgenomen. Je kunt hierop googlelen. Let dus op het etiket! Het "calcium" MOET een "achternaam" hebben.

 

EXACT! De verbinding bepaalt voor een zeer groot deel de opneembaarheid voor ons lichaam. Lees ook: http://www.fonteine.com/teveel_calcium.html (Calcium Paradox)

 

Ik kijk nu al uit naar de Ijzer post, net als Zinc en Magnesium.

Geplaatst:
Superwaardevolle post.

Effe copy paste en in mijn map met bijzondere DIY zaken

Dank!

 

Driehart

 

Ik ben helemaal verknocht aan het freeware-programma Cintanotes. Je hoeft alleen de tekst die je belangrijk vindt te selecteren en op [Ctrl][F12] te drukken en die staat dan in je database. "Copy"en "Paste" zijn niet nodig. Google: "Cintanotes". Je kunt zeer snel zoeken in je database met trefwoorden en daarbij wordt de (aanklikbare) link naar het internet direct getoont waardoor je de bron snel kunt raadplegen. Een echte aanrader! Ik kan het weten want ik ben zelf een programmeur van freeware en shareware programma's. Dit is een geweldig programma!

Wolf

  • Leuk 1
Geplaatst:

Hallo, is een SOL niet afdoende? krijg je veel meer verschillende mineralen binnen

SOL is een verzadigt water van schoon-zuiver zoutoplossing liefst iets als himalaya zout.

is ook wat sneller klaar, gewoon wat zout in schoon water doen als het zout niet meer oplost

heb je dus SOL.

Geplaatst:

Hoeveel ijzer heeft u per dag nodig

Een volwassen man (vanaf 22 jaar) heeft per dag 9 mg ijzer nodig; voor een volwassen vrouw (vanaf 22 jaar) is dat 15 mg. De ijzerbehoefte van vrouwen is hoger door het ijzerverlies met de menstruatie.

Zwangere vrouwen hebben 11 tot 19 mg nodig en tijdens het geven van borstvoeding ligt de behoefte op 20 mg ijzer per dag.

Vrouwen na de overgang verliezen minder ijzer. De dagelijkse behoefte is dan 8 mg ijzer. IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten.

 

Tekort aan ijzer

Een tekort aan ijzer of anemie, kan symptomen geven als vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, bleekheid en kortademigheid. Het probleem doet zich doorgaans bij baby's, jonge kinderen, adolescenten en vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

 

Ijzer opname

IJzer (Fe) is een mineraal dat nodig is voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine, dat in de rode bloedcellen zit, zorgt voor het zuurstoftransport naar de verschillende weefsels. Slechts een klein gedeelte van het ijzer uit de voeding wordt maar geadsorbeerd. De adsorptie van plantaardig ijzer gaat heel moeizaam. Dit is dan ook de reden dat vegetariërs een groter risico lopen om een ijzerdeficiëntie te krijgen. De opname van plantaardig ijzer in de bloedbaan wordt bevorderd door vitamine C. Het is dus beter om ijzer samen met een sinaasappel of vitamine C preparaat in te nemen. Innemen van calcium is af te raden, daar gelijktijdige inname van calcium een reductie in de ijzerabsorptie veroorzaakt. Een glas melk bij het eten zal dus de ijzeropname verlagen. De mineralen koper en mangaan helpen echter ijzer te absorberen.

 

Zelf suppletie maken of kopen?

Ik heb nagedacht over een eenvoudige receptuur om zelf een ijzersuppletie te maken (bv. uit accuzuur {zwavelzuur} en staalwol of niet-roestvrijstalen spijkers), maar een goede suppletie in de vorm van groen ijzersulfaat is zó gemakkelijk te verkrijgen en zó spotgoedkoop dat iedere prepper gemakkelijk voor een paar euro's kilo's in huis haalt. Het is dan ook te gebruiken als een ruilmiddel WTSHTF.

