Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zaden die je moet hebben om een groep te onderhouden na SHTF


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Stel dat je na SHTF een goede locatie hebt en je vrij veilig bent. Na een tijd zal je gewassen willen gaan telen.

Welke zaden wil jij zeker in je voorraad hebben om te verbouwen? Immers draait het niet om zomaar wat calorieën, eten dat daadwerkelijk lekker is zal een grote impact hebben op de geestelijke gezondheid.

 

Papaver somniferum- Deze plant bevat opium, dat op zich codeine en morphine bevat. Na SHTF zullen voorraden van pijnstillende middelen snel uitgeput zijn. Opium is bruikbaar zonder het verder te verfijnen en is een uitstekend pijnstiller voor iemand met een gebroken been bijvoorbeeld (let wel op , moet alleen gebruikt worden in uiterste nood!). Het zaad is overigens voedzaam en zeer lekker in brood.

 

Zonnebloem , die met kleine zwarte zade- Hoge concentratie aan olie die met een handpers makkelijk te persen is. Een essentieële aanvulling op je dieet. De perskoek kan gemalen worden en zelf verbruikt worden of het kan als aanvulling van het dieet van dieren dienen

 

 

Leycesteria formosa/ Fazantbes

Een mooie struik die kleine besjes heeft , als mens heb je er niet veel aan maar vogels en dan vooral fazanten zijn er dol op.

Mijn tip is om deze al te planten en stekken uit te planten op wilde plekken. Als deze plant zijn naam waar maakt kan deze plant een grote aanwinst zijn in je omgeving.

Fazanten die op de struik afkomen kunnen immers gevangen worden en verder gekweekt worden. Ook een mooie plant voor in het kippenhok, lekkere bessen voor de kippen= lekkere kippen :D

 

Hennepzaad. Ja hennep zaad. Of kemp zoals je grootvader het misschien genoemd zou hebben.

Vezeldhennep is een makkelijk te telen plant die woekert en weinig onderhoud nodig heeft. De plant brengt enorm veel zaden op , de bloemen zijn eetbaar voor vee en je kan de vezels verkwerken tot allerlei textielwaren.

De zaden zijn voedzaam en verwerkbaar tot bloem of kunnen geperst worden voor de olie.

De hars van de bloemen schijnt een anti bacteriele werking te hebben.

 

Tabak.

Tabak is verbouwbaar in nederland , is vrij makkelijk te telen en zal een waardevol product zijn.

De pakjes shag en sigaretten raken ooit op. Als jij dan tabak cultiveert heb je een goudmijn in handen. Let wel op , tabak moet degelijk gedroogd en gecured worden. Anders is het waardeloze niet te roken troep.

Tabak is tevens een goede bestrijdinsplant , tabak in de moestuin schrikt insecten af. een aftreksel van tabaksblad is ideaal als niet chemisch insecten middel.

 

Citroengras.

Citroengras can gebruik worden in de keuken. Droog kan er thee van gemaakt worden.

Citroengras of de essentiele olieën schrikken muggen af waneer ze verbrandt/verdanmpt worde.

 

Pompoenen

pompoenen vergen weinig aandacht maar wel veel zon. Ze zijn ideaal om gewoon ergens te groeien waar je plek over hebt.

Ook hier is mijn tip, gooi nu al wat zaadvast pompoenzaad in het rond op plekken zoals dumppleken van de groendienst. Deze zaaien zich makkelijk ieder jaar uit , het is leuk alsje een verwilderd pompoenveldje hebt om op terug te vallen mocht jouw zaad verloren gaan

 

Kruiden

Allerhande kruiden

Cullinair voordeel en makkelijk in potten te telen.

 

Aardappelen.

Een geliefde knolgroente in het basisdieet van de europese mens. Kan grote opbrengsten hebben op relatief kleine oppervlakte.

 

Suikerbieten.

Suiker of suikerstroop maken uit bieten is vrij simpel. Als de suiker opgaat en jij kan het produceren heb je weer een enorm voordeel.

 

Chinese bieslook.

Makkelijk te telen en snel vermeerderen.

 

Vul Maar aan

 

 

 

Veel van deze planten kunnen in het wild verspreid worden en met rust gelaten worden. Dat is 1 van mijn plannen , eetbare groenten en struiken in het wild planten.

