joehoe Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Ik zit in dilemma, wat zouden jullie aanraden? Ik heb een gasbrandertje en kan redelijk lang daarmee doen...echter dat ding raakt een keer leeg...bij een ramp heb ik dan niks om op te koken... ik zag een wood stove brander...koken op kleine houtjes...dit lijkt me niet gemakkelijk omdat je telkens met klein vuur te maken hebt die snel opgebrand is lijkt me... ik zie me al om de paar minuten de pan van de woodstove te halen...lijkt me niet echt bevorderlijk voor de lange termijn... wat is het alternatief...? Of anders gezegd, weet iemand hoe je je kookgelegenheid zelf kunt maken van een groenteblikje? Of iets dergelijks? Indien mogelijk aan de hand van voorbeelden. Ik vraag dit omdat ik budgetair weinig te makken heb en geen duur spul kan aanschaffen, bovendien vind ik het praktisch, daar je best een hele voorraad aan duur spul kunt hebben, maar ten tijde van de ramp gaat je huis in vlammen op, of je bent onderweg maar hebt niet altijd alles bij je...zul je net zien natuurlijk...niks leuker om niet onthand te zijn...en jezelf iets kunt bouwen van een groente blikje ofzo...dus weet iemand hoe je dit probleem praktisch kunt oplossen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Beide zou ik nemen. Gasflessen hebben een lange houdbaarheid van minimaal 10 jaar. Op die in NL staat 2025 en op die ik in Spanje heb 2027 zelfs. Daarnaast als alternatief je houtkacheltje. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
AWOL Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Hobo stove is altijd een optie, stook je op twijgjes en die moeten altijd wel te vinden zijn. Ja, je blijft wel aanvullen, dat wel. Google geeft meer info. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Ik zit in dilemma, wat zouden jullie aanraden? Ik heb een gasbrandertje en kan redelijk lang daarmee doen...echter dat ding raakt een keer leeg...bij een ramp heb ik dan niks om op te koken... ik zag een wood stove brander...koken op kleine houtjes...dit lijkt me niet gemakkelijk omdat je telkens met klein vuur te maken hebt die snel opgebrand is lijkt me... ik zie me al om de paar minuten de pan van de woodstove te halen...lijkt me niet echt bevorderlijk voor de lange termijn... wat is het alternatief...? Of anders gezegd, weet iemand hoe je je kookgelegenheid zelf kunt maken van een groenteblikje? Of iets dergelijks? Indien mogelijk aan de hand van voorbeelden. Ik vraag dit omdat ik budgetair weinig te makken heb en geen duur spul kan aanschaffen, bovendien vind ik het praktisch, daar je best een hele voorraad aan duur spul kunt hebben, maar ten tijde van de ramp gaat je huis in vlammen op, of je bent onderweg maar hebt niet altijd alles bij je...zul je net zien natuurlijk...niks leuker om niet onthand te zijn...en jezelf iets kunt bouwen van een groente blikje ofzo...dus weet iemand hoe je dit probleem praktisch kunt oplossen? Het voordeligst is samen koken. Maar hoe lang duurt je ramp ? Met zo'n grote grijze gasfles kan je lang koken. Vroeger: ja ja ik weet het, had men een houtkachel in de keuken, voor de warmte en op te koken. Moderne varianten zijn er ook, maken ook warm water voor je. In Groningen had iemand zelfs een houtvergasser kachel. Kortom vele mogelijkheden. In huis moet je een goede schoorsteen hebben. Ben je on the move ? Dan een kleine camping stove. evt zelf gemaakt van een lege gasfles oid. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Dit topic staat in forumdeel Europa. Lijkt me meer een topic voor het forumonderdeel vuur, waar dit onderwerp ook al vaker besproken is. Kan het verplaatst moderatoren? @Communicator @Kungfufox [MOD] Bericht verplaatst, dank voor de mention. Gelieve in de toekomst alleen moderators te mentionen voor dit soort zaken. De admins doen puur 'technische achter de schermen shizzle' . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