 

Ferro en Ferri

Even een beetje eenvoudige scheikunde om de ijzeropname in het lichaam te begrijpen. Ijzer komt voor in drie vormen in de natuur:

  1. Het metaal ijzer (Fe) zoals we dat kennen
  2. In mineralen of stoffen in een geel-groene vorm Fe(II) of (ferro-)
  3. In mineralen of stoffen in een rood-bruine vorm Fe(III) of (ferri-)

Alleen de groene vorm Fe(II) of ferro bevattende stoffen zijn in principe geschikt voor opname in het lichaam terwijl bv. sabbelen op een roestige spijker (de rood-bruine vorm, Fe(III), ferri) ons ijzer-gebrek niet zal kunnen oplossen.

Voor de atoom-fysicus is ijzer gewoon ijzer, maar voor de chemicus en ons eigen lichaam ligt dat ingewikkelder. Schitterende overzichten: hier en daar.

 

Ijzer(II)sulfaat

Het meest gebruikte en toegankelijke preparaat voor de ijzer-suppletie is ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat). De goedkoopste vorm en wat onzuivere vorm wordt gebruikt voor de bestrijding van mos in gazons (11,13 euro per 5 kg). Veel tuincentra hebben deze vorm. Deze vorm is in noodgevallen (SHTF) bruikbaar na omkristalliseren maar ik zou het niet direct adviseren voor inwendig gebruik, zeker niet als er geen sprake is van een noodsituatie (WTSHTF).

 

Veel betere en zuiverder alternatieven zijn:

 

Ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat) zijn blauw-groene kristalletjes. Droog in goed gesloten pot bewaren. Echter géén extra droogmiddel toevoegen. In wat onzuivere vorm kan dit product licht verontreinigd zijn met bruine spikkeltjes ijzer(III)sulfaat dat niet resorbeerbaar is maar ook niet stoort bij de ijzer(II) opname. Zie discussie hierboven. Maak geen voorraad-oplossing in water om te bewaren en te druppelen om te doseren. Bij lang staan aan de lucht zal de groene Fe(II) oplossing overgaan naar rode Fe(III) die niet resorbeerbaar is. Deze omzetting kan worden tegengegaan met een mespuntje vitamine C. Het enige nadeel is dat u het poeder zelf moet doseren of de dosering moet ijken in termen van mespuntjes of schroevendraaierpuntjes (multitool). De juiste dosering dient u zelf op te zoeken door te googelen op "ijzer suppletie", "anemie", "bloedarmoede", "ijzer(II)sulfaat", vanwege mogelijk juridische implicaties voor mij. Ik ben tenslotte geen arts. Ik ben voor diagnose, indicatiestelling en voorschrijven nóch geschoold nóch bevoegd. Maar de meeste artsen en apothekers kunnen en zullen u niet eens helpen als de SHTF.

 

Rekenen en doseren met Ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat)

Blijf altijd beneden doseringen van Ijzer(II) van 40 mg/dag. Blauw-groen ijzer(II)sulfaat bevat 20% ijzer(II). Dus de maximale dosis ijzer(II)sulfaat mag niet meer zijn dan 200 mg (0,2 gram) per dag uitgaande van een biologische beschikbaarheid van tweewaardige (II) ijzerverbindingen van 46–100%. Los het ijzer(II)sulfaat of ferrosulfaat op in een paar ml water in een borrelglas met een mespuntje vitamine C. Neem nooit tegelijkertijd melk of een calcium suppletie.

 

Preppen van Fe(II).

Ik heb gezocht in de Nederlandse Voedingsmiddelen Tabel naar producten die veel ijzer bevatten, maar dit bleek een hachelijke onderneming omdat de waarden van ijzer de totalen zijn zowel van Fe(II) als Fe(III) zijn, en we weten al dat Fe(III) niet tot nauwelijks wordt opgenomen. Wel viel me onmiddellijk op dat bouillonblokjes (overigens goed te preppen) een hoge waarde aan ijzer hebben (20 mg per 100 gram voedingsmiddel) aan ijzer. Dit (dierlijke) ijzer is gebonden aan hemoglobine en is goed resorbeerbaar. Het preppen van bouillonblokjes is overigens afgezien van het ijzer-gehalte al erg belangrijk. Bouillonblokjes droog bewaren. De prep-vriendelijke gedroogde gisten doen het ook goed. Een ander product, de Roosvicee Ferro is een vruchtenlimonade siroop waaraan extra ijzer is toegevoegd. De toevoeging "Ferro" leert u nu onmiddellijk dat het om de goed opneembare Ijzer(II) gaat. Een aandachtspunt voor de prepper. Gebruik zelf aangeschafte ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat) alleen voor als de SHTF!