Deze passen zich aan en als je een goeie plek kiest gaan ze gewoon hun gang. Dit is een mooie troef om op terug te vallen als jouw zaad verloren raakt.

Stekpoeder zit trouwens ook in mijn BoB :)

  • Leuk 1
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 70
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Geplaatst:

@knaagdier goed idee..citroengras...toch nog wat anders hebben qua smaak dan alleen water! maar vergeet ook de vele kiemgroenten niet. Die zijn eetbaar in 5 tot 7 dagen. Want vele planten hebben tot oogst wel 90 tot 100 dagen nodig...dat moet je dan wel redden met je voorraad! Je hebt er wel veeeeeeeeeeeel zaden voor nodig maar liever iets dan niets tijdens het wachten zullen we maar denken ;-)

Geplaatst:

Ik zou in plaats van aardappel voor aardpeer of pastinaak gaan, die zijn iets minder ziektegevoelig.

Daarnaast is eeuwig moes een goede plant met veel opbrengst. Verder is hop ook een makkelijke en nuttige plant. Groeit ook al vaak in het wild.

Wanneer je voor pompoenen gaat kun je de " drie zusters" structuur gebruiken zoals de indianen dat doen. Zijn combineren pompoenen met mais en bonen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_zusters

Geplaatst:

als je alle rust hebt en veilig bent zou ik denk ik ook voor graan willen gaan. verder voornamelijk bonen, wortelen, maïs, bieten en dat soort spul...

Geplaatst:
Mijn opa had in de winter altijd nog boerenkool en koolraap in de tuin staan.

 

Dick Berts is daar ook een ambassadeur van :)

Boerenkool, kolen, winterpeen en prei kun je lang eten.

 

Bonen bieden veel proteïne en een vol gevoel. Ze zijn erg lang houdbaar, gemakkelijk klaar te maken en te verwerken tot een soepen, sauzen, hamburgers, etc

Sla vooral veel (gedroogde) bonen, erwten en linzen in als je een grote groep te eten wilt geven voor een relatief gunstige prijs.

Geplaatst:

raapstelen! (keeltjes noemen we die in brabant) Groeit erg snel, en is praktisch het hele seizoen te telen (als is het voor- en najaar wel het beste). Je kunt het rauw eten (lekker rauwe keeltjes stamppot met spekjes) of gekookt als een soort spinazie.

Ook makkelijk zelf weer zaad van te oogsten.

Geplaatst:

@knaagdier over jouw tip om het in het wild te laten groeien.. Dan niet in een bos van landschapsbeheer of Natuurbeheer, die trekken het er zo weer uit omdat het nadellig kan zijn voor de aanwezige soorten. Ook niet op een plek waar de gemeente jaarlijks komt snoeien, risico op zelfde verhaal en anderen uit de buurt komen ook plukken... Lijkt mij dus moeilijk om zo'n plek te vinden.

Geplaatst:

Enten is een techniek die ik meerdere keren geslaagd uitgeprobeerd heb.

Studentenjob bij boomkwekers;) is trouwens niet zo heel moeilijk. Je moet gewoon goed opletten dat de scion en de etnstam even dik zijn en een gelijk schuin vlak hebben.

De ranken van de sierdruiven die overhangen van de buren ga ik occuleren met lekkere druiven volgend seizoen.

Geplaatst:
Tarwe lijkt me ook geen overbodige luxe om dat op voorraad te hebben.

 

Tip: vogelzaad bij lidl, of uit knaagdierenvoer van de Boerenbond.

BB heb ik getest en is kiemkrachtig, Lidl ligt nog in een vochtig watje..

  • 2 weken later...
Geplaatst:

Thanks mr t laat ik dat nu net gehaald hebben.

 

Tomaten en komkommers zijn ook fijn grote productie en zowel bereid als rauw te eten

Courgete en mais is ook makkelijk en top om te eten

Gast Dick Berts
Geplaatst:
Laat ik nou denken dat je een bepaald zaad nodig hebt om je groepsgrootte per negen maanden te doen groeien...

 

Klopt KS. Kijk vanavond even of er een tht datum op het zakje staat.

Geplaatst:

Uit mijn ervaring groeien: Uiten, Wortels, Tomaten, komkommer en bonen wel rap. maar dat licht wel aan waar u woont, het aantal zondagen per jaar, hoe voedingrijk uw grond is, zuur gehaltes van de grond etc etc.