UNSHEEP NL/BE Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Ik heb nu zelf een skottel braai safari chef, peppie dingentje. Net gekocht en doet het top. Ik zal dus nog een 3 tal extra 10kg propaan gasflessen moeten halen om er even mee door te komen. Daarnaast heb ik een tuinhaard / BBQ die het ook erg goed doet. Tip als je water moet koken voor welke reden dan ook (de afwas bijvoorbeeld), gooi dan je blikvoer er gewoon bij in, dan kan het mooi mee garen terwijl het aan de kook wordt gebracht. Zo brengen ze in het leger vaak in bulk de ratsoenblikken op tempratuur. Veldkeuken vullen met blikken en met water en de brander er onder. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Energie zuinig koken doe je met zonne energie, of bv door te koken op je houtkachel die toch aanstaat. Daarna komt thermoskoken als alternatief, de zon schijnt niet altijd en in de zomer stook je de kachel nauwelijks... Als je een grote gasfles koopt, zo'n 50 kg plus dingetje dan kun je daar in combinatie met thermoskoken jaren je potje mee maken zelfs voor een heel gezin. Als je geen investering wilt doen dan zou je altijd buiten op open houtvuur kunnen koken, doen ze tenslotte niet voor niks in de helft van de wereld... Alles heeft voor en nadelen. Het hierboven genoemde skottel braai of bbq enz is dan wel leuk maar ook bijzonder energetisch inefficient.... Tenzij je toch een vuurtje hebt en dat gebruikt als bbq maar ook een open vuur is energetisch gezien een ramp. Gelukkig is er meestal voldoende brandhout beschikbaar maar verder.... Prep ze, K a n s Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
joehoe Geplaatst: 2 september 2014 Auteur Delen Geplaatst: 2 september 2014 Ik bekijk alles in het eenvoud. Bij een echt grote ramp ga je ook niet zeulen met een grote ijzeren gasfles op je nek, Tenzij je die eenvoudig kunt meenemen....dan is het zeker praktisch.. maar ik doelde vooral op die simpele camping tankjes van 300gr. Ik ga er ook van uit dat er dan niks voorhanden is, behalve dat wat je verzameld hebt, of toevallig bij je hebt. Ik ga dus niet uit van een luxe skottelbraai, of jachtboot die op me zit te wachten... Ik moet me zien te redden met wat ik toevallig voorhanden heb... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Energie zuinig koken...met de hooikist. Zie bv http://preppers.nl/forum/threads/9704-Gaarkist-in-Den-Beginne-van Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vladimir Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Ik bekijk alles in het eenvoud. Bij een echt grote ramp ga je ook niet zeulen met een grote ijzeren gasfles op je nek, Tenzij je die eenvoudig kunt meenemen....dan is het zeker praktisch.. maar ik doelde vooral op die simpele camping tankjes van 300gr. Koop een doos gasblikjes, die zijn wat handzamer, €37,50 voor 36 blikken van 190 gram. http://www.gaswinkel.com/buitenkoken/gasflesjes.htm Geen idee waar je woont maar mocht de gaskraan dicht gaan dan is er in ieder geval in de randstad binnen een paar dagen geen sloop of ander dood hout meer te vinden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Hongerwinter In de hongerwinter was er niet alleen schaarste aan voedsel, maar ook groot gebrek aan brandstof. Bomen werden omgehakt, leegstaande huizen werden ontdaan van alles wat brandbaar was. Ook werd er gezocht naar kleine stukjes kolen en kolengruis. Zelfs werd het asfalt uit de straten gepeuterd omdat daar brandbare stoffen in zaten. Het zoeken naar brandstof was een tijdrovende bezigheid en na uren zoeken en zeven van het gruis was de opbrengst meestal nog niet groot. De grauwheid en de moedeloosheid die uit de foto spreken, geven een reëel beeld van het dagelijks leven in de laatste oorlogsjaren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Ik zit in dilemma, wat zouden jullie aanraden? Ik heb een gasbrandertje en kan redelijk lang daarmee doen...echter dat ding raakt een keer leeg...bij een ramp heb ik dan niks om op te koken... ik zag een wood stove brander...koken op kleine houtjes...dit lijkt me niet gemakkelijk omdat je telkens met klein vuur te maken hebt die snel opgebrand is lijkt me... ik zie me al om de paar minuten de pan van de woodstove te halen...lijkt me niet echt bevorderlijk voor de lange termijn... wat is het alternatief...? Of anders gezegd, weet iemand hoe je je kookgelegenheid zelf kunt maken van een groenteblikje? Of iets dergelijks? Indien mogelijk aan de hand van voorbeelden. Ik vraag dit omdat ik budgetair weinig te makken heb en geen duur spul kan aanschaffen, bovendien vind ik het praktisch, daar je best een hele voorraad aan duur spul kunt hebben, maar ten tijde van de ramp gaat je huis in vlammen op, of je bent onderweg maar hebt niet altijd alles bij je...zul je net zien natuurlijk...niks leuker om niet onthand te zijn...en jezelf iets kunt bouwen van een groente blikje ofzo...dus weet iemand hoe je dit probleem praktisch kunt oplossen? Rocket Stove Van baksteen: Van blik: Het principe: http://www.cato-projects.org/ArLivre/NL/RocketStove1.htm Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Hongerwinter