 

Prep Bouillonblokjes

Prep gedroogde gisten (ook om andere redenen)

Prep ook Vitamine C {assisteert opname ijzer(II)}

Prep Roosvisee Ferro

Prep ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat)

 

@vheeswijk (huischemicus)

  • Leuk 1
Gast Heksenboot
Geplaatst:

Dank je wel @vheeswijk, wat ben je altijd lekker bezig man.

Ik voel me ook weer een beetje terug in mijn jeugd, met mijn laboratorium in een doorgebroken kast van de schuifdeuren. :)

Geplaatst:

Kalium is een stof die in vrijwel alle voedingsmiddelen zit. In het lichaam komt het vooral in de spiercellen voor. Het speelt een belangrijke rol bij de geleiding van zenuwprikkels, het samentrekken van de spieren, de regulering van de bloeddruk

en talloze andere processen.

 

symptomen kaliumtekort: hier en daar en ook hier.

 

Onder normale omstandigheden levert een gezonde, gevarieerde voeding voldoende kalium. Als de arts een kaliumtekort constateert, is het belangrijk de oorzaak daarvan na te gaan. Meestal zit het probleem niet in de voeding, maar is er sprake van een lichamelijke stoornis (nierfunctie, diarree) of andere oorzaken (medicijnen of laxeermiddelen). Het kan effectiever zijn om daar iets aan te doen dan aan de voeding. Er bestaan voedingsmiddelen-lijsten van kalium-rijke voeding, maar voor dit forum is het vooral belangrijk te weten welke prepbare voedingsmiddelen veel kalium bevatten.

 

In de hieronder getoonde tabel zijn alle redelijk tot goed prepbare voedingmiddelen weergegeven met een kalium-gehalte van meer dan 500 mg per 100 gram voedingsmiddel gesorteerd naar aflopend kaliumgehalte. Deze komen uit een door mij eerder op dit forum geposte tabel.

 

Voeding K (mg/100 gr. voedingsmiddel)

CACAOPOEDER 4000

GISTEXTRACT (pasta) 3500

VOEDINGSGIST (gedroogd) 2000

ABRIKOZEN gedroogd; zonder schil en pit 1500

MAGERE MELKPOEDER 1500

STOKVIS (ongeweekt) 1500

BIERGIST (gedroogd) 1500

BONEN BRUINE EN WITTE (droog) 1250

VOLLE MELKPOEDER 1250

TOMATENPUREE (geconcentreerd) 1000

GROENE ERWTEN (droog) 1000

KAPUCIJNERS (droog) 1000

LINZEN (droog) 1000

APPELSTROOP APPELSIROOP 1000

APPELEN (gedroogd) 900

AMANDELEN 900

ROZIJNEN (gedroogd) 800

TUTTIFRUTTI (gedroogd) 800

VIJGEN (gedroogd) 800

IMITATIE KOFFIEMELKPOEDER 800

HUISHOUDCHOCOLADEPASTA; PUUR 800

KRENTEN (gedroogd) 700

PINDAS; PINDA'S; AARDNOTEN; NOOT 700

PINDAKAAS 700

DADELS MET PIT (geconfijt) 600

CASHEW (ACAJOU) NOTEN; NOOT 600

HAZELNOTEN; NOOT 600

KASTANJES; NOOT; NOTEN 600

PARANOTEN; NOOT 600

 

Net zoals bij de calcium-, en ijzer-suppletie postings zien we dat de gedroogde gist-producten weer hoog genoteerd staan. Het is wederom toch een reden om ook flink wat gedroogde gist te preppen en te zien als een natuurlijk cocktail van vitamines, mineralen en andere nuttige bestanddelen. Het is een hoogwaardig voedingsmiddel.

