Davena Geplaatst: 28 oktober 2012 Delen Geplaatst: 28 oktober 2012 @eva1986 je hebt gelijk dat een voorraad kan opraken, maar niet iedereen heeft een tuin of plek om bijv. Kippen te houden. Daarvoor zijn er nu wel een aantal mensen aan het brainstormen om bijv samen ergens een stuk grond te kopen. Ik heb geen moestuin, maar wel ruimte om een paar dingen in potten te laten groeien en ik heb ook kiemzaden om evt wat 'groente' te kunnen kweken. Ben wel aan het nadenken of ik bijv. Bij een boer in de buurt een schaap (wol/melk/evt. Vlees) of een varken zou kunnen kopen en stallen... Voor de mensen op een flatje zou een volkstuintje misschien iets zijn, maar in geval van een grote chaos is de kans natuurlijk wel groot dat daar dan niks meer in staat... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 28 oktober 2012 Delen Geplaatst: 28 oktober 2012 Ik snap dat niet iedereen een tuin heeft, en dat dit voor sommige moeilijk is... Gelukkig kun je op een balkon, dak of zelfs in de vensterbank ook aardig wat! Maar mijn tuin heeft een keerzijde... Net als een volkstuin of boerderij... Als iemand eenmaal gezien heeft, dat jij wat hebt, wat hun niet hebben... Dan is ook mijn tuintje niet meer veilig! helaas... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Guinan Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 Wij hebben nog een weekpot staan met een inhoud van rond de 50 jaar oud. Owww.... doe me een lol, blijf je hier wel regelmatig even melden? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Guinan Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 Ik eet graag vers, en zonder e-nummers (je kan er niet altijd om heen, en sommige zijn niet schadelijk, maar ik hou er niet van om mono-natrium-glutamaat in mijn giechel te gooien ) Dus bak altijd eigen brood, en maak eigen pasta (overigens ook goed te drogen en lang te bewaren) heb eigen kippen die geen antibiotica krijgen, om maar eens wat voorbeelden te noemen. Eten en drinken zijn onze eerste levensbehoeften, en is daarom ook geen post om op te bezuinigen vinden wij. Maar dat brengt op lange termijn wel problemen met zich mee... Bloem heb ik genoeg, maar is niet zolang houdbaar (geen 5+ jaren) dus ik ga binnenkort eens kijken naar graan en een handmolentje. Gedroogde bonen (daar is niets aan toegevoegd ) heb ik ook genoeg, evenals rijst, zout en suiker. Verhongeren zullen we de eerste maanden niet. Ik weet ook wat we in de buurt gewoon uit de natuur kunnen eten (brandnetel, zevenblad, smalle weegbree, enz.) Waar ik hier alleen niemand over hoor, stel... de poep raakt de ventilator, morgen! Je hebt t goed voor elkaar, 6 maanden eten in je kelder, en kunt thuis blijven... Wat doe je dan over 6 maanden? Leuk dat je blikvoer hebt wat 30+ jaren goed blijft, maar op is op! Ik wil maar zeggen, echt houdbare voeding is wat je kunt vermeerderen! En dan zou het ook tof zijn als je manieren kent om dat te bewaren in je eigen huis! (wecken is moeilijk zonder stroom en gas) Roken, inkuilen, drogen, inpotten (niet wecken, de jam-methode zeg maar). Mijn enige echt houdbare voedsel zijn dan ook mijn zaden! Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, als er geen stroom meer is, valt er weinig meer te vriezen/drogen/wecken. Als jij hier ervaring in hebt, zou het wellicht een idee zijn om daar een draadje aan te wijden - ter lering ende instructie in dit geval - van ons allen. Er van uitgaande dan dat zo'n draadje er niet al is... Ik ben een hand-graanmolen op het spoor gekomen waar je ook een (extra) motortje op kunt kopen. Zo istie mét stroom makkelijker maar zónder stroom niet volkomen nutteloos. Zie http://www.getreidemuehlen.de/Handgetreidemuehlen/Komo-Handmuehle/991795.html. Zelf moet ik nog even dóórsparen hiervoor, + weckketel + ombouw van oude koelkast naar droger. Ik woon in een flat en ben voorbereidingen aan het treffen om komend voorjaar groenten en fruit op het balcon te planten. Een paar flinke bakken timmeren, kasje bouwen en een voorraadje zaden aanleggen. Hopelijk kan ik daarvan dan het e.e.a. opslaan + 'seizoen'-groenten kopen en opslaan. Ik zit met een uitkering en vanaf volgend jaar AOW, dus kan niet alles tegelijk . Vóórdeel is weer dat ik alleen voor mezelf hoef te zorgen. Ik woon op de 8e etage, dus leegroven zullen ze het niet zo gauw. Ik zit alleen tegen al die trappen aan te hikken, mocht de stroom uitvallen ! Ook zit ik uit te puzzellen wat ik het beste (meeste) kan verbouwen op de minste hoeveelheid grond. Boerenkool of spinazie is leuk, maar dan heb ik al gelijk één bak vol met 2 maaltijden, dus beter spruitjes of klimplanten zoals bonen, courgette, die leveren méér op per vierkante meter. Een aardappelton of 2 zou niet verkeerd zijn. Ik kan iedereen die hieraan denkt de site http://www.makkelijkemoestuin.nl/ aanraden. Ik heb het boek inmiddels besteld en wil ook de grond daar kopen. Compost is altijd zelf nog te maken. Pfff... ik word al weer moe van mezelf als ik dit allemaal zit te schrijven.