Laat een kompleet bodem onderzoek op uw BOL doen of bug-in locatie waar u het wilt doen groeien en overleg met een expert welke soort wortel/aardappel/tomaat/ui/bonen etc u het beste kunt verbouwen om een goede kwaliteit en grootte oplage te krijgen met het stukje grond dat u heeft.

Geplaatst:
Thanks mr t laat ik dat nu net gehaald hebben.

 

Tomaten en komkommers zijn ook fijn grote productie en zowel bereid als rauw te eten

Courgete en mais is ook makkelijk en top om te eten

 

Tomaten zijn, hier in de omgeving althnas, zeer gevoelig voor de aardappelziekte. Zonder bestrijdingsmiddelen heb je vrijwel 100% kans op deze rotziekte. Neem in dt geval liever - Tomatito, tomaatje uit Mexico, schijnt resistent te zijn tegen aardappelziekte.

Geplaatst:
Tomaten zijn, hier in de omgeving althnas, zeer gevoelig voor de aardappelziekte. Zonder bestrijdingsmiddelen heb je vrijwel 100% kans op deze rotziekte. Neem in dt geval liever - Tomatito, tomaatje uit Mexico, schijnt resistent te zijn tegen aardappelziekte.

 

Is die als niet-hybride te verkrijgen?

  • 4 weken later...
Geplaatst:
aantal zondagen per jaar

 

52 toch? Hooguit 53.

 

Maar ik snap het wel het aantal dagen dat er zon schijnt.

 

Goeie lijst. Ik heb als zaad in huis, 50kg graan. Altijd namelijk voor de kippen. Idem haver, voor de paarden. Dus in geval van een shtf zal ik dat gebruiken om te zaaien. Verder zaad: tomaten (veel vitC), pompoenen, komkommer, sla uiteraard, pootuitjes, zonnebloem, topinamboerknollen, en nog wat wat ik nu even vergeet. Zaad is meestal 2 jaar in originele verpakking houdbaar.

Geplaatst:

Zag dit topic, beetje laat maar Tabak is een goede keus voor SHTF, naast de voordelen als insektenbestijdmiddel ook van belang de

toepassing als wondschoonmaakmiddel en ontsmetting.

En is inderdaad goed te kweken, en met de huidige shag en sigarettenprijzen nu eigenlijk al

een barter of ruilmiddel ;)

 

Voor degenen die makkelijke groenten willen kweken om een goed gevoel te krijgen bij 1e pogingen:

 

peen, ui, pastinaak (wintergoed, staat nu op mijn tuin!),

knoflook (antibioticum,verkoudheidsgenezer en gezondheidsvoer en kruid) tevens winterhard

spruitjes (winterhard, kan je gedurende herfst/winter van eten, oogst ze nu nog!)

kool alle soorten, is de makkelijkste groente te kweken, mislukt nooit

bonen alle soorten voor de vitamines en mineralen en erwten, alhoewel doperwten niet al te veel oogst geven per vierkante meter.

 

Deze zijn makkelijk maar ziektegevoelig, maar ook hier kan je een ziekte resistent ras uitzoeken:

Zelftoppende trostomaten die je ook makkelijk in emmers kunt kweken, kies dan een uitzonderlijk ras van paarse tomaten

die dezelfde voedinsgwaarde hebben als blauwe bessen qua anti-oxidanten.

 

aardappelen staan er niet bij want dit vergt toch wat extra's als je een goede gezonde oogst wilt hebben, doe je het toch?

gebruik emmers of kweekzakken of zorg dat je tuin heel erg groot is en je kan rouleren per 5 jaar.

Geplaatst:

Even mijn toevoeging: bloemkool.

Uitermate geschikt om te telen in het nederlandse klimaat.

Kan aardig tegen een stootje wat betreft te veel regen, dit omdat de kool boven de grond uitsteekt.

Uitstekende bron van vit. B's en C

1 volgroeide kool is genoeg portie voor 3 a 4 personen.

Groeiperiode is februari tm oktober, meerdere oogsten per jaar mogelijk als je gefaseerd plant.

En indien je er een paar kolen niet oogst maar uit laat groeien kan elke kool veel nieuw zaad opleveren.

 

Even een vraag erachteraan van mij.

Er wordt genoemd "diverse kruiden"

Welke kruiden vallen hieronder?

Ik ben bezig met aanschaf van zaden momenteel.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...