U zult overigens zien aan de tabel dat een kalium-gebrek niet snel zal optreden als de SHTF. Als u slootwater over een katadyn- of ander geavanceerd filter filtreert krijgt u normaliter al genoeg kalium binnen. Maar we zullen hieronder zien dat met dit water toch een addertje onder het gras schuilgaat.

 

Kaliumtekort

Een kaliumtekort kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende zijn:

  1. Ernstige diarree/braken. Ernstige diarree en/of heel veel braken kunnen leiden tot een kaliumtekort. Ernstige diarree kan veroorzaakt worden door darmstoornissen en kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs hartstilstand. Het verliezen van veel water en electrolieten, waaronder kalium kan dus dodelijk zijn!
  2. Plaspillen. Bij het gebruik van diuretica (plaspillen) kan veel kalium verloren gaan.
  3. Ontregelde diabetes

 

Ik wil hier voorbijgaan aan de onder 2 en 3 genoemde medische condities, maar mij concentreren op ernstige diarree en heel veel braken (1). Deze conditie kan accuut optreden tijdens de SHTF als er toch iets misgaat met het filtreren of ontsmetten van drinkwater waarbij diarree toch als opvallende consequentie kan optreden. Hierbij kan in korte tijd heel veel kalium uit je lijf verloren gaan. Een kaliumsuppletie is dan wel geïndiceerd en wel heel vlug. Voor dit soort calamiteiten zou het preppen van slechts één pot met 250 mg K tabletten (1 tot 2 per dag, een paar dagen) voldoende moeten zijn voor de urban prepper voor een calamiteit. Voor de Bug Out prepper met acute buikloop is het belangrijk om te weten hoe hij/zij kan komen tot een zeer rijke kalium-suppletie uit de natuur. Deze kan worden aangetroffen in resten van kampvuren. De witte as gevonden op meestal een verkoolde ondergrond bestaat uit het zogenaamde "Potash" of "Potas". Hiervan is afgeleid de Engelse naam Potassium (= Nederlands: Kalium). Dit witte poeder is overwegend kaliumcarbonaat (K2CO3) met nog wat andere belangrijke mineralen. U schraapt wat van dit witte spul met uw survival mes of multitool in een borrelglaasje en voegt een paar ml water toe. Daarna voegt u een mespuntje citroenzuur toe (toch al aanwezig in een ingesmolten rietje). Als het mengsel gaat bruisen of schuimen, dan weet u dat u héél goed spul heeft. Dit opdrinken, eventueel via een rietje waar u aan het einde een klein propje watten heeft gemonteerd om te filtreren. De aanwezigheid echter van wat houtskool of verkoolde resten in het "medicijn" is alleen maar gunstig. Vooral als u ook veel moet braken. Als het kampvuur residu vers is, is bovendien de bodem steriel en bevat zeker geen pathogenen. Zo'n kampvuur kan zelfs levensreddend zijn, om meer redenen!

 

Urban prepper: Prep 1 suppletie pot kalium tabletten (250 mg)

Prep gedroogde gist.

Prep citroenzuur (ook in dichtgesmolten rietje).

Prep dunne bleek en ascorbinezuur

Prep goed waterfilter.

@vheeswijk (huischemicus)

  • Leuk 1
Geplaatst:

Wederom mijnheer @vheeswijk een vraag: wat is het verschil tussen ascorbinezuur(E300) en citroenzuur(E330) en zijn beide stoffen onderling uitwisselbaar?

 

Ofwel welke stof is het best voor welk doeleinde bruikbaar ?Het viel me op dat citroenzuur een stuk voordeliger is.

 

Kun je bijvoorbeeld na water gezuiverd te hebben dmv druppels bleekwater, ook de smaak verbeteren dmv citroenzuur ipv E300 ?

 

Bij voorbaat vriendelijk dank (ook voor de zeer leerzame postings ;-) ).

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...