Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 12/20/19 in alle zones

  1. https://autosolar.es/kits-solares/kits-solares-48v Hier zitten een paar leuke sets bij. Het is wel in het Spaans maar als je de specs bekijkt dan zie je wat er bij zit.
    1 punt
  2. Als jij mij een goed werkende off-grid installatie van enig zinvol vermogen kan maken voor dat geld, bestel ik er direct 10.
    1 punt
  3. Even kort nav de post van @martin De afgelopen vier jaar hebben we in een van de woonunits volledig off grid gedraaid met een 5KVa omvormer/lader en een 7kWh LG Chem accu en 30 panelen (deels ook voor warm water op een PV boiler). Slecht 14% van alle verbruikte energie was afkomstig van het lichtnet om in de wintermaanden een aantal keren de accu vol te laden. In een ander woonunit ben ik momenteel bezig met de opbouw van een 40.000Wp PV installatie, 42kWh BYD Li-Ion accu's en 3x15kVa omvormers - qua vermogen genoeg om een paar huishoudens off-grid te draaien. De volledige installatie komt 100% onafhankelijk van het lichtnet te werken. Binnenkort zal ik hier een apart draadje over starten. Het is veel pioneren.. om je een idee te geven: deze week kwam de 630A DC lastscheider binnen - vermoedelijk ongeveer de enige die er bestaat want hij moest speciaal gemaakt worden door Eaton. Wordt vervolgd!
    1 punt
  4. Nu ik inmiddels bijna klaar ben met het deel 2 van de EMP boeken-serie, toch wel een interessant onderwerp.
    1 punt
  5. Ben het tot op bepaalde hoogte ook zeker eens met @Vladimir en grond kan zich over het algemeen prima zelf ontwikkelen, daar zijn wij niet voor nodig. Enkel met die echte zware klei is, als je daar niks mee doet ook niks te beginnen als in zijnde het willen gebruiken als traditionele moestuin. Vaste planten/kruiden etc kan prima en zullen goed gedijen in vochthoudende kleigrond. Zelf zit ik gelukkig op een oude kreekrug met een meter plus top laag van lichte klei/zwarte aarde/zand. Op zo’n 1,5 meter diep haal ik de schelpen naar boven uit de zandplaat. Gelukkig nooit last van water hierdoor. Zoals @Greener ook aangeeft zijn boeren hier ook soms al jaren bezig met het inbrengen van champignon mest e.d. om een goede toplaag te verkrijgen. Waar dit inmiddels is gelukt of de kleigrond van zichzelf al in orde is, zie je meer en meer boeren het ploegen overslaan en slechts licht de toplaag bewerken en inzaaien. Vroeger was het gebruikelijk dat, dacht het 7de jaar ze de akker een jaar braak lieten liggen om de grond te laten herstellen. Tegenwoordig zal dat vermoedelijk financieel niet meer uit kunnen en plegen ze roofbouw op de grond. Ter compensatie knallen ze er een berg holle kunstmest op en hebben we mooie plantjes met veel minder voedingswaarde. De markt bepaald uiteindelijk voor een groot gedeelte te koers van de boer, dus voorlopig zal dit nog een tijd voortduren.
    1 punt
  6. Wie zei dat het gemakkelijk zou gaan worden? Inmiddels hier redelijk wat “emp voorbereidingen” verder uitgewerkt. Als ik zo de reacties terug lees, zie ik redelijk wat overeenkomsten. Veel zaken zal je handmatig moeten gaan doen door de uitval en kosten daardoor extra tijd en energie Gevolg is; je valt terug op je (goede/slechte) lichamelijke conditie welke van grote invloed kan zijn op het verdere verloop Communicatie en daarmee informatie is weggevallen, op basis waarvan neem je dan beslissingen voor welke actie Zorg voor een uitwijk locatie en/of plan als je eigen regio een risico loopt bij een EMP én zorg dat je daar tijdig én veilig kan aankomen en verblijven. Zorg vooraf voor afscherming van electronische zaken die een "force multiplier" kunnen zijn. Denk aan porto's, zonnepanelen, ledzaklampen, batterijladers, nachtkijkers etc
    1 punt
  7. Verademing om weer onder “mijn” mensen te zijn! Ontopic: Ik zit ook op de zware kleigrond en spit of frees in deze koude dagen. uiteraard met compost of ander organisch materiaal. De discussie wel of niet frezen/spitten is hier in het verleden al meermaals gevoerd. (Ik zie de boeren hier nog steeds niet alleen maar stalmest/championmest ed op het land leggen maar ploegen deze ook onder) Nu ook mooi de tijd om de boerenkool en de Mispels in de gaten te houden. Greener
    1 punt
  8. Wat heerlijk om jullie kennis tot mijn beschikking te hebben, ik heb dit zo gemist [emoji7]
    1 punt
  9. Mijn ervaring op klei is dat je beter niet kan spitten, je sloopt niet alleen de bodemstructuur waardoor de grond eerder dichtslaat maar daarmee ook het bodemleven dat nodig is voor een goede groei (planten en bodemleven wisselen grondstoffen uit). Na 2 jaar no-dig met jaarlijkse compostgift blijft er geen water meer staan en krioelt het van de regenwormen. Merk ook dat planten sterker zijn dan voorheen. Bijkomend voordeel is dat je veel minder last van onkruid hebt omdat je de grond afdekt met een laag compost. En compost is in Nederland niet duur als je het afzet tegen de uren die je per jaar besteed aan spitten en schoffelen/wieden. Kijk op youtube eens op de kanalen van Charles Dowding en Richard Perkins, daar is enorm veel info te vinden.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...