In de hongerwinter was er niet alleen schaarste aan voedsel, maar ook groot gebrek aan brandstof. Bomen werden omgehakt, leegstaande huizen werden ontdaan van alles wat brandbaar was. Ook werd er gezocht naar kleine stukjes kolen en kolengruis. Zelfs werd het asfalt uit de straten gepeuterd omdat daar brandbare stoffen in zaten. Het zoeken naar brandstof was een tijdrovende bezigheid en na uren zoeken en zeven van het gruis was de opbrengst meestal nog niet groot. De grauwheid en de moedeloosheid die uit de foto spreken, geven een reëel beeld van het dagelijks leven in de laatste oorlogsjaren. My girl ! We moeten maar eens koffie gaan drinken. Mijn vader had het niet vaak over die tijd maar als dan was het geen vrolijke boel :-(( Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Renanim Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 @Heksenboot die bakstenen zijn dat gewone bakstenen of vuurvaste? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
kunie Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Ik heb zelf laatst een wood gas stove gemaakt. gewoon van 2 in elkaar passende blikken. Voordeel van deze stove is dat ie licht is om mee te nemen in je BOB en je kookt een liter water met 2 handjes hout. kleine twijgjes of stukjes sloophout. hij schijnt het ook goed te doen op denneappels En als ie goed brand dan is ie volledig rookloos en er blijft bijna niks aan afval over. De kookpot is een RVS afvalbakje van de action voor ongeveer 3 euro met een deksel van een oud aluminium dienblad en een fietsspaak als hengsel. Hier is een duidelijke instructie 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Leuk draadje ! Ik heb laastelijk zowel een houtvergassings-stoofje en een hobo-stoofje gebouwd van lege blikken (De Fixit). Mijn vraag is: Wie heeft er ervaring met het branden van barbeque kooltjes of houtskool in bv. een Hobo-stoof ? Zou dat kunnen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 @Heksenboot die bakstenen zijn dat gewone bakstenen of vuurvaste? Gewone bakstenen. Maar die lichte, met veel lucht, erin zijn nog beter. Poriso heten ze. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Leuk draadje ! Ik heb laastelijk zowel een houtvergassings-stoofje en een hobo-stoofje gebouwd van lege blikken (De Fixit). Mijn vraag is: Wie heeft er ervaring met het branden van barbeque kooltjes of houtskool in bv. een Hobo-stoof ? Zou dat kunnen? Geen ervaring mee. Gewoon dóen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 2 september 2014 Delen Geplaatst: 2 september 2014 Ik heb zelf laatst een wood gas stove gemaakt. gewoon van 2 in elkaar passende blikken. Voordeel van deze stove is dat ie licht is om mee te nemen in je BOB en je kookt een liter water met 2 handjes hout. kleine twijgjes of stukjes sloophout. hij schijnt het ook goed te doen op denneappels En als ie goed brand dan is ie volledig rookloos en er blijft bijna niks aan afval over. [.....] [.....] Die van mij ziet er net zo uit, inclusief het gaasje als potstandaard. Er blijft na verbranding inderdaad niks over. Eventueel koolmonoxide (CO) wordt bovendien bovenin volledig naverbrand tot CO2, waardoor je het oventje zelfs binnenshuis zou kunnen gebruiken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 3 september 2014 Delen Geplaatst: 3 september 2014 Leuk draadje ! Ik heb laastelijk zowel een houtvergassings-stoofje en een hobo-stoofje gebouwd van lege blikken (De Fixit). Mijn vraag is: Wie heeft er ervaring met het branden van barbeque kooltjes of houtskool in bv. een Hobo-stoof ? Zou dat kunnen? Ik heb een houtvergasser (zoiets als in de prepshop) en die brandt uitstekend op zelfs die grote eierkolen. Omdat het niet op iedere camping gewaardeerd wordt als je met hout stookt (vlammen), weet ik nu dat ik dan vast wel een handje houtskool kan scoren bij zo'n caravanbewoner of dus zelfs eierkolen kan branden in dat ding. Inmiddels dat ook aangevuld met Trioxane tabletten, voor de korte kook behoefte (bamisoepje bv) en als alles zeiknat is. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Renanim Geplaatst: 3 september 2014 Delen Geplaatst: 3 september 2014 Gewone bakstenen. Maar die lichte, met veel lucht, erin zijn nog beter. Poriso heten ze. Heb je dan geen kans dat ze knappen door de hitte? Of zijn ze zo poreus dat de uitgezette lucht goed kan ontsnappen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 3 september 2014 Delen Geplaatst: 3 september 2014 @vheeswijk Het verbranden van houtskool vergt veel meer zuurstof dan het verbranden van hout , vandaar ook dat als je je woodgasstove echt met de verhouding van 5 :1 secundaire lucht :primaire lucht hebt gemaakt er een kantelpunt komt waar bij je stove even behoorlijk gaat roken , dat is namelijk het punt waar het hout voor 98 % is opgebrand en er nog een paar stukjes hout geen verbranding meer geven maar volop gaan roken . Om houtskool en koolbriquette ed te verbranden in je woodgas stove zul je , als je het goed wilt doen extra lucht erin moeten (liefst ) blazen bv met een kleine computer fan Het verbranden van hout maar zeer zeker van houtskool of kool in de woodgasstove is niet zonder gevaar deze dingen moet je niet in een kleine ruimte branden omdat er namelijk ook CO en andere giftige koolwaterstoffen vrijkomen ook al zie je geen rook Want als je het kacheltje brand zul je wellicht gemerkt hebben dat ondanks je geen rook ziet je toch een behoorlijk sterke en penetrante lucht kunt ruiken (het ruikt veel anders dan dat je hout verbrand) Dus @vheeswijk op uw vraag of dit kool verbranden kan , ja zeer zeker maar met extra lucht . Er zijn veel filmpjes op Youtube te zien en veel foto's van zelfgebouwde kacheltjes maar om echt te vergassen komt het erg nauw met de lucht verhoudingen . (er staan wel degelijk ook echte vergassingskacheltjes op youtube ( en veel van dit soort kooktoestellen maken gebruik van een kleine ventilator, omdat dit het hele proces veel makkelijker maakt, natuurlijke trek is erg moeilijk te regelen ) Als je bij deze woodgas stove het aantal primaire luchtgaten (beneden bij de bodem dus ) verhoogd zul je zien dat het hout geheel opbrand tot as , zonder eerst houtskool te worden maar hij rookt ook enigzins wat want de vergassing is niet optimaal .Hij werkt en je zie er veel plaatjes van met veel gaatjes in de bodem of zelfs gaas onderin maar van echte optimale vergassing is geen sprake .(ook al brandt hij lekker ) Maar nogmaals pas er mee op want gas zie je niet rook wel maar geen rook wilt niet zeggen geen gas als CO !!! dus gebruik hem buiten of in een goed geventileerde ruimte . Het rendement van jullie woodgastoves kun je verhogen door er nog een extra bus omheen te doen als isolatie , hoe meer warmte je in het kacheltje houdt , hoe hoger de verbrandings temperatuur , hoe beter de verbranding hoe hoe hoger het rendement Ook het gebruik van een schort om je pan/kookpot , zodat de warme gassen langs je pan omhoog zullen stijgen levert je een winst van 10 tot 15 procent op en dat is best veel kijk maar eens wat het verschil is tussen koken met een deksel op je pan en zonder deksel . Dat scheelt ook een slok op een borrel en als je zuinig met hout zou moeten doen zijn dit zonder meer hele goede dingen om te weten of te gebruiken . gr will gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 3 september 2014 Delen Geplaatst: 3 september 2014 @Wafels : Dank je Will. Ik had al het vermoeden dat kooltjes of briketten het niet zo goed doen in een wood-gas stove. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 3 september 2014 Delen Geplaatst: 3 september 2014 Heb je dan geen kans dat ze knappen door de hitte? Of zijn ze zo poreus dat de uitgezette lucht goed kan ontsnappen? Knappen door hitte gebeurt met stenen waar vocht in zit. Stoom is zeer krachtig. De luchtbelletjes in poreuze stenen zetten nauwelijks uit, maar isoleren juist heel goed. Daarom zijn deze stenen hittebestendig, net als b.v chamotte-stenen. De isolatie in de brandkamer en schoorsteen zorgen er juist voor, dat het vuur heter wordt, waardoor er een betere verbranding plaats vindt. Daardoor heb je minder rook en CO en ook minder brandstof nodig. Zorg voor goede droge dunne takken of gespleten stokken (batonnen). In een nat bos kan je droog hout vinden door takken te splijten. Kijk ook even bij de link: "principe". Daar wordt het begrip "pot skirt" uitgelegd. Dat verhoogt de efficiëntie nog meer. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 3 september 2014 Delen Geplaatst: 3 september 2014 @Wafels, @vheeswijk mijn BBQ heeft minder lucht toevoer dan m'n woodgasstove. Eierkolen en houtskool fikt bij mij beter dan in de BBQ. Probeer het nou maar eens. Lekker heet ook! De koffie is zelf nog sneller klaar dan op hout: Uiteraard buiten, ik hoop dat niemand met open houtvuurtjes, BBQ's of benzine branders binnen in huis gaat spelen. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.