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Speer Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 Owww.... doe me een lol, blijf je hier wel regelmatig even melden? Ik snap niet wat je precies bedoelt.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dreutel Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 @ Speer: Naar mijn vermoeden is hij bang dat je het opeet! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dreutel Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, als er geen stroom meer is, valt er weinig meer te vriezen/drogen/wecken. Als jij hier ervaring in hebt, zou het wellicht een idee zijn om daar een draadje aan te wijden - ter lering ende instructie in dit geval - van ons allen. Er van uitgaande dan dat zo'n draadje er niet al is... Ik ben een hand-graanmolen op het spoor gekomen waar je ook een (extra) motortje op kunt kopen. Zo istie mét stroom makkelijker maar zónder stroom niet volkomen nutteloos. Zie http://www.getreidemuehlen.de/Handgetreidemuehlen/Komo-Handmuehle/991795.html. Zelf moet ik nog even dóórsparen hiervoor, + weckketel + ombouw van oude koelkast naar droger. Ik woon in een flat en ben voorbereidingen aan het treffen om komend voorjaar groenten en fruit op het balcon te planten. Een paar flinke bakken timmeren, kasje bouwen en een voorraadje zaden aanleggen. Hopelijk kan ik daarvan dan het e.e.a. opslaan + 'seizoen'-groenten kopen en opslaan. Ik zit met een uitkering en vanaf volgend jaar AOW, dus kan niet alles tegelijk . Vóórdeel is weer dat ik alleen voor mezelf hoef te zorgen. Ik woon op de 8e etage, dus leegroven zullen ze het niet zo gauw. Ik zit alleen tegen al die trappen aan te hikken, mocht de stroom uitvallen ! Ook zit ik uit te puzzellen wat ik het beste (meeste) kan verbouwen op de minste hoeveelheid grond. Boerenkool of spinazie is leuk, maar dan heb ik al gelijk één bak vol met 2 maaltijden, dus beter spruitjes of klimplanten zoals bonen, courgette, die leveren méér op per vierkante meter. Een aardappelton of 2 zou niet verkeerd zijn. Ik kan iedereen die hieraan denkt de site http://www.makkelijkemoestuin.nl/ aanraden. Ik heb het boek inmiddels besteld en wil ook de grond daar kopen. Compost is altijd zelf nog te maken. Pfff... ik word al weer moe van mezelf als ik dit allemaal zit te schrijven.... Hoi Guinan, ik weet niet hoe groot je balkon is, maar peulvruchten moeten zeker kunnen. Tussen de peulvruchten kun je de grond benutten voor radijs en sla. Van één courgetteplant kun je volgens mij een hele straat voeden. Dat zijn best wel grote planten. Als ik weinig ruimte zou hebben,zou ik ook voor een courgette kiezen: veel eten, en nog wat te ruilen ook! Je kan ze inmaken, inleggen, soep van koken, roosteren, bakken, en vast op nog meer wijzen bereiden. Succes! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 Ik zal een topic starten, want dan raken we hier niet zo ver off topic! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 Bij de aldi hebben ze 3 halve haantjes in folie verpakking, houdbaar tot half 2013. Ze kunnen gewoon in de kast blijven liggen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Twozeroprepper Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 Heb ook een moestuin. In het geval van balkon zou ik gaan voor hangplanten in een pot die je aan het plafond hangt, wat klimplanten als je ze goed omhoogleidt dan nemen ze vrij weinig grondruimte in. Leuk in bakken is sla,daar pluk je steeds de buitenste bladeren af en hij groeit gewoon verder ennatuurlijk snel klaar. Ook radijsjes, zijn rond 6weken klaar en kunnen bijna niet mislukken. Bospeen in een diepe pot, ong 50a60 cm hoog, kun je evt. Als ze klaar zijn inleggen in scherp zand in je (evt.) kelder, je verlengt de houdbaarheid dan aanzienlijk. Let wel op met de grond, je moet rouleren, niet te vaak radijsjes o.i.d, in dezelfde grond zetten :-) Ook veel dingen kun je ook in huis verbouwen, veel kruiden doen het prima op de vensterbank. :-) als je vragen hebt stuur je maar even een pb. ;-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Twozeroprepper Geplaatst: 29 oktober 2012 Delen Geplaatst: 29 oktober 2012 Hoi Guinan, ik weet niet hoe groot je balkon is, maar peulvruchten moeten zeker kunnen. Tussen de peulvruchten kun je de grond benutten voor radijs en sla. Van één courgetteplant kun je volgens mij een hele straat voeden. Dat zijn best wel grote planten. Als ik weinig ruimte zou hebben,zou ik ook voor een courgette kiezen: veel eten, en nog wat te ruilen ook! Je kan ze inmaken, inleggen, soep van koken, roosteren, bakken, en vast op nog meer wijzen bereiden. Succes! Courgette geeft HEEL veel. Had vruchten van 1.5kilo, wel prima voor soep :-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Guinan Geplaatst: 30 oktober 2012 Delen Geplaatst: 30 oktober 2012 Ik snap niet wat je precies bedoelt.. "Wij hebben nog een weekpot staan met een inhoud van rond de 50 jaar oud." Bijna net zo oud als ik, en ik zou je ook zwaar op de maag liggen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Guinan Geplaatst: 30 oktober 2012 Delen Geplaatst: 30 oktober 2012 Bij de aldi hebben ze 3 halve haantjes in folie verpakking, houdbaar tot half 2013. Ze kunnen gewoon in de kast blijven liggen. Die heb ik een paar jaar geleden geprobeerd, vond ze nogal 'snotterig' (sorry... te grafisch?). Ze hebben ze best regelmatig hoor, dus ik zou zeggen, probeer ze eerst eens uit. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Guinan Geplaatst: 30 oktober 2012 Delen Geplaatst: 30 oktober 2012 Courgette geeft HEEL veel. Had vruchten van 1.5kilo, wel prima voor soep :-) Brood en cake mee bakken, schijfjes drogen (chips), raspen en gebruiken als spaghetti, plakken schaven voor lasagna.... kijk maar es naar Amerikaanse recepten, barst ervan! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Speer Geplaatst: 30 oktober 2012 Delen Geplaatst: 30 oktober 2012 "Wij hebben nog een weekpot staan met een inhoud van rond de 50 jaar oud." Bijna net zo oud als ik, en ik zou je ook zwaar op de maag liggen Haha, die eet ik ook niet op hoor, die heeft sentimentele waarde voor m'n moeder. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Communicator Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Wij vonden zojuist achter in een kast 3 pakjes met macaroni/groente mix. in dichte aluminium verpakking: THT: 01-2010 Dit gooiden wij normaal gesproken gelijk weg. Nu zijn we nieuwsgierig en je raadt al wat wij vanavond eten als ik dus vanaf morgen niet meer online ben.... weten jullie genoeg Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast odeon69 Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 koop spullen die ook zelf eet in dagelijks gebruik en gebruik die als de houdbaar ten einde loopt en koop dan het zelfde nieuw in de winkel je voorraad is up te date verspilling is nooit goed een klein beetje voedsel administratie kom je al een heel eind en je verspild geen voedsel dus kort om rouleren van je voorraad Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
capsi Geplaatst: 6 november 2012 Delen Geplaatst: 6 november 2012 Je moet natuurlijk ook insecticiden in voorraad hebben anders storten alle rupsen, wantsen en taxuskevers uit de buurt zich zich op jouw paar groene sprietjes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
capsi Geplaatst: 6 november 2012 Delen Geplaatst: 6 november 2012 Ik heb weleens snijbiet geteeld op het balkon; ik had alle balustradebakken vol staan met de 15 cm lange spinazie-achtige bladeren en ik moet zeggen; er was niet tegenop te eten. Je hebt natuurlijk wel aardappelen nodig of anders: pureepoeder. Snijbiet smaakt wat gronderig maar het is wel heel erg gezond. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Guinan Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Je moet natuurlijk ook insecticiden in voorraad hebben anders storten alle rupsen, wantsen en taxuskevers uit de buurt zich zich op jouw paar groene sprietjes. Op de 8ste verdieping?? Zal toch wel meevallen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Scavenger Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 Ik koop regelmatig blikvoer bij de Aldi, ze hebben veel wat tot 2015 houdbaar is, vis, groente, pasta, wc papier koop ik hier ook altijd, is in verhouding t goedkoopste wat ik weet. Bji de jumbo heb ik blikken bruine bonen, ravioli en appelmoes gekocht hb tot 2017. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
SemperFi Geplaatst: 11 november 2012 Delen Geplaatst: 11 november 2012 Gisteren na het drinken van een Vedett verschoten van de houdbaarheidsdatum (was tot 2017 houdbaar). Dringend tijd om een paar bakjes aan te schaffen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Guinan Geplaatst: 12 november 2012 Delen Geplaatst: 12 november 2012 "Eeuwig houdbaar brood" recept: http://selfreliantsisters.blogspot.nl/2010/11/72-hour-kits-survival-bread.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 12 november 2012 Delen Geplaatst: 12 november 2012 Gisteren na het drinken van een Vedett verschoten van de houdbaarheidsdatum (was tot 2017 houdbaar). Dringend tijd om een paar bakjes aan te schaffen Gisteren na het drinken van een Pomerol Croix de guy verschoten van de houdbaarheidsdatum( was meer dan 25 jaar houdbaar) Dringend tijd om een paar doosjes vol aan te schaffen:D:D:D Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
roodborstje Geplaatst: 12 november 2012 Delen Geplaatst: 12 november 2012 Jaren geleden heb ik een documantaire gezien van een man die werkloos was geworden. Hij leefde op duivenvoer. Hij bewaarde dat in een kliko. Deze man zag er eigenlijk nog gezond uit